Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Villány

önismétlés

2012.06.06. 13:00 - Az Alkoholisták

Ez a poszt 2006 óta őrzi a szavatosságát. Ahogyan Albert gazda az önismétlés alkalmára írott bevezetőjében is jelzi, a valóság csak nem akar kifutni a poszt alól. "Hat év telt el azóta, hogy megírtam, Villány útelágazkodáshoz érkezett. Nagyon sok minden nem történt azóta, de ez-az talán mégis. Sauska Krisztián például felépítette az ország egyik legfontosabb vörösborászatát. Gere Attila meg átállt a bioművelésre, és lejjebb vitte az alkoholfokokat. Többen is visszább vettek az árakból, ma már nem lehetetlen finom villányit találni ezer körül, kétezer alatt, nekem legalábbis szokott sikerülni. Lehetne sorolni tovább, bár nem annyira hosszan, mint kellene. Úgyhogy azt még mindig nem tudjuk, egészen pontosan milyen is lesz ennek a nagyon fontos magyar borvidéknek az arca, ha majd egyszer kirajzolódik egyáltalán. És hogy rokonszenves lesz-e minden tekintetben. Lassan őrölnek a malmok, ez van. Annak viszont örülök, hogy az alábbi szöveg ennyi idő után is ától cettig vállalható."

Úgynevezett mediterrán borvidékünk, a vörösborbarátok kedvence útelágazkodáshoz érkezett. És én összehoztam őt Burgenlanddal. Hiszen ismételt felfutásához más sem kell, csak sokkal több jó termelő, kedvezőbb árak és eredeti ötletek. A siker receptjét egyszer már megtalálták, de azóta lejárt rajt a dátum. Kéne másik. Kisujjukból kirázzák. Vagy nem.

Nem lepek meg sokakat, ha azt mondom, a rendszerváltás környékén a villányiak ébredtek a legkorábban. De mondom, mert muszáj, hiszen sokan elfelejtették, vagy zsenge koruknál fogva nem is tudhatják, hogyan volt. Ezek a ma is jól ismert mesterek, sváb gyökereikkel, munkabírásukkal, találékonyságukkal már 1990 előtt megteremtették későbbi sikereik alapjait. Mintha ráéreztek volna, hogy az egyre jobb borokra egyre nagyobb lesz az igény, rövidesen.

A 90-es évek

Aztán robbantottak. Tiffán Ede kapta meg 1991-ben először az év bortermelője elismerést, 1994-ben követte őt Gere Attila, 1996-ban Polgár Zoltán, végül 1997-ben Bock József. Azóta semmi, és ennek már majdnem tíz éve. Olykor fanyalogni szoktunk, szoktak az ilyen díjak kapcsán, nemegyszer joggal, de akkor ez egészen mást jelentett. Jelentős szakmai és közönségsikert, garanciát arra, hogy az adott termelő borai jobban fognak fogyni, jobb áron fognak elkelni. Egy darabig.

A 90-es évtized tehát egyértelműen a villányiaké, ami nemcsak a fenti lista alapján állítható. Abból is levonható a következtetés, ha felidézzük, hogy nézett ki Villány tíz esztendeje, hogyan most. Vagy abból, mekkora és milyen felszereltségű pincékben mesterkedett Tiffán vagy Bock 1996-ban, és milyenek a körülményeik ma. Gyors karriert csináltak, mindenki a maga módján, egymástól különbözően, a maga nagyon vagy még határozottabban ambiciózus forgatókönyve szerint.

Sok pénz

Rengeteget lehetett keresni akkor, és rengeteget tudhattak fejlődni is. A 90-es évek első felének agyonbarrique stílusától a nevesek többsége simán eljutott a kaliforniai töménységig – ezt kéretik részemről nem szitkozódásként értelmezni. Igen, a villányiak szerintem ezt az utat választották, nem a bordeaux-i kifinomultságot és komplexitást, hanem az übermediterrán töménységet és koncentrációt, a mély gyümölcsösséget, a csokoládés édességet, a magas szeszeket, a gyorsan érő, hömpölygősen nagyformátumú borokat.

