Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borok a Mátrából

2012.05.29. 08:41 - Octopus

Már megint elmulasztottam valamit, tört rám az érzés néhány hónapja, Szomjas Gödény borzsúros beszámolóját olvasva. Mióta a Tőkés-trió elhúzta a mézesmadzagot az orrom előtt, rendszeresen támad az a képzetem, hogy a Mátra még sok meglepetést tartogat számunkra, és egy napon majd tucatszám ontja magából a pannon klasszis kékfrankosokat és zöldvelteliniket és egyebeket. Sőt, ezek a borok talán már el is készültek, mindössze felfedezésre várnak. Talán a Borjouron is felbukkant egyik vagy másik, én meg már megint nem mentem el, tartva a tömegtől.

Aztán a legutóbbi borász-tehetségkutatón (hivatalos nevén Kézműves Borok Háza bemutató) egyszer csak kiszúrtam egy asztalt mátrai borokkal. A palackokon a Csernyik név virított – már ami nem hordóminta volt –, ez talán többeknek ismerősen csenghet. Ha még nem cseng, akkor majd fog. Hamarosan. A tuti megmondásához elég a borokat megkóstolni: tiszták, gazdagok, érezni rajtuk az odafigyelést, illetve a komoly bor szándékát. Megkérdeztem a gazdát, Istvánt, ismer-e még hasonló orientáltságú termelőt, majd az igenlő válasz után, hogy tudna-e nekem segíteni összegyűjteni néhány palackot, szívesen vásárolnék ugyanis a számomra (többnyire) ismeretlen termelőktől. Eltelt egy hét vagy kettő, jelentkezett István, hogy begyűjtötte a borokat. Egy-két palackért senki nem kért fizetséget, mondta, küldené őket. Két nap múlva már nálam is voltak.

Első körben a vörösöket vettem szemügyre, illetve az egyszem rozét. A mérleg: akad itt jó, korrekt bor, de olyan is, ami inkább csak megvillant valami ígéreteset. Talán majd a következő éjáratok nagyobbat szólnak. Én bizakodom.

Csernyik Nyitány Kékfrankos Rozé 2011

Amit a honlapon találunk a borról, az a korrektség netovábbja: az analitikai paramétereken túl a felhasznált borászati segédanyagokat is elárulja a felettébb informatív oldal. Ez egy kellemes kis rozé, hibátlanul kivitelezve, nem több, nem kevesebb. Cseresznyepiros, vagy még inkább a kajszi napsütötte arcának színét tükrözi (a silány minőségű képen ez aligha jön át, elnézést). Intenzív illata tiszta és friss, a cseresznye-ribizli vonalon mozog, kommersz tuttifruttit csak egészen kis mértékben mutat. Kóstolva könnyed és lendületes, élénk savakkal, határozott szénsavval. Nem az a csontszáraz fajta, a minimális édességet savaival igyekszik egyensúlyozni, nem is sikertelenül. A vége felé ribizlisebbre, finoman savanykásra vált, száraz érzetet hagy maga után.  4+

Centurio Borház Kékfrankos 2010

A palack mutatós, a bor azonban magán viseli a 2010-es nehéz évjárat lenyomatát. Meglehetősen világos szín, amolyan magyar pinós. Hűvös karakterű, enyhén zöldes illat, halványan egyes St. Andrea borokat idéz. Meggy és ribizli, némi koviubis-vegetális mellékzönge, és mintha egy kis füstös fa is megjelenne benne. Kifejezetten éretlennek nem mondanám, de szerintem egy déli vörös mellett azonnal bezöldülne. Könnyed test, visszafogott extrakciót idéző laza textúra, minimális tannin. A szerkezet mellett csipkebogyós íze is kadarkás jelleget kölcsönöz neki. Az összképen egy halvány dohos bizonytalanság igyekszik rontani (remélhetőleg egyedi eset, elavult parafadugóval van zárva, talán annak a hibája), de igazán a savakon bukik el a mutatvány: élesek, bántóak, elbillentik az egyensúlyt. Viszont nagyon kíváncsi lennék a 2011-esre, két hét múlva a Mátra Underground kóstolón már az kap bizonyítási lehetőséget. 3 pont

