Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Sancho Panza lóra pattan

2006.02.20. 06:01 - alföldi merlot

Amikor a dél-francia borászhuligánok két ámokfutás között interjúszünetet tartanak, akkor a fő ellenségként mindig a spanyolokat nevezik meg. És ez meglepő tisztánlátásra vall. Mert amíg a nevenincs francia termelő bora könnyen üzemanyagként végezheti, addig a spanyol újhullám borai sikert sikerre halmoznak.

(Az írás a Jancis Robinson fizetős honlapján február 11-én megjelent "New wave Spain continues to get newer" c. cikk alapján készült:)

Egy nagyjából hetven fős bonviván kontrollcsoport azt a kellemes feladatot kapta, hogy egy pedigrés burgundi, egy Brunello di Montalcino, egy chilei csúcs-cabernet és egy öregtőkés Barossa Shiraz vak kóstolása után válasszák ki a kedvencüket. Európa egyetlen szavazatot kapott

Az újvilági borok világsikerének egyetlen haszonélvezője van az óvilágban, és ez Spanyolország. A tintaszínű, tömény és áradó újvilági borok mellett a francia és az olasz kínálat derékhada ropiharcosnak tűnik, ráadásul a besavanyodott, rosszindulatú fajtából. A közelmúltban Mrs. Robinson mintát vett a közízlésből, és az eredmény őt is megrázta. Egy nagyjából hetven fős bonviván kontrollcsoport azt a kellemes feladatot kapta, hogy egy pedigrés burgundi, egy Brunello di Montalcino, egy chilei csúcs-cabernet és egy öregtőkés Barossa Shiraz vak kóstolása után válasszák ki a kedvencüket. Európa egyetlen szavazatot kapott. Ez akkor is megdöbbentő, ha tudjuk, hogy a klasszikus francia és olasz borok általában savasabbak és húzósabbak, mint melegebb égövi társaik, ezért önmagukban kóstolva, étel nélkül nehezebb őket méltányolni.

Spanyolországban a szőlőnek az ausztrál, a kaliforniai vagy chilei sorstársaihoz hasonlóan rendkívüli forrósággal kell megküzdenie. Ám míg a hetvenes években a spanyol borok közönségesnek, rusztikusnak és durván alkoholosnak tűntek az akkori elithez képest, ma már az olyan hőkatlanokból is, mint Alicante, Jumilla vagy Toro, kerülnek a piacra az ínyenceket is elkényeztető vörösök.

A spanyol borforradalmat részben a technológiai beruházások (öntözőrendszer, hűtés), részben a szemléleti változás katalizálta. De a legfontosabb tényezőt alighanem az "őshonos" fajták újrafelfedezése jelentette.

Napjaink legizgalmasabb spanyol borai szinte mind helyi fajtákból készülnek

A nyolcvanas években újjászülető spanyol borászkodás sem kerülhette el az ilyenkor szokásos gyermekbetegséget: a franciák mértéktelen bálványozását. A bevált, a helyi körülményekhez jól alkalmazkodott fajtákat könyörtelenül irtották, és helyükre cabernet sauvignont meg chardonnay-t telepítettek. De szerencsére voltak olyan elmaradott, tőkeszegény vidékek, amelyeket a modernizáció nem ért el. Ami akkor az elmaradottság bizonyítéka volt, ma a spanyol borászat aduásza. Vannak olyan dűlők, ahol százéves vagy még idősebb tőkék teremnek. (Érdemes ellátogatni plátói szerelmem honlapjára, azon belül is a Termanthia adatlapjára (140 éves tőkék!). Serdülő koromban már írtam róluk néhány sort.)

Napjaink legizgalmasabb spanyol borai szinte mind helyi fajtákból készülnek, és kialakult egy sajátosan spanyol stílus. Alvaro Palacios, a csillagászati árú és káprázatos minőségű L’Ermita-t jegyző borász a következőket mondta a szemléletváltozásról: “Szinte látnoki megszállottsággal hittünk abban, hogy a sikeres jövő az örökségünkben rejlik. Ezért láttunk neki akkora elszántsággal a régi borvidékek feltámasztásának.” A mai spanyol borok zamata, még az olcsóbbaké is, rendkívül intenzív. Palacios szerint ez részben azzal magyarázható, hogy annak idején olyan területekre telepítették a szőlőt, ahol a talaj más növénynek sovány lett volna, és a gyakori aszály miatt a szőlők héja vastag, így a belőlük készült bor fenolokban és zamatanyagban gazdag.

Persze nem minden figyelemreméltó bor származik a száraz, forró régiókból. A csapadékosabb, dúsabb növényzetű északnyugati vidékeken is számos kitűnő vörös és főleg, fehér készül különleges helyi fajtákból.

Végezetül kiegészítésképpen „the man we love to hate”, azaz Parker pápa prognózisa: „Spanyolország a csillagok közé emelkedik. (…) A spanyolok egyre inkább a minőség és a kreativitás zászlóvivői, akik a hagyomány legnemesebb vonásait a borkészítés modern és progresszív filozófiájával ötvözik. (…) 2015-re a minőségben hagyományosan élenjáró régiókat (Ribera del Duero és Rioja) a feltörekvő körzetek (Toro, Jumilla és Priorat) maguk mögé fogják utasítani."

Néhány könnyebben beszerezhető spanyol újhullámos elixír:

Alvaro Palacios Les Terrasses 2003 22 euro ( cielo-del-vino, de a '99-es az osztrák Intersparban is kapható ugyanilyen áron)

Numanthia 2003 32 euro

Termanthia 2001 159 euro

Clos Mogador 2002 48 euro (weinundco)

Alvaro Palacios L`Ermita Priorato DO 2000 320 euro (Interspar )

Alvaro Palacios Finca Dofi 2000 64 euro (Interspar)

Címkék: esszéjellegű

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4512890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanyóka 2006.02.20. 08:02:25

Talán kis hazánkban is jobban szembe kéne menni a trenddel...

Balogh Zoltán 2006.02.20. 08:23:58

Szerintem nem kell szembemenni semmivel... menni kell a magyar bor útján, fittyet hányva a trendekre. A kérdés az az, hogy ki engedheti ezt meg magának?

költőnk és kora 2006.02.20. 08:32:04

Jó cikk. Tanultam belőle valamit. Eddig csak Ribera del Dueróra, Riojára és Penedesre figyeltem. Ezentúl nemcsak.

A. 2006.02.20. 12:17:54

Engem leginkább az lepett meg (tavaly szeptember óta a helyszínen van szerencsém tesztelni a spanyol kínálatot), hogy az olcsó kategórában is - értsd 10-20 euro - kifejezetten finom, sőt néha kifinomult borokat lehet találni, ami például Franciaországban nekem sohasem sikerült.

tökmindegy 2006.02.20. 17:51:35

A Spanyolok EU támogatással , tavaly 6 millió hl /!/bort pároltak le ,üzemanyagadaléknak...ez másfélszerese az átlgos éves hazai termésnek...Ami a tragédiájuk volt, hogy az EU támogatási rendszerének a régi tőkék estek áldozatul.Új ültetvények tömege született, új fajtákkal, művelésmóddal magas terméseredménnyel. A megmaradt régi ültetvények gazdái óriási kampányba kezdtek/mivel ezen szőlők száma lecsökkent/így egy hozzáadott értéket tudnak a palackba a bor mellé tenni... egyébként az alfa -laval statisztikái alapján, a spanyol piacon adják el a legtöbb fordított ozmózisos berendezést.

Sanyóka 2006.02.20. 18:02:20

Nem semmi... Nálunk meg még a sok szemét borhamisító is el tudja adni a műtrágyás borát :( Érdekes hogy pl. Spanyolból nem hallani (legalábbis én nemigen hallok) a hamisítókról, ezek szerint vagy elbánnak velük, vagy jól titkolják

Sanyóka 2006.02.20. 18:21:24

Erről jut eszembe, Ti mit szóltok ehhez az 5000ha-s támogatott szőlőkivágáshoz?

tablettás 2006.02.20. 19:29:19

Sanyóka, tudod úgyis, hogy ez végleges kívágási támogatás, azokért a szőlőkért lehet a legtöbbet kapni, amelyek a legtöbbet teremnek , így akarja az EU csökkenteni a borkészletet..De itt van a furfangos Alföld.. eddig az aligtermő ültetvényekről bejelentették a nagy termést/legalizálva a borhamisítást/az ehhez asziszt hegyközségnek, akik meg kiadják most az igazolást , hogy baromi sok szőlő volt az ültetvényen,így egy újabb extraprofit lesz a tisztes szőlősgazdának...

lacibor 2006.02.21. 15:24:49

Eltűnt 400.000 hektoliter a magyar borfeleslegből... http://www.nol.hu/cikk381104/
süti beállítások módosítása