Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Alkoholista a Facebookon

Hetedhét csúcsmerlot

2012.05.24. 08:00 - palack

Terroir kékfrankos, hungaricum kadarka, újraéledő csóka, hazára lelt cabernet franc és mondjuk kifinomult pinot noir. A merlot meg menjen inkább csak haza. Mentségemre szóljon, hogy ez a kóstoló még előtte volt, akkor még nem tudhattam. Persze azt már akkor is lehetett sejteni, hogy sok jó nem sülhet ki belőle. Kifizetünk egy valag pénzt négy villányi és egy szekszárdi csúcsmerlot-ért, teszünk melléjük két sztárkézműves óriásölőt, becsukjuk a szemünket és várjuk, hogy szánkba repüljön sült kaland. Nem lennék a helyünkben.

Szóval 2007-es magyar presztízs merlot-k kerültek terítékre: vakon kóstoltunk, leleplezett visszakóstolással. Másnapra nem tudtam elmenteni belőlük, így határozottan korlátozott részletességű és érvényű, első és másodtöltésű benyomások következnek a kóstolás sorrendjében.

A Szentesi Merlot gesztenyés, piros bogyós, mosolygós gyümölcsös illattal mutatkozott be. Kóstolva virgonc gyümölcsössége tűnt először szájba, élénk savai és kissé tapadós tanninja pedig magabiztosan tartják a kortyot. Alkoholja kissé túlteng, nem túl bonyolult darab, viszont nagyon szerethető. Pont olyan mint régen volt, talán csak én vagyok szigorúbb, ezért állok meg erős 6 pontnál. Erre a kóstolóra a borász hozta magával, nem kapható, annak idején is csak a kivételezettek juthattak hozzá. A Ráspi Merlot vakon is felismerhető volt jellemzően egyedi kakaós, őszibarackos, málnás, szilvás, ibolyás illatáról. Jó szerkezetű bor: sportos, sokkal inkább a savaira épít, tanninja egy cseppet poros. Nagyon izgalmas ízű: feszes, húsos gyümölcsössége mellé szépen ellenpontozó sósság társul. Lecsengése hosszú, kitartó, finom. Már egyszer kapott 7 pontot nálunk, most is ennyi lett a vége és megosztott harmadik hely, 6 990 Ft.

Ekkor még nem sejtettük, hogy letudtuk az összes kézműves kakukktojást és csak a feketeleves van hátra. Mindenesetre a Takler Primarius odavágott és orrbavágott rendesen már bemutatkozáskor. Mély, már-már lebüdizhető, turbóintenzív illattal kezd: olaszos gumis karamellesség, hurkával, sült gyümölcsökkel és egy kis zöldséggel körítve. Idővel szellőzik és tisztul valamelyest. Kóstolva krémes, ugyanakkor csípősen alkoholos. Tanninja nem rossz és egyáltalán nem is kevés, ahogy a gyenge 6 pont sem az. A 10 980 Ft még annyira sem, de megyünk még ennél magasabbra is. A Bock Magnifico totyakos eperrel, gesztenyével és szilvás csokival szintén jó erősen belekezd orrban. Kóstolva sem szerénykedik: széles testű, gazdag és finom, miközben savai lágyak. A nem éppen kicsi felépítmény tartásáról meglehetősen durva csettegős tanninjai gondoskodnak. Lecsengése hosszú és alkoholtól túlfűtött, 6 pont a Primariusnál erősebb kiadásban. A kóstoló árbajnoka a maga szerény 19 500 Ft-jával.

A Tiffán Elysium orrban az előző kettőnél sokkal kevésbé direkt, inkább elegánsan rétegzett, apró magvas gyümölcsökkel, fehércsokoládéval és finom hordófűszerekkel. Ízében földes gyümölcsösség érkezik, de nem árad, inkább kissé visszafogott, határozottan száraz érzetű. Nagy testű, ám szerkezete arányos és stabil, tanninjai közepesen kemények, még van hova simulniuk. Utóíze hosszú és intenzív, nálam az est győztese lett nagyon erős 7 ponttal, az árversenyben viszont csak második helyre szorult 13 910 Ft-tal. Vakon egyébként többen is arra tippeltünk, hogy ő lesz a Szentesi Merlot, hát nem. A Gere Solus-nál azonban elég volt csak beleszagolni a pohárba, hogy szinte biztosan tudjuk hol tartunk. Bőrös, istállós, finoman brettes, szottyos gyümölcsös, intenzív, de egyáltalán nem tolakodó illatát könnyű megkedvelni. Szájban jó szerkezetű, savak és tannin a helyén, nem csak utóbbira épít. Finom, ízgazdag, azonban kategóriájához képest nem túl rétegzett és bonyolult. Nálam klasszikus 7 pont és holtversenyes harmadik hely a sorban 12 700 Ft-ért.

Utolsónak érkezett és második helyre futott be nálam a Malatinszky Kúria Merlot. Mély és komplex illatában leginkább főtt gyümölcsöket és némi konszolidáltan barátságos animalitást véltem felfedezni. Kóstolva is az a legjobb benne, hogy a sok gyümölcs mellett vannak intelligens rétegei. Szerkezete is rendben van: savban és tanninban sem szenved hiányt, ráadásul ők is az erő jó oldaláról jöttek. Ilyen az erős 7 pont nekem. Azt hiszem, 8000 Ft körül lehet(ett) hozzájutni.

A szenzáció elmaradt: az óriásölők végül nem rendeztek mészárlást, és a góliátok sem taposták el őket. Délen sem minden egy kalap, az ár pedig itt sem tévedhetetlen iránytű. A BorBlikk bulváréhes riporterei végül csalódottan hazakullogtak.

A címlopás miatt elhatárolódom magamtól és elnézést kérek.

Címkék: velencei hegység kóstolás vörös szekszárd hatpontos merlot gere attila villány takler hétpontos ráspi sopron malatinszky bock tiffán 2007 szentesi

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr84542811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

drszj73 2012.05.24. 10:09:22

gondolom sokan nincsenek, akik ezen árakon ezeket a borokat megveszik

kifli 2012.05.24. 10:46:04

max az agyalágyultak:)

palack 2012.05.24. 10:53:29

Én inkább azt mondanám, hogy nagyrészt nem azok veszik, akik minket olvasnak. Mert azért ezekből a borokból nem 300 palackok készülnek, mégis elkelnek.

kifli 2012.05.24. 11:00:01

ez minősíti a magyar fogyasztók színvonalát.

aston9k 2012.05.24. 13:43:42

Reklám, ha leírom, hol lehet még (elvileg, a honlap szerint) hozzájutni Ráspi Merlot-hoz? Vagy automatikusan agyalágyult leszek?

tunderninja 2012.05.24. 14:04:10

Kérdés,hogy mennyi idő alatt találnak gazdára ezek a borok.
Kifli:én nem degradálnám le a fogyasztót,mint te.
Ne felejtsük el,hogy a pincék tehetnek róla,hogy a nagyobb többség azokat az ízeket keresi a borban amit ismer és megszokott az évek alatt.
Nagyon kevés pince teheti meg manapság,hogy a normális érlelési időt kivárja és csak azután dobja piacra a borát.S ezáltal szerintem a fogyasztó aki hamarabb kóstol és kóstolta meg az ilyesmiket ő pont ezt szereti,és keresi.Üddön,zúzzon,mint mondjuk ő:

www.youtube.com/watch?v=hqKoSISlgl4

Sok időnek és sok bor ivásnak kell eltelnie mire minden egyes borszerető emberben kialakul a sajátos ízlése.

A drága dolgoknak mindig is volt piacuk palack és mindig is lesz.
De abban egyetértek,hogy szerintem nem olvasnak ilyen blogokat.
Jól veszem akkor ki a Gere pincénél abszolút rámentek erre a spanyolos brettes stílusra?

