Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az álbikavér

2006.01.04. 05:49 - alföldi merlot

Szent bikavér a St. Andreától. De félre az ostoba tréfával, az "Áldás" egy keletiesen kifinomult, elegáns, nemzetközi stílusú blend. És remek vétel.

Robog az "Eger = Pannon Burgundia" projekt, és ezzel hol jól járunk, hol kevésbé. Jól járunk, mert az alkohol-súlyos, tannin-nehéz fregattok után talán a könnyen sikló, karcsú klippereket is megismerhetjük. Máskor meg rosszul, mert a magyar földnek és a rajta ügyködő borásznak egyelőre jobban megy az ormótlan fregatt és a páncélvonat. A karcsúsításban élenjáró St. Andrea 2003-as pinot-ját sokan az első magyar burgundi etalonként ünnepelték. Én úgy éreztem, hogy távolról sincs egyedül a porondon – pl. a Heimann PN 2003 vagy a Weninger 2002 méltó társai –, de ezt a véleményemet kevesen osztották. Azt viszont egyre többen, hogy a 2004-essel valami nagy gebasz van, és erről valószínűleg nem az időjárás tehet. Ám jelen mintavételezésünk tárgya a napszítta 2003-as év bikavére, az "Áldás".

meghökkentő a gyermekien egyszerű angyal az egervines bősz bika helyén

A szakrális marketing témakörében károgtam már eleget, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni. Bennem a bikavér szó határozottan pogány képzeteket kelt, bármilyen jó keresztények voltak is az egri várvédők (feledve most az elvarratlan szekszárdi copyright igényt). Az "áldás" meg ugye a "békességhez" hasonlóan nehezen hozható fedésbe a bikával vagy a vérrel. Persze lehetne ez egy szürrealista geg is, mint mondjuk a két nagy újraértelmező, Ulrich Küchl és Hermann Nitsch nyitótánca a bécsi operabálon. De Egerszalókon aligha erre gondoltak, amikor a címkén létrehozták a randevút.

Apropó, címke. Ismét új, minden porcikájában. A 2002-es Bikavér címkéje egy egységesnek ígérkező szín- és tipográfiai stílbe illeszkedett, amely szinte valamennyi St. Andrea borra kiterjedt. Most megint minden az alkotóelemeire hullott szét. Lassan Lőrincz Gyuri nem győz annyiféle bort készíteni, amennyi címkeötlettel az udvari dizájner, Ipacs Géza ellátja (pedig roppant széles a termékskála). Ezzel együtt az "Áldás" címkéje egyedi és ízlésesen kivitelezett, mégha meghökkentő is a gyermekien egyszerű angyal az egervines bősz bika helyén. De ismerve Ipacs Géza túláradó alkotókedvét, jövőre úgyis másik címke lesz (esetleg új névvel).

A 2002-es St. Andrea Bikavér egy nagyon decens, hordó-vezérelt, vaníliás, behízelgő és jól iható cuvée. 2.000 ft alatt alkalmi vétel. A 2002-es St. Andrea borokra jellemző kaprosság ebben is tetten érhető, de egyébként egy kerek, kellemes, enyhén édes és feminin bor. A 2003-as Bikavér egy egészen más világ. De szintén feminin és édes.

A Tóbérc Kékfrankos a kis test és nagy intenzitás, a komplexitás és a tökéletes egyensúly formabontó remekműve

A legendák szerint néhány befolyásos borbarát az "Áldásba" szánt kékfrankost annyira kiemelkedőnek találta, hogy kiimádkozott belőle néhány hordónyit, amit aztán külön palackoztak. A hasonlóan kisszériás zweigelttel együtt ez 2005 legnagyobb dobásai közé tartozott. A Tóbérc Kékfrankos a kis test és nagy intenzitás, a komplexitás és a tökéletes egyensúly formabontó remekműve. Amolyan "földiekkel játszó égi tünemény" (pontosabban a nagyon éber és vastagbukszájú földiekkel játszott).

De milyen az "Áldás"?

Rubin szín, tükrös. Pazar, intenzív és nagy bort ígérő illat. Szilvabefőtt, karamell és vanília, és valami puncsos árnyalat. A háttérben kapor és pörkölt mogyoró. Szájban kevésbé komplex, viszont annál elegánsabb. Eszpresszós, keserűcsokoládés ízvilág, némi cseresznyével. A lecsengést a magas alkohol megbillenti, de nagyon vonzó karamellás, ribizlis jegyeket mutat. A sav/tannin egyensúly kifogástalan. Összességében az "Áldás" a St. Andrea borokat régóta sújtó fa-hangsúly gyengülését mutatja, és a 2002-es Bikavérnél jóval kifinomultabb. A közepes test mellett is húsos, tartalmas, de főleg elegáns bor. Én csábító és kissé feminin bornak találtam, ami inkább tükrözi a nemzetközi ízlést, mint a magyart.

3.000 ft alatt alkalmi vétel. Sok villányi nagyágyút meg lehet vele fingatni egy vakteszten. Ugyanakkor továbbra is azt gondolom, hogy ez nem bikavér. De ez a legkevésbé sem zavar az élvezetében.

A MA minősítése: 6 pont (szép)

Címkék: kóstolás

90 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9912933

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Művelődő 2006.01.04. 07:32:05

"fa-hangsúly gyengülés"?Milyenek lehettek a korábbi St. Andrea bikavérek.... Vagy azt is kérdezhetném,hogy akkor Alföldi Merlot szerint is "fa-hangsúlyos",csak nem annyira,mint a korábbiak?Szerintem egy meghatározó élménye van az elemzett bikavérnek minden szépsége ellenére:a fa és ez nagyon szomorú,mert nagyon kiváló anyag és az említett egyensúly stb. van a fa alatt és azt éreztem,hogy de kár érte!!!Van még mit csiszolni -a fát például a borban,még ízlésesre,pikánsra,pozitívra nem kopik...

Torres Non Dani 2006.01.04. 09:15:34

Én sem ilyennek képzelem a bikavért. Ez inkább Szopósborjú-vér:) Fasznak kell burgundia bikavért csinálni, majmolni a külföldet, nyomni bele a sok idegen fajtát (pl. shiraz). Végre egy magyar bor, aminek van múltja, erre eldobjuk. Globalizált szar.

malbex 2006.01.04. 09:41:40

A syrah a keleti fajták közé tartozik (perzsa eredetű), sokkal inkább helye van a Bikában mint a Cabernet Sauvignonnak.

Herodotosz 2006.01.04. 10:29:50

Malbex & Torres: Na ja, mindenféle szőlő keleti eredetű. És minden borkészítés külföldmajmolás. És maga a szőlőtermesztés is egy globalizált szarság. Tessenek okosabbak lenni, kicsit!

labrusca 2006.01.04. 10:46:27

Herodotosz! Próbálj okosabb lenni, mert nem minden szőlő származik keletről!

2006.01.04. 10:47:16

Anyádat töröld ki!

Áldás, tündérkék, faszom... 2006.01.04. 10:54:57

Vért, bikát akarok!

Cenzúrázú buzi sznobok 2006.01.04. 10:55:32

vinifera 2006.01.04. 10:57:18

labrusca! Próbálj okosabb lenni! A föld gömbölyű! Minden keletről van (ha nyugatról nézzük)!

ripityom 2006.01.04. 11:03:47

magyar toroknak magyar fajtát!

Már bocsánat, hogy bekotyogok az értelmes párbeszédbe 2006.01.04. 11:14:21

Az Áldásban egy deka syrah sincs, Merlot, Kékfrankos és Cabernet-k, ha jól tudom...Ti meg igyatok Egervin Bikát!!!

-.-----....-..-.--.-.....---.-. 2006.01.04. 11:18:30

Hogy merészelsz borról írni, amikor nem értesz hozzá???

laza 2006.01.04. 11:35:10

KI ért hozzá?

Művelődő 2006.01.04. 11:37:49

Nagy az Isten állatkertje... Valaki "érdemileg" is hozzászól majd?Köszi!

Gazsi 2006.01.04. 11:38:29

Laza csávókám,hát a gádzsók!

St andrea túl van sztárolva 2006.01.04. 11:39:03

Torres Non Dani 2006.01.04. 11:45:41

Lőrincz Gyuri személyesen mondta nekem, hogy amint termőre fordul a syrah-ja rakja a bikába. Bukolyi meg már teszi ezerrel (~50%). Nem az a bajom, hogy ezt csinálják, hiszen a világ minden részén csinálnak syrah alapú küvéket, de ne hívják bikának. A syrah eléggé rányomja a bélyegét a belőle készített házasításokra, már kb. 20%-tól elég domináns. Irán nincs messzebb, mint Bordeaux? Mitől jobb egy keleti fajta a bikában, mint egy nyugati? Miért kell szarni a tradíciónkra?

laza 2006.01.04. 11:49:53

St Andrea megérdemel minden "túlsztárolást". Ha levennénk Egerből, biza nem sok maradna, legalábbis országos ismertség szintjén.

bikuci 2006.01.04. 12:30:56

Semmilyen tradició nincs a bikavérrel kapcsolatban! A borászatok mindig abból a szőlőkből készítették amit éppen termeltek és olyan arányban használták a fajtákat, amilyen mennyiségben termelték azokat.Egy volt a fontos, hogy mindig a legjobb minőségű szőlőkből készüljön, és Ő legyen az adott borászat legjobb bora! A név miadt van szükség olyan fajtára,mint a syrah hogy teljesíteni tudja funkcióját, amit egy előző hozzászóló így fogalmazott meg "vért, bikát akarok!".

