Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hol büdös, hol nem

2005.10.10. 02:35 - Húzós Tannin

Visszatérő, kicsit öntökönszúrós érzésünk, hogy néhány pohárnyi ismerkedésből az igazán jó bor megítélhetetlen.

A rossz kiszűrhető talán, a közepes és/vagy érdeketelen is, de a jó bor föltérképezéséhez még az is kevés, ha három palacknyit kóstolunk (iszunk) végig nagy figyelemmel.

Dehát, gyorsuló világunk, tíz alatt a százat, két kortyból megítéltet minden és mindenki, lásd az országos/nemzetközi borversenyek aszúértékeléseit. (Nagyjából egy percet töltenek olyan borokkal, amelyek órák alatt tudnak csak átadni bármit is magukból.)

És bizony, hányszor jártunk már úgy, hogy a hirtelen kimondott ítélet után egy-két héttel és egy-két palackkal legszívesebben padlóig nyomtuk volna a backspace gombot!

Tehát, itt a Vylyan Syrah, amellyel Alföldi Merlot kolléga még kisleány korában próbálkozott, magam pedig kartonnyi készletemet élem föl szép lassan, váltakozó sikerrel: az eddig kinyitott hat palackból kettő nagyon jó volt, kettő jó, kettő ihatatlan.

Nem dugós, nem romlott, hanem egyszerűen szar: durván animális, kiszellőztethetetlenül büdös. A jelenségre nem talátam magyarázatot. Akadt olyan jól éretsült ismerős, aki szerint ezek a borok akár egy éven belül széteshetnek, hiszen szűztermés, teljesen tapasztalatlan a fajtában a pincészet, meg 2003-asok, ohne savgerinc. Az infó ráadásul a termelőhöz igen közel álló forrásból jött. Az mégis rémisztően hangzik, hogy három uszkve négyezer forintos vörösek hónapok alatt szétessenek!

Mindegy, a legutóbbi két alkalommal szerencsém volt. Némi állatos büdösség jött ugyan a palackból, de kiszellőzött szépen idővel. Maradt eperdzsem, füst és vanília, nagyon erősen pörkölt, szinte odaégett magvak.

Ízben a vanília és a málnás savanyúság versenyez. Nagyon határozott édessel és finom keserűvel indul. Erre jön az étcsoki. Egy a három főíz (édes, savanyú, keserű) balanszíroz ügyesen, mintha valami kínai mesterszakécs kotyvasztotta volna.

A struktúra krémes, sűrű. (Étcsoki megen!)

Határozott test, nem nagyon kigyúrt vagy megformált, inkább olyan tenyerestalpas.

Utóízét brutálisan szárító tanninok (szájpadlásra tapadó nyelv) és valami levezetőédesség uralják. Lehetne frappánsabb a befejezés.

Ötnél több pontot most semmi esetre sem merek ajánlani a nem büdös verzióra. Az első palacknál még kettővel többet gondoltam.

Címkék: kóstolás

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1713030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2005.10.10. 07:59:25

Mikor én kóstoltam a 2003-as Vylyan Syrah-t, nyoma sem volt "büdösségnek", csak egy kis animalitás jellemezte. Úgy látszik szerencsés vagyok:-) A 2004-es hordóminta viszont már most pazarr, remélhetőleg szép bor sikerül belőle.

züm-züm 2005.10.10. 08:52:27

Vylyan Syrah 2003? De ugye már nem lehet kapni, ezt a nagy bort? :o)

magyarsyrah 2005.10.10. 09:20:25

Én is pórul jártam a Vylyan Syrah-val: nálam ötből kettő volt eddig nagyon gázos, a másik hárommal nem volt semmi baj, igaz, azokat hónapokkal ezelőtt ittam.

Sörmedve 2005.10.10. 09:39:33

Új fajta esetében ilyesmi néha előjön, nem kell meglepődni rajta, nem a pincészetet minősíti. A Syrah egyébként is egy érdekes fajta, Ausztráliában több termelő is ráállt - személy szerint kb. 4 különböző Syrah-t kóstolhatttam meg egy Új-Zélandon elő ismerősöm jóvoltából, és hát mit mondjak, hatalmas különbségek voltak köztük, vagyishogy egy nagyon ízlett, egy maximum közepes volt, kettő pedig rossz, mindemellett ilyen "összevissza" (=az egyikből gyönyörűen kijött pl. a fekete szeder íze, a másik háromban ezt seholsem találtam, kettőben távolról érezhető volt a meggy és a dió kesernyéje, keveredve valami meghatározhatatlan édeskés utóízzel...) ízeket egy fajtából, ráadásul egy országból addig még sosem tapasztaltam... Az esti borozás kellemessé tételéhez emiatt nemcsak az általa hozott borokat ittuk meg, hanem elő kellett hogy bányásszam a pimnce mélyéről a jövőbeni szebb napokra félretett két üveg Thummerer Vili Papa Cuvée-met... Ez aztán rendbe tette a szánk ízét, meg a hangulatunkat is igencsak felvidította :)

M 2005.10.10. 10:04:01

Nálam a Syrah (Shiraz) most az érdeklődési lista legelején tartózkodik! Weninger félét már megjelenése óta előszeretettel fogyasztom, idén nagy örömömre sikerült hozzáférni egy csekély mennyiségű Gál Tibortól és Bock Józseftől származó nedűt megkóstolni és mondhatom nagyon elégedett vagyok, nagyon szépen előjött a különbség a két termőterület között (erősen kerülném a fajtajelleges és a terroir szavakat!). Számomra vonzó a fajta sokarcúsága, északon fűszeresen borosos, délen meg mély gyümölcsillatok is gazdagítják. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Sajnos én általában csak 1-1 palackot tudok beszerezni így nem áll módomban összeössze kóstolgatni de azt már én is tapasztaltam hogy nagyon eltérő lehet a bor minősége palackonként (még ha csak kis különbség is mutatkozik például számozott palack esetében)...ez azért némileg elkeserít. Szorgos olvasója vagyok a "rovatnak", de a fórumon most nyilatkozom először...sajnos nagyon sok "barbár" hozzászóló van, tudom hogy szólásszabadság meg minden, de azért ne felejtsük el a tisztelet és a kultúra fogalmát...ha a másik hozzászólót nem is, tiszteljük a bort és a magyar borkultúrát!

shirazos 2005.10.10. 10:32:44

Én még jó állapotában kóstoltam a 2003-ast. Most én is azt hallottam róla hogy szétesett. A 2004-es már kóstoltam a várban, az kecsegtető volt. Ami inkábbmeglepő volt hogy a 2003-ast 10en, 20on ezrekért láttam árulni a Mammutban. :O

Lucas_Corso 2005.10.10. 11:33:57

Érdekes, szept. 28-án kóstoltam (barátnő-szülinapi bor, nagy drukkolásokkal, hogy ugye szűztermés, meg hónapok alatt képes szétesni, vajon tartja-e még magát), és király volt. Saját benyomásaim szerint messze jobb volt, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Diszkrét szedres-áfonyás gyümölcsösség; kifejezetten enyhe, "elegáns" animalitás, sok hordóval (die Röstaromen stb.) és kellemesen visszafogott édességgel; egyáltalán nem brutális, bár valóban szárító, feketecsokis utóíz. Kár, hogy ez volt az utolsó palackom. Szerintem az ingadozásba a tárolás körüléményei is belejátszhattak, vagy csak szerencsém volt.

Sörmedve 2005.10.10. 13:26:33

Shirazos: én személy szerint 10e HUF-os vagy ennél drágább hazai bor vásárlásakor (ami egyébként is két-háromévente egyszer ha összejön, mármint nekem, jó lenne gyakrabban költeni tudnom ilyesmire ennyit, dehát én is adófizetö vagyok...) igyekszem mindig közvetlenül a termelötöl és személyesen beszerezni, mert egyrészt ilyen nagyságrendnél már az üzemanyagköltség is megtérül többnyire, másrészt biztosan tudom, hogy szakszerüen tárolták. Harmadrészt meg ott az élmény és a lehetöség, hogy a helyszínen beszélgethess azokkal, akik készítették-kezelték az értékes nedüt. Szupermarketben max 2.500-ig, borszaküzletben (ISMERT borszaküzletben mármint, ugyanis nem minden borszaküzlet figyel ugyanúgy oda a tárolásra) max 5-6.000 Ft-ig vagyok hajlandó per palack fizetni, e határ fölött már megyek a termelöhöz.

Borfarkas 2005.10.10. 14:55:47

Érdekes fajta ez a shiraz. A Bock 2003-as is sokat gyengült. Ugyanúgy szűz, meg savhiányos. Amúgy biztos nem hosszú borokhoz való fajta, sok neves pincészet - aki 10-20 évig is jó borokat csinál - ezért nem foglalkozik vele. Küvében meg nagyon könnyen elnyom minden más fajtát, állítólag 15 %-tól már erősen telepszik. Talán az Újpápaborászatosokat kéne megkérdezni.

Konyakmókus 2005.10.10. 14:57:53

Kedves Sörmedve! Dícséretes vásárlási filozófiáról teszel tanúbizonyságot. Követendő példa mindenkinek.

shiraz 2005.10.10. 15:36:42

Re Borfarkas " Amúgy biztos nem hosszú borokhoz való fajta, sok neves pincészet - aki 10-20 évig is jó borokat csinál - ezért nem foglalkozik vele." Szerintem kostolj meg nehany Rhone volgyi bort de leginkabb Cote Rotie-t es igerem meg fog ez a velemenyed valtozni.

NoirGold 2005.10.10. 15:49:16

Maradjunk inkább a köztes fajtáknál, pl a kékfrankosnál! Ajánlom figyelmetekbe Taklerék Noir Goldját (2003). Ez a kékfrankos egyszerűen lenyűgöző! Komoly korona, könnyedén összesimuló gyümölcs és leves-zöldség illat, szép savak, könnyed extrakt édesség, némi fa és vanília az utóízben, tökéletes koncentráltság és harmónia!!! :))))) Persze megy az amerikai piacra! :((((

Borfarkas 2005.10.10. 15:54:14

Igazad van shiraz, de úgy gondolom ez most egy jó példa a "kivétel erősíti a szabályt" mondásra. Amúgy a hozzászólásom végén próbáltam a Rhone völgyére célozni (ezek szerint mellé ment), csak franciából kutyaütő vagyok ezért nem tudom leírni a "Châteauneuf-du-Pape"-ot. Ha tévedek bocs, tudásod elismerem és meghajolok, mert ismerlek.

shirazos 2005.10.10. 16:19:29

NoirGold: Azért itthon is kaphatsz. :) Cab. Francot nem tudsz sehol venni...

shiraz 2005.10.10. 16:21:49

Eskuszom nem ugrott be mit akartal az "ujpapaboraszatosokkal"! Mostmar ertem, "papaujkastelyosoknak" ok. :)) de ott nincs tobbsegben a syrah,ezert jobb a Cote rotie peldanak. Ez a pelda viszont nem kivetel, mert a fajta oshazajarol beszelunk. udv :)

rhon 2005.10.10. 17:16:04

Én ismerek olyan Shirazt amely 1 éves szőlőről lett készítve és még mindig jól tartja magát, pedig már negyedik éves

Lufett 2005.10.10. 18:59:36

Kedves Shiraz-pártiak, mit tagadjam, magam is kedvelem a shiraz alapú borokat. Ám értetlenül állok a fajta hazai csillagászati árai előtt... Nincs vajon egy iciri-picirit túlértékelve a dolog? Azonkívül: európai termőterületén a syrah-t (franciásan) szinte kizárólag a másik helyi fajtával, a grenache-sal házasítva, esteleg egy kis mourvédre-vel kiegészítve készítik. Önmagában én még nem találkoztam vele, holott gyakorta nézek egy-egy Cote du rhone vagy egyéb specifikus rhone-menti termőterület borának a fenekére. Még egy észrevétel a shiraz hazai terjedéséhez: nem érdekes, hogy olasz és spanyol termelők igen ritkán telepítik? Inkább a hazai fajtákat részesítik előnyben. Tehát: éljen a kékfrankos!!!

Ermitage 2005.10.10. 19:44:02

Kedves Lufett, menjél a rhone mentén északra és mindjárt találsz néhány árja syrah-t!

Ermitage 2005.10.10. 19:45:39

Kedves Lufett, menjél a rhone mentén északra és mindjárt találsz néhány árja syrah-t!

lufett 2005.10.10. 21:00:40

Kedves Ermitage, igazad van (a neved is mutatja), talán az hermitage és a crozes -hermitage (talán Cornas is?), bár ott is nyomnak mellé ezt-azt... És az árakról, mert azt előbb elfelejtettem! A Guigal (a cotes du rhone egyik híres négociant-ja, vagyis felvásárlója) Cotes du rhone-ja, 2001, amely Parkertől 4 csillagot kapott (gondoljunk bármit is az ízléséről), jelen pillanatban 5,25 euró - vagyis messze nem éri el az 1500 ft-ot. Egyébként kitűnő, most is azt iszom. üdv

züm-züm 2005.10.10. 21:30:03

Kedves rhon! Én is ismerek egy ilyen syrah-t! Na akkor most vagy ugyanarra a borra gondolunk, vagy pedig az is lehetséges, hogy ugyanarra a borra gondolunk! :o) Márpedig, ha ez így van, akkor nincs mit csodálkozni a dolgon, mert "emberünk" amihez hozzáér, abból "BOR" lesz! :o)

züm-züm 2005.10.10. 21:35:42

Kedves Lufett! Ha jól tudom, a kékfrankos nem hazai fajtánk -valszeg osztrák-, csupán "nevünkre vettük". Amúgy nincs ezzel baj, hiszen régiónk fajtájáról beszélünk. Tehát Veled egyetértve: éljen a kékfrankos! :o)

karcsai 2005.10.10. 21:54:51

Szerintem a Tannin által említett hiba nem a fajta miatt van. A durva animalitást a Brettanomyces baktérium szokta okozni, ami lassan a palackban is felszaporodhat. Ez azt is megmagyarázná, hogy miért van ekkora különbség az egyes palackok között. Vylyan boroknál már többször találkoztam ezzel.

züm-züm 2005.10.10. 22:08:36

Kedves Ermitage! Jót írsz, de azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a helyi előírásoknak megfelelően: a Cote Rotie régióban 20%-ig hozzáadhatnak a syrah-hoz viognier-t, a St. Joseph régióban 10%-ig hozzáadhatnak a syrah-hoz marsanne és/vagy roussanne fajtákat (de ennek itt bizonyos egyéb előfeltételei is vannak), az Hermitage régióban pedig 15%-ig adhatnak a syrah-hoz fehér fajtákat. Ami nagy valószínűséggel "árja" (mennyire rühellem ezt a szót...) syrah, az a Crozes-Hermitage és a Cornas. :O

shiraz 2005.10.10. 23:01:08

az persze kerdes hogy valoban hozzadjak-e? :))

bor_kedvelő 2005.10.11. 08:05:03

karcsai! teljesen igazad van, ez sajnos mostanság általános hiba a Vylyan tételekbe:-(
süti beállítások módosítása