Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Nem kóser

2006.02.21. 06:15 - Albert gazda

Mire képes egy olaszrizling, ha egyenesen Hoffman Áron ortodox főrabbi igazolta kóser mivoltát? – merült fel bennem a lényegre törő kérdés. Az Egervin termékét lelkes barátom ajánlotta szíves figyelmembe, azzal, hogy nemcsak fröccsbornak korrekt opció, önállóan is megállja a helyét. Nem állta meg.

Úgy alakult, hogy határozottan érdekel a zsidó kultúra, szeretem Marc Chagall képeit, olvasom Chaim Potok könyveit, szívesen hallgatom a Klezmatics lemezeit, jártam Auschwitzban, Krakkóban megnéztem legalább tíz zsinagógát, egyik szebb és fontosabb volt, mint a másik, nem is kell messzire menni, bejön a Dohány utcai neológ is, előbb-utóbb mindenképp látni akarnám Jeruzsálemet, és régen, amikor még szórakoztattak a tömény szeszek, előszeretettel töltögettem magamba a kóser szilvákat. Szóval, most, hogy szembejött velem az Egervin kóser olaszrizlingje, 815 forintért, a CBA-ból, kifejezett érdeklődéssel vártam a pillanatot, amikor megmérhetem szegényt.

Irdatlan reményeket azért nem fűztem a kísérlethez, főként, mert volt már szerencsém éppen az egri monstrum által palackozott olaszhoz és cabernet-hez is, és ha jól emlékszem, egyik sem csapta ki az imaginárius biztosítékot. Amúgy utánakerestem, és megállapítottam, hogy sok helyütt csinálnak ilyen kosher for passovereket, Baron Rotschild is, például. Nálunk Thummerer Vilmos próbálkozott még, az elmúlt évezred vége felé, csakhogy bedőlt a biznisz, nem kellett a bor, vagy fizetni nem akart a megrendelő, fene tudja, a felhalmozott készletből mindenesetre jelentős részben Tréfli lett, a cukortartalmas vörösborok iránt érdeklődő közönség viszonylagos örömére.

Nagy, kopott, elhasznált ászokhordók jutottak eszembe

Az Akiba Eger márkanév viszont teljesen új volt nekem, és most már tudom, hogy híres rabbi a névadó, a XIX. század elejének jeles talmudtudósa, aki nemcsak korának lángelméje volt, hanem bátor ember is, és az aktuális kolerajárvány idején minden veszélyre fittyet hányva vigasztalta az elesetteket. Akkor még nem sejthette, hogy egyszer trade mark lesz belőle. Merthogy a címke őt hangsúlyozza mindenekelőtt, a pincészet nevénél kisebb betűkkel semmi sincsen felírva a hason. Információk hemzsegnek hátul is, kiderül, hogy Aaron Hoffman Orthodox Chief Rabbi of Hungary and Budapest garantálja a tétel kóserségét, és az is, hogy a vulkanikus talajon termett szőlőt teljes érettségében szedték. Azért, hogy a fogyasztók kivételes zamattal és illattal rendelkező bort tölthessenek poharaikba.

Nos. Korához képest meglepően világos szalmasárga, szép tiszta, jól mozog. Illata elsőre már-már rendben, mutatkozik benne valami rokonszenves, érett mézesség, a harmadlagos jegyek dominálnak. Mozgatásra azonban előkeveredik a rendszerváltatlan olaszrizlingekre emlékeztető keserűmandula, ezt nemigen tolerálom, gyümölcs nincs, frissesség sincs. Eddig így sem tragikus, ám inni már nem esik jól a bort. Struktúrája nincs, minden szanaszét van benne, matt az ízkép, a savak elkülönülten dacoskodnak az idővel, egyszerre buták és marnak mégis, a finomságnak nyoma se, és a dinamizmus is kiveszett már belőle. Nem tudom, mennyit tartották fában, és milyenben, ha egyáltalán, de nekem nagy, kopott, elhasznált ászokhordók jutottak eszembe. Nem több 2 pontnál. Persze lehet, hogy nem vagyok teljesen fair. Hiszen mit akarok egy hatodik éves, egyszerű fehérbortól? Hát, ez van most ott a polcokon.

Címkék: borok a hiperből

77 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1412889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferenc 2006.02.21. 06:43:39

A bort még nem kóstoltam, nem tudok véleményt nyilvánítani róla. Ellenben sokkal inkább érdekelne az -ha már felmerült a téma-, hogy attól kezdve, hogy a bor kikerül az Egervin pincészettől, még meddig minősül a bor kósernek!? Létezik erre vonatkozó szabály, vagy törvény? Azaz: a palac és a dugó "védelmében", megmarad-e a bor kósernek a készítés ellenőrzött helyszínén kivül is? Ha a szállítás, polcrapakolás, stb. során megérinti a palackot egy nem zsidó ember, attól a bor még kóser marad? Vagy csak az nem mindegy, hogy ki bontja fel? Elnézést ha túl buta a kérdés, de tényleg érdekel a válasz! Tudja valaki?! Üdv.

kekec 2006.02.21. 08:28:22

arról nem is beszélve , ha az eladólány , aki a polcra pakolta - éppen menstruál ... :-))) Szerintem a zsidók hajlamosak a saját érdekeik szerint magyarázni a tanokat , ha a rabbi szereti akkor ok , ha nem akkor örök kárhozatot jelent ...

lacibor 2006.02.21. 10:44:56

Ha most rosszmájú lennék, azt mondanám nem is a gojoknak készült. És mégis náluk végezheti...

Kóserbor 2006.02.21. 14:54:27

Bocsi, aki az Egervin borát issza, saját vizét issza vissza. Nagyrészt. Ennyiért kóser bor nincs. Csak lőre. Aki veszi - igya. Ezt vagy a zamatos, testes kannásat. (((magánvélemény: 2-3 ezer forint alatt bornak nevezett terméket nem lehet becsületesen előállítani.)))

2006.02.21. 15:06:35

Ha rabbi hokoszpokuszol egy kcsit körülötte akkor rogtön az lessz nem ?

lacibor 2006.02.21. 15:29:30

off:Kóserbor. Hány literre gondoltál?.. on

LŐVÉR M.D. 2006.02.21. 16:39:10

Ferenc, csak felszínesen tudom, hogy a szőlő kibugyanó levéhez már goj nem érhet . Természetesen rituális -meg rendes -tisztítás előz meg mindent / a teljes szőlőfeldolgozó sorra kiterjedően /.Az erjesztést ill. az egész műveletsort a rabbi hithű segítői végzik/ a borász iránymutatásával/ A bort is elkülönülten kezelik/ leplombálva a hordó vagy pincerész/, és a segítők nyúlhatnak a borhoz-természetesen rituálisan is tisztított goj eszközökkel...a palackozáskor is az eljárás hasonló, már csak az üveget foghatja az, aki nem hithű. Tehát itt nem különleges, hanem a vallási előírások szerinti borkészítésről van szó/ sok borászati anyagot nem használhatnak/. E gyébként azért akarják, hogy maradék cukor is legyen a borban, hogy a gyerekek is tudjanak belőle fogyasztani.Ünnepeiken ezeket a borokat bontják fel -még azok is , akik egyébként nem teljesen az előírások szerint élnek.Megkülönböztetik azokat a borokat is, amelyeket végig izraeliták készítettek/azt hiszem a pecsét más.../ az igazán nagy ünnepekre ...Mint mindenhol, itt is vannak" sztár" rabbik, akiknak a pecsétje többet ér /a boron./..Ezért is kóstoltassa mindenki a gyerekével a borokat, mert ez egy közösségépítő ital! Hajrá! Esetleg ,ha izraelita ezt kibővítené, megköszönöm!

Balogh Zoltán 2006.02.21. 17:49:14

Kóserbor, biztosíthatlak, hogy ma Magyarországon egy palack bornak a becsületes előállítása nem tud több lenni mint 500 forint... még a Kopáré sem. Persze ha beleszámolod a pinceépítést és a telepítést és minden más ingatlan és ingóbefektetést akkor a tervezett megtérülési időtől függően ez nyilvánvalóan lehet magasabb.

Saskia 2006.02.21. 18:20:08

Már megint osztod az észt és megint butaságokat beszélsz!

Saskia 2006.02.21. 18:35:03

Számoljunk egy kicsit: palack(igényes)150-200Ft, dugó(49mm)150-200Ft, kapszula(ón)30-40Ft, cimke(néhány ezer esetén)50-60Ft, karton20-40Ft. 1kg szőlő előállítása (5000tőke/ha, 30-50q/ha) 250-400Ft.Mennyi is ez eddig?

Ferenc 2006.02.21. 19:03:23

Kedves LŐVÉR M.D.! Köszönöm! Üdv!

elzee 2006.02.21. 19:10:58

Balogh Zoltán | 2006.02.21. 17:49 kiváncsi lennék, milyen bort lehet készíteni 500 Ft-os palackáron. Saskia kalkulációja sokkal jobban közelíti az igazságot, és ez még csak egy lepalackozott bor a pincében, (fahordót nem számoltunk). + raktározás, szállítás, nagyker, kisker, ÁFA, stb...