Domba 2006.01.04. 12:38:03

"Semmilyen tradició nincs a bikavérrel kapcsolatban! A borászatok mindig abból a szőlőkből készítették amit éppen termeltek és olyan arányban használták a fajtákat, amilyen mennyiségben termelték azokat." Viccelsz?

Művelődő 2006.01.04. 12:52:37

Kedves Alföldi Merlot!"...inkább tükrözi a nemzetközi ízlést,mint a magyart."A nemzetközit még talán értem az Áldás bikavér vonzatában,de kifejtenéd,szerinted milyen a magyar bikavér ízlés,esetleg milyenek a magyar bikavér ízlések?(Bár egy-két "hozzászólásból" talán kicseng a válasz,de én a Tiédre is kíváncsi lennék!Köszi!

cabernoir 2006.01.04. 13:00:18

A syrahval szerintem is óvatosan kéne bánni bikavérileg, mert olyan mint egy ribanc, kelleti magát, mindig ő akar érvényesülni.

bor_kedvelő 2006.01.04. 13:23:21

TND! A syrah is egy lehetséges fajta amivel Gyuri kísérletezni fog, aztán meglátjuk. Nyílván sokmindenki sokféleképpen megfogalmazhatja a bikavért, Gyuri alapvetően a gyümölcsös, húsos, de nem tanninos, azaz tán a burgundi iskolához közelebb álló borban gondolkodik! Szerintem Eger értéke ilyen borokban lehet. Bukolyinak meg csak az egyik Bikájában van syrah, ő is több felé nyitott, mai nem is csoda, 2003 az első hivatalos évjárata!

Defter 2006.01.04. 13:42:06

A t.i. cikk kapcsán volt már szó arról, hogy milyen szabályok vannak a bikavérre, miből és hogyan lehet készíteni. Döntsük már el, hogy a hagyományokat akarjuk megtartani vagy csak küvézgetünk. Ha bikavért készítünk és azt mondjuk, hogy ez igazi, régi eredetű magyar különlegesség, akkor ne lehessen bármilyen új ötletet belevinni. Ha valakinek ötletei vannak, csinálja, csak ne bikavérként. Ha már alkottak szabályzatot, akkor tartsák is be, ne legyen bikavér, amiben shiraz van.

Domba 2006.01.04. 14:15:48

cabernoir de szépen fogalmaztál. Mondjuk néha jó ágyba bújni egy ribanccal, de feleségnek ne válassza az ember.

Mélabú 2006.01.04. 14:20:43

A mi kis bikavérünk olyan, mint a magyar narancs - nem létezik. Csupán egy fantázianév és mindenki mást pakol mőgé( csúcsküvétől a fajborként ihatatlan házasításig ). Aki bikavért vesz, az pedig nem tudja mit vásárol, nincs mögötte egy megszokott ízvilág, kötelező technológia, csupán bízunk az általunk kedvelt termelőben.

nyikolaj valujev 2006.01.04. 14:21:35

Kíváncsi lennék én is egy komoly Kékfrankos-Kadarka-Zweigelt kárpát-medencei bikavérre.

okostojás 2006.01.04. 14:30:48

Nem ártana néha az internet angol nyelvű részén szörfölgetni, mert akkor rájönnénk, hogy a Syrah (Shiraz) perzsa eredetéről szóló legendát már évekkel ezelőtt megcáfolták. 2001-ben mutatta ki a University of California, Davis kutatócsoportja Carol Meredith növény-genetikus professzor-asszony vezetésével, hogy a Syrah a Dureza és a Mondeuse Blanche kevéssé ismert francia fajták spontán keresztezésével jött létre. A perzsiai Shiraz városa az ókorban valóban híres volt bortermeléséről, csak ott nem vörös, hanem fehér bort termeltek. (www.uncork.com.au/tidbits10.htm)

Áldás, tündérkék, faszom... 2006.01.04. 14:45:00

Defter! A hagyomány (pláne ha mégoly homályos) nem egyenlő a fejlődés leállításával! Shirazt bele!!!!! Vért, bikát akarok!

sangre de toro 2006.01.04. 14:53:04

Hagyomány? Nem vagyok ellene, de csatlakoznék okostojáshoz annyiban, hogy mennyivel rosszabb a szintén frankhoni syrah használata, mint az egyéb, általában kihagyhatatlan francia vikágfajtáké? Mellesleg bikavér fajtaösszetétel kérdésében komolyan hagyományról beszélni, szerintem max. az utóbbi 100 évet jelentheti. Az megint más kérdés, hogy a hegyközségi eredetvédelmi szabályzatban nem szerepel (még) a javasolt fajták között. Aki vért akar, annak legalábbis a színe miatt miért ne lehetne jó?

Defter 2006.01.04. 15:22:56

Eddig az volt a baj, hogy már mindenféle beazonosíthatatlan lőrére is rá lehet írni, hogy bikavér, ez mennyire rontja a hírnevet, rosszat tesz a magyar borászatnak, és hasonlók. Most meg azt mondjátok, hogy bármi lehet bikavér, csak vérvörös legyen? Mit szólnátok, ha az aszút is kiszélesíteménk, hisz a botritisz más szőlőfajtára is rátelepedhet, más szőlő is aszúsodhat, mégsem vesszük egy kalap alá a kettőt. Szerintem ha már a fantázia vezeti a borászt, akkor ne csak az előállításban vezesse, hanem a névválasztásban is: találjunk ki ezekre a küvékre új nevet, rakjunk mögé komoly marketinget, a bikavért meg csináljuk úgy, ahogy akkor tették, amikor híres lett. Talán jobban járnánk.

Péter 2006.01.04. 15:28:43

A bikavér mikor volt híres?

franci 2006.01.04. 15:48:08

Megkóstoltam és fenomenális. Ebből a Gyuriból, még lesz nagy, nagy borász akárki meglátja.

bárány 2006.01.04. 16:01:57

Szerintem nagy valószínűséggel senki sem tudja, hogy milyen az "igazi" Bikavér. (Van ilyen egyáltalán?) Az egri borászatokra is igaz, hogy "ahány ház, annyi szokás". De ha egyszer nincs leírt szabály arra, hogy milyen stílusjegyekkel kell rendelkezzen és pontosan miből kell állnia a Bikavérnek, akkor mi itt most mit is kérünk számon az egri borászokon...?

eF 2006.01.04. 16:36:56

csak annyit, h a Syrah nem bordói, hanem Rhone-völgyi fajta (ott is főleg az északi részeketn van; Cote-Rotie, Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint Joseph). A Bikavér-szabályzatot pedig szerintem is szigorítani kell, de majd úgy 5 év múlva, amikor már mindenki tapasztaltabb lesz. Ha a syrah tilos, akkor pl. a cabernet-knek is tilosaknak kéne lenniük, vagy fordítva. Mindenesetre én azt mondom, hogy az egységes borstílus nem egyenlő az uniformizáltsággal, tehát az Egri Bikavérben számomra is elképzelhető a syrah. De azért én EB-t csak kékfrankos-alapon engednék készíteni. De ez még a jövő zenéje.

eF 2006.01.04. 16:37:15

csak annyit, h a Syrah nem bordói, hanem Rhone-völgyi fajta (ott is főleg az északi részeketn van; Cote-Rotie, Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint Joseph). A Bikavér-szabályzatot pedig szerintem is szigorítani kell, de majd úgy 5 év múlva, amikor már mindenki tapasztaltabb lesz. Ha a syrah tilos, akkor pl. a cabernet-knek is tilosaknak kéne lenniük, vagy fordítva. Mindenesetre én azt mondom, hogy az egységes borstílus nem egyenlő az uniformizáltsággal, tehát az Egri Bikavérben számomra is elképzelhető a syrah. De azért én EB-t csak kékfrankos-alapon engednék készíteni. De ez még a jövő zenéje.

Hep 2006.01.04. 17:42:40

A vicces az, hogy az elvárt, masszív, igazán férfias bikavér készítésére Sopron sokkal megfelelőbb lenne. :-))

Művelődő 2006.01.04. 18:04:25

Úgy gondolom,sok igazság van néhány előttem szóló véleményében.Olyan tudathasadásos állapot ez,mivel nincs egységes bikavér,de valójában nem is kell,valóban nem lenne szerencsés uniformizálni a bikavért -mint ahogy a cuvéeket sem lenne szerencsés egy kaptafára készíteni.Ugyanakkor jó lenne egy közös nevező,ami lehetne a kékfrankos alap,de akkor mi van a többi fajtával és az arányokkal stb. Nem lenne nekünk probléma,hogy több stílusú egri (vagy akár szekszárdi) bikavérünk van,ha nem lenne köztük minősíthetetlen,pocsék,színvonaltalan!Vagy lehetne mondjuk egy "classic",vagy "premium", vagy mit tudom én,milyen kategória,ami minden esetben megfelel néhány szempontnak és magas minőségi elvárásnak,valamint lehetne egy alacsonyabb kategóriájú bikavé megnevezés,vagy annak lehet,valami más nevet kéne adni.Ki tudja,kik tudják mi lenne a célravezető?De az biztos,hogy ez tarthatatlan és szükség lenne egy átgondolt,logikus,követhető koncepcióra!

palika 2006.01.04. 18:57:21

Egy francia párhuzam: Chateauneuf-du-Pape. Tizenhárom engedélyezett szőlőfajta (grenache, cinsualt, mourvedre, carignan, stb.), minden termelő olyan arányban használja, ahogy neki éppen szimpatikus! A végén az ár jelzi (hozzávetőlegesen) a minőséget.

Nfreeman 2006.01.04. 19:12:09

Művelődő: van ilyen kategória: Egri Biklavér superior , Hep: massziv, férfias bikavér készitésére Sopron szerintem nem alkalmasabb, mint Eger, de fejtsd ki légy szives, ha te másként látod, Péter: az Egri bikavér a 19. század végén vált hiressé a Grőber pince révén, és a 20. század közepéig töretlen hirnévnek örvendett. Az akkori bikavérek kadarka alapúak voltak, ami mellett kékfrankos, cabernet, merlot, medoc noir és oportó is került a borba.

eF 2006.01.04. 19:36:14

Nfreeman: pontosan!

Művelődő 2006.01.04. 20:26:58

Nfreeman!Nem vagyok elég jártas háttérügyileg.. Tehát a superior megnevezés törvényileg előírt eljárásra,házasításra,vagy vmilyen szempont szerinti minőség megjelölésére szolgál?Amelyiken nincs a superior megnevezés,azon azért nincs,mert jogilag nem kerülhet rá,tehát nem "úgy" készült,ahogy egy superior?Fejtsd már ki légy oly kedves,hogy valóban művelődjek/-jünk is!Köszi!

Művelődő 2006.01.04. 20:31:42

Nfreeman és Mások!A lenti felvetés csak azért,mert egy pár kiváló minőségű egri bikavért tudnék mondani,ami nem superior megnevezésű -vagy mostanában lépett életbe a dolog?

Grenache 2006.01.04. 20:36:26

Művelődő: valóban nem régi a megnevezés, ha jól emlékszem, a 2 évvel ezelőtti 130/2003. (XII. 31.) miniszteri rendelet szól róla először, és talán a 2002-es évjáratú vagy annál fiatalabb bikavéreket illetheti a megnevezés. Kritériumai részletesen le vannak fektetve a rendeletben a http://www.fvm.hu/main.php?folderID=1625&articleID=4370&ctag=articlelist&iid=1 címen, slágvortokban elég talán annyi hogy nem legalább 3 hanem legalább 4 fajta házasítása kötelező, kisebb a megengedett terméshozam, szigorúbbak valamelyest a feldolgozási szabályok, és kizárólag borvidéken belül lehet palackozni.

Nfreeman 2006.01.04. 21:09:03

Az viszont szerintem sajnálatos, hogy nem minden neves termelő hozza forgalomba a csúcsbikavérét superiorként. Ha már megvan a kategória, használni kellene, hogy bekerüljön a köztudatba. Meg persze a marketingre sem ártana költeni...

smici74 2006.01.05. 00:03:25

Én most iszom az Áldást - kiváló! Egy kevés shiraz nem ártana a Bikavérnek, de az alapnak szerintem is kékfrankosnak, vagy - ahogy Szekszárdon szokták - Kadarkának kell lennie. A többit lehetne szabadon, de limitált fajtával kombinálni. A St.Andinak tényleg jó az indirekt marketingje - ezt nevezik egyes irigyek túlsztárolásnak - de nálam többször bizonyított már vakteszteken is.

OBIfan 2006.01.05. 06:53:13

A 130/2003 (XII.31) FVM rendelet szabályozza a SUPERIOR Bikavér név használatát. Mivel a rendelet a fenti dátummal jelent meg, ezért az OBI úgy gondolja, hogy a fenti megnevezést, csak , ezen időpont után szüretelt szőlőből készült Bikavér eseteben lehet használni. Éppen ezért minden Superior felíratos Bikavér (Buttler, St. Andrea, Csutorás.....stb) leállított! Ismét jelentős lépést tett az OBI a "borhamisítás" ellen!

Művelődő 2006.01.05. 07:48:14

Köszi!Valóban egységesen kellene fellépni a termelőknek és érvényesíteni a kategóriát,hamár egyszer létezik.De mi van a termelőkkel?Miért nem alkalmazzák a superior megnevezést?Mi a gond ezzel?

Defter 2006.01.05. 10:30:51

Kedves Művelődő, nem ártott volna kicsit belenézni ebbe a rendeletbe, akkor tudnád a választ. "Egri bikavér superior védett eredetű bort csak a szüretet követő második év április 30-a után, palackozva lehet forgalomba hozni." A rendelet 2003. decemberi, az első ennek megfelelő szüret 2004. ősze, ahhoz képest 2006. április 30. után lehet ilyen névvel forgalomba hozni bort. Bár ha valaki előzőleg (2003. őszén) a feltételeknek megfelelő szőlőt szüretelt, előfordulhat, hogy belefér. Vagy mégsem.

kispé 2006.01.05. 11:12:08

Egy innovatív ötlet, mert ez a superior túl erőltetett és magár az alapszót kellene megvédeni. A gyengébb házasításokat hívják BORJÚVÉRNEK, míg a valóban jó borokat nevezhessék csak bikavérnek. Semmi pucc, superior, classic meg ilyesmi. A nagyon szar borokat meg hívják csak CSIGAVÉR-nek:)

Művelődő 2006.01.05. 11:35:31

Köszi!Amint tehetem részletesebben megnézem a jogszabályt.De addig is,ki mire számít:használni fogják a superior elnevezést Sikétől Csutin át Thummererig,vagy majd szépen marad a -valakinél már úgyis nyerő- reserve,a -már bevált- fantázianevek?Mire lehet számítani a szakmában?