Maróti Kékfrankos 2009

Ötletes, csinos címke, jól mutat. A palack tartalma egy egyszerű, mélységek nélküli kékfrankos, de talán a jó évjáratnak is köszönhetően kellemesen kerek és remekül csúszik. Az illat érett alapanyagot sugall, sötét meggyes, fűszeres, egy kis gyógynövényes csavarral. Kóstolva arányos, könnyed, finom savakkal, minimális cserességgel, az illatot követő ízzel. Nincs mit elemezni rajta, jól iható, hibamentes bor a mindennapokra. 4-

Babiczky Pince Solymosi Cabernet Franc 2010

Közepes gránát szín. Az illat tiszta, határozott franc-os fűszerességgel, megfelelő fajtajelleggel. Talán az évjárat okán kicsit fejlettebb, a fekete ribizlis, meggyes gyümölcsösség mellett avaros jegyeket is találunk. Hűvös karakterű, kedves, de egyszerűbb, könnyed bort ígér – ami nagyon is helyénvaló, feltéve, hogy árban ott tanyázik, ahol sejtem, a belépő kategóriában. Az ígéretet többé-kevésbé be is váltja, teste közepes, laza szövésű, nem különösebben koncentrált. Az alkohol ugyanakkor magasnak tűnik, és szintén negatívum a kissé keserű mellékíz. Ezek nélkül egy jól iható, kiegyensúlyozott, elegáns ötpontos lehetne, így marad a gyenge négyes. (Érdemes azonban megjegyezni, hogy évjárati problémákkal látszólag nem küszködik, mintha csak a franc jól viselte volna 2010 nem éppen ideális időjárását.)

Molnár és Fiai Pincészet Cabernet Franc 2011

Közepesen sötét szín, bíbor széllel. Szinte primőr jellegű, friss, nagyon gyümölcsös illat áfonyával, fekete cseresznyével, ibolyával, és talán egy kis étcsokoládéval kiegészülve. Érezhető a meleg évjárat hatása, már-már túlzottan is érett a gyümölcs, kissé cukorkás az összhatás. Szájban karcsú, csontszáraz, sőt aránytalanul savas (ami az érettség után némileg meglepő), a tannin is elég reszelős a végén, sok ez egy ekkora test mellé. Kvalitásai alapján egy jól iható ötpontos veres lehetne, a tisztaságon ez biztos nem múlik. Az arányokon viszont még lenne mit csiszolni. 3+

 


Centurio Borház Cabernet Franc 2011 (hordóminta)

Súlycsoportot váltunk. Elképesztően koncentrált, nagyboros ambíciókkal bíró anyag. Lehengerlő, tömény illat túlérett szederrel és meggyel, fekete ribizlis Halls cukorkával, ausztrálokra hajazó mentolossággal. Érdekes kontrasztként őrölt pirospaprika kandikál elő édes gyümölcsei mögül, finom árnyalattal gazdagítva a képet. Ebben a kamaszkorban még frissnek hat, de tartanék tőle, hogy később lekvárosba fordul. A Halls cukorkát ízében is megkapjuk, kissé édes is, emelkedett alkohollal. Remek savainak hála friss és lendületes, a komoly sűrűség ellenére is. Mindene nagy, jelenleg talán túl sok is a bor: direkt, lehengerlő, túlzóan édes. Valahol mélyen egy pannon klasszis lehetősége lapul benne, de egyelőre inkább csak ígéretes. Érdemes lenne újravizsgálni, miután eltöltött egy kis időt a palackban (például június 14-én).

Címkék: négypontos hárompontos mátra babiczky maróti centurio csernyik molnár és fiai

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr124552182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.05.29. 13:23:38

Magam is fogyasztok Halls cukorkát néhanapján, de feketeribizlissel még nem találkoztam. Bort meg cukrozni, milyen gazda az ilyen?

Nagyhordós szériákkal ecseteltem a múltkor a családdal. Ezek olyanok, hogy eltárolják a bort, majd rimánkodásra eléd teszik. Az létezik, hogy a 2004-es cuvee megposhadt a palackban? Na jó, hatszáztól nem volt nehezebb az ára újkorában sem, bár ennek ismeretében is furcsán veszi ki magát.

