Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy fehér királyság

2005.09.17. 23:24 - csite

Na, most hogy már a vinográf Alder is rácuppant Szepsyre, nézzünk egy újabb, ár-érték arányában is figyelemre méltó bort a mester vidékéről: mi termett 2003-ban a Királyudvarban? Hát száraz furmint mindenképpen.

A Mária Terézia koráig nyújtózó, a viharos huszadik század elején sajnálatosan megszakadt Királyudvar-sztori remake-jét bizonyos Anthony Hwang kínai-amerikai üzletember producereli, aki valamilyen lapban (nem, nem a magyar Decanterben) olvasott Szepsy Istvánról, és több se kellett, '97 óta együtt dolgoznak, a Szepsy birtok mentalitásával, szakmai igényességével, hitelességével, filozófiájával. 1999-re fölállt a műhely a parádésan fölújított tarcali udvarházban, és megvolt az ifjútitán-főborász is Demeter Zoltán személyében. Az ő neve méltatlanul keveset hangzik el, amikor a Királyudvarról van szó, csak kevesen tudják, hogy saját gazdasága mellett itt is tesz-vesz.

A birtok természetesen kifinomult, kézműves desszertborokkal kezdett. De aztán a piac követelt némi stratégiamódosítást: a világ igen kevés borfogyasztója bír annyira szofisztikált lenni ugyanis, hogy vegye a tokaji édesborlapot, és az a kevéske mélyfogyasztó is inkább a bejáratott, hosszú ideje nagy borokat készítő pincék hatása alatt fogyaszt. Szepsyék kigondolták tehát, hogy a divatosabb száraz borok felől próbálják becserkészni a célközönséget. (Száraz borokat ugyan már korában is készítettek, de szinte csak maguknak, nagyon kis tételben, a kereskedelmi forgalomtól szigorúan elzártan.)

A birtok borai nem a populáris szekcióban nyomulnak, aki könnyű, gyümölcsös kalandra és simogató alkoholédességre vágyik, az jobban jár, ha ezen a pénzen vesz pár palack teknós sárdonét.

A palack szép, ünnepi asztalok dísze lehet, a címke túl sok információt nem hordoz, de ez a bor annak a poharába kerül leginkább, aki már szinte mindent tud róla, vagy ha mégsem, akkor kötelességének érzi majd, hogy megtudjon mindent. Színe aranyló (végül is Hegyalja egy aranyló-bánya), tükörtiszta, a glicerin magasan feltapad a pohár falára, a pohárban megkörtúráztatott bor alig akar visszacsorogni.

Illatában elsőre meghatározó a minerális sósság, kicsit talán a sósborszeszre emlékeztet. Mellette érett sárgabarack, a kivasalt ruhák jellegzetes kigőzölgésének szagával. Felfedezhető még egy kis vanília, mogyorós pörköltség, ami a hordóból jöhet. Ízben érződik a magas alkohol (15 %) édessége, a szájpadlást szépen beburkolja valami sós-kovás krémesség, trópusi gyümölcsök is felbukkannak, kiegészítve a szép savhangsúlyra épülő bort, leginkább a mangó fedezhető fel, kevés borsmentával. Hihetetlenül koncentrált, már-már vörösboros mélységű textúra.

Utóízében először a sósság uralkodik, később frissítő menta, érdekes módon a sav korábban lecseng, nem nyúlik hosszan. Hosszú idő után is tisztaságérzet, frissesség marad a szájban, csábítva a következő kortyra.

A magas alkohol ellenére érdemesebb kicsit melegebben (kb. 15 fokon) inni, mint más száraz borokat. Viszont ha túlmelegszik, az alkoholédesség megtévesztheti az elmélyülni vágyó fogyasztót.

Címkék: kóstolás

62 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1113051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hordóminta 2005.09.18. 00:40:59

Csite eszem a szád! A Királyudvar nem Mádon találtatik, hanem Tarcalon!!! A legszebb helyek egyike Magyarországon az a hétszáz éves udvarház- pincészet, ismét mondom - TARCALON! Arról nem beszélve, hogy Szepsy István a legnagyobb magyar borász, mondhatom úgy is, ő a Kárpát-medence FŐBORÁSZA, továbbá a világ legnagyobb desszertbor készítője! Ebben nem ismerek pardont. ... az pedig külön öröm, hogy a világ legnagyobb Furmintját (Úrágya dűlő)is Szepsy István készíti, de mi mást is várhatnánk ettől a különleges, és kivételes embertől, nemcsak a bora, ő maga is HUNGARICUM!? Illetlen szavakat pedig ne használj vele kapcsolatban!!!

cabernoir 2005.09.18. 00:44:41

Levettem egy Királyudvar Furmintot az állványról és örültem, mert nekem van!

