Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Zsákutca és/vagy/helyett reneszánsz

2005.12.12. 17:56 - Albert gazda

Két hozzáállásról tudni. Az egyik szerint el kellene felejteni a szamorodnit, van elég értékes borféle Hegyalján, a külhon alig tud eligazodni, tegyük egyszerűbbé a dolgát. A másik azt mondja, épphogy a szamorodni képes tartalmasnak, jól ihatónak és érthetőnek lenni, vele lehet leverni a világot. Kóstoltunk összalkoholistailag, tapasztaltunk, a fényes jövőbe kíváncsian tekintünk.

Önéletrajzi elemekben bővelkedve elárulom, a rossz töményektől és az agyonszénsavazott magyar söröktől a jó borok felé vezető utamon az egyik mérföldkő szerepét a Tokaj Kereskedőház száraz szamorodnijai játszották. Ez ma hülyén hangzik, de nem szégyen. Aztán teltek-múltak az évek, és egyre kevésbé tudtam értelmezni a bortípust. A szárazat, legalábbis, mert az édeset mindig könnyebb volt. Ennélfogva is meghatározó élményemnek a Disznókő 1993-as édesét tartom, amelyet mellesleg fene se tudja, hányszor dobott vissza az Országos Borbíráló Bizottság. Ja: az ízpolémia nemcsak az aszúk, a szamorodnik frontján is szedte áldozatait. Habár reduktív aszú és reduktív szamorodni sincsen. Utóbbi műfajra még inkább rátelepedtek az úgynevezett hagyományok – amelyek egyebek közt az élesztőhártyában testesültek meg –, miáltal ami nem volt sherrys, azt nem tartották szamorodninak. Holott kedves mestereink szerint a lényege benne van a névben, ahogy termett, ugye, egyben szedve egészséges, töppedt, aszús, együtt kezelve, az érlelési idő egy plusz egy év, és kész, jöhet a jó bor, ha jön.

Sok nem jött eddig. Meglátásunk szerint csakhamar mégis reneszánsz következik, akkor is, ha némely pincészetek – noha az elmúlt esztendőkben nemegyszer alkottak nagyokat – felhagyni készülnek a szamorodnizással, a szortiment szűkítése, avagy a portfólió letisztítása jegyében. Kár. A szárazat mindazonáltal változatlanul nehezen tudjuk hová tenni, jobban eligazodnunk a grandiózus kóstoló sem segített, nem találjuk ezekben a borokban az egyediséget meg a tokajiságot meg a komplexitást meg az izgalmat, legalábbis úgy nem, ahogyan azt mi magunknak elképzeljük. Zsákutca? Várjunk még, előbb-utóbb hátha beesik valami.

Az édesek viszont hengereltek, és nemcsak azért, mert Szepsy István is ott van már az imaginárius fedélzeten, és tán főideológussá is előlépett. Lesznek itt még szépségek, e meggyőződésünk erősödött meg. A következő dilemma az lehet, miben különböznek az "új stílusú" szamorodnik az "új stílusú" aszúktól. Mármint, nem a készítési módok tekintetében, hanem. Egyfelől ha a beltartalmi értékek egálban vannak mondjuk egy 5 puttonyos aszú tulajdonságaival, akkor nem biztos, hogy a szamorodni könnyebben lecsúszik a torkokon és egyszerűbben illeszthető a gasztronómiába. Másfelől ha az árak is megközelítik a tízezer forintot, nem lesz a mindennapok visszakézből elérhető itala.

