Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gyurcsány-beszéd, szederbor, műanyag pohár

2005.09.05. 00:24 - zutyu

Műveletlen alkoholista tudósítónk velőtrázó, könnyfakasztó, megindító élményei a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, amely valószínűleg leggagyibb az őszi kínálatban. Annyira gagyi, hogy még Gyurcsány Ferenc is ott forgolódott. Középiskolai aszúeszencia műanyagpohárból, szederbor, büntetőitalok, mérsékelt árak. Ja, és ahogy belvárosi sztriptízbárokra szokták írni: Entry Free.

Kóstolópohár nem kötelező. A XVI. Budafoki Pezsgő és Borfesztiválon a minőséget a György Villa (boros körökben csak Gyógyvilla) és a Hungária pezsgőcsalád darabjai képviselik. Jellemzően műanyagba töltik tehát a nem annyira minőségi borokat, igaz, nem kell sem kétezer forintos, sem pedig ezerötszáz forintos belépőt venni (mert ugye a Borfaulban és a Várban is kell).

Szegény hülye Gyurcsány Ferenc még egy rendes borfesztivált sem tud magának választani, sikerült a budafoki fővédnökséget és megnyitóbeszédet elvállalnia. A borkultúra szerves része a magyar kultúrának, a bor és a szőlő pedig szeretetből van, abból a szeretetből, amely összeköti az embereket, mondta bátorításul, majd a magyar borokat világszínvonaláról delirált, éppen ott, ahol, khm, szóval nem éppen neves és minőségi pincészeteké volt a főszerep, hanem a tömegtermelő vállalatoké.

Az egész egyébként olyan, mint egy rossz falusi búcsú, csak a körhinta hiányzik. Árulnak édességet, ruhát, játékokat, csatlakozni lehet a vásári forgatagban lakástakarékokhoz, köthető életbiztosítás, de akad lottóklubszervező is. De persze, ha ivós fesztivál, akkor igyunk. Lehetett például szederből kotyvasztott biobort inni decinként kétszázötvenért, s bár nem volt egy díjnyertes darab, később jólesően gondoltunk vissza erre a lekvárkimérésre, ahol csak úgy mellesleg foglalkoztak borral is.

Mert néhány órás bandukolás után kiderült, hogy Budafokon elvétve lehet csak jó borokra lelni. Ilyen ritka kivétel volt a Sümegi és Fiai Pincészet, amely az egyébként nem túl acélos hajós-bajai borvidéken harminckét hektáron vitézkedik. Már az szimpatikus, hogy nem direkte meleg a Hajós-bajai Rajnai Rizlingjük, és aztán az ízével sincs baj. Adnak még valamilyen aranyérmet nyert kadarkát. A tepertőkrémes kenyérről már nem is beszélve.

Az ellenpélda pedig az Egri A-S Kft, amely évente 29 000 hektoliter bort dob piacra, ehhez mérten sok tízezer négyzetméteres pincéje van, viszont kis hordói nincsenek. A legdiszkrétebb tárolóba húsz hektónyi szőlőlé fér el. Gyakorlatilag mindenfajta bort készítenek, ami elképzelhető, a pinceudvaron egekig érnek a gagyibbnál gagyibb címkéjű üres üvegek. A még gyanútlanul beszerzett egri olaszrizléingért 270 forintot kellett fizetni, de az valami tévedés, vagy netán vicc, hogy erre ráírhatják a minőségi jelzőt.

A bornak az a legkisebb hibája, hogy az ajánlott 12 helyett 24 fokos, de ecetes, savanyú, a rizling nevet megcsúfoló kotyvalék. Az édes vörösbor keletkezésének mikéntjét firtató kérdésre például a száz forintba kerülő pincelátogatás során érkezik válasz: a csaknem kész száraz bort mustsűrítménnyel utáncukrozzák.

Az utáncukrozóknak nem szólt be a miniszterelnök, de a feketézőknek hadatüzent nyitóbeszédében, amikor azt mondta, minden nyolcadik liter bort olyanok adnak el Magyarországon, akik kerülgetik a szabályokat. A budafoki rendezvényen a műveletlen alkoholista sehol sem kapott számlát. Igaz, nem is kért.

Címkék: híradó

121 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3413065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RSzabi 2005.09.05. 10:03:12

Kikérem magamnak, hogy Magyarország Miniszterelnökét ilyen jelzőkkel illesd! A cikked siralmas, tele negatív elemmel, talán a zárt osztályon sugárzik ilyen hangulat (még nem voltam ott, de te felkereshetnéd!), mint a TE cikkedből.

zutyuanyó 2005.09.05. 10:06:06

Sok hülye bunkóval hozott össze a sors - de ez a zutyu-fika benne van az első tízben! Gondolom ez lehetett az a "mélymagyar", aki szűrben tántorgott sátortól sátorig, időnként beletörölve lógó taknyát...

bob 2005.09.05. 10:12:50

Zutyu, azért jobban áll neked a politikai fikázás, mint a gasztronómiai. OK, ez nem a Mágnáskert, van is rajta mit fikázni, de inkább maradj a policikkeknél :)

Irsai Olivér 2005.09.05. 10:13:20

Szerencsénk volt, hogy még itthon kinyomtattuk a fesztivál honlapjáról a helyszínek térképét, mert különben nem sok eséllyel indult az, aki szerette volna végiglátogatni a helyszíneket, hiszen nem csak a Kossuth L. utcában vannak pincék, a helyszínen viszont alig alig (vagy egyáltalán nem) botlottunk tájékoztató táblába. Bár a nyomtatott program szerint a fesztivál aznap 10-kor kezdődött, szombat kora délután sehol semmi nem volt még: a kemencés lángososok, kürtős kalácsosok épp a tésztát gyúrták, zene sehol (ha az árusok, sátranként mást-mást üvöltő magnóitól eltekintünk), program semmi. A fesztiválon csak egy dolog szorult háttérbe: a bor. Találtunk olyan helyet, ahol a pincészet udvarán lévő műsoros üvöltéstől (I`llsurvive! kétszer visszatapsolva) nem lehetett megtalálni a pincelátogatáshoz vezető bejáratot. Az árusok 90%-a olyasmit árult, amit a kínai piaconis kapni lehet (vagy a balatni bazársorokon), azaz semmi köze nem volt a borhoz, fesztiválhoz, de, még csak nem is kézműves termék volt. A borok, és a pincészetek olyanok Budafokon, amilyenek. (azaz, soha nem lesz olyan exclusive a környezet, mint a várban, és tényleg nem a legjobb borokat lehet itt kóstolni), de a körítést igenis jobban meg lehetne adni... Ami kellemes volt, az a Törley pezsgőgyár lelkes idegenvezetője, aki részletesen bemutatta a pezsgőgyártást. Más kérdés, hogy a szombat kora délutáni magyar közönségnek sok volt ennyi kultúra, mert csoport nagy része inkább egymást közt pofázott (ha nem érdekelte, minek jött le a pincébe???)

szomorodni 2005.09.05. 10:16:54

Kérdés, hogy mi a borfesztivál célja Ha szórakoztatni akarja a tömegeket és egy jó bulit adni a nyaralásból hazatévedett embereknek akkor ez megfelel (párhuzamosan ment a Szeptemberfeszt Pestlőrincen ami gasztronómiai fesztivál sokkal búcsúsabb, sokkal gagyibb, sokkal porosabb, de ezt el is ismeri). Ha versenyezni akar a többi borfesztivállal Borfalu, Etyek, Várbeli stb.) akkor ilyen szervezésben nem tud. Sajnos, itt jelenleg a profit és a forgalom a lényeg, és persze a jó hangulat. Én mint budafoki sajnálom inkább, hogy a "Borváros" ilyen sorsra jutott. Lehetne ez a Budapest Grinzingje, szép a fekvése és aki felmegy a dombra láthatja, hogy nem csak panel, hanem vidéki hangulat is van. A cikk kritikus, alázó, de legalább szembesít a valósággal. Lehet tanulni belőle, bár szomorú, hogy ez az öszkép.

laci 2005.09.05. 10:18:37

Ki ez a beteglelkű újságíró? Ennyi rosszindulatot, gyülölködést csak politikusoktól láttam. Mi köze hozzá, hogy ki mit iszik. Svédországban tudományos komgresszusokon is papirpohárból isznak, papírtányérból esznek műanyag evőeszközzel. Na és? Attól még jó minden. Hülye minősítés a minősítőt árulja el. Mit akar tulajdonképpen? Nehogy már ő akarja megmondani mit csináljak, vagy akárki mit csináljon.

laci 2005.09.05. 10:19:12

Ki ez a beteglelkű újságíró? Ennyi rosszindulatot, gyülölködést csak politikusoktól láttam. Mi köze hozzá, hogy ki mit iszik. Svédországban tudományos komgresszusokon is papirpohárból isznak, papírtányérból esznek műanyag evőeszközzel. Na és? Attól még jó minden. Hülye minősítés a minősítőt árulja el. Mit akar tulajdonképpen? Nehogy már ő akarja megmondani mit csináljak, vagy akárki mit csináljon.

Anonymous 2005.09.05. 10:22:22

Hat a fesztival szinvonalat csak a cikked szinvonala mulja alul.

Anyuci 2005.09.05. 10:26:04

Zutyu! Szerintem te eleve úgy mentél oda, hogy most te jókat fogsz mocskolódni! Gratulálok! Nagyon hiteles! Az asszony előző este nem elégítette ki vágyaidat? Rengeteg dolog volt ott, amiről egy szót sem írtál. Hiba volt! Én nem iszok alkoholt, mégis jól éreztem magam. Kuroszavának igaza van! Szégyelhetnéd magad kisfiam!

Anonymous 2005.09.05. 10:27:44

Keteve voltam egy olaszorszagi borfesztivalon. Nagy felhajtas volt. Ingyen mertek a bort es nem is akarmilyeneket. Termeszetesen muanyag poharba.

Robi 2005.09.05. 10:28:05

Hát nemazért mert annyira értek a borokhoz, de szerintem Budafokon és környékén már egy négyzetméter szőlő sincs, beépíttették lakóparkokkal. És a probléma alapja ebben rejtőzik: Bazi nagy infrastukúra van borkészítésre, szőlő meg nincs, úgyhogy mindenki abból csinál bort ami kéznél van.

2005.09.05. 10:29:49

Zutyu! Te biztos az Orbánnétól vett ecetnek való szőlőből készült bort szereted. Az jó drága! Igyad!

bob 2005.09.05. 10:29:49

Szegfűgombás libamájjal bélelt, fátyoltésztában sült szűzpecsenye, az való neked, nem a kannásbor! :))

Robi 2005.09.05. 10:32:46

Ja és a bor élvezetéhez hozzátartozik az üvegpohár, nemcsak esztétikai okokból. A svédek kifejezetten születnek a borozásra már csak az éghajlat miatt is. Ja meg a japánok is, sőt ők még narancslevet is öntenek a drága minőségi borokhoz, de mindegy, mert a kannásbortól is be lehet rugni, ha az a cél.

Borissza Larissza 2005.09.05. 10:37:28

Aki azt gondolja, hogy Magyarországon minden borfeszt egyforma, az szépen látogassa sorba mindet, és kiderül számára, hogy dehogyis. A Szegedi az egyik legrégebbi. Nincs belépő, nincsenek gagyiárusok, manapság már a színpadon is (szinte) csak a borkultúrához illeszkedő és színvonalas műsorok vannak, gagyi bort csak keresve lehet találni, ritka az olyan év, amikor valamelyik borvidék nem képviselteti magát. Kóstolópohár nem kötelező, de vásárolható, szokott lenni több olyan stand, ahol nem szolgálnak ki műanyagpohárba, de betétdíjért adnak üvagpoharat. A kaják túl drágák (mint mindenhol), és egy-két politikus nem hagyja ki a megszólalási alkalmat, de minek. Sajnos az Etyeki pincefesztivál mindig vele egyidőben van, de annak egész más a hangulata: helyi pincék a falu több pontján, helyi és vendégborászok (az ország minden részéről), egy központi színpad, és több kicsi erre-arra. Kiválóak a helyi borok is (pedig ugye Etyek is alapvetően tömegtermelő vidék volt korábban), és ezt jól színezik a vendégborászok. Belépő nuku, poharat vehetsz vagy vihetsz. Bazár minimális, az is inkbb kézműves, viszont nagy a tolongás, és a hülye pöstiek seggéhez hozzágyógyult az autójuk, pedig van buszjárat és akkor még abszcinens sofőr sem kell. A vacak borok keltette csalódást semmilyen jó társaság nem tudja feledtetni!

GaBKO 2005.09.05. 10:37:29

Ez egy fizetett politikai cikk volt? Szerintem nagyon jó volt a borfesztivál. Jó volt a hangulat, voltak jó borok is de szerintem az emberek nagyrésze nem a legdrágább megfizethetettlen bor miatt jött le ide. Gagyi árusok mindenhol vannak, itt is. Ha te is ittál volna egy kicsit akkor valószinüleg te is szebbnek láttad volna a Budafoki borfesztivált. 

szomorodni 2005.09.05. 10:39:43

Kérdés, hogy mi a borfesztivál célja Ha szórakoztatni akarja a tömegeket és egy jó bulit adni a nyaralásból hazatévedett embereknek akkor ez megfelel (párhuzamosan ment a Szeptemberfeszt Pestlőrincen ami gasztronómiai fesztivál sokkal búcsúsabb, sokkal gagyibb, sokkal porosabb, de ezt el is ismeri). Ha versenyezni akar a többi borfesztivállal Borfalu, Etyek, Várbeli stb.) akkor ilyen szervezésben nem tud. Sajnos, itt jelenleg a profit és a forgalom a lényeg, és persze a jó hangulat. Én mint budafoki sajnálom inkább, hogy a "Borváros" ilyen sorsra jutott. Lehetne ez a Budapest Grinzingje, szép a fekvése és aki felmegy a dombra láthatja, hogy nem csak panel, hanem vidéki hangulat is van. A cikk kritikus, alázó, de legalább szembesít a valósággal. Lehet tanulni belőle, bár szomorú, hogy ez az öszkép.

szomorodni 2005.09.05. 10:40:07

Kérdés, hogy mi a borfesztivál célja Ha szórakoztatni akarja a tömegeket és egy jó bulit adni a nyaralásból hazatévedett embereknek akkor ez megfelel (párhuzamosan ment a Szeptemberfeszt Pestlőrincen ami gasztronómiai fesztivál sokkal búcsúsabb, sokkal gagyibb, sokkal porosabb, de ezt el is ismeri). Ha versenyezni akar a többi borfesztivállal Borfalu, Etyek, Várbeli stb.) akkor ilyen szervezésben nem tud. Sajnos, itt jelenleg a profit és a forgalom a lényeg, és persze a jó hangulat. Én mint budafoki sajnálom inkább, hogy a "Borváros" ilyen sorsra jutott. Lehetne ez a Budapest Grinzingje, szép a fekvése és aki felmegy a dombra láthatja, hogy nem csak panel, hanem vidéki hangulat is van. A cikk kritikus, alázó, de legalább szembesít a valósággal. Lehet tanulni belőle, bár szomorú, hogy ez az öszkép.

bob 2005.09.05. 10:51:08

Szerintem egy kedves kis fesztivál volt. Én egy pincében voltam valami dombtetőn, a bor kifejezetten jó volt náluk, a paraszt lángos is amit lefelé sétálva vettünk, és a cikkben fikázott árusok között találtunk szabolcsi almapálinkát is, aminek azért örültünk. Szóval nem volt egetrengető, vagy übersznob rendezvény, de nagyon kellemes volt.

Borissza Larissza 2005.09.05. 10:54:28

Szomorodni: Az már régen rossz, ha egy borfesztnek a profit a célja. Szerintem csak marketingeszközként (lenne) szabad alkalmazni, és a közvetett hasznot kell megcélozni.

2005.09.05. 10:55:31

Kit érdekel, hogy a népnek, meg a többieknek tetszett a buli, vagy nem. Ez egy borblog, amiben Zutyu leírta, hogy NEKI mi a véleménye a Budafoki borfesztiválról. Ha valakinek tetszett a fesztivál, az írja le a saját blogjában, és ne itt fröcsögjön.

Bátor 2005.09.05. 10:58:34

Hát barátom ezért kár volt Budafokra látogatnod és az írásodat is nyugodtan a pennádban/kalviatúriádban felejthetted volna. De ha már itt tartunk, egyetlen egy kultúrális programot sem találtál? Dzsessz koncert, népi zenakarok, tánckarok, fúvósok, gyereksátor, képzőművészeti kiállítás stb. Igen, a műveletlen a találó, önkifejező számodra. A borminőségről: nagyon sok minőségi termelő az idén nem ért ránk, mivel a Borfalu nevü műfesztiválon mérte ki a borát (prominensebb közönség). Csak azt nem tudom, hogy ezt az autentikus környezetbe (Felvonulási tér) szervezett bórkóstolást miért kellett rászervezni a Budafoki rendezvényre? Mindegy, ha legközelebb felénk jársz, szívesen megmutatom a fesztivál értékeit is, hogy okosodj.

borbarátnő 2005.09.05. 10:59:57

RSzabi! Sok mindent kikérhet magának. No csak nem az csípi a szemét, hogy Zutyu élt a "Szólás szabadságával" és véleményt mondott egy olyan rendezvényről amelyen ott volt, ellentétben Önnel ,aki nem. Én sem voltam, de ettől még elfogadhatom mások "élménybeszámolóját". Mellesleg teljesen igaza van a szerzőnek. Mert ha olyan fene nagy PR csapat van az illető mögött, akkor miért nem járt jobban utána, hogy hová illetve mi mellé adja a nevét. Ilyenkor érdekes nem számít a minőség???? Az idézet is "minősíti" a szószólót. " A borkultúra szerves része a magyar kultúrának, a bor és a szőlő pedig szeretetből van, abból a szeretetből, amely összeköti az embereket" . No én megnézném, ha csak ebből állna. Kész csoda lenne. Azt hiszem a nagy semmit kereshetném. Akkor miért kell a jó magyar anyaföld, lankáivan, domborulaival együtt, azok a csodálatos tőkék (a félreértés elkerülése végett nem a pénzbelilre gondolok "csak"), s mindarra a szellemi tőkére is amellyel a jó gazda godozza, ápolja, óvja, védi a szőlőtermést. Aztán meg ha járt már olyan igazi borkóstolón, akkor igen is tudhatná, hogy a bor igazi valóját ízét, zamatát, illatát csakis az üvegpohár adja, adhatja vissza. Ha már az illető "borkultúráról" beszélt, nem ártana felvilágosítnai ilyen elemi dolgokról. Valószínű, hogy otthon sem vizespohárból issza a nemesebb nedűket. Görkorisnak is válaszolva, ezek szerint egyetlen olyan "gazda" volt, aki avval is törődött, hogy az illemszabályokat betartsa. No ennyi hozzáfűznivalóm e témához.

Borissza Larissza 2005.09.05. 11:02:20

Ja, mégegy: Nagyréde, "Nyitott pincék napja". Ez is a falu több pontján zajlik. Az első pincénél vettünk poharat valami jelképes összegért, és utána minden pincénél, minden kínált fajtából az első kóstolás ingyen volt, csak a repetáért kellett fizetni. Remek helyi borocskákat ittunk (pl Kutyavér fantázianevű küvé, összetétle már homályba veszett), a kaják (kemencés lángos, meg lepények, krumplispogácsa, mifenék olcsók (vagy ingyen) voltak, lovaskocsi hurcibálta a zenészeket.

2005.09.05. 11:03:57

Amíg a borutáncukrozást nem tiltják be/ és ezt a tilalmat nem tartatják be, addig nem lesz itt javulás.

Borissza Larissza 2005.09.05. 11:05:27

Ja, mégegy: Nagyréde, "Nyitott pincék napja". Ez is a falu több pontján zajlik. Az első pincénél vettünk poharat valami jelképes összegért, és utána minden pincénél, minden kínált fajtából az első kóstolás ingyen volt, csak a repetáért kellett fizetni. Remek helyi borocskákat ittunk (pl Kutyavér fantázianevű küvé, összetétle már homályba veszett), a kaják (kemencés lángos, meg lepények, krumplispogácsa, mifenék olcsók (vagy ingyen) voltak, lovaskocsi hurcibálta a zenészeket.

Borissza Larissza 2005.09.05. 11:06:48

Jajj, nyomtam egy fissítést. Bocs.

d209 2005.09.05. 11:08:45

Halihó! A fesztiválnak voltak értékelhető részei, én rossz bort nem ittam. Gyurcsány Fletót és a tömeget el lehetett kerülni. A cikk ellen nincsen kifogásom.

2005.09.05. 11:10:03

Szintén Budafoki vagyok, de már 10 éve nem járok a fesztiválra. Mert az pont olyan gagyi, mint amilyennek le van írva. Persze a sok igénytelen ember jól érzi magát, megissza a vacak lőrét, azt megjön a dajdajozó kedve. Nekik való ez a rendezvény. Pláne még politikusokkal is megtűzdelik, végképp lezüllik az egész. Megjegyzem tíz éve még ismerősök dolgoztak az egyik pincészetben, s ők elvezettek a hátsó helységekbe, ahol a jó borokat tartják. Szóval van ott egy másik színvonal is, de mi szükség arra, mikor a drága nép megissza a szart is?

d209 2005.09.05. 11:10:19

Halihó! A fesztiválnak voltak értékelhető részei, én rossz bort nem ittam. Gyurcsány Fletót és a tömeget el lehetett kerülni. A cikk ellen nincsen kifogásom.

Bogáncs 2005.09.05. 11:11:25

Nem nevezném újságírásnak az ilyen stílustalan fikázást. Lehet kritizálni, ilyen esetekben szokás humorral és/vagy iróniával élni, de zutyu még nem sajátította el ezt a technikát. Ennél még havashenrik multifunkciós tanárúr is jobbakat tud, pedig az is az alja. Persze a szorgalom kevés, tehetség és intelligencia is kéne. Még az a szerencse, hogy az ilyen villásnyelvű, mínuszos takonypócok (reméljük) nem teszik be többet a patájukat Budafokra, így ez a kis "falu" a borfesztiváljával együtt megmarad azoknak akik igazán szeretnek itt élni, észreveszik a pozitív dolgokat és az értékeket is. És nyilván tanulnak a hibákból, ami az idei borfeszten is akadt szép számmal.

zutyu a szegényhülye 2005.09.05. 11:20:19

Ha nincs benne hülye politikus, az alkeszek már el sem olvassák ?!? Gratula " szerző"

Medve 2005.09.05. 11:27:43

Bogáncs, egyben tévedsz: Budafok vagy 100 éve város, közel 50 ezer lakossal. Valóban, a borfesztivál nem a romkocsmák huszonéves ajdelila törzsközönségének szólt, hanem a a nagy átlagnak. A kapható, kóstolható borok ezért az alsó középkategóriától (már szőlőből készült) indulnak felfelé, a csillagos égig. Aki ért a borhoz, megtalálhatta a magának való minöséget, a cikk írójával ellentétben. De azokat is ki kell szolgálni, akik családdal jöttek el és csak 2000 forintot tudnak szánni a dologra.

antialkoholista 2005.09.05. 11:28:58

Idén sem mentem ki. Igaz, egy kerülettel odébb lakom, de már a "határon" belebotlottam egy óriásplakátba, amin a rendezvényt hirdették, és hogy-hogy nem azon természetesen egy hölgy arcképe ragyogott, a polgármester asszonyé. No ekkor eldöntöttem, hogy nekem a borfesztivál az nem kampányülés, berugni jó társaságban szeretk. Ennél az volt szebb, amikor kátyúztak a felüljárónál és kitettek egy táblát, lehet, hogy nem szó szerinti az idézet: "Felújítjuk, mert megígértük Önöknek! MSZP"

Medve 2005.09.05. 11:30:16

Bogáncs, egyben tévedsz: Budafok vagy 100 éve város, közel 50 ezer lakossal. Valóban, a borfesztivál nem a romkocsmák huszonéves ajdelila törzsközönségének szólt, hanem a a nagy átlagnak. A kapható, kóstolható borok ezért az alsó középkategóriától (már szőlőből készült) indulnak felfelé, a csillagos égig. Aki ért a borhoz, megtalálhatta a magának való minöséget, a cikk írójával ellentétben. De azokat is ki kell szolgálni, akik családdal jöttek el és csak 2000 forintot tudnak szánni a dologra.