Régen volt szerencsém ilyesmikhez,de azt biztosan tudom állítani,hogy a 2007-es Elysium-ot mikor kóstoltam akkor bevallom tetszett nagyon.Egyensúlyos volt és nem akart szörp lenni.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.24. 16:37:30

best of magyar túlárazott borok. egyébként látszik, hogy nem rosszak, csak:
a, fiatalok
b, ennyi pénzt közel sem érnek

pupa pupánszky 2012.05.24. 16:47:19

az utolsó két kommentben benne van minden

Octopus 2012.05.24. 16:55:21

@ungert: néhány esetben (a nagyon túlérett alapanyagúakra gondolok) nekem erős kételyeim vannak, hogy javíthat-e ezeken az idő, és nem csak rosszabbak lesznek. Arról nem beszélve, hogy a 16-os szesz nem fog lebomlani, és kicsi az esélye, hogy "beépüljön".

kifli 2012.05.24. 16:56:40

"degradálnám le" dupla tagadás = felértékelés?

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.24. 16:58:58

@Octopus: az alkohol integrálásában én sem hiszek. ami kilóg fiatalon az valószínűleg ki fog lógni később is. vissza kéne venni a töppedtszőlő-szüretből, lehet jobb lenne a színvonal. ennek ellenére két-három évet még adtam volna nekik a palackban a termelők helyében. de hát a készlet pörög...

SwIX 2012.05.24. 17:10:03

Kíváncsi vagyok azért hogy a jelentős túlárazásnak mennyi köze van például a Villányba látogató nem kevés német (külföldi)túristának. Nem csak a borok ,konkrétan Bock-éknál az étteremi árak sem átlagos magyar pénztárcához vannak igazítva.
Amúgy pincearon szerint kapható a 2007-es Ráspi Merlot.

tunderninja 2012.05.24. 17:19:14

Gondoljatok bele,melyik pince vállalná fel és tudná finanszírozni,vagyis átáll a (addig érlelem és tartom a boromat ameddig úgy érzem,hogy most van a legszebb korában és kidobom a piacra)a Sauska?a Gróf Buttler?a Bock?a Gere Attila?
Egyik sem meri ezt a paletta aljától a csúcsig megtenni.S miért?mert senki nem tudja még kiszámolni se milyen hatással lenne ez a piacon.Arról nem is beszélve,hogy a fogyasztók akik pont azokat az ízeket amiket megszoktak a hamarabb megvásárolható tételeknél,lehet fanyalognának hogy hú nem ezt ismertem meg nem olyan mint amilyen volt.Pedig akkor lenne optimális a fogyasztása,csak nem tudna sok ember mit kezdeni a jelenséggel,és akkor mi van?elképzelhető,hogy olyan terméket vesz meg amiben ezt megtalálja amihez hozzászokott.Ezek ma roppant kockázatos kérdések,amik ilyen gazdasági környezetben nagyon vékony védelmi vonalakkal rendelkeznek.Mer lássuk be Európát is ezek a himi humi szörpök árasztják el,és a magyar vállalkozás is örül,hogy a költségeit fedezni tudja rendesen és tisztességesen.Nem azt akarom mondani,hogy ánblokk mindenki de azért ezek a borászatok sok családoknak adnak kenyeret az asztalra.

Rowar Atkinson 2012.05.24. 17:52:59

Hogy kik veszik a túlárazott borokat?

Én hétfőn kaptam ismerőstől egy 2007-es Magnifico-t.Az illető 50 palackkal vett anno a pincétől, elmondása szerint 15 E-ért darabonként(?). Ennyit a flottakedvezményről.Ja, és a pali nem olvassa a blogot, minek, ő nem sznob...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.05.24. 18:45:34

@ungert: szerintem nagyon kevesükön segíthet az idő, ha a 2006-osokra tekintek. Az Elysiumtól és a Kúriától viszont személy szerint én sokat várnék.

@tunderninja: Sztem pont ez a Gere-bor egyáltalán nem brettes, csak kapucsínós. De a hordó valóban jellegzetes.

@aston9k: Írd le nyugodtan, segíted vele a tájékozódást.

londonercsecse · http://londonercsecse-borkostolo.blogspot.com/ 2012.05.25. 01:44:33

Tomoren:
Ahol az elejen kilog a lolab, ott a vegen is kilog a lolab, ertem ezalatt az alkoholt. A cikkhez: El kene mar talan felejteni a B(l)ockbuster stilust, a vil;agfajtak tolasat (talan franc kivetel), a tulerett anyag szureteleset, s kene valami szabalyzas, hogy mennyit kell pinceben tarolni a nem beleposzintet kepviselo borokat. A tularazottsagot meg mar emlitettuk...

dagadtos 2012.05.25. 02:37:45

De ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy 2007-es boroknak még a pincében kellene lennie?

