Örülök annak, hogy sokan felfigyeltek mostanság Szepsyre. Igaz, néha meglepő mondásokat adnak szájába a túllelkesültek, ami érthető, ha az ember legalább egyszer már kezet foghatott vele, és legalább kétszer ivott is a boraiból. A többség a borain keresztül ítéli meg őt (ami teljesen rendben van), de ennél sokkalta nagyobb géniusz. Azt hiszem, bármit is alkotna az életben, az ugyanúgy remekmű lenne. Emberileg kell őt megérteni, annyira nemes lelkületű, őszinte, hiteles, maximalista, hogy a mostani világban szinte már prófétaként tekinthetünk rá.
Azt hiszik gazdag ember, jól hiszik! Ne a pénzre gondoljunk (persze, ma már sokat ér az, amibe visszaforgatta minden garasát)! Élhet abban a közegben ahol, és alkothat a természettel karöltve csodálatos dolgokat. Tudni kell még róla, soha nem kért állami támogatást, amit elért, azt teljes egészében önmagának köszönheti (és a családnak). Amit megspórolt azonnal területvásárlásra költötte, mostanra talán már megállapodik a birtokméret, de ahogy őt ismerem, biztosan talál olyan elvadult régi ültetvényt, amit helyre akar állítani, és faggathatja azt mindannyiunk örömére.
A kóstoló kezdetén amint megszólalt Szepsy, mindenki vételre állította érzékszerveit. Elmondott sok olyat, amit bárhonnan megtudhatunk, ejtett pár mondatot a szakításról, és a felszolgált borokhoz információkkal szolgált. Mesélt élete történéseiről, "titkairól" amiből megemlítenék párat, amit még más talán nem vésett le.
– 1987 telén -37oC fok volt Hegyalján, szinte minden elfagyott, ami nem volt takarva, vagy nem hegytetőn, védett helyen volt. Emiatt felkúszott a bor átvételi ára, ebből a kis pluszból is jutott oda 1988-ban, hogy megvette a mádi pincéjét (a templom mellett).
– Élete két meghatározó bora az 1968-as Messzelátóról készült 6p. Aszú. (nem véletlen áldozott most ennek a területnek a rekultivációjára!), és egy 1978-as Hárslevelű az Őz-hegyről, amit még katonaként vitt magával eltávról, de a késés miatt fogdára került, ahol nem töltött sok időt, mert rövid idő elteltével érte küldtek. Az üti szobára kísérték, és amint a lépcsőházba értek, hogy egy szintet feljebb menjenek, már tudta miért engedték ki, mindent elárasztott a hazai bor illata. A tisztek pedig csak azt mondogatták, hogy ilyen csoda a világon nincs, mint ez a bor. (Reméljük mi is megtudhatjuk, mit is érezhetett István akkor)
– Az általa legnagyobbra tartott termőhely a világon: Somló.
2004 Hárslevelű (nem kereskedelmi tétel): Elsőre kicsit maszatos illat, később eper, szeder. Ízében a mineralitás uralkodik, a savérzet lecsengésében van egy kis él, kesernyéje harmonikus. 6P
2003 Hárslevelű: Ez is édeskés, áradó epres, málnás illattal nyit, de itt kis sósság is felbukkan, az elegáns fa mellett. Íze kerekebb, mint az előzőé, jobban összesimult már, mineralitása meghatározóbb, és kicsit szélesebb is a bor, savai jól tartják. 7P
2003 Szent Tamás Furmint: Talán az előzmények okán (pohár-, és szájöblítés minden tétel után volt), de most a kb. ötödnyi hárslevelű (mint tudjuk a btv. megengedi) uralkodott elsőre az illatán. Idő kellett, amíg felszínre bukkant a meszes, sós mineralitás is. Tartása feszes, nagyon gazdag bor, ásványossága egyfajta sós szódásságra emlékeztet, utóíze hosszan kitart, nagyon jó formában lévő bor. 9P