Lehet, ezt a megközelítést ők maguk nem szívesen fogadják el. A benyomásom mégis az, hogy bár Villányban is kialakultak stílusok, más egy Bock, mint egy Gere, egy Tiffán, mint egy Vylyan, ám összességében nem jelent meg a lehetséges határozottsággal a termőhely, és a többség inkább hasonlítani akart versenytársaihoz, mintsem különbözni tőlük.

Dűlőfaggatás helyett

Ezért is nem tudunk sokat a borvidék dűlőiről. Ismerjük a Jammertal, a Sterntal vagy a Kopár nevét, de konkrét borokat egyikhez sem kötünk. Hacsak Gere Kopárját nem, amely viszont bevallottan nem kizárólag a dűlőben termett szőlőből készült. Vagyis ügyes brandépítésről van szó ebben az esetben. Bejött. Vannak, akik azt mondják, a borvidék egészén hasonló a talaj és hasonlóak a mikroklimatikus adottságok. Ebből az következne, hogy a leggyengébb(nek tartott) területeken is lehet éppolyan klasszis borokat készíteni, mint a legjobbakon. Erre van is már bizonyíték.

Persze a dűlők faggatása – hogy nyájas antisznob olvasóink kedvében járjak – jószerével még el sem kezdődött. Hírlik, Tiffánék már túljutottak a márkanevek marketingértékének fölözésén, és valóban a termőhelyek tényleges adottságainak kibontásán dolgoznak. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Drágán harmatosat

Fősodromhoz visszatérve: ha a 90-es éveket Villánynak adjuk, akkor tűnik szembe igazán, hogy a 2000-esekben már nem tudtak átütően újat mutatni. Ahhoz képest sem, hogy zömmel éppen az utóbbi években jelentek meg vagy futottak be karriert horribilis árú presztízsboraik. A legnépszerűbb borvidék szerepét azonban a borínyencek körében átvette Tokaj. És feljött Eger meg Szekszárd is.

Villány pedig kicsit állva maradt. Azért, mert miközben a nagyok sorra készítették igényes, de baromi drága boraikat, a mezei fogyasztók asztalára való alapkategóriás termékeik mind kevésbé voltak olcsók, a minőségük meg gyakran verte a lécet. Ennek egyik rút példája Gere Attila 2001-es álló címkés cabernet sauvignonja. Más kérdés, hogy a borász – becsületére legyen mondva – abból az évjáratból nemhogy presztízsbort, barrique-ban érlelt felső-közepeset sem hozott ki.

Régi nagyok

A másik probléma: míg Egerben tucatnyi fiatal termelő tűnt fel és hozakodott elő kitűnő borokkal – versenyképes, fogyasztóbarát áron –, addig Villányban alig tűntek fel új szereplők. Legalábbis olyanok, akik képesek lettek volna berobbanni. A fent említett négyes/hármas fogat mellé – Polgár Zoltán jó ideje kiesett közülük – szinte csak a borvidéken kívülről hozott tőkéből épült Vylyan és Malatinszky Kúria zárkózott fel. Günzer Zoltánt helyes említeni még, és annyi. Természetesen tudunk Mayer Mártonról és Keller Györgyről, Günzer Tamásról és Wunderlich Alajosról, továbbá a Csányi Pincéről, ám azt merészség lenne állítani, hogy bármelyikük neve is ott van a borbarátok házi dicsőségtábláin.

Akik nem gondolják, hogy a villányiak zsákutcában masíroznak, azok még a régi nagyokat kedvelik így is, és hát nyilván van köztük, akit érdemes dicsérni. A legeslegelső helyen Gere Attilát, aki a Solussal megcsinálta az első abszolút kultuszbort, egy tételt, amelyhez gyakorlatilag lehetetlen normális úton-módon hozzájutni. Gere klasszis. Itt van Bock is, aki rusztikus-súlyos borai után a 2003-as syrah-jával tudott újat mutatni, Tiffánék sem lettek rosszabbak, és persze jó a Vylyan és Malatinszky – utóbbi a 2003-as franc-nal végre nagyot dobott –, akik mindig más utakat kerestek, találtak.

