Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy marék syrah

2012.05.14. 06:00 - Octopus

"Szüksége van Magyarországnak nemzetközi fajtákra? Ezt a bort kóstolva elfelejthetjük a kérdést" – ezekkel a szavakkal vezette fel Jamie Goode a Kreinbacher syrah-t a Pannon Bormustra Közönségnapjának mesterkurzusán. A következőkben pedig azt tette hozzá, hogy a vörösek között ez a tétel kapta a legmagasabb pontszámot, illetve hogy vakon kóstolva észak-rhone-inak tippelné. Ami azt illeti, a syrah-t én sem hagynám veszni, törjön ki itt akármilyen hungarikum-forradalom. Szerény véleményem szerint ez a világ egyik legizgalmasabb kékszőlője, amely majd minden borvidékünkön titánokat teremhet. Syrah vakkóstoló nem meglepő győztessel.

Jandl Syrah, Kohlenberg-dűlő 2007

Micsoda kellemes meglepetés. Összetett, izgalmas illattal nyit: szeder, föld, medvecukor, cipőbox és zsálya. Hordó csak a háttérben, remek érettség, még frissességnek sincs híján. Kóstolva teljesen száraz, közepes testű, élénk, de arányos savakkal. A cser markáns, egy kicsit feltapad a végén, de durvának még így sem nevezném. A csúcson lehet, sokáig ne tartogassuk. Pannon klasszis belépő: 7- (3871 Ft, Veritas)

 

Weninger Syrah 2009

Nem tudtam hova tenni a vakszakaszban, az első dolog, ami eszembe jutott, hogy ez egy teljesen európai stílusú, eukaliptusz-mentes ausztrál biodinamikus csoda. Bíborba hajló, sötét szín. Savanykás fekete meggy, fekete szilva jön az illatban, továbbá kókuszos-babéros fűszeresség, finom fa és némi tej. A korty egészen pazar, lendületes, feszes struktúrával. Egy kiváló osztrák kékfrankos hűvös frissességét nyújtja, borsos, édesfűszeres sötét bogyósokkal, érett cserekkel, remek aromaintenzitással. Gyönyörű, részletgazdag bor, útjának legelején. Nyolc pontos ígéret, egyelőre maradjunk az erős hetesnél (92/100). 3950 forintét (Bortársaság) nevetségesen alul van árazva, ettől nagyobb vétel nem jut hirtelen eszembe.

Kreinbacher Syrah 2009

Mintha a mesterkurzuson is felmerült volna, hogy egy kicsit fás. A tölgy ugyan nem durva, de az ideálistól kicsit erőteljesebb, legalábbis ebben a fiatalkori fázisban. Hűvös klímát sugalló illat érintésnyi zöldes beütéssel, friss kék és vörös áfonyával, fűszerekkel, egy kevés kókusz és étcsokoládé kíséretében. Szélesebb, kerekebb a korty, nagyobb a test, a savak kevésbé feltűnően teszik a dolgukat. A lendület nem szenved csorbát így sem, még a végén kissé melegítő alkohol ellenére sem nehéz. Elegáns íz, besimuló tannin, hosszú utóíz. 6+ most, idővel akár fentebb is mehet.

Thomas Wachter, Kék Blaufrankisch, Eisenberg DAC 2010

A Garger kékfrankos párja a Vas-hegy túloldaláról. Egy korábbi alkalommal egy sornyi kékfrankos társaságában felettébb syrah-snak hatott, adta magát az ötlet, hogy becsempésszem ide. Felsültem a mutatvánnyal, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy ez egy kakukktojás. Halovány szín, primőr hatású, illatos, hűvös, cseresznyés, málnás, édesfűszeres. Kóstolva is más súlycsoportban játszik, karcsú, könnyed, hangsúlyos, bár nem éretlen savakkal. Zamatban nem szenved hiányt, a lecsengés is hosszú, de kilóg a kontextusból. 6-