Ez elég nagy tárolási és pénzügyi nehézségeket okozna a pincéknél, sokkal nagyobb borvidékek komolyabb borainak lehet már kapni legalább a 2009-es borait, szakmailag sem látom semmi értelmét, sőt, fogyasztóként kifejezetten bosszantó lenne szerintem, hogy megfosztanak a bor életének egyik (sokszor a legjobb!) fázisától. Aki nem tudja, hogy hogyan közelítsen egy 2-3 éves borhoz, az ne vegyen csúcsborokat. Ha vesz, legyen vele tisztában.

A többi kritikával egyetértek, sőt, legtöbb esetben még szigorúbb is lettem volna. (Pl. Magnifico-Primarius nálam csak 5-5 pont, Solus viszont hozta, amit tudni szokott, nálam nyert is.) De itt alapvető problémák vannak (szüreti időpont, pl.), ezeken az idő semmit nem fog segíteni, sőt.

fugu 2012.05.25. 07:21:35

Jelen borok közül a "nagyokhoz volt szerencsém. Egyértelmű csalódás. Még ha nem is volnának ilyen drágák, még akkor sem vennék ma már belőlük. Letaglóznak. Maguk alá gyűrnek. Nem partnerek abban, hogy jól érezzem magamat velük. Arról nem is beszéltem még, hogy hol tartanak a '06-osok. Ha valaki a "pénzét issza" bennük, azoknak van benne örömük, de ezt hagyjuk. Túl kéne már lépni ezen a stíluson, mert a jövő szerintem nem ez. A borkedvelők evolúciója során előbb-utóbb mindenkinél eljön a felismerés napja. A kevesebb több. Én itt tartok.

Kölpény 2012.05.25. 07:52:05

@dagadtos: Egyet értek veled, ami a túlérett szőlőt illeti, valamint a másik ok a magas alkoholra a biztonsági alapon történő hozamkorlátozás.
Nem a virágzás utáni közvetlen időszakban dobják le a fürtöket (mert félnek a júliusi jégtől), hanem már csak a zsendüléskor, és a fás részekben felhalmozódott cukor alaposan megnyomja a maradék termés cukorfokát.
A kilevelezés jelentősen gyéríti a savakat. Szintén a túlérést erősíti.

A hosszas héjonáztatás, esetleg a plusz szín, tannin és eksztrakt reményében történő rozénak való léleeresztéssel szintén a diszharmónia erősödik.

Kölpény 2012.05.25. 10:09:29

Itt azért egy kicsit árnyaltabb a kép, min sem elsőre kinéz. Valójában én vártam is, hogy lesz valamiféle kétpólusúság pl. Villány esetében a cikkből úgy tűnik, van egy Tiffán-Malatinszki páros, ahol egy kifinomultabb és arányosabb bor jelenik meg, és hát van a Bock-Gere jelleg. Lehet, hogy ez így most sarkos, de vannak Villányban is irányzatok (a stílusok mögött)ami ha megfogható, akkor érdemes kiemelni.

Octopus 2012.05.25. 10:45:38

@Kölpény: én a Gerét nem tenném a Bock mellé. Modern stílusúak az ő borai is, de nem túlérettek (a villányi felső kasztról beszélek), általában jók a savak, az alkohol sem szalad úgy el. És szépen érnek, pl a 2006-os "barrik" CS most kiváló, a csúcsán van; ugyanebből az évjáratból a Kopar még kölyök, viszont az fiatalon is szép volt. (Különben nálam is a Solus nyert ezen az estén.)

Kölpény 2012.05.25. 13:34:32

@Octopus: Örülök, ha ez így van. Egyébkén természetesen a kézműves-terroir borok állnak hozzám legközelebb, de talán jellemzően nem az északi borvidékeinkre való fajta a merlot.

Ilyen szempontból örülök, hogy a papírforma győzött, és a Villányiak jobban szerepeltek, ellenben az is jelzés értékű, hogy annak ellenére, hogy a termőhely (elsősorban a klímája alapján)nekik kedvez, mégsem tudtak elhúzni Soprontól, Nadaptól (?).