MA 2005.09.18. 10:02:15

Kedves Hordóminta! Köszönjük az észrevételt és a helyesbítést!

Kengyel tanár úr 2005.09.18. 12:28:15

Kedves MA! Mikor veszik már észre, hogy ez a "kollégájuk" nem üti meg a mércét?

hordóminta 2005.09.18. 14:06:00

Egy kis betekintés a mester "műhelyébe" - szepsy.hu

temy 2005.09.18. 14:51:22

Hórdóminta, Szepsy mester nagysága előtt leborulva, ezt a "Hungaricum" kifejezést azért nem kéne erőltetni. Nagyeszű országmarketingeseink is nyomják a különböző külföldön, repcsiken stb. sugárzott reklámjaikban, de az átlagos angolajkú közönségnek fogalma sincs arról mit jelent. Ők inkább a "Hungary Cum"-ra asszociálnak, ami nagyon égő.

hordóminta 2005.09.18. 18:56:55

Üdv Temy! 1., Azért én rajonghatok a mesterért, mint a borászok legnagyobbikáért? 2., Kéretik nem kiforgatni a vadabb assziciációkat tálcán nyújtó szófoszlányaimat? 3., Az óriásplakátolásról temészetesen van tudomásom. Jó volt a hatása, de mondhatnám úgy is jól sült el! :))) 4., Szepsyről kéreteik tisztelettel véleményeket nyilvánítani, mert épp ő az aki ezért az országért valóban olyannyira mindent megtesz a maga területén, hogy az körbeszalad a világon, tessék elolvasni a Globális Borfalu című szerzeményt és klikkelni vadul a vinographyra. 5., EZ A SIKER, és ez az országnak is elismerést hoz! boros puszi kedves Temy

kutyu2 2005.09.18. 21:23:18

csite ez megint lejtmenet!

Lucas_Corso 2005.09.18. 22:42:58

Tisztőt Hordóminta! Háromszor nekifutottam a cikknek, de nem találom benne azt a mondatot, amely szerint a Királyudvar Mádon lenne. Ellenben olyat találok, amely utal rá, hogy bizony Tarcalon van. Mi is itt a probléma? És ez a Kengyel tanár úr (és vajon miért "tanár úr"?) is vehetné már a fáradságot és leírhatná nekünk, hogy már megint mi baja van Csite írásával. Na de mindegy. Peace and love and winery. Hö-hö.

Lucas_Corso 2005.09.18. 22:55:49

Most látom, hogy Kutyu2 barátunk is milyen szűkszavú kritikai észrevételt biggyesztett ide. Ő is kifejthetné a véleményét, csak most, csak nekem. Mellesleg, ha hordóminta hozzászólása nyomán javították "a posztot" (grrr, lásd még: "dizájner"): jelezném, hogy ez több publikálási alapelvet is sért, azaz A) [szvsz jobb megoldás] nem javítunk; B) [szvsz határeset] a helyreigazítást is töröljük, és a történtekről udvariasan tájékoztatjuk az olvasókat.

hordóminta 2005.09.19. 00:22:21

Lucas_Corso, valószínű később javítottak! Ebből következően most úgy tűnik én vagyok a hülye - a virtuális tér bukfencei és jogkövetkezményei :)( . Volt szerencsém ülni abban a bizonyos pincében a mesterrel!

cabernoir 2005.09.19. 00:24:26

Csak a sok okoskodó bába között ne vesszen a Királyudvar Furmint!

Lucas_Corso 2005.09.19. 01:12:34

hordóminta! 1. Virtuális tér: valszeg van még mit csiszolni a használatán... 2. Pince, Mester: helyes-helyes! Csak így tovább! :) cabernoir! Jajj, csak az ne! :) A maga nemében az éppen előttem lévő Disznókő 2004 sem kutya!

Kengyel tanár úr 2005.09.19. 09:01:27

Kedves Lucas! És Te vajon miért vagy Lucas? Mád vs. Tarcal: nyilván javították a cikkben, miután az olvasó felhívta rá a figyelmet. Csitével még mindig az a bajom, ami eddig: GYENGE. Te az anyja vagy egyébként? (Imponáló ez a vehemencia, amivel azonnal a védelmére kelsz akár az egész világ ellen is. :-))

Feri 2005.09.19. 11:19:04

Szerintem sincs semmi baj ezzel a cikkel. Nyilvan nem kiralykategoria, de szerintem csak UP vagy AM irasai raktak kicsit magasra a mercet.

Cirandlia 2005.09.19. 11:34:43

Miért nem a borról véleményeztek? Én megteszem, és legyek eretnek, de nekem júniusban kóstolva (a Királyudvarban) kevéssé tesztett. Az ásványosság és a pörkölt aromák rendben, de -legalábbis akkor- a fa az alkohol és a kén nagyon túltengett a borban. Ezek lehet h. belesimultak 3 hónap alatt, de a szép savhangsúlyt megkérdőjelezem, mert az 5,6os titrálható sav ekkora akohol mellett kevésnek tűnik és annak is érződőtt. Messze van szvsz a 2000es klasszikustól.

Lucas_Corso 2005.09.19. 11:48:15

Nyilván. Ami - mint lentebb írtam - nem bevett módszer az online publikációk esetében (sem, legalábbis nem ebben a formában). A "tanár úr" - főleg Havas "Médiaguru" Henrik állandó tanárurazása óta vagy nagyon nagyképű, vagy gyenge önirónia... Amúgy most, hogy így rákérdeztél: nem, az apja vagyok. A "védelmére kelsz" kifejezés egyébként _nyilván_ félreértés eredménye. Elmesélem, én hogy látom. Szvsz ez egy figyelemre érdemes "használati útmutató" egy bizonyos borhoz. Valóban nem indexes retorikai színvonalon (mely retorika engem egyébként nagy mennyiségben fáraszt, mert szerintem "unalmas, érti: unalmas!" - ahogy Boborjánnak mondják a musicalszínészes jelenetben -, de ez most nem tartozik ide). Ezt a - számomra elfogadható - cikket néhányan kritizálják. De nem azt mondják, hogy "megíratlan, stilárisan egysíkú, túl hagyományos" stb., ami valóban ízlés dolga. Hanem a) elkezdik Csitét mindenfélével gyanusítgatni: ld. csomagtartó, elfogultság; b) kétségbe vonják hozzáértését, rutinját stb. a borkóstolás terén, ami egyszerűen tévedés; c) [figyu, most jössz Te!] ellenvélemény és érvek kifejtése helyett kimondják a verdiktet: "gyenge"/"egetverő faszság" vérmérséklettől függően. Ugyanők nem találnak egyetlen hibát, ellenszenves stíluselemet sem Tannin vagy Alföldi Merlot bejegyzéseiben, viszont Csite postjai alatt elszántan fikáznak. Nekem ez a vehemencia viszont nem imponál. Esetleg nem az outsidernek szóló acsargásról lehet szó? Ezért szeretnék konkrét kritikai észrevételekt látni. Köszi.

Lucas_Corso 2005.09.19. 11:53:01

Cirfandlia! Azért a 2000-es klasszikus Úrágya volt, nem? Ez meg csak egy mezei válogatás. Persze, hogy nem ugyanaz a szint (árban is a fele). [Ui.: Az előző természetesen - főleg - Kengyel olvtársnak szólt.]

Cirandlia 2005.09.19. 13:14:05

Valóban, az Úrágyára gondoltam. Azért ez sem mezei, mert Birtokválogatásként mutatta be a Szepsy fiú. Lehet az újvilági fogyasztóknak jobban bejön a behízelgőbb, lágyabb stílus, azért készült a az alacsonyabb savat adó dűlőkből?

hordóminta 2005.09.19. 13:24:21

Kedves csite! Én csak kiigazítottalak Mádról Tarcalra, de jó szánékkal tettem, bár cseppet lendületesen. A stílussal nincs semmi baj, sőt! A többieknek pedig üzenem - Nem kell mindenkit UPetihez és AMhoz mérni - van aki szereti, van aki nem ezt a stílust. Virágozzék ezer szőlővirág! :) hajrá csite!

húzós tannin 2005.09.19. 23:49:19

Enberek! Bocs. Tarcal-Mádot én basztam el, mint szerkesztő. Egyszerűen azért, mert nincsen már memóriám. (Nem kéne annyit inni.) Pedig még pontosan emlékezni is véltem (ez a legrosszabb): Tokaj felé tartunk a faluban és egy balkanyar belső ívében ott a gyönyörű épület. De egy faluval délebbre gondoltam, mint kellett volna. És még csak kétség sem volt bennem. Bocs. ht

tom 2005.09.20. 08:54:57

remélem most hasonló vehemenciával érkeznek majd a meakulpákok, mint ahogy fikáztak. bár csigának gerincet...

hordóminta 2005.09.20. 19:41:48

Az a legszebb, hogy járjuk az országot, és beszámolunk az élményeinkről! Tényleg, nem kéne egy pince-élmény-gyűjtő topik, tisztelt felsőbb hatalmak!? Ui: Most ittam egy somlói olaszrizlinget gyönyörű illatok!!! bőrben megnyilvánuló határozott animalitás, kiegyensúlyozott savak!!! Mint egy 35 és 40 közötti férfi.

Culpa Csiga 2005.09.21. 14:45:59

Elnézést... khmm... khmmm... Tudom, hogy nem ez számít, de... Van enneke a csitének valamilyen borral vagy legalább újságírással kapcsolatos végzettsége?

Bréking nyúz 2005.09.21. 18:50:51

nekem anyám mindíg azt mondta: "fiam! szaga csak a sz@rnak van!" én így olvastam végíg ezt a cikket.... no komment csite! de mégis! bűzlik a hozzászólásod....

Lucas_Corso 2005.09.21. 20:26:14

Culpa Csiga! Szerinted valaki akkor és csak akkor csinálhat "jól" valamit, ha van szakirányú végzettsége? (Ill. ha valakinek nincs, az magyarézat esetleges hibáira?) Mellesleg - ha már itt tartunk -, az oldal alapítóinak is "okvetlenül" kíváncsi lehetnél a végzettségére, khmm-khmmm. (Ők talán egyenest a Wine&Spirit Education Trusttól jöttek, 3-4 év tanulás után friss diplomával a kezükben? Kétlem...) [Még melleslegebb jegyzem meg: Mo.-n az utóbbi néhány évet leszámítva nem létezett professzionális újságíróképzés, és a jelenleg működő iskolákat sem nevezném nyugodt szívvel profinak.]

klónok támadása 2005.09.22. 17:21:21

rácuppan, remake, teknós, megkörtúráztatott.... ..ezek nem Tannin úr szavai, amivel a mondandóját spilázza általában? Klónozás, én mondom klónozás folyik! Index-es egyen style. Mi van a kifejezés szabadságával? Ne már mindenki ugyanúgy! Uncsi lesz a végén. A Szepsy áhitat, ami átjárja az értő boros szférát "nem jött át" - tartalmilag tannin style = no áhitat

klónok támadása 2005.09.22. 17:26:29

izé ..tartalmilag OK, ok lemaradt előbbi hsz-ből Nekem is vannak jó szavaim ha bevesztek, megmutatom őket. Semmiközük semmihez, de bazi jól hangzanak, van pl. egy csomó tájjellegű Az eredeti lenne nem? Nem csak a technó korszak, terroirizmus, meg informatikai éra szlengje, meg használok klafa trágár szavakat is, amitől olyan király májer tudok lenni,mint pl a bazi, az sem rossz nem? De külön kérésre a remake-t is beleszövöm bármilyen témájú szövegbe. (((((:

Klónok támadása 2005.09.22. 17:28:23

Hogy jön az Egy fehér királyság stílusához a remake? Valószínűleg tudathasadás. Az író nem tudta eldönteni elismerését kívánja-ékifejezni, vagy populáris, modern hangzású cikket kíván eszkábálni a köznép örömére. Amúgy a boros tartalom jártasságról árulkodik.

Klónok támadása 2005.09.22. 17:32:44

(végül is Hegyalja egy aranyló-bánya) Jajjj neeee. Ebbe nagyon beleizzadt, aki ezzel akarta feldobni a szöveget! Épp elképzelem, hogy aranyló, tükörtiszta stb...és bevágják közé a kizökkentőt dumát. Nehogy elunyjam magam, nehogy azt mondjam, ...vazze ez az egész borértékelés milyen uncsi, akkor inkább már Győzike show, az legalább pörög!

üdv 2005.09.22. 17:35:14

Szepsy Istvánt tisztelet illeti azért, amit a magyar bor hírnevéért, és a fogyasztókért tesz, és a fent említett bort érdemes mindenkinek megkóstolnia, hogy eldönthesse a "remake producereli" stílus, vagy a Fehér Királyság illik-e jobban hozzá.

üdv 2005.09.22. 17:38:17

A ynomulnak szót sem lehetett kihagyni. Interneten mr-már kötelező! A borleírás szép pedig.

üdv 2005.09.22. 17:38:37

nyomulnak, nyomul, nyomulunk...

hordóminta 2005.09.22. 21:20:11

Röviden és tömören: Az Úrágya Furmint maga a tökély!

Culpa Csiga 2005.09.23. 09:50:22

Bravó, Lucas! Szűnjön is meg Magyarországon az oktatás, és bízzunk mindent a fiadhoz hasonló őstehetségekre! Csak a "Művelt" Alkoholista nem a megfelelő fórum számára. Indítania kéne egy "Sima" Alkoholista blogot. (Tényleg ne égesd már magad ezzel a lángoló rajongásoddal!:-))

Csigának 2005.09.23. 10:22:30

Az igazi újságírók ma már alig élnek, engem még tanított egy, kb 70 éves...Tiszelet a pár kivételnek, de a mai újságírók 90%-a egyéb dolgokra alkalmatlan szószátyár léhűtő, totál felszínes nullát közelítő műveltséggel, nulla erkölccsel, teljes nihilizmussal de csomó trendi szójátékkal...ennyi! Hogy ne legyek teljesen offtopic: Bussay doktor sem végezte el a Kertészeti Egyetemet!!!

