Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Január 1-től megszűnik a bor jövedéki adója

2005.12.01. 09:08 - Az Alkoholisták

Az alábbi pofás kis közleményt küldte ki ma a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.

Közlemény

39012/126-2005.

A Vám- és Pénzügyőrség tájékoztatja Tisztelt ügyfeleit, hogy 2006. január 1-től a szőlőbor literenkénti 8 forintos jövedéki adómértéke 0,-Ft/literre változik, a szőlőbor azonban továbbra is jövedéki termék marad.

A jövedéki előírásokban történő változás elsősorban a bor adóraktár engedélyeseket érinti. 2006. január 1-től azok az adóraktárak, melyek kizárólag szőlőbor előállítást, kiszerelést, tárolást, raktározást végeznek, tevékenységüket az egyszerűsített adóraktár engedélyesekre vonatkozó előírások szerint folytathatják. Ez azt jelenti, hogy a felhasznált szőlő és az előállított, vásárolt szőlőbor mennyiségéről évente kétszer kell csak elszámolást készíteniük és benyújtaniuk a vámhatósághoz, minden év augusztus 15-ig, illetve december 15-ig. Nem kell továbbá termékmérleget vezetniük csak pincekönyvet, s megszűnik a negyedévenkénti, a vámhatóság jelenlétében és ellenőrzése mellett tartott készletfelvétel is.

A bor adóraktáraknak 2006. január 1-jével nem kell külön kérelmezniük az engedélyük módosítását egyszerűsített adóraktári engedélyre, azonban tekintettel arra, hogy tevékenységük folytatásához jövedéki biztosítékot nem kell nyújtaniuk, annak felszabadítását az illetékes regionális jövedéki központtól kell kérniük.

2006. január 1-től a szőlőbor kapcsán csak a pincekönyv alapján elkészített mennyiségi elszámolás kötelezettsége marad fenn, az adóbevallási kötelezettség értelemszerűen megszűnik.

A bor adóraktár engedélyesek 2005. évre vonatkozó havi elszámolási, adóbevallási és adófizetési kötelezettsége nem változik.

Az egyszerűsített adóraktári engedélyesek 2005. december 15-én esedékes, a 2004. december 1. és 2005. november 30. közötti gazdasági évre vonatkozó adóbevallási határideje 2006. január 15-re módosul. Ezen időpontig kell teljesíteni 2005. december hónapban keletkezett adókötelezettséget is. Ezen túlmenően az egyszerűsített adóraktár engedélyesek a 2005. augusztus 1. és 2005. november 30. közötti időszakra esedékes mennyiségi elszámolást is a december havival kiegészítve nyújtják be, a meghosszabbított időpontig, 2006. január 15-ig.

A 2006. évi első mennyiségi elszámolást mindenkinek a 2006. január 1. és július 31. közötti, vagyis az egyébként előírtnál egy hónappal rövidebb időszakra kell kimunkálni és megadni 2006. augusztus 15-ig.

A kizárólag szőlőborral foglalkozó kereskedelmi adóraktárak - amelyek szintén egyszerűsített adóraktárként, az azokra vonatkozó feltételek szerint működnek tovább 2006. január 1-től - egy hónappal később állhatnak át a pincekönyvvezetésre, 2006. január 31-ig a nyilvántartás-vezetési kötelezettségüknek még a termékmérlegükben tehetnek eleget.

A szőlőbort belföldön - adófelfüggesztéssel és adózottan is - borkísérő okmánnyal lehet, illetve kell minden bortermelőnek szállítania. Megmarad az a szabály, hogy borkísérő okmány helyett az uniós tagállamokba történő szállításoknál a termékkísérő okmányt vagy az egyszerűsített kísérő okmányt kell alkalmazni.

A vámhatósági ellenőrzéskor a készletfelvételt a korábbi egyszerűsített adóraktárban is - azonosan a más adóraktárakban előírt eljárási rendhez - az adóraktár engedélyeseknek kell elvégezniük (korábban ezeknél a kis bortermelőknél a vámhatóság mérte fel és állapította meg a tényleges készletet).

A nagy bortermelőknél, azaz a korábbi bor adóraktári engedélyeseknél sincs a továbbiakban - azonosan a kisbortermelőkre eddig is érvényesült szabályozással - kötelezően elrendelt gyakoriságú, illetve időpontú készletfelvétel, s az új rend szerinti évenkénti egyszeri kötelező vámhatósági készletfelvétel sem vonatkozik rájuk. Az, hogy a vámhatóság mikor tart ellenőrzést a bortermelőknél, a vámhatóság mérlegelésén múlik.

