Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Címkék

Utolsó kommentek

  • Antoninus Commentitius: A crnogorskiis megteszi! (2014.04.16. 17:58) Fehér foltok vörösben
  • Antoninus Commentitius: Magyarországon hol lehet megkóstolni a montenegrói Vranac-ot? (2014.04.16. 16:56) Fehér foltok vörösben
  • demobacsi: Engem meg szintén Demeternek hívnak,szívesen megkostólnám a névrokonom borait,ha arra járnék.... (2014.02.19. 09:43) Az annyi, mint négy
  • palack: @Satt1: Évjárat? Remélem nem a 2011-est vetted nagy várakozással :-) (2014.02.07. 23:38) Egy hét oportó II.
  • Satt1: tecsóban vettem nettó áron, azt hittem, jó lesz nekem. miután felbontottam, megkóstoltam, muss vol... (2014.02.07. 22:36) Egy hét oportó II.
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Alkoholista a Facebookon

Kevés vagyok

2012.05.30. 06:00 - alföldi merlot

Az örökös amerikai borblogbajnok, és immáron egyszeres Pannon Bormustra zsűror, Alder Yarrow fölfedezte és haladéktalanul ikonná ütötte Demeter Zoltánt. Az epikus posztban óhatatlanul akad egy-két mulatságos elgépelés, félrehallás, gyorsan essünk túl a legcukibbon: Demeter Zoltán hosszú éveken át vívott harcának talán utolsó hírmondóját, a 2008-as Főbort Yarrow Szőrbornak hallja és írja (Furbor). Ennél persze sokkal fontosabb, hogy – a pontozásban egyébként nem szőrös szívű – Mr. Vinográf alig talál olyan Demeter-bort, ami saját tízpontos rendszerében ne érne legalább kilencet. (Mindig tudtuk, hogy olvasóinknak jó ízlése van).

 

[Demeter Zoltán és felesége, Anett fényképét innen metszettem.]

A poszt mélyen visszanyúl a múltba, részben a vasfüggöny mögé, hogy aztán a rendszerváltás után megnyiló lehetőségekkel élő ifjú Demeter – „ahogy barátai hívják: Zoly” – iskolaéveit részletezze. Demeter Zoltán a főiskola után nemzetközi borászati ismeretekre vágyott, és lőn: előbb Virginiába utazott, ahol ideje nagy részét angoltanulással töltötte, aztán hat hónapot inaskodott Kalifornia egyik emblematikus borászatánál, a Stag's Leapnél. Innen Burgundiába, Beaune-ba vitte a tudásvágy szőlészetet és borászatot tanulni. Végül logikus zárásként Brightonban hallgatott bormarketinget. 27 évesen, 1993-ban tért haza Magyarországra, hogy segítse a kommunista rezsim által szétbombázott magyar borászat újjáéledését. Egy nem nevesített francia cégen és a Gróf Degenfelden keresztül útja a Királyudvarhoz vezetett, ahol Szepsy Istvánnal és Anthony Hwanggal dolgozott együtt. Itt kezdett el az idősebb és az ifjabb mester (egyszerre illeti meg mindkettőjüket a dicsőség, szögezi le Alder) elsőként száraz tokaji fehéreket készíteni. Az úttörés azóta is folyik.

Demeter Zoltán már viszonylag korán elkezdett borokat készíteni magának, de csak 2008-ban látta elérkezettnek az időt, hogy a saját lábára álljon, és saját nevét vigye vásárra. A birtok mérete hét hektár, ez az a nagyság, ahol egy ember még mindent kézben tud tartani, és ilyen értelemben tekinti magát Demeter Zoltán kézműves borásznak. „Ez egy egyszemélyes vállalat” – mondja. „Talán két-három ember segít a szőlőben és a pincében, amikor egyedül nem győzöm a munkát. (...) Ha három karom lenne, mindent magam csinálnék.” Az amerikai olvasók azt is megtudhatják, hogy Demeter Zoltán frizurája trendi vagy csak nincs ideje fésülködni, a keze egy paraszté (erős és napbarnította), kék szemében pedig huncut fény csillog.

Az interjúszakaszban plasztikusan kirajzolódik a demeteri világkép, ebből most csak egyetlen elemet ragadok ki: "Nincs vesztegetnivaló időnk. Nem hibázhatunk. Az elmúlt 60 év terhétől kell megszabadulnunk, sietnünk kell a haladással és felzárkózással. Túl hosszú idő telt el, a nagyapák és az apák közötti kapocs széttört – nem tudjuk egymás kezét megfogni. Gyorsan kell csinálnunk valami olyat, ami meglepi az embereket, és a minőség jegyében kell élnünk.”

Demeter Zoltán borkészítési gyakorlata a lehető legegyszerűbb. Minden tartályban erjed fajélesztővel (szívesen dolgozna természetes élesztőtörzsekkel, de ez nála eddig nem vált be), és aztán a borok nagy, régi hordókban érnek. Érés közben a borok Handel Vízizenéjét hallgatják, mert a zene hullámhossza az univerzum rezgését közvetíti.

A területeit a legnagyobb gonddal válogatta meg, a tőkék sehol sem fiatalabbak 40 évesnél. Demeter Zoltán a minimális hozam mellett a maximális minőségre törekszik. A természetes folyamatok segítőjének, a beavatkozásmentes borászkodás hívének vallja magát. Szeretne biodinamikusan gazdálkodni, de ennyire tagolt birtokszerkezet mellett az átállás csak a szomszédok együttműködésével volna megoldható. Irányultságát azonban jól jelzi, hogy nem használ gyomirtót és lóval szánt.

Yarrow így foglalja össze benyomásait: „[Demeter Zoltán] a legmélyebb alázattal tárja föl a furmintban és a hárslevelűben rejlő potenciált - ezek Tokaj meghatározó szőlőfajtái -, hogy világszínvonalú száraz fehér borokat készítsen.

Zárásként álljon itt egy újabb Demeter idézet, amely a már említett alázatról tanúskodik: „Sok szerencsét kívánunk mindenkinek, hogy legyen benne elég tudás ahhoz, hogy megértse ezt a bort. Amikor én ezt a bort kóstolom, akkor úgy érzem, hogy kicsi vagyok. Kevés a megértéséhez.”

A kóstolt borok és pontszámaik:

2011 Demeter Zoltán "Birtokbor" Furmint, Tokaj – 8-8.5 pont
2011 Demeter Zoltán "Veres" Furmint, Tokaj – 9-9.5 pont
2009 Demeter Zoltán "Veres" Furmint, Tokaj – 9-9.5 pont
2011 Demeter Zoltán "Őszhegy" Sárgamuskotály, Tokaj – 9 pont
2009 Demeter Zoltán "Szerelmi" Hárslevelű, Tokaj – 9 pont
2009 Demeter Zoltán "Lapis" Furmint, Tokaj – 9-9.5 pont
2008 Demeter Zoltán "Lapis" Furmint, Tokaj - 9.5 pont
2008 Demeter Zoltán "Anett - Főbor" Sárgamuskotály, Tokaj - 9.5-10 pont
2001 Demeter Zoltán "Aszú 6 Puttonyos", Tokaj - 9.5-10 pont
2009 Demeter Zoltán "Pezsgő - Method Traditionelle - Zero Dosage" Furmint, Tokaj – 8 pont
2009 Demeter Zoltán "Nagyasszó" Cabernet Franc, Eger - 8.5 pont.

[Ez természesetesen csak egy önkényesen összeválogatott szemelvény és ismertetés, aki teheti, olvassa el az eredetit, teljesebb lesz az élmény.]

Címkék: szemleszerű tokaj demeter zoltán vinography alder yarrow

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr244554147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Bobby Newmark 2012.05.30. 14:05:49

Tényleg zojnak szólítják a barátai? Vagy hogy ejtik az ipszilont?

A másik fele, hogy ezzel az univerzum rezgése faszsággal nem riaszt el több vásárlót, mint amennyit nyer? Jó, oké, bebaszni bármitől is lehet, amiben van alkohol, de én szívesebben hallanám egy borásztól, hogy milyen szakértelemmel és tudással készíti a bort a varázslós rituáléi helyett...