Lucas_Corso 2005.09.24. 19:14:40

Ha már tanácsokat osztogatunk egymásnak (vagyunk mi ilyen jó viszonyban?), te meg mások szavainak kiforgatásával ne égesd Magad (pl. az enyémekével). A világfájdalmas kirohanásoddal viszont, ha nem is maradéktalanul, de alapvetően egyet kell értenem. Csite pedig "miazhogy-nagyonis" _művelt_ borkedvelő, erről bárki meggyőződhet, ha együtt kóstol vele. Emellett felhívnám becses figyelmedet, hogy érdemi és konkrét kritikát még Te sem fogalmaztál meg. Részemről ennyi.

Lucas_Corso 2005.09.25. 14:18:26

Én kérek elnézést, Csiganak nicknevű olvtárs fájdalmas kirohanásával értek egyet (nem maradéktalanul); a többi viszont Culpának szól.

züm-züm 2005.09.25. 17:54:40

Szerintem Csite egészen jól ír, és a kóstolás terén is nagyon sokat fejlődött! Szimpatikus, hogy szutyok borokat nem magasztal a felhők fölé, sőt, ha jól látom, ezek említését sem viszi túlzásba. Csite, csak így tovább (már ha úgy döntesz, hogy szerzője maradsz ennek a blognak)! Üdv.

Culpa Csiga 2005.09.26. 09:53:31

Kedves Csigának! Örülök, hogy újságírás-ügyben egyetértesz velem. Borászat: ha jól tudom Bussaynak viszont van valamilyen másik végzettsége, ahol tanult egy keveset biológiáról, kémiáról, biokémiáról stb. Sőt, róla feltételezem azt is, hogy autodidakta módon is képes elsajátítani tudományokat. DE! Sosem mondtam, hogy csak KEK-et végzett ember borászkodjon! Legfeljebb nem isszák meg a borát… Na bumm! Viszont jó lenne, ha a nagy nyilvánossághoz nem olyan emberek szólnának, akik a helyesírással is hadban állnak. Üdv

Culpa Csiga 2005.09.26. 09:57:52

Kedves Lucas! Szép a férfiszerelem! :-) Tényleg csak a rend kedvéért... Elárulnád, hogy milyen végzettséggel rendelkezik ez a kiváló kóstoló, amely alapján úgy érzi, hogy érdemes megosztania veretes gondolatait a nyilvánossággal? Kedves csite! Te is nyugodtan válaszolhatsz, ha esetleg olvaol is, nemcsak írsz. Előre is köszönöm: Culpa Csiga

Ekmont 2005.09.26. 10:36:30

Csiga! Nem tudom, nekem a tartalom fontosabb mint a forma! Inkább iszom egy puccmentes de értékes parasztbort egy foltos abrosz mellett, mint egy megdizájnolt palackból megmarketingelt unalmas tömegbort! Ezt tartom a borírással kapcsolatban is. Mert ez szerintem elsősorban nem szórakoztatóipar, hanem "népművelés". Persze legtöbben a bulvár-híradóra vágynak (előbb Csigának néven írtam)

Culpa Csiga 2005.09.26. 10:53:27

Kedves Lucas! Szép a férfiszerelem! :-) Tényleg csak a rend kedvéért... Elárulnád, hogy milyen végzettséggel rendelkezik ez a kiváló kóstoló, amely alapján úgy érzi, hogy érdemes megosztania veretes gondolatait a nyilvánossággal? Kedves csite! Te is nyugodtan válaszolhatsz, ha esetleg olvaol is, nemcsak írsz. Előre is köszönöm: Culpa Csiga

Culpa Csiga 2005.09.26. 15:12:16

Kedves csite! Áruld már el, milyen végzettséged van? (A brancs többi tagja most megkímélhet.:-))

Mirr-Murr 2005.09.26. 23:59:37

No most itt a borokról csevegünk, vagy egymással kötekszünk :(

Bárdos Saci '98-as barique furmintja (akkor még Degenfeld) és ez a Furmint adta vissza a hitemet 2000-ben a tokaji szárazakban. Hatalmas extraktok, a mineralitás csúcsa, test, potenciál, elegancia.... És mindez Hungarikum! Hol van ehhez egy Sav. Blanc, vagy a Chardonay ? Nekem sehol.

