Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borfalusi villámvizit

2005.09.07. 22:43 - csite

Kaptam a családtól 2 órát arra, hogy hiányos ismereteimet toldozgassam a magyar másod-, és harmadvonal terén. A Borfaluban az a szép, hogy olyan arcokkal ismerkedhetünk, akiktől egyébként félnénk egy egész palack bort vásárolni. És még a trendrabszolgáknak sem kell szomjan halniuk: adnak ezerért is decit, és jól csengő nevek is jöttek, többnyire Villányból.

Relatíve esztétikus és tágas körlet, kellemes kis leülős helyekkel. A kultúrának is adtak: volt színpad, rajta borvidékeket bemutató előadás, aztán jelmezes felvonulás, végül csatakos lovak (animális illusztrációnak).

A lacikonyhát sajnos itt sem lehetett megúszni, mint ahogy a bagózást sem, ami ugye a művelt alkoholizmus ősi ellensége.

De a lényeg a borban van. Következzék a borfalusi vademecum:

Kis jelmagyarázat az elején: É - érdemes újranézni, K - korrekt, de ennyi elég volt belőle, N - nem ajánlom

Korom Családi pince
– 2003 Kesztölci Chardonnay: 15,7 alk., 23-as szüreti cukorból (érdekes, de nem lehetetlen), élénk újfás jeggyel nyit, alkohol szúr, mellette tropikális, és meszes jegy, ízben extrakt, és alkoholédes, olajos test, de szép sav, lecsengésben kesernye, a végén a fa újra odacsíp. É
–2004 Kesztölci Zweigelt Siller( fsz.): Édes, málnás, szedres illat, kis fűszerrel, zellerrel, teste közepes, ízben apró erjedési hibajegy, de az édes, gyümölcsös érzet elsöpri, lecsengése kellemes. K

Gál Tibor
–2003 Chardonnay: A közelben sülő malac faszénre csöpögő zsírjának füstje torzította az illatolást, ennek ellenére tropikális, vaníliás, minerális illat, ízben kerek, tökélyre csiszolt, lecsengése hosszú, barack, mangó jegyekkel felvértezve. K
–2003 Pinot Noir: Meseszép csokis, egzotikus fűszeres, meggyes illat, sűrű szövésű anyag, édes simogató tanninnal, teljesen kitölti a szájat, nyelés után is intenzív marad a szájban, hosszan örömet okozva. É
–2003 Bikavér: 40% KF – 20% CS –20%CF – 20%M, illatában a kékfrankos gyümölcsössége, fűszeressége a domináns, de sajna a CS zöldessége bevillan, rombolva az összhangot, ízben ugyanez a helyzet. Remélhetőleg gyorsan eltűnik Egerből ez a fajta. N

Vesztergombi József
–2003 Kadarka: Ajánlásra kerestem fel a standot, nem bántam meg! Olyan intenzív, mély illatú a bor, hogy csak csodáltam. Magyaros fűszeressége példaszerű, mellé egy kis szilva, egy kis túlérett cseresznye. Teste közepes, ízében krémes, simogató, szájat kitöltő. Utóíze idomul az egészhez, szép emléket okozva. É
–2002 Kékfrankos: Krizantémos illat, alkoholédes, kevés gyümölccsel megáldott bor, olyan rusztikusabb vonal, valami kis nyersességgel. N
–2003 Kékfrankos: Hát nehéz elhinni, hogy ugyanaz a termelő. Érdekes vajas illatjegy, mellé meggy, málna, fűszer. Teste közepes, szerkezete szép, jó egyensúlyú a bor. Extraktja magas, édes csiszolt tannin, savai szépen magasan tartják a bort, igazi klasszikus. É

Malatinszky Csaba
–2003 Cabernet Franc: Az a híres neves Riedel-poharas V. Györgyös tétel. Mérik is aranyárban, viszik is a népek. Rosszul nem járnak vele. Rohadt jó bor! Illata klasszikus Malás, persze ami leginkább a hordónak köszönhető, jön azért szépen itt minden, szilva, föld, túlérett meggy, tinta , . Szájba véve maga a villányi csoda, hibátlan tannin, semmi zöldesség, érdesség, csak a magához szorító édesség. Nagyon intenzív íz, teljesen kitöltve a szájpadlást is, sallangmentesen nyújt élvezetet. Igazi nagyágyú! A bemutató nem lehetett véletlen. É

Radó Pince
–2004 Pécsi Cirfandli: Klasszik fajélesztős illatjegyek (a gazda nem akar kockáztatni – sajna!), utána azért előbújik az újfa mögül egy kis virágos, citrusos jegy, ízben a sav tapadós, de nem vészes, lassan bontakozik ki itt is, virágporos, kukoricás. K
–2004 Chardonnay: Tropikális, fajélesztős bor, szép savval, egyszerűséggel.K

Kolonics Károly
–2004 Somlói Olaszrizling: Virágos, zöldalmás, minerális, sós, illat, savai elnyúlóak érettek, utóízében is szép zöld íz vonul végig, a mineralitást kiegészítve, közepes lecsengéssel. É
–2001 Somlói Olaszrizling: Elsőre rajnais pertrolos illat, vulkanikusság, ízben és szépen él még, de már eltespedve, savaira támaszkodva. N

Kreinbacher
–2004 Furmint: Még mindig új a fa, de már szebb, dűlőmániákusok lelik benne igazán örömüket, egyensúlyról, mélységről, struktúráról, földről szól, gyümölcs csak mutatóban. É
–2004 Szt. Ilona Hárslevelű: Kár, hogy nem kerül így forgalomba egyik tétel sem, meseszép epres, kukoricás, édes illat a hegy szaga mellett, ízben szélesebb, mint a furmint, olajosabb, savai teljesebbek, mineralitása szinte véget nem érő. É
–2004 Szt. Margit Olaszrizling: A furmint, hárs közötti tétel, szép kesernyével, teljes mineralitással. É

Kicsit túlléptem a 2 órát, de jó szájízzel távoztam, és a hazajutás sem volt olyan meredek, mint a várból. A liget pedig kitűnő hely annak, aki szeretne egy kicsit ledőlni, mielőtt hazaindul. Jövőre viszont 3 órás kimenőt kérek, vagy babakocsival jövünk.

Címkék: kóstolás

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2413061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zutyu2 2005.09.07. 23:23:52

csite, tanulni tanulni tanulni kell, sokat.

shiraz 2005.09.08. 08:17:33

zutyu2 nem kell rogton negativnak lenni. nem mindenki lesz AM azonnal, majd belejon, hajra Csite! :)))

Béci 2005.09.08. 09:36:31

Jó ez, így tovább csite. Szakamilag korrekt, aki meg poént akar olvasson Rejtőt. Itt különben is tenger bor van, pár sor jut egy tételre, iránytűnek meg ez elég.

Pumalyos 2005.09.08. 10:35:32

Talán nem ártana felhagyni a bor vörös és száraz sznobériájával. Tokajból pl. fantasztikus borok és borászok voltak a Borfaluban, a Kikelet pincétől Dorogi Istvánig.

valtozatossag 2005.09.08. 11:45:30

Az ilyen stílusú írások olvasása közben az embernek módja van szusszanni kicsit a szófordulatokkal túlzsúfolt, igen hangzatos, kacifántos írásművek után, és nagyobb szerephez jut a tartalom, vagy legalábbis könyebb kihámozni, és talán őszintébb is. A borleírások tetszenek, nem az illatok sorolása teszi ki nagyrészüket. Mintha írójuk képben lenne a borkészítés, a bor születése terén is. Hajrá csite!

d 2005.09.08. 13:41:17

Csak annyit ehhez, hogy azért csite mestert nem kell félteni attól, hogy túl kevés szakértelemmel ugrik a témának. shiraz doktor szösszenete végén szerintem a megaszmájli is ennek szól :)

bandika 2005.09.08. 14:53:27

Valódi művelt alkoholistával van dolgunk, bizony. Grat, és csak így tovább.

zoli 2005.09.08. 18:35:34

Hááát...azt én nem tudhatom mennyire érti a dolgát kóstoló, de hogy a Radó cirfandli egy percet sem töltött újfában, abban biztos lehet. A Gál Tibor bikavérnél olvasható "Remélhetőleg gyorsan eltűnik Egerből ez a fajta." gondolom nem ordító hülyeség, csak cinizmusát szerette volna bizonygatni a szerző, mindenesetre így is nagy hülyeség marad...

bob 2005.09.08. 22:28:52

Csak azt ne mondd hogy a Cabernet Sauvignon Egerbe valo...

bob 2005.09.08. 22:30:07

Mert ugye az eltunes nem a Bikaverre, hanem a Cabernetre vonatkozott - gondolom en, es egyet is ertek vele.

