Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szepsy István Hárslevelű, Király-dűlő 2006

2012.05.15. 06:45 - Az Alkoholisták

Ezt a palackot 2010-ben a borászatnál vásároltam. Inkább a kíváncsiság hajtott, mint a hedonizmus: a saját ízlésemnek Szepsy hárslevelűi többnyire kissé túlsúlyosak, az alkohol is magas. Annak idején a 2006-osról is ez volt a véleményem. Nem mintha egyedi problémáról volna szó: ennek a klasszikus magyar fajtának - ami a száraz és édes tokajiakban az egzotikus aromákat fokozza és a testet kerekíti -, nem tesz jót a globális felmelegedés. Találkoztam már nem egy tokaji, egri, somlói hárslevelűvel, amiben 15 százalékos volt az alkohol. Ezek a borok sokszor csábítóan gazdagok, ám kóstolva már aránytalannak tűnnek.

Szepsy 2006-os hárslevelűjének címkéjén 13,9 százalékos alkohol szerepel, de az illat azonnal elárulja, hogy ez egy meleg évjárat termése, és van egy kis barackpálinkás stichje. Szerencsére gyorsan kiderül, hogy a párlatoknak csak az aromakoncentrációját idézi, az ütős alkohol elmarad. Kóstolva egyszerűen lenyűgöző a színtiszta gyümölcsösség. Az alkohol még fölmelegedve sem hat túlzónak, és a savak végig kiválóan dolgoznak. Habár Szepsy a teljes almasavbontás híve, és így a borai gyakran testesek és lágyak, ez a hárslevelű friss és minerális.

Nem egy könnyű bor, akadnak itt csiszolatlan élek, és sok, talán túlságosan is, a visszafogott erő, de kétségtelenül emlékezetes élmény. Volt egy olyan pont, amikor úgy gondoltam, hogy ez valahogy egyszerre képes archetipikus hárslevelűnek lenni és a fajta korlátait ostromolni. A határokat két irányban feszegeti: van benne egy általános őszies gazdagság, ami a fokozott gyümölcsösségből táplálkozik, és egy általános terroir jelleg, ami a fokozott mineralitásból fakad.

Szepsy Hárslevelűje egy nagy bor, ami a zamatok koncentrációja révén összefoglalja azt, ami egy borban a legszebb lehet: a közvetítés képességét. Ha Szepsy nem lenne, ki kellene találni.

[Wojciech Bonkowski]

Címkék: 2006 tokaj szepsy istván hárslevelű mád tokaji bonkowski

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr994509078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása