A villámkezű Csite mester összefoglalója nyitónapi ámokfutásáról. Kábé hatvan bor szűkszavú, ám annál lényegretörőbb bemutatása. Legmaradandóbb élménynek a 2003-as Malatinszky Cabernet Franc, a Ráspi Kékfrankos Selection 2003, a Gróf Buttler Pinot Blanc 2003, a hármas Gere Kopár és a 2002 Szepsy Cuvée tűnik.
Hasznos útmutató mindazoknak, akik színvonalasan szeretnének lerészegedni a hétvégén.
Kora délutáni érkezés, pakolgató borászok, frissen festett hoszteszek, alig kóválygó tömeg. Idén adnak már 800 forintos kóstolójegyet is, had igyon a nép egy helyen sokat. Kajás helyek perifériákra kitéve, csak hát a széllel számolni nehéz.
A minták leírása, mely az idõ elõrehaladtával jelentõsen rövidült, és torzulhatott is a nagy számok törvénye alapján.
Jelmagyarázat: É - érdemes újranézni, K - korrekt, de ennyi elég volt belõle, N - nem ajánlom
Oremus
2003 Mandulás Furmint: Kovás illat, kevéske mogyorós pörköltséggel, savai délcegek, közepesnél hajszállal erõsebb test, a végén izgalmas kesernye. É
2000 5p Aszú: Nagyon gazdag, igazi bõségszarú. É!
2000 6p Aszú: Még több mint az élõzõ, és mélyebb. É!
Malatinszky
2003 Siklósi Chardonnay: Minerális illat, íz, kilógó alkohol, kicsi csípõs fa, lefelé tartó bor. K
2004 Siklósi Chardonnay: Virágos, minerális íz, illat, szép sav, besimult fa, virgonc bor. É
2002 Cabernoir: Szilvás, feketeribizlis illat, szép tömörség, csak a vége valahogy gyorsan megtörik. É
2003 Merlot: Visszafogott málnás, cseresznyés illat, kicsit egysíkúnak tûnõ, de még alakulóban lévõ bor. K
2003 Cabernet Sauvignon: Szép fûszeres, buja illat, bõr, nagyon sima, érett tanninok, málna, harmónia. É
2003 Cabernet Franc: Mérföldkõ ez a hazai vörösborok között, annyira elegáns, csiszolt, mély, sokrétû, rendezett, hogy ritkán találni ilyet. A szilvás, túlérettmeggyes jegy mellett, kékvirágos illat is színesíti a dolgot. É!
2004 Cabernet Franc: Hát az elõzõ után esélye sem volt, na meg az évjáratot sem tudta meghazudtolni, zöldes jegyek bukkannak fel benne, ami nem teszi a bort maradandóvá. K
1999 Cabernet Sauvignon: Túl a csúcson, téglavörös karima, megtört ízvilág, savanykába hajló vég. N
2003 Pinot Noir: Szép citrusos, fûszeres illat, teste elegáns, szövése közepesen sûrû, utóíze gyorsan eltûnt. É
Vylyan
2000 Duennium: Ázott bõr, szilva, meggy, vmi vegyszeresség, ízben kicsit szétálló, utóíze fura kesernyésséget vesz fel, fáradóban lévõ bor, jól marketingelve. N
Jásdi
2003 Finale: Korrekt jól iható borocska, frissességgel, citrussal. É
2004 Lõczedombi Olaszrizling: Visszafogott illat, húzós tapadós sav, semleges bor. K
2004 Siralomvágó Olaszrizling: Minerális illat, kerek sav, húsos szerkezet, hosszú lecsengés. É
2004 Beregháti Olaszrizling: Magas extrakt, édesérzet, szép sav, kerek bor. É
2004 Nagykúti Chardonnay fajélesztõs: Visszafogott, kissé élesztõs illat, kevéske gyümölcs, csiszolt test. K
2004 Nagykúti Chardonnay vadélesztõs: Nagyon intenzív illat, tropikális, sós, minerális, ízben édesérzet, földes ízjegy, szép lecsengés. É!
2003 Siralomvágó Furmint: Nagyon koncentrált, tömör bor, teljesen a területrõl szól, szélesen, és hosszan mutatja magát. É
Gróf Buttler
2003 Pinot Blanc: Szintén mérceállító bor. Frissen facsart citromos, grapefruitos illat, narancsosság, hihetetlen minerálisság, kakukkfû, ízben pazar sav-extrakt egyensúly, kényeztetõen hosszú, bársonyos lecsengés. É!
2003 Chardonnay: Tropikális illat, harmónia, kerek savak, hosszú utóíz. É!
2003 "B" küvé: Jól sikerült kombináció (75% CS, 25% PN), a CS testességére felülve a PN hihetetlen összetetté, és izgalmasság teszi a bort. É!
2003 Bikavér Superior: Végre összesimult, teljes pompájában lévõ bor, egzotikus fûszeres, gyümölcsös illattal, gazdag hosszú véggel. É!
Ráspi [6]
2003 Kékfrankos Selection: Már megint áradoznom kell, ez is egy igazi kincs. Eszméletlen mennyire minerális illatban, kis körtebefõttel, cseresznyével, ízben narancsos, sós, krétás, vulkanikus, gyümölcsös kavalkád, savai hosszúak, pazar, hosszú lecsengést biztosítanak. É!
Gere Attila
2004 Syrah: Oxidált tintás illat, ízben is nyersesség fedi a gyümölcsösséget. N
2004 Medoc Noir (Perle): A vörösszõlõk muskotálya, illatban muskotályos jegyek, szilvásgombócra emlékeztetõ illattal, citromvirág. Ízben sima, bársonyos, jó szövésû, zamatos bor. É!
2003 Kopár: Pazar illatok, szép érettség, mély bor, húsos testtel, kicsit ég friss, de ha megnyugszik nagy borrá válik! É!
Szõke Mátyás
2004 Királyleányka: Alma, szegfû illatban, élénk sav, ami a végén kicsit húzóssá válik, de még tolerálható. K
2004 Szürkebarát: Technológia szagú, egysíkú bor, élénk savval, sallangmentesen. K
2003 Chardonnay: Tropikális, körtés illat, vékonyka test, a végére nem illõ kesernye. K
2004 Rozé: Földes illat, kevés málnával, kerek sav, jól iható bor. K
African Terroir
2005 Out of Africa Chardonnay: Hûs, cukordinnyés illat, íz, kevéske sav, végén kesernye. É
2005 Tribal fehér küvé: Terror bor! PVC ragasztós illat, íz, észterekkel, szappanossággal. Csak perverzeknek! N!
Luka
2003 Pinot Noir: Mély, vadmálnás illat, tapadós tannin, kevéske gyümölcs. K
2003 Cabernet Sauvignon: Szilvabefõtt, ibolya, fûszerbomba, érett, édes tannin, szerecsendió, fahéj, szegfûszeg (igazi forraltboros fíling), hosszú gyümölcsös, meggymagkesernyés lecsengés. É!
Patrícius
2004 Teleki Furmint: Édes illat, körtével ,citrussal, ízben kerek, maradék cukra bájosság teszi. É
2000 4p Aszú: Élénk fás illat, mézes, barackossággal. Ízben is krémes, végén mogyoró jön még be újra. K
2000 5p Aszú: Csak gyümölcsös illat, mindenféle jóval, széles bor, sallangmentesen, hosszan kényeztetve a szájat. É
2000 6p Aszú: Mint az elõzõ csak szélesebben, és hosszabban nyújtva mindazt. É
2000 Bendecz 6p Aszú: Nagy koncentráció, mélyebb illat, ananászos, barackos, fûszerrel körítve, ízben is sima, tömör, savai délcegek, véget nem érõ gyümölcsösséggel. É!
2002 Várhegy Aszúeszencia: Agyagos illat, totális terroir! Magas sav, élénk véggel, minden ami bent lehet egy jó aszúban fellelhetõ benne, mélyülni fog még, habár most is gyönyörû! É!
Vince Béla
2003 Arcanum Cabernet Franc: Kerek, bájos, de most valamiért nem találtam kimagaslónak, annyira amennyire eddig igen. É
Hudácskó
2003 Furmint: Erõs fa, széles test, kesernye, kicsit szétálló szerkezet. K
2003 Hárslevelû: Oxidált illat, kesernye, jellegtelenség. N
Egri Korona Borház
2003 Merlot Selection: Málnás illat, meleg érzettel, gyümölcsös húsosság, de valami oda nem illõ kesernyével. K
St. Andrea
2004 Szóláti Olaszrizling: Még mindig élénk újfás illat, savhangsúlyos, nem bonyolult bor, jól iható. K
2004 Szürkebarát: Visszafogott hûvös illat, ízben kerek, közepes test, guruló savak, közepes lecsengés. É
2003 Tóbérc Kékfrankos: Ismét egy figyelemreméltó tétel, a kékfrankos újrafogalmazása. Narancsos, mangós, meggyes, fûszeres illat, szerkezete sûrû, hosszú lecsengésében jön még egy kis csoki, vanília az elõzõ jegyek mellé. É!
2004 Pinot Noir: Hûvös, szilvás illat, ízben is hideg érzet, kevéssé kinyílva, hibája nincs. K
2003 Merlot: Málna, cseresznye, kissé még érdes test, szép lecsengés. É
2003 Merengõ: A dûlõs kékfrankos viszi a prímet, a többi fajta csak tovább gazdagítja ezt a szép házasítást. É!
2003 Zweigelt: Nagyon szép fûszeresség, ízben extraktédesség, izgalmas bor. É
Heimann
2003 Cervus: Poros, nyers illat, ízben is ezt hozta. N
Konyári
2003 Sessio: Gyógyszeres, nem tiszta gyümölcsös illat, ízben is szétálló, fura hogy édes ízérzete van (nem az alkoholra gondolok), és a tanninja reszelõs, nyers. N
2003 Loliense(v): Mediterrán illat, és ízbomba, fura hogy a vége olyan tiszta ásványvizes. É
Günzer
2003 Villus: Pörköltmogyoró, nyomokban piroshúsú gyümölcs, csiszolatlanság. K
Morellino Di Scansano 2003
2003 Il Grillesino: Nagyon egyben lévõ bor, szép érett aromákkal. É
Királyudvar
2003 Furmint: Minerális, szép testû, jó bor. É
Zemplén-hegyhát
2003 Nyúlászó Szamorodni: Gyógynövényes, töppedtszõlõs illat, szép olajos test, hosszú gazdag lecsengés. É
Szepsy
2002 Cuvée: Alapmû! Hihetetlen illat-, és íztöménységben mindenféle tropikális gyümölcs, barack, direkt szõlõ íz. É!
Füleky
2003 Pallas: Mentás, hûvös illat, szép kesernyés test, közepes lecsengés. É
Az utolsó 100 komment: