Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Itt a vv4! A virágos, vibráló, véres, vörös toszkán ördög

2005.10.21. 23:44 - csite

Nehéz dolga van annak, aki 1500 forint alatt akar itthon jó bort inni, valamiért elhitették velünk, és mi jól becumiztuk, hogy kétezer forint alatt nincs tisztességes vörösbor, és nem is termelhető. Kicsit utánaszámolva, termelőkel csevegve gyorsan leesik azért, hogy klasszikus módon a kereskedők kaszálnak egy rendeset, mint a kolhozok idején a kalákák.

Az mmi-nél (ami nem a legolcsóbb borbolt) jártamban ajánlották figyelmembe ezt, a patikai polcok tetején álló tégelyeken látható, növényi rajzocskákra hajazó címkéjű palackot kevesebb, mint 1500-ért. Gondoltam pörkölt mellé, alá jó lesz, meg tanulságos is külföldi kitekintés gyanánt, mit is tudnak varázsolni a taljánok ennyiért (eleddig inkább csak csalódtam az itthoni polcokon ilyen árszinten elém került hasonló árfekvésű tételekben) . A szövetkezet egyik zászlósát, a Ferraiolo-t már ízleltem párszor, és mindig is tetszett a csiszoltsága, érettsége. Megvettem hát ...

Kapszulavágás után szembesültem azzal, hogy a bor színéhez illő plasztikdugó került a palackba, végülis ennyiért, ebben a kategóriában ma már ez nem ciki. Pohárba kerülve gyönyörű véres szín, illatában elsőre az eddigi sangiovese-s tapasztalataimhoz illő jegyek fedezhetőek fel. Cigánymeggy, pirosribizli, sósság, fémesség (vérre emlékeztető), édesség, mindezt finom kis keserűcsokis fuvallat színezi, elnyíló bordó rózsa illatával. Kis levegőzés után egy kis epret is vélek előtűnni, málnássággal karöltve, és amit szeretek a mediterrán borokban az a meleg érzet illatban, érződik, hogy megkapta azt a simogatást a naptól, amitől ilyen bájosság alakult ki benne.

Ízben is szépen előjöttek a fajtajegyek, sós vasrúdra locsolt meggylé, talán így írható le legjobban. Tanninja puha, édes, semmi karcosság, húzósság. A szájat szépen kitölti, sava szépen megmaradt, ami az utóízt leginkább viszi a csersavval, talán ennyi az egyetlen "hibája", mármint, hogy a gyümölcsössége nem hosszú, nem kíséri hosszan a tannin kiürülését. Feltűnt még egy kis ragasztóra emlékeztető illat is, ami fura volt, de nem mázolta negatív irányba az összképet. Fogyasztása "melegen" ajánlott!

A MA minősítése: 5p – tehetség

Címkék: kóstolás

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4413014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2005.10.22. 00:51:58

"sós vasrúdra locsolt meggylé" Mivan??? Ez alatt azt kell érteni, hogy minerális, fémes, piros húsú gyümölcsökkel?

muskotály küvé 2005.10.22. 01:06:56

Ez a mondat nagyon találó sztem: "amit szeretek a mediterrán borokban az a meleg érzet illatban, érződik, hogy megkapta azt a simogatást a naptól, amitől ilyen bájosság alakult ki benne". Ami a számolgatást illeti, ameddig én eljutottam: ha jól tudom, 1kg borszőlőből kb. 0,6 dl bornak kell kijönnie. Legyen 1kg borszőlő gavallérosan 100Ft; 1 ü bor szőlőköltsége így kb. 125 Ft. A dugó, palackozás, címke biztos van 2 kiló, így már 325 Ft-nél járunk. (Az üveget tegyük fel, hogy visszaváltható, nagy örömömre egyre többször igaz ez - vagy a Cora üvegvisszaváltó-automatája szoftverhibás...). Legyen a kén, stb. miatt az "anyag" 500 Ft. A többi az mind munkadíj? zoli, sózz be egy vasrudat, és locsolt le meggylével, majd megtudod.

zizi 2005.10.22. 05:36:55

"Fogyasztása melegen ajánlott!" Még dicsekszel is vele!

WTC 2005.10.22. 09:05:17

Tehát a rabló kapitalista kereskedők miatt nincs tisztességes vörösbor 2000 alatt. Értem. Még szerencse, hogy ezt a bort egyenesen a termelőtől szerezted be... hogy is van ez??? Ezen nem kaszálnak? Beszélgess el mondjuk Malatinszky haveroddal például, hogy ő mennyiért adja a borait a kaszáló, lehúzó, népellensége kereskedőknek, aztán írhatod a mea culpát!

paraván 2005.10.22. 09:57:07

..... és amit szeretek a mediterrán borokban az a meleg érzet illatban, érződik, hogy megkapta azt a simogatást a naptól .... Igen, pontosan ez az a mediterrán jelleg, ami szerintem egy vörösborhoz hozzá kell, hogy tartozzon, és ami miatt szinte minden egri vörös kapcsán komoly hiányérzetem van... :( Sőt, megkockáztatom, hogy éppen ezt a mediterrán jelleget szeretjük sokan a villányi borokban. Hiába, tudomásul kell venni, hogy a vörösborkészítés északi határterületein vagyunk... :( A villányi csúcsborok persze fantasztikusan jók tudnak lenni, hála villányi topborászaink tudásának, de amennyiben az átlagot nézzük, olasz és spanyol földön sokkal kisebb költséggel sokkal könnyebben elő lehet állítani nagyon jó minőséget....

b 2005.10.22. 09:58:31

Cigánymeggy, pirosribizli, sósság, fémesség (vérre emlékeztető), édesség, mindezt finom kis keserűcsokis fuvallat színezi, elnyíló bordó rózsa illatával. Esettleg ha bor illat, és egyebek nem ezek a belemagyarázott illatok .

2005.10.22. 10:02:43

A mediterrán izek kedvelőinek egy tippem, kipróbálásra: a Dealu Mare termőterület (Románia), 1000 Ft tájékán már nagyon-nagyon igéretes borokat lehet beszerezni. Az adottságok fantasztikusak, a borkészitést még tanulják (vannak nagyon rossz borok, monsieur henry selection cimke mindig borzasztó lőréket takar), de pl. a "Prahova Valley" cimke alatt forgalmazott vörösekben még soha nem csalódtam. Még egy tipp (ezt Magyarországon, Szegeden legalábbis tutira) be lehet szerezni, ez a ménesi termőterület borai (Arad mellett). A 2003-as kadarka fenomenális (pincészetet sajnos nem tudok, de csak egyfélét lehet kapni).

k 2005.10.22. 10:08:33

"...kevesebb, mint 1500-ért. " Az 1690Ft. (ennyibe kerül valójában) mióta kevesebb 1500-nál? :o)

Ferraiolo 2005.10.22. 11:15:14

Borleírásod egy kicsit valamiféle vámpírsztorira emlékeztet:-) Amúgy valóban ebben az árkategóriában a Le Mire Sangiovese egy nagyon korrekt bor...

Szőregi Paraszt 2005.10.22. 11:30:24

Szerintem csite bármit ír belerugtok. Legalább kóstoljátok meg azt a bort, oszt utána pofázzatok. Ja amúgy én itt vidéken személyesen nem ismerem csitét, tehát nem azért védem.

ha5nx 2005.10.22. 11:50:33

Muskotály küvé: a 100 Ft-s kilónkénti szőlőár túlzónak is tűnhet az alföldi 40-50 forintos felvásárlási árakhoz, de más a helyzet a saját termelésű, erősen terméskorlátozott szőlőknél. A munka, a telepítés költsége stb-stb-stb. nem kevesebb azon a területen ahol 80-100mázsa jön be egy hektárról, mint azon, ahol 200-300. A több éves boroknál a tárolás és a benne fekvő tőke költsége sem elhanyagolható. (Fehérbornál ez kevésbé jelentkezik) Ennek ellenére sajnos valóban túlárazott a magyar vörösbor, mert kisebb területeken termelnek, kevesebb gépi munkával, s a közelmúltban tett nagyberuházásokkal is terhelt az előállítás. Vagy hajlandóak leszünk ezt megfizetni borpatriotizmusból s előbb-utóbb a helyére kerül minden, vagy a magyar bornak nincs jövője. :-( (Ez persze nem azt jelenti, hogy ne igyunk külföldi bort, hanem hogy magyart is :-) )

Anti 2005.10.22. 13:58:12

ha a pincék mindig telivannak tavaji meg még korábbi évek termésével, akkor mit árulnak az űzletekben????????

Sid Vicous 2005.10.22. 14:07:34

"2000 alatt nincs korrekt vörösbor", az effajta vélekedés a parvenű-polgár klasszikus orrfennhordozása. Egy átlagos - vagyis hozzánk képest jóval magasabb életszínvonalú s vastagabb pénztárcájú - francia középpolgár mindennapi asztalán a bordeaux ritkán kerül többe, mint 5-6 euro. Hogy ez átlagbérbhez viszonyítva milyen kevés, meg sem mondom, elsírnátok magatokat.

21 2005.10.22. 15:54:11

ismerek olyan embert (svajci), aki 10 eur alatt elvbol nem vesz bort, "az alatt csak lo"re van". ne kerdezd, miert ilyen barom.

nagyonjoe 2005.10.22. 16:30:24

akkor megint megcsapolta a tutihaver csakneked kereskedő barátod a pénztárcád az olaszoknál én még nem láttam két Eu.-nál drágább Sangiovese-t . Egyébként teljesen igzad van a világ legjobb mindennapi bora igen gazdag ízvilággal és könnyedséggel nekem még nem sikerült mellényúlni -én ha kimegyek mindig megpakolom az autót velük. nem tartogatni ,inni. A magyar borokhoz annyit.-1 palack Barollo(3év hordó+2év palack)9-16Eu.általában persze van kivétel...........1,5L Sangivese 2.-Eu Hajrá Nyomjuk le a túllőtt Villányi árakat!!!!!!! Egyébként 70%-ban magyar bort iszom. és néha a nagyon nagy nevek kerülnek a mosogatóba.

Bor Ivó 2005.10.22. 17:31:21

Van még, aki csitét komolyan veszi?

Dr Bubó 2005.10.22. 17:40:00

Szerintem már senki! Az a nagy probléma itt, hogy akik írnak a borokról, azok nem értenek hozzá. Igazából ez viszont őket nem érdekli, mivel nem a bor a fontos, sokkal inkább az INDEX profitja!

bob 2005.10.22. 18:19:15

Akkor most tegye fel a kezét, aki kóstolta ezt a bort. Köszönöm, a többiek abbahagyhatják a fikázást.

bob 2005.10.22. 18:24:59

nagyonjoe, szerinted a szőlőfajtától függ az ár? Mert akkor a legjobban azok vannak átverve, akik megveszik az 50-80 euros Brunello di Montalcinokat, mert az is 100% sangiovese.

Itzak 2005.10.22. 19:00:59

Magyarban a bor is hamisitott.

Biondi-Santi 2005.10.22. 20:01:21

Nagyonjoe változtass nevet nagyonhülyére, de lehet, hogy csak szimplán hazudsz. Több ezer van ugyanis. Jártál már egyáltalán Itáliában? Ezer euró felett is van ugyanis.

züm-züm 2005.10.22. 20:27:53

Kedves Biondi-Santi! Most miért kell durváskodni?

Dzsördzs 2005.10.22. 20:47:36

Nekem a dél-afrikai borok jöttek be nagyon. A sógoréknál 4-5 euróért lehet kapni azokat, amelyekért itthon van pofájuk 3-4 ezer forintot kérni. Más. Amióta kétszer egymás után kénytelen voltam Gere-féle cabernet sauvignont kiönteni, mert barnatöréses-üledékes volt (és ezért kértek 5 ezer felett), azóta elvből nem iszom magyar bort. Szerény vagyok, jó nekem a feleannyiba kerülő dél-afrikai, ausztrál vagy chilei is.

Jan 2005.10.22. 20:58:46

Dzsördzs: "Elvből nem iszok magyar bort" vélemény is vélemény, személyes ízlés és egyéb...; tiszteletben tartható. Érthető vagy nem érthető, ez most nem kérdés, viszont ezzel "kérkedni"...?

csitefan 2005.10.22. 21:18:20

Kedves züm-züm csak nem egy mimózán landoltál? Bocs hukkkk........de ide ez a stílus való!

züm-züm 2005.10.22. 21:33:36

Kedves Dzsördzs! Szvsz, túl elhamarkodottan ítélsz! Illetve, gyanítom, hogy megkóstoltál (jó)néhány bort a hazai "legnevesebbektől" és csalódtál. Én is jártam már így... De én a helyedben azért adnék még esélyt a Magyar borászoknak! Ha igazán jó vörösöket szeretnél kóstolni, akkor kóstold meg azon hazai borászatok borait, akiket a leggyakrabban szidnak a különböző internetes fórumokon és "szaklapokban"! Hogy miért azokat ajánlom, akiket a leggyakrabban kritizálnak? Azért, mert valószínűleg rájuk a legféltékenyebbek/legirígyebbek az emberek, s valószínüleg, nem véletlenül... (Hehehe.) Akiket "mindenki" dícsér, azok boraihoz eztán is közelíts nagy-nagy kérdőjelekkel! Jó kóstolást!

züm-züm 2005.10.22. 21:42:08

Kedves csitefan! Aki a bort szereti, rossz ember nem lehet! :o)

shiraz 2005.10.22. 22:27:47

Csite mester, ezentul ez lesz a mottod: sos vasrudra locsolt meggyle. De meg sirfeliratkent is tuti :)

HJ 2005.10.23. 07:36:09

Ja! Van a dekantálás meg a vasrúdra locsolás.......! Ez már olyan Parkeros nem?

jenoapu 2005.10.23. 12:22:32

Hehe! Ha tehetem, én is a hazait fogyasztom. Nem messze tőlünk egy nagyker Takler-féle "küvét" mér hordóból 450-ért. Nem egy dzsájent, de iható. Viszont, ha már a málokban kapható olaszokról szó esett! A Macskában a napokban 475/0,75 dózisban, igaz műanyag dugóval találkoztam egy Castellani/Venezie CS-nal. Mit mondjak... ugyanez valami hazai titántól biztos 3000 felett menne. Bepócóltam belőle, szarvaspöri mellé.

microgold 2005.10.23. 18:23:02

Kaiser's szuper(hiper)market lánc. A bor: VINA ALAMBRADA LA MANCHA. A készítője: Bodegas Hermanos Rubio. 2001-es évjárat. Az ára pedig 540(!!!) forint. Ugyanez a bor 1999 évjáratban 900 forint körül. Szerintem 500 forint körül nincs magyar vörösbor. Ez pedig igencsak az!

Nasreddin 2005.10.23. 19:51:56

Csak az osztrák határon kell átmenni egy kicsit, hogy 2 rugó alatt olyan bort igyunk, ami méltó az emberhez; rögtön a Pardorfi ótletbe lehet szerezni mindenféle navarrai és rioha bort spanyolból úgy 6-7 euró magasságában. Egyszerűen nem értem, hogy ugyanaz a Coto del Rijoha ami Spanyolban és Ausztriában 4.5 euró, itthon miért 9000 forint. Amióta viszont a tempranillo-ból készült borokat megismertem, azóta nem jön szóba semmi más.

kifli 2005.10.23. 19:54:28

Albert! Alföldi! Tiltsátok már le ezt a barmot! Csite, vonulj már vissza! Elééég! Kedves bob! Nem kell ahhoz kóstolni ezt a bort, hogy megállapítsuk eme borleírás-paródia színvonaltalanságát!

Csitefan 2005.10.23. 20:54:00

Kili! Legyél türelmesebb! Csite csak most tanulja a dolgokat. Nem olyan egyszerű úgy írni valamiről, hogy nem értünk hozzá.

a svajci, aki nem vesz 10EU alatt 2005.10.23. 22:08:47

Nekem nincs turelmem meg majam vegigkostolni a hatalmas kinalatot 10 euro alatt bar biztos vagyok benne, hogy lehet talalni jo borokat ott is (most kulfoldi borokrol beszelek), de a legtobb szar. Az arakat a piac hatarozza meg, szoval ha egy bor nem er annyit ammennyiert adjak, akkor nem fog evekig mindig elfogyni. En altalaban kozepesen arazott (10-30Euro), multtal rendelkezo pinceszetek borait veszem, es igy ritkan er csalodas. Igyatok kevesebbszer jobbat, vegul mindenki jobban jar. Termeszetesen Magyarorszegon az ar (meg) nem olyan jo minoseg-indikator, ezt sokszor tapasztaltam...

g 2005.10.23. 22:28:40

Miről is van szó? Mondjuk a sós vasrúdra locsolt meggylé tényleg egy kicsit furcsa.......igazából a sós vasrúd- dal nem tudok mit kezdeni-:)))))), pedig igyekszem

magyarsyrah 2005.10.24. 09:32:09

A nyáron a Geograficonál jártam és 3 euro 30 centért vettem az említett bort nem nagyker-, hanem pince áron. Az eggyel jobb Chianti Colli Senesi (ami még mindig nem Chianti Classico) 3 euro 50 cent. SZVSZ ennyi pénzért OK, de a monarchiás ár már túlzás.

álkifli 2005.10.24. 14:06:13

ki i vagyok én?

álkifli 2005.10.24. 14:06:20

ki is vagyok én?

a 2005.10.24. 19:17:59

Erre: "Kaiser's szuper(hiper)market lánc. A bor: VINA ALAMBRADA LA MANCHA. A készítője: Bodegas Hermanos Rubio. 2001-es évjárat. Az ára pedig 540(!!!) forint. Ugyanez a bor 1999 évjáratban 900 forint körül. Szerintem 500 forint körül nincs magyar vörösbor. Ez pedig igencsak az!" Hát már volt hozzá szerencsém, ihatatlan, test és tannin nélküli ízletes gyümölcslé, ha neked ez kell... Talán nem kellene elájúlni a magyar hiperboltokban kapható külföldi boroktól...

zotmund 2005.10.24. 20:10:40

Itt is irnak errol: http://grenache.ngo.hu/050921geografico.html#lemire
süti beállítások módosítása