égezetül megemlítendő, hogy a pincekönyv hitelesítését 2005. novemberétől nem az adóraktári engedélyt kiadó regionális jövedéki központok, hanem az adóraktár hatósági felügyeletét ellátó vámhivatalok végzik.

Címkék: híradó

19 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2712967

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: boom beach hack 2018.02.17. 03:42:44

Kapcsolat - A Város Mindenkié

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyborász 2005.12.01. 11:11:56

köszi, ez hasznos link volt

a 2005.12.02. 06:56:43

újabb lépés a borhamisítás felderítésének megnehezítésére. Köszönjük kormányzat. Emlékezzünk, h a borzárjegyet is megszüntették... politikai érdekeltségek

szolesz_feleseg 2005.12.02. 11:11:33

Nem értek egyet a-val. A zárjegy, illetve a jövedéki adó, önmagában nem ért semmit, kijátszható volt, viszont nagyban nehezítette a tisztességes termelők dolgát is. Többször kell ellenőrizni, mi van a palackokban és kész. Az adó amúgy sem volt magas, de a nagy pincészetek jól járnak. Komoly adminisztrációs terhektől szabadulank meg, ami többet is jelent talán, mint az a 8Ft. A kicsiknek szerintem majdnem mindegy.

Köszönet a cikkért, nekem nagyon hasznos volt! Lehet, hogy máshonnan meg sem tudom, hogy decembert is bele kell vennem az elszámolási időszakba.

Köszi!

l 2005.12.02. 12:03:06

Minél szigorúbb rendszer kellene. Lásd paprika ügy, vagy most a Corá-ban a szürkemarha ügy. Csak így lehet .

B 2005.12.02. 19:06:07

és akkor azt hiszed hogy eltünnek a hamis borok ? nem vagy te egy kicsit naív ??

tf1 2005.12.03. 10:52:19

szolesz_feleseg | 2005.12.02. 11:11 Én pedig veled nem értek egyet. Bizony sokat ért a zárjegy, nehéz volt megkerülni, ez látszott is a készletmozgáson, ami sokkal nagyobb volt, aztán mikor megszüntették szinte azonnal kb. a harmadára esett vissza. Az adminisztráció nem volt veszélyes, kis odafigyeléssel könnyedén meg lehetett csinálni(onnan tudom, hogy bor adóraktáram van). Most pedig hogy ennyit se fognak ellenőrizni a fináncok, tartok tőle hogy ismét beindulnak a hamisító nagyüzemek, és ami a legbosszantóbb hogy tehetetlenül kell végignéznünk, hogy még jobban lejáratják a már most se jó hírű régiónkat. Én személy szerint nem lazítottam volna, hanem visszaállítottam volna a zárjegyes-szigorú elszámoltatást.

b 2005.12.03. 13:33:23

tudjátok csak azt nem tudom a hatóságok (OBI, hegyközség )mért nem teszi a dolgát . Az utobbi hozzájárulása nélkül és ez első elnézésével készülnek azok a bizonyos italok. A mi régionkat csak édes borban érintik a hamisítások (tokaji ).

Sörmedve 2005.12.04. 10:08:02

b: ennek semmi köze a naivitáshoz. Az a törvény/jogszabály, amit nem tartatsz be minden eszközzel,hatástalan és ezért értelmetlen, olyan, mintha nem is lenne. Ha a fizető parkolóban a leparkolástól számított 15 percen belül nem raknának mikuláscsomagot a kocsidra, sose vennél parkolójegyet. Csakhát a hamisítás (borban is...) túl nagy üzlet, és élek a gyanúperrel, nemcska a hamisítóknak érdeke, hogy valójában ne történjen semmi....

bortermelő 2005.12.04. 11:57:05

Én sem értek egyet szolesz_feleseggel. A kannás értékesítésünk kb. 1 %-a az összértékesítésnek, viszont amikor bevezették a zárjegyet néhány hét alatt a volumen az ötszörösére emelkedett, majd amikor eltörölték újra visszaesett a régi szintre. Erről a jelenségről más bortermelők is beszámoltak. Szerintem ez egyértelműen azt mutatja, hogy amikor a zárjegy ér vényben volt a hamisítás némileg visszaesett.