Szerencsére azóta mások is utat törnek maguknak a szárazakban. Akiket ajánlok és árban is nagyon jók (1500-1700 Ft):
Nobilis (Bárdos Saci és Molnár Péter saját pincészete
Füleky (Both Judit)
Kikelet (Berecz Stephanie ex-Disznőkő és Zsolt a férje)
Áts Karcsi (Royal Tokaj, Mád)

Bárdos Saci a Béresnél sem alkotott gyengét ezzel a 15-ös alkohollal megáldott '03-as Furminttal, de az drágább kategória.

Szóval hajrá tokaji szárazak !

ekmont 2005.09.27. 10:53:25

Culpa Csiga | 2005.09.26. 15:12 kit érdkel a végzettség? Az ország fele túl de leginkább FÉLREképzett, egy darab papír sok esetben egy féldeci keceli kannást sem ér. Sokszor van papír és a nagy semmi van mögötte. Mondjuk egy mérnök vagy elméleti matek karra ez nem vonatkozik, de az általad sugallt médiaképzésekre leginkább.

Culpa Csiga 2005.09.27. 14:48:59

Kedves csite! Áruld már el, milyen végzettséged van? (Csak engem érdekel. A brancs többi tagja most megkímélhet.:-))

szolesz_felseg 2005.09.27. 17:20:22

A végzettségmániásnak: A te végzettségedről még nem is esett szó. Biztos a "hogyan kritizáljunk érvek nélkül" fősulit végezted (((: a "hogyan bántsunk meg másokat ok nélkül" szakon, esetleg a "frusztrált vagyok ezért mindenkinek nekimegyek" szakirányon (((((((: boccs, de ez a végzettség mániád tényleg vicces (((((: főleg boros, blogíró téren A blogírás ugyanis szabad netes tevékenység, nem kötik végzettséghez. Szerintem indíts Te is egy "haragszom csitére de még nem mondtam meg miért" blogot Tényleg, mi a végzettséged? üdv livi (...na lehet hogy értelek, ez nem is esett rosszul, szóval egész vicces így arctalanul fricskázni másokat, azért nincs harag ugye?) Tényleg, mi bajod volt ezzel a cikkel? Érdemi vita? A végzettségmánia komoly baj, ha elhatalmasodik kezeltetni kell (((((: Ez csúnya volt, boccs.

szolesz_feleseg 2005.09.27. 17:20:58

Hoppá, elütés (nem felseg természetesen)

Lucas_Corso 2005.09.27. 23:36:04

Ekmont olvtársnak azért megeresztek egy olyan offtopikot, hogy: csak csínján a "reálszakokon nem lehet hülyén kijönni az egyetemről, bezzeg ezek a naplopó médiások" sarkítással... Talán csak tökéletes épületek épülnek mindenhol az olyannyira képzett építészeinknek köszönhetően? Aki meg a médiatudományt linkségnek tartja, az vegye a kezébe mondjuk a Paul Cobley-féle Communication Theory Readert, és ha úgy érzi, hogy minden ott olvasható tanulmányt megértett és képes azokat logikus tárgyalásban összefoglalni, na akkor nyilatkozzon, hogy merre hány méter. No offense.

Ekmont 2005.09.28. 11:42:26

off:biztos igazad van csak tudom milyen arcok mennek ilyen sulikba(tiszetelet a...) meg milyen a magyar média átlagszintje. Ahhoz nem kell Paul Cobley-t olvasni...azért vannak olyan reálszakok ahonnan tényleg 0 az esélye hogy hülyén jön ki valaki, legalábbis ami a szakterületet illeti. A hallgatók fele az első két félévben belátja hogy túl magas a szint. de ez tényleg nagyon off! a lényeg: jelen esetben miért is kerül szóba bármilyen diploma egyáltalán?

Culpa Csiga 2005.09.28. 14:32:54

Kedves szolesz! 1. Te valaki vagy, vagy valakinek a valamije? (Csak hogy tudjam, kinek válaszolok, bár kértem, hogy a brancs tagjai most kivételesen kíméljenek.) 2. Ha egy nagy látogatottságú portál címlapján rendszeresen idelinkel, számos újságíró (és egyéb) munkáját ugyanaz a főszerkesztő szerkeszti további linkekkel, fórummal stb., akkor az már régen nem blog, hanem egy melléklet vagy alportál, vagy nevezzük akárminek 3. Ezzel nincs is semmi baj, csak itt már felmerül az „írástudó” felelőssége 4. Egyébként tisztelem az őstehetségeket, de nem tisztelem azokat, akik a tudást önbizalommal helyettesítik 5. Blogot akkor fogok indítani – ellentétben a haveroddal -, ha úgy érzem, hogy a tudásom, vagy tapasztalataim érdemesek arra, hogy megosszam a nagyközönséggel. Akkor tájékoztatni foglak a végzettségemről is, addig csak érdeklődöm. No és akkor még egyszer: KEDVES CSITE! MI A VÉGZETTSÉGED?

költőikérdés 2005.09.28. 14:47:38

költői kérdés: ha valaki egy elte magyarszak után buzgóságában elvégzi a kertészeti egyetem borászati képzését, akkor abból lehet hiteles bormegmondó ember? vagy még egy sommelier-képzés esetleg MW is kell hozzá? És ha ezek után szar borok tetszenek neki, esetleg korrupt, vagy félrement az ízlése? Vagy nincs is neki ízlése? Melyik a fontosabb?

szolesz_feleseg 2005.09.28. 15:28:19

Szerintem vagyok valaki, pl. ember. Nem kell ahhoz rokonnak lenni, hogy megvédjünk egy másik embert. Különösen egy olyat, akinek elismerjük a képességeit kóstolás terén. A helyesírás más tészta. Szégyenkezve vallom be, hogy én sem vagyok túl jó helyesíró. A netes tartalmak hemzsegnek a helysírási, stilisztikai hibáktól. Ez egy gyorsreaglású médium. Én sem szeretem, de ez van. Mikor a végzettséget ennyire firtatod, sok emebert zaklatsz fel vele, mert hidd el, hogy a boros szakmában például nagyon sok szakirányú végzettség nélküli nagyon jó borász van. Hát ezért védik annyian csitét, ami téged bosszant, de tök érthető. Sokan dolgozunk olyan területen, amiről nincs papírunk, ugye érted? Láttad különben az újabb cikkét? Szerintem azért tannin fingós cikke jóval gázosabb, és ő népszerű, közkedvelt újságíró, mégis belefut egy-egy rossz cikkbe. culpa az hiba, bűn spanyolul ugye? Valami meg egyáltalán nem vagyok, merthogy mint már említettem ember vagyok nem tárgy, szóval nem értem, miért bántjuk egymást, szemtől szembe hidd el nem tennénk, ez igen csúnya dolog, jó tudom, az én vicceim is csúnyák voltak.

Culpa Csiga 2005.09.28. 15:57:22

Oké Livi! Te még rokonszenvessé is válhatsz, ha egyszer majd szubjektív individuumként határozod meg magad. Sztem érted Te a különbséget! Felőlem csinálhatnak borokat informatikusok, építési vállalkozók, libatömők, brókerek, egyszerű parasztemberek stb., sőt, rácuppanhatunk a királyságaikra, még ha kicsit szét is állnak a kékvirágos illatok. Más az Írás! Az Felelősség, azt hagyjuk meg az írástudóknak! KEDVES CSITE! MI A VÉGZETTSÉGED? (VAN LEGALÁBB KÖZÉPISKOLÁD?)

csakazértis 2005.09.28. 16:13:13

hány "ÍRÁSTUDÓ" hord össze sületlenségeket, hazudozik meg félrevezet mindenféle lapok hasábjain, akár boros témában is? A tartalom nem fontosabb? Esetleg? Az "Írást" nagy betűvel meg különben is nagyon-nagyon kevesen művelik (a diplomás ÍRÁSTUDÓK kb 1 %-a)

Lucas_Corso 2005.09.28. 23:13:40

Culpa, ne haragudj, de mindjárt elkezdek csúnyán beszélni. Tökre felfordult országban élünk, végzettség-képzettség-elhelyezkedés szempontból legalábbis biztos. Egy nagyon jó barátom zseniális reneszánsz filológus, de tényleg: külföldi ösztöndíjakkal, kutatásokkal, Európa-szerte (ezt pl. hogy kell írni, a franc vinné el) elismert és idézett publikációkkal a háta mögött. Nem kapott állást az egyetemen mint tanársegéd, a kínkeservesen összeszedett PhD-ösztöndíja után le se sz@rták, már elnézést. Egy építészeti folyóiratnál helyezkedett el, ahonnan saját bevallása szerint is vissza kellett volna vágniuk az első cikkét, és pulitzer-díjas lett. Azóta is ezen a vonalon tevékenykedik, sokra tartják, de ő azért sejti, hogy annyira nincs otthon ebben. Persze az egész családja építész meg dizájner, és autodidakta módon is sok mindent meg lehet tanulni, de ennyi. Más emberek az ő korában (29 éves) néhol (pl. Csehországban) ilyen tudományos eredményekkel már docensek. Erre itt idegelsz mindenkit ezze a végzettségesdivel. Miért, Uj Péternek olvastad valaha a cv-jét, vágod a diplomáit? Arra miért nem vagy kíváncsi, miért csak Csitét cseszegeted ezzel? (folyt. köv.)

Lucas_Corso 2005.09.28. 23:29:47

Culpa, ne haragudj, de mindjárt elkezdek csúnyán beszélni. Tökre felfordult országban élünk, végzettség-képzettség-elhelyezkedés szempontból legalábbis biztos. Egy nagyon jó barátom zseniális reneszánsz filológus, de tényleg: külföldi ösztöndíjakkal, kutatásokkal, Európa-szerte (ezt pl. hogy kell írni, a franc vinné el) elismert és idézett publikációkkal a háta mögött. Nem kapott állást az egyetemen mint tanársegéd, a kínkeservesen összeszedett PhD-ösztöndíja után le se sz@rták, már elnézést. Egy építészeti folyóiratnál helyezkedett el, ahonnan saját bevallása szerint is vissza kellett volna vágniuk az első cikkét, és pulitzer-díjas lett. Azóta is ezen a vonalon tevékenykedik, sokra tartják, de ő azért sejti, hogy annyira nincs otthon ebben. Persze az egész családja építész meg dizájner, és autodidakta módon is sok mindent meg lehet tanulni, de ennyi. Más emberek az ő korában (29 éves) néhol (pl. Csehországban) ilyen tudományos eredményekkel már docensek. Erre itt idegelsz mindenkit ezze a végzettségesdivel. Miért, Uj Péternek olvastad valaha a cv-jét, vágod a diplomáit? Arra miért nem vagy kíváncsi, miért csak Csitét cseszegeted ezzel? (folyt. köv.)

Lucas_Corso 2005.09.28. 23:38:40

Ezt bezzeg beteszi kétszer, csak az újat nem. Sorry. Az én helyesírásomnak is befellegzett, írom a javítósort: Pulitzer-díjas, ezzel, és szívem szerint _designer_, de ezt átírjuk - csak minek. Az írástudók árulása óta (persze, az eredeti tök másról szólt, na de mindegy) pedig sok víz lefolyt a Dunán, mit szólsz a posztmodernhez? Eléggé elavult (vagy inkább jelenleg nem aktuális) az a fennkölt, patetikus nézetrendszer a nagybetűs Írásról, amelyet - úgy látom - Magadénak vallasz. De ez nem gond, szíved joga. A gond az, hogy Csitét kitartóan faggatod a végzettségéről, míg vérprofi Tannin barátunk "kissé megszaladt" mondatára nem reagálsz hatalmas lelkifröccsel az Írás Felelősségéről. Mer' a Csite, az baromi felelőtlen, biztos semmibe is veszi az olvasóit; de az indexre tett (azt a szellemes mindenit ennek a Lucas gyereknek!) újságírókat szent és sérthetetlen nimbusz övezi, vagy mi?! Tanítsd őket is okos szóval, kerítsd körül a telket: mit szabad (és mit nem), ill. mit kell tennie egy Írástudónak. Vagy ők sohasem sértik meg az Általad oly fontosnak tartott magasztos alapelveket?

Ekmont 2005.09.29. 10:49:29

Ja, meg a az összes netes tartalom 98%-a

szolesz_feleseg 2005.09.30. 11:19:45

Honnan tudod a nevem? És mi az a szubjektív individuum? Külön-külön értem, csak együtt nem ((((: Szubjektív naná, individuum naná! Mármint saját személyiségem van, bizony! De ez milyen fura, hogy én meg nem is tudom, ki vagy, közben meg biztos tudom... Csitét egyébként ismerem, és kedvelem, mint embert, és ezt vállalom is. (Amúgyis tudja) Meg vagyunk ezzel így egy páran. Szeretem azt is, ahogy a borhoz viszonyul, helyesírás ide vagy oda. (: És, hogy védem, hát ezét vannak a barátok, bár tudom, hogy ez elvileg ciki. Egyébként van végzettsége, középiskolája meg pláne, és megérdemli azt is, mint általában az emberek (akkor is, ha nyolc általánost végeztek), hogy legalább a minimális emberi tisztelet megtartásával szólítsuk meg. Ez az én véleményem, mint "szubjektív individuum" ((((: Nincs harag? Szerintem zárjuk le, már úgyis archiválódtunk. Sziasztok!

tom 2005.10.02. 10:27:33

kedves Culpa nekem 4 egyetemi diplomám plusz 2 egyéb felsőfokú diplomám van beszélek 3 nyelvet szeretem a bort szerinted alkalmas vagyok az újsáírásra?
süti beállítások módosítása