Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Rozé update

2012.05.22. 10:20 - alföldi merlot

Annyiszor írtam már le, hogy a rozé lepereg rólam, vagy én pattanok le róla, hogy a rosszul leplezett önismétlés helyett inkább linkelek. A memóriámban összesen három gyorsan előhívható rozé-adat található: (talán) az első (fában eltett) St. Andrea rozé, amiből kiderült, hogy a rozé lehet borértékű, aztán 2010-ből egy languedociakkal feldúsított nagyobb sor, ahol a 2009-es Kreinbacher Syrah-ban terroirszerű elemeket véltünk fölfedezni, és végül tavaly a kimaradt 2010-es vörösek kármentői: a 2HA és a Válibor rozéja, amik könnyedén átugrották a bokamagasságba eresztett lécet. [A képet innen metszettem.]

St. Andrea Rozé 2011

A komolykodó stílus remekműve. Hardcore rozisták lehet hogy majd árulásnak értékelik, nekem manna volt. A közmondásos hagymahéj szín, alig észrevehető hordóhatás, epres, gyógypemetefüves illat, kóstolva kadarkás jelleg, tiszta ízek, mikrobuborékok. Kerek, harmonikus, finom a szó mindkét értelmében. Csiszolt, későn érkező savak, közepes test. A hordó ezúttal csak fűszer, a bor erényeit emeli ki, nem elfed (ilyet kérünk a többi St. Andreába is!).

Aki fejből fel tud sorolni 4-5 magyar rozét, amit szeret, az maradjon hűséges a kedvenceihez. Aki hozzám hasonlóan, szinte mindig elégedetlen, annak megérheti a 6-700 forintos áldozatot. 5-6 pont (2390 Ft)

2HA Rozé 2011

Nehéz eldönteni, hogy avantgárd provokáció, vagy önleleplező dilettantizmus. Én vállalom, hogy tuskó vagyok, és azt mondom, ez a bor a műfaj félreértelmezése, világosabban: ez nem rozé, hanem sápadt vörösbor.

Az illat elég kusza, pacsulisan harsány tuttifruttival nyit, aztán eper és olajszag csapódik hozzá. Kóstolva intenzív ízek és viszonylag nagy test jellemzi, de a korty közepe meglehetősen üres. Már-már vörösborosan strukturált, ugyanakkor elég rendezetlen. A tavalyiról ezt írtam: „ami ezt a bort valóban emlékezetessé teszi az a savak minősége. Pörög, játszik, lendületet ad, de nem éles, nem nyers, nem savanyú, és nem is tompított.” Sajnos részben ezt a bort is a savak teszik emlékezetessé, de ezúttal a helyes jelző a nyers és a túlméretezett. A 14-es alkohol inkább csak a végén bújik ki, de akkor alaposan befűt.

Kalandnak tagadhatatlanul izgalmas: az elszabott savak, a gigantikus alkohol, a bizarr aromák hullámvasútra ültetik az embert. Talán eléri a 4 pontot. (Én ajándékba kaptam, de szerintem a Radovin lehetett a forrás, ahol kb. 2000 Ft)

Gellavilla Rozé 2011

A jó magyar átlag, a higgadt mértéktartás a fenti két szélsőség után. Már amennyiben rozé az, amit akkor iszunk a nagy melegben, amikor unjuk a fröccsöt. Ellenben ha nem rendeltetésszerűen használjuk, azaz borként forgatjuk a pohárban és forgatjuk a szánkban, akkor ez a legingerszegényebb a három közül.

Döntően kékfrankos (és pinot noir?), mindenben átlag felett egy kicsivel. Feltűnően tükrös, korrekt, jól elkészített bor, a St. Andrea finomsága és kifinomultsága nélkül, a savak savanyábbak, az illat közhelyesebb, a 2HA durvasága és bizarr aromatikája nélkül, a test szolidabb, a textúra barátságosabb. Egy jó rozé, ami senkinek nem okozhat csalódást. 4 pont (1590 Ft).
 

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos st. andrea rozé 2011 gellavilla 2ha

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr794531011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Rizlinger 2012.05.22. 11:50:37

Feiszt pince syrah rosé! A borszerető ember nyilván nem egy roséban keresi a mélységeket, de ebben még azt is találni(rosékhoz mérten persze). Mindenképp ajánlom! Kapható a wekerlei bortárban.

wine underground 2012.05.22. 16:42:17

Ha nyitott vagy a nem tipikus rozékra, akkor érdemes lenne megkóstolnod Pók Tamás évjáratházasított rozéját.

kredences 2012.05.22. 19:40:55

Trombitás Tamás 11-es szentbékkállai rozéja nagyon vagány lett.

kredences 2012.05.22. 19:53:39

Ja és Tamás Ervin hardcore kredences rozéja

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.23. 07:40:41

tizenötös alkohol egy rozéban? te jó ég.

Parci 2012.05.23. 09:42:58

azért kóstoltad?

kurpulio-bongo 2012.05.23. 11:51:00

Feind Cabernet rozé 2010-es kivételével nekem bejött

tunderninja 2012.05.23. 13:20:19

Azt szeretném megkérdezni,hogy hol van az a 15% alkohol a címkén?Mert én 14%-ot látok ráírva.

Mivelhogy ez lélevétellel készült nem várhatunk el tőle olyat,mint azoknál amik eleve rosénak szüretelnek.
Volt szerencsém egyszer beszélgetni a borásszal erről a Rosé dologról,s elmondásából kiindulva nem akarta ezt erőltetni eleve a 2010-es azért lett,mert nem volt alkalmas vörös készítésére,csak jött a nyomás a következő évben,hogy legalább egy kicsit készítsen ezért töltött le pár palackot.
Jobb szeretek ilyesmi rosékat inni mint ez vagy a Tamásé,Ráspi,mer nem a tipikus szamóca pacsuli(bár azt sokkal többen szeretik) amit érezni ezekben,oké azzal egyetértek,hogy nem kirobbanón friss,lomhább de sokkal természetesebb,mint más társai.

alföldimerlot 2012.05.23. 13:30:12

@tunderninja: Ha ott van elötted, akkor biztosan 14, én emlékeztem rosszul. Elnézést, javítom.

dalton1 2012.05.23. 22:51:40

Mit kell egy rozétól elvárni hogy ennyire nehéz legyen szeretni? Pl. egész nap gyomlálom a soralját 30 fokban, nekem utána minden bornál jobban esik egy hideg rozé...igaz eszembe nem jut pontozni, de időm se lenne rá...mert eltűnik...

Lucas_Corso 2012.05.24. 10:15:19

@alföldimerlot: Szászi Kócsagosa pl. a címkén 14.5, de rozés hőmérsékleten ki se lóg, csak hihetetlen sokat kerekít a boron. Elvileg tisztán cab.sauv., nem lehet nem észre venni, hogy ennek a fajtának elvileg jó savai vannak (vagy lehetnének, akár vörösben is). Ritka és sajnos nem olcsó, plusz meglehetősen koncentrált, szóval fröccsnek (vagy helyett) nem ezt ajánlanám, kíváncsi lennék, mit mondasz rá.