Lucas_Corso 2005.09.08. 23:51:57

Hát ugye, itten - ha jól nézem - 7 vörösborról (6 és fél, az egyik siller) és 9 fehérborról olvashatunk leírást... Ennyit a sznobériáról. Igaz, egyik sem édes és egyik sem tokaji. Ez egy ilyen szubjektív műfaj. Nincs benne a cikkben, hogy mostan a Borfalunak az ő totalitását igyekszünk megragadni. És "valtozatossag" olvtársnak egy aprócska kötözködés: nem létezik a retorikai kidolgozást megelőző gondolati tartalom; ha másképp mondom, akkor szükségképpen mást is mondok. Persze, hogy kinek melyik stílus, abban ugye pluralizmus, vagy mifene van.

Pumalyos 2005.09.09. 09:23:55

Totalitás vagy sem, én attól még hiányolhatom Tokajt és rühellhetem a mindent elöntő chardonnayt szintén szubjektív alapon.

kisarc 2005.09.09. 10:09:46

Az illatolás jó hülye szó, be ne vezessük.

bob 2005.09.09. 10:24:15

A szagolás szerinted jobb? A bornak szaga van vagy illata? :)

d 2005.09.09. 11:15:15

Hiányolhatod hát, de két óra alatt nem lehet mindent megkóstolni. A szerzőt meg tényleg nem kell igazán félteni a Tokajtól való távolságtartástól sem, ha tegnapi emlékeim korrektek :)

nazuna 2005.09.09. 11:21:11

A bornak lehet illata, de csak akkor érezzük, ha megszagoljuk. Ilyen ez a magyar nyelv kéremszépen:-)

shiraz 2005.09.09. 11:29:58

bob, (csite), kostoltam en mar sok jo CS-t Egerbol, hagyjuk hadd dontsek el a boraszok mit es hogyan termelnek. de kritizaljuk is oket ha rosszat akarnak nekunk eladni PS hogy a globalis klimavaltozast most ne is hozzam elo... udv :)

no_cs 2005.09.09. 12:03:26

Grat! Végre több tartalom, kevesebb nyelvi cirkuszmutatvány, hajrá Csite! Ja és oltsák csak át az egri cs-eket izgalmasabb fajtákra! A cs-mánia legtöbbször trendiségből tört be, nem kell bánni, ha múlik, és ezt segíteni is kell!

lib 2005.09.09. 12:20:32

A bornak illatavan, de szagoljuk! Épp elég, hogy a bankoknak termékei vannak!

knight bandit 2005.09.09. 13:39:01

csite! legközelebb kérj hosszabb kimenőt, hogy több tételről tudjunk olvasni szóval csak írni, írni, írni kell ide minél többet

hegyaljai 2005.09.09. 17:06:42

Kiegészítő megjegyzés a Malatinszki borhoz. A fán túlérett szilva, amikor a kocsány mellett mér kezd ráncosodni, no persze a Besztercei kék tipusú hungarikum. Legalább is nekem ilyennek tűnt a Borfesztiválon. Egyébként mindennel egyetértek.

spears százados 2005.09.11. 19:13:08

Az "illatolás" szóra szüksége van a magyar nyelvnek, ugyanis édes anyanyelvünk sok vonatkozásban rettentő bunkó. Lásd még a szexuális aktus szinonimáit. Egyébként jó kis öngól volt az ortológusoknak "lib" érvelése, vagy mije: a bornak illata van, de szagoljuk... Na persze. De végül is minden nyelvi változásnál ugyanazokat a hülyeségeket sorolják föl a változást ellenzők. Viszont az ciki, kedves csite, hogy egy magyar ember a lacikonyhák létén sopánkodik. Bár nyilván az ember kóstolni is jár ezekre a helyekre, és szeretne többé-kevésbé hiteles képet nyerni a borokról, de azért a borfesztiválok nem összekeverendőek a laboratóriummal.

Koló 2005.10.21. 09:57:18

Kolonics Károlynak nincs 2001-es palackozott bora! 2003-as és 2004-es évjáratu borai vannak lepalackozva. Van 2001-es bora de azt csak azok kóstolhatták akik jártak már a pincémbe!
süti beállítások módosítása