Na de félre, kétely, félre, bú, ezek felett ráérünk merengeni később, amikor már akkora lesz a választék itten, hogy számon tartani is alig győzzük. Most még a szűkös felhozatal miatt kellett nehézségeket legyőznünk, amíg összeállítottuk a sort – ebben a Veritas, a Bortársaság és a Corvinum is segítségünkre volt, tenksz –, végül hat száraz és kilenc édes minta méretett meg. Felteszem, vannak a piacon olyanok még, amelyek érdemesek lettek volna érdeklődésünkre, várjuk az észrevételeket, ám úgy érezzük, tisztességeset merítettünk. Hogy kik nyertek, az alant kiderül. A kóstolás vak volt, első körben a szárazakat, másodikban az édeseket szedtük ízekre, jegyzeteltünk, ezeket összegzem, küvésítve a kollégák mondandóját saját szavaimmal.

 

 

Száraz szamorodnik

 

Gundel 2000
(az 1894 borvendéglőben 3200 forint éttermi áron, másutt olcsóbb, de hol?)

Sötét aranyszín, sherrys, sötét illatok, gomba, vegetáliák, mélyről méz. Ízben jól indul, van tartalma, mindaddig, amíg a végén a savak hiánya fel nem tűnik, azaz a korty túlontúl sebesen el nem tűnik. Vizes. Van valami játéka, de nincs struktúrája. Bobot tompa büdösség zavarta, Csitét petrolosság, HT-t lábszag. A relatíve rendezett, a "van benne anyag, de nem áll össze" és a "nem túl szép" megjegyzések illusztrálták az összbenyomások sokszínűségét. Nekem egy-két éve nagyon bejött, került belőle több palack, meg is iszogattuk, egy maradt, most nem tetszett.
Albert gazda: 4 pont
Bob: 3,5 p.
Csite.: 4 p.
Húzós Tannin: 4 p.

Királyudvar 1999
(nem forgalmi tétel)

Csite szeretett volna meglepetést okozni vele a csapatnak, végül ő maga csodálkozott főként. Kevésbé rokonszenves, körtés-likőrös, édeskés-pacsulis, tartalmasabb anyag, de rendezetlen, savanykás és csípős, írtam én. Csite cserzett bőrt és dohosságot is érzett, meg sok fát, többen almát hozzá, és senkinek sem állt össze a kép. Visszakóstolásra összekapta magát, bár hódító nem lett.
Ag.: 5 p.
B.: 4 p.
Cs.: 5 p.
HT: 4 p.

Árvay János Hétfürtös 1999
(Veritas, 3260 Ft)

Sötétebb szín, fáradt, reszelt almás illat, lyukas, savhiányos ízkép, gombás lecsengés. Más megközelítésben: kényérhéj, gomba, alma. Avagy: tipikus retróillat, íze "a sherryben áztatott kényéré", semmitmondó bor.
Ag.: 2,5 p.
B.: 2 p.
Cs.: 2 p.
HT.: 2 p.

Majoros László Tokajicum 2002
(Veritas, Cora 1600-1700 Ft)

Az első bor, amiben bőven volt élet. Halványabb szín, elsőre kicsit zárt, aztán nyílik, gyümölcsösen, likőrösen, Bob illatában birsalmát, mézet, aszalt sárgabarackot, mazsolát és mogyorót is talált, HT csokoládét, Csite vaníliát, én felsikoltottam: "Végre struktúra!" Sok volt a sav, de sok a zamat is, mineralitást is érezni véltem, s végül megállapítottam, vad. HT ezt így fogalmazta meg: jó savgerinc, fiatalos, erős. Csite és Bob kis tompaságot észrevételezett, s utóbbi azt írta, "korrektül összerakott bor, de nem több". A legjobb száraz így is ez lett.
Ag.: 5 p.
B.: 4,5 p.
Cs.: 5 p.
HT: 5 p.

Tokaj Kereskedőház 2000
(Match, 1249 Ft)

Gomba. Dió. Vegyipari termékek. Tompa, nem valami érdekfeszítő, üres, szúrós, agresszív, mondtam én. Illós, kenyérhéjas, rossz, büdös, büntető tétel, mondta Bob. Rossz hordó, rossz szőlő. Kesernyés-savanykás-zöldes szag, a sav húz, karmol, mondta Csite.
Ag.: 2 p.
B.: 1,5 p.
Cs.: 2 p.
HT: 1 p.

Puklus János, Szentkereszt-dűlő 1996
(Corvinum, 1391 Ft)

Korához képest a legkevésbé sem sötét – az összefüggést utólag észrevételeztük –, illatában főként likőrösség, ízében nehézkes, a gyümölcsök lecsengésben bukkannak elő. HT úgy látta, nagyon jól indul, de ellaposodik, aztán a vége megint hosszú, Bob szerint a szerkezete legalább egyben van, Csite leszögezte, a fa erős, de a bor jól iható.
Ag.: 4 p.
B.: 4 p.
Cs.: 4 p.
HT: 4 p.

 

 

Édes szamorodnik

 

Oremus Birtokválogatás 2000
(Bortársaság, 2980 Ft)

Magasan kezdtük a második fordulót. Illatában a szép sárgabarack, a mézek és a hárs mellett kellemes füstösség és kevésbé kellemes gombásság bujkál, így HT. Mindenki soknak érezte az édességet, Bob sűrűnek a szövetét, Csite bombának a gyümölcseit, én meg örvendtem az árnyalatnyi animalitásnak, és ugyan elviseltem volna több savat is, szerettem nagyon.
Ag.: 8 p.
B.: 6,5 p.
Cs.: 7 p.
HT: 7 p.

Szepsy István Úrágya 2003
(még nincs forgalomban, drága lesz)

Még magasabban folytattuk. Burgundia, döbbentem meg, vagyis minerália, animália, füstösség – HT szabadjára engedte írói vénáját, ekképpen: mustárban pácolt csirkemell grillezve és tökmag –, és sok-sok gyümölcs is még, körte, birs, méz. Ilyen az Úrágya, mondta Csite. Nagyon szépen összerakott test, széles, telt és magas, kristálytiszta savak tartják, nagyon hosszú, gyümölcsös lecsengéssel búcsúzik, ragadta meg a lényeget Bob. Izgalmas, sűrű, klasszis, kontráztam én. Struktúrája feszes, vibrál benne az élet, adta nem alább Csite.
Ag.: 9 p.
B.: 8,5 p.
Cs.: 9 p.
HT: 8 p.

Tokaj Kikelet 2003
(még nincs forgalomban, ez sem lesz olcsó)

Hatalmas meglepetés Csite jóvoltából – és voltaképpen nem is meglepetés. Annak legalábbis, aki ismeri Berecz Stephanie korábbi Disznókő-főborász életét és munkásságát. A Kikelet a családi kispince. A bor meg gyöngyszem. Bob az előzőhöz mérte, így: "Kevésbé komplex, viszont hihetetlenül arisztokratikus, elegáns illat. Ízben is az elegancia a hívószó, csodásan lecsiszolt test, megkapó harmónia, összetett, kristálytiszta. Utóízében széles, magas, betölti az összes érzékszervet. Pompás bor." Tetszett a többieknek is, nekem leginkább a kifinomultsága miatt. Tanninnak az arányossága jött be, Csitének az életvidámsága.
Ag.: 8 p.
B.: 9 p.
Cs.: 8 p.
HT: 7 p.

Tokaj Kereskedőház 2000
(Match, 1299 Ft)

Visszaugrottunk, szomorkodtunk. Kenyérhéj és sherry, semmitmondó, a "cukorral tuningolt száraz szamorodni ízét hozza", erős, savasság, hasonlók.
Ag.: 2 p.
B.: 3 p.
Cs.: 3 p.
HT: 2 p.

