Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Lenin és a premier grand cru

2006.01.25. 01:10 - Húzós Tannin

Több bordeaux-it a proletárok asztalára! Minerális kalandok a globális csúcskategóriában egyhavi jó magyar fizetésért. Van még mit tanulni (tanulni, tanulni). Bárcsak lennénk luxusbal- avagy -jobboldali lóvézsonglőr, akkor ládaszám satóznánk minden este. Mindazonáltal új dimenziók látszanak nyílni.

Tavaly karácsony óta tartogattam ezt a palackot, vártam az alkalmat, próbáltam megadni a módját. Mert én előtte még premier grand cru-t soha. Egy éven át minden nap – figyeljük meg, hogyan él a szerző a költői túlzás eszközével! – megnéztem a spájzban, kerülgettem, mint Márkus László a Darius fotelt: vajon mi kerül ezen százvalahányezer forintba?

...még egy kis könnycseppet is elmorzsol tán a szeme sarkában...

Nagyjából sejtem azért. Például az, hogy a Haut-Brion az öt bordeaux-i premier grand cru minősítésű birtok egyike, mégpedig a legrégebbi, a XVI. század óta létezik Pessacban, amely mára teljesen egybeépült Bordeaux városával. (A premier grand cru címet értelemszerűen később, a bordeaux-i minősítési rendszer bevezetésekor, 1855-ben kapta másik három birtokkal együtt; az ötödik premier grand, a Mouton Rothschild csak utólag, 1973-ban könyörögte be magát az elitbe.) És ez az öt bordeaux-i premier grand cru alighanem az öt leghíresebb bortermelő a világon. Azon persze lehet vitatkozni, hogy innét kerülnek-e ki a világ legjobb vörösborai, de ha egy művelt alkoholista meghallja a Chateau Margaux, a Latour, a Mouton Rothschild, a Lafite-Rothschild vagy a Haut-Brion nevét, akkor nem csak hogy a nyál fut a szájában össze, de még egy kis könnycseppet is elmorzsol tán a szeme sarkában, már ha szentimentális alkat ő.

Könnyekkel küszködve vágtam körbe az arany színű ónkapszulát, húztam a dugót, miközben föl-fölugatott a szívem mélyén búsuló magyar vizsla: bárcsak luxusbal- avagy -jobboldali lehetnék én is, és lukratív lízingügyleteimből, egyéb bulikból futná minden nap premier grand crure. Húztam, húztam a dugót, mint egy répamese, úgy látszik, a premier grand cru dugóban is grandióz: volt vagy hat centis, le kellett volna mérni, ekkorát még nem láttam, csak pornófilmben. Aztán vettem egy nagy levegőt, beleszagoltam csak úgy, a palackba. Nagy meglepetés: áradó illat már üvegből, elsőre. Ezt nem vártam egy húszéves vörösbortól.

...mit várjak egy húszéves vörösbortól?

Illetve, és itt most hosszan intermezzózom, tulajdonképpen fogalmam sem volt, mit várjak egy húszéves vörösbortól, mert olyat még nem ittam. (Legalábbis szárazat. Öregebb portóihoz már volt szerencsém, de az erősített édes más bajnokságban játszik.) Épp Alföldi Merlot-val síránkoztunk nemrég, hogy szeretnénk már hét évnél idősebb, igazán jó magyar vörösöket kóstolni. Mert valahogy mégis az verődött belénk, hogy az igazán jó bor öreg, bölcs; és még ma is fontos értékmérő a tartósság, annak ellenére, hogy az újvilági iskola nem sokat törődik vele, hiszen a marketingászok megkutatták, hogy a borok 99,8 százaléka a vásárlástól számított egy éven belül végső rendeltetési helyére, az emésztő- és kiválasztószervekbe kerül. Az újjéledt/éledő magyar borászat termékeinek tartósságával pedig vannak gondok bőven.

