A Párizsi kóstoló újratöltve
(30 éves a nagy pofáraesés)
Az 1976-os Párizs/Párisz ítéletét újra színre viszik (l. A kóstoló, amely megrengette a világot), a kor szellemének megfelelően két helyszínen szimultán video-konferencia keretében.
A vállalkozás főszervezője és védnöke ezúttal is Steven Spurrier. A május 24-i transzatlanti dzsembori egyik helyszíne a Waddesdon Manor lesz Buckinghamshire-ben (a Rothschildok hajdani otthona), a másiké a COPIA a Napa-völgyben (ez egy bor & kulináris művház).Az első körben az 1976-os veteránokat kóstolják (6 kaliforniai cabernet, köztük a győztes 1973-as Stags’ Leap Cabernet Sauvignon és 4 bordeaux-i, köztük egy 1970-es Châteaux Haut-Brion, ill. egy Mouton-Rothschild). Ezt követően a veteránok unokái következnek, valószínűleg a 2000-es vagy a 2001-es évjáratból. Végül lesz egy fehér kör burgundi és kaliforniai klasszikusokból. A brit kóstolók között helyet kapott Steven Spurrier, Jancis Robinson és Michael Broadbent, míg a kaliforniai különítményben többek között Stephen Brook, Wilfred Jaeger, Peter Marks MW és Christian Vanneque (a ’76-os kóstoló egyik résztvevője) szerepel.
Spurrier így nyilatkozott az esélyekről: „Arra számítok, hogy az első körben a hosszúéletű bordóiak jól fognak szerepelni. De az újabb évjáratokban kiegyenlített lesz a küzdelem.”
Rolland Bulgáriában
Az egyszemélyes borglobalizátor, ízlésdiktátor és világméretű arctalanító (vagy Jancis Robinson halhatatlan aranyköpése szerint „a csokoládégyáros”) Michel Rolland a „Balkán Bordeaux-jának” (a.k.a. Bulgária) egyik vezető borászatában (Telish Wine Cellars) lesz főtanácsadó.
Bulgária a hatvanas években a világ egyik vezető borhatalma volt. A kommunizmus bukása után jött a történelmi igazságtétel, aminek a szőlő itta meg a levét. Az utóbbi egy évtizedben azonban – az EU bőkezű támogatásával – ismét lendületet vett a bolgár borágazat, és egymásnak adják a kilincset a külföldi befektetők.
Személy szerint kissé durcásan nyugtáztam, hogy a márciusi angol Decanterben 3 oldalas cikk foglalkozik a bolgárokkal „The next big thing” címen (a következő bevezető szavakkal: „Kevésbé ismert, óvilági, terroir-alapú, karakteres borkultúrát keres? Caroline Gilby MW tudja a választ. Készüljön föl a meglepetésre …”). Én meg azt hittem, hogy a „next big thing” mi vagyunk.
Fej nélkül maradt a Biondi Santi
A Decanter híradása szerint a
Brunello di Montalcino alapító dinasztiájának számító Biondi Santi család feje, Jacopo Biondi Santi lemondott a borászat vezetéséről, miután összeveszett az apósával, aki a vállalat egyik fő részvényese. Az após, Pierluigi Tagliabue egy gyengébb minőségű bort akart piacra dobni, de a derék Jacopo nem volt hajlandó a család nevét devalválni. (Mellesleg, a Biondi-Santi brunellókért eszement árakat kérnek.)
Jacopo Biondi Santi a továbbiakban saját maremmai birtokát, a Castello di Montepòt és a család tulajdonában lévő Il Greppot fogja igazgatni. Felszabadult munkakapacitását pedig repülő tanácsadóként szeretné kamatoztatni.
Utolsó kommentek