Hordó 2005.09.05. 11:30:45

Gagyi, igénytelen "bor" (biztos, hogy semmi természetes anyaghoz nincs köze), viszonylag borsos áron: ez ma a magyar a bor és borászat, amit sokan dicsérnek, magasztalnak, de valójában emberi fogyasztásra alkalmatlan, alkoholtartalmú vegyipari termék. Ha tényleg a piac diktál, akkor pontosan ez kell az embereknek. És ez még semmi, mert van olyan is, aki pedig még védi is ezeket a borokat és a rendezvényeket, mondván, hogy "nem olyan puccos, mint.....xy.....de azért jó". Hát igyátok csak......Èn meg nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek....

Csábi 2005.09.05. 11:33:50

kb. hat évvel ezelött voltam a budafoki szüreti napokon először, és utoljára !!! Ihatatlan pancsokat árúsítgattak ! Nagyon felvoltam háborodva.Nagyot csalódtam a budafoki borokban ! Azóta nemvagyok rá kíváncsi !!

Hordó 2005.09.05. 11:34:43

Gagyi, igénytelen "bor" (biztos, hogy semmi természetes anyaghoz nincs köze), viszonylag borsos áron: ez ma a magyar a bor és borászat, amit sokan dicsérnek, magasztalnak, de valójában emberi fogyasztásra alkalmatlan, alkoholtartalmú vegyipari termék. Ha tényleg a piac diktál, akkor pontosan ez kell az embereknek. És ez még semmi, mert van olyan is, aki pedig még védi is ezeket a borokat és a rendezvényeket, mondván, hogy "nem olyan puccos, mint.....xy.....de azért jó". Hát igyátok csak......Èn meg nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek....

Hordó 2005.09.05. 11:34:54

Gagyi, igénytelen "bor" (biztos, hogy semmi természetes anyaghoz nincs köze), viszonylag borsos áron: ez ma a magyar a bor és borászat, amit sokan dicsérnek, magasztalnak, de valójában emberi fogyasztásra alkalmatlan, alkoholtartalmú vegyipari termék. Ha tényleg a piac diktál, akkor pontosan ez kell az embereknek. És ez még semmi, mert van olyan is, aki pedig még védi is ezeket a borokat és a rendezvényeket, mondván, hogy "nem olyan puccos, mint.....xy.....de azért jó". Hát igyátok csak......Èn meg nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek....

Hordó 2005.09.05. 11:35:05

Gagyi, igénytelen "bor" (biztos, hogy semmi természetes anyaghoz nincs köze), viszonylag borsos áron: ez ma a magyar a bor és borászat, amit sokan dicsérnek, magasztalnak, de valójában emberi fogyasztásra alkalmatlan, alkoholtartalmú vegyipari termék. Ha tényleg a piac diktál, akkor pontosan ez kell az embereknek. És ez még semmi, mert van olyan is, aki pedig még védi is ezeket a borokat és a rendezvényeket, mondván, hogy "nem olyan puccos, mint.....xy.....de azért jó". Hát igyátok csak......Èn meg nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek....

egy budafoki 2005.09.05. 11:42:25

Ennyire nem volt gáz. A Törley gyárban ingyen belépővel, ingeyn kóstolóval fogadták a népet. A Sörház utcai "Leánderes" pincéjében ( szintén Törley) a közép európa legnagyobb hordóját ingyen megnézhettük, pezsgőt 100.-ért kóstolhattunk, de a 3000.-os fadugós aranycelofánost. Kosuuth Lajos utcai pincékben vagy belépő nélkül, vagy opcionális belépővel lehetett bemenni, kóstoló normális áron, utána vásárlás a boraikból visszafogott árfolyamokon. Díszüveg, díszdoboz, gravírozott borospohár akár... A kaják jók voltak, az Ágker pincében a bor is olcsó volt, a kemencében sült lángos isteni... A Fenyő Miki volt a legnépszerűbb, utcabálnyi ember előtt élőben nyomta majd 2 órát. Mindenki táncolt. A vásárosok normális árukat adtak, kézzel készített bőr, fa dolgokat, népművészeti ajándékokat, gyapjús pult is volt, kürtös kalács is. Gyerekeknek lufi, hennás rajzolás, csattogós szárnyú falepke. Szerintem igazán a budafoki nép ezt tudja megfizetni, a nagyravágyó menjen a vajdahunyad várba, ott ugyan világborok vannak, világi áron is. Én jól éreztem magam, és még az a pár száz család is, akik ott jókedvűen, kisimult arccal a jó időben sétáltak vagy a gyerekvárban tartottak ügyeletet.

szomorodni 2005.09.05. 11:52:42

Hordóval elfutott a ló egy kicsit. Sajnos létezik bor-pancsolás vagy műbor gyártás, de az ilyen általánosítások nem állják meg a helyüket (pl. az olaszoknál ugyanígy megtalálható ez a tendencia, ld. néhány multiban nem lehetne 250-300 Ft-ért olasz import bort venni). Sajnos sokan sekélyes infomációk alapján ítélnek. Az igazi bor nem csak bor, hanem szőlő ültetvény (minimum évig nem hoz egy szem szőlőt sem), infrastruktúra, szakértelem és rengeteg munka. Ennek köszönhetően vannak világszínvonalú magyar borok, bár a marketing is elkelne melléjük (nem csak külfödön, itthon is). A bor nem 2000 Ft/üvegnél kezdődik, hanem már lehet 300-00 Ft körül is kapni élvezhető borokat. Sajnos az árakat nem a figyasztók, nem a termelők, hanem a kereskedők diktálják, ezért a termelő nem biztos, hogy profittal adja el, örül, ha a költségei megtérülnek. Az ágazat mélyponton van, ezért is kellenek népszerűsítő rendezvények. A budafoki fesztivál hibája, hogy csak erősíti a negatív érzéseket, "elbúcsúsítja" ezt a nemzeti "örökséget". Mindezt annak ellenére teszi, hogy az adottságai megvannak rá, hogy a borkultúra, kultúrált borfogyasztás felé is terelje az embereket, megismertesse velük a bor készítés-ivás rejtelmeit, módját. Szerintem egy kicsit komolyabb koncepcióval, kevesebb politikával, és ahogy lejjebb valaki írta, nagyobb hangsúllyal a a közvetett és kisebbel a közvetlen haszonra tekintettel ezt a lehetőséget jobban ki lehetne aknázni.