Oremus 1999
(valószínűleg nincs már forgalomban)

Megnéztük, régi favoritunk hogyan tartja magát. Sötétebb, nagyon botritiszes, minerális, de szép, van benne sűrűség, mondtam. Bob hozzátette, picit már tompul, laposodik, a harmónia billeg, bizonytalan, de még egyben van, korrekt anyag gombás ízekkel. Mintha túl lenne a csúcson, vélekedett HT. Nem csúnya még, nyugtázta Csite.
Ag.: 5 p.
B.: 4,5 p.
Cs.: 4 p.
HT: 5 p.

Chateau Megyer 2000
(Veritas, 1440 Ft)

Zárkózott, nehezen nyíló illat citrusokkal, mandarinnal, nincs egyben a bor, alkohol kilóg, szögletes, darabos, szétállnak benne a dolgok, tette szóvá Tannin. Nem értettem egyet: bár zártnak találtam induláskor, de aztán gazdagnak és szépnek, gyümölcsös utóízzel, a kelleténél szerényebb acidokkal. Csite HT véleménye felé hajlott – "száraznak tűnő érzet, leszállóág" –, Bob pedig középutazott. Így: "Egész szép anyag, de nem elég ízgazdag, és kicsit szétáll."
Ag.: 6 p.
B.: 5 p.
Cs.: 4 p.
HT: 4 p.

Zemplén Hegyhát Nyulászó 2002
(Bortársaság, 3990 Ft)

Szepsy mester első legeslegújabb kori édes szamorodnija, legalábbis, amely eljutott a kereskedelembe. Körülrajongott tétel, amely engem eddig – noha kvalitásosnak találtam – nem hengerelt le. Most sem. Csitét nagyon is: "Viaszos, őszibarackos, körtés, botritiszes – laza talajra emlékeztető –, sűrű szövésű, gyümölcsökben gazdag, hosszú", áradozott. Bob leheletnyivel több savat szeretett volna, én a mineralitásnak örültem, de túl könnyednek véltem, HT a Disznókőre gyanakodott.
Ag.: 6 p.
B.: 7 p.
Cs.: 7 p.
HT: 6 p.

Kiss István 1999
(Corvinum, 1016 Ft)

A mezőny legolcsóbb tétele. A leggyengébb is. A kollégák csúnya szavakkal illették – igazi büntetőbor, az ellenségemnek sem adnék belőle, ez a megállapítás volt még a legtoleránsabb –, és én sem dicsértem: gombás, furcsa, érdektelen.
Ag.: 2 p.
B.: 1 p.
Cs.: 1 p.
HT: 1 p.

Disznókő 2000
(Zwack, 2766 Ft)

Az 1993-as emléke és a 2000-essel kapcsolatos korábbi élményeim alapján többet vártam. Ennél mindenképpen: "Nagyon intenzív, izgalmas illat, van benne matéria, vastag, kis bizonytalansággal és kevés savval, el van tompulva." Csite ugyanezt így dekódolta: "Megbillent már, a kesernyét nem kíséri végig a sav-cukor egyensúly, de ajánlható még." Az értékeket mindenki felfedezte, a savakat mindenki hiányolta, aztán ennyiben maradtunk.
Ag.: 5 p.
B.: 5 p.
Cs.: 5 p.
HT: 5 p.

Címkék: kóstolás

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5212951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyaljai 2005.12.12. 19:36:11