Balogh Zoltán 2006.02.21. 19:25:07

Igazatok van.. legyen 900. Bár én sok 49mm-es dugóval lezárt ónkapszulás igényes palackba töltött magyar bort még nem láttam... 5000HUF alatt meg aztán végképp.

elzee 2006.02.21. 19:31:07

pedig vannak, nem is egy...csak nem annyira ismertek még.

Balogh Zoltán 2006.02.21. 19:43:47

Biztos vannak, ezt nem is kétlem. De ugye abban megegyezhetünk, hogy tulajdonképpen itt a csomagolás delux kaliberérôl van szó. Ami még az úgynevezett csúcsborokra sem jellemzô.

köpcös111 2006.02.21. 19:44:57

pl én is 500 ft-ért adok egy palack bort igaz csak 44mm-es dugót használok,de olyan bordói palackot mind általában a villányi pincék 58ft+ saskia+áfa,dúgó70+áfa.Saskia ezek az árak egy kicsit túlzóak.1 ha müvelése legroszabb esetben is 800000ft az 40 mázsánál 200ft,de gondolj bele amit amit a pincék felvásárolnak azért sem adnak 200ft-nál többet és ezekből készülnek azért 4000-5000 ft-os borok.

Saskia 2006.02.21. 19:49:41

Most neked van igazad Zoltán! Sajnos a Magyar borászok még nem jutottak el arra a szintre, hogy igényesen csomagoljanak egy 5000Ft.os bort.Nálunk a tulaj azt mondja, hogy ha valaki 3000Ft-ért vesz tőlünk egy üveg bort, annak az alant felsorolt minőségű csomagolás jár.Nálunk egy palack bor előállítási költsége kb.1.200Ft

Balogh Zoltán 2006.02.21. 19:51:15

Persze fillérezhetünk, hogy 500 vagy 1000 forint az elôállítási költség, de a lényeg az az, hogy az alábban elhangzott 2-3000 forintos minimum az durva tévedés.

elzee 2006.02.21. 19:54:22

előállítási áron igen, de itt végfogyasztói, kisker árról beszélünk. Számolj visszafelé, és ki fog jönni neked is...

hubabuba 2006.02.21. 19:55:55

Félreértések elkerülése végett: lehet 500 forintért bort készíteni, de valljuk be, az nem komoly minőség. Ami ebbe az árba belefér, az egy fiatalon még némi élvezeti értékkel bíró, gyosan öregedő, híg bor. A komoly minőségű bor készítése sok munkával, komoly hozamkorlátozással és anyagi ráfordítással jár. Na meg persze a tudáson kívül "szív és lélek" is kell hozzá! Ja és bátorság! Mert ezt ugyan sokan tudják, de csak kevesen merik felvállalni, hogy ebben az esetben nem adhatják olcsón a bort és ettől félnek a termelők! A jó bornak ára van! Az túl olcsó bor gyanús, de nem minden drága bor indokoltan drága. Erre varrjon gombot az ártatlan fogyasztó...

Saskia 2006.02.21. 19:56:09

Kedves köpcös111! ne feledd el. hogy a tőkeszám legalább kétszerese az átlagosnak(kézimunka), csak kézi kapálás, 30-40%-al több gépi munka(sűrűbb sorok)stb kb 1.2Mft úgy, hogy 25-30q/ha a szőlő

Balogh Zoltán 2006.02.21. 20:03:53

Saskia, nem mellesleg bárcsak többe kerülne egy palack elôállítása mert egyrészt ahogy írod a vevô igényesebb csomagolást kapna, másrészt a szôlôt m?velô munkás is meg lenne fizetve. Egyelôre mindkét területen problémák vannak.

Saskia 2006.02.21. 20:09:30

Ez a valós probléma már nem a borászatokon belül megoldható kategóri!

Saskia 2006.02.21. 20:11:36

Hubabuba! Szívemből(figyelsz Zoltán) beszélsz!

Balogh Zoltá 2006.02.21. 20:13:56

elzee, lehet, hogy elbeszélünk egymásról, én Kóserbor | 2006.02.21. 14:54 hozzászólására reagáltam és ő konkrétan előállítási költséget írt. A kiskerár analízisébe én nem mennék bele, mert azt egyrészt a piaci igény formálja másrészt a fene tudja hogy hogyan és hány kézen át ment a bor mire a polcra került.