Burgenland

De ez kevés. Fél tucat pincével képtelenség felemelkedni. Ha már Bordeaux-t és Kaliforniát szóba hoztam: Villány számára egyik és másik sem példa. Először azt helyes rögzíteni, hogy Villány kicsi. Kicsik a villányi termelők is, ezért soha nem jutnak el odáig, hogy boraik zömét külföldön adják el. Nincs annyi. Hódíthatnak aprókat, és kész. Nem óriásokkal kell versenyezni, pláne nem saját pályájukon kell velük harcba szállni.

Előbb-utóbb rájövünk, hogy a magyar bort a magyaroknak kell meginniuk, mint az osztrákot az osztrákoknak, a németet a németeknek, a svájcit a svájciaknak, a szlovént a szlovéneknek. Tokaj kivétel, de most nem róla beszélünk. Magától adódik a burgenlandi párhuzam. Ott is súlyos és hömpölygős presztízsborokat készítenek, ott sem a változatosság gyönyörködtet. De ott van tisztességes és népes első és még népesebb második vonal, termelők, kategóriák, fajták tekintetében is. Azoknak a boroknak a jó részét is megveszik helyben, megisszák az ország határain belül.

Csak az ottani termelőkben több az invenció, a lendület. És sokkal többen vannak ma már azok, akik a minőséget célozták meg. Ahogyan azok is, akik tudják, pontosan mennyit érnek a boraik. Még egyszer: a legkevésbé sem gondolom, hogy a villányiak az összeomlás felé tartanának. Divatok jönnek-mennek, elmúlik ez a fanyalgás is. De ahhoz, hogy a borvidék a spiccen legyen, több ötlet és több tudatosság kell. Meg okosabb árak. Minden más megvan. Azt hiszem.

Címkék: villany esszészerű önismétlés

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr594563904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koccintós 2012.06.06. 21:11:06

"Sauska Krisztián például felépítette az ország egyik legfontosabb vörösborászatát."

Khm, khm.

Melyikről is van szó? Ugye nem a vezetéknévvel azonosra nevűre gondolunk mostan, itten?

Mert akkor baj van, méghozzá elég nagy...

2012.06.06. 21:49:58

@koccintós: ugyan miért? (és nyilván, hogy de, arról van szó)

koccintós 2012.06.06. 22:03:04

@Parci: Sose gondoltam, hogy egyszer magamat kell másolnom, de leírni még egyszer nem akarom és nem is látom értelmét (mint ahogy ennek a válasznak se nagyon...), inkább ide illesztem egy korábbi hozzászólásomat:

"koccintós 2011.09.08 08:48:54
Tegnap a borfesztiválon kóstoltam két borukat, volt előzménye is:

Ahogy mentünk a tokaji udvartól, megláttam, hogy a Monarchia kihozta Tóth István 2003-as (figyelem, az évjáratok fontosak!) bikavér válogatását. Nosza, azonnal megkóstoltam, forgattam, vártam, és szépen lassan kijött, hogy ez egy remek Tóth István bika. Beszélgettünk, és szóba került a Sauska, hogy ők ugye a közismerten nagyszerű, vörösboroknak pláne ideális 2010-es évjáratból már kihoztak ezt-azt... Át is mentünk, és megkóstoltuk a 2010-es Cuvée 13-at, és 2008-as Cuvée 11-et. Gyönyörű mindkét bor, készen vannak, de tényleg.

És akkor vissza Tóth Istvánhoz: én a 2003-as alap bikavért (nem a válogatást) még valamikor 2008-ban kóstoltam. Sose feledem a csalódást! Egy rendezetlen, kócos bort ittam, jó ideig nem is vettem belőle. Aztán mégiscsak akadt belőle egy-két üveg, el is tettem őket, majd fél évig pihentek otthon. Majd egy családi rendezvényen megbontottuk, és azt a meglepetést! Gyönyörű, hosszú, igazi Tóth Istvános bika volt! Érett, formálódott, tette a dolgát az idő és a bor.

Én már egy ideje hitetlenkedve figyelem, és a tegnapi csak meggyőzött ebben: ilyen borokat, mint a Sauska, nem lehet készíteni! Illetve lehet, csak az nem "a természet adta, nyúljunk bele a legkevesebbet, tegye a szőlő és a Jó Isten a dolgát" típusú dolog, hanem valami egészen más...

