Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kebeldagasztás

2005.12.14. 12:43 - alföldi merlot

Nagyon szeretném tudni, hogy azok a világhírűek sokkal szebbek-e, mint a pannon bor.

Gyermeki kíváncsisággal hajszolom a pontszámokat és a díjazott borokat. Ahelyett, hogy ülnék a riojai kifőzdében és a ház borát ízlelgetném, vagy a nadrágszíjparcellás francia paraszt szűretlen és romlatlan terroir-levét kortyolgatnám törpe satója udvarán, én délalföldi kúriám nappalijában a világhálót teszem tűvé, és minden külföldre utazó barátnak, rokonnak kívánságlistákat küldözgetek a legnevesebb kritikai fórumok megfizethető ajánlásaival. Mert nagyon szeretném tudni, hogy azok a világhírűek sokkal szebbek-e, mint a pannon bor.

A rövid válasz: nem. Sőt, többnyire nem. Sőt, nagyon ritkán igen. Persze, ha külföldről is olyan kisszériás borokat kóstolhatnék, mint amilyen tételekre a magyar boröntudatom nem kis részben támaszkodik, vagy a külföldi kínálat arcátlanul árazott borait ugyanúgy végigkóstolhattam volna, mint a magyarét, akkor lehet, hogy mást mutatna a kép. De most már nem félek azt mondani, hogy vörösben is sínen vagyunk. Fehérben meg már jóideje.

Külföldi portyázásaink és a Wein&co választékának néhány különösen ígéretes darabját teszteltük vakon. Szupertoszkán, szuperosztrák, Chateauneuf-du-Pape, Rioja, ami a kezünk ügyébe esett. Tanulva a korábbi villámkóstolókból, és nem feledve, hogy alaposan megcsapoltuk a hitelkártyáinkat, ezúttal a szokásos 5 perc helyett átlagban 20 percet szántunk kollekciónk egy-egy gyöngyszemére.

A mezőny (a kóstolás sorrendjében):

1.Chapoutier „La Bernardine” Chateauneuf-du-Pape 2003. 100% Grenache. Sajnos, már nem szerepel az osztrák Wein&co kínálatában, de 30 euro volt, és állítólag Robert Parker 92 pontra értékelte.

2. Bock Syrah 2003. Kb. 35 euro. Les Citadelles du Vin arany, Borbarát: 4 csillag.

3. Villa Cafaggio ’San Martino’ 1999. Kb. 40 euro. Itthon is kapható (IFDT: 9.700 ft) színtiszta sangiovese (igaz, 3 különböző klón). A birtok tulajdonosa Stefano Farkas. A bor a 2003-as Gambero Rossoban 3 poharat kapott (ez a maximális elismerés).

4. Vina Izadi Rioja Reserva 2000. 23 euro. Tempranillo alapú blend az egyik legelismertebb mai spanyol pincészettől. A 2001-es évjárat a Decanterben 4 csillag.

5. Gesellmann Opus Eximium 2003. 22 euro (Wein&co). Kékfrankos, st. laurent és zweigelt cuvée az egyik legrangosabb burgenlandi pincészettől. (Fixa ideám, hogy ideje volna ezekből a félig-meddig hungarikumokból (a st. laurent helyett kadarkával) egy szuperpannont készíteni. Mondjuk, Szekszárdon.) A Falstaff 91-93 pontra értékelte. (Egyébként a Gesellmann pincészet egyik csúcsbora a IV. Béláról elnevezett „Bela Rex”.)

6. Col d’Orcia Olmaia 2000. Helyszíni beszerzés, 22 euro (egyébként 30 körül mozog). Néhány díj: Gambero Rosso: „3 pohár”, AIS Duemilavini 2005: „5 fürt”, Wine Spectator 92 pont. Az 1994-es évjárat (2003-ban fogyasztva) talán életem legszebb vörösbora volt. 100% cabernet sauvignon.

7. Ch. Haut Batailley 2002. 28 euro (Wein&co). 5ème Grand Cru Classé, Pauillac. 65% CS, 25% merlot, 10% CF. Wine Spectator: 89/91 pont, Decanter: 4 csillag, Wine-Journal: 18 pont.

Házi kóstolóink történetének eddigi legegyértelműbb eredménye. Ezúttal az egyéni sorrendek alapján összesítettünk, és öten kóstoltunk. A sorrend:

1. Bock Syrah 2003 (5 első helyezés).
Lehengerlő bor. Végigvágtat az emberen. Mindene mély, sötét és csábító. Fő illat- és ízjegyei: tejes kávé, szilvalekvár, feketecseresznye, szeder. Nagy test, nagy tannin, nagy extrakt, végeláthatatlan lecsengés. A másik éllovassal összekóstolva tűnt csak föl, hogy a savakat a tikkasztó 2003-as nyár jórészt kiégette, és a sokszólamúság sem erénye. De bármit hajlandók vagyunk neki megbocsátani. Mennyei! Adja az ég, hogy a jövőben hasonló Bock borok szülessenek!

A MA minősítése: 8 pontnemzetközi klasszis!

2. Col d’Orcia Olmaia 2000 (5 második helyezés).
Ennél a bornál is hálát adtunk az égnek, fohászkodtunk és pihegtünk. A Bocknál kevésbé intenzív, de összetettebb egyéniség. Fő illat- és ízjegyei: vanília, cseresznye, tinta, gyógyszer, menta, virág és rumos dió. Kezdetben lakkot is éreztem, amit egyáltalán nem kedvelek. Magas alkohol, határozott tannin és teherbíró savgerinc. Szájban finoman édes, a lecsengés viszont elegánsan fanyar és száraz (alapvetően keserű csokoládé némi konyakmeggy beütéssel). Étkezéshez inkább ezt választanám, mint a Bock Syrah-t.

A MA minősítése: 8 pont – nemzetközi klasszis

3. Chapoutier „La Bernardine” Chateauneuf-du-Pape 2003 (3 harmadik helyezés, 2 negyedik helyezés)
Ezt már a nálam nagyobb borsznoboknak is bátran merem ajánlani. Talán a legszebb francia bor, amihez eddig szerencsém volt. Finom és törékeny. Ahogy az „igazi” pinot noir-t elképzelem: halovány szín, intenzív florális illat, eperöntet és gyógyfű. Csakhogy ez 100% grenache. Magas alkohol és határozott tannin, a lecsengésben kesernye. Régi vágyam volt Chateauneuf-du-Pape-ot kóstolni, és nem okozott csalódást. A rafinéria ezúttal egy vonzó alapanyagon működött (nem a siló, a bőr és a veríték árnyalatait kellett szálazgatni), és a finomság mellett volt benne valami rusztikus alaptónus. (Jó vicc volna, ha kiderülne, hogy ipari méretekben, vásárolt szőlőből készíti egy arctalan befektető csoport. Szerencsére nem így van. De érdekes módon van ausztrál pincészetük is: Mount Benson.)

A MA minősítése: 7 pont

4. Villa Cafaggio ’San Martino’ 1999 (2 harmadik helyezés, 3 negyedik helyezés)
Tipikus sangiovese. Rusztikus és őszinte bor, aminek aromatikája viszonylag szűk tartományban mozog, de a nemességéhez nem férhet kétség. Tegyünk csak egy ilyen sangiovesét hasonló árkategóriájú ausztrálok mellé, és azonnal megérezzük, hogy mi a különbség a szőlő leve és a pacsuli között. Először brutálisan áporodott, szúrós szagot árasztott. Néhány perc múlva kisimult, és bútor, dohány, keserű csokoládé, mandula és olajos hal illata lett. Szájban tejkaramella, szilvalekvár és halvány menta. Bár már 7 éves, még óriási energiák feszítik.

A MA minősítése: 7 pont

A többit már nem raktuk sorrendbe. A saját jegyzeteim és értékelésem:

Vina Izadi Rioja Reserva 2000

Illatban a bőség zavara: tejes kávé, ribizlilekvár, citrusos jegyek és vanília. Élénk, jó savú, tanninban gazdag bor. A lecsengés meggyes, cseresznyemagos. Kissé kócos, csípős, savanykás jegyekkel, de összességében rokonszenves versenyző. Magyarnak tippeltem.

A MA minősítése: 6 pont

Ch. Haut Batailley 2002

Közepes színintenzitás, a mezőnyhöz képest szerény test. Komplex illat: marhapörkölt, gyógyszer, fű. Szájban sem gyümölcsös, inkább földes pörkölési aromákkal. Karcsúságához meglepően durva tanninok társulnak, és a lecsengés enyhén csípős. Mindenképpen csalódás.

A MA minősítése: 5 pont

Gesellmann Opus Eximium 2003

Mivel az osztrák ízlés közelebb áll a magyarhoz, mint a francia, az angol vagy az amerikai, ezért igen sokat vártam tőle, hiszen a Falstaff 91-93 pontra értékelte, amit sok brunello vagy szupertoszkán is megirigyelhetne. Sokat ígérő látszat: mélybordó, kétsoros koronával. Aztán rajtam kívül mindenkit kiütött az átható vizelet-szag, amit a tiltakozásom nyomán is csak silóra voltak hajlandóak finomítani. Én bőrt, gyógyszert és pörkölt mogyorót éreztem. Szájban nagyon erős hordó, feketecseresznye, magas alkohol. Selymes és lágy lekerekedett tanninokkal, szép savakkal. Idővel sokat szépült, de az ízében így is megmaradt egy kellemetlen animális mag. Csalódás.

A MA minősítése: 5 pont

Az első két helyezettnek a legnagyobb sznobok sem tudtak volna ellenállni. A Chateauneuf-du-Pape még sok pénzembe fog kerülni – nem véletlenül zengenek róluk ódákat. A Chapoutier La Bernardine különleges iskolázású, de azonnal megszerethető egyéniség. A többiek élvezetéhez már nem árt egy kis hajlam az okoskodásra, az ínyenckedésre, sőt, az utolsó kettőnél, a polgárpukkasztásra.

Címkék: kóstolás

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7712949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2005.12.14. 13:54:54

Bock shiraz tényleg nagyon jó. Csak az ára...

Fire 2005.12.14. 14:19:24

Ha a két utolsó ekkora csalódás, akkor miért 5 pontosak? Az 5 pont itt az MA-n komoly tehetséget takar, szóval nem értem. Üdv

2005.12.14. 14:58:10

gondolom ugyanaz a minőség egy tízezer forint körüli csúcsbortól csalódás, míg 2-3 ezer körül árazva alapborként nagyon korrekt

Művelődő 2005.12.14. 14:58:32

Úgy vettem észre,hogy nálunk a nagyágyúk -kevés kellemes meglepetéstől eltekintve- ebben az árkategóriában mozognak,tehát ez nem meglepő ár,ha a MA-k 8 pontját tudja.Az 5 pontosak gondolom a többiekhez képest csalódások,de azért az 5 pontot tudják -legalábbis az MA-k szerint.De amit azért sem akarok megérteni:hogy lehet az,hogy csak egyetlen magyart -és éppen a Boxiét- mértétek a külföldiekhez???!!!

muskotály küvé 2005.12.14. 15:22:56

Témánál vagytok... Nem tökmind1, mi a világ salesmanagereinek a véleménye a magyar borokról? Tékitízi :) Egyébként a St Laurent magyarul Szentlőrinc, csak nálunk sztem nem elismert fajta; a zweigelt egyik szülője a kékfrankos mellett.

rmiklos 2005.12.14. 19:02:15

Nem igazan lehet pontozni eggyutt olyan borokat amelyek annyira masfelek mint a listan szereplok. Mi peldaul csak akkor vallalkozunk rangsort allitani ha a borok egymassal osszehasonlithatok. Akkor is nehez pontozni oket mert ugye mihez kepest. Peldaul a tenyleg kivalo 2003-as magyar csucsbor: Bock Syrah megveri az europai felso kozep kategoria legjobbjait, de vajon hogyan szerepelne peldaul egy Alban Syrah-val osszemerve? Amig ugy ket tucat vorosbort tartalmazo lista utan mar nagyon nehez Magyarorszagon jo vorosbort talalni, peldaul Spanyolorszagban egy tobb szazas listat osszelehetne allitani a magyarokeval vetekedo borokbol. Ma mar van nehany kivalo csucs vorosbor Magyarorszagon, ha szelesiteni tudnank a minosegi kinalatot akkor az valoszinuleg kihatna a magyar bor imazsanak a javulasara es a magyar piacon a kozepkategoria is megerosodne. Ahogy az eros kozeposztaly egy egeszseges polgari tarsadalom legfontosabb pillere, ugy az eros kozepkategorias borokkal rendelkezo orszagok a legsikeresebbek a vilagpiacon.

Johnny 2005.12.14. 22:30:47

Hát az úgy vót kéremszépen a Bock syrah-val, hogy mebeszétük, hogy két cca 20-30 ájrós bort viszünk per kop (asszonyok nem számítanak). Én vótam a koordinátor, mint házigazda. Hogy ne 4 olasz legyen, henem legyen spanyol is, meg osztrák, meg franc(ia). Mert én az Internacionálén nőttem fel. Hát ez a Hülye Mészi, meg mondta, hogy hoz meglepi. Mondom Kindertojás a gyerekeknek. De nem. Tudtam hoz Olmaiat, hát nem baszogattam, hozzon meglepit, ha akar. Hát hozta a Boxi borát, mert van neki sok. De csak syrah, mert a többi szar. Na így vót, de jó vót, mert a Boxinak elsült a keze, oszt pár év kihagyás után csinát jó bort. Bár 2003-ban a szomszéd Pista bácsi is jót csinát a nohából.

palack 2005.12.15. 00:26:10

Nos, én is rendszeresen olvasom a MA-t, és szeretem is olvasni, de most tényleg nem fikázásként, hanem "építő kritikaként." Elég gáz egy ilyen profi borblogon olyan kóstolókról írni, ahol össze-vissza isznak mindent, ami épp a kezükbe akad. Én is szerveztem ilyet pár éve, de legutóbb inkább beszereztem a nagyra értékelt és kapható olaszrizlingeket, és azokat kóstoltuk. Nem ártana ilyen tekintetben kicsit feszesebbre venni a figurát, főleg ha még sorrendet is állítanak. A 20-30 Eurós nem nevezhető természetes osztálynak, és fajtajelleget vagy terroirt sem kérhetnek rajta számon. Magyar vs. nemzetköziben is lehetne sokkal érdekesebb sorokat felállítani: fajtán belül chardonnay-k, CS-ok, CF-ok vagy lazábban egy-egy terület szembeállítása: villányi vs. toszkán borok, osztrák vs. magyar kékfrankos (ld. Maligán) stb. Persze itt sem szabad becsapni magunkat azzal, hogy egy magyar csúcsbort állítunk szembe egy külföldi felső középpel.

Művelődő 2005.12.15. 07:26:51

Kedves MA!Ez igen érdekes "profi borblog".Ilyen "amatőr" házi kóstolók szervezése nem egy nagy durranás,szerintem páran ezen túl vagyunk és igyekszünk kicsit alaposabbak lenni!Nem kéne már kicsit felnőni,komolyabban venni magatokat és főleg a borokat(!!!)?

