Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Előjáték Malatinszkyval
– meg egy portugállal

2005.10.06. 08:48 - Albert gazda

Pénteken belecsapunk a hazai cabernet franc-mezőny szélesen hömpölygő élcsoportjába, és amit tapasztalunk, azt mind jól megosztjuk önökkel. Ennek jegyében különféle szakkifejezéseket fogunk használni, úgymint bogyós gyümölcsök, dohány, menta, bársonyos tanninok, délceg savak és így tovább. Kapor nem lesz, mert vörösborban nem szokott lenni, bár ki tudja. De hogy addig se maradjanak kedves olvasóink CF nélkül, előjáték gyanánt szemre és orrba-szájba vételeztünk egyet. Úgy néz ki, érdemeink elismerése mellett lassan állócsillag leszünk a magyar borírás fénylő horizontján, mert megint ért bennünket megtiszteltetés. Ezúttal a Malatinszky Kúria kért meg, mondjunk valamit még hordóban alakulgató 2004-es szűretlen cabernet franc-jukról, ha arra érdemesnek találjuk őt. Biztos tetszett nekik, amit futtában a 2003-asról írtunk. Ezért most bosszút állunk. De hogy az ifjú minta ne sorvadozzon egyedül, mellé tettünk V. Professzor nevű bor- és egyéb barátunk jóvoltából egy vén – 2000-es – asztali portugált. Amely egyenest a pincészetnél vásárolódott, 19 ajróért.

Malatinszky Csaba élettörténetét nem elevenítem fel újra, a lényeg, hogy a sommelier-üzletember-kereskedőből lett villányi borász szerintem 2003-ban találta meg végre saját stílusát és kezdett olyan tételeket készíteni, amelyek visszaigazolni látszanak az általa már korábban is előszeretettel részletezett filozófiát. Melynek középpontjában az a bizonyos nagy bor áll. A mester egyébként azt mondja a pompás Tonella magazinnak adott interjújában – össze vagyok fonódva erősen, bocs –, hogy 2003-ban a kivételes évjáratnak is köszönhetően kiderült, képes ötcsillagos bort prezentálni. A lényeg mindazonáltal az – tette hozzá üstöllést –, hogy a négy csillagot minden árva esztendőben teljesíteni kell. Ez mindenekelőtt azért érdekes, mert 2004 nem íródik be úgynevezett aranybetűkkel a magyar borászat úgynevezett aranykönyvébe. Könnyen lehet, hogy a pincék zöme eleve megspórolja a bíbelődést a presztízsborokkal, úgyhogy ha szerencsénk van, jó középküvék születhetnek.

Na ehhez képest: a hordóminta Malatinszky CF rubintos színe értelemszerűen fiatalos-lilásan villan, és biztosra vehetjük, hogy soha nem lesz éjsötét. Ez nem baj, hanem érdem. Illatában gyümölcsök – szilva, feketeribizli –, füst, mogyoró és fa. De nem a barrique lompos vaníliája, hanem a jó minőségű barrique hordó maga; lelki szemeink előtt ott sorakoznak szépen, fehérbe hajló világosbarnán. Ízeiben első nekifutásra mindent visz ugyanaz a fa, s a nyers, ám a világért sem durva tannin. Másodjára asztán bomlik és szépül, kiszabadulnak a nyerseség alól a gyümölcsök, velük némi fűszeresség. Jó struktúrájú bor, már most is, finom és nem kevés savakkal, fel sem tűnő alkohollal. Inkább közepes, mint nagy test, inkább szép, mint súlyos anyag. Elegánsnak ígérkezik, blockbuster nem lesz belőle. 6-tól 8 pontig bármire képes lehet később.

A Quinta de la Rosa a vezető douro-völgyi pincészetek egyike, egyszerre hadakozik portóiban, olívaolajban és asztali vörösökben. A Douro völgyében a legjobb száraz veres is asztali, ha e téren szerény tudásunk nem csal, ilyen a klasszifikáció. A nyilván echte portugál Bergqvist família cégéről - különben ott mindenki angol vagy skandináv, történelmileg - a Johnson-Robinson azt állítja, sikerült fineszt és Priorat-szerű mineralitást csempészni műveikbe, bármit is jelentsen ez. A 2000-es Tinta Roriz – ez a tempranillo luzitán neve, és a luzitánok szerint náluk csak igazán őshonos a fajta, nem a tökfej spanyoloknál – mindenesetre nagyon komoly bor. Sűrű gránátvörös, olajosan mozog, ahogy ötezer forintért már illik is. Illata kifejezetten édes, gyümölcsös, likőrös, ha itt tartunk, portóis. Nagy test, sok élvezet, szájban pontosan azt folytatja, amit orrban elkezdett, az édességet leszámítva. Mert az nincs, már a közepén is átmegy bársonyba, és gyönyörűen, szárazon, mégis gyümölcsös-fűszeres-ásványosan zár. Órákig ugyanaz, sőt: a palack alján maradt másfél deci, s ottragadt bedugaszolatlanul. Reggel megnéztem és meghökkentem: az, ami este volt, semmi punnyadás, semmi összeomlás. 7 pont.

Egy ideje az van, hogy minden érdekesebb vöröskóstolás vagy -ivás végére teszek egy aszút. Hogy legyen valami igazán jó is. Most nem kellett.

Címkék: kóstolás

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2413032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

béla 2005.10.06. 10:37:47

Kedves Agazda! A belinkelt Tonella oldalon nem olvasható az ajánlott Mala-interjú. Sajnos :( /Bár asszem ez így szokás./ Értem én: vegyem meg a lapot! Hol kapható?

Hírker 2005.10.06. 11:06:59

Újságosnál próbáltad?

gabesz 2005.10.06. 11:08:15

Helló Béla! A Veritas Dohány utcai üzletében láttam Tonellát, ha pesti vagy, térj be oda. Én újságosnál vettem, de már kb 2 hete...

serpa 2005.10.06. 11:20:37

Béla, még jobbat tudok a Malatinszky szaküzletben a Hild téren egész biztosan hozzá tudsz jutni a Tonellához :)

serpa 2005.10.06. 11:23:29

Béla, még jobbat tudok a Malatinszky szaküzletben a Hild téren egész biztosan hozzá tudsz jutni a Tonellához :)

kutyás 2005.10.06. 11:38:42

Korán kelő kutyatulajdonos vagyok, hajnalban is szoktam szörpölni. Láttam itt akkoriban egy csúnya beszólást, ami eltűnt. Jó, hogy nincs itt, még jobb lett volna, ha ide sem kerül!!! Technikai kérdés: ilyenkor a moderátor leveszi innen a szennyest, vagy rossz a gépem? Egyébként miért gondolják azt egyesek, hogy ha valamiről, valakiről jót írnak, amögött összeesküvés van? Biztosan jók a Mala-borok, nekem sajna drágák kissé, ezért még nem kóstoltam. Albert gazdát nem köll bántani azér, mert munkailag kóstolgatja az ilyen árfekvésű borokat. Jó helyen dógozik, bizonnyal nem véletlenül...

végre 2005.10.06. 12:24:17

Végre közbeavatkozott valaki! A jövőben is tegye ezt bátran. Semmi szükség itten a mocskolódásra. Bor, bor, bor. Ez legyen e hely témája.

aki 2005.10.06. 12:26:31

Jó az új dugóhúzó ott fenn! :o)

kacsincsgukk 2005.10.06. 13:12:28

"6-tól 8 pontig bármire képes lehet később." Még mindig nem érzem igazán ezt a 10-es pontozási rendszert, ezért -mivel volt azerencsém kóstolni a bort- én 100-asban értékelném. Szerintem 85-90 között, bármire képes lehet később.

végre? 2005.10.06. 15:25:36

végre itt a cenzúra? persze van egy határ, de kinél hol? a ralisok meg pusztuljanak bátran...kíváncsi vagyok ez meddig lesz fönn

BB 2005.10.06. 15:46:17

"Könnyen lehet, hogy a pincék zöme eleve megspórolja a bíbelődést a presztízsborokkal" Akkor mit fognak csinálni 2005-ben?? Megtehetik anyagilag/szakmailag, hogy 2 egymást követő évjáratból sem készítenek presztizsborokat? És nehogy azzal gyertek, hogy 2005 még nem lefutott!

2005.10.06. 15:50:08

pedig nem! aki igazán jól dolgozott annál nagyon komoly évjárat is lehet 2005, legalábbis ami a késői fajtákat illeti: rengeteg megőrzött illat, aroma, sav...a mustfok meg ilyen gyönyörű időben kúszik fölfelé. Egy ilyen nehéz év jó vízválasztó, hol csak üres szöveg a "minden a szőlőben dől el" és hol veszik ezt tényleg komolyan!

BB 2005.10.06. 15:52:30

Tehát ahol odafigyeltek, akár még jobb is lehet mint 2004? Ennek csak örülni lehet akkor!

Domingó 2005.10.06. 15:53:36

Hát ha szar akkor inkább ne csináljanak. Külföldön van olyan borászat, aki mikor szar a szőlő abszolut nem csinál bort. Azt mondja sorry, nem adjuk hozzá a nevünket. Eladja a szőlőt a noname-knek.

tf1 2005.10.06. 16:13:41

Ja. És akkor a noname csinál sz@rt. Attól még ott lesz a piacon

bob 2005.10.06. 20:03:50

Csak nem a nagy név mögött, hanem a noname címke mögött. A nagy név meg megmarad nagy névnek. PS.: én se értem ezt a stílust, hogy ha valamiről jókat ír valaki akkor az biztos megrendelésre megy. A Mala 2003-as CF-et aki kóstolta ismerőseim közül, mind felsőfokon nyilatkozott róla, még az ár ismeretében is. Én is.

Ho 2005.10.06. 21:27:10

Kedves Domingó, Mo.-n is volt már ilyen, konkrétan Thummerer 98, például.

Ho 2005.10.06. 21:27:50

Kedves Domingó, Mo.-n is volt már ilyen, konkrétan Thummerer 98, például.

züm-züm 2005.10.06. 22:45:02

"És nehogy azzal gyertek, hogy 2005 még nem lefutott!" Kedves BB! Ne ítélj elhamarkodottan. Akik odafigyelnek, azok bizony nagyon komoly borokat készíthetnek a 2005-ös évjárat terméséből. Én például pattanásig feszült idegekkel várom már, hogy milyenek lesznek Dr. Pók Tamás idei borai! :o)

Pumalyos 2005.10.07. 15:05:53

Tokajban sem halt még meg 2005-ös évjárat, sőt ha így megy tovább még egy-két hétig nagy dolgok születhetnek az idén is.

bortökkalsó 2005.10.10. 17:34:02

Késeieknek nem rossz év eddig az idei, koraiknál pont az augusztusi szép idő fontosabb, márpedig az nem volt, csak sok-sok augusztusi eső,meg sok-sok rohadás...idén talán a magasabban felvő keleti területek jártak jobban, nyugaton többet esett ősszel.
süti beállítások módosítása