Borzenkedő 2005.12.04. 14:32:52

Sajnos nem csak a hamisítók, hanem a számla nélkül értékesítők is komolyan alánk tesznek. A bruttó árban nem a nyolc forin kilövése volt a "kereskedők" nagy álma, hanem az ÁFA, és a titkolható forgalom. Más: Az az igazi aggodalmam, hogy a begyűjtött 8 Ft-ból (jövedéki adó-utód) a borászok által egyébként sem túl nagyra értékelt OBI kap 40%-ot minőségvédelemre! ( A három felügyelőjével fogja megoldani azt amit a fináncok-Isten tudja hányan- sem voltak képesek??) Miért nem lehet jól bevált módszereket alkalmazni? (Lásd pl. exportkvóta, ahol az engedély hátoldalán sorrendben fel kell sorolni minden kiadási bizonylatot és mennyiséget. A fináncok pedig az egyre gyakoribb utonállós ellenőrzéseikkel erős kockázatot jelentenének a bliccelőknek!) A mennyiségeket (kvóta) pedik a termelők ellenőrizhetnék, ha a hegybíróknak nyilvánosságra kellene hozniuk a nyilvántartásba vett hozamokat. Ráadásul a borászoknak jól betesz, hogy az újfajta nyolc Ft-ot nem a forgalombahozatalkor, hanem előre az OBI minősítéskor kell befizetni! Hogyan fogjuk ellenőrizni a 60%-nyi marketing hozzájárulás elköltésére alakult gittegyletet? Mennyire kerülnek a borászoktól távol? Kapnak e az egyes hegyközségek vissza ebből a pénzből? Szkeptikus vagyok! Mi itt vacakolgatunk, miközben a külföldi termelők szaporodó marketing akcióitól hangos a piac. Nem csoda, hogy egy év alatt meghétszereződött a külföldi borok értékesítése Mo.-on.

b 2005.12.04. 20:07:14

ezt a pénzt egy az egyben lenyúlják majd az tuti

borivó 2005.12.04. 20:11:21

és egy év múlva majd kevés is lessz, majd emelni kell az összeget ,az AMC nem egy jótékonysági intézmény sok éhes szájat kell betömniük és ügye most jönnek a váűlasztások is és ez is egy lehetőség a pénz lenyulásra (mintha erre is lenne példa )!

bortermelő 2005.12.05. 09:36:19

Borzenkedő | 2005.12.04. 14:32: egyetértek. A másik érthetetlen dolog a 8-ft-os őrületben, hogy ezzel a kormányzat a hazai termelőket szopatja meg. Jelenleg a jövedéki adót minden, a magyar piacon megjelenő bor után be kell fizetni (a külföldi borok után is). Viszont, a jövőbeli 8 forintos terhet a Magyarországon megtermelt borok után kell befizetni. Számszerűsítve: az import borok 8 forint előnnyel érkeznek (ők nem fizetnek), a magyar borexportőrök viszont 8 ft hátrányba kerülnek az eddigi pozíciójukhoz képest (mivel eddig jöv. adót nem kellett fizetniük). Egy állam lehet csak olyan idióta, hogy támogatja az importot és megnehezíti az exportot: a MAGYAR KÖZTÁRSASÁG. Szerintem az EU-ban hülyére röhögik magukat rajtunk.

bortermelő 2005.12.05. 09:36:50

Ja, és az AMC szerintem egy VICC.

Tsabby 2005.12.13. 16:33:58

Szőlész_feleségnek igaza van. A zárjegy a régi formájában csak a hamisítás legalizálását szolgálta. Közösségi marketin gre meg szükség lenne. Mert a világ nem azért hiszi el, hogy az ausztrál "kenguru bor " jó mert úgy érzi, hanem azért , mert okosan bele dumálják.

SZL 2006.01.02. 16:25:48

Valaki megtudná mondani, hogy akkor egy kis gazdaságnak január elseje után akkor mi a dolga. Továbbá még egy észrevételem is lenne, én egy kistermelő vagyok évi 60 hl borral, de nekem is ki kell az OBI-nak fizetni több ezer forintért évente a borok után a vizsgálati dijjat, ezt felháborítónak tartom. Mit lehet tenni, hogy az embernek ne kelljen ilyen plusz költségekbe vernie magát.

tf1 2006.01.05. 08:50:49

Semmit nem tehetsz. Illetve, ha el akarod adni a borodat, bizony fizetned kell. Ez egy ilyen ország.

profit 2006.01.06. 10:49:27

Egy éve engedve a biblia kisértésének bort iszom de csak mértékkel. Előtte mindent ittam,mértéktelenül.Fél éve140 ft-ért Tokaji bort szállitanak nekem kannákban .Nagyon finom, akárkinek ajánlottam mindenkinek ízlett.Létezik hogy eredeti bor,merjem ajánlani továbbra is?
süti beállítások módosítása