Csak az a fura nekem, hogy erről okos borisszák se nagyon beszélnek. Hanem hozsannázunk itt a Sauskának, ahelyett, hogy tennénk ezt pl. a Tóth Istvánnal. Az árképzéssel meg hadd ne folytassam, elegendő legyen egy link: www.bortarsasag.hu/hu/wine/sauska-cabernet-sauvignon-2010-villany

Az utóbbi 10 év talán legpocsékabb évjáratából az egyik legkésőbb érő fajta bora, annyi, mint az említett konkurencia 7 éves válogatás bora… Vicc, gyerekek, erre nincs jobb szó: ez egy vicc."

Hát szerintem ezért.

2012.06.06. 23:14:10

@koccintós: értem. mivel ez az egész blog amúgy is halott már, én sem kezdek most bele az ellenérvelésbe. (disclaimer: tóth istván borait roppantul kedvelem)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.06.07. 00:59:42

@koccintós: Én inkább úgy fogalmaznék, hogy Tóth Istvánról méltatlanul kevés szó esik. Megbecsültség szintén. (Diszkléjmer: a jó évjáratokban!).

Viszont nem látom, hogy hol érvényteleníti ez a Sauska-állítást, egyáltalán miért kell, hogy bármennyire is vonatkozzon rá.

A két világ persze egész más, ebben természetesen igazad van.

(Én meg pl. csendben Gere Attilát tartom Villány királyának, nem mellékesen a kezdeti Sauska-borok értékelése miatt is:

albertgazda.blog.hu/2010/12/07/sauska_1999_2003

De ezzel a véleményemmel ma akár annyira egyedül is maradhatnék több társaságban, mint a kisujjam.)

koccintós 2012.06.07. 06:45:44

@Szomjas Gödény: Tóth Istvánt csak azért hoztam fel, mert tipikus példák a borai.

Valahonnan elindulnak, és valahová eljutnak. Élnek, fejlődnek, olykor szép arcukat mutatják, olykor nem. De olyanok, mint egy természetes bor. Szerintem ilyen egy bor.

A Sauska borok meg mint a tökéletes konzervek: mindig ugyanaz az íz, se évjárat, se fajta, se dűlő, semmi nem befolyásolja őket. Ha egynaposan kóstolod, vagy két évesen - ugyanaz lesz.

Nekem éppen csak ennyi a bajom velük. És mivel a bor bizalmi termék, én innentől, érveljen bár a leghitelesebb borkészítő mellettük, akkor se hiszem el, hogy ez minimalista beavatkozással elkészülhet...

Azt, hogy ezek a borok nem a jelenlegi borszabályozás maximális betartásával készülnek, nem állítom.

De - akárcsak te - ezzel a véleményemmel valószínűleg szintén egyedül vagyok...

2012.06.07. 08:37:36

@koccintós: "A Sauska borok meg mint a tökéletes konzervek: mindig ugyanaz az íz, se évjárat, se fajta, se dűlő, semmi nem befolyásolja őket. Ha egynaposan kóstolod, vagy két évesen - ugyanaz lesz."

ez egyszerűen nem igaz. ez egy terroirnáci szemléletű, nagy üres lózung. olyan jól hangzó globális fika, amit egymásra kacsintva el lehet mondania annak, aki alapvetően fejben eldöntötte, hogy a dolgok hogy vannak, és kész.

természetesen a sauska és mondjuk a tóth istván borok valóban két különböző szemlélet, különböző világ. de a sauska borok sem vállrándítással elintézendő vegyipari termékek.

a másik dolog, hogy tóth istván legfiatalabb (!) forgalomban lévő bora tudtommal a 2006-os (!) cab. franc. fogalmazzunk úgy, hogy ez sem tipikus, sőt, talán nem is tudnék példát mondani hasonlóra.

fugu 2012.06.07. 10:14:38

@Parci: Sauska ügyben nem Veled értek egyet. Sajnálom.