A szomszéd bige mondta a múltkor az új faszija farkáról: szájban karcsú...

Érmevilág.hu 2012.05.29. 13:39:36

Azért Szőke Mátyás pincéjét és borait ne felejtsük el megemlíteni. Csodálatos!

dalton1 2012.05.29. 14:05:02

@Almaleves: Igaz hogy nem derül ki a szövegből, de a bor édességérzete nem feltétlen a hozzáadott cukortól van...vagy egyáltalán cukortól...(alkohol, szárazanyag, stb...persze ha a többi összetevővel szemben aránytalanul magas ezek mennyisége...)

dalton1 2012.05.29. 14:07:37

@Octopus: Vagy a szövegből, vagy a kommentre reagálva, de azért jó lenne ha kiderülne h száraz borról van szó, akkor is ha édeskés...Ludányi Balázsra nem vet jó fényt ha félreértésből, valaki arra a következtetésre jut hogy cukrozza a borát...

Trejo 2012.05.29. 15:06:29

Bor ízű Halls cukorkát evett már valaki? A szőlős nem ugyanaz a "feeling"...

A rozé ízű Tic Tac egészen jól sikerült, de a KitKat-ot nem ajánlom senkinek!

Octopus 2012.05.29. 15:10:52

@dalton1: nem feltételeznék ilyesmit a termelőről, másrészt viszont nem teljesen értem, hogy jön a cukrozás az édességhez. Nem édesbor-alapanyag mustját cukrozva száraz borrá erjed ki, illetve megfordítva a dolgot: egy teljesen száraz bor ugyanúgy lehet cukrozott, mint a kissé édes.

dalton1 2012.05.29. 15:14:43

@Octopus: Én értem, tudom amit írsz, de úgy vettem ki Almaleves szavaiból hogy félreértette a leírásodban az 'édes'-et...: "Bort meg cukrozni, milyen gazda az ilyen?"

(én sem feltételezem róla, azért próbáltam egyértelműsíteni...)

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.05.29. 15:46:28

@Octopus: Bakker Octo! Ez most akciós?

Borba tegyem vagy szopogassam?

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.05.29. 15:48:05

@Octopus:

Én mindent feltételezek a teremőről, hisz ha cukrot adott, nem véletlenül adta!
Az a fekegyümis drazséíz sem lesz véletlenül!

Octo, pont te küldtél meg a akciós linkkel, azt még te véded? Agyam megáll!

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.05.29. 15:55:27

@dalton1:

Hitvitákba én már nem bocsátkozom.
A cukor megjelenési formájában változatos, a kémcsővek pedig sokat látott idegenszívű spekuláns tőketulajdonosok manapság ugyi cukrosbácsiként próbálnak jaszkarizni az ócska chilei boraikkal. Vagy akár az umbriai dűlők sziruposra érő szőlőtőkéivel felmosni a magyar tictességes pincést.
Hát csoda ha meg akar felelni? A magyart sem kell félteni...Gógyis nép.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2012.05.29. 16:31:39

@Almaleves: Ne haragudj! Az én felfogóképességemben van a hiba: Nem értem, mit akartál mondani az előző kommentekben!
Kérlek, ha fontosnak tartod, írd le kissé egyszerűbben, hogy a hozzám hasonlók is megérthessék. Előre is köszönöm!

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.05.29. 16:37:41

@Gabssy:

Aszem a cukorról mondtam pár teljességgel lényegtelen marhaságot, plusz a feketeribizlis, akciós Hallsra csodálkoztam rá. (azt nem is meséltem, hogy van otthon pár bokrom, tavaly fordult termőre. Lesz belőle bor? Négy korty?)
Közben pedig néhány engem ért impresszióval szegényítettem eme közösséget.
Ne vedd magadra, most a skizofréniám ultrakommunikatív szekciója gépelget. Ebből meg nem származik semmi jó.

peace

political ideology 2012.05.29. 17:21:03

Ehhhhem......Szőke Mátyás???

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2012.05.29. 22:54:50

@Almaleves: OK, nincs gond. Csak tényleg nem értettem. :-)
Üdv!
süti beállítások módosítása