Cape Mentelle Shiraz 2009

Margaret River, Nyugat-Ausztrália. Ők alapították a Cloudy Bayt 1985-ben. Az ausztrál borsajtó révedező értékelései alapján adtam a fejem a beszerzésére, biztos voltam benne, hogy feltörli a padlót az egész mezőnnyel. Nem tette. Eltéveszthetetlen mentolos ausztrál shiraz illat, intenzív és tömény, édes fekete szilvával, nagy adag mézeskalács fűszerrel. Orrban inkább közhelyes, aztán kóstolva már többet mutat: szép, természetesnek tűnő savak, nincs erőteljesen extrahálva, mégis koncentrált. Érett tannin, kis édesség. Jónak jó, de nem sok izgalom szorult bele. 6 pont (15,5 font)

Philip Shaw "The Idiot" Shiraz 2009

Ausztrálián belül is egzotikus származású shiraz Orange-ből (Új-Dél-Wales állam), borunkhoz a szőlőt 900 méteres tengerszint fölötti magasságban termesztik. Senkiben nem merült fel a gyanú, hogy újvilági bort iszunk, a turpisságra csak leplezéskor derült fény. Az illat kis fejlettséget mutat, bár gyümölcsössége friss, leginkább áfonyás. Egy kis babér, pinotage-ra emlékeztető fanyarság, jó koncentráció, profin kezelt hordó. Közepestől nagyobb test, élénk savak, moderált cserek. Gyönyörű gyümölcsös zamat, ezt még az ízében is feltűnő kesernyés/pinotage-os aroma sem tudja beárnyékolni. A szesz talán picit emelkedettnek hat, de nem tudnék igazán belekötni. 6+ (£12.49, www.slurp.co.uk)

Weninger Syrah 2006

Minden azért Sopronban sem sikerül. Ezzel az évjárattal már a múltkor sem volt szerencsénk. Szúrós, fülledt illat, talán kénes, talán redukált, talán mindkettő. Vékonyka, kerekedő test, szimplán savanyúba hajlik. 4-5 pont.

Orsolya Syrah 2009

A feketeleves a végére maradt. Első palack lekváros, dohos, és újfent lekváros. Nyílik egy újabb, egy kis doh ebben is ott lappang (nem a dugóra gyanakszunk...), de igazán nem is ez zavar. Illatában túlérett aromák, hecsedli- és meggylekvár, szájban ehhez még savanyúság is társul – szanaszét áll, rendezetlen, kellemetlen. 3- (4000-4400 Ft)

Címkék: shiraz ausztrál négypontos hatpontos ötpontos hárompontos orsolya hétpontos weninger jandl orange kreinbacher syrah eisenberg cape mentelle philip shaw wachter

35 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr184506902

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.05.14. 09:36:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

117 2012.05.14. 10:17:43

Egy kritikai megjegyzés:

"nevetségesen alul van árazva": nem találom szerencsésnek a megfogalmazást...

európai 2012.05.14. 11:15:22

A Kreinbacher kiváló, nyáron a borászatban egy nyolcast dobtam rá. A Pannon bormustrán is villantott. Újra kellene kóstolnod. A Cape Mentelle bekerült a Terra Australis 2012 válogatósorába mert első alkalommal 7 pontot ért. Végül, egy hónapja én is kihúztam mert akkor csak 6 pontot nyomott a latba. A 2010-es viszont éppen ma kapott egy nyolcast Halliday-től. A fenti sor, akár csalódásnak is felfogható,(?) sebaj ezen javít majd a Terra kóstoló júliusban. :-)

wynarsky1 2012.05.14. 14:12:54

"3950 forintét (Bortársaság) nevetségesen alul van árazva, ettől nagyobb vétel nem jut hirtelen eszembe."
Tesó, te melyik országból kapod a fizetésed???
4000 Ft egyetlen üveg borért???
Most abba nem megyek bele, hogy töredékáron lehet nagyon jó borokat kapni, (még Syraht is..)
de hogy ez egy nevetségesen alulárazott bor?
beszarok

ga-bor 2012.05.14. 16:29:46

csakhogy megvedjem a cikkirot....4000 ft.....15 CHF?vagy 12 euro?ennyiert alapba nem lehet valamirevalo bort venni....nemzetközi szinten ez az är a fözni valo borok szintjen mozog...tehät....ez egy tuti är....sorry

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.14. 16:35:51

@wynarsky1: Sajnos ez a helyzet :)
A 3950 Forint egy erős 7 pontos syrah-ért annyira méltányosan hangzik, hogy szinte el se hiszem annyi pontot ér :))

Bár ha a Kreinbacher-t én is ugyanennyire tettem akkor csak...:)

wynarsky1 2012.05.14. 16:47:00

én most szándékosan nem akartam abba belemenni, hogy mennyi pénzért milyen borokat lehet venni.
én azt állítom, hogy 4000 Ft / üveg bor, az ebben az országban nagyon sok.
Pl.: Cipő 30 000 Ft. Ez is sok, lehet, hogy egy jó focicipő ennyi, de sok.
@ga-bor: ezt te sem gondolod komolyan. ez a villányi borvidékről elterjesztett szemlélet, ami nagyon sokat ártott a magyar borászatnak. 4000 Ft összegért én egy karton nagyon jó fehér vagy rozé bort tudok venni, de 3 üveg vörös is összejön belőle. A syrah ráadásul azért furmányos, mert külföldön megerőltetés nélkül összehozzák 1000 Ft alatt, és ráadásul azok a borok is "jók".
Természetesen sokkal jobban mutat a nagy feketeköves gyűrű a borszakértő hölgyek ujján, ahogyan a drága bort kannányi pohárba öntve lögyögtetik meg beszélnek hülyeségeket, de attól még tény: ma Magyarországon 4000 Ft-ért nem egy, hanem több üveg nagyon jó bort lehet venni. Úgy, hogy abban lesz egy üveg syrah is...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.14. 16:53:11

@wynarsky1: Az lehet, de 7 pontos nem lesz köztük :)

pupa pupánszky 2012.05.14. 17:13:48

@wynarsky1: "4000 Ft összegért én egy karton nagyon jó fehér vagy rozé bort tudok venni, de 3 üveg vörös is összejön belőle".
azért ez egy kicsit tán túlzás. fontos, hogy mindenki a saját pénztárcájának megfelelően választhasson jó minőséget, de azért van a realitás talaja is. egyébként kiváló hír, hogy egy Jandl bor végre szerepelt és jól szerepelt.

wynarsky1 2012.05.14. 18:07:37

@pupa pupánszky: nem, nem túlzás. nem a szívem csücskei, érdemes megnézni a Feind webshopot, Gálné Dignisz Éva borait, a Boranal Kft. bármely termékét, Etyeki pincék kínálatát stb. 4000 Ft az több üveg kiváló borra elég. nem a pénztárcának választok megfelelő minőséget, hanem nem hajlandó az ember ugyanazért a dupláját-tripláját kifizetni.
pl.: egy üveg Hungária Extra Dry pezsgő kb 1500 Ft.
Egy Szent István Extra dry 800 Ft.
Nem ér kétszer annyit a Hungária. ez nem pénztárca kérdés.
Ugyanígy egy MUMM Brut pezsgő ára kb 10-20-szor annyi, mint egy Contratto Brut pezsgőé, nem ér annyival többet a MUMM, sajnálom.
Broknál ugyanez.

117 2012.05.14. 20:53:01

@ga-bor: Én a magam részéről szintén best buynak tartom, és örülök, hogy ennyiért 7 pontos bort lehet kapni. Csak a megfogalmazást tartom túlzónak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.14. 23:19:15

@ga-bor: a Syrahról és az áráról nem szeretnék véleményt formálni, de azért (bolti) 12-13 euró az nem a főzőbor szint nemzetközileg (se). Feltéve, ha itt pejoratívan érted a főzőbort.

