Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Táncolj, Törő!

2005.11.21. 06:30 - Húzós Tannin

A kadarka a vörösborok Törőcsik Andrása. Legalábbis reméljük, hogy az, és nem, mondjuk, Duró Józsefe. Mindenki sejti benne a magyar géniuszt, a világraszóló tehetséget, de azt még igazából senkinek sem sikerült belőle előcsalogatni; inkább csak ígéret, nagy ígéret - egy-két szép villanás, néhány emlékezetes csel, a döntő pillanatban rendszerint kapufa, elesés, kiállítás, tizenegyes kihagyása -, és lehet, hogy ez így is marad örökre, sőt, ha megszólal mibennünk a nemzeti önismeret, akkor tudnunk kell, szinte biztosan így marad.

Néha lehungaricumozzák, lehet, hogy egyenest turáni fajta, mert valahonnét Kis-Ázsiából származhat, minálunk törökszőlőnek is hívták, pedig az oximoron, ugye, mert az iszlám nem az a kifejezett borkultúra. (Nem feledve, hogy az Úr 622., de inkább 640-650. esztenedeje előtt még arrafelé sem volt senki muszlim, tehát nyugodtan borozhatott akár.) Tény, hogy a kadarkát csak ott ismerik és termesztik, ahová annak idején eljutott az oszmán birodalom. Valószínűleg inkább a szerbek (rácok) hozták magukkal, és már a török kiűzése után, a XVIII. században terjedt el igazán. A Balkánon elég jól otthon van, többnyire gamza néven. A bolgárok állítólag egyre szebbeket hegesztenek. (Apropó: ha valaki összefutott már igazán jó bolgár gamzával, írjon már ide nekünk!) Viszont a gonosz nyugatiak is megpróbálták lenyúlni, mondván, hogy ez a gamza nem más, mint gamay, de ez az elmélet tudományosan cáfoltatott.

Hogy milyen fontos fajta volt valaha, azt ma nehéz elképzelni. Kétszáz éve Magyarország összes vörösszőlőterületének kétharmadán kadarkát termesztettek, de még ötven éve is ez volt az uralkodó vörösfajta. Ma meg védendő, kihalásszéli nemzeti kincs.

Ez volt az alapbora a Tokaji mögött második magyar borbrandnek, a Bikavérnek.

Bőtermő fajta, ha hagyják bőteremni; nem volt nehéz elzülleszteni tehát. Sikerült is, amennyire csak lehet, mert ez egy antikommunista, reakciós szőlő, és a korszerű, szocialista nagyüzemi termesztést rohamos minőségeséssel honorálta. Csak karó és hajolgató parasztok mellett érzi jól magát a feudális csökevény.

A kilencvenes évek második felétől feccölnek újra sok energiát bele, főleg Szekszárdon, de újabban Villányban is. Tiffán Ede azt mondja, hogy az Arad melletti Ménes ősi, erősen vesszentrianon jellegű borvidékén van még nagy génbankja és jövője, onnét szerzik a jobb klónokat. Helyi élmatadora, Balla Géza, a Wine Princess nevű román-osztrák-magyar borászat vezére. Arrafelé aszút is csinálnak belőle, ahogyan régen. Mert állítólag az aszú is innét, és a kadarkából származik. (Fajilag kitűnően tud ám aszúsodni a drága. Más kérdés, hogy mai nyelvvel az édes vörös nem, vagy csak kevéssé pálya, de még fordulhat akkorát a világízlés, hogy győzzünk utánarohanni a keceli-édeszweigeltes műanyagkannával.)

Hosszú magyarországi népszerűségét (a vonatkozó óbudai népies műdalt azért is kihagyom) valószínűleg az is alapozhatta, hogy jó minőpségben szinte hibátlan kiegészítője a legmagyarabb magyar ételeknek, a pörköltöknek, és a borilag igen problematikus halászlének mindenekelőtt, de jószerével mindennek, ami paprikadomináns.

A puszták pinot-ja: cserző- és színanyagokban nem túl gazdag, inkább a savakban van az ő erőssége, nem annyira finom és játékos, mint a pinot, ott van benne a parasztos rusztika, vagy a rusztikus parasztság, de hát ez a leglényege is neki.