Lajszlo 2012.05.30. 14:13:30

Jah, egyetértek, ez a zenehallgatós hablaty elriaszt mindenkit, aki ismeri a "hullámhossz" szó pontos jelentését...

csárli hárper 2012.05.30. 14:25:49

"Érés közben a borok Handel Vízizenéjét hallgatják, mert a zene hullámhossza az univerzum rezgését közvetíti."

és a sznob köcsögök beszopják...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.05.30. 14:42:16

megint index címlap volt??? miért nem törlitek ezeket??? :-/

coeurace 2012.05.30. 15:33:01

Rezgés vagy nem rezgés, teljesen mindegy annak aki megkóstolta a borait. A kedvenc borbáromban lehet inni a Demeter borokból, bár nem a teljes listát tartják. (a hely nevét nem irom le, mert már igy is túl sokan járnak oda :), de "isteni" hely.)

sulcus (törölt) 2012.05.30. 15:51:43

A szovjet-únióban a tejelő tehenek csasztuskákat hallgattak a jobb tejtermelés érdekében és mi röhögtünk rajta!
Ez viszont már mindent felülmúl,pár alkesz hülyére veszi a magyar sznob felső százat... Siralom.
A magyarnál hülyébb nép nincs a világon!
Hajrá magyarok!
Hajrá Magyarország!

kukko 2012.05.30. 16:50:42

Úgy tudom a Montes pincéiben is folyamatosan klasszikus zene szól. Én nem hiszek az ilyesmiben, de ártani biztosan nem árt.

Kölpény 2012.05.30. 18:45:43

@sulcus: Ha ilyen lesújtó a véleményed a magyarságról akkor lépj ki a nemzetből, és máshol, más nyelven oszd az észt, te bunkó.

borelite 2012.05.30. 21:18:42

@kukko: Valóban szól az a zene, de csak a Apalta-i látványpincéjükben, ahová a turisták járnak. Hangulatos egyébként, és több chilei borászat is követi a példát.(A Valle de Elqui-beli Cavas del Valle érlelő pincéjében például kizárólag operák szólnak.)

fugu 2012.05.31. 07:47:58

Srácok!
Tényleg ez a legfontosabb része az olvasottaknak?
Nem annak kellene örülni, hogy egy újabb sikerrel találkoztunk? Nekem semmi közöm hozzá, de büszke vagyok rá, ha értitek...!

Kénporos 2012.05.31. 09:54:18

Megint lehet köpködni. Hurrá!

kifli 2012.05.31. 10:57:31

Én már korábban felfedeztem Demeter Zoltán borait, mint Alder Yarrow. :)

De azért gratulálok Zolinak!

Sárfehér 2012.05.31. 14:17:43

"...Demeter Zoltán borkészítési gyakorlata a lehető legegyszerűbb. Minden tartályban erjed fajélesztővel (szívesen dolgozna természetes élesztőtörzsekkel, de ez nála eddig nem vált be)..."

Ha Demeter Zoltán véletlenül olvassa, erről, azt hiszem, szívesen olvasnánk részletesebben is. :)

Sárfehér 2012.05.31. 14:18:37

Természetesen én is gratulálok!

dadi (törölt) 2012.05.31. 15:28:07

Természetesen én is gratulálok,ahhoz is tehetség kell,hogy szívassuk meg a sznob társadalmat!
A zenével érlelt bor pont erre jó!

Gyeprefing Padrafos (törölt) 2012.05.31. 16:19:11

@Kölpény: @Kölpény: Nem a magyarságról,hanem a sznobokról!
K ü l ö n b s é g !
A szövegértelmezés nem az erős oldalad,ugye?

Sárfehér 2012.05.31. 17:24:13

Azt nyilván senki nem gondolja komolyan, hogy a zenétől jobb lesz a bor. De a borásztól, aki zenét ad a borainak, nagyon is lehet. :)

Fizikai szempontból a zene vibrálása igen finoman keverheti a bort, ami befolyásolhatja az érését. Handel meg sokkal jobb, mint egy 837Hz-es fűrészjel. Tény, hogy nem ez a lényeg, de egy üde és kedves színfolt.