2002 Úrágya Furmint: Illatban édességgel, szamócára emlékeztető jeggyel nyit, később fémes mineralitás. Ízében néha felsejlik a botrytis is körtével fűszerezve, savai acélosak, kerekek, hosszan elnyúlóak. 8P
2000 Úrágya Furmint: A múltkor "csalódást" okozott, megijedtünk, hogy öregedésnek indult. Ez a palack viszont úgy muzsikált, mint még soha. Első szippantáskor érződik a palackbuké, a korból adódó viaszosság, de ezt gyorsan lerázza magáról, és olyan zöldalmás parfümösséggel csap orrba, hogy az már soknak érződik, szerencsére jön mellette egyfajta oxidált vasas mineralitás, esővizes ónosság, ízben is abszolút a dűlő uralkodik, olyan tartása van a bornak, hogy szinte kicsattan az erőtől. Utóíze is nagyon gyümölcsös, minerális, percek múlva is jól kivehető minden érintése. Nagy bor. 9P
2003 Szamorodni "Dániel": Hogy mitől szerepel Dániel a címkén? Nem dűlőnév (egyelőre)! A szamorodni alapjául szolgáló szőlő szüretelésének utolsó napján született meg ezzel a névvel az unoka. Elsőre aszalt füge, égetett méz, később narancshéj, barack jön illatban. Ízében erősen érvényesül a mineralitás, mellette a gyümölcsök most hátrébb szorultak, de azért bőségesen ott vannak. Nagyon széles bor, kellő tartással ahhoz, hogy hosszú ideig bearanyozza a napot, mikor pohárba kerül. 8P
2002 Szepsy Cuvée: Meghatározó muskotályos illat, mellette cukordinnye, barack. Ízében is gazdagon lelhetőek fel az illatból várható gyümölcsök, mellettük gyömbér, citrus is jelentkezik. Annyira sűrű a bor, hogy a szájban ragacsosnak érződik mozgása. 8P
2003 Szepsy Cuvée: Az előző sem volt vékonyka bor, na de ez! Sokkal másabb, mint az előző Cuvée-k! Az alapborok az Úrágyáról, a Szepsyről, és Nyulasról vannak. Annyira tökéletesen eltalált házasítás, hogy nehéz jobbat elképzelni ennél. Illatban a bőségszarura emlékeztető gazdagság, nehéz bármit is kiemelni belőle. A Szepsy dűlő bájossága puhán karolja körbe az Úrágya vadócságát, erejét, amit a Nyulas kecsessége érthetőre csiszol. A bor mindenki számára kiemelkedő élményt nyújt, legyen az csak egy "egyszerű" nemes édesbor kedvelő, vagy a legelvakultabb dűlőhívő. 10P
2000 Szepsy Cuvée: Érett bor ez már. Illatában elsőre a viaszosság, mézesség a meghatározó, később aszalt gyümölcsök, kevéske citrussal. Ízébe is belemart már az idő foga, nagyon lekerekedett, aszaltas ízek uralják, savai jól tartják, de az elsődleges ízjegyek már visszaszorulóban. Ettől függetlenül is gazdagsága vitathatatlan, utóíze több mint buja. 8P
2000 Aszú: Meglepett már illatával is, annyira virgoncan friss citrus, barack jön erősen. Ízében már kezdenek előbújni a másodlagos jegyek is mint grillázs, gyömbér, aszalt, kandírozott gyümölcsök. A savérzete annyira kerek, friss, hogy fiatalabb aszúnak tűnik, és a meleg évnek is jócskán ellent mond élettelisége. Hogy miért nem 10P? Nincs meg a "súlyossága". 9P
2002 Aszú: Alakulóban lévő bor, most kezd igazán élni, természetesen gazdag barackos, ananászos illat. Ízben kerek, a borytisesség ami illatban még felvillan itt teljesen besimult. Nagyon vastag bor, jól tartja az érett sav. 8P
1999 Aszú: Ismét domborított, nem vesézném ki újra, mert nem éreztem másabbnak, mint a múltkor. Ilyen savszerkezetre épített borokkal nem lehet minden nap lehet találkozni. De ez így van jól, ettől tud ez kimagasló lenni. Fejemben összeállt a tökéletességhez leginkább közelítő bor, ehhez ennek az Aszúnak a szerkezete kellene, és a 2003-as Cuvée csiszolt összetettsége. 10P
Utolsó kommentek