Balogh Zoltán 2006.02.21. 20:26:11

hubabuba, szép az amit írsz és sok igazság van benne...de szerintem fundamentális tévedésben élsz ha azt gondolod, hogy a drága bor azért drága mert drágán termelték meg. Meggyőződésem, hogy a Kopárban is annyi a napszámosok órabére mint bárhol Magyarországon, esetleg egy kicsit több, mert ismert és megbízható emberek kapálnak. A tőketerhelés persze fontos, de már én is elég alacsony terheléssel számoltam. A szív és lélek meg nem kerül pénzbe... a bátorság az néha igen :) de azt is beleszámoltam. Az hogy mitől híg és rövid életű egy bor az érdekes kérdés... de pusztán azért mert dupláját fizetsz a permetező szőlésznek attól még nem lesz nagy a borod :) sajnos. Pedig bárcsak igazad lenne :)

Balogh Zoltán 2006.02.21. 20:26:53

Saskia, :) igen figyelek...

elzee 2006.02.21. 20:37:06

előállítási áron valóban sok a 2-3ezer forint, sztem Kóserbor sem erre gondolt, bár amit írt, valóban félreérthető...

köpcös111 2006.02.21. 20:40:59

Királyudvarnál is kb 1000000 ft, és ott majdnem minden szőlő nagy tőkeszámú, állandó bejelentett munkások vannak és azt gondolom te se cáfolod hogy Tokajban van a legtöbb kézimunka.Itt nem sokan termelnek 25-30 mázsát nézd csak meg a Gere honlapon a videót.

hubabuba 2006.02.21. 20:46:37

Balogh Zoltán, szép az amit írsz és sok igazság van benne...de fundamentális tévedésben élsz, ha a Kopárt nagy bornak tartod! (Tudsz valamit? Kik azok az ismert és megbízható emberek akik a Kopár tőkéit kapálják? Csak nem Szent Orbán?) Drágának persze drága... Ki kell ábrándítsalak: a szív, a lélek és a bátorság kerül a legtöbb pénzbe, csak legfeljebb, Te ezt még nem érted! Az, hogy mitől híg és rövid életű egy bor az nem kérdés: a híg, bőlére engedett termés az oka! Pusztán azért, mert dupláját fizetsz a permetező szőlésznek attól még nem lesz nagy a borod, de tudatos, spártai munkának és komoly anyagi ráfordításnak eredményeként, nagy borod lesz!

hubabuba 2006.02.21. 20:56:33

Balogh Zoltán, Ti milyen tőketerheléssel dolgoztok? (Ha szabad ezt megkérdenem.)

Saskia 2006.02.21. 21:03:45

Én a saját borászatunkról írtam köpcös111, a Gere pedig nem példakép!

Falatka 2006.02.21. 21:07:31

A cikket olvasva, már a beköszöntőben furcsálottam, hogy magyar rabbi működhetett közre a kóserbor előállításában. Tudomásom szerint a legautantikusabb kóserbor előállításához a legközelebb a newyorki rabbihoz kell fordulni és az ő utasítására Hollandiában élő, erre szakosodott rabbit szokta kirendelni erre a műveletre. Már akinek meg van erre a pénze, mert ezt sem kell a kölségek közül kihagyni, híreim szerint 20 milkó ennek az ára.Jó nagy tételnek kell annak lenni, hogy azt a 850 ft-ért lehessen adni. Inkább kicsit rosszmájúan, egy kis ráfizetés csökkentés címszó alatt, ezzel a marketing fogással a kimaradt cimkéből vetettek az érdeklődő gojok "vájújába". Azokéba, akik vágyódnak az igazi ortodox zsidó kultúrába való bekukucskálásra. De azt azért tudomásul kell venni, hogy az egy zárt világ, bekukantani paparazzi módjára nem lehet csak úgy a kultúra ismerete nélkül. Egyébként nagyot téved az, aki nem jártas lévén a csomagolóanyagok terén ily magabiztos ajánlatot állít össze. Az biztos, hogy a magyar piacon sokat nem forgalmazna az ilyen magas árú árúkészletből. A boros palackok terén szerintem a legtöbben a legelegánsabb üvegek közé tartozó bordolesebe töltenek és nem darabszámra, hanem raklapszámra(cca.60) veszik, de ha darabra venné is, akkor is jóval 100 alatt van az ára (cca.75),és nem 150-200. A dugó valóban nem olcsó, de a legdrágább natur extra csak 80-120 között kapható. És odáig még a hazai legnagyobbak sem nagyon jutottak el, hogy egy kapszuláért vagyonokat adjanak, mikor 10 Ft környékén, már saját, arannyal márkázott zsugorkapszulát tehetnek a palack nyakára. Belegondolva, azért nem lenne rossz az ilyen kalkuláció, mert akkor 4-5000 Ft-ot is kaphatnánk egy palackért, csak lenne-e aki a polcról leveszi