Itt, e hasábokon, vagy bájtokon vagy miken is csalódtunk már nagyokat, és ajánljuk meleg szívvel Albert gazda vonatkozó eszmefuttatását. Hány és hány magunkfajta járt már úgy, hogy nagy lelkesen nekiült egy egykor húsz-harmincéves potenciálúnak jósolt '93-as vagy '95-ös (sőt: '97-es!) villányinak, aztán az első korty után ökölbe szorult az arca. Vagy hányszor okoskodtunk a Borkalauzból szerzett fölényes tudással egy-egy kóstolón: "Jó-jó, kicsit nyers és brutális tannin, de bele fog ez simulni, beérik ez majd, nézzük meg öt év múlva!" - aztán öt-tíz évre rá idiotisztikus arckifejezéssel konstatálhattuk, hogy a tannin maradt brutális és nyers, viszont már nem is simulhatott sehova, mert mellőle minden más íz eltűnt.

...őszre szétestek, mint a Szovjetunió...

És vannak a spájzunkban 2003-as, ötezer forintos vörösborok is, amelyek óriási klasszisnak tűntek még tavaly tavasszal, de őszre úgy szétestek, mint a Szovjetunió.

Mindennek nem az az oka, hogy a magyar borászok tehetségtelen nímandok volnának, inkább az, hogy a borászati rendszerváltásnak új telepítésekkel kellett kezdődnie, és az új telepítések, a fiatal tőkék nem bírnak még megfelelően tartós bort adni. Meg aztán a tőkékkel együtt öregszik és csiszolódik a borászati szaktudás is: hogyan kell azokkal a gyümölcsökkel, levekkel úgy bánni, hogy a bor húsz év múlva is bor legyen. Negyven év kiesett, és most újraismerkedési fázisban vagyunk. Még mindig. (A jelenségtől kevésbé sújtott tokajiak nagymestere, Szepsy István is úgy tartja borairól, hogy a '96 előttiek túl gyorsan öregszenek. Azután tanulta csak ki a csínját, hogy hogyan is kell kezelni.)

Na, de ott tartottunk kábé, hogy a pornósztárosan hosszú parafadugót kiküzdöttük a klasszikus bordói palackból, kilöttyintettünk egy kortynyit a pohárba, a többi bort meg szép lassan egy karaffba töltöttük. Érdemes volt óvatoskodni, mert jelentős mennyiségű üledék úszkált a palackban, amitől rutinos nagyborfogyasztó (ami nem vagyok, egyébként, de igyekszem) egyáltalán nem ijed meg, sőt.

A kóstolópohárból rögtön határozott, intenzív cabernet-illat. Sok fekete erdei gyümölcs, főleg szeder, erős füst, dohány, némi animalitás, füstölt húsok, tempera, kevéske jóféle, nyálképző savanyú káposzta. Mély, mégis hihetetlenül intenzív illat. Egyszerre érett és friss. Mondom, egy húszéves bortól megdöbbentő.

Az 1985 egyébként jól sikerült évjárat volt, nem olyan nagyon kiemelkedő, de a közepesnél bőven jobb. Az egyéves várakozási időt nem csak türelmetlen toporgással töltöttem, hanem utánagugliztam egy-két dolgonak. Parker például 94 pontra hozta ezt a bort, de más teszteken is jól futott. Volt mit várni tőle.

Utólagosan előre kell bocsátanom, illetve politikailag korrekt énem követeli, hogy írjam ide: szorult belém egy kis frankofóbia egyrészt (tudják, a magyar nép zivataros századai meg ilyenek), másrészt meg mindig azt a verklit tekeri énbennem a szarrágó und bornacionalista kisördög, hogy: nem lehet annyival jobb a nagy francia, mint amennyivel drágább. Szkeptikusabb voltam, mint Buharin az 1929-es Komintern-ülésen. (Kábél, mint Vágó István és James Randi titkolt közös gyermeke.) Persze reménykedtem azért abban is, hogy valami nagy dolog történik majd, de őszintén szólva nem mertem volna komolyabb összeget tenni rá. Most már, így kóstolás után persze el vagyok olvadva, beiratkoztam egy francianyelv-tanfolyamra, és talán belépek egy holisztikus asztrológiai homeopátiás szektába.

Már az első korty letörte a szkepszisemet. (Azóta sikerült visszaragasztani.)