SwIX 2012.05.14. 23:28:23

Én értem hogy sok pénzt meg energiát fektetnek az ilyen kaliberű borba. Nyilván ezért meg is van az ára de 4000ft sok pénz egy palack borért. (kb. 1 heti kaja pénzem). Persze olykor megvesz az ember talán még drágább tételt is de azért ez nem az alul árazott kategória.

fugu 2012.05.15. 08:04:34

Az Orsolyát szombaton ittuk. Az utolsó cseppig. Kifogástalan, élményszerű volt. Igazi Orsolya.
Az árról: Én értem, hogy értette Octopus, kár értetlenkedni. Van ilyen, hogy az ember azt érzi, többet kapott a pénzéért. Sajnos gyakrabban kapunk kevesebbet a pénzünkért. Amúgy a Kreinbacher árához képest kell viszonyítani, és értelmezni Octopus megjegyzését.
@pupa pupánszky: Most egy picit nagyot mondtál.

tunderninja 2012.05.15. 08:16:16

@wynarsky1: Értem amit írsz,egyetértek valahol ezzel,de inkább azzal a részével,hogy nem keresünk úgy,hogy ezt simán bevállalja az ember akár heti szinten 2szer is.
Azért azzal biztos tudatában,vagy,hogy miből áll össze ez esetben ez a 3.950.-Ft-ugye?
Sok ember megfeledkezik erről,hogy mikor megvesz egy palack bort az tartalmaz:1 dugót (ez EUR/FT árfolyam fontos,mert külföldről jön,aztán tartalmaz egy kapszulát,egy címkét ez mind tervezve van egy grafikus céggel,itt Ft elszámolás van,aztán tartalmaz egy Obi engedélyt itt 3p minta plusz nem tudom pontosan de kb 30.000.-Ft befizetést,hogy egyáltalán lehessen árulni,aztán azt hiszem termékdíjat,környezetvédelmi díjat,szállítást logisztikát,raktározást,ez mondjuk Ft-ban van de az üzemanyag már függ az Euró árfolyamtól is,vagy olcsó vagy drága de inkább drága,aztán egy üvegpalackot ami szintén Euro elszámolás mer itthon nem gyártanak.
Aztán erre rájön a belefektett emberi munka a gép munka az energia felhsználás,illetve a borászat is cég pl:Kft járulékbefizető,adóbefizető,stb.
Erre az egészre rájön egy európában legmagasabb áfakulcs,hisz ez a 3.950.-Ft gondolom a BT-nél be lett ütve és egy haszonkulcs is.
Ha ezeket is figyelembe veszi az ember akkor lehet nem olyan sok ez az összeg egy 7pontért,de ha szarul keresünk akkor bizony sok így első hallásra.

szulfit 2012.05.15. 09:02:36

A Kreinbacher Syrah az egyik legjobb magyar syrah, kétszer kóstoltam, sima 7-8 pont, nekem semmilyen fenntartásom nem volt ezzel a borral szemben. Bármilyen Rhone-tanfolyamon tananyag lehetne.
A 2007-es Orsolya Syrah kb. ez a szint, de a 2009-es esetében nekem is volt már szerencsém egy hibásnak tűnő palackhoz, ami aztán másnapra rendbejött. Aztán kétszer is kóstoltam a 2009-es Orsolyát étteremben, mindkét alkalommal nagyon jó volt, szóval talán érdemes vele várni egy kicsit.

lackó 2012.05.15. 09:41:43

Sok 3950 Ft egy palack borért? Talán :). Az egyik legjobb magyar Syrah élményért sok 3950 Ft? Hm...nem hiszem. De azért úgy gondolom, hogy épp ésszel nem nehéz belátni: egy Toyota tényleg nagyon jó autó, de senki nem teszi fel azt a kérdést, hogy miért drágább mondjuk egy Bentley.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.05.15. 11:55:28

@lackó: mondjuk egy százéves hírnév miatt drágább, de ezt ebben az esetben sehol sem találom.:-)

nekem Weninger bármit tesz, nem ízlik; plusz 10 amuvás ajánlásból 2 talál be a vörösöknél. bolond leszek 4K-t adni egy állítólag 7 pontos borért (még ha Bentley is), ez már pont az a kategória, ahol kóstolás nélkül szinte semmit - főleg a magyar vörösökből.