Saskia 2006.02.21. 21:16:55

Falatka, miről beszélsz ember! én az általunk használt dolgok árát soroltam fel!

hubabuba 2006.02.21. 21:27:49

Köpcös111, megnéztem a Gere-honlapon a videót, nagyon aranyos. A legaranyosabb ez volt (az Ördögárok dűlő kapcsán): "A régi öregek elmesélése szerint, még olyan is megesett, hogy kadarka aszút szüreteltek itt!" Ez szép! Azonban -csak hogy tudjunk róla- van olyan termőhely kis hazánkban, ahol a Kadarka Aszú szüretelése nem szenzáció, hanem normális éves tevékenység!

hubabuba 2006.02.21. 21:32:30

Falatka, Te ne is vágj bele ebbe a bizniszbe, mert a Te borodat biztosan nem fogják levenni a polcról 4-5000 forintért, mert kishitű vagy, így gondolkodsz és így is élsz!

tökmindegy 2006.02.21. 21:32:43

Köszöntök minden kalkulátort a 21.-ik sz.-ban....Nem az a lényeg, hogy menyiért állítod elő palackját, hanem az ,hogy a piac mennyit itél meg érte, közötte mi marad...Egyébként olyan hülye nincs ,aki ha olcsón is tud vásárolni segédanyagokat, akkor drágán vesz....

Saskia 2006.02.21. 21:43:15

Kemény vagy hubabuba, mint a fagyott kutya lába.Dicsekedni meg azzal dicsekedj amit Te metszettél meg!:)

Balogh Zoltán 2006.02.21. 21:43:59

hubabuba, 60-65 mázsa per hektárossal, enél alacsonyabb terhelésnek nálunk egyelőre nincsen értelme. De én egy 40-50 mázsástól várnám a maximális minőséget. Az meg, hogy én mit értek és mit nem azt talán ne minősítsd. Pontosan tudom, hogy mi a szív és lélek jelentősége...de most költségszámításról van szó. A Kopárt én sem tartom nagy durranásnak... viszot piszok drága. De nem a múvelési költségek miatt.

Falatka 2006.02.21. 22:04:03

Saskia! Lehet, hogy kishitű vagyok, de a saját zsebemre dolgozom és azt is költöm segédanyagra. Mert más pénzét nagypofával én is tudnám költeni -míg van!

Saskia 2006.02.21. 22:07:46

Falatka biztos vagy benne, hogy a beírásodat nekem akartad címezni!

Falatka 2006.02.21. 22:17:06

Bocs Saskia, de rosszul emlékezem és visszaolvasva jöttem rá, hogy HUBABUBA a címzett. De azért arról felvilágosíthatna Valaki, hogy mekkora jelentőségel bír az ónkapszula a bor minőségére nézve? Vagy éppen takarni kell vele valamit? Mert, ha az üveget végig be kell vele takarni, akkor elhiszem, hogy 200-ba kerül.

Saskia 2006.02.21. 22:22:01

Nem jól olvastad az árát én 30-40ft-ot írtam, egy 5000ft-os tételbe, pedig dukál 49-es floor dugó.

vigbor.hu 2006.02.21. 23:47:04

Az ónkapszula és a bor minősége között nincs összefüggés. Ettől függetlenül nem ajánlott az ónlemez felhasználása. 14 fok alatti hőmérsékleten az ón kristályszerkezete átalakul. Elveszti fémes tulajdonságát és egy porszerű anyaggá válik. Ezt a jelenséget nevezik ónpestisnek. Tévedésből nevezték el pestisnek, mert az őseink azt gondolták, hogy a jelenséget valamilyen baktérium okozza.

Pumalyos 2006.02.22. 00:13:59

Lehetne több borleírást és kevesebb alanyi költészetet?

eF 2006.02.22. 00:24:02

Én visszatérnék a cikkhez! Idézem Albert gazdát: "rendszerváltatlan olaszrizlingekre emlékeztető keserűmandula". Ez szerintem így butaság leírni. Szerencsére megadatott nekem, hogy most már sokadik éve meglehetősen könnyen jussak hozzá jónéhány szép olaszrizlinghez (azért még van mit fejlődnöm mind a fajtaismeret, mind pedig általában a kóstolás terén). Én már többször felfedeztem a keserűmandulát ezekben is. És egyáltalán nem volt zavaró. Persze ezek a borok nem voltak szétesve a kóstoláskor...

eF 2006.02.22. 00:25:34

OFF! egy kis színes a keserűmanduláról: ez számít a tocai friulano fajta fő ízjegyének