AM 2005.12.15. 07:57:05

Kedves Művelődő és Palack! Nem vagyunk profik. És az amatőrség arra is kiterjed, hogy a saját pénztárcánkból vásároljuk a borokat. Egyelőre ennyire futja. Majd ha nekem és délalföldi barátaimnak feljebb viszi az isten a dolgát, akkor teljes Chateauneuf-du-Pape sorokat fogunk kóstolni kizárólag egy évjáratból. És egy Cheval Blanc-vertikálist is régóta tervezünk. De most ennyire telik, és még erre is büszkék voltunk.

eftárs 2005.12.15. 09:05:17

Drága Művelődő, demokjácia van, ocsó az internet , csinálj egy oldalt, ahol teljes felnőttségedben tudod előadni magad. A lustaság, az irigység és a fika a turáni átok...

nehogymá 2005.12.15. 09:23:44

eftárs: nehogymá ne lehessen kritizálni egy nyilvános blogot. gondolom azért az interneten csinálják, és nem kockás füzetben, fiókba, hogy minél többen lássák, olvassák. meg az indexesedés is erről szól. innentől kezdve meg miért ne lehetne kritizálni, ráadásul inkább építően, és nagyon korrekt kommentekkel, ahogyan művelődő és palack tette. am kirohanása meg főleg röhej, hogy ennyi pénze van, akkor meg had csináljon már hülyeségeket. hát ő tudja.

Pumalyos 2005.12.15. 10:04:26

Milyen kebel? Milyen dagasztás? Ha a naptárra néz valaki, akkor ponosan tudja, hogy ezzel a gyengécske dumával a szerző évtizedeket késett. Büszke itt még valaki? Hagyják, hogy az legyen? Ugyan már! Legfeljebb a honlapkészítők öregszenek és néha figyelmetlenségből elmarad a kötelező magyar csesztetés.

Viktor 2005.12.15. 10:30:54

Muskotály küvének igaza van. SzLauren = szentlorincivel. Szlovakiaban egyik fo termesztett fajta, ja es Csehorszagban is...

Merlot 2005.12.15. 10:41:50

Az a jó az egész kritizálásban, hogy itt mi egymással beszélgetünk. :) A MA meg hallgatnak. Lehet, hogy olvassák és akkor egy tanulság lehet: megfogadják az ésszerű tanácsokat (lásd: palack koncepciót hiányoló kritikája) De valszeg nem emiatt publikálnak ezen a blogon (sem). Egyszerű közléskényszer. Valakivel meg kell osztani az élményt, öten kevesen vannak már hozzá, mindenki ismeri a másik ízlését. Valahol megértem őket...

Mélabú 2005.12.15. 10:46:02

Ha valaki veszi a fáradtságot és körbe néz Európában, akkor rájön, hogy ott ugyanaz megy, mint kis Hazánkban vagyis nem az árkategória számít. Ötven euróért ott is lehet nyugodtan semmitérő neves borokat vásárolni. Mindenhol rájátszanak arra, hogy egy drága bor nem lehet rossz.

Művelődő 2005.12.15. 11:18:18

No comment.A Tisztelt Hozzászólók úgy is önmagukért,értem és az Egészért szóltak megelőzve engem...

lm 2005.12.15. 11:34:55

korábban öt pontos borokat kiemeltek, dícsértek, korábban közölt saját rendszerükben is definiáltan jó minősítést jelent. most: íz-, illatjegyekben "átható vizelet-szag", "siló", "gyógyszer", "kellemetlen animális", verdiktben "csalódás" bor kapott öt pontot. kérlek alkoholisták tisztázzátok az értékrendet, szeretném értékeléseiteket a jövőben is segítségként használni borvásárlásaimkor, de ez így zavaros. köszi

zoli 2005.12.15. 13:22:04

Gondolom egy blognak szüksége van az ilyen versenyeztetésekre, naponta gyártani a híreket nem egyszerű. Hírekből se lehet annyival beérni, hogy ittam egy jó rizlinget, azt bárki megteheti. Viszont az ilyen szenzációjellegű tudosítások, mint pl. keressük (sőt, megtaláltuk!) a legjobb kabernét, aszút, leverjük-e a parker kedvenceit, stb... már elég nagyot szólnak. Izgi, bekukkantás nyer a halandó a mennyek országába. Az Úr angyala helyett az alkoholisták billentyűzete hozza a hírt. Emellett persze látom az igyekezetet, hogy ismerjük meg azért Kárpat-medence őshonosnak mondható fajtáinak tartalékait is, néha-néha becsússzan egy kisebb pince dícsérete, végül mégiscsak kikötünk a sztár-/kult-/csúcsboroknál. Persze, nagyok az elvárások, de sztem a bor nem erről szól. Sokkal többet lehet megtudni róla, ha felkeresi az ember a termőhelyét, annak környékét, megismeri a készítőjét, gondolatait, hangozzék ez akármilyen közhelyesen is. Megsértődni a kritikán meg nem érdemes, ti is állandóan véleményt formáltok(neadjisten fikáztok), ezzel meg kell barátkozni...

KF 2005.12.15. 17:21:06

Ha ezek a borok pontszámra egyformák, hogy lehet ilyen különbség az egyensúlyban?? "Karcsúságához meglepően durva tanninok társulnak, és a lecsengés enyhén csípős. Mindenképpen csalódás. "Selymes és lágy lekerekedett tanninokkal, szép savakkal. Idővel sokat szépült, de az ízében így is megmaradt egy kellemetlen animális mag. Csalódás." A MA minősítése: 5 pont

Weer Yvo 2005.12.15. 18:13:12

Közhely: drága pénzért jó bort szerezni nem nehéz. De próbáljuk meg ugyanezt olcsó pénzért – az már valóban kihívás. E helyütt többen kifejtették ellenérzésüket azzal kapcsolatban, hogy a MA magas társasága horribilis árú nedűket fikáz itten napról napra (bár tennék ezt óráról órára – mennyivel gyorsabban telnének munkahelyi óráim ;-). De gondoljuk meg, Szesztársak! Végig lehet kóstolni akárcsak a magyar termelők előállította tömegborkínálatot (köztük nem egy ihatatlan, bár talán szőlőből készült "bort")? És ha már erre az embert, sőt mi több: alkoholistát próbáló feladatra senki sem vállalkozik – vagy ha igen, nem osztja meg velünk a tapasztalatait –, akkor mi árulkodna jobban egy ország (vagy egy borvidék) pillanatnyi állapotáról, ha nem a presztízsborai, tehát azok a palackok, melyekbe a termelő mindazt belesűrítette, amit akkor tud a borkészítésről, és amire jó esetben a tömegborainál is törekszik. Persze ugye más alapanyag, más feldolgozási módszer nem hozhat ugyanolyan kiemelkedő minőséget, mint a dűlőszelektált, szemenként válogatott szőlőből készített bor. De a csúcs ott lebeg a termelő előtt: ez a vezérlő csillaga. Ha van nemzetközi összehasonlításban is kiváló nedűje, valószínűleg (jó esetben) a szélesebb tömegeknek szánt borai is hasonló irányba fejlődnek. A borkészítés folyamatos tanulás (lásd Szepsy Istvánt: Szepsy és a radikális racionalizmus). A csúcsbor pedig elárulja, hogy ebben a folyamatban meddig jutott a termelő. A módszerről: szerencsére tudományos módszer nincs. Vannak elképzelések, vélekedések, hogy mit mivel lehet kóstolni, vannak iskolák. De a legnagyobbak is (lásd ezen oldalon: Kopár a Pétrusnek farkasa – szintén AM billentyűjéről vagy tollából) sokféle kóstolót tartanak. A kóstolásnál _követhető_ módszerekről szintén jelent meg ez oldalon megfontolandó és szellemes írás (Vakteszt, avagy a mesterséges tudatlanság hasznáról és káráról), érdemes újraolvasni. A kóstolás is út: tanulnunk különbséget tenni.