A borászok érzik a világfajtáktól lassan besokalló, szoftosan bornacionalista közönség igényét, és egyre próbálkoznak a kadarkával. De hogy merre induljanak, nem nagyon tudják. Nyilván nem lehet a már eltűnt tradícióra alapozni, és könnyen meglehet, hogy az a tradíció nem is volt olyan nagyon követésre érdemes, tehát hogy a kadarka inkább mennyiségével és nem minőségével vívta magát annak idején legendastátuszba.

A legemlékezetesebb kadarka, alighanem a Vylyan 2003-asa. A szekszárdiaknak persze lenne ehhez néhány szavuk, pláne, hogy a Vylyan eléggé eltért a hagyományos kadarkastílustól, már ha van olyan, jóval sűrűbb, koncentráltabb, villányibb bort csinált.

Az autentikusabbnak tartott szerkszárdi eresztésből Dúzsi Tamás (1999!, 2003!) és a Vida Péter kadarkái jutottak talán legmesszebbre. Ja, és a Liszt Pincészet Domaine Gróf Zichy 2002-est is jegyezzük meg!

Teljesen új irány Heimann Zoltán 2004-es, egészen pirosboros, silleres, könnyű, de játékos és izgalmas kadarkája. (Egyébként jelentős rozéalapanyag Szekszárdon, régen a sillerek alapja is volt, sőt fehérbort is készítettek belőle.)

Címkék: heti bormatiné

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2812980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bojanika 2005.11.21. 07:10:26

megszomjaztam. köszönöm

demeterfan 2005.11.21. 07:23:19

klafa írás!

szójer 2005.11.21. 10:28:34

kissé zavaros irányok, valóban tisztulnia kell, a kadarka szerintem soha nem lesz világfajta!

tf1 2005.11.21. 10:48:50

Frittmann Kadarka siller 2004, SZVSZ az egyik legjobb a kínálatban, róla miért nem írtok?

Küls? Vágány 2005.11.21. 11:38:18

Számonkérni a több ezer termel? több tízezer borát csak azért, mert neked tetszik nem fair. Írjál róla te.

Rácz 2005.11.21. 11:49:45

Ez az iromány hemzseg a tárgyi tévedésekt?l!

dezso 2005.11.21. 12:32:15

Akkor javíts.

Bor K.O. 2005.11.21. 12:34:23

A Kadarka az egyik legjobb példa arra, hogy mi a min?ségi borászat óriási paradoxona itthon. A világfajtákból nagy borokat lehet csinálni mindenhol a világban, de ezek között a magyar is csak egy lesz a sokból. A hungarikum fajták viszont megfelel? odafigyeléssel vidám tömegborokat adnak, pl. nagyszer? kvaterkázós, mindennapi, jó értelemben vett asztali borokat lehet csinálni bel?lük, viszont – nehéz, de ki kell mondani – mégsem annyira alkalmasak a csúcsborok minden szólamát eljátszani (tisztelet a kevés kivételnek). Maradna a kézenfekv? lehet?ség: a terroir szerepét kellene nyomni ezerrel a marketingben, így védjeggyé válhatna, eladhatná a bort ha pl. Somlói- Villányi- vagy Szekszárdi- jelz? értéket képviselne a köztudatban nem csak itthon. Ehhez viszont az adott borvidék exportborainak a lécet nagyon magasra kellene tenni, mert ha egy pincészet is kienged egy gyengébb eresztést, oda a brand becsülete. Utóbbi nyilvánvalóan kivitelezhetetlen egymásra figyelést és közös borvidék alapú marketinget feltételezne, ami vallluk be, nem magyar er?sség: az összetartás végképp nem hungarikum.

kadar 2005.11.21. 12:45:56

Szentesi József 2004-es kadarkája eddig a legel?remutatóbb kadarka, nomeg édesben a forgalomba nem engedett (grat, magyar "szakma") Buttler 03-as aszú!

Mouton 2005.11.21. 13:10:34

Szentesi József meglátjátok sokra viszi még!

dezso 2005.11.21. 13:27:03

3897 ő betű. Biztos vagy te ebben? :)

HSZ 2005.11.21. 13:34:36

kadar, Mouton! Maximálisan egyetértve, azért kiegészíteném: milyen lehet majd Józsi Kadarkája, ha a szőlőt is maga termeli hozzá!

Rácz 2005.11.21. 13:35:20

Csak néhány gondolat! A mohamedánok nem ihatták ugyan a bort, de készíthették(pl. mint a tálibok a kábítószert) A Rácok már a törökök uralma alatt is termelték(Egerben pl. külön városrészt kaptak a törökökt?l) Csak Bulgária legészakibb részén termesztik, délebbre nem. Nem a savakban, hanam a gyümölcsös f?szerességében van az er?ssége, savainak összetétele eltér a többi sz?l?étöl(sok az almasav, kevesebb a bork?sav)

Sárfehér 2005.11.21. 13:38:08

A kadarkával az a f? probléma, hogy elég kényes, és inkább t?kés m?velést igényel. Egyszer láttam egy Takler riportot, ahol kiderült, hogy alacsony kordonon termeszti (szinte araszny magasa), és persze azt a változatot, ami ezt a módot leginkább elviseli. Nem tudom, a többi termel? mit csinál, de jó lenne tudni. És azt is, hogy ha nem kordonon termesztik, akkor milyen bort lehet bel?le csinálni. Mindenestre nekem jelent?s az évi kadarka fogyasztásom, és nem szeretném, ha el kellene térnem ett?l. Kadar, az a Buttler kadarka aszú (ez a nemes kadarka?) nagyon érdekelne. Hol lehet beszerezni?

tf1 2005.11.21. 13:51:51

RE: Küls? Vágány | 2005.11.21. 11:38, Miért kéne nekem írnom róla? Én szerkesztem ezt az oldalt? És nem kértem számon senkit, hanem feltettem egy kérdést. És különben is ki vagy te hogy meg akarod mondani, mi a fair?

Szentesi József 2005.11.21. 13:58:54

Köszönöm a bizalmat! Még sokat kell azért dolgozni, de rajta vagyok!

kadar 2005.11.21. 14:27:23

HSZ! Persze és már nagyon várjuk! Sárfehér: passz, remélem más ír valami tippet Buttler kadarka-ügyben de én a termelőnél próbálnám meg először, hátha

karakteres 2005.11.21. 14:29:51

a zindextől kérjetek kölcsön különleges magyar karaktereket, biztosan adnak csak szépen kell kérni!

karakteres 2005.11.21. 14:36:37

na, látom már sikerült is, lássátok jó ötlet volt ez! örömömben üvöltök egyet:ÜÜÜÜüÜÜÜÜüüüü! meg övöltök is ögyöt: ÖÖÖÖööööÖöÖÖöÖÖÖÖ!

karakteres 2005.11.21. 14:40:10

űűűűőőőőőőő már meginnincs? Visszakérte a zindex főoldala vagy a velvet?

karakteres 2005.11.21. 16:04:26

Milyen jó érthetőségileg a cikkre vonatkozva hogy a kadarka szóban nyoma sincs azoknak a bizonyos fránya különc magyar karaktereknek amik próbára teszik a zindex informatikai rendszerét! akkor is övöltök!!!!

nyelvész 2005.11.21. 16:16:51

a ts-t már rég cs-nek írja a magyar helyesírás

Zsolti 2005.11.21. 22:17:12

Gyerekek a Bukolyiról nagyon rossz híreket hallok zsinórban. Le sem merem írni. Ha valaki tudd valamit nyomja már az infót.

Szomi 2005.11.21. 22:42:44

mouton te itt szentesizel? bukolyi meg bujhat elfele

egyszeri 2005.11.21. 22:43:27

mi van a Bukolyival?

muskotály küvé 2005.11.22. 13:56:57

Szerintem nem Törőcsik Andrásról, és nemcsak a bornacionalizmusról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy nemcsak csúcsborokból áll a világ, a jó minőségű, a vasárnapi ebéd után elfogyasztható borokra talán nagyobb igény van. És ha az az ebéd a cikkben említett pörkölt, valóban jól mehet hozzá egy kadarka. (A halászléhez passzolás jó marketingtrükk lehet, sztem max egy siller megy hozzá.) De ugyanolyan jó lehet ahhoz egy szekszárdi kékfrankos, neaggyisten CS is. Felesleges ezen görcsölni, a kadarka egyszerűen jól fogyasztható, gyümölcsös-fűszeres ízű bort ad. Szerintem kicsit irracionális minden bort a csúcs felől vizsgálni. A fajta eredetéről a mostanában kapható Szőlőfajták (?) c. könyv annyit ír, hogy albán. Nem tudom, honnan derült ez ki, mindenesetre érdekes. Törökországban kiterjedt bortermelés folyik, nem tudom mióta, mindenesetre - főleg Kappadókiában - egész iható borokat termelnek.

Flacika 2005.11.22. 20:11:13

Polgár kadarkái is finomak, főleg a Kadarka Siller! Nemrég voltunk Villányban, mind2-t kóstoltuk sok egyéb mellett, nagyon jók voltak.

karcsai 2005.11.23. 12:54:30

Bukolyival Kadarka aszújával nemigen foglalkozott a "szakma". A borász elmondása szerint olyan kevés volt belőle, hogy sajnálta az Országos Borminősítő Intézettől a mintapalackokat, meg a bevizsgálási díjat. Inkább a "pult alatt" forgalmazta.

2005.11.24. 00:01:47

Tévedsz! Jártak minták az OBI-nál, csak a borminősítők rendkívüli szakértelmének köszönhetően visszadobták a bort. Nevetséges. Pedig a MA-t olvasók közül is sokan kóstolták, és igazolják, hogy egy igazi kuriózum, fantasztikus bor. A Gundel egy tételben fel akarta vásárolni. Üdv

2005.11.24. 11:32:36

én is ez utóbbi verziót hallottam

Zizerge 2005.11.24. 13:41:48

Kedves karcsai! A Bukolyi féle kadarka aszút, kizárólag nálatok a Maligánban lehetett kapni. Nem hiszem, hogy Szentesi József, aki köztudottan becsületes ember, "pult alatt" vásárolta volna.

kisbetűs 2005.11.25. 15:30:33

ebben a sztoriban nem az a lényeg hogy hol lehet vásárolni hanem hogy milyen szörnyű döntések születnek a forgalombahozatali eljárásokkor!

bretagne 2005.11.26. 21:50:57

karcsai! te aztán "igen jól" tájékozott vagy! Eztán használd az "illuzionista" nicket!

l 2005.12.02. 13:22:29

Éljen a kardarka! Meg a pörkölt! (Hétvégén pörköltezünka haverokkal és jó vörösborokat akartam hozzá inni. Na most má' tudom, hogy mit :-) )

kisicce 2005.12.12. 09:29:21

Felnőtt hát több nemzedék akik a kadarkáról legalább hallottak, vagy apjuk mesélte?A bikavér neve, eredete ismerős?

Merlot 2005.12.15. 14:03:45

Vida 2000-es Kadarkája életem egyik legjobbja volt. Helyesebben "A" legjobbja ebben a műfajban. Kár, hogy már nem lehet hozzájutni, de talán az évek előrehaladtával veszítene is a szépségéből. Maradjon meg szép emléknek. A 2003-as kóstolása még várat magára. Egy sexárdi baráttal majd hozatok :)

kisicce 2005.12.17. 12:59:42

A legjobb tőkéket, ha alkalmatlan, kerti ,homoki, vagy agyagos talajra viszik , kerti, vagy asztali, tájjelegű bort adnak, fröcsnek még jót.Miért nem a minőségi hegyvidéki kadarka termesztést hasonlitja végre valaki , a mostani pancsolt bikavérekhez,aki érti és tudja is mi a bortermelés, nem a készitők a borcsinálok táborában tevékenykedik?Ismeri a tradiciót és nem felszámolni akarja azt, talán mert már nincs is ilyen borász?

egér 2006.02.16. 18:47:56

Aki nem érti a Kadarkát , az kóstolgassa sokat, aki nem szereti ,ne beszéljen róla. materialistáknak nem ajánlom!