Kopasz 2005.09.05. 11:58:01

Zutyu! Szánalmas a kritikád, itt az indexen csak "fikázni" tudtok mindent, legyen szó filmről, fesztiválról, stb... Mindenben a rosszat keresitek, nem szeretném ilyen hozzáállással leélni az életemet. Ha ennyire gagyi itt minden ebben az országban, akkor nyugodtan költözz el, de nem hiszem, hogy ilyen cikkekkel máshol meg tudnál élni.

szomorodni 2005.09.05. 12:05:10

Hordóval elfutott a ló egy kicsit. Sajnos létezik bor-pancsolás vagy műbor gyártás, de az ilyen általánosítások nem állják meg a helyüket (pl. az olaszoknál ugyanígy megtalálható ez a tendencia, ld. néhány multiban nem lehetne 250-300 Ft-ért olasz import bort venni). Sajnos sokan sekélyes infomációk alapján ítélnek. Az igazi bor nem csak bor, hanem szőlő ültetvény (minimum évig nem hoz egy szem szőlőt sem), infrastruktúra, szakértelem és rengeteg munka. Ennek köszönhetően vannak világszínvonalú magyar borok, bár a marketing is elkelne melléjük (nem csak külfödön, itthon is). A bor nem 2000 Ft/üvegnél kezdődik, hanem már lehet 300-00 Ft körül is kapni élvezhető borokat. Sajnos az árakat nem a figyasztók, nem a termelők, hanem a kereskedők diktálják, ezért a termelő nem biztos, hogy profittal adja el, örül, ha a költségei megtérülnek. Az ágazat mélyponton van, ezért is kellenek népszerűsítő rendezvények. A budafoki fesztivál hibája, hogy csak erősíti a negatív érzéseket, "elbúcsúsítja" ezt a nemzeti "örökséget". Mindezt annak ellenére teszi, hogy az adottságai megvannak rá, hogy a borkultúra, kultúrált borfogyasztás felé is terelje az embereket, megismertesse velük a bor készítés-ivás rejtelmeit, módját. Szerintem egy kicsit komolyabb koncepcióval, kevesebb politikával, és ahogy lejjebb valaki írta, nagyobb hangsúllyal a a közvetett és kisebbel a közvetlen haszonra tekintettel ezt a lehetőséget jobban ki lehetne aknázni.

szomorú 2005.09.05. 12:07:28

te (kis t) ki vagy, miniszterelnököt hülyéző senki, akire, mint holdudvarának legszarosabb csillagára ingyen és szinvonalát minősítve mutat újabban az index (kis i) nevű szenny?

Bogáncs 2005.09.05. 12:09:26

Medve: tisztában vagyok Budafok nagy múltú városi mivoltával, ezért írtam így: "falu", idézőjelben. A "falu" jelzőt én jó értelemben számtam, barátságos, családias hangulatára értve. :-) Hordó: végtelenül sajnállak tudatlanságot és korlátoltságod miatt. Mivel ezek szerint fogalmad sincs a (magyar) borokról, inkább maradj a sörözésnél. Egyszer azért próbáld ki pl. a Nyakas, vagy a Szeremley pincékből való bort. Ne a borfesztiválok kínálata alapján mond véleményt az egész magyar borászatról! Ráadásul úgy, hogy még csak újságokból összekanalazott ismereted sincs.

Medve 2005.09.05. 12:10:38

Ma egy szőlőből készült asztali bor önköltsége 170-180 Ft, a minőségi bor ennek 4-5-szöröse. Ezt vessétek össze a kisker árakkal... Ami most talán a legfontosabb, az asztali tömegborok pancsolását kell nagyon gyorsan megakadályozni, ebben igaza volt Gyurcsánnak. A csúcskategóriás borok dolgát meg intézze a borosszakma meg a szupersznob alkoholisták.

Cziky78 2005.09.05. 12:14:49

Zutyu, sajnos te is csak azokon a helyeken jártál ahol az gyenge minőségű (bár ez enyhe kifejezés rá) borokat adták, nem tudom pontosan merre jártál, de ha az ember felkaptat a hegyre, ott lehet találni remek kis pincéket, amelyekben normális áron normális borokat lehetett inni. Amúgy a lenti rész a Törley környékén csak arra jó, hogy az eladatlan rossz minőségű, gagyi "borokat" az emberre rásózzák.

Lőre 2005.09.05. 12:21:47

"Egyszer azért próbáld ki pl. a Nyakas, vagy a Szeremley pincékből való bort" - írja Bogáncs, és ezzel igazolja magát. Az, hogy ez a kettő a Nagy Név, olyan, mint hogy az Egri Csillagok a Nagy Könyv. Csak hogy értehető legyen: a Szeremley a Sony, és mint ilyet, igazán (!) hozzáértő körökben ciki High-end márkaként emlegetni. Amit csinálsz, nettó borsznobizmus. Honnan veszed a bátorságot kioktatni valakit arról, mit igyon, mit ne, ha még magad sem tudod, hogy merre hány?

Irsai Olivér 2005.09.05. 12:23:38

Valaki írta, hogy Budafokon nincs szőlő. Sok valóban nincs, de az itteni pincék nem is a budafoki bort tárolják, hanem a másutt termesztetteket (pl. balatoni, hajósi, stb.) Szerintem nem azzal volta baj, hogy volt gagyi bor is (aki azt issza, igya), mert voltak jók is (igaz, nem a 10e Ft/ üveg kategóriából, de abból, amit már nem szégyell a borásza) Baj, a programmal, bazárral volt. El kéne dönteni, hogy búcsút rendeznek (lsd még pl. Ferencvárosi búcsú) vagy bornapokat.

szomorodni 2005.09.05. 12:24:12

Medve: soknak tartom a 170-180 Ft-ot. Idén max. 40 Ft lesz egy kiló szőlő, ebből kb. 7 deci must jöhet ki, azaz 1 literre vetítve ez kb 60 Ft. A költségek nem érik el a 100-110 Ft-ot (a palack visszárus). Asztali borok kb.120 Ft körül készíthetők, minőségi ennek a duplája (normál esetben. nyilván egy 99-es Kopár többől jön ki). A szomorú, hogy a pancsolt borok csak pár forinttal olcsóbbak(nemcsak pancsolás, hanem pillepalack, 2 liter stb.), (nagyobb profittal, mint az eredeti), mégis ez a pár forint már számít a vásárlóknál. Egyébként a csúcskategória előállítása nem arányosan nagyobb, hanem arányos az extraprofit.

Irsai Olivér 2005.09.05. 12:28:32

Az Etyeki fesztiválok valóban követendő példaként szolgálhatnának, amennyiben kitiktanák az autókat, és valamilyen shuttle-lal lehetne elérni a falut, mert az oda és hazajutás -a földrajzi helyzetükből kifolyólag- katasztrofális. Szóval az itteni programok, kóstolók, vásárosok, amik egy borfesztiválra valók. Ezt kéne "lekoppintani" Budafokon is, vagy átkeresztelni az egészet másra, nem borfesztiválnak hívni.

szomorodni 2005.09.05. 12:42:05

Irsai Olivér: pontosan erről a lekoppintásról lenne szó. Annak ellenére, hogy a budafoki XVI-ik rendezvény az Etyeki meg max III-ik profibb. Ennek gondolom az oka egy profi marketinges, médiás team akik viszont hiányoznak budafokról valószínűleg. Persze ez nem kevés pénz,de valószínű megtérül. Nem hinném, hogy a névváltoztatási ötletet nagyon kultiválnák. Bár számomra az is furcsa, hogy mit keres a polgármester fényképe a reklámplakátokon. A fővédnököket általában írásban szokták feltüntetni. Ha a Gyurcsány a meghívott vendég, mondjon beszédet, elfogadott gyakorlat (ez is kampány), az Orbán is szokott kolbászt tölteni(ez is kampány), de egy fesztivál maradjon fesztivál. Nem kell mindig 2 legyet ütni egy csapásra, mégha költségkímélő módszer is. Egyébként azokkal is egyetértek akik jól érezték magukat, hiszen a programok ezért lettek megszervezve. Talán a borosoknak kellett volna egy kicsit máshogy hozzáállni, tisztelet a kivételeknek.

Bogáncs 2005.09.05. 12:42:57

Lőre drága, képzeld el, hogy tudom merre hány(ok), de valóban ezt mindenki maga döntse el. Azért ajánlgattam az ismertebb és könnyebben elérhető borok közül, hátha feldereng a fikázóknak valami a nevek hallatán. Emlegethettem volna Bock, Gere borokat is, vagy a Szt.Andrea sorozatot, (bár nem biztos hogy mindenki szán egy üveg borra 5-6 eFt-ot.) Lehet hogy a Szeremley csak sony-minőségű tömegtermék, azért a "fogyasztásra alkalmatlan, alkoholtartalmú vegyipari termék" erős túlzás. Mellesleg szolid házihasználatra és bulikba a sony is jó, high-end-et a megszállotaknak javasolnak.

feri 2005.09.05. 12:46:42

Gratulálok zutyu. Leleplezted a lelkivilágodat. Kár, hogy nem írtad oda a neved. Gondolom, ehhez azért gyáva vagy. Majd odaírod, ha lesz fordulat! Akkor még a melledet is döngetni fogod, hogy ezt te írtad. Fogadom, hogy a jutalmat is kéred. Nem vagy te újságíró, Gyurcsány viszont miniszterelnök. Ő biztosan nem hülyézne le téged, pedig az vagy.

Mézga 2005.09.05. 12:48:56

Vasárnapi fejfájásomból kiindulva, valószínűleg nem a minőségi borokat kínálták. Jaaa és sehol sem volt a pisinél hidegebb, na és a pincehidegtől távol járt. Az utcakép gagyi vóót. Cipőárustól a hennafestőkig a borhoz nem sok köze ...Viszont ennyi merev arcot nem láttam még.

mindegy 2005.09.05. 13:02:49

feri, te szerelmes vagy!

vendég 2005.09.05. 13:03:24

Valóban sok volt a gagyi árus, sokkal több kellene kézművesből. Sajnos a városközpont, főleg az OTP után szörnyen lepusztult, a kerületnek költeni kellene a rendbehozásra, mert így cikis. Korábbi évekhez képest meglepődtem a nagy VIP területen, ahol bizonyára sok nagyfejes politikus (Gy. Németh E.-t felismertem, a helyieket nem ismerem) valamint Lagzi Lajcsi ült 3 széken fél disznónyi kajával egy asztalnál. A csóró nép meg csak nyomorogjon az így szűkebb helyen a padokon. Ezek eléggé visszatetszőek, és igaza van a cikk írójának ha ezeket látta. A cikkíró viszont talán nem járt bent a pincékben? Úgy hiszem nem az árusokból kellene azért teljesen egy borfesztivált megítélni, mert volt sok pozitív oldala is. Jövőre meglátjuk!

branyó 2005.09.05. 13:05:08

Egyetértek "vendég"-gel, továbbá sajnos a pincékben alig lehetett bort kostólni, mindenhol csak az utcán mérték. Hiba a pincék hangulatát nem kihasználni!

Gá/bor/ 2005.09.05. 13:06:51

"Kedves" Zutyu! A hülyézés téged minősít nem a címzettet. Néhány dologban azért egyet értek veled. A kezdetek óta járok/jártam/ a budafoki fesztiválra mint önkéntes, nem meghívott VIP-es, de a mostani már az ócska búcsúk szinvonalát sem érte el. Ez már nem a borról és a pezsgőről szól, hanem valami megalomán eladási statisztikákat gajdoló pincesétás előadókról, tömegcikkgyártásról szól. Egyszóval gagyi az egész. Az Önkormányzat bevétele sokkal fontosabb mint a bor dicsérete stb. Számlaadás... hallottak már róla??? A Törley pinceséta /nem az előadó/ szinte vicc a korábbiakhoz képest. Köszönöm soha többet! De ez Budafokra is vonatkozik.

reálisan 2005.09.05. 13:06:57

Most nem voltam, de 3x igen és jó a leírás szóról szóra ez volt az én véleményem is. A PM jelzőjével is egyetértek

budafoki szaki 2005.09.05. 13:19:02

Csak azt nem értem, hogy a Gyurcsány miért hülye? Mert zutyunak nem tetszik? Miért kell még egy budafokiaknak lehetséges, hogy tetsző népünnepélyből is ........

avman 2005.09.05. 13:19:46

ha valakinek kell a tolnai borvidéken 4,5 ha szőlő szürettel (azaz terméssel együtt) 4 milláért szóljon. frankón hazavágták a szőlőtermelőket. de úgy látom a bortermelőknek jól megy a sora.

Gá/bor/ 2005.09.05. 13:30:51

Egy "budafokinak" Gyönyörű dicsőítő levelet írtál az elmúlt vasárnapi gagyiról. Csak azt szeretném megkérdezni voltál már valaha KÜLFÖLDÖN??? Nem a régi szoc. országokra gondolok. Próbáld ki meg fogsz döbbenni!!!

FERKÓ GRÁNDE KANNÁSBORTÓL NAGY A POFÁM 2005.09.05. 13:33:46

Na, jó, a Tejgetosz lecserélem a baltáraa, amit bele lehet baszni a prosztó politikusok meg a prosztó újságírók fejébe. Zutyu egyébként Tóta Worluk legjobb magyar tanítványa, azt meg köcsögségben 600 km sugarú körben még senki nem múlta felül, pedig macskája is van...

BOGÁRIRTÁST! 2005.09.05. 13:35:55

budafoki szaki | 2005.09.05. 13:19 Gyurcsány nem hülye, hanem geci, de most nem róla van szó, inkább a tetves politikus zsizsikhadról, amik mindenhova berágják magukat, mert csak akkor kapsz egy kis lóvét a rendezvényedre, ha valami ilyesféle köcsög fürödhet a PR-napsütésben...

Te/tő 2005.09.05. 13:57:52

A tapló középpályás kolbászt tölt, a hülye vagyonos meg gagyi borfeszre jár. Zutyu például bornírt dolgokat zagyvál. Egészségükre!

Speedy GonzoLes 2005.09.05. 14:02:51

Zutyu A jó gonzo nem aggat jelzöt feleslegesen és nem bántóan szubjektiv. A fikázás igazi müvészete vs kispolgári fröcsögés. Kicsit még gyúrjál és akkor sem Hunter S Thomson, se TóthAW nem forog. Egyik a sirjában (ami nincs) a másik a fején vagy a hátán szabad választás szerint...

lackó 2005.09.05. 14:21:12

A szar bor hidegen is szar, bár kétségkívűl hűtve kevésbé jön át az (sz)aromája. A bolti beszerzésre kényszerülő igényes fizesse csak ki azt az ezer-kétezer forintot, amiért nem valószínű, hogy csalódás éri. De aki ráér és tényleg szereti a bort, mindazt ami a termelésével jár, azt a környezetet, ahol készül, a szőlőhegyet, a pince illatát és nem utolsósorban a borászokat, az menjen el személyesen a kis családi pincészetekbe, kóstoljon végig mindent amit húznak neki, válassza ki az ízlésének megfelelőt, fizessen érte egy kialkudott - nem egetrengető - összeget majd távozzon egy borpincében töltött nap feledhetetlen élményével. Ja és ne próbáljon túlságosan szakérteni, azt nem is szeretik meg aztán semmivel nem olyan könnyű befürödni, mint az ilyen típusú okoskodással. Aki ehelyett elmegy a budafoki fesztiválra és televedeli magát huggyal az meg ne panaszkodjon...

2005.09.05. 18:57:52

AZ ÍRÁST FIKÁZÓKNAK AZT ÜZENEM, HOGY MENJENEK EL A FENÉBE, AZ EGYSZERŰEN NONSZENSZ, HOGY ODAMEGY GYURCSÁNY, PAPOL A BORKULTÚRÁRÓL, AZTÁN MEG MŰANYAGPOHÁRBA TÖLTÉK A "SZAGOS FEHÉRET" MEG AZ "ÉDES VÖRÖSET". AZ NEM BORKULTÚRA. EGYÉBKÉNT IS EZ EGY BLOG, NEM PEDIG ÚJSÁG HAJRÁ, ZUTYU!

budafoki lány 2005.09.05. 19:01:39

Drága Zutyukám, mennyire sajnállak, hogy ilyen peches ember vagy! Szegénykém, milyen szörnyű, hogy nem láttad a szüreti felvonulást, hogy nem vettél részt a színvonalas pince látogatásokon és azért is nagyon sajnállak mert egyetlen egy jazz koncertet sem sikerült végig hallgatnod, legalább a Bergendy Szalon- és Tanczenekar koncertjét élvezted volna vagy a főzőversenyen ettél volna ingyen és bérmentve valami finomat. No de a pech az pech! Milyen szomorú, hogy nem láttad a világ legnagyobb tölthető díszhordóját (1014 hl), pedig itt van Budafokon a Hungarovin Leanderes pincéjében és még a tűzijáték is kimaradt. Nagyon rossz lehet, ennyire pechesnek lenni! Zutyukám több szerencsét a következő rendezvényhez bárhol is legyen!