2012.06.07. 10:51:53

@fugu: nézd, te sem egy lépésre vagy az elfogulatlanság póznájától... nem kötelező szeretni, én is inkább a kicsinek drukkolok, az egész borivás alapvetően szerelem, szórakozás, nem kell racionálisnak lenni.

amikor viszont valaki konkrét állítást tesz egy pincészetről úgy anzusammen, az egy másik kategória.

nem értem, hogy miért ciki bárkinek kimondani, hogy úgy nem voksol valami mellett, hogy azzal nincs baj, csak épp ő nem teszi. mellesleg én sem teszem, hiszen alapvetően nem olcsóak a sauska borok. és, mint írtam, én is máshol keresem az izgalmakat.

viszont kezdem azt hinni, hogy egyedül vagyok abban, hogy ettől még elismerem azt is, ami tőlem épp távolabb áll. az egész nutellázás, villányozás, sauskázás, vegyészkiáltás, megcsinált bor kiáltás, és mindennek pátoszos szembeállítása a kétkezi szegénylegénnyel, aki az abszolút pozitív hős, egy teljesen fölösleges, demagóg, elnagyolt valami. hihetetlen, hogy még egy ennyire mikro világban, mint ennek a halott blognak az olvasóközönsége, szóval még itt is kell az ellenségkép, a jó és a rossz küzdelme, a népmese.

:-(((((((((((((

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.06.07. 11:37:28

nem mítoszokban kell hinni és általánosítani(sajnos én is sokszor megteszem mind a kettőt, ilyen az ember), hanem szeretni a jót és keresni a minőséget. méret, szín, címke, termelő-mit sem számít. mondom, ez túlzottan idealisztikus dolog azért, mindenkinek van favoritja, akitől mindent elfogad és toleránsabb. ilyenek vagyunk.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.06.07. 12:00:32

@koccintós: Én várnék még ezzel az éréssel. Sokáig a tipikus 2-3000 forintos chileiről hittem, hogy nem igazán érnek, változnak, aztán ittunk egyszer pár 7-8 éves bort talán a Ventisquero Grey sorozatból, és bután néztem, és hívő lettem. Tankönyvszerűen értek és nagyszerűek voltak, főleg a jobb pinot-k.
Sokat várnék az alap Sauskáktól is, csak mondjuk 6-8 éves korukban. Erre meg még várni kell.

koccintós 2012.06.07. 13:43:02

@Parci: Kedves Parci!

Gondolom, a fugunak írtak rám vonatkoznának... Akkor ezekre azért reagálnék:

Tóth István azért hoztam fel, mert azt vettem észre (nem csak nála, elég sok kollégájánál is), hogy a borainak "életpályája" van. Hogy ez mennyire jó vagy nem jó, mennyire ideális vagy nem, mennyire tudatos munka eredménye vagy éppen annak hiánya, ezt én nem firtattam. A bevágott, korábbi kommentemben nem is ő vagy borai vagy megítélésük volt a lényeg, hanem az, hogy egy 2003-as borát először kóstolva nem szeretem ezt bort. Ami nem jelent semmit, csak akkor, abban az állapotban (két üveggel vettem akkor, egyik üveg se jött be) nekem nem jött be. Rá két évvel - ahogy fejlődött a bor - egész más lett a történet. Csak ehhez egy 5 éves bor esetében el kellett teljen két év!!!

De mondhatnék más példát. A Lenkey féle 2005-ös furmintot. Csapnivaló volt az első randink, de tényleg. Vagy Németh Attila Gábor 2009-es chardonnay-ját, ami elsőre brutálisnak hangzó 9-es savval indított... Mind-mind olyan borok (sorolhatnék még, rengeteget!), amik elindulnak valahonnan, rendszerint a kócos, kicsit vagy éppen nagyon csiszolatlantól valami felé - jó esetben ez lesz a harmónia, az elegáns, minden szempontból jó bor. Ehhez sok minden kell persze, idő is, ahogy Szomjas kolléga rámutatott - és ez így is van jól.

A gondom nekem csupán annyi, hogy egy 2010-es bor, amit mondjuk 2011. áprilisában már kapható (két szememmel láttam a szolnoki Spar polcain), ugyanez év szeptemberében pedig kóstolva a pince egy másik, szintén 2010-es borát , ugyanolyan szép erényeket csillogtat, mint egy 2008-as, tehát kb. palackban két évvel többet érett bor. Hogyan, kérdem én?