Capyatok Bee 2005.12.15. 19:58:26

Mindig azt mondtam, hogy az a jó kritika, ha megcsinálják jobban. A lehetőség adva uraim. Ha meg ennyire nem tetszik mi a fasznak olvassátok? Ráadásul idézzetek már, hol fényezték magukat az Alkoholisták? Mondták ők, hogy értenek a borhoz, hogy majdnem Master of Romsicsok?

Józsi 2005.12.15. 20:00:05

Miért nem jó ideológia kóstolásra, hogy 90 pont körüli, 20-30 eus nemzetközi borokat kóstolni? Én szívesen részt vennék ilyenen.

palack 2005.12.15. 22:36:46

Kedves AM! A profiságot nem úgy értettem, hogy százezreket kerestek a blogolással. És nem is azt kritizáltam, hogy nem szántok elég pénzt a borokra. A profiságon azt értettem, hogy elég nagy mennyiségben, és elég jó színvonalon írtok. A kóstoló kritikája pedig arról szólt, hogy ugyanennyi pénzből, kicsit több felkészüléssel, utánajárással egy tematikusabb, ezért szerintem több információt adó, érdekesebb kóstolást rendezhettetek volna, és oszthattatok volna meg velünk. De persze ez is csak egy vélemény, nem kell vele egyetérteni feltétlenül. Capyatok Bee: közhely, de a kritikusnak nem kell feltétlenül jobbat csinálnia ahhoz, hogy elfogadhassuk a véleményét. A borászok sem mondják Alföldi Merlot-éknak, hogy addig ne írjanak, amíg nem csinálnak jobb borokat.

Építő jellegű 2005.12.18. 16:40:40

Kedves Alkoholisták ! Tényleg szigorúbbnak kellene lennetek az ilyen kóstolókkal, mert vannak akik komolyan veszik az eredményeket - és abban is biztos vagyok, hogy Boxi másnap azzal hívta a haverokat, hogy a 2003-as Syrah-ja tönkreverte a a francia, olasz, spanyol, osztrák csúcsborokat.

Drosophila 2005.12.19. 16:45:01

Borhoz kicsit értő ember tudja, hogy egy vélemény nem vélemény. Megfelelő összetételű csapat, viszonylag ojektív körülmények között tud valamelyest iránymutató véleményt adni. Ez nem tűnik annak.

Mennyetek má 2005.12.20. 12:26:19

Van egy tanulsága ennek a vitának: Akinek nem tetszik , ne olvassa ezt a blogot. Keressen másikat. Esetleg vegyen szaklapot. Vagy csináljon blogot magának. Jahh... Fikázni könnyű, alkotni nehéz? (Kívül) tágas a net.

Roséka 2005.12.20. 14:12:12

Drosophila kedves, nem vetted még észre, hogy más borblog se jobb?! Keress másikat, vagy csinálj magadnak, ha ennyire nem tetszik. És a Drosophila-hoz hasonló elvű egyéneknek ugyanezt üzenem.

cefregéza 2005.12.20. 18:24:50

Ne haragudjatok, de egy bloghoz az is hozzátartozik, hogy igen is lehet bírálni a megjelent írásokat, az írások szerzőjét és egyáltalán bármit. Nem szeretném, ha oda jutnánk, mint amikor Ceausescu a belügyekbe való beavatkozással vádolt mindenkit, aki bírálni merészelte a romániai közállapotokat a nyolcvanas években ...

Mennyetek má 2005.12.20. 21:50:42

Géza, pontosan így van. Csak a fikát az választja el a bírálattól, hogy az utóbbi megmutatja, hogyan kellene másképp.

Művelődő 2005.12.25. 20:21:18

mennyetek má/Dolgozunk rajta.....
süti beállítások módosítása