Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Alkoholista a Facebookon

Pannon Bormustra Közönségnap

2012.05.09. 16:58 - Octopus

Javában zajlik a Pannon Bormustra, a valóban parádés panel lassan az első napra tervezett bormennyiség végére ér. A menetrendnek megfelelően három csoportra bontott bizottság az első, ha úgy tetszik selejtező fázisnál tart, melynek keretében az összes mintát végigkóstolják (természetesen vakon), hogy aztán a második felvonásban a díjazottak kiválasztásához már csak a legjobban szereplő tételeken kelljen ismét átrágniuk magukat (micsoda kellemetlen feladat).

Az eredményekre nem kell sokáig várnunk. Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, már a versenyt követő első napon (május 12-én, azaz most szombaton) felfedésre kerülnek a nyertes borok, a díjátadó gálaebéd keretein belül (ezért 15 000 forintot kell legombolnunk; menü, részletek: www.pannonbormustra.hu/pbm/kozonsegnap). A gála csupán az egyik rendezvénye a Gerbeaud Házban megrendezésre kerülő Közönségnapnak, ezután délután háromkor sétaló kóstoló várja mindazokat, akik szeretnék megízlelni a mustra 50 legjobbnak ítélt borát, illetve megismerni a mögöttük álló borászokat (jegyár: 5000 Ft, ezért hazavihetjük a poharat). Aki még ennél is többre kíváncsi, annak találták ki a mesterkurzusokat, melyeken két-két nemzetközi szakember kalauzol el minket az autentikus borok világába (Jamie Goode és Isabelle Legeron MW), mesél az inspiráló borokról (Alder Yarrow és Wojciech Bonkowski), vagy éppen az észak-amerikai borstílusokról és piaci trendekről (Tara Q Thomas és John Szabo MS). Mondandójukat minden esetben a verseny mezőnyéből kiválasztott hat tétel (kurzusonként értendő) segítségével igyekeznek illusztrálni (a mesterkurzusok a sétáló jegyen felül 3000 forintba kerülnek, a vásárlást akár online is intézhetjük).

Ui.: a bormustra (és a magyar borok) körüli mozgolódás szele már napokkal ezelőtt érezhető volt a világhálón: a Vinography posztban harangozta be a magyarországi látogatást, Jamie Goode egy Buttler sárdonéval, Wojciech Bonkowski pedig egy tizenkét éves bikavérrel igyekezett ráhangolódni a feladatra. A Twitteren pedig a nulladik nap óta röpködnek a kapcsolódó üzenetek; a csiripelést nem követők számára álljon itt egy kis válogatás a megjegyzésekből (Kedves Olvasóink, osszák meg velünk egy hozzászólásban: hányan követik a boros témájú tweeteket?):

Címkék: isabelle legeron jamie goode alder yarrow wojciech bonkowski john szabo tara q thomas

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr934498648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.05.10. 10:02:52

Úgy tűnik, a juhfark idén is tarol...(:
Seems like juhfark hits the spot, just like last year...:)

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.05.10. 10:06:54

Furminton, Hárson már meg sem kell lepődni.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.05.10. 10:14:04

Elég kemény kritikák jönnek az első napról:

"The second observation is that Chardonnay and Merlot are the poorest wines currently produced in Hungary. They offer no personality and are clearly not adapted to most of the local terroirs and climates. Chardonnay is flabby, with no structure or minerality and easily dominated by oak (even worse when there is heavy-handed malolactic fermentation as well). Merlot is picked too late (as are most Hungarian red grapes), overextracted and overoaked and makes a jammy, flabby wine with no sense of place and no sense of refreshment"

blog.polishwineguide.com/2012/05/10/2012-pannon-wine-challenge-day-1/

Octopus 2012.05.10. 11:38:38

A friss tweeteket nézegetve, a merlot-val nagyon nem voltak elégedettek, a syrah viszont úgy tűnik, nagyon pozitívan szerepelt.

És a túl késői szüret továbbra is probléma a vöröseknél:

"John Szabo ‏ @johnszabo
Calling HUN harvest crews: plz come back from holidays earlier! @polishwineguide @vinography @jamiegoode @isabellelegeron @TQThomas #pwc12"

lackó 2012.05.10. 11:41:13

@Octopus: tavaly is ez volt, majd szarrá nyerték magukat a túlextrahált vörösek...

karcsai · http://www.garammenti.net 2012.05.10. 22:46:48

Ugyanaz a gond, mint tavaly. Nem igazi vakteszt van, tudják, hogy milyen fajtákat kóstolnak. Így aztán jól működnek az előítéletek, előre eldöntik a nemzetközi fajtákról, hogy nem valók Magyarországra, a hungarikumok meg tarolnak.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.05.11. 07:59:31

@karcsai: már a "hungarikumok tarolnak" kifejezésért megérte ezt megírnod, hiszen mely más területen tarolnak még?

azért kíváncsi vagyok: kadarka lesz-e a tarolók között... (bár ezt lehet, nem ehhez a poszthoz kellett volna írnom).

Kölpény 2012.05.11. 10:23:12

@karcsai: Minő tragédia! Magyarországon a hungarikumok tarolnak.
"Eldöntik, a nemzetközi fajtákról, hogy nem valók Magyarországra". Persze, hogy nem valók. Mondom én, és közben a kertemben is van belőle néhány tőke (nem sokáig).
Mégis vallom, hogy a magyar bor virágkora az érkezésük előtt volt. Ezzel nem akarom lebecsülni a nemzetközi fajtákat, nincs is miért. Csupán csak annyi, hogy megy az élet nélkülük is. Könnyebb lett volna nélkülük az újrakezdés 90-től.

Octopus 2012.05.11. 10:40:09

úgy tűnik, ráharaptak a kadarkára is. A kuriózum lenne a kulcsszó?

Tara Q. Thomas ‏ @TQThomas
note to US wine importers : More kadarka, please. Very compelling flight at Pannon awards this morning, #pwc12

Wojciech Bonkowski ‏ @polishwineguide
Generations have worked hard to kill #Kadarka but they failed. A brilliant wine on tasting at #pwc12

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.05.11. 11:23:33

@rszabi: kap a furmint is... de a juhfark, hárslevelű, kékfrankos, kadarka, meg néhány másik nagy becsben van. olaszrizling.blog.hu/2012/05/11/beindul_a_pofozogep

karcsai · http://www.garammenti.net 2012.05.11. 13:39:43

@Kölpény: A módszert kifogásoltam csak, nincs nekem semmi bajom a hungarikumokkal, sőt. A lényeg, hogy mielőtt még akár csak beleszagolnak a pohárba, már tudják, hogy az nem fog ízleni nekik, mert a papíron ott van előttük, hogy Merlot. ("No, if anyone orders Merlot, I'm leaving. I am NOT drinking any fucking Merlot!")

alföldimerlot 2012.05.11. 15:56:25

Sistereg a csicsergés: https://twitter.com/#!/search/realtime/%23pwc12

nick: 2012.05.11. 19:28:25

ha vakon kóstolnak (pannonbormustra.hu/pbm/hirek/a_verseny_menete_es_szabalyai.12734.html), akkor hh tudják, milyen fajtát ittak?
azonnal utána megmondják?

...tudja vki?

nick: 2012.05.11. 19:40:05

á, megvan:
a tv2 videójában elhangzik, hogy vak a kóstoló, de az évjáratot és a fajtát elárulják...
akkor már csak az a kérdésem, hogy minek?
sztem jobb lenne, ha TELJESEN vak lenne a kóstoló
van vmi oka annak, hogy nem így van?
(köszi a választ előre is)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.05.11. 21:57:59

Mondjuk nekem két vagy három éve egy elvesztett fogadás miatt fizetnem kellett egy borsort, és mivel egy középkategóriás bordói már adott volt, top-merlot-kat kerestem mellé. Érdeklődtem több helyütt is, senkinek nem volt semmi ötlete, hogy mit tegyek oda. Ha innen nézem, mondjuk nem meglepő, ha leszerepelnek a merlot-k.