Ucsityszja, ucsityszja, ucsityszja

Teljesen más világ, mint a nagy magyar vörösök. Semmi brutalitás, semmi rusztika, minden csupa harmónia, elegancia. Nem a húsosság, a nagy, széles tanninok uralják a bort, hanem inkább a savak finom határozottsága, a tannin már teljesen elsimult, épp csak hozzáteszi a magáét a vége felé, szinte észrevétlen. Legfontosabb ízkomponense a nagyon határozott mineralitás, ez megint meglepő volt énnekem, mert a magyar vörösborok közül nagyon kevés villant szép mineráliákat, talán Weninger újabb csúcsborai leginkább. Ha mindenképp magyar borhoz kellene hasonlítanom a Haut-Briont, akkor Weninger nagy cabernet franc-ját mondanám, stílusban mindenképp a soproni osztrák van legközelebb: például a jellegzetesen sós-vasas íz, amely a Haut-Biron mineráljait kíséri, a Weningerekben is föl-fölbukkan.

Arányosan, és tökéletesen tölti be szájat, nagyon hosszan marad. Végig friss és erőteljes, punnyadásnak semmi nyoma. Minthogy, mondom, ez volt életem első ilyen öreg száraz vöröse, nem tudom még megfejteni azokat az izgalmas, érett aromákat, amelyeket más borokban még sosem éreztem, csak itt.

Úgyhogy erről a helyről szólítom fel magamat, hogy legyek azonnal luxusbal- vagy -jobboldali, keveredjek kétes tőzsdeügyletekbe, de legalább lottózzak keményen, mert nagyon meg kéne vizsgálnom néhány láda premier grand crut, szigorúan természettudományos alapon, és persze Lenin nyomdokain: tanulni, tanulni, tanulni.

Címkék: kóstolás

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4112914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Művelődő 2006.01.25. 08:19:03

Gyönyörű!!!Köszönöm!De minket miért hagytál ki?!

lajafix 2006.01.25. 08:54:31

A nyálam kicsordult a cikk 2/3 részénél.

Bacchus 2006.01.25. 10:10:36

Fogunk mi még ilyen borokat készíteni, csak ki kell várni!

Pomeroli Roli 2006.01.25. 10:49:38

"Fogunk mi még ilyen borokat készíteni, csak ki kell várni!" Minek kell versenyezni? Minden országnak, területnek a sajátosságai miatt szép szakma is a miénk, a művelt alkoholizmus. Nem "ilyen borokat" kell csinálni otthon mint ez a Haut-Brion, hanem tessék szépen kurvajó magyar borokat készíteni továbbra is.

pincés 2006.01.25. 11:17:56

Mindenről a fránya kommunizmus tehet, még jó, hogy nem lettünk vodka nagyhatalom... Azért a villányi CS is lassan beér a révbe. Csak most nem lehet húsz évre előre gondolkodni. Addig is, iszogatni kell, és várni, előbb-utóbb lehül a bordói vidék, megfáznak a vén tőkék, és akkor is kell majd valakinek szép CS-CF-Merlot házasságokat összehozni. Én azt mondom, várjunk, várjunk, várjunk, ha már 40 évet kibírtunk. A nagy kár nekünk, meg a világnak, hogy elmulasztottuk az 1961-es évjáratot.

Bor K.O. 2006.01.25. 11:19:01

Ennél már csak az lett volna szebb csavar, ha addig őrizgeted, amíg egyszer egy házibuli során valamelyik kedves fiatal vendéged laza mozdulattal benyúl a spájzba - jé, maradt itt még egy üveg, valami külföldi vörös - , kiviszi a konyhába, majd felönti kólával VBK-nak... :-O

Bacchus 2006.01.25. 11:22:05

Nem másolásra gondolok, természetesen fontos megőrizni az egyéni stílust, de azt igen is meg kell tanulnunk, hogy készíthető hosszan eltartható elegáns bor akár egy közepes évjáratban is. A Magyar bor tényleg nagyon jó, de a kimaradt 50 évet csak folyamatos fejlődéssel lehet behozni és tanulni soha nem szégyen!