A száraz szamorodniról egyesek már-már mint kihalástól fenyegetett veszélyeztetett, védendő állatfajról beszélnek. Valóban az elmúlt másfél évtizedben a mennyisége, piaci jelentősége egyaránt csökkent. Pedig a száraz szamorodni igazi hungarikum, egy természetes aperitív ital, és ha nincs kéznél vörösbor, sok esetben alkalmas pótlására az ételekkel való kombinációkban. Ennek ellenére néhány termelő csak azért készít száraz szamorodnit, hogy a borkóstolási sorban bemutathassa, ő ilyet is tud. A forgalmazása a cége árbevétele szempontjából elhanyagolható. Bár itt sokkal kevesebb a technológiai kockázat, mint az aszúknál, de a jó száraz szamorodni érleléséhez, fejlődéséhez is kitűnő alapanyagra van szükség. Nem elég egy kis fordítás hozzáadásával, vagy az érlelést gyorsító darabban tartással „felturbósítani”. Sem a magasabb hőmérsékletű pincében történő érlelés, sem a palackbuké nem tudja pótolni a száraz szamorodnitól elvárt komplexitást. Ha nem volt meg a megfelelő botrytiszes, magas extraktú alapanyag, a vontatott erjedés során keletkező magas szénatom számú alkohollal, például glicerinnel, az érlelés eredménye egy kényszeredett, egysíkú ital lesz. Talán a jó száraz szamorodnija van a Babits Pincészetnek, és a Tolcsvabor Kft-s Sajgó Gábornak.Az édes szamorodni esetében a borjog és az OBB illetve a TBB által megkövetelt érlelési időt, illetve az érlelésből származó ízek megjelenését nehéz elérni. Ezért a termelők többsége lemondott az édes szamorodni készítéséről, és forgalmazásáról, illetve az erre alkalmas alapanyagot fahordós érlelés nélkül késői szüretelésű borként palackozzák le. Ennek nyilvánvaló gazdasági okai is vannak. Hamarabb lehet a bort eladni, és néhány termelőnek sikerül lényegesen magasabb árat is elérnie. Ezzel viszont lemondanak a hungarikum jellegről, és egy sokkal keményebb piaci kategóriában versenyeznek. Sajnos a kevéssé tájékozott borfogyasztók számára ezek a borok és az édesített borok közötti érték- és árdifferencia nehezen magyarázható meg. Ennek ellenére reális, hogy a kóstolási sorban az édesek jobbak voltak, mert a tokajiak mégis úgy gondolják, hogy az ő nagy boruknak édesnek kell lenni, és ezért többet foglalkoznak vele.

batonage 2005.12.12. 20:13:13

Sajgó szárazát magam is igen megszerettem, legutóbb a Magyar Borok Házában kóstoltatott, ott 800ért adta a 2000es palckját, szerintem remek vétel, nem túl vaskos, de szép, arányos.

T 2005.12.12. 21:04:02

Végre! Ezt ismegértem, cikket olvashattam a száraz szamorodnival kapcsolatban. Na ez töményen jellemzi a száraz szamorodnihoz fűződő divatnélküli állapotot. Pedig - ahogy már elhangzott - igazi hungarikum, védeni kell, de méginkább termelni. Előre a szamorodni útján. Köszi, próbálok kóstolni belőlük.

coolabi 2005.12.12. 22:31:49

Ciki vagy sem, én szeretem a szamorodnit. Ha egyszer divatba jön (mióta én szeretem nem igazán divattermék) az lesz az igazi kánaán. Jó lenne ha többen is termelnék hogy tényleg csak minőségi nedű csússzon le a torkunkon.

Thomas 2005.12.12. 23:34:24

Nos igen, a fogyasztó édesszájú és (tisztelet a kivételnek) nemhogy azt nem tudja, hogy mik is egy adott bor általános jellemzői, de a bort is csak cimkéről ismeri :-( Meg aztán a visszamaradó cukor alatt el lehet rejteni dolgokat. Ennek kikuszöbölésére lehet glükózoldatos kóstolást végezni (elnyomja az edesérzékelest és a borbol érezhetővé válik a többi rejtett komponens). Így meglepő élményeket lehet begyűjteni!

2005.12.13. 00:28:44

Hamvas volt talán az utolsó, aki úgy istenigazából megmondta. "...az öntudatos férfi legizgalmasabb itala..." Én is szeretem, a száraz fehérek legnagyobbikának tartom. Eggyetlen bánatom, hogy ritkán botlok bele a jobbik példányba... A nedű reneszánsza az egyetlen esélye a magamfajta gondolatokkal bíróknak. Ahhoz meg marketing kell kérem! Mert el kell mondani mindenkinek, hogy a száraz szamorodni micsoda is! És ha a kereslet nő, akkor a verseny, minősép, mennyiség stb már adja magát... Valahogy úgy, ahogy Hamvas elkezdte...