Hep 2006.01.05. 12:29:11

Nfreeman | 2006.01.04. 19:12: Inkább csak hülyéskedtem annak alapján, hogy AM lefemininezte a St. Andrea Bikavért, a soproni borok savassága és tanninossága sokat segítene, hogy ez ne történhessen meg. (Nem azt mondom, hogy rosszak a soproni borok, nagyon finomakat ittam onnan is tavaly, ezt a "karcosságot" nagyon jól be lehet építeni a bor ízvilágába.) Szvsz el kell fogadni, hogy a Bikavér is lehet ilyen barokkosan gyümölcsös, fűszeres, illatos, "édes" cuvee is. Esetleg plusz minőségi követelményeket kellene még támasztani vele szemben, hogy a nagyvilág ne az Egervin Bikavérje alapján alkosson ítéletet úgy általában a Bikavérekről...

Bor Béla 2006.01.05. 18:49:22

A St. Andreánál a fehérborok szvsz egy klasszisal jobbak a vörösöknél. (A Pinot gris, a Kovászó Chardonnay, a Szóláti Olaszrizling a maguk műfajában nagyobb borok, mint a Mythos vagy a Merengő. A Mythosnál van jobb Merlot ma Magyarországon, de a Kovászónál jobb Chardonnay aligha. Sőt jobb fehérbor sem sok ... esetleg a Fekete Béla 2002-es Hárslevelű.) Az Áldás Bikavér jól iható, kerek bor, de meg sem közelíti a fentebb említett fehér és vörös borokat. Viszont: van belőle a piacon és sokan meg tudják kóstolni. Ez lehet a magyar középosztály Merengője ...

pannon 2006.01.05. 19:03:35

Egyértelmű, hogy ma Magyarországon Eger jelenti a jövő borvidékét, köszönhetően azoknak a pincéknek, akik az elmúlt 2-3 évben fantasztikus dolgokat alkottak: a St. Andreának, Buttlernek, az Orsolyáéknak, Tóth Istvánnak, Csutorásnak, a senki által nem kóstolt, de mindenki által istenített Kaló Imréről nem is beszélve.

Seres T. 2006.01.05. 19:42:11

Hát nem tudom. Örülök, hogy Egerben is van végre normális bor, de szerintem egy 10-15 éves lemaradással követik Villányt és Szekszárdot. És vörösben nem fogják megverni az adottságok miatt. De új színfolt és szükség van rá, mint pl. Sopronra is. Szvsz szerintem is jobbak a fehérek Lőrincz Gyurinál. Bukolyinál meg nagy a csend. 2004 és 5 választóvíz. Szt. Andrea 2004-es pinot meg gáz, egyszerűen hibás. Erjed tovább a palackban. Aki ért hozzá tudja mit jelent.

zsákucca 2006.01.05. 20:44:24

Akkor már csak 5 év és lehagyják Villányt. Mert ott vagy 10 éve megállt az idő.

Sertes T. dilettáns 2006.01.05. 21:38:26

Seres T. 2006.01.05. 22:42:49

Gondolkodtam és rájöttem, hogy félre beszéltem! Már megint miért ártom magam olyan dologba, amihez nem értek? BOCSÁNATOT KÉREK!

Steff 2006.01.05. 23:29:04

Rájöttem, mi a baj az Egervin bikájával! Júniusban leszedik a szőlőt.

Lucas_Corso 2006.01.06. 01:52:32

Hm, nemrég bontottam egy 2004-es St. Andrea pinot gris-t, és hibátlan volt. Sőt, két palack még figyel a pincében, direkt megnéztem, az enyém nem erjed a palackban. Ez hogy lehet, tessék mondani?

Torrro 2006.01.06. 08:06:33

Steff: ez nagy volt! :-)

Foltos 2006.01.06. 08:07:33

Noire. A cikk is erre céloz szvsz.

cefregéza 2006.01.06. 08:30:17

Lucas_Corso ! A Pinot noir 2004-esről van szó, azzal nem stimmel valami szerintem sem. A Pinot gris viszont nagyon-nagyon jó.

white wine fan 2006.01.06. 10:37:55

Nem tudja valaki, hogy a 2004-es Kovászó Chardonnay a piacon van-e már ? A Bortársaság honlapján csak a 2004-es fehérek közül csak a Szóláti Olaszrizling van fenn, meg a Pinot gris. Chardonnay-ben szerintem a St. Andra verhetetlen ma Magyarországon. Simán hozza egy burgundi premier cru szintjét. A Pinot noir meg valahogy nem nagyon megy nekik, de igazán Egerben senkinek sem. A fehéreket kellene erőltetni az egrieknek, akkor legalább a Bikavér-mátrixból is kiszabadulhatnának végre.

Bor. K.O. 2006.01.06. 11:43:49

Buzibor ide vagy oda, szeretjük. Cicavér.

gay boy 2006.01.06. 12:21:33

Úgy látszik kis hazánkban már a borok között sem tolerálják a másságot.

malbex 2006.01.06. 12:28:51

white wine fan: hogy a pinot noir pont Egerben ne menne? Bruhaha. A 2003-as pinotjuk egészen csodás volt, de említhetnénk Gál Tibor pinot noirját, vagy Thummerer Tekenőhátiját, vagy a Simonoirt, vagy mg akárhány más és más de csodás pinot-t. Ne viccejjé mán, ha valahol megy a pinot, akkor az Eger.

Lucas_Corso 2006.01.06. 16:52:51

Ah, zó. Így jár, aki nem olvas, csak ír. Amikor én kóstoltam, a pinot NOIRral sem volt gond, persze nem ért a 2003-as nyomába, de rendben volt. Viszont azóta eltelt néhány hónap, és sokan szidják, úgyhogy újra meg fogom nézni.

teroldego 2006.01.06. 21:51:05

Sajnos a bikavér csak szerintünk világhírű,jelenleg messze vagyunk ettől. Ha pedig ezzel e névvel szeretnénk érvényesülni akár itthon.akár külföldön,a marketing és eladhatóság szempontjából nagyságrendekkel fontosabb az egységes stílus és kiegyensúlyozott minőség ,mint az,hogy pontosan milyen is legyen az a stílus.Ezzel nem azt mondom,hogy ne legyenek elképzeléseink,véleményeink erről,de nem ez fogja eldönteni elsődlegesen a bikavér jövőjét.

Az én ízlésem 2006.01.06. 23:40:33

Fogadnék, hogy az itt hozzászólók közül kevesen ittak Áldást... Mert mindenről szó esett itt, kivéve erről a borról. Az én elfogult véleményem: Az ünnepek alatt azzal tengettem az időm, hogy híres vörösöket és fehéreket iszogattam. Heimann, Takler Kadarka, Weninger vörösök, stb. Volt köztük Áldás is. Nos azóta meg vagyok áldva, visszajárok a boltba újabb és újabb Áldásért. Köszönjük Lőrincz Györgynek :-)

Toranaga 2006.01.07. 19:32:25

Egy borban nem az alkohol és a sav lehet egyensúlyban? A tannin a savval, az alkohol pedig a cukorral van szinergizmusban. Szerintem. Alföldi Merlot! Nem tudok sokat a borokról, de a tudásod azokról már-már mulatságos. Írásaid egysíkúak, meglehetősen unalmasak. Inkább írj a sörökről. Szerintem.

Művelődő 2006.01.07. 20:10:08

Az én ízlésem -nek.Továbbra is az a véleményem,hogy sok a fa az Áldásban,ami nagyon sajnálatos,mert eltakarja azt a csodaszép anyagot,amit alatta egyértelműen érezni,látni.Legalábbis abból a tételből,amit kóstoltam ez maradt meg bennem.Kár érte,mert kevesebb fával sokkal inkább megfelelt volna az én ízlésemnek...

St. Andrea 2006.01.07. 20:11:31

Ez a cikk a St. Andrea Kft. támogatásával készült.

Tanga 2006.01.09. 09:33:03

Akkor az Alföldi Merlot az Ipacs Géza?

M 2006.01.10. 07:12:43

Lehet hogy inkább csak regisztrált felhasználóknak kéne hozzászólni. Remélem egyszer megoldható lesz, mert inkább vitatkozom azon, hogy most milyen is a Bikavér, mint hallgatok olyanokat akik a termelő "sztárolásáról", a borok "magyarságáról" értekeznek, vagy trágárságokat írogatnak... A borrol annyit, a Bikavér számomra a sok színűséget testesíti meg, ha valakinek nem tetszik egy Bikavér minőségileg, azt megértem, az menjen a hegyközséghez és reklamáljon, hogy kérem ez itten csak egy vacak küvé ne tessék ezt Bikavérnek hívni; azt viszont nem értem, hogy ha 7 (lehet h több) szőlőfajtából ugye minimum 3 házasítása kötelező, a gyengébb matekosok is kiszámolhatják, hogy a borász előtt a lehetőség széles tárháza áll, ilyenformán a legkülönbözőbb karakterű borok készülhetnek, kóstuljunk össze egy 2000-es Simon Bikavért egy 2000-es Bakondinéval, ég és föld, az egyik egy cabernet hangsúlyos tanninbomba, a másik egy selymes gyümölcsös behízelgő borocska (köszönhetően a Blauburgernek). Pont ezt szeretem a Bikában, ezért jó kóstolni, és köszönet az egri borászoknak, hogy ezt évről évre megtehetem náluk a fesztiválokon!

tullius 2006.01.10. 11:42:48

Amennyire én értek hozzá "simici74" megállapítását helyesnek fogadom el bár ez is ízlés dolga, amiről köztudottan nem érdemes vitatkozni. Egy kis shirah hiányzik belőle. A Gál pincészet Pajados bikavére - szerintem - etttől jobb. A pincemester elmondása szernit az 20%-ban shirah-ból készül. (Igaz viszont, hogy tárgyalt bornál a Pajados magasabb kategória palackja 6000.-körül mozog 2003-as évjáratban.)

burgundi 2006.01.10. 16:52:42

Kíváncsi lennék, hogy aki fikázza a 2004-es St. Andrea Pinot noir-t hány burgundiai pinot-t kóstolt korábban. Akár csak premir cru-t.

Merlot 2006.01.10. 23:07:57

Mia sz@rnak kell egy Bikavérbe Shirah, kedves tullius???

Merlot 2006.01.10. 23:11:26

Kedves M! Kóstolj meg egy 8 - azaz nyolc - fajtából készült Don Simon Bikavért 2003-ból! Aztán beszélgessünk róla... :)

Syrah - Shiraz 2006.01.11. 10:09:45

Syrah vagy Shiraz, kedves bloggerek ! Tanuljátok már meg végre rendesen leírni !!!

2006.01.11. 12:24:11

Igazad van Merlot, azon a Bikavéren a syrah sem tudna már segíteni!

tullius 2006.01.11. 14:22:06

Azért, hogy finom legyen, kedves Merlot.

kisicce 2006.01.13. 11:46:01

Van itt ember ,aki ivott már kadarkából hegyvidéki aszúbort, és ivott már bikavért, tudja mi a bikavér és eredeti elkészitése?Netán borász, tudja mi a vadfekete és nem üzletember,vagy újságiró? Pancsolók vitatkoznak azon mit minek hivjanak,ami nem is az ,aminek nevezik.Szomorú de nagyon.

királyleányka 2006.01.13. 12:33:52

Ha villány és eger jellegzetes aromája a talajból a szöllőböl még ha azonos fajta is,nem felismerhető a borban,vagy sosem létezett aromákat fedeznek fel bennük, akkor valaki valamit nagyon elpancsolt ,vagy nyögdijra érdemesült a kóstoló?

kisicce 2006.01.13. 18:09:35

Kadarka, burgundi, kabernet,melyikből mi lesz?Ha márkavédelmet szabványositanánk, miből készűlt a bikavér? Száz év termesztési változása mit hozott, pancsolók?Bikavér?Miről beszélnek itt idegenek?Magyar fajták, borok,kereskedelmi célú tönkretevői?Hogyan, miből lesz a bikavér?????Eger történelmi borvidékünk volt mindig is, ki védi most?

Hep 2006.01.20. 16:06:52

Na, most sikerült megkóstolni az Áldást és most visszaolvastam, mit ír róla AM. A szilvabefőtt illatban és a ribizli ízben nekem is átfutott az agyamon (talán, mintha), a cseresznye és a keserűcsokoládé határozottan megfogalmazódott bennem. (50%-os találat a cikkhez képest. :-)) A fahangsúlynál nem tudok gyengülésről beszámolni, szerintem brutálisan fás - vaníliás, bár a többi St. Andrea bornál is megfigyeltem, itt ez nagyon meghatározza a bort. Pont ez utóbbi miatt azért nem mondanám igazán feminimnek, férfiparfümökben is akad ilyen fás-édeskés (általában a fás-orientális illatcsaládban), az persze érthető, ha ezt egy férfi nem feltétlenül tartja a nemi identitásának megfelelőnek (mégha a nők buknak is rá. :-))

CSILLA 2006.01.26. 19:48:38

TANÁCSOT SZERETNÉK KÉRNI VAN 1 ÜVEG 1988 EGRI LEÁNYKA KÜLÖNLEGES MINŐSÉGŰ ÉDES FEHÉR MUZEÁLIS BOROM EGERVIN 50. ÉVFORDULÓ ,ENNEK VAN ÉRTÉKE VAGY NYUGODTAM BONTSAM MEG KÖSZÖNETTEL.

malbex 2006.01.26. 22:53:18

Egyik sem, szerintem jo esellyel palyazhat a lefolyoba, hacsak nem valami nagyon kulonleges modon lett tarolva. Azert kostold meg nyugodtan, vesziteni nem veszithetsz vele, meg van ra ugy 1% eselyed hogy ihato is lesz.
süti beállítások módosítása