munka helyett kisesszé 2006.01.25. 11:24:12

No végre nem utáljátok a franciákat már. Javaslom tesztelésre a 2iéme grand cru-ket is. Mindenekfelett a Léoville las Cases-t. Az ára mérsékeltebb - kb 20kHUF évjáratátlagban. Viszont épp csak egy könnyen észrevehetetlen lehelletnyire marad el az elsőktől! A húsz év nem sok Bordeaux-ban. Premiére GC-nek - néhány évjáratot kivéve - 15 év a minimum, azelőtt vétek. Ittam 35 éves Pape Clément-et, szuperség. Volt egy 75-ös Mouton is, jujj!!

gergo 2006.01.25. 11:49:36

Jajj, de nagyon irigykedem en!!!!!!

munka helyett kisesszé figyelmébe 2006.01.25. 11:58:06

http://www.muveltalkoholista.hu/index.php?op=post&pid=132

jadviga 2006.01.25. 12:58:06

Szóhoz sem jutok, eláll a szavam. De vajon kivel osztottad meg Húzós Tannin a Haut Brion élményt tapasztalatilag? Önzőztél és egyedül tapasztaltál hosszasan, kéjesen lubickolva a luxusban?

ricsi 2006.01.25. 14:30:39

Kedves UP, Te nem érzed magad luxusbalnak? :)) Miért kell a borral foglalkozó cikkedbe is politikát beleszőni, sokkal jobb lenne nélküle.

milyen a bor? 2006.01.25. 15:23:05

mit tudtunk meg a borról? a cikk 4/5-e nem erről szól. nagyon állat, persze. szóval lehetne? engem nagyon érdekel, meg, gondolom, azon többi olvasót is, akiknek valószínűleg a személyes tapasztaás kimarad. előre is kösz.

raycharles 2006.01.25. 18:24:46

jobb ha nem tudod meg tőle, ha egy Haut Brion-ban (de bármi más nagy bordói borban is) a legfontosabb ízkomponensnek a mineralitást találta... oszt az ugyan honnan lett bele?

minerál 2006.01.25. 18:46:20

Agyag és homokkő a Haut-Brion altalaja, rajta kavicsos termőréteg (már ha lehet egyáltalán termőrétegnek hívni). Simán lehet az minerális, főleg hogy 55-60 deka a tőketerhelés.

Grenache 2006.01.25. 18:51:48

munka helyett kisesszé-nek: a Léoville Las Cases az aminek az 1953-as évjárata már szemről pohárból felismerhető? :))))))

luxusliberális 2006.01.25. 18:52:24

HT, kétes tőzsdeügyletek nélkül is elérted azt, ami valószínűleg sokunknak soha nem fog sikerülni: megkóstolni egy nagy bordóit. Ez a bor 250-300 euró körül van most. Ha kaptad, mázlista vagy, ha vetted, akkor meg ne sírj: fogsz még ilyet inni sokat. (Árak: www.wine-searcher.com)

raycharles 2006.01.25. 18:54:48

a hozzászólásodból nem következik a mineralitás forrása... nekem a legutóbbi kóstoláskor sem volt minerális az Haut Brion. de biztos úgy van...

bordó-fan 2006.01.25. 18:59:22

Sok-sok húsz évnek kell eltelnie, hogy ilyen magyar borokat ihassunk. Kevés új telepítés került olyan termőhelyre, mint amilyen a Haut-Brion. A birtok valószínűleg Bordeaux legértékesebb ingatlana, gyakorlatilag olyan mintha Pesten, a Bosnyák téren lenne egy kastély, körülötte szőlőkkel.

magyar borok - fan 2006.01.25. 19:03:31

Ez igaz, kedves bordói, de akik idehaza borászkodnak, azoknak addig is meg kell élniük valamiből. Nem kerekedhet fel az összes magyar borász, hogy kimenjen pincemunkásnak Bordeaux-ba vagy Burgundiába.

