Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szent Márton mint Treff Bubi

2005.11.14. 05:42 - BOB

Új szerzőnk, Maestro Bob ajtóstól ront a libaólba. Irdatlan górcsöve alatt nyög a szakrális marketing. Liba + oportó = Merdzsó E-Klasse?

Egy magára valamit is adó sztárborász pedig nem engedheti meg magának, hogy az össznépi lehúzásból ki ne vegye a részét

Az az én gondom, hogy Szent Márton és az újbor között feszülő ideológiai ívet a mai napig sem sikerült maradéktalanul felblankolnom. Biztos bennem van a hiba, hiszen több évszázados (mi több: évezredes, sőt évtízezredes) filozófiai fonalról lehet szó, tekintve hogy már 1997 óta parasztvakítják ezzel hazánk jobb sorsra érdemes alkoholistáit. A mindössze nyolc éve felfedezett "ősrégi" hagyomány és a szimpla lehúzás közötti kapcsolat azonban még mindig közelebb áll egymáshoz a tér-idő kontinuumban, mint az újbor és a libaólba bujt püspök esete, ebből kifolyólag néha olyan érzésem van, hogy a filozófiai gubanc visszafejtésénél az "átverés" szó lesz a dzsókerkulcs. Hiszen minden évben egyszer számos mindnyájunk esik áldozatául ennek az újbor-ünnepnek nevezett pókerarcú marketingfogásnak, nagymértékben javítva ezzel néhány élelmes borászunk szentmártonos imázstervezőkbe fektetett összegeinek megtérülési mutatóit.

Egy magára valamit is adó sztárborász pedig nem engedheti meg magának, hogy az össznépi lehúzásból ki ne vegye a részét, hiszen hosszú távú sérüléseket szenvedhetne az adózás előtti nyeresége, és végső esetben ugrana az évi rendes Fábry-show beli szereplés is. Mióta az önológiai sikeresség mértékegysége az E-Klasse lett, különösen fontos kérdések ezek. És ha már a galloknak sikerült az egyébként mind a bordói, mind a komolyabb burgundi márkáktól minőségben messze elmaradó Gamay boraikból nemzetközi brandet csinálni, nehogy már pont Villányban ne menne ez. Beaujolais nouveau d'hongrie, ez kell a népnek, avagy hogyan sózzuk el másfélszeres áron az éppenhogy kiforrt Oportókat a katolikus marketing segítségével.

kicsit még csípős, kicsit még savas, de azért a miénk

Ugyanakkor ha kivonjuk a nap képletéből az álpatetikus felhangokat és az átverés gyanúját, az jön ki, hogy újbort kóstolni márpedig jó. Hiszen egy év első fecskéiről van szó, amik ha kicsit még csípősek is, kicsit még savasak is, de azért a mieink, és azért még elhintik bennünk azt az illúziót, hogy elsőkét kóstolva őket betekintést nyerhetünk egy egész évjárat teljes bortermésének széles spektrumába. Mi pedig hajlamosak vagyunk ezt el is hinni, és az újborból messzemenő következtetéseket levonni az egész évjáratra, majd pedig néhány hónap múlva (mikor is kiderül hogy mennyire nyúltunk mellé) szégyenünkben elbujdokolni és hátralevő napjainkat egy távol-keleti kolostorban, imamalom pörgetésével tölteni. És persze jó magunkat abban a hitben ringatni, hogy ez a csípős, még néha forrongó, lilás folyadék a poharunkban tulajdonképpen nem csupán bor, hanem személyesen egy évszázados hagyomány idei első manifesztációja. Gondolatban ilyenkor mi is libaólba bújunk, és harsány gágogás kíséretében döntjük magunkba az épphogy elmúlt szüret első eredményeit.

Most éppen egy ilyen újbor forog a pohárban. Szent Márton Bora - ez a neve neki, nyilván cseppet sem célzatosan, és a kommersz marketing minden hatásától mentesen, kizárólag a hagyományokra alapozva. Néhány hét múlva már Bock Portugieser 2005 néven foglalja el helyét a hipermarketek polcain (még jó, hogy a Télapó-bornak nincs túl nagy hagyománya nálunk, pedig mit lehetne szakítani azzal is, rénszarvaspörkölttel, krampuszjelmezekkel, patkódobogással, Halász Judittal).