Balogh Zoltán 2006.02.22. 07:32:11

eF, ezzen nem vagy egyedül. Én is úgy tudom, hogy az olaszrizling fajtajellegéhez tartozik az mandulaíz. A tévedés jogát persze fenntartom :) de csodálkoznék ha kiderülne, hogy ez egy hiba.

tf1 2006.02.22. 09:45:43

Elég érdekes árakat lehet itt olvasni :):):)

lacibor 2006.02.22. 10:40:22

A jéghegy teteje.

matemata 2006.02.22. 11:16:04

eF, én úgy értem Albert Gazda "rendszerváltatlan" keserűmanduláját, ahogy majd' 15 éve én is belefutottam ilyesmibe, amikor kifogyott otthon a házi szentgyörgyhegyi olaszrizlingünk és körülnéztem a boltokban fröccsnek valóért: amelyik olaszrizling címkéjén megemlítették a "jellegzetes" keserűmandulát, abban az üvegben "véletlenül" igen erőteljesen jelen is volt - és igen, szerintem sajnos azért került az üvegbe a keserűmandula, mert a cimkén is ott volt, és nem fordítva. Emlékeim szerint pont egy egervines olaszrizling volt a legilyenebb. (Most már viccesnek tűnik, de akkor végül a Varga-féle Badacsonyi olaszrizling nyerte a tendert... :)

Balogh Zoltán 2006.02.22. 12:04:02

matemata, megborult az amaretto? :) z

Türkmenbasi 2006.02.22. 13:52:25

Kedves Balogh Zoltán és Hubabuba! Érdeklődnék, hogy pontosan mi a bajotok a Kopárral?

Tar 2006.02.22. 14:10:37

Elnyomja a kóla ízét....:))))

Türkmenbasi 2006.02.22. 14:36:15

:-)))

TAR 2006.02.22. 14:48:34

......és ez nagy baj, mert a kólának remek íze van!:))))

hubabuba 2006.02.22. 14:55:04

Tényleg így van! Legutóbb fele-fele arányban kevertem a Kopárt Coke-al és az a szerencsétlen ital, nem tudott a bor fölé keveredni. Ezután 80% Coke és 20% Kopár volt a keverési arány. Így már nagyon szépen átjött a kóla finom íze, viszont az italnak jelentősen csökkent a "hatóereje"! Ezekből a mai vörösökből már egy rendes ciberét sem lehet készíteni. Hogy mikek vannak! :)

Türkmenbasi 2006.02.22. 16:10:25

Ajánlom figyelmedbe a Promontorbor termékeit:-)

Tar 2006.02.22. 16:33:53

Az nem jó, mert olyn Műízt ad a kólának!

hubabuba 2006.02.22. 19:27:01

Kedves Türkmenbasi! Köszönöm jóindulatúnak tűnő ajánlásodat! :)))) Feltétlenül kipróbálom majd e nemes aromájú ital (kóla) elegyítését az Általad említett pince termékeivel! :))) Most azonban jobban izgat, hogy melyik irsai olivér lenne az ideális társa a fanta narancsnak! :)))) Hasonlóan kellemes élményket kívánva: hubabuba

laza 2006.02.22. 19:49:07

Hubabuba: mégsem vagy Te olyan "borfanatik", mint amit először gondoltam rólad hsz-eid alapján! :) Ennek örülök, mert ez nem olyan véresen komoly téma, mint ahogy ezt sokan kezelik! "Ínyes kutatásaidhoz" a következőt ajánlom figyelmedbe: valamelyik agyon barikolt cabernet sauvignon-ba csepegtess némi feketeribizli "juicét"! Egyből megjön a sokak által megénekelt fajtajelleg is, a koncentrált fa -vagy ha akarod, fakoncentrátum- mellé! :)

Somogyi 2006.02.22. 23:05:07

Kedves Fórumozók! Hosszabb ideje figyelem Balogh Zoltán megnyilvánulásait,(az általa büszkén vállalt dilettantizmus engem elképeszt) Jómagam 30 éve élek a Somló hegyen, állandó lakásom is itt van, de az ő nevével a mai napig nem találkoztam. Az általa megjelölt birtokot is jól ismerem, a megnevezett vincellérrel is sűrűn találkozom a hegyen, de legjobb tudomásom szerint a birtok tulajdonosát nem Balogh Z.-nek hívják és arról a területről hivatalosan, megfelelő engedélyekkel felszerelt bor a mai napig egyetlen dl. sem került ki. Egyébként a terület a fekvése, kitettsége,(D-DK) és a fajtaösszetétele a jövőben komoly eredmények elérését teszi lehetővé. Azért azt még szeretném megjegyezni, hogy sokak véleményével szemben a szőlőtermesztés és a borkészítés igen komoly felkészültséget igényel, akár a tradicionális, akár pedig az éppen aktuális trendinek megfelelő terméket kívánjuk előállítani. Végül pedig a néha alpári levelezési stílusról jeles literátorunk következő gondolata jutott eszembe, amit minden megszólalónak ajánlok szíves figyelmébe,( lehet, hogy nem betű szerint idézem, bocs); " A bor férfidolog. Csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett." Egészségünkre! Somogyi Lajos kertészmérnök. somlói szőlő és bortermelö

