Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A köves malac életének csúcspontjai

2005.10.04. 23:40 - csite

Biztosan sokan ismerik, leginkább száraz furmintjáról, virágos, lendületes savakkal megáldott aszúiról a Disznókőt , na meg mint az első fecskét, amely eretnek módon visszahozta a tiszta tokaji ízeket. A nevét a pincészet arról a vaddisznóra emlékeztető (én még nem véltem fölfedezni benne) nagy kőről kapta, ami mellé az egykori birtokosok filagóriát emeltek, hogy a messzi távolt kémlelhessék.

Ha az ember nyugatról közelít Hegyalja felé, akkor a pince impozáns épületeivel találkozik először; nem véletlenül nevezik ezt a részt Tokaj kapujának. Az Ekler Dezső tervezte traktorgarázs mérföldkő az építészetben, korát megelőzve sikerült egy, a tájba illő, de mégis kicsit futurisztikus, ufószerű épületet tervezni. A feldolgozóépület szintén remekmű, főleg belső tere, pazar megvilágítással. (Ahol borral kell dolgozni, ott nem árt, ha lát a dolgozó.) Az út mellett álló klasszicista Sárga Borház, amely eredetileg az uradalmi présház volt, a betérő vendégek számára kínál laktató étkeket, emeletén pedig egy ódon hangulatú, tágas, világos kóstolóterem áll rendelkezésre, ahol az itt ismertetendő vertikális kóstoló is zajlott.

Tehát, kóstolási sorrendben:

1994
Édes szamorodni: Viaszos, citrusos illat, kevés fahéjjal. Olajos test, meglepően szép tartású sav. Ízben kicsit érezhető kenyérhéjasság, érett barackbefőtt, utóízében keserűcsoki, szép kesernyével.

1996
Tokaji Aszú, 5 puttonyos: Narancshéj, rezeda, sárgabarackillat, ízben zárkózott, leginkább hosszan elnyúló aszalt fügésség uralkodik, narancsdzsemes érzet mellett. Kissé murcis érzete van a bornak.

1995
Tokaji Aszú, 5 puttonyos: Kamillás, citrusos, nátriumsós, vitriolos illat. Ízben cseresség, fehérbors, töppedtszőlő, izgalmas kesernye. Szájpadlásra tapadós krémesség, utóízben gombásság.

1992
Tokaji Aszú, 6 puttonyos: Citromhéjra (a fehér kesernyés részre) emlékeztető markáns illat, méhviasszal fűszerezve. Ízben vibráló sav, cseres érzet, citrusos barackosság, minerális sósság ami hosszan nyúlik el egy kis kesernyével, kávéval.

1998
Tokaji Aszú, 5 puttonyos: Elsőre hűvös illat, később ásványosság uralkodik a gyümölcsösség felett, ízben is a mineralitás viszi, halványan felrémlő kaprosság, sárgabarack. Savszerkezete magas, a borra kóstoláskor a szikár jelzőt találtam legjobbnak.

2001
Tokaji Aszú, 5 puttonyos: Az elsőre kóstolt palackban magas volt a kén, a másodiknál pedig csak röviden annyit írtam, hogy gazdag, lendületes savú, hosszú, de nem behízelgő utóíz.

2004
Tokaji Aszú, 5 puttonyos (hordóminta!): Muskotályos (nincs benne!), szappanos illat, a virágosság, alma mellett, ízben citromos tea, banán sejlik fel, savai kicsit vékonykának találtattak.

2000
Tokaji Aszú, 6 puttonyos: Hűvös érzetet sugalló illat, benne viaszos, kapucíneres jeggyel, ízben kakasos nyalóka, kapor, mangó villan fel. Lecsengése hömpölygően lassú, elnyúló, szép, gyümölcsökben gazdag.

1997
Tokaji Aszú, 6 puttonyos: Kajszis, viaszos illat, kevéske fűszerességgel. Ízében inkább savhangsúlyra épül, de elegendő gyümölcsösség ül a hátán, kifejezetten friss érzetet keltő bor.

1999
Tokaji Aszú, 6 puttonyos: Áradó illatfelhő, mindenféle tropikális, barackos, citrusos jeggyel. Ízben is hihetetlenül széles, minden pillanatban mást mutat magából, szinte lehetetlen lenyelni, olyan hosszan telítődik be a száj.

1999
Tokaji Aszú, 6 puttonyos "Kapi": Kissé zárkózott volt, az előzőnél arisztokratikusabb, csiszoltabb tétel, érdekes módon, sűrűbb szövésűnek tűnt, holott paraméterei alapján kisebb a beltartalma. Pazar kompozíció. Az összesítésben ez tetszett leginkább a résztvevőknek.

1993
Tokaji Aszú, 6 puttonyos: Eper, málna, kapor, frissen nyírt fű, menta. Nagyon összetett illat, diszkrét, korra utaló jelekkel, amik inkább megbecsülést érdemelnek. Ízben nagyon gazdag, fűszeres, csokis, barackos, körtés, mentás. Szélesen elterülő, az ízlelőbimbókat kényeztető bor. Íze nagyon hosszan int búcsút a szájnak, távozásakor szinte könny szökik az ember szemébe, hogy mennyire csodálatos ez a bor. Számomra a sorban a legszebb.

2003
Tokaji Aszú, 6 puttonyos (hordóminta): Körtés, reszeltalmás, barackos illat. Nagyon nehéz bor, cseressége még zavaró, savai kerekek, az idő neki dolgozik.

2002
Tokaji Aszú, 6 puttonyos (tartályminta [5]): Muskotályos, babapiskótás, szegfűszeges illat. Ízben nagyon gazdag, krémes, jó textúrájú, savai végesek, de kitartanak az íz végéig.

Elmondható, hogy a borok kitűnően állták az idő próbáját. Jól nyomon követhető a birtok fejlődése, a 90-es évek vége felé történt nagyobb minőségi ugrás. A Tokajit ismerők könnyen felismerik a birtok stílusát, egyediségét. Amire leginkább a lendületes savgerincre ültetett, friss, citrusos, némelyik állapotukban gyakran kapros aszúik, kitűnő halborként szolgáló száraz furmintjuk nyújt példát. Biztató próbálkozások zajlanak (itt említettem már) száraz boros szinten is, az új telepítések ígéretesek, a szakmai munka pedig – tudjuk évek óta – hibátlan.

Címkék: kóstolás

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7313034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bor Ivó 2005.10.05. 03:38:52

2003-as és 2004-es tokaji aszú 2005-ben? Legalábbis érdekes lehet... (csite "mester" jelzőit már nem is minősíteném...)

pigi 2005.10.05. 06:26:38

Bor Ivó! Nem szeretném csitét védeni, menthetetlen ugyanis, de te is mellényúltál. A tavalyi aszúk már aszúk, de még nagyon fiatalok, a bortörvény meg úgy rendelkez, hogy 3 éves kora előtt nem forgalmazható egyetlen aszú sem. De HORDÓMINTAKÉNT kóstolható! A csite tisztességgel oda is írta, hogy hordóminta. Olvasni csak pontosan, szépen...

dip 2005.10.05. 06:54:15

uristen tudnatok h egy akar felig kivulallo szamara MENNYIRE nevetsegesek ezek az ertekelesek. nulla az informacioertekuk, semmit nem tudok meg arrol, ami tulajdonkeppen erdekes v fontos lenne, kezdoknek tanacs nulla, ilyet egyszeruen kar megirni persze lehet h csak en vagyok muveletlen alkoholista, aki nem kepes kierezni egy jo borbol olyan aromaosszetevoket, mint a "kenyérhéjasság, érett barackbefőtt" vagy a " kakasos nyalóka, kapor, mangó" lehet buszken vallani h igy meg ugy borsznob vagyok, de a sznobsag nem feltetlenul azt jeleniti h belterjesnek imitalt nyelven hulyesegeket beszelek sziasztok

dip 2005.10.05. 06:55:01

(a forum meg kezelhetne az entert:))

gertrud 2005.10.05. 07:21:14

Kedves Bor Ivó! Megosztanád velünk az egyik borleírásodat? Bármelyik borról jó lesz! Szeretném látni, hogyan kell egy ilyet megírni és milyen jelzőket kell/lehet használni. Szia!

Ultraviola 2005.10.05. 08:06:19

Tisztelt Szariskeserű hozzászólók! Ugyan áruljátok már el, hogy mi a baj. Az, hogy 14 bor leírásakor nem fajtánként 2 oldal a jellemzés. Észre kéne venni, hogy míg Alföldi Merlot általában egy bort veséz ki 1-2 oldalon, addig csite előszeretettel 1x bort elemez. Ezért 3-5 sorban 4-5 jelzőt próbál mind az illatra, mind az ízre beazonosítani. Leírásai nem rosszabbak, sőt szerintem jobbak a Decanter (Made in Hungary) vagy Borbarát, Borkalauz borelemzéseinél.

Culpa Csiga 2005.10.05. 08:38:44

LEGALÁBB A SOÓSBA ÍRASSÁTOK MÁR BE A RENDŐRKUTYA-KÉPZŐ UTÁN! (MINT LÁTHATÓ, A NYELVTANI ÉS STÍLUSPROBLÉMÁKAT A SZERKESZTŐ ÚR IS GATYÁBA TUDJA RÁZNI.) (Brancstagok kíméljenek!)

kocsis isrma 2005.10.05. 08:39:31

akinek nem tetszik igyon Dankó Pistát!!!

Szasz 2005.10.05. 09:08:07

Sziasztok! A borok leírása szerintem érthető, és találó, bár kicsit tényleg tömör. Aki járt már borkóstolón, az tudja, hogy ez nem sznobság, hanem valóban érezhető jellemzők, ízek. Aki pedig nem, az menjen el, ne hagyja ki. (Mi pl 14-15-16.-án megyünk Tokaj-Hegyaljára) Aki pedig járt már, de ilyen ízeket nem érzett, az vagy nem jó helyen volt, vagy nem volt jó a vendéglátója, tehát nem hívta fel a figyelmét az adott bor jellemzőire, vagy nem annyira jók az érzékszervei. Szasztok

Szigorú 2005.10.05. 09:14:50

Szeretem és hódolok a jó bornak (a Tokajinak is) , de csite írását olvasva, az jut az eszembe, mint amikor egy általam kedvelt, sokat mondó versről olvasok egy idióta verselemzést vagy amikor a napi horoszkóp rovatot hallom a rádióban tele baromsággal. A "szegény" horoszkópíró is abból próbál megélni, hogy különböző csillagjegyekről ír érdekesnek, sőt hasznosnak tűnő hülyeségeket. Sajnos, nekem rögtön ez a párhuzam ugrik be, elimerve persze azt, hogy helyenként csite igazakat ír.

vitriol 2005.10.05. 09:17:57

A "vitriolos illat" azért sok (1995, aszú). Milyen az? Tannin megírhatná, ő azzal locsolja a klaviatúráját, vélhetően. Csak nehogy megkóstoljátok.

csúszómászónak 2005.10.05. 09:18:42

jártam Soósba, van ott pár jóérzésű ember, de összességében katasztrófa ami ott történik. Minden a szovjetpiacratermelő érát idézi, igazából szinte csak ellenpéldákat lehet ott tanulni, mit NE csinálj, ha jó bort akarsz készíteni. a kóstolt borok 95%-a ihatatlan vagy hibás volt, hát kóstolni sem lehet ott megtanulni. Te mindenáron terelgetni akarod Csitét a magyar oktatás útvesztőjében, akkor most én hadd kérjek tőled valamit: a nyolcadik doktorid és PhD-d után lécci iratkozzál már be egy külföldi egyetemre, jó sokáig, és haza se gyere, komolyan, az ilyen alakok nélkül egész élhető lenne ez az ország!!!

Szigorú 2005.10.05. 09:34:55

Szeretem és hódolok a jó bornak (a Tokajinak is) , de csite írását olvasva, az jut az eszembe, mint amikor egy általam kedvelt, sokat mondó versről olvasok egy idióta verselemzést vagy amikor a napi horoszkóp rovatot hallom a rádióban tele baromsággal. A "szegény" horoszkópíró is abból próbál megélni, hogy különböző csillagjegyekről ír érdekesnek, sőt hasznosnak tűnő hülyeségeket. Sajnos, nekem rögtön ez a párhuzam ugrik be, elimerve persze azt, hogy helyenként csite igazakat ír.

Péter 2005.10.05. 10:31:15

Bár a cikkírónak vélhetően nem ez volt a célja, sőt talán fel sem merült benne, az hogy ez a hirtelen elemzés adja vissza a leginkább egy tokaji borkóstolás igazi élményét. Itt én nem a "narancsos", "sárgabarackos" és a már megrótt "vitriolos" jelzők képi megformálódására gondolok, hanem arra az érzésre, amikor egy röpke pincelátogatás során a vendég "gyors" egymásutánban találkozik megannyi jó borral, amivel a szupermarketben sosem, de egy átlagos ember a pénztárcája miatt sem találkozhat. Ugyan nem akarom a borivást és a szerelmeskedést egy szinten említeni, de ezek a nevetséges "kökörcsines", "vadbanános" elemzések azt sugallják, hogy talán egy szeretkezés élményét is meg lehet osztani felebarátunkkal, úgy hogy ő nem volt személyes résztvevője a dolognak (sexgroup). Ha egy borkóstolás élményét ilyetén módon lehet elemezni, akkor a tegnapi szerelmeskedésemet, ill. múlt heti szerelmeskedés sorozatomat ekképp lehetne értékelni: HÉTFŐ: fűtött vágy, enyhén AVON testápoló illat, de kellemesen édes íz, ott lent semleges, de később tüzes, magával ragadó KEDD: közömbös, fáradt, kicsit aszalt szilva, de még érződik a frissesség, fáradság miatt inkább bele sem kóstolok. SZERDA: rendkívül szép színvilág a karamell és a tejföl áttetsző keveredése, de beletört a dugóhúzó, így a kóstolás elmaradt CSÜTÖRTÖK: egy jó közös tenisz után, vad szomj érzése, a só és Laura Biagotti kesernyés ízének buja keveréke, lejjebb tengeri szellő, buja döglött hal zamattal, magával ragadó, ágyhoz tapasztó kéjes érzés stb. stb.. Én hegyaljai vagyok, s volt szerencsém részt venni szervezett és nem szervezett (nagyapám) pincelátogatáson is nem csak Hegyalján. Olyan ez, mint a guppenszex hogy maradjunk hűek az eddigiekhez), részt kell benne venni, de személyesen. Papíron olyan ez, mint a sóhivatali dekrétum...

Lucas_Corso 2005.10.05. 10:36:01

Miért is kíméljünk, Culpa?? Lassan oda lehetne írni Csite minden cikke alá, hogy "Culpa Csigák, kalandorok és porszívóügynökök kíméljenek". Te cseszegethetsz ezerrel; minden KONKRÉT, TÁRGYI kifogás ismertetése nélkül? A Soósból és utána a Kertészetiről jönnek azok a jó arcok (is), akik kávéznak a kóstolás szüneteiben "hivatásos borbíraként", és állítják, hogy őket ez nem zavarja. Persze, hogy nem, mert csak a durván illós bort zárják ki; a fáradt, oxidált még mindig lehet okleveles; az égettgumis meg akár ezüstérmes is, de a bronzérembe simán belefér. Hát barát, ha Neked ez a stílus iránymutató, vagy akár csak elnézhető; akkor nem tudom, miről beszélgessünk. Nők? Irodalom? Számítástechnika? Vagy valami spéci, a Soósban folyó master-sommelier képzésre gondoltál? ;-) Hozzál már egy-két idézetes ellenvéleményt Csite bármelyik cikkéből, az vitaalap lehet. De kénytelen vagyok azt gondolni, hogy Te csak fikázni és provokálni szeretsz, vitázni nem vagy hajlandó. A stiláris javításról meg annyit, hogy ugyan ízlés dolga, de ettől a címtől (akár Csite találmánya, akár a szerk.-é) azért elhúztam a számat.

Péter 2005.10.05. 10:37:43

Bár a cikkírónak vélhetően nem ez volt a célja, sőt talán fel sem merült benne, az hogy ez a hirtelen elemzés adja vissza a leginkább egy tokaji borkóstolás igazi élményét. Itt én nem a "narancsos", "sárgabarackos" és a már megrótt "vitriolos" jelzők képi megformálódására gondolok, hanem arra az érzésre, amikor egy röpke pincelátogatás során a vendég "gyors" egymásutánban találkozik megannyi jó borral, amivel a szupermarketben sosem, de egy átlagos ember a pénztárcája miatt sem találkozhat. Ugyan nem akarom a borivást és a szerelmeskedést egy szinten említeni, de ezek a nevetséges "kökörcsines", "vadbanános" elemzések azt sugallják, hogy talán egy szeretkezés élményét is meg lehet osztani felebarátunkkal, úgy hogy ő nem volt személyes résztvevője a dolognak (sexgroup). Ha egy borkóstolás élményét ilyetén módon lehet elemezni, akkor a tegnapi szerelmeskedésemet, ill. múlt heti szerelmeskedés sorozatomat ekképp lehetne értékelni: HÉTFŐ: fűtött vágy, enyhén AVON testápoló illat, de kellemesen édes íz, ott lent semleges, de később tüzes, magával ragadó KEDD: közömbös, fáradt, kicsit aszalt szilva, de még érződik a frissesség, fáradság miatt inkább bele sem kóstolok. SZERDA: rendkívül szép színvilág a karamell és a tejföl áttetsző keveredése, de beletört a dugóhúzó, így a kóstolás elmaradt CSÜTÖRTÖK: egy jó közös tenisz után, vad szomj érzése, a só és Laura Biagotti kesernyés ízének buja keveréke, lejjebb tengeri szellő, buja döglött hal zamattal, magával ragadó, ágyhoz tapasztó kéjes érzés stb. stb.. Én hegyaljai vagyok, s volt szerencsém részt venni szervezett és nem szervezett (nagyapám) pincelátogatáson is nem csak Hegyalján. Olyan ez, mint a guppenszex hogy maradjunk hűek az eddigiekhez), részt kell benne venni, de személyesen. Papíron olyan ez, mint a sóhivatali dekrétum...

2005.10.05. 10:38:52

Véletlen volt. Bocsi!

karcsai 2005.10.05. 12:35:32

Mielőtt a Soóst meg a Kertészetit elkezdi szidni a lelkes közönség, felhívom a figyelmét arra, hogy a magyar borászok többsége (a családi borászatoknál főleg a második generáció)ezekben az intézményekben tanult borászkodni. A borászat ugyanis nemcsak kóstolásból áll, hanem biológiából, kémiából, technológiából stb. A hibás borok pedig éppen arra valók, hogy ezeket kóstolva megtanulják, mi az, amit gyógyítani kell és hogyan. Egy sommelier-képző ezekhez képest meglehetősen felületes ismereteket nyújt.

karcsainak 2005.10.05. 13:11:21

mint írtam volt szerncsém a Soós padjait koptatni és voltak ott jószándékú és tisztességes emberek. De az a baj hogy nagyrészt a gyenge minőségű ipari borászkodás légköre uralkodott ott. A legnagyobb probléma maga a szőlészet volt. Van egy tangazdaságuk, gyönyörű helyen de a szőlő borzalmas állapotban van. Magyarázat persze van rá, de akkor is...a gyerekek szeme előtt ez van, ja és amikor metszeni "tanultunk" majd a szívem szakadt bele hogy kb 30 (!) rügyre kellett volna metszenünk. Igen, a magyar borászok többsége ezen a két helyen végzett, mert nincs más. De jó borokat nem azért csinálnak mert ott tanultak! Tanultunk többek között szüretelőkombájnokról, borok utólagos beédesítéséről, hallottuk hogy a hozamkorlátozás csak egy marketingszlogen (sic!), és láttuk hogy készítik a saját boraikat (cukrozás, savbontás, házasítgatás). Az egész szemlélet arról szólt hogy bármilyen rossz alapanyagból hogy lehet tűrhető bort "bűvészkedni" mindenféle géppel. Persze, kell rossz borokat is kóstolni, de azért egy-két jó példa sem árt...az hogy ott még a barna, "régi stílusú" aszúkat dicsőítik, meg mindent elmond a szemléletről! Ja meg vannak olyan dolgai a modern csúcsborászatnak, amiről egy mukkot sem tanultunk, pedig egyre inkább ezekről a finomságokról szól a szakma csúcsa, pl fürtválogatás, szelektálóasztal, egész fürtös préselés, fajélesztő-e vagy nem, battonage... egyszóval 80-as évek retro az egész és ez nagy baj!!! a lelkes közönség, aki igyekszik elfelejteni sok dolgot a Soósból!

Lucas_Corso 2005.10.05. 13:29:53

Persze, meg a szerencsésebbek azért külföldön is itt-ott (vagy majd fognak). Nem felejtem el, hogy sokan ezeken a helyeken tanultak, de attól még szidhatom. Több barátom, ismerősöm is tanult/tanul ezekben az intézményekben, érdekes sztorijaik vannak; sokszor jóhiszeműen mesélnek nagyon durva dolgokat. Abban azért szerintem egyetértünk, hogy a borkóstolásnak a borhibák felismerése szükséges, de nem elégséges feltétele. Biztos, hogy pl. nekem is sok hibás borba kell még belefutnom ("profik" - pl. fent említett barátaim - társaságában), hogy a huibákat biztonsággal ki tudjam szűrni. ugyanakkor az, hogy valaki hibátlan bort csinál, messze nem azonos azzal, hogy _jó_bort_készít_. Gondolom, ez evidens. Mellesleg jegyzem meg: aki járt már komoly, tényleg professzionális sommelier-képző intézményben, az láthatta, hogy mennyire nem felszínes ismereteket sajátítanak ott el (pl. röpülnek is az emberek rendesen, ha nem vesznek észre borhibákat, ez az alap).

karcsai 2005.10.05. 13:32:13

A Soós-ba én nem jártam, de van néhány barátom, aki egész másként élte ott meg a diákéveit. Ez nyilván attól is függ, hogy mikor járt oda, kik voltak a tanárai stb. Abban pedig csak részben van igazad, hogy a magyar borászok "jó borokat nem azért csinálnak mert ott tanultak". Mindenki úgy szelektálja a tanultakat, ahogyan akarja. A magyar oktatás helyzetéről, eszközeiről sajnos felesleges túl sok szót ejteni, az olyan-amilyen, de azért egy ilyen iskola még mindig többet nyújt, mint egy pár hetes tanfolyam.

karcsai 2005.10.05. 13:35:23

Azt nem mondtam, hogy a borhibák kiszűrése az egyetlen feltétele a jó borok készítésének.

Lófasz a Karácsonyi Kiscsengőben 2005.10.05. 14:06:11

Csite Csite! Ezért a talmi hírnévért nem írsz a fórumba????????????

Lófasz a Karácsonyi Kiscsengőben 2005.10.05. 14:06:13

Csite Csite! Ezért a talmi hírnévért nem írsz a fórumba????????????

Lucas_Corso 2005.10.05. 14:07:53

Oké, ezzel csak annyit akartam mondani, hogy persze, tanulják meg a borhibákat, de azt is meg kell tanulni, hogy két hibátlan bor közül melyik a szebb, egyedibb, komlexebb, satöbbibb. Pusztán a negatív példából még nem következik a példa. Oktatás: elég ciki, hogy ha itthon valaki "a palack felől" igyekszik közelíteni a borhoz, akkor párhetes (párnapos!) tanfolyamokon kénytelen bohóckodni nem kevés pénzért. Ahhoz képest, hogy Franciaországban mit/kit hívnak oenologue-nak, itthon még ilyen szak sem létezik (elnézést a sarkos fogalmazásért: egy magyar "önológus" legfeljebb a szakmája nevében emlékeztet borszakértőre). Persze egy átlag sommelier-hez képest ők is elég pengék kémiából, de sose szigorlatoztak pl. géptanból, nem voltak növényvédelem gyakorlaton; mégis olyan biztos kézzel nyúlnak egy bor _minőségének_ megítéléséhez, amit szvsz csak irigyelni lehet. Bocs az offért.

Szarral Teli Ezüstkanál 2005.10.05. 14:08:50

Tényleg Csite, ezért a trágyadombért hagyod el a fórumot? Ejnye Bejnye!

Szarral Teli Ezüstkanál 2005.10.05. 14:09:39

Tényleg Csite, ezért a trágyadombért hagyod el a fórumot? Ejnye Bejnye!

Szarral Teli Ezüstkanál 2005.10.05. 14:10:47

Tényleg Csite, ezért a trágyadombért hagyod el a fórumot? Ejnye Bejnye!

Szarral Teli Ezüstkanál 2005.10.05. 14:13:18

Tényleg Csite, ezért a trágyadombért hagyod el a fórumot? Ejnye Bejnye!

Bréking nyúz 2005.10.05. 14:49:00

"2004 Tokaji Aszú, 5 puttonyos (hordóminta!): Muskotályos (nincs benne!), szappanos illat, a virágosság, alma mellett, ízben citromos tea, banán sejlik fel, savai kicsit vékonykának találtattak." nem fikázásból, de ezt nem érte. muskotályos mint illat vagy szőlő nincs benne. vagy az a lényeg, hogy "jé nincs benne muskotályos!" szőlő vagy illa?t (hangsúlyozom, hogy én nem ültem se sósban se édesben, csak a szamárpadban, tehát nem tudom hogy kell-e muskotályos az aszúba!!!!) é

bob 2005.10.05. 14:53:40

Tippem szerint muskotályos illatot érzett benne annak ellenére hogy a borban nincs Sárgamuskotály. Vagy én is félreértem.

Bréking nyúz 2005.10.05. 15:05:11

"2004 Tokaji Aszú, 5 puttonyos (hordóminta!): Muskotályos (nincs benne!), szappanos illat, a virágosság, alma mellett, ízben citromos tea, banán sejlik fel, savai kicsit vékonykának találtattak." nem fikázásból, de ezt nem érte. muskotályos mint illat vagy szőlő nincs benne. vagy az a lényeg, hogy "jé nincs benne muskotályos!" szőlő vagy illa?t (hangsúlyozom, hogy én nem ültem se sósban se édesben, csak a szamárpadban, tehát nem tudom hogy kell-e muskotályos az aszúba!!!!) é

Pumalyos 2005.10.05. 15:27:45

Elkerülve a kinek az édesanyja nem ment moziba születése előtt 9 hónappal kezdetű magasságot, annyi azért leszögezhető a személyes kóstolás megkerülhetetlen. Ezért az ilyen jellegű jegyzetek mindig a legvitathatóbbak. Talán érdekesebb lett volna, ha elárulja miért pont Disznókő, mi újat műveltek ott mostanság, stb. Vagy elkövet ehelyett egy korrekt interjút, valamelyik komoly tokaji borásszal.

voltSooosos 2005.10.05. 15:35:15

A Sóóóóóósba??? Volt "szerencsém" a Sóshoz. kedvesek, aranyosak, de borászat terén igen le vannak maradva, a szőlőik katasztrofálisan néznek ki, a saját boraik ihatatlanok, még mindig a kombájn a menő téma... De azért éljen a Sóóóóós!!!! Az emberkék amúgy aranyosak. Kedves Culpa Csiag, Te biztos oda jártál (((((((((; Ennyit a végzettségről! ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((;

vegigolvasni 2005.10.05. 15:44:57

Valaki kérdezte a cikk apropóját. A végén ott figyel, hogy vertikális kóstoló volt ottan bizony...

elejetis 2005.10.05. 15:48:56

Na én meg az elejét nem néztem (((: "Disznókő vertikális" vagyis vertikális kósoltó.

tf1 2005.10.05. 15:49:28

Lehet hogy el vagyok maradva, én a Soósban végeztem és a szakma alapjait ott tanultam meg. Igaz '83-ban érettségiztem, azóta nem tudom mi történt. De szerintem egy középiskola csak a szakma alapjaira tanít meg, egyfajta ugródeszka, amiről ha beugrasz a vízbe ott már úsznod kell bizony, ha megtanultál akkor eljutsz valahová(remélhetőleg a jobb felé haladva), ha nem akkor elmerülsz.

vitriol 2005.10.05. 20:56:09

Miért nem mondja meg senki nekem, milyen a vitriolos illat? Szokás szerint ismét félrebeszél a társaság, mármint nem az eredeti témáról. Fenébe is, lehet, hogy a Soós érdekesebb? Van 1 borsznob ösmerősöm, ő most ősz fejjel beült ebbe a suliba, szombati tagozatra, csak úgy, mert érdekli a bor. 170 ezer forintot fizet érte, nemtom, hogy fél évre, vagy 1 évre. Ha valóban ilyen ez a suli, mint itt 1esek állítják, akkor jól elcseszi a pénzét. Meg az idejét is. Sok ilyen tébolyodott lehet, ha fut ez a hétvégi iskola. Más: olyanokról is tudok, akik a Kertészetin borászati kiegészítőt nyomnak, dupla pénzért, mint a Soós. Csupa géptan, növényrendszertan, kémia, stb. a tananyag. Bánják is a beiratkozást, mint szőlész, aki hetet kölykezett! Ha a Havas Henriknek van még 1 kis esze (finesz?), akkor borsulit nyit, szerintem most azzal lehet kaszálni.

HSZ 2005.10.06. 08:53:26

Kedves vitriol! Javaslom, hogy szaglássz bele vitriolba (azaz tömény kénsavba), és megtudod. Alighanem szúrós, kénes, kellemetlen szag.

2005.10.06. 11:58:00

sokan kizárólag a papír miatt végzik el az említett iskolákat
süti beállítások módosítása