Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Balla Istvánt már gyermekkorában megihlette

2005.09.25. 21:50 - Albert gazda

Önéletrajzi elemekben bővelkedve elmondom, hogy sűrű hetem volt, ezért péntek este úgy döntöttem, meglepetést okozok magamnak. Elővettem tehát az egri Balla István néhány hete tárolt presztízsborát, amit úgy kaptam valakitől. A presztízsdolgot onnan lehet tudni, hogy rá van írva nagy betűkkel a címkére. Gondolom, újabban nem a Prestige-be megy a Balla-hordók legjavának a tartalma, legalábbis erre következtethetni a Divinus borfamília felbukkanásából, amelynek címkéjét egyébként a borfesztivál alkalmából a legszebb címkévé emelte az ezerfejű közönség. Nekem a neve – be kéne tiltani a latint – és a címke sem tetszik, Csathó Pál és társai derekasan túlcifrázták, viszont csak egy fejem van, az is minek.

Ennyi bevezetés után következzen a bevezetés folytatása. Balla Istvánt nem ismertem eddig, nyilvántartásomban egy bora szerepel, 2000-ben kóstoltam '97-es bikavérjét, kevéssé nyűgözhetett le, mert két csillaggal elintéztem – holott akkor, mint köztudomású, még bőkezű voltam –, és nem is hallottam róla sokat, se jót, se rosszat. A Borkalauz is röviden elintézi, néhány ilyen mondattal – muszáj idézni –: "Balla István egyre fejlődő borkereskedő és termelő. Ambíciói szerint nagy borok készítőjének is tekinthető." Különösen utóbbi fogott meg – ambíciói szerint, hahh –, tényleg, kéne írni egyszer a Borkalauzról is, majd amikor megjelenik a 2006-os, hiszen szinte mindannyian jártunk Rohály doktor köpönyegében. Borászok környékén mindig találni zseniális szövegeket, Balla honlapján is. Merthogy folytattam a kutatásba oltott művelődést, értelemszerűen, és ilyet olvastam: "A pincészet létrehozóját, Balla Istvánt a fiatal borásznemzedék egyik képviselőjeként már gyermekkorában megihlette a bor tisztelete és a borkészítés szeretete." Ja, a kis Petőfi már gyermekkorában tudta, hogy a magyar népnek szar, mert sanyargatják, és elhatározta, hogy 1848. március 15-én esni fog az eső, szavalni mindazonáltal szükséges.

Tárgyra. A honlapról értesültem arról is, hogy Balla István jelentős borversenysikerei ellenére nem a bírálóknak, hanem a fogyasztóknak él és munkálkodik. Jól teszi. Tehát, a 2002-es Prestige egri cuvée – azaz két alkotóeleme – a címke további információi szerint 18 hónapos kis tölgyfahordós érlelést kapott. Ami nem viselte meg. A színe kicsit lilásan, tintásan villant délceg poharamban, csekélyke festőszőlő is bábáskodhatott születésénél – csitt! –, aztán jöttek orrba szép fűszerek. Fiatalos, fickós volt már első szuszra, kis késlekedés után befutottak az egri gyümölcsök – eper, meggy – meg a leheletnyi animalitás. Tökéletesen konzisztens íz, pontosan az, aminek illata ígérte, közepes test, jó struktúra, derék savak, visszafogott tannin, korrektnek sejlő alkohol – fogalmam sincs, mennyi, a hátcímkét ellopták –, fűszerekkel és gyümölcsökkel, korrekt, száraz utóízzel. Ahogy telt-múlt az idő, nyílt és szélesedett. Azt nem mondanám, hogy újabb és újabb rétegekkel csábított elmélyülésre, de hogy kedveltette és itatta magát, az biztos. Majdnem el is fogyott. Egy kicsi maradt: éjszakányi vákuum után hajszálpontosan ugyanazt kínálta reggel, mint este. Érett meggyet, fűszereket, tartást.

És ebből az alkalomból kiosztottam neki egy szép kövér 5-öst. Megjegyzem, nem tudom az árát. A prájszlistához a honlapon csak regisztráción keresztül vezet az út. Megpróbáltam, nem ment. Idétlen vagyok. Szóval, ha kétezernél olcsóbb, jó vétel. Ha háromnál drágább, nem az.

Mindegy: a következő Balla-borig nem várok újabb 5 évet.

Címkék: kóstolás

31 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3013043

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: becedao.com 2018.12.14. 03:35:02

Toyota és Lexus új vagy bontott alkatrészek

Trackback: becedao.com 2018.12.11. 19:22:24

Kereső Világ: keresés, szövegbányászat, big data

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

züm-züm 2005.09.25. 22:28:05

Kedves Albert gazda! Ön legalább a borról ír! Igaz, hogy egy-egy borról alkotott véleményeink többnyire (persze nem mindig) szöges ellentétben állnak egymással, de legalább a borra koncentrál és ez az én szememben dícsérendő dolog. Még csak véletlenül sem szeretném azt mondani, hogy "csakis én kóstolok jól és aki mást mond az dilettáns". Nem. Csupán azt szeretném mondani, hogy mindenki másként kóstol, mindenkinek más az értékrendje és ez így van jól. Szóval csak így tovább! Nálam Csite után Ön jött fel a második helyre, ami ezt a blogot illeti. Jó egészséget!

züm-züm 2005.09.25. 23:03:15

Még valami! Persze "nehogy a nyúl vigye a puskát", azaz, nehogy az egyszeri olvasó diktáljon, de azért felvetnék egy témát: Tisztelt Művelt Alkoholisták, és mi a véleményük a jelenleg legjobb egri borokat prezentáló pincészetről? Kérem, ne kérdezzenek vissza, hogy melyik pincészetre gondolok, ezt Önöknek csípőből vágniuk kell! Esetleg megosztanának erről a pincészetről, illetve borairól egy kis értékelést velünk?! Üdv! ZZ :o)

züm-züm 2005.09.25. 23:04:04

Még valami! Persze "nehogy a nyúl vigye a puskát", azaz, nehogy az egyszeri olvasó diktáljon, de azért felvetnék egy témát: Tisztelt Művelt Alkoholisták, és mi a véleményük a jelenleg legjobb egri borokat prezentáló pincészetről? Kérem, ne kérdezzenek vissza, hogy melyik pincészetre gondolok, ezt Önöknek csípőből vágniuk kell! Esetleg megosztanának erről a pincészetről, illetve borairól egy kis értékelést velünk?! Üdv! ZZ :o)

züm-züm 2005.09.25. 23:06:25

aha, most már értem, hogy a többiek is miért írtak többször egy üzenetet. Bocsi. ZZ.

Ede apó 2005.09.25. 23:46:17

Nos. Én is ittam már jó Balla bort, kellemest, olyat, ami társaságban is megállja a helyét, meg komolyabb ételek kisérőjeként sem kell szégyenkeznie. Erre mit hallmak füleim: hát ez a Balla gyerek nem polysweettel buherálja a borokat... Igaz, az, aki édeset keres Egerben, az meg is érdemli, hogy ilyet igyon, de azért mégis: ez durva...

züm-züm 2005.09.26. 05:50:51

Aha, csak most láttam, hogy már írtak kedvenc egri pincémről a Szt. Andreáról! Kérésen tehát tárgytalan! Üdv.

HSZ 2005.09.26. 08:57:20

Kedves züm-züm! Csak a pontosság kedvéért: St. Andrea, nem Szt. :-)

Ferraiolo 2005.09.26. 10:26:32

Öröm végre látni az oldalon egy olyan cikket-írást, ami még akár az olvasók tetszését is kivívja, nem pocskondiázik, nem "szarozik" és némi humorral fűszerezve igazi méltó cikként viselkedik az Index eme oldalán. A legutóbbi cikkhez visszatérve, azért a tisztelt szerkesztőség(ha van ilyen:-) igazán elgondolkodhatna, hogy milyen emberek kezébe adja a klaviatúrát...

dezso 2005.09.26. 11:03:27

És vajh ki fog beszólni a nagyfőnöknek?

züm-züm 2005.09.26. 12:38:19

Kedves HSZ! Vettem, jogos, köszönöm, Üdv!

Spern 2005.09.26. 12:54:25

Kedves Ferraiolo. A "legutóbbi" cikket a főszerkesztő írta. :)

bandika 2005.09.26. 22:41:29

Jómagam az alapító (vagy legalábbis ötletgazda) Alföldi Merlot írásaiban sem találok kivetnivalót, tárgyszerűek, szakszerűek, és húzós tanin által alkalmazott (legutóbb eltúlzott) divatos szétfikázó jelzők, kiszólások használata nélkül - vagy tán pont azért - is élvezetes stílusúak.

Mirr-Murr 2005.09.26. 23:22:26

Ha már Balla, akkor ajánlok ezt azt :) Nekem vitathatatlanul a 2000-es és 2002-es Merlot barique a kedvencem. No biztosan lehetne mondani, hogy olyan lekváros-rumos meggyes, már-már egységsugarúan behízelgő és érthető ... olyan egyszerűen finom. A 2000-es palackbukéja finoman édesen animális... SZERETEM :) Ez az Egri Cuvéé is egyre szebb arcát mutatja: tanninjai érettek, de elég ütősek voltak, jót tesz neki a palack. 1-2 hónapja kóstoltam a 2003-as pinót hordóból. Egyébként is nagy "pinófan" vagyok, de ez állat .. szószerint :) 2 hete szerencsém volt egy '91-es Chateau Latour-hoz. Ott az animalitásra az étcsokival fröcskölt istálló hasonlatot találtuk a legtalálóbbnak. No ez a pinot a csokis állatkert :) Kíváncsian várom palackban, de addig is ha valaki arra jár könyörögje ki !! Fehérben is van némi izgalom: A 2004-es irsai cuvée, tuti lánybor. Udvarláshoz alapvető. A 2002-es Zenit-Zengő barique kifog a művelt ízlésen. Színében (szinte kénsárga) oxidáltnak tűnik. De csak tűnik! Valójában markáns, nagy testű, szofisztikált, likőrős SZÁRAZ bor, trópusi gyümölcsök kavalkádjával, főleg ananász. Erotikus-izgalmas .... francba a reduktív könnyú lotyókkal. Ha vki kóstolta, írja meg milyen :-) Mirr-Murr

Mirr-Murr 2005.09.26. 23:42:33

Most olvasom Zümm-Zümm a kérdést Egerről.

Magam nagy egri rajongó vagyok. Részben elegem lett vagy 8 éve a villányig jutó pesti-sznob borkedvelőkből, meg tokaji borász nagyapával megáldva, Eger volt a legközelebbi érdemi vörös. Aztán meg nagyon szépen fejlődnek az egriek, lassan a Szépasszonyvölgybe is érdemes lenézni.

Rajongásom 1995-ben kezdődött egy akkor kezdő borásszal való megismerkedésemmel. Neve: Vincze Béla. Én már akkor vedeltem '94-es franc-ját, míg mások azt sem tudták létezik. Aztán '96-ban - első magyar vörösként - leverte a francia élmezőnyt Bordoban. Azóta figyelem az egrieket..

Augusztusban volt egy boros hétvége a Dobó téren, végigkóstoltam a mezőnyt. Akire emlékszem:

Lőrincz György (St. Andrea): hibátlan Merengők, és életem legjobbnak tűnő Olaszrizlingje (vmilyen selection)
Gál Lajos: öreg ex-kutató, a fiairól elnevezett borokkal. Péter és András bora, izgalmas, egyedi tételek, Pinot rajongók előnyben.
Balla: lásd alant
Vincze Béla: 2003-as évjáratai ismét csodák (Arcanum néven)
Dula Bence: nagydumás-mosolygós ex-hegybíró. 1999-es Hegybíró Bora (egy Bikavér) bordói arany - nagy kedvencem. Borairól ő maga azt mondja, hogy "nem nagyseggű", hanem kedvesen behízelgő borok, előtérben a gyümölcsökkel. Jól ihatók,nem kell lexikon hozzá. Ez alól kivétel a felesége házasította Terézia Cab. Sauvignon (asszonyról a név), aminél jobbat sztem e fajtából még nem ittam. (2003-as hordó minta)

Sokakat kihagytam,de irántuk vagyok elfogult. (Mirr-Murr)

Ho 2005.09.27. 08:07:07

Kedves Mirr-Murr, Eger-értékeléseddel sok ponton egyetértve: azért a francia élmezőnyt nem lehet leverni Bordóban, mert a francia élmezőny nem jár borversenyre. Egyébként tényleg szép volt az a 94-es franc. Dulához: olvasd el a Zárójelentést a borfesztiválról.

bx 2005.09.27. 09:13:56

Tisztelt Muvelt Alkoholistak! Orom lenne, ha kilinkelnetek a pontozasi rendszert oldalra, mert annyi van mint egen a csillag es egyebkent is mindig elfelejtem, hogy ma eppen melyiket is hasznaljatok. Regen olvastam, ma mar alig talaltam meg, hogy itt van -> http://muveltalkoholista.hu/?op=post&pid=8

hordóminta 2005.09.27. 23:19:02

Ho! Azt nem tudom hova jár a francia élmezőny, de Vincze Béla 94-es franc-ja valóban aranyat hozott Bordeaux-ból 1997-ben, majd egy 2000-essel ugyanez történt! Valamit tudhat a mester!?

Ho 2005.09.28. 07:23:17

Kedves Hordóminta, Vincze Béla aranyérmei előtt megemelem a kalapom, borokban megmutatkozó teljesítménye előtt még inkább, Mirr-Murr értékelésével pedig jórészt egyetértek. Kizárólag azzal a mondatával vitatkoztam, miszerint a 94-es franc - amely nagyon jó volt - lenyomta a francia élmezőnyt. A francia élmezőny ugyanis - de nemcsak a francia - nem jár sem a bordói, sem semmilyen borversenyre. Egyrészt nincs rá szüksége, másrészt minek égesse magát, egy négyezer mintás raliban nem lehet az érmeket biztosra venni.

speirs százados 2005.09.28. 11:46:28

sőt, én még a balla szépasszonyvölgyi borozójában is voltam! ( a szépasszonyvölgy tényleg mintha változna). a vörösök finomak voltak, még így kimért kategóriában is, de a fehérek! húha, az úgy ahogy van: mosogató. dula bence borokat hol lehet szerezni? csak helyben?? egyébként kiderült, h kispesten van egy kisközért, ahol simon borokat árulnak. sztem egyedül az országban. egy kispesti közértben!

karcsai 2005.09.28. 13:21:40

Úgy tudom, Dula Bencét a Corvinum forgalmazza (valahol a Campona körül vannak): www.corvinum.hu

karcsai 2005.09.28. 14:06:00

Úgy tudom, Dula Bencét a Corvinum forgalmazza (valahol a Campona körül vannak): www.corvinum.hu

2005.10.03. 04:16:18

Kedves Albert Gazda, Ha komolyan goldoltad a legutolsó mondatom, ajánlanám a maestro kékfrankos aszúját. Leírhatatlan élmény. A szó legszorosabb értelmében. Annyira kilóg a sorból, hogy szinte képtelenség megfogalmazni. Hogy a pontozásról ne is beszéljünk. Momdjuk egy ötössel nem hibázhatsz, úgysincs nagyon mivel összehasonlítani...

dr. Ótos 2005.10.03. 04:19:11

mondatom => mondatod. Ja, és drótóstót voltam, csak az a hülye enter a "mehet" gombot aktíválja. (a fórummotor kettőalá)

demizson 2005.10.04. 11:12:27

Üdv minden borkedvelőnek ! Simont lehet találni a XIII. ker. Visegrádi utcában is. Sőt: Dula aszút is láttam + Gőzmalmosi kékfr. és cab. sauv., ez utóbbi kategóriájának egyik legjobbja( igaz ezek Mezei-Mayer-Dula néven futnak ) !

Ho 2005.10.05. 22:11:56

Minden Dula Mezey-Mayer-Dula néven fut, a nagyszülők emlékéből kifolyólag, akik derék Bencénkre földet hagyományoztak, továbbá a szőlő és a bor szeretetét, értelemszerűen.

Metzger 2005.10.06. 14:17:28

Most akkor már ketten vagyunk idétlenek. Istvánka,-ismervén felmenői viszonyát a sárga sátánhoz-valóban megihletett borász.

Sógor 2006.04.06. 18:39:43

Kedves albert gazda! Olvastam a fenti véleményedet és érdekelne, hogy ki vagy. Elég egyszerű megoldásnak tartom, hogy valaki csinál egy oldalt az interneten (vagy még arra sem képes és csak besunnyog oda), elmond valami hihetetlen bölcs dolgot, ami teljesen szubjektív (a te izlelőbimbóid csak a te agyadban váltanak neked ingert, bízom benne, hogy az enyémben mást) és szentencia szinten nyilatkozik dolgokról, ami egyéni, az adott pillanathoz kötött élmény. Nem lennék meglepődve, ha albert gazda békáson lakna egy 8. emeleti panelben, kicsit kopaszodna a feje tetején és atlétában nézné a barátok köztet, mer´ így szereti. Gondolom, hogy te is vizuális alkat vagy (mert az érzékeid fejlettek nagyon), kicsit sárgás az az atléta a hónalj környékén, mert elfogyott otthon a zacskós Tomi és anyának még a véleményformálás mellett nem sikerült lemenni a Penny-be mosószerért. Én, ha ilyen keményköpésű gyerek lennék, akkor nem bújnék el a gmail cím mögé, hanem a hírnév reményében, előállnék egy névvel, vagy valami azonosítóval (albert gazdi van egy pár), ami megkülönböztet. A lényeg, hogy érdekelsz. Már csak azért., hogy el lehessen dönteni, hogy egy pattanásos, alig 18 éves gimnazista lány vagy-e aki kicsit grafomán jegyeket mutat, vagy egy igazi spiller, aki meg is ismeri a borokat. Irj, válaszolok.

Koma 2006.04.06. 19:11:38

Ezt bort megdicsérték, Sógor.

Sógor/Koma 2006.04.06. 20:28:30

Kicsit frusztrált vagyok. Tudom, nem egyszerű, de engem érdekelt régen a dolog, de belevesztem az ˝érzed a zöld fűszerek ízét˝ meg az ugye a ˝friss vaj is megjelenik benne˝ (tudom, fehérborról beszélek) világba, és inkább feladtam. Nekem az számít, hogy finom legyen, hogy ha kell, akkor tudjak egy nagy kortyot is inni belőle, hogy mondhassam azt, hogy ˝jó bele a szóda, mert jól esik az íze˝. Állat vagyok és óvatlan is, mert az bevezető után nem is olvastam végig (őszintén, nem bírtam). Lehet, hogy az az oka, hogy a választott rokonom volt István (egymást választottuk és nem a sógora vagyok, hanem a komája, ha ez mond valamit), és már akkor szerettem a borait, amikor még csak a 18-as pincéje volt. Lehet dícsérni valamit/valakit, de szerintem kicsit ez körmönfontra sikerült. Talán mi ismerjük egymást, mert ha Te tényleg koma vagy akkor mi kóstoltunk hordóbol is együtt. Én ezeket szerettem igazán. Vele, együtt, a pince hidegjében. Szeretem a borait.

MirrMurr 2006.04.06. 22:11:38

Nem tudom ki vagy Sógor - tippem az van - de engem ismerned kell, hisz együtt is ihattunk azokból a hordókból. Úgy érzem hozzám hasonlóan feldúltan fogadtad a hírt ..... De Albert Gazda fenti cikkét annak idején még István is dícséretként fogta fel....
süti beállítások módosítása