Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Roll over chardonnay

2006.03.08. 05:50 - alföldi merlot

Napjaink borírásának talán legokosabb és legfelkészültebb alakja, Jancis Robinson rajong az osztrák zöldvelteliniért. És