Róbert 2005.09.05. 20:26:15

Csak nem Viktorod névnapi ajándékának szántad a cikket?

helyi szoci 2005.09.05. 21:23:12

Hát maga megbolondult, Hát maga megbolondult, Hogy mindent háromszor mond, háromszor mond?

Bor Ivó 2005.09.05. 22:02:49

Larissza: Sajnos, a borfesztivált magáncégek rendezik, amelyeknek a profit a céljuk. Te fizetsz belépőt, a kiállítók kurva nagy helypénzt, ráadásul a kóstolójegyek árának is csak 90%-át kapják meg a kiállítók (ezért szeretik jobban a készpénzzel fizető kuncsaftokat). És ezért kurva drága minden. Pedig a belépőért tényleg nem volna szabad pénzt kérniük, mert azt is lefogyasztaná a legtöbb vendég (persze akkor csak annak egy része folyna a zsebükbe).

:-) 2005.09.05. 22:03:14

Én egyszer ittam finom budafoki bort (a legjobb kékfrankos eddig, királ gyümölcsiz, egyenest a kombinátból), de amúgy borvidék nélküli égés bort termelni. A cikk király :-) csak hogy el ne pityeregd magad :-)

megbántott budafokiak 2005.09.05. 22:10:58

Hogy nem loptad magad a szívünkbe az egyszer biztos. Tudod, mi szeretjük a Budafoki Pezsgő és Borfesztivált és nagyon jól éreztük magunkat, akkor is, ha van még min javítani. Rengeteg jó program volt kicsiknek és nagyoknak is egyaránt, mondd, hogy lehet, hogy ezt nem sikerült észrevenned?! Köszönjük, hogy a kellemes hétvégi programunkat megpróbáltad a sárba tiporni, igazán kedves tőled.

törley 2005.09.05. 22:20:15

Számomra nagy csalódás volt a Törley pince. Épphogy bementünk, pár lépés után már jöttünk is ki. Korábban tisztességesebb útvonalon vezették végig a vendéget és a pezsgőkostolásra a szép kerámiával kirakott díszterem szolgált, nem az ipari tartályok előtti egy "kemping asztal"

Bor Ivó 2005.09.05. 22:54:24

joskabacsi: Az nem baj, ha nem értesz hozzá. A baj az, hogy hülyeségeket irkálsz. A bor neve (pl. Egri Bikavér vagy Cabernet Sauvignon) önmagában nem mond semmit a minőségről. Talán a termelő nevével és az évjárattal együtt már igen. Az árat pedig - jó esetben - a minőség határozza meg. Hát ezért van, hogy mondjuk a gagyi Egri Bikavér 500 Ft, a Tóth István-féle meg 2000, a Gál Tiboré meg még drágább. De tudod mit, te csak idd az 500 Ft-ost. Beléd a jobb kár lenne. Ja, egyébként _van_ bortörvény.

alföldi 2005.09.05. 23:04:05

Ha termő szőllő nélkül lehet Tokajban szőllőt eladni akkor miért ne lehetne borvidék nélkül borfesztivált rendezni. Budafok egy fogalom és a pezsgő is borból van csak müvészet elkésziteni.

lokálpatrióta 2005.09.06. 00:04:37

Immár 16 éve ez a rendezvény nekünk arról szól, hogy végre „itthon” együtt tölthetünk egy tartalmas közös hétvégét a családunkkal, a barátainkkal, a szomszédainkkal, a kollégáinkkal és a volt osztálytársainkkal. A gyerekeink nagyon élvezik a nyitó szüreti felvonulást (a fúvósbandákat, a majoretteket, a lovashuszárokat). Minden évben újból és újból részt veszünk a pince látogatásokon, büszkén mutogatjuk az óriás hordót újdonsült barátainknak. Finom frissen sült ökröt ebédelünk, iszogatunk és nagyokat beszélgetünk, meghallgatjuk a színvonalas koncerteket, megtáncoltatjuk az asszonyokat, lányokat. Közösen megnézzük a látványos tűzijátékot és boldogan haza térünk.

Hajrá Budafok! 2005.09.06. 12:53:56

Részünkről persona non grata vagy Budafokon.

ZsombiGy 2005.09.06. 18:15:30

Nos. Én jártam néhány Borfesztiválon. Volt nagyon nívós, és volt nagyon gagyi. Az idei Budafoki fesztivál semmivel nem volt rosszabb, mint a tokaji, vagy a villányi. Persze egy Borfaluval nem veheti fel a versenyt. Annak a költségvetése ugyanis kb. a 50szerese a budafokinak. Az is igaz, hogy volt már sokkal jobb is, de semmiképpen nem volt gagyi. És ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a kerületből több mint 10 ezren voltak ott és jól érezték magukat, jót beszélgettek, elfelejtették a napi gondokat, jókat főztek a főzőversenyen, már semmiképpen nem lehetett gagyi. Azt hiszem csak azért írtál ilyeneket, hogy leírhasd Gyurcsány nevét kétszer is. Pedig semmi politika nem volt a rendezvényen hála Istennek. Sőt! Együtt volt békében és barátságban mindenki, pártfüggetlenül. Írd azt, hogy Te nem érezted jól magad. Sebaj. A többség azért megtalálta a szórakozását. És majd, ha támogatóként Te is felajánlasz néhány százezret, akkor biztos sokkal jobb lesz.

budafokiak nyugi 2005.09.08. 14:01:47

Kedves budafokiak! Érthető a sértett önérzett, de aki figyelmesen olvas, az láthatja itt sajnos nem Budafokról van szó, megnem politikáról, hanem arról, hogy Magyarország nagy boros nemzet, és közben még a Miniszterelnök is (mindegy éppen ki) műanyagból issza a gyenge minőségű borokat, amiből egy egész évnyi kidobandó van a pincékben, mert a kutyának nem kell külföldön, csak itthon issza meg a jobb sorsa érdemes nagyérdemű. Itthon nem igen beszélhetünk borkultúráról, mégha kedvesek is a kis helyi rendezvények, és van felvonulás meg minden... Mint amikor egy halottat púderoznak, de igaz, hogy aki mulatni megy annak erről nem kell tudnia. Szóval Budafok ne vegye magára, ez nem rendezvény oldal, hanem boros.

HPéter 2005.09.09. 15:39:04

"antialkoholista | 2005.09.05. 11:28 Idén sem mentem ki. Igaz, egy kerülettel odébb lakom, de már a "határon" belebotlottam egy óriásplakátba, amin a rendezvényt hirdették, és hogy-hogy nem azon természetesen egy hölgy arcképe ragyogott, a polgármester asszonyé. No ekkor eldöntöttem, hogy nekem a borfesztivál az nem kampányülés, berugni jó társaságban szeretk. Ennél az volt szebb, amikor kátyúztak a felüljárónál és kitettek egy táblát, lehet, hogy nem szó szerinti az idézet: "Felújítjuk, mert megígértük Önöknek! MSZP" " Kedves antialkoholista! Érdekesen állsz a dolgokhoz. Azt, hogy egy fesztivált a polgármester(asszony) népszerűsít szerintem teljesen természetes és helyénvaló. Nem látok benne az ég világon semmi kivetnivalót. Ettől még abszolút nem lesz a politikával átitatva. Sőt, attól sem, hogy a mindenkori miniszterelnök a fővédnök. Egészen odáig míg nem kezd politizálni, addig semmi kivetnivalót nem lehet mondani rá. Az, pedig , hogy "megígértük, és betartjuk az ígéretünket" szerintem egy remek önreklám. Ui. ilyet akkor írnak ki, ha tényleg megcsinálták azt a valamit, ellenkező esetben saját magukat járatják le. De gondolom annyira nem hülyék, vagyis tényleg betartották (ezt) az ígéretüket. Akármelyik oldal szimpatizánsa lehetek, ha a másik oldal valamit ígéretéhez híven véghez visz, az dícséretes (már amennyiben a többség érdekét szolgálja természetesen). Úgyhogy gondlokozzunk, mielőtt kritizálunk!

