Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Külföldi-magyar erőfelmérő

2005.11.25. 04:59 - csite

Mit ér a bor, ha magyar? Ráspi veri a Lukát, a Léder CS utoléri a Vylyan Vöröset, a Kovászót Kaliforniában keressük, az ifjú Buttler megleckézteti a Montelenát. Egy 6 rugós amerikai hozza a 15 rugós Solus minőségét? Végül elcsattan egy tízpontos. Karneváli hangulat Csite mester kalauzolásával.

Összegyűltünk vegyesen, borfórumosok, MA-sok, és amerikai barátaink, akik hoztak pár palackot, amivel szemünket akarták nyitni a világ felé, mi meg mellé tettünk a hazaiakból jobbnak vélteket, hogy visszaverjük a csillogást. Gúnyába öltöztetett palackokból, csoportokba rendezve vettük górcső alá az ígéretes nedűket. Volt itt WS által magasztalt tétel, egy történelmi hős utódja, na és tokaji, a legjobbak közül való.

Természetesen a saját tapasztalataimat vésem ide.

Első turnus

Egy ajkai vendéglős somlai "bora" 2005-ből

Beugratós tétel, haraptam is rá, szidtam, mint a bokrot. Volt itt halvány zöldalmásság, szénsav dögivel, fülledtség illatban. Ízben is szépen jött az évjárat hatása érces sav, rothadt, kesernyés lezárás, megfűszerezve beteges hordóízzel.

2P

St.Andrea

"Kovászó" Chardonnay 2003

A nap csalódása számomra ez a palack, főleg ahhoz képest, amilyen volt előző kóstolásokkor. A fa az mindig is harsány volt benne, de most nagyon szúrta az orrom, édeskésen áradt, vegyült bele egy kis akácvirág, narancshéj, citrusillat. Ízben is nagyon erősen uralkodott a fa, hiába volt a szép extrakt, a bájos mangós, citrusos, minerális íz, felébük kerekedett, és még csípett is egy picit.

4P

Gróf Buttler

Chardonnay 2003

Tropikális, vajas illattal indít, kicsit levegőztetve citromfű, mangó, mineralitás bukkan elő. Nagyon gazdag ízű bor, vajassága nem geil, mert a talajjegyek és a kerek sav szépen egyensúlyban tartja. A szájat teljesen betölti, az erősebb fa sem hagy kellemetlen nyomot. Hosszú lecsengése almás, citrusos, melyet a kis maradékcukra kerekít le. Ezt a tételt is kóstoltam már sokkal jobb formában, na nem mintha ez most gyenge lett volna.

6P

Chateau Montelena

Napa Valley Chardonnay 2002

Almával, vajaskiflisen nyit, később citrus, meszes illat jön elő. Izgalmas. Ízben is érződik a meszesség, savai élénkek, gyümölcsössége nem erős, ebben is citrusosság lelhető fel. A fa viszont nekem kicsit erős, és nem integrált. Igazi jó ivású bornak tűnt, nem igényelt nagy megfejtést.

5P
Tudatlanságomat utólag pótolva hívom fel mindenki figyelmét erre a borra, igazi kultuszbor. Legalábbis az 1976-os párizsi kóstolón alázott nagyon, persze azóta eltelt sok-sok év.

Demeter

"Dry" Furmint 2003

Amire egyszer már hivatkoztam. Illata elsőre visszafogott, sőt kicsi fülledtség is ül rajta (talán a szűretlenségből adódóan), ami szellőztetéssel elillan, és teret enged a hűvös, zöldborsos, marcipános, télikörtés felhőcskéknek. Mint ha bevillant volna egy kis botritys is, vagy arra emlékeztető dolog. Alakulóban van még a bor, de érződik a feszességéből, a magas koncentrációjából adódó potenciál, hogy még szebb lesz 1-2 év múlva. Szájat szélesen betölti, szinte harapni lehet. Lenyelés után hosszan szájban marad még az íz. Nem volt most csúcsformában, de még így is szép.

7P

Második turnus

Léder Családi Pince

Csengődi Cabernet Sauvignon-Kékfrankos küvé 2004

Elsőre a hordóból származó jegyek jönnek, csoki, marcipán, később meggy (kicsit likőrösen már), ribizli. Ízben kicsit fáradás jelei érződnek, gyümölcsössége visszaszorult, kicsi nyerses a tanninja, utóíze kicsit rövid.