A gyűlölködős valamit nem értem. Nem gyűlölködik, nem vegyiparozik meg mesehősözik senki. Ha te mondjuk Szepsy István lennél (akit én a magyar borkészítés egyik leghitelesebb figurájának tartok), és azt mondanád: "öreg, ezt leszüretelték, bele a hordóba és/vagy tartályba, kicsit héjon áztatták, aztán a szokásos fejtés, derítés, palackozás - semmi trükk" akkor se hinném el neked! Mert ilyen nincs. Képtelenség. Erre írom, hogy ez bizalmi termék; van amit elhiszek a termelőnek, van, amit nem. Ez már nálam a nem kategória.

Az, hogy én mit szeretek vagy sem, végeredményben tök mindegy. Nem azt firtatom, hogy ezek a borok szerethetőek/jók vagy akármilyenek, hanem ez hogyan lehetséges? És hogy ezen nem gondolkodik el senki?

De gondolom, erre az a válaszod, hogy nekem van üldözési mániám... Lehet, néha tényleg ilyen érzéseim vannak, amikor borisszákkal elkezdek beszélgetni a magyar borról...De inkább hagyjuk is, sok értelme efelett vitatkozni már tényleg nincs értelme - ezen a fórumon belül, legalábbis.

Parci (törölt) 2012.06.07. 14:19:15

@koccintós: a leírtak mindenkire vonatkoznak, akik a sauskát (vagy bárkit/bármit) élből elvetnek, azért mert ő a sauska (vagy bárki/bármi).

a cab. sauvignont ők például deklaráltan egy könnyed, gyümölcsös bornak szánják. más is csinál ilyet, gondolom légli géza birtokvöröse már hiteles lenne neked is. miért ne lehetne ugyanez cs-ból is?

cuvée 7-ből például 2008-as a legfrissebb évjárat, cuvée 5-ből, merlotból és cf-ból talán még 2008-as sincs. egyszerűen nem értem, hogy mit szeretnél bizonyítani. hozzáteszem, hogy erősen kétlem, hogy akár egyetlen sauska bor fejlődését is végigkövetted volna. pont a cuvée 7-tel én megtettem, és hát rengeteget rendeződött, csiszolódott az évek során (főleg a siklósi 2006-os).

a sauskánál is vannak ilyen és olyan borok is. gyors ivásra, fröccsözésre, húzóra készült tételek, meg tovább érlelhető és érlelendő, komoly nagy borok.

koccintós 2012.06.07. 14:22:50

@Parci: Hogy mit szeretnék bizonyítani?

Semmit. Leírtam, amit gondolok, mint ahogy te is. Azt hiszem, az eddigiek alapján nagyjából ennyiben is maradunk. Vagy hogy diplomácia nyelvén fogalmazzak: az álláspontok nem közeledtek.

U.I.: Teljesen igazad van, nem követtem nyomon egyetlen Sauska bor fejlődését sem.

Parci (törölt) 2012.06.07. 14:45:58

@koccintós: utoljára: én csak annyit mondtam, hogy nem azzal van a gond, hogy te nem szeretnél sauska borokat inni, ezt abszolút megértem. azzal van gond (és nem gondom), hogy konkrét állításokat teszel velük kapcsolatban, amit érdemben nem támasztasz alá, nem tudsz alátámasztani.

koccintós 2012.06.07. 15:17:16

@Parci: Azért szerintem ha megkóstolsz egy bort, vagy rögtön mondjuk kettőt is, akkor már azért az egyfajta támpont. Hogy elegendő vagy sem - nyilván azt mondod, hogy nem.

És ebben meglehet, hogy igazad van.

Konkrét állítást nem igazán tettem velük kapcsolatban; leírtam, és most is leírom: biztos vagyok benne, hogy a boraik minden jogszabályt és előírást betartva készülnek. Pusztán hitetlenkedek, tamáskodok.

Ezt mint célközönség (gondolom, nem saját maguk gondolták meginni az egészet) talán csak megtehetem.