Pumalyos 2005.12.13. 09:40:05

Bereczék 2003-as szamorodnija már Etyeken a Kezes-Láboson ott volt és nem csak kóstolni lehetett, bár valóban nem olcsó. A száraz szamorodniból - méltatlanul - hiányzik Dusóczky Tamás 99-ese, pedig nagyon szép tétel.

tocai friulano 2005.12.13. 10:32:12

azert ne feledjuk el, h a szaraz szamorodniban is van jonehany gramm maradekcukor (mar nem emlekszem, h pontosan mit mond a tv. de nem max. 4 mint az egyeb szaraz boroknal). persze, ha van sav is...

muskotály küvé 2005.12.13. 13:51:21

Először is el kéne dönteni, hogy milyen szemszögből nézzük a dolgokat. Én fogyasztó vagyok, engem az érdekel, hogy mit kapok és mennyiért, és rengeteg probléma előzi azt meg, hogy külföldön mennyire ismertek vagy kelendőek a magyar borok. Más helyen már elhangzott, és én is ezzel értek egyet, hogy Mo egyszerűen nem termel akkora tételeket, amiket a nemzetközi piac érdemben megérez. Másrészt Mo-n kialakult olyan borfogyasztó réteg, amelyik (szó szerint :) ) felszívja a prémiumkategóriás borokat, a nemzetközinél magasabb árakon, ezért szerintemnem is nagyon akarnak a borászok exportálni. Következésképpen - nekem - tökmindegy, hogy egy bor hungarikum-e vagy sem, ismerik-e luxemburgban vagy sem. Szerintem a fogyasztó fogyasszon (amit akar), a szakértő kóstoló minősítsen, de ne azon törje a fejét, hogy adott dolog kell-e a termelő vagy a borvidék szortimentjébe, mert az meg az ő dolguk, hogy olyat termeljenek amit megveszünk. Egyébként én szárazszamorodni-párti vagyok, a száraz szamorodni füstölt sonkához jobb, mint a kenyér (ld jamón-sherry), ha valaki nem akar termelni, monnyon le.

kéccé 2005.12.13. 15:30:21

a zsákuccát kéccével írják! Legalábbis ha egy déli borvidékünkről van szó!

tocai friulano 2005.12.13. 15:37:25

kedves Winston! en is orokke orizni fogom emleked!

Csaba 2005.12.13. 15:40:17

Felmerül a kérdés: Kell-e a bírálatnak szakmai értéket közvetíteni? Ha igen, akkor az első bort egy falusi borverseny kevéssé képzett birálói kizárták volna (lábszag, petrolosság tompa büdösség) a bírálók értkelése összesen alig kevesebb mint 4 pont. Árvay Hétfürtöse, vagy a Tokaj Kerház bora kevésbé becsületsértően kapott átlag 2 pontot. Tudtok ti bírálni?

2005.12.13. 15:56:45

kimodiztak valami winstont?

Lektor 2005.12.13. 16:51:07

Ha most azt írnám ide.hogy köcsögök, akkor valószínűleg kitörölnék innen! Éppen ezért nem írom csak azt, hogy minek foglalkozik az borral, aki nem ért hozzá!

kispé 2005.12.13. 17:36:56

jajj de szeretem a hozzáértőket, meg ezt a hozzáértőzést! Végül is kellenk hivatalos szakértők is, akik megideologizálják a rossz/gyenge borokat. Ki ért a borokhoz?