Kölpény 2012.05.31. 19:25:44

@Gyeprefing Padrafos:Nem a magyarságról,hanem a sznobokról!
K ü l ö n b s é g !
A szövegértelmezés nem az erős oldalad,ugye?
Sulcus: "A magyarnál hülyébb nép nincs a világon!"
Ennyit rólatok.

Amúgy pedig nincs bizonyítva, hogy a zene ne hatna ki pozitívan a bor fejlődésére, tehát nem zárhatjuk ki.

Ha ismernétek Demeter Zoltánt, akkor tudnátok, hogy nem eladási okokból teszi amit tesz. Kiváló képességű borász, egy olyan értékteremtésre kialakult szemlélettel amivel a szóhasználatotok alapján valószínűtlen, hogy valaha is rendelkezni fogtok. Kiérdemelte a boraival, hogy lassan a világ legjobbjai között tartsák számon. Dicsőség Neki!

dalton1 2012.06.01. 00:25:03

Hmmm...a kommentek alapján tényleg nincs hülyébb a magyarnál, de hát ez van, ezt kell szeretni...:)

kifli 2012.06.01. 00:48:03

Zoli ki fogja majd nőni a fajélesztőt. Mindenhez idő kell.

Kölpény 2012.06.01. 06:04:41

@dalton1: Tényleg kellemetlen a dolog, hiszen nem erről szól a blog, de nem tudnátok lassan abbahagyni a magyargyalázást? Ilyeneket nem lehet leírni, sem magyarról , sem zsidóról, sem cigányról és sem másokról.
Ez nálatok valami kényszeres önútálat? Számotokra a cikkben annyi az üzenet, hogy a Zoli hülyére veszi a magyarokat, akik amúgy is a leghülyébbek a világon?

Kölpény 2012.06.01. 06:10:46

@kifli: A fajélesztő valóban nem illik a képbe, és hát pl. Bott Juditéknak,Szepsynek, Homonnának is összeszokott jönni a jó bor Tokajban, egyszerű vadélesztőkkel.
És hát a másik ilyen dolog az új hodró. Ámbár nem viszi túlzásba (nem úgy mint gyakran Szepsy), de valamilyen mértékben mégis csak uniformizál, ami elvesz a termőhely jellegből.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.06.01. 09:54:29

@Kölpény: Zoli csontszáraz borokat szeretne csinálni, ezért használ fajélesztőt...ő nem elfogadható kockázatnak tartja, ha nem megy végig az erjedés -mint a 2008as szerelmiben, ami saját élesztőn erjedt, és maradt benne kb 10 g cukor...Attila amennyire kísérletezőnek ismerem próbálkozott mindenféle élesztővel már, Szepsy és Bott borokban nem ritka a maradék cukor...
a 2011-es évjárat borai sem erjedtek mind tartályban a cikkben leírtakkal ellentétben

dalton1 2012.06.01. 14:10:19

@Kölpény: Szerintem ezt félrecímezted. :)

Ismerem Demeter Zoltánt személyesen, az első néhány komment tartalma és stílusa bosszantott fel, az ide nem illőségük és a beszűkölt látókör/tájékozatlanságra utalásuk miatt. A mondandómmal pedig egy korábbi kommentre utaltam. De örülök ha kiállsz a magyarok mellett, minden hibájuk ellenére, hiszen én is közéjük tartozom. :)

dalton1 2012.06.01. 14:11:26

@dalton1: Valakinek a lehülyézése azért messze van még a gyalázkodástól (gazdag szókincsünk alapján).

Gyeprefing Padrafos (törölt) 2012.06.01. 17:17:48

@dalton1: Mindig arra a legérzékenyebbek egyesek,amiben nem biztosak!

Gyeprefing Padrafos (törölt) 2012.06.01. 17:23:24

@dalton1: (egyébként nem címezte félre,csak ezen az oldalon olyan kitűnően műxik még a régről,jól beidegzett cenzúra,hogy kénytelen voltam nicket váltani,hogy beengedjen!)
Éljen a vélemény szabadság tisztelt blog író!!

palack 2012.06.01. 21:59:13

@Gyeprefing Padrafos: van akinek a véleményére nem vagyunk kíváncsiak. Ez is a szabadság része.