Milyen lenne a villányi merlot, ha Ráspi, Szentesi, vagy pl. Orsolya pince készítené?. Azért így is örülök, hogy jól szerepeltek.

Sárfehér 2012.05.25. 14:39:23

A túléretten szüretelt Merlot ellenpontja az Öregbaglas Merlot-ja volt, a forró 2003-as évben is igazi málnaszörpöt készítettek. Épp a minap találtam még egy palackkal a kamrámban, kíváncsi vagyok, milyen lehet kilenc év után?

117 2012.05.25. 15:06:45

Kaptam tavaly egy 2007-es Elysiumot. Azt mondjátok, tartogathatom még?

vörös és fehér 2012.05.25. 22:15:16

@117: én "készebbnek" éreztem a bort, mint palack, szívesen ittam, de pár év múlva is érdekes lehet.

@Kölpény: szerintem Szentesi olyat csinálna, mint amilyen most a Tiffán volt. vagy legalábbis nem tiltakozna, ha olyannak sikerülne. [amúgy nálam is az Elysium nyert (a Solus és Malatinszky előtt), és bevallom, azt tippeltem, hogy a Szentesit hoztam ki győztesnek.]

fugu 2012.05.26. 16:17:19

@vörös és fehér: Nem vagyok biztos benne, hogy a Szentesi örül ennek...
Sőt! Én azt gondolom, hogy ne készítsen olyat. Olyan már van. Szentesi "szentesit" készít, ezért szeretjük.

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2012.05.28. 21:16:07

Sziasztok!Kettő hete voltam Bordeuxban és meglátogattam néhány Chateaut is! A 6-7 éves borok 12,5 13% alkohollal és gyönyörű savgerinccel rendelkeznek amik még legalább 5-6 év múlva érik el a csúcsot! Szerintem bőven tanulhatnánk tőlük!

fugu 2012.05.31. 07:38:10

@kunci: Nem jó példa, de ettől még igaz az üzenete.

mojoking77 2012.06.25. 00:07:39

Hmmm, biztos velem van a problema. Bar a Magnifico szamomra is csalodas de a tobbivel az egadta vilagon semmi gond sincs (bar a Raspit meg nem kostoltam), tokeletes ar ertek aranyt hoznak. Mondom Jozsi csucs merlotjatol eltekintve. Nem lehet, hogy legalabb is a hozzaszolok tobbsegeben szimplan a regi jo magyar "dogoljon meg minden taho, aki egy kicsivel is sikeresebb es elismertebb mint en" hozzaallas ervenyesult? Az 2006-os Elysium az utobbi evek egyik legpozitivabb elmenye volt szamomra, a Solus szinten rendben van, bar ha GA, akkor illendobb lett volna az Attila couvet-t felhozni, de ne kotekedjunk feleslegesen.
A sok okost meg udvozlom, es kivanok nekik sok finom olcso, gazdasagos bort. Olyan is van, es valoban nagyobb muveszet megtalalni, mint levenni a polcrol a jot, de ettol meg nem feltetlenul kellene lenezni azokat, akik ihatnak olyan borokat is, amiket ok maximum tiz evente vehetnek maguknak szulinapokra... Ja, lehet jonni, hogy sznob fasz, pont teszek az olcsojanosok velemenyere.. bocs, kicsit felhuztam magam. @kunci: en viszont itt elek, es az elmult ket evben nem sikerult azt az elmenyt atelnem, mint otthon, egy egy komolyabb voros kostolasakor. A Bordeaux-i borok, legalabb is azok, melyek szamomra is elerheto aron vannak (10-50 Euro), meg sem kozelitik a fent lesajnalt merlot-kat. Arrol ugye meg vegkep ne is beszeljunk, hogy en vagyok a kelet europai muveletlen taho, mikor fajtaborokat kerestem elso alkalommal Bordeaux-ban... Tenyleg tanulhatnanak toluk a magyar boraszok. Elsosorban nemzetkozi marketinget.. Szerintem

Parci 2012.06.25. 09:18:33

@mojoking77: hát nem ez a poszt viszi közelebb az "olcsójánosokat", hogy jobban megértsék a "sznob faszokat", az biztos :)