Kistételben nagyok, nagyban kicsik. 9 pontos Disznókő. Gere Attila Csite mester deresén.
Fejébe vette Zwackék szép Izabellája, hogy megpróbál a nagy magyar folyékony gasztropocsolya tetejére egy kis foltot vinni, ami szivárványosan tündökölhet, ezáltal színesítve az arra fogékonyak palettáját. Ehhez kitűnő szárnysegédet talált magának Kovács Anti személyében, akinek meg, van érzéke, hogy felfedezze az értékeket itthonról – mint pl. a Buttler, Ráspi esetében tette, most meg a Losoncinál –, a külföldi borokról meg jó tanácsot adjon. A hazaiak inspirációja révén kitaláltak egy frappáns mondatot is: "Nagy borok, kis tételek"
Ebből kerekedett ki, az immár második alkalommal megrendezett esemény, ahol nem a teljes portfoliót mutatták meg, hanem elsősorban az újdonságokat, a szoros kötelékükbe tartozó termelők mellett.
Schlumberger
Chardonnay 2001: Megszagoltam ezt is, sárdonés volt, olyan acélos, rideg, ízben gyümölcsös, élénk savval, fura cserességgel.
Losonci Pincészet
"Úrráteszi" Olaszrizling: Az új felfedezett. Acélosan tiszta illat, finom mandulával, citrussal. Szélesen tölti ki a szájat, gazdagon minerális, az extraktédességét a kóstolás közepén a magas sav túllépi, emiatt ott kicsit citromsavasság érződik, de gyorsan túllendül ezen a ponton, és lenyelés után is tiszta, frissítő íz marad hosszan a szájban. Érdemes megnézni fél év múlva, besimul e ez a savcsúcs. 6P
Gere Attila
Perle 2005: Mint tudjuk a Medoc Noir – amiből ez a bor készült – eléggé karakteres fajta, sokan prostizzák le akárcsak a traminit, mert az illatból vonnak le nagy konzekvenciát. Málnás, epres, körtés, muskotályos illat, kevéske fűszerességgel, fura púderporos pacsulissággal, amit kicsit leront egyfajta cefrésség. Ízben egyszerű, sima, élénk, kissé szikár, utóízében a kesernyéje keserűcsokiba hajlik át. 4P
Cabernet Sauvignon Barrique 2003: Acetonbombaként indít, később konyakmeggy, csokoládé. Sűrű az anyag, de a tannin nem integrálódott. Ízben eléggé luftos a bor, sok örömködésre nem ad okot, utóízében fura savanykás, gyógyszeres kesernye. Olyan, mint ha vízzel mosták volna ki a Kopáros hordókat, aztán ez került volna palackba. 3P
Kopár Cuvée 2003: Ázott kartondobozos, szépen érett meggyes, buja fűszeres illat, kis csokival meghintve. Ízben szinte csak a fa viszi, nem nyílt ki többszörre sem a bort, tanninja édes érzetű, de nem tölti ki egészében a szájat. Kicsit csalódás, mert pár hónapja még ígéretet láttam benne, most már csak reménykedem, hogy piacra kerüléskor jobb formában lesz. 4P
Tenuta dell'Ornellaia
Le Volte 2003: Fémes, meggyleves, véres illat, klasszikus Sangiovese, nagyon elviszi a Cab.Sav. és Merlot jegyeit. Szájban sima, kerek, nagyon jól érthető, kellő testtel bíró, harmonikus, de egyszerűnek tűnő bor. 5P
Le Serre Nuove 2001: Animalitás, fehérbors, meggy, fura savanykássággal, ami elillan később. Ízben kissé zabolátlan, de szép anyagból van, aminek még idő kell. 5P
Ornellaia 2000: Meleg érzet illatban, ibolya, sósság, fűszeresség, kávé. Ízben könnyed érzet, de húsos szerkezet (afféle pinot-s), krémesen tölti ki a szájat, hosszú utóízzel. Egyedül a vitalitást keveslem belőle, emiatt olyan lusta bornak ítéltem meg. 7P
Dobogó Pincészet
Dobogó Furmint 2004: Citrus, fa, alma illatban, és az évjárat "krumplissága". Ízben cseres, erős hordóhatás ül rajta, vaníliássága is több a tolerálhatónál, szerkezete jó, utóíze közepesen hosszú. 4P
Mylitta 2003 (kései Furmint): Parfümös, körtés, muskotályos illat, jól érződő botrytisességgel. Ízben sima, széles, szép egyensúllyal bír. 6P
6 p. Aszú 2000: Tejszínes, kávés, oxidált illat, fügével, datolyával. Ízben is ez a világ jön, kevéske barackkal díszítve, tartalmas bor, egy kicsivel több sav magasabbra emelhetné. 7P
Disznókő
Furmint 2004: 2 héttel ezelőtt kóstolva, kicsit csalódott voltam miatt. Most meg rá sem ismertem – népi megfigyelésem, hogy az aktuálisan piacon levő Disznókő furmint mindig karácsonyra éri el egyik csúcspontját –, annyira jól mutatta magát. Körtés, almás, acélos hideg illat, amit megzavar itt is az évjárat "krumplissága". Ízben minerális, feszes, szép egyensúlyú bor, kevéske kesernyével. Mindenki asztalára ajánlom karira! 5P
Kései szüretelésű Furmint 2003: Banán, barack, alma, körte illatban. Ízben jön még hozzá egy kis birs, ananász. Lomha bor, kicsit a savat kevesellem. Hosszú életet nem jósolok neki, de remek lehet az ünnepek alatt desszerthez. 6P
5 p. Aszú 2000: Nagyon barackos, virágos illat, kevéske mineralitással. Ízben lusta, hömpölygő, gazdag, de nem eléggé. 7P
6 p. Aszú 1993: Az egyik nagy kedvencem. Ismét pazar formában, van itt mindenféle kandírozott gyümölcs, ananász, barack, fűszeresség, mineralitás, botrytis. Ízben is átjön minden, vibrál a bor a sok életteli energiától, olyan feszesen tartja magát, hogy az már csoda. Lecsengése még órák múlva is felsejlik a szájban. NAGY BOR! 9P
Utolsó kommentek