Nem támasztom alá, nem támasztottam alá; tudod, erre eszembe jut az élsportolók kontra dopping tipikus esete. Van egy lista, amire felkerül, egy rakat szer. Okos emberek eldöntik, hogy melyek legyenek ezek.

Tegyük fel, én, mint élsportoló beveszek egy szert, nevezzük dehidroakármicsodaszernek. Egyébként arra jó ez a kis fiktív okosság, hogy a sejtek oxigéncseréjét javítsa. Nincs rajta semmiféle listán. Doppingoltam? Nem. Megint csak a példa kedvéért: te azt állítod, igen. Mivel támasztod alá?

Persze sántít a példám, és nem is ezért hoztam fel; én pusztán nehezen hiszem el, hogy a gyötrelem szar 2010-ből készül egy tipp-topp kis bor, természetes úton, rábízva magunkat a gondviselésre. Ennyi.

Parci (törölt) 2012.06.07. 15:32:09

@koccintós: oké, abban egyetérthetünk, hogy egyikünk sem lát bele a pincébe non-stop, tehát valóban hit-/bizalmi kérdés az egész, bizonyítani semmit sem tudunk.

kimondom azért, hogy nem hiszem, hogy ők mustsűrítményeznek, savpótolnak, vuduznak. nem egy vargabor, na! (csak hogy egy ellentétes bizalmi álláspontot is felvegyek)

koccintós 2012.06.07. 15:33:58

@Parci: "nem egy vargabor, na!" Teljesen igaz, legyen ez a végszó! :)

Bortó 2012.06.07. 20:26:49

@Szomjas Gödény: Az 5-ös cuvee es a franc esetében erre valóban van esély, de nem olcsó kísérlet. A 7-es sorozat sajnos nem túl stabil. Kibontás után nagyszerű (vakkóstolók állandó bajnoka), de a levegőn hagyva lassan unicum-ba hajlik.Fellow koocintósnak abban teljesen igaza van, hogy a 2-3 ezres Tóth István boroknál nem figyelhető meg ez az aggasztó jelenség.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.11. 10:26:23

Hozok egy gasztronómiai példát a kedves vitázóknak...
Minap a Dérynében jártunk (a konyha meglehetősen rendben van, de nem ez a lényeg). Behízelgően puha, langyos, jóízű kenyeret adnak üdvözlésként, ami mellesleg a bejárat előtti bódéban megvásárolható. A kenyér elképesztően könnyű, majd elszáll, a héja nagyon vékony, enyhén ropogós. Sajnos másnapra a kellemes tulajdonságaiból nem sok marad.
Sütünk otthon kenyeret, új korában közel sem ilyen vonzó, de 3-4 napig fogyasztható. A sajátot meghaladó élvezeti értékű és egyben tulajdonságait legalább 1 napig megtartó kenyeret max. 2-3 márkából lehet kapni Budapesten. Ezek olyan drágák, hogy már én is sajnálom rá a pénzt.
Arra szeretnék kilikadni, hogy a segédanyagoknak-eljárásoknak is vannak szofisztikáltabb típusai, ezek nyilván többe is kerülnek, mint amit az Auchan pékségében vagy cukrászrészlegében b*sznak belé. Viszont a világ nem teljesen megismerhető, teljesen biztosak csak akkor lehetünk benne, ha a miénk a kéz, ami az anyagot adagolja.
Sauskával kapcsolatban nincsenek élményeim, én Luka Enikő egyik évjáratán gondolkodtam el egyszer, hogy ezek a borok olyan szépen fésültek nagyon fiatalon, hogy azt már nehezemre esik elhinni. Azóta a tanácsadó már nem dolgozik ott és a borok mintha kócosabbak lennének fiatalon... de az is lehet, hogy csak érzékcsalódás az egész... a világ nehezen átlátható...

emoss 2013.01.11. 11:29:35

Ha már Villány. Idén októberben voltunk ismét, kóstoljátok meg Lelovits Tamás főleg franc-jait (rosé, sauvignon stb. is nagyon korrekt), meg fogtok lepődni. Komoly, nagy testű mégis jól iható borok, nekünk szenzációs élményt nyújtottak.
süti beállítások módosítása