Bor K.O. 2006.01.25. 19:38:36

Ha ez igaz akár már indulhatnak is a dózerek a Bosnyák térre talajmunkát előkészíteni. :-) Az unokáink hálásak lesznek érte! :-)))

eF 2006.01.25. 20:42:37

HT, hogy mekkora mázlista vagy te!! Fél év múlva majd küldök neked jó formában lévő magyar 7 éves vöröst!

Roberto 2006.01.26. 00:52:16

Tudod mit! Én is, hogy lásd: Van még csoda!!! Bár szerintem volt egy kis mázlid is. Mi van ha, a többi haver ezt már nem élhette meg, vagy a borker, szállító elcsesz valamit!?!

2006.01.26. 08:47:56

eF: tenyleg, fel ev mulva 7 eves lesz a 99-es Toth bika :)

cefregéza 2006.01.26. 09:02:13

Vagy például a 99-es Vili Papa.

építő jellegű 2006.01.26. 09:04:23

HT, majdnem olyan jól írsz, mint Uj Péter.

2006.01.26. 10:22:32

agyag és homokkő? 55-60 dkg..kissé szkeptikus vagyok!

bika99 2006.01.26. 12:42:20

Jó, hogy mondjátok! Már alig várom az őszt! Felbontok majd egy üveg 1999es Tóth I. bikavért! Szerintetek milyen lesz? Remélem nagyot fog domborítani!

munka helyett kisesszé figyelmébe figyelmébe 2006.01.26. 16:42:52

Öreg boroknál kritikus a tárolás természetesen. Méghozzá a legelső naptól fogva. Sza a baj az, hogy vagy primőrbe vesszük, betesszük a borhűtőbe (mindenkinek van nem?) és várunk 15-20 évet, vagy megvesszük öregen minden garancia nélkül. Ez sokszor vezet csalódáshoz. Ezekkel a borokkal persze sokan kereskednek, direkt eladásra vesznek, aztán nem figyelnek, amennyire kellene a tárolásra. Vagy esetleg átmegy 2-3-5 tulajon mire kinyitjuk. Ebayen is lehet venni, aztán eltölt a bor egy hete 35 fokon vagy -10-en a posta depókban. Persze, hogy szar lesz. A külföldi bornagykerek sem tökéletesen megbízhatóak, mivel vesznek is magánszemélytől viszonteladásra. Mindenki vegyen tehát bortárolót, aztán 20 éven át minden évben egy csomó primőrt, aztán úgy 30 milla befektetés után, nyugdíjas éveiben minden hétvégére jut egy szép üveg. (Egy kollégám tényleg ezt csinálja...)

ggg 2006.01.26. 17:05:25

Úgy bíztam a 99-es Vilipapában, ihatatlan volt. Higéniai probléma szerintem. Sajna csak egy buttéliám volt.

Borász 2006.01.29. 23:16:37

tetszenek a francia borok, mindenkinek melegen ajánlom. nagyon olcsón is lehet kiváló borokat kapni, de azt mondják franciaországban minél drágább annál jobb. És tényleg!

Misi 2006.02.02. 13:46:12

Mukedvelo amator vagyok, de a bordeaux-i borok tenyleg nagyon jok! Itt tanulok, szoval van alkalmam kostolgatni. A veletlen amugy ugy hozta, hogy en is Pessac-ban lakom, szoval a birtok kozvetlen kozelben van. Diak-budzse nem teszi lehetove az ilyen karakteru borok fogyasztasat, de kb. 10-12 euroert mar franko borokat lehet kapni. Amugy tenyleg mas kategoria, mint a magyar voros

Kiss boros vagy mi 2006.02.05. 15:14:47

Nem vagyok nagy borivó éppen ezért lehetséges,hogy 10 éve őrzök egy palackZöldszilvánit, úgy kaptam névnapomra, még várok egy kicsit és fölbontom. Biztosan pazar lessz.

Haut-Brion 1971 2006.02.12. 15:12:17

Uraim! Szerencsésen hozzá jutottam egy 1971-es Haut-Brion-hoz! 35 éves - nem merem kibontani

2006.02.24. 10:35:21

anyátokat fikázátok a szovjet uniot
süti beállítások módosítása