lacibor 2006.02.22. 23:41:18

Kedves Lajos! Szeretném remélni, hogy aki olvassa soraidat, meg is fogadja azokat. Akik pedig nem, azok a többiekéből fogják kikövetkeztetni.A személyes off-ért mindenkitől elnézést. Molnár Józsi bácsi pincéje "áll-e"? Ezt kérdeztem már a másik helyen is. on. Borbaráti üdvözlettel:Lapid László

Balogh Zoltán 2006.02.23. 05:48:20

Somogyi, A legnagyobb tisztelettel üdvözöllek. Igazán sajnálom, hogy személyesen nem találkoztunk és nagyon remélem, hogy egyszer amikor a Somlón járok akkor össze tudunk futni és akkor elmesélek sokmindent. Ezer meg egy oka van annak, hogy a nevemmel nem talélkoztál, de szerintem ennek jelentősége nincs. Örülök, hogy szerencsés fekvésőnek tartod és potenciált láétsz a területünkben és a pincében. Ha kétségeid vannak akkor bátran kérdezd meg akár Naszradi Miklóstól akár Fazekas Tibortól, hogy ki vagyok vagy akár csörrenj rám a +358405551298-as számon, örömmel visszahívlak és elmesélek sokmindent. Bor valóban nem került ki a pincéből, de mivel 95%-ban újratelepített területről van szó, ebben azt hiszem semmi furcsa nincs. Az, hogy kinek a neve milyen papíron szerepel az van akinek fontos, van akinek nem. Mindezzel együt azt hiszem, hogy semmilyen véleményem avagy gondolatom miatt szégyenkezni okom nincs. Olyanba amihez nem értek soha nem szólok bele, mert ennél jóval nagyobra tartom például a Tibor tudását. Olyan munkát pdig nem vállalok be amit nem tudok megcsinálni, mert ennél pedig Miklós barátomat tartom töbre. Azt csinálom amihez értek és azzal igyekszem a javára válni annak amit elkezdünk. Azt hiszem, hogy nincs abban semmi furcsa, hogy midenkinek megvan a szerepe egy ilyen vállalkozásban.

Somogyi 2006.02.23. 13:11:09

Tisztelt Balogh Úr! Sok sikert kívánva üdvözlöm a somlói fedélzeten! Lapid Lacinak! A pince megvan, Levente nevű fia üzemelteti, őt meg tudod keresni a tüskevári polgármesteri hivatalban, ill. ott tudnak a további elérhetőségéről információkat adni. Üdv.

shadai 2006.02.25. 11:14:56

Nem izraelita. *Zsidó*. Ez az 'izraelita' kifejezés egy álszent eufémizmus a szocializmus idejéből, szóval nyugodtan el lehet felejteni. ;] A kóser bor pedig a zsidó vallási előírásoknak (a háláchának) megfelelően (és kizárólag zsidók által) készített és kezelt borspecialitás. A szüret után a szőlőt nem mezítláb vagy csizmával, hanem harisnyában tapossák ki. Továbbá a hordók belseje disznózsírral nem érintkezhet. Itthon szerintem sem készítenek tisztességes kóser borokat, az olaszoknál, franciáknál viszont már annál inkább. Állitólag az "új" borrégiókban is készülnek jó darabok (Argentinában és Ausztráliában nagy zsidó közösségsek is élnek). Ajánlom a http://www.kosherwine.com oldalt is, bár nem biztos, hogy megéri Illinois-ból rendelni kóser borokat. :] Üdv, shadai (judapest.org)

mari 2006.02.25. 18:16:57

Csak a rend kedvéért jegyzem meg: Rabbi Akiba (Akiva) nem a XIX. században élt. "Születési éve sincs feljegyezve, de különbözõ, megbízható számításokból arra a meggyõzõdésre lehet jutni, hogy körülbelül 52 évvel a Második Szentély lerombolása és Jeruzsálem eleste elõtt született: 1865 évvel ezelõtt, a polgári idõszámítás 18. évében." - olvasható Nafali Kraus a Talmud bölcsei című könyvében. Bővebbet: a http://www.zsido.com/books/talmud/akiva.htm címen. A Jewish Virtual Library-ben az olvasható, hogy a keresztény időszámítás szerint 50-135-ig élt Rabbi Akiba, a rómaiak elleni Bár Kochbá-felkelés szellemi vezére, aki vértanú halált halt. üdv. mari (Sófár Portál)

ljs 2006.02.26. 03:53:44

Mari, csak a rend kedvéért: valamit félreérthettél. Erről bővebbet: http://en.wikipedia.org/wiki/Akiba_Eger .

Naftali 2006.02.26. 07:12:12

Mari, ez egy másik Akiva rabbi (elég gyakori a név), helyesen Akiva Eiger (héberül: איגר). Gondolom a marketing kedvéért fonetizálták Egernek.. A kóser bor szabályai egyébként eredetileg csak az áldozati oltáron (a sivatagi Hajlékban, majd a jeruzsálemi Szentélyekben) bemutatott borokra vonatkoztak, a Misna rabbijai terjesztették ki e szabályokat az összes zsidók által fogyasztható borra. Ennek elsődleges oka (számos más rabbinikus törvénnyel együtt) az asszimiláció lehetőségének csökkentése. Mert ugye amikor a nem zsidó szomszéd áthívja borozni a szomszéd zsidót, ott feltünhet a házigazda takaros leánya, amire gyorsan szemet vethet a kapatos "izraelita :-) ", s innen már csak egy lépés az eljegyzés....

mari 2006.02.26. 08:34:09

Nagyon köszönöm a kiigazítást. Hamarabb járt a szám, mint kellett volna. :))

Naftali 2006.02.26. 12:10:57

Eszembe jutott még egy dolog, ami (részben) magyarázhatja e bor gyatra minőségét: ez pedig a forralás, azaz a bor palackozás előtti felmelegítése kb. 70 C-ra. Két fajta kóser bor van: az ún. mevusál (főzött, mint ez a remeklés) és a nem mevusál. A mevusál borok kezelésével enyhébb szabályok járnak. A bor palackozása után már nem számít,. hogy ki és mikor nyúl hozá, kóser marad. A nem mevusál bor viszont, ha a pack felbontása után nem zsidó, vagy nem szombattartó zsidó nyúl hozzá - elveszti kóserságát. Ennek oka, hogy az Oltáron csak forralatlan bort volt szabad áldozni. Itt Izraelben vannak jó kóser borok, persze itt sem olcsó mulatság. Elfogadható minőséget úgy 30 sekel (kb. 1500 Ft) körül már találni, egy szép borra azonban ennek legalább a dupláját kell áldozni. Lechájim!

érdeklődő 2006.02.26. 21:00:23

Naftali! Köszönöm szépen, pontosan egy ilyen egyszerű és könnyen értelmezhető magyarázatot vártam! Üdv Izrael!

Bíbor 2006.03.05. 11:06:26

Azt hiszem a nevezett bor autentikus forrása nálam lehet, mivel valamikor részt vehettem eme " csoda "készítésben.Csak egy néhány kiegészítés az alant olvasottakhoz: 1. A bor nem volt forralva palackozás előtt! 2. A nevezett szőlő feldolgozásakor a magyar, az izraeli és a kanadai rabbi is jelen volt.( nem kevés pénzért!) 3. Hogy miért kerül 850 forintba, Szerintem mert nem annyira finom már a bor! :-) Valamint egy Kadadai cég igéretett tett arra, hogy a borból egy nagyobb mennyiséget mag fog vásárolni és ahogy az idő telt a borból nem nagyon fogyott , viszont egyre hanyatlottak az értkei. Ezt az árat felfoghatjuk egy pince kipucolásásnak is. UI: higgyétek el a bor nagyon szép volt ..............akkor!

Laca 2006.03.05. 11:33:15

Az Olaszrizling rajongóknak üzenem, már nagyon sok jó Olasz kapható Egerben -olyan ami nem mandulás-.Gál Lajos, St.Andra,Sike Tamás,Orsolya pince stb.Érdemes szétnézni!

Köcsög műveltalkoholisták! 2006.04.14. 21:39:46

Fasszopó borsznobok!

imi 2006.05.30. 00:28:08

A mandula fajtajelleg az olaszrizlingnel. Ha nincs akkor hianyzik. Magam 15 eve iszom a csopaki Berekhat duloben es van osszehasonlitasi alapom. Ha akarsz jo or.-t inni, oda menjel.
süti beállítások módosítása