HPéter 2005.09.09. 15:41:20

Ja, a cikkírót a cikke minősíti. És legyen szíves ne hülyézze le a mindenkori miniszterelnököt. (Na jó, ezt a "mindenkorit" nem gondolom komolyan, mert OVI-ra bármit csinál, nem használna vszínüleg negatív jelzőt.)

HPéter 2005.09.09. 15:48:39

Ja, a cikkírót a cikke minősíti. És legyen szíves ne hülyézze le a mindenkori miniszterelnököt. (Na jó, ezt a "mindenkorit" nem gondolom komolyan, mert OVI-ra bármit csinál, nem használna vszínüleg negatív jelzőt.)

denevér 2005.09.10. 13:43:43

Gratulálok a cikkhez :) Végre valaki nem egy ország véleményét mondja el, csak a saját tapasztalatait, de azt könnyeden és korrekten. A szubjektivitás jegyében meg, gondolom, mindenki mást tapasztal... Ennél többet a portál cikkeihez nem kell fűzni, úgy jók és szórakoztatóak, ahogyan vannak. További sikereket ehhez. .. A fórum annál röhelyesebb... Természetesen tisztelet a mindenkori kivételnek, de aki másokat vádol ostobasággal, bunkósággal, és lenézéssel, miközben mindenféle virtuális " megbaszásokat " helyez kilátásba( ami mellesleg filmszöveg volt, nem saját...lol ), nézzen már magába...A miniszterelnököt lehülyézni pedig kifejezetten vicces dolog. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy az a testnevelésből felmentve örökre fizikumú csóka kicsit is kesereg ezen..Számolja a zsetont, amit rólunk vesz le, ahogy pártfüggetlenül teszi azt minden politikus :) 1 sz, mint 100, én kiválóan szórakozom a cikkeken, közben talán hasznos információkkal is gazdagodom. Köszi szépen mégegyszer. Ja és legyen mindenkinek egy jó napja, néha ránkfér :)

denevér 2005.09.10. 13:49:17

Másrészt talán nem a gagyit gyártókkal, és a túró árakkal van itt a gond... A szart senki nem szereti, lehet az átlagember, leköcsögözött pesti, vagy leparasztozott vidéki ember. Egyszerüen manapság a pénztárca dönt... Jobb életszinvonallal az emberek minőségibb borokat választanának a polcokról, és kiszorulna a silány tuccattermék... Addig viszont, amíg az embereknél pár üveg bor esetenként kiüti a megélhetésre szánt keretet, és olcsóbbat kellene venni, ha névnapot tartanak otthon... Nos addig van létjogosultsága a tré cuccoknak a polcokon. A kérdés talán az, ki birja tovább: a vásárló gyomorral, vagy a minőséget kínáló borszakma tartalékokkal... peace

2005.09.10. 18:23:41

Nem tetszik a cikk stilusa. Kertészmérnök

Koller Károly 2005.09.11. 08:14:47

Van-e még valami, amiért nem mocskolják a miniszterelnököt? Hogy is volt az, amikor a "FIÚK " a miniszterelnöki dolgozószoba szőnyegét felgöngyökítve ott fociztak? Sajnos a mai sajtó már csak a mocsokból, szitokból, kurvákból tud megélni. Olvassanak valamit Mikszát tudósításaiból, vagy más értékes műből. Rájönnek, hogy ugyan jól élnek a primitív rétegnek szóló irományikból, de ez nem sajtó.

Péter 2005.09.11. 19:16:12

A miniszterelnök magát mocskolja.

beriteri@freemail.hu 2005.09.12. 08:34:08

És ide vitt el Józsi tavaly! Jellemző: idén már ide se.:-(((((

banánturmix 2005.09.12. 09:15:30

Jó a cikk, nekem tetszik. Tetszik, hogy a mai magyar borászat alapvető problémáira világít rá a Budafoki Pezsgő és Bor Fesztiválon keresztül. Nem voltam ott, és a fesztiválnak biztosan voltak színvonalas programjai is, és sokan jól is érezhették magukat, de ezeket a dolgokat jó, hogy valaki leírja.

Jani 2005.09.12. 09:45:21

Tetszik a cikk. Gyurcsány azért ment el szerintem, mert próbál bevágódni a budafoki proliknál. Kár, hogy ő már rég nem őket képviseli.....

szédelgő ninnn 2005.09.12. 10:03:23

nem jártam még a budafoki fesztiválon, de most a Várban igen (ettől most kissé testen kívüli érzésem is van...) az biztos, hogy itt nem pancsolt bort ittunk, de az is, hogy ez az átlag ember számára megfizethetetlen. Meg az is igaz, hogy a budafokiaknak meg jó egy ilyen rendezvény, főleg a családosoknak. Az, meg, hogy összemosódik a a búcsú és a borfesztivál hangulata, a dolog jellegéből adódik, szerintem. Én, ha budafoki lennék, biztos örülnék, hogy van egy ilyen fesztivál a környéken. Főleg, ha családos volnék. Egyedül meg az ember könnyebben mozog, és akkor meg lehet látogatni - ki is lehet fizetni - ilyen sznob-jellegű rendezvényeket. Különben a cikk ellen nincs kifogásom. Szerintem sem a budafokiakat akarja bántani.

netuddkiboros 2005.09.14. 11:28:22

Zutyu, Te 1 segg vagy!!!!!!! Abba szarsz, amiből élsz! Szar cikket írtál szakmailag és emberileg is. A Borfalu és a várbeli rendezvény színvonala sem volt különb a Budafokiénál. (Mind3 eseményen voltam.) Csak a NEVEK voltak mások. Úgy látszik a sznobizmusod diadalmaskodik. A Csányi mikor volt valaha is életében borász???? Ha Neked az Ő "BORA" jobban izlik, mint pl. a Kemendy késői szüretelésü Olaszrizlingje, akkor igyad azt. Egyébként a gagyi ugyanúgy jelen volt a 2 másik eseményen is. Vehettél a Várban is és a Ligetnél is gumicukrot, örökmozgót 0,5 decis Unikumból, stb. Kár, hogy nem ittál Budafokon a Licséknél barikot, vagy - ha már ott voltál akkor - Sümegiéknél hajósi küvét. Akkor javult volna a megítélésed. A pohárról + csak annyit, hogy vigyél magaddal legközelebb Budafokra, mert az ottani borászok szívesen töltenek a sajátodba és akkor legalább megspórolhatják a rezsiből a müa.poharat. Különben 4 kilóért vehettél volna a budafoki borudvarban üveg poharat (mert ott csak azt lehetett használni) no meg persze kostóló jegyet. Egyébként pedig a politikai fikázásodat kihagyhatnád a jövőben, ha "szakirodalmat" írsz. Talán több lennél tőle. Ha a bort szereted, akkor minek akarsz számlát inni. APEH-os vagy? Azt kérj, amit megiszol és ne hígítsd számlával, mert még megfekszi a bélésed.

proletár 2005.09.27. 11:55:51

Sajnos idén nem tudtam elmenni Budafokra, de korábban többször is voltam. Valóban ez a leg.. hmm.. "prolibb" a budapesti rendezvények közül, de mivel nem is akar más lenni, szerintem ezt el lehet fogadni. A hangulat mindig jó volt, fröccs, hagymás-zsíros kenyér.. hát talán a "Borfesztivál" név tényleg túlzás kicsit, de bukózni-zutyuzni azért nm kell. Aki falusi búcsút emleget szerintem nem tudja mit beszél. Az külön műfaj, hasonlítgatni nem fair, de ha mégis muszáj, akkor Budafok sokkal jobb mint 1 falusi búcsú. Minimum. Le "szegényhülyézni" egy politikust pedig már egy belpolitikai témájú írásban sem eredeti, főképp nem elegáns. Különben is az első és utolsó ártatlan szegényhülye Dénes János képviselő volt aki akkor a MaNcs-tól kapta eposzi jelzőjét, ő utána csak rafinált, gazember, tolvaj, számító hülyék vannak.

2006.02.19. 14:27:24

hülye és bohóc gyurcsány
süti beállítások módosítása