4P

Balnaves of Coonawarra

Cabernet Sauvignon 2001

A dingók földjén termett ennek a piacos bornak az alapanyaga. Elsőre kólaszörp, édesség, később áfonya bújik elő a vanília ölelésében, és egy meglepetésjegy: a kapor; az alkohol sokat édesít az illaton. Ízben sima, csiszolt, lekváros, keserűcsokis, nagy érett tanninnal, ami mögött rejtve maradnak (ha vannak) az egyéb ízek. A vitalitás nagyon hiányzik belőle.

5P

Gere Attila

Solus 2003

Gyógynövénykivonatra, unikumra emlékeztető illat, mellette csoki, túlérett meggy, áfonya, egy kis egzotikus fűszerrel vegyítve. Ízben is gazdag, sokrétű, visszaadja amit illatban ígér, a szájat krémesen kitölti, lassan ürül, érdekes főtt babérleveles kesernye színezi a lecsengését, ami hosszú, és sima.

7P

Chateau Gruaud Larose

Saint Julien Grand Cru 1999

Visszafogott illat elsőre, később jódos (betadin), gyógynövényes, kicsit fűszeres, kevéske piroshúsú gyümölccsel karöltve. Ízében a tannin érdes, inkább rusztikus a bor, mint elegáns, gyümölcsösség szinte alig.

4P

Fischer

Coach Insignia 1999

Erős pörkölési jegyek jönnek elsőre, mogyoró, vanília, füstösség. Később meggylekvár, ami kicsit odaégett, kevéske fűszerrel. Szájban jól terül szét, édesen, simogatóan krémes, szegfűszeg, meggy, szeder tűnik fel, kicsit talán lomha a bor, de szép a lecsengése.

6P

Malatinszky

Cabernet Franc szűretlen 2002

Szilva, sok málna, citromfű, marcipán, fűszeresség illatban. Szájban szépen terül, tanninja még nem kerekedett ki teljesen, de nem bántó. Élettel teli a bor, kicsit talán szikár, gazdagabb lehetne.

6P

Columbia-Crest

Walter Clore Private Reserve 2002

Melegséget árasztó, édeskés illat, gyógynövényességgel, szilva, áfonya, fahéjas, vaníliával. Ízben is sima, tejszínesen lágy érzetű, krémes, buján fűszeres, marcipános, szilvás, aszaltmeggyes, áfonyás, hosszú, gazdag lecsengéssel.

7P

Harmadik turnus

Ráspi

Zweigelt 2003

Elsőre a hordótól felvett illatjegyek, főleg vanília, később ribizli, málna, kicsi porosság, meggy, narancshéj. Szájban annak ellenére, hogy vékonyka a színe, nagyon húsos, sűrű szövésű képet ad, hosszan érezteti magát az ízlelőbimbókon, sokrétű ízjegyei közül a narancshéjra emlékeztető íz, a túlérett meggy, szegfűszeg a domináns, a krétás ízérzet mellett, ami végigmegy ízben, savai kerekek, szépen, hosszan cseng le.

8P

Vylyan

Vörös 2003

Poros, paprikás, málnás illat, néha bevillanó savanykás illatjegy. Ízben is poros, tompa már, gyümölcsössége megkopott, az utolsókat rúgja.

4P

Handing Rock

Syrah Heathcote 1999

Szintén az ausziktól való bor. Túlérett cseresznyés, szúró ragasztós illat, kevéske fűszerrel, némi animalitásnak felfogható fülledtség. Ízben is egyszerű, olajos, édeskés, a gyümölcsössége lekváros, egyszerű. Fáradt bor benyomását kelti.

4P

Luka

Cabernet Sauvignon 2003

Kapucsínó, mandula, konyakmeggyes lehelet. Ízben poros, szilvás, meggyes, némi aszaltgyümölcs, érdes tannin. Valamiért nem ilyennek rémlett ez a bor sokunknak, még ha feltételezhető, hogy nem csak a természet adta lehetőségekkel csiszolódott.

4P

Bónusz turnus

Szepsy

Cuvée 2000

Alapmű a desszertborok világában (is). Az idő vasfoga elmélyítette a bor színét, de az ízét sem hagyta érintetlenül. Hihetetlenül hódító, orrbacsapó gyümölcsösséggel indít. Van itt datolya, mangó, barack, ananász, citrusok, mézesség, a muskotály is felvillan még, és előbújtak a másodlagos, harmadlagos illatok is, közte egy kis fahéjas- almásság. Ízben mindazt megtaláljuk, amit illatban, mindezt hömpölygősen, olajosan, szélesen elnyúlva a szájban, megsimogatva minden ízlelőbimbót egyenként. Lenyelni is nehéz, mert sajnálja az ember, és mert annyira vastag a bor. Hosszúsága szinte végtelen, és harmonikus.

