Szent bikavér a St. Andreától. De félre az ostoba tréfával, az "Áldás" egy keletiesen kifinomult, elegáns, nemzetközi stílusú blend. És remek vétel.
Robog az "Eger = Pannon Burgundia" projekt, és ezzel hol jól járunk, hol kevésbé. Jól járunk, mert az alkohol-súlyos, tannin-nehéz fregattok után talán a könnyen sikló, karcsú klippereket is megismerhetjük. Máskor meg rosszul, mert a magyar földnek és a rajta ügyködő borásznak egyelőre jobban megy az ormótlan fregatt és a páncélvonat. A karcsúsításban élenjáró St. Andrea 2003-as pinot-ját sokan az első magyar burgundi etalonként ünnepelték. Én úgy éreztem, hogy távolról sincs egyedül a porondon – pl. a Heimann PN 2003 vagy a Weninger 2002 méltó társai –, de ezt a véleményemet kevesen osztották. Azt viszont egyre többen, hogy a 2004-essel valami nagy gebasz van, és erről valószínűleg nem az időjárás tehet. Ám jelen mintavételezésünk tárgya a napszítta 2003-as év bikavére, az "Áldás".
meghökkentő a gyermekien egyszerű angyal az egervines bősz bika helyén
A szakrális marketing témakörében károgtam már eleget, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni. Bennem a bikavér szó határozottan pogány képzeteket kelt, bármilyen jó keresztények voltak is az egri várvédők (feledve most az elvarratlan szekszárdi copyright igényt). Az "áldás" meg ugye a "békességhez" hasonlóan nehezen hozható fedésbe a bikával vagy a vérrel. Persze lehetne ez egy szürrealista geg is, mint mondjuk a két nagy újraértelmező, Ulrich Küchl és Hermann Nitsch nyitótánca a bécsi operabálon. De Egerszalókon aligha erre gondoltak, amikor a címkén létrehozták a randevút.
Apropó, címke. Ismét új, minden porcikájában. A 2002-es Bikavér címkéje egy egységesnek ígérkező szín- és tipográfiai stílbe illeszkedett, amely szinte valamennyi St. Andrea borra kiterjedt. Most megint minden az alkotóelemeire hullott szét. Lassan Lőrincz Gyuri nem győz annyiféle bort készíteni, amennyi címkeötlettel az udvari dizájner, Ipacs Géza ellátja (pedig roppant széles a termékskála). Ezzel együtt az "Áldás" címkéje egyedi és ízlésesen kivitelezett, mégha meghökkentő is a gyermekien egyszerű angyal az egervines bősz bika helyén. De ismerve Ipacs Géza túláradó alkotókedvét, jövőre úgyis másik címke lesz (esetleg új névvel).
A 2002-es St. Andrea Bikavér egy nagyon decens, hordó-vezérelt, vaníliás, behízelgő és jól iható cuvée. 2.000 ft alatt alkalmi vétel. A 2002-es St. Andrea borokra jellemző kaprosság ebben is tetten érhető, de egyébként egy kerek, kellemes, enyhén édes és feminin bor. A 2003-as Bikavér egy egészen más világ. De szintén feminin és édes.
A Tóbérc Kékfrankos a kis test és nagy intenzitás, a komplexitás és a tökéletes egyensúly formabontó remekműve
A legendák szerint néhány befolyásos borbarát az "Áldásba" szánt kékfrankost annyira kiemelkedőnek találta, hogy kiimádkozott belőle néhány hordónyit, amit aztán külön palackoztak. A hasonlóan kisszériás zweigelttel együtt ez 2005 legnagyobb dobásai közé tartozott. A Tóbérc Kékfrankos a kis test és nagy intenzitás, a komplexitás és a tökéletes egyensúly formabontó remekműve. Amolyan "földiekkel játszó égi tünemény" (pontosabban a nagyon éber és vastagbukszájú földiekkel játszott).
De milyen az "Áldás"?
Rubin szín, tükrös. Pazar, intenzív és nagy bort ígérő illat. Szilvabefőtt, karamell és vanília, és valami puncsos árnyalat. A háttérben kapor és pörkölt mogyoró. Szájban kevésbé komplex, viszont annál elegánsabb. Eszpresszós, keserűcsokoládés ízvilág, némi cseresznyével. A lecsengést a magas alkohol megbillenti, de nagyon vonzó karamellás, ribizlis jegyeket mutat. A sav/tannin egyensúly kifogástalan. Összességében az "Áldás" a St. Andrea borokat régóta sújtó fa-hangsúly gyengülését mutatja, és a 2002-es Bikavérnél jóval kifinomultabb. A közepes test mellett is húsos, tartalmas, de főleg elegáns bor. Én csábító és kissé feminin bornak találtam, ami inkább tükrözi a nemzetközi ízlést, mint a magyart.
3.000 ft alatt alkalmi vétel. Sok villányi nagyágyút meg lehet vele fingatni egy vakteszten. Ugyanakkor továbbra is azt gondolom, hogy ez nem bikavér. De ez a legkevésbé sem zavar az élvezetében.
A MA minősítése: 6 pont (szép)
Utolsó kommentek