A címke az ilyenkor szokásos gagyista stílusú, fehér lóval, Szent Mártonnal, simán el tudnám képzelni egy pakli franciakártyán is, csak azon nem mutatna jól a New Wine felirat (mert ugye angolul is tudott aki tervezte). Kitöltve az ilyenkor szokásos lila színt találjuk a pohárban. Illata aszalt szilvás, kicsit parfümös, olyan igazi oportós. Tovább forgatva diót és egy pici epret fedezek még fel benne. Ízében persze kicsit savas, kicsit csípős, amilyennek egy újbornak lennie kell, de amit viszont pont ezért nem is szoktunk olyan nagyon szeretni. Nem akkora gyümölcskosár, mint amit az illat ígérne, kicsit vékony, kicsit rövid is, és ízében egy kis ászokhordós dohosságot is felfedezni vélek. Ennél több baja nincs, hiszen friss és üde mint egy kora hajnali TV-torna Anettkával, de ez éppen elég ahhoz hogy 3 pontnál többet ne érdemeljen. Ihatónak iható, újbornak újbor, ennél többre ne számítsunk.

Címkék: kóstolás

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5512989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2005.11.14. 08:36:26

A Vylyan újbora MC-technológiával készül, ha jól tudom

zoli 2005.11.14. 10:21:54

Márton nap és újbor ünnepe márpedig évszázadok óta egybe ésik és meg is tartották, csak nem voltak nagyszabású rendezvények, fesztiválok. Amúgy Mártonnak valóban semmi köze nem volt életében a borhoz, egész egyszerűen a napja egybeesik az újbor kiforrásával, innen a párhuzam.

HTM 2005.11.14. 10:40:18

Ez az Bob, jól megmondtad, csak így tovább! Vagy akár kapcsolj, még magasabb fokozatra!

Lucas_Corso 2005.11.14. 10:42:06

Ezúttal "...de la Hongrie", remélem legalábbis. Ha connection française kijavít (és igaza lesz), valszeg üöngyi leszek... :-) Egyébként én is úgy tudom, hogy a Vylyannál macération carbonique-ot (asszem "szénsavmacerációs eljárás", különösen a "szénsav-" a félrevezető egy kémiában kicsit is járatos egyén számára) alkalmaznak a primőr készítésekor - sőt azt hiszem, ez a mondat egyben azt is jelenti, hogy más pincészeteknél viszont nem.

Flanzy professzor 2005.11.14. 11:09:41

Lucas_Corso ön nyert egy hangszórót.

Dementor 2005.11.14. 11:16:56

Lucas: Szerintem -lehet, hogy tévedek- "széndioxid-macerációs eljárás" ez inkább.

muskotály küvé 2005.11.14. 12:08:22

Nem tudom, mivel macerálja, de Gere rozéja mostanában nagyon jó. Az újborát nem kóstoltam, egyrészt, mert nem szeretem az oportót (nekem kicsit füstízű, talán még nem ittam igazán jót), másrészt a Marci címkéje sokkal csábítóbb volt. Egyébként Bob alapfeltevésével részemről nem értek egyet, ilyen világban élünk, mindenki mindent megpróbál jó drágán eladni. Mindenki eldöntheti, melyik marketingízű hagyományteremtésnek "dől be", melyiknek nem. (Bob, szoktál virágot venni Valentin-napra? Mert én nem.) Ezek az újborok 1200-1500 Ft/üvegbe kerülnek (tehát nem olcsók) , biztos jól jön a borászoknak, hogy az újbor egy részét gyorsan, marketingköltség után is jó áron kipörgetik, nekem meg jólesik a friss, gyümölcsös ízű inkább piros-, mint "vörösbor", a piacon gondos mérlegelés után megvett, 2 órát pucolt, 3 órát sütött liba mellé. Mindketten jól jártunk.

Lucas_Corso 2005.11.14. 12:42:46

Dementor: igen, szerintem is inkább, de a "szénsavmacerációt" legalább annyit (ha nem többet) lehet hallani, a Google is kb. ugyanannyi találatot dob rá.

Naív 2005.11.14. 12:58:48

Kedves Flanzy professzor, mivel Ön alkalmazta először ezt a technológiát 1935-ben a narbonne-i Borászati Kutatóállomáson beavathatna minket egy kicsit a "macération carbonique" titkaiba.

Grenache 2005.11.14. 13:38:22

Szénsavmacerációból érdemes kikérdezni Lőrincz doktort (St.Andrea), abból írta a doktoriját ha jól tudom.

Grenache 2005.11.14. 14:47:11

Itten van a zanzája: http://www.chemonet.hu/hun/food/phd/kertesz/lorincz.html

Ferraiolo 2005.11.14. 15:04:31

Jó-jó, de ki az a BOB?:-)

Flanzy professzor 2005.11.14. 15:08:01

Emlékszem a fiatalemberre, a doktori védésén is állandóan valami Andreáról áradozott:)

Sommelier 2005.11.14. 16:07:21

Egyre hígul ez az internetes oldal. Sok itt a jöttment.

palika 2005.11.14. 16:43:40

Apropó Szentandi: Lőrincz doktor is MC-eljárással készítette "A kutyafáját". Mecsoda név!

palika 2005.11.14. 16:45:09

A Beaujolais nouveau egyébként november harmadik csütörtökén önti el Párizs utcáit. 1998-ban volt szerencsém hozzá.

Sörmedve 2005.11.14. 18:02:52

A beaujolais borivó ember számára valóban nem kell több legyen annál, mint amit Bob leírt: egy "korai öröm", egy előfutár a (sokkal) késöbbi föfogáshoz. Nem tudom, sokan miért "bálványozzák" a beaujolais-t, de sok személyes ismerösöm szeme is felcsillan a szó hallatán... - talán mert jól hangzik ? Újbor, vörös, friss - sok esetben, megfelelö odafigyeléssel elkészítve legtöbbször még finom is, és ennyi. 1200-1500 Ft-ot egy jó beaujolais szerintem is megér, többet én se adnék érte - de igazából nem is nagyon kérnek: a 2005-ös évjárat elsö példányait (palika: igazad van, a fö csapás tényleg november második fele) már itt, Németországban egyes szupermarketekben is kapni lehet, 3-6 EUR közti áron. Ennyibe nemcsak egy jó rosé, hanem egy fiatal, tüzes Tempranillo vagy egy Shiraz is kerül - mindenki döntse el, melyik a kedvence. Libához én általában nem vöröset iszom - sokkal inkább egy szép Juhfark vagy Tokaji Hárslevelü szokott jelen lenni kísérönek. Vagy Polgár Zoltán barrique Chardonnay-je.

hegyaljai 2005.11.14. 20:07:04

Én nem értek a vörös borhoz, de a kommunikációhoz valamennyit. Az MC szerintem magyarul "szénsavas feltárás", de így nem mondja senki. Aki csinál is ilyet nem borkémiával akarja eladni a borát. Namost a vörösbort például libával, kacsaával, fácánnal, kakaspörkölttel jobban el lehet adni mint "szénsavas macerációval". Azt nem tudom, hogy a hiper-szuper-istenments marketben milyen bor volt amire itt 3 pontot adtak, de én csütörtökön a Bock Bisztróban pestiesen nagykŐrút ettem libát 2005-ősnek mondott portugieserrel, az nálam lényegesen több volt, mit 3 pont. Egyébként mi az, hogy "Alkoholisták" ez egy új sziámi ikerpár, vagy egyik szerző sem meri felvállalni a 3 pontot.

nagyonhuje 2005.11.14. 20:23:26

Szted egy 1napos vagy 2napos bornal mennyit szamit hogy hipermarket vagy bokkbisztro?

hegyaljai 2005.11.14. 21:23:57

Kedves nagyonhüje! Az, hogy a bocbisztróban ittam, annak érzékeltetésére írtam, hogy nem láttam a címkét, illetve a töltési dátumot. Így a borról alkotott véleményem bizonyos korlátozásokkal vethető össze az anonimmá vált"Alkoholisták" véleményével, mert a bor akár 8 napos is lehetett!! :o)

karcsai 2005.11.14. 23:27:46

"A címke az ilyenkor szokásos gagyista stílusú, fehér lóval, Szent Mártonnal" - ja, mer' nem modern-trendi, hanem inkább konzervatív? A címkén lévő kép egyébként a legismertebb Szent Mártont ábrázoló festmény.

zsömle 2005.11.14. 23:55:39

Mégpedig?

Ag 2005.11.15. 06:15:48

Kedves hegyaljai, anonim a körösztanyád térgye kalácsa, a cikk első négy szava így hangzik, "új szerzőnk, Maestro Bob", akit tehát mindnyájan ajánlunk, ajánlottunk kedves figyelmedbe, figyelmetekbe.

Defter 2005.11.15. 10:55:11

A macerálás kicsit megtévesztő fogalom, bár a macération-maceration valóban ezt adná egyenes fordításban, ám valójában tényleg a szemek feltárását, ill. áztatását jelenti. Amúgy a hétvégén újbor és sajt fesztivál lesz, ahol tovább kóstolgathatjátok a friss termést, ahogy néztem, elég kellemes áron.

Cs 2005.11.15. 11:32:21

No akkor Mártonról egy kis okosság, boros vonatkozások, hagyományok is vannak benne. http://www.kultura.hu/culture/history/news/D104_cikk_7664.html

Inkább maradtál volna Néma Bob!!!!!!!!!! 2005.11.30. 12:13:45

..a Szent Márton ünnepes libás kis rendezvény elég jó marketing fogás. Gondolj csak vissza, mióta is ehetsz ilyen jókat ezen a napon. Amióta ezt Magyarországon ismét bevezették a köztudatba. S ez nem kapcsolódik mások nevéhez mint pl. Zilai Zoltán (remélem nem kell bemutatnom, ellenkező esetben ne is firtassuk tovább), Förhénczy Horváth Gyula, és maga Bock József. Egyébként ha valaki olyan elhivatott a borászathoz, és a magyar bor megbecsüléséért küzd világszerte mint a szóban forgó Urak, akkor egy kialakulásban lévő, viszont fejlődni nem akaró irki-firki, kontárkodott volna inkább többször bele anyuci vasárnapi leves-főzésébe.

finomseprű 2005.11.30. 12:45:08

Elmegy a középkorú hölgy a barátnőjéhez, hogy elpanaszolja férje már hónapok óta nem nyúlt hozzá . Mire a barátnő megkérdezi- -Esetleg nincs valami színésznő, akit nagyon kedvel? -De -válaszol megdöbbenten- van, Bridgit Bardot. Csak .. nem gondolod? -Dehogyis! -vágja rá- Mennj el egy tetováló-szalonba, és tetováltasd magadra. Az biztosan tetszeni fog neki. A nő így is tesz. A feneke egyik mint másik oldalára tetováltat egy-egy B betűt. Mikor férje hazaér, gyertyafényes vacsorával várja... ...nahát elérkezik a pillanat, levetkőznek , mire a férj- -Bob... ki az a Bob?!

Peter New 2005.11.30. 13:17:31

"tekintve hogy már 1997 óta parasztvakítják ezzel " Na figyelj, seggfej: "Szent Márton és a bor szoros kapcsolatát fejezi ki Nyugat-Európa számos szőlőtermő vidékén elterjedt hiedelem is, miszerint Márton Krisztushoz hasonlóan a vizet borrá tudta változtatni. Tours-i Gergely (538-594) Mártont a bor gyarapítójának és adományozójának nevezi. "

Borkedvelő 2005.11.30. 18:55:40

Ez tipikus esete annak: "Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!"

COOPER NYOMOZÓ 2005.12.01. 16:01:50

Az ászokhordós dohosság lehet hogy a szekrényszagú kabátodból jön!Dió,parfüm,aszalt szilva,eper?????Tokajtól a rozéig?????Legyen egy könnyű virágillat(pl:ibolya),ha már gyümölcs akkor inkább meggy!Maradj a kártyánál de szerintem neked a ferbli is sok! ui:csak nem a TWIN PEAKS -ból a BOB mert akkor visszaszívtam
süti beállítások módosítása