@ga-bor: teljesen téves amit írtál!
egyrészt nem teljesen 12 €, kicsivel több. másrészt külföldön már 4-7 €-ért találhatsz olyan vöröset, amely talán nem 7 pontos, de 6 pontot kaphat és nem főző!

majd ránézel az árcédulára, és nem érdekel, hogy 6 vagy 7 pontos és az sem veri ki a biztosítékot, hogy a beígért frissen szedett tavaszi ibolya illatát nem érzed ki belőle...

pupa pupánszky 2012.05.15. 13:37:10

@fugu: nem érzem úgy, hogy értetlenkedtem. miért is mondtam egy picit nagyot?

pupa pupánszky 2012.05.15. 13:40:31

@wynarsky1: nem azt állítottam, hogy 4 ezer Ft kevés. persze, lehet mindig összehasonlító példákat tenni, de abban például ezen a fórumon is mindenki egyet értett, hogy a 2008 as Áldás 3 ezer Ft ért best buy volt. igen, egy Font cserszegi nagyon korrekt 1090 Ft ért, de nyilván nem egy kategória a fent emlegetett tételekkel.

fugu 2012.05.15. 14:03:27

@pupa pupánszky: Az értetlenkedés nem Neked szól! A megszólításod azt követően van írva.
Amúgy csodálkozom, hogy nem értesz!
Ballagjunk be egy kereskedésbe, és vegyünk négyezerért egy karton JÓ BORT!
Ez az ami lehetetlen.
Ez ugye 666Ft palackonként. Ennyiért még rozét sem adnak. Ne vitatkozzunk képtelenségekről!

pupa pupánszky 2012.05.15. 14:11:38

@fugu: én értelek, hiszen én is ezt mondom.

lackó 2012.05.15. 15:23:04

@wynarsky1: való igaz, 4000 Ft elég 2-3 palack korrekt, esetleg szép borra.

Zebrateve 2012.05.19. 13:25:15

OK, akkor én most nyelvtannáciskodjak, szintén a Weninger Syrah-hoz kapcsolódva? Nem "ettől", hanem "ennél" jobb vétel. Már ha ugyanarra gondolunk, persze. Ugyanígy "ideálistól" helyett "ideálisnál".

Az árkérdésbe nem mennék bele, az ócsárlók jó része valószínűleg nem kóstolta, így fogalma sincs az ár-érték arányáról.

wynarsky1 2012.05.21. 14:32:17

@pupa pupánszky: az, hogy egy Jandl bor végre jól szerepelt, max. azoknak kiváló hír akik érzelmileg kötődnek a Jand borokhoz, nekem nem oszt nem szoroz.
Font cserszegit lehet ugyan venni, de nem érdemes, Soltvadkerten van 2-3 másik borász, akinek ár-érték arányban jobb borai vannak
Bocsánat a késői válaszért, de nem voltam itthon. Képzeljétek: ezek a hülye osztrákon 10-12 Euróért felsőpolcos borokból adnak akár 3 üveggel is, nem csak reduktív fehéret, hanem komoly nagy vörösöket is. (pedig nem vagyok az osztrákok rajongója sőt!!)
@tunderninja: köszönöm a tájékoztatást, nagy részével tisztában vagyok, hogy mi mennyibe kerül, mire eladsz egy üveg bort. csakhogy vannak emberek, akik annak is örülnek, ha 300 Ft értékben adnak el egy liter bort, úgyhogy a 4000 Ft szerintem nem csak hogy nem nevetségesen alacsony, hanem nagyon drága

@Hepci:

NZperX 2012.05.21. 16:10:02

@wynarsky1: Szerintem annyira nem kéne behergelned magad, hogy nyilvánvaló sületlenségeket írogass:
"Képzeljétek: ezek a hülye osztrákon 10-12 Euróért felsőpolcos borokból adnak akár 3 üveggel is, nem csak reduktív fehéret, hanem komoly nagy vörösöket is."
Az osztrák határon élek, a fele rokonságom meg baráti köröm ott él, rendszeresen járunk osztrák pincészetekbe is, talán reálisabban látom a helyzetet:
Vannak jó osztrák borok, de azok inkább túlárazottak. 12 euroért NEM kapni normális osztrák bort, legfeljebb botrányos uhudlert.
Amire te gondolsz, azok a tömegtermelt, akár jól hangzó spanyol vagy olasz eredettel is bíró borok, abból van választék 4 euro körül, dehát azokat ne keverjük ide: nekünk is van olcsó BB Merlot-nk, aztán önszántunkból mégse birkóznánk vele.

wynarsky1 2012.05.22. 08:00:18

@NZperX: szerintem az is nyilvánvaló sületlenség, hogy külföldön 1000-1500 Ft értékben csak főzőborokat lehet kapni. Arról nem beszélve, hogy abban az országban, ahol egy roozé, csak mert villányi vagy szekszárdi, 1500 Ft feletti árkategóriában mozog, túlárazott osztrák borokról beszélni vicc. biztosan reaálisabban látod az az osztrák borok helyzetét, mert ott él valakinek a valakije, meg sokat jársz oda, ez egy mindent elsöprő érv volt.
mindegy, én nem trollkodni jöttem ide, olvastam egy számomra vállalhatatlan mondatot
"3950 forintét (Bortársaság) nevetségesen alul van árazva, ettől nagyobb vétel nem jut hirtelen eszembe."
amiről megírtam a véleményemet. erre nekem esett mindenki, hogy tényleg mekkora vétel 4000 Ft-ért egy üveg bor,
mert 4000 Ft-ért amúgy csak szarokat lehet kapni.
holott már az elején írtam, abba nem kívánnék állást foglalni, hogy 4000 Ft értékben mennyi és milyen bort lehet venni.
@Hepci: bocs, csak kattintottam véletlen

Sárfehér 2012.05.22. 09:58:55

@NZperX:

Szégyellem magam, mi az az "uhudler"? :)

Sárfehér 2012.05.22. 10:06:38

@wynarsky1:

Ezt a túlárazottságot-alulárazottságot már rengetegszer megrágtuk. Tudomásul kell venni, hogy sehol nincs olyan, hogy a bor árát csak az objektív, beltartalmi értékei határozzák meg - még la lenne is ilyen objektív mérték.

Az ár/érték arányra pedig allergiás vagyok. Soha nem éreztem ingert arra, hogy ár/érték arányt igyak, inkább választok egy jó bort.

Azaz ha A bor jobban ízlik, mint B bor, de B-nek kisebb (jobb) az ár/érték aránya, miért kéne nekem a B bort választanom? Hogy ne olyan bort igyak, ami nekem ízlik?

NZperX 2012.05.22. 10:34:36

@wynarsky1: Most úgy veszem, hogy ez a gyökér stílus csak véletlenül büffent ki belőled és alapvetően értelmes beszélgetést szeretnél, ezért értelmesen válaszolok, nem az általad elővezetett pikírt, de a lényeget nem érintő stílusban. Tehát:
Igazán jó minőségű bor Magyarországon (évi átlagban 15-20 pincészet meglátogatása alapján) 3000 ft alatt szerintem legfeljebb mutatóba van, Ausztriában ez a határ (tavaly 5, idén 3 pince alapján) 15 euro.
Ismétlem: a 4 eurós kémikus hipermarket borokat a bikafejes Bikavérrel és a BB Merlottal lehet összehasonlítani. Nincs ezekkel baj, de nehogy már Figula Szilénusz szintet várj 4 euróért bárhol.

NZperX 2012.05.22. 10:36:49

@Sárfehér: en.wikipedia.org/wiki/Uhudler
Kiválóan, nagy pénzekből központilag menedzselt, de borzalmas tájbor.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.05.22. 14:59:57

@NZperX: Köszönöm az új szót, szenzációs név a direkttermő borzalomnak. Kíváncsi is lettem hirtelen.

wynarsky1 2012.05.22. 16:42:17

@NZperX: Igyekszem továbbra is kulturált módon megfogalmazni amit gondolok. először is, ne erőltesd a tanárbácsis stílust, ha kérhetem. büffentett teneked az, akire éppen gondolsz. én nem ilyen stílusban írtam.
harmadrészt: én egyetlen kommentelőt nem szólítottam itt meg, a cikkíró egy mondatáról írtam, hogy röhej. most is ezt mondom, 4000 Ft egyetlen üveg borért akkor k***a sok, nem pedig nevetségesen kevés. leírtam világosan(olvasni kellene megtanulni), hogy abba a játékba, hogy ennyi pénzért milyen és mennyi bort lehet venni, most nem téma. belementem, ezért elnézést kérek.
az ár-érték arányról utoljára(mert kérdés volt): egy üveg Möet pezsgő 10-12 ezer forint.a MUMM még drágább. A Hungária vagy uram bocsá' a Szt. István pedig nem kerül annyiba. Élvezeti értékét tekintve nem tízszeres a különbség.nem is lehet mondjuk mérni.
Mint ahogyan nem lehet mérni a borokat sem, mert ízlés kérdése. Van, akinek a reduktív fehérek jobban a nagy vörösek kevésbé ízlenek. Vagy éppen fordítva.
Számomra a Szilénusz pl. az a bor, amiért nem hogy 4000 (sopronivinoteka.hu/magyarborok/balaton/figula_mihaly_balatonfuered/figula_szilenusz_2007_balatonfuered)
de 400 Ft-ot sem fizetnék, mert nem vagyok rajongója a tölgyfahordós fehéreknek.
Ha nem érted, mit akarok mondani(ami nem neked, hanem először a szerzőnek szólt), akkor kár vitázni, nem ugyanarról beszélünk.
Még egyszer utoljára mondom:
4000 Ft egyetlen üveg borért ebben az országban sok pénz. Nemhogy nevetségesen kevés. abba nem akartam belemenni, hogy ezek a borok jók vagy sem, éppen azért mert ízlés kérdése.
ezt leírni szerintem hiba, valamint a habozók kedvét elveszi a borvásárlástól.
Ez volt a reakcióm a blogban olvasott egyetlen mondatra.
Részemről a vitát lezártnak tekintem.

NZperX 2012.05.22. 16:56:03

@wynarsky1: Ahogy látom, sokat finomodott az "osztrákon 10-12 Euróért felsőpolcos borokból adnak akár 3 üveggel is, nem csak reduktív fehéret, hanem komoly nagy vörösöket is" - féle tévedés, amiről viszont én beszéltem.
De tényleg dobjuk a témát, fölösleges ennyit boncolgatni.

117 2012.05.22. 17:46:12

A syrah mostanában került föl a családi asztalra, mert alacsonyabb árkategóriában és akár házasítás részeként is tudott szépet mutatni, akár a "fontosabb mindennapok" kategóriában (2000 Ft környékén) és igazán nagy csalódás még nem ért.

Pl.
Konyári: cabernet-syrah 2009
Takler syrah reserve 2008 (na, ez nem olcsóbb)
Vesztergombi (2009?)
Gróf Buttler több tétele
süti beállítások módosítása