b 2005.12.13. 18:40:30

Minekfoglakozik az ki nem ért hozzá.Ha nem adnak palackozási engedélyt annak nyomós oka van . A másik hegyalján az igazi trdicionális száraz szamorodnit a legnehezebb készíteni , nem is sokan tudnak , ezért nem is sok helyen tudnak megkinálni vele .Ha nem ismered ,akkor megvezetnek , mást kapsz helyette.

tretep 2005.12.13. 19:07:59

Ha jól tudom, a szamorodnit sherryzálják, amennyiben tisztelik a hagyományokat. így alakulnak ki egyedülálló harmadlagos aromái. A palackon viszont nincs feltüntetve eme érlelési módozat, és a bor sem mindíg árulkodik az élesztőhártya alatt képződő aromákról. Nem kéne törvényileg is előírni itt valamit, csakhogy szegény fogyasztó biztonsággal juthasson hozzá a jó szamorodnihoz?

Petty 2005.12.14. 09:42:26

Kedves b, idd csak a kereskedőház fél pontos cukorszirupjait amíg jól esik! Ha valaki tönkrevágja a "Tokaj" nevet az az OBB és a Kerskedőház duója. Miattuk a tokaji egyedül idehaza világhírű, máshol olasz meg ausztrál borok ugranak be róla ...

Művelődő 2005.12.14. 11:37:09

Nem azért,de annyira ráértek egymást fikázni!Nem egyszerűbb csak leírni a véleményed?Nem mindegy,hogy egyezik-e,vagy sem másokéval?Csak leírjad,az a lényeg!!!Egyébként kb. 1 éve leihadaltam az egyik lepontozott tételtől,ez a cikk meg felkeltette az érdeklődésemet,hogy vajon valóban,annyit süllyedt-e a minősége.Ideje -lenne- újraksótolnom.A (jó) száraz szamorodni egyébként,valami különleges kategória:Isten!

b 2005.12.14. 17:41:10

Művelődő ! Szívesen megkinálnálak az általam készített száraz szamorodnival, ha kedveled a klaszikusokat .

b 2005.12.14. 19:44:00

Kedves Petty ! nem tudom honnan vetted ,hogy hogy én Őket pártolom ,magam mellet beszéltem mivel elég közel állok ehez a szakmához már több tíz éve . Szerintem ez nem az a fórum ahol ezt kellene vitatni ,nekem egyébként más a véleményem !

M 2005.12.14. 23:09:09

nem cserélték véltelenül meg az Árvay és a Majoros tételt? legalábbis személyes élményeim alapján ez történhetett...

Művelődő 2005.12.15. 07:20:29

b!Így látatlanba is nagyon kedves vagy,köszi!Benne vagyok!

Cenzúrázott Winston 2005.12.16. 09:54:20

Kedves Lektor! Nem a vulgáris szavakkal van bajuk, hanem a kritikát nem bírják. :-)

hegyaljai 2005.12.16. 22:27:26

Kedves petty! Az OBB már nem dönt ez év eleje óta a tokaji borok forgalmazásáról. Helyette van a Tokajhegyaljai Borminősítő Bizottság. Ott aztán vannak olyan besorsolt termelők, akik a sáját borukon kívül akkor találkoznak abban a hónapban más borral. Ők aztán biztosan tudják a frankót. :-))

b 2005.12.17. 20:50:50

művelődő ! a borasz2@freemail.hu címre küld el légyszíves a telefon számodat és megbeszéljük a részleteket .

Schmidt Andrea 2005.12.30. 17:55:21

Tisztelt bírálók (vélemény nyilvánítók)! Véleményem szerint a Puklus Pincészet száraz szamorodnija rendkívül szép, még véletlenül sem lehet benne hibát felfedezni. A családom kedvence! Üdvözlettel, Schmidt Andrea

elzee 2006.01.02. 22:45:33

"a sherryben áztatott kényéré", "Kenyérhéj és sherry" - kóstoltatok ti valaha is sherryt? Akkor nem írnátok ilyen butaságokat....
süti beállítások módosítása