9P

Királyudvar

"Lapis" 6p. Aszú 1999

Biztos sokan megköveznek a magas pontért, de vállalom! Nálam ez a tétel a valaha kóstolt legjobb öt bor között virít. Nehéz leírni azt, amit érezhet az ember amikor kóstolja. Egy olyan szintű teljességet jelenít meg a bor egy remek évjáratból a Lapis dűlőből, amit nehéz lesz megismételni. Nehéz megemészteni ezt annak is, aki kóstolhatja, kell hozzá felkészültség arról, hogyan is jött lére ez a bor. Elmenni a Lapisba, túrni a földet, megsimogatni a tőkéket, nézni a Bodrogot, a felhőket, a fent köröző madarakat. Kezet fogni azzal, aki a természet ezen csodáját formába öntötte, jó egészséget kívánni neki, hogy minél több ehhez fogható alkotás kerülhessen palackba a segítségével. Ez a bor csak asztal mellől nem érthető meg.

10P

Címkék: kóstolás

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6312976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bor_kedvelő 2005.11.25. 08:15:55

Hát, a Lapis aszú értékelésével nagyon egyetértek, az egyik(?) legnagyobb bor, amit valaha kóstoltam...

Feri 2005.11.25. 09:24:00

csite, jo lett az iras, de hallhatnank nehany szot arrol is, hogy mi lett a kostolas eredmenye?

bor_kedvelő 2005.11.25. 10:02:05

Összesített eredményt nem készítettünk, így be kell érned az egyéni pontszámokkal:-)

kifli 2005.11.25. 10:25:27

Nagymenőzöl kiscsávó?

gyurin 2005.11.25. 10:58:37

Gratulálok a cikkhez!

XXXL 2005.11.25. 11:16:10

Összecsurgott számban a nyál. A cikk pavlovi reflexeket váltott ki. Köszönöm.

Türkménbasi 2005.11.25. 11:58:10

Örülök, hogy mióta a borfórumot és az MA-t olvasom valaki végre vette a bátorságot és kiadott egy max pontszámot

bojanika 2005.11.25. 12:02:34

Nekem is borozhatnékom támadt, de most nem lehet... No majd este :))))))))

pistike 2005.11.25. 12:41:41

Node ez az első olyan bor ami valóban kiüti a plafont és jogos a 10 pont...így van csak súlya!

majom 2005.11.25. 14:20:19

Lapis-Lapis 10p ok

Fire 2005.11.25. 14:28:43

Várható volt, hogy egy tokaji kapja, pláne Szepsy érdemelte meg. Van egy tippem, hogy a következő 10-es is tokaji lesz. Üdv

pistike 2005.11.25. 14:33:48

Igen, jól tippeled. Tokaj adottságai és néhány birtok munkája, filozófiája egyelőre toronymagasan kiemelkedik a hazai mezőnyből!

DREKÓ 2005.11.26. 08:34:40

Meglepett a Ráspi kiemelkedő pontszáma. Valóban ilyen jó ez a bor?

2005.11.26. 14:25:25

"még ha feltételezhető, hogy nem csak a természet adta lehetőségekkel csiszolódott. " Ez mit jelent??

2005.11.26. 16:37:55

bizony mit is jelent? nem szabad csak sejtetni, Csite mondd ki amire gondolsz!

2005.11.26. 21:43:17

"| 2005.11.26. 16:37": ha már név nélkül írkálsz, mond ki te, hogy mire gondolsz! Vagy csak az fáj, hogy te nem írhatsz ide cikket, mint Csite? Szánalmas vagy!

kaka 2005.11.27. 16:47:41

kiki, ha nem tudod mi a helyzet ne okoskodj

miki 2005.12.02. 11:42:45

Érdekes. A Luka CS 2003 Decanter díjas lett, itt 4 pont.

Ezerjó 2005.12.22. 15:57:49

Erről van szó , a Léder családi pincészet is bizonyítja ,hogy van nagyon finom alföldi bor is .Én is kostoltam a Léderék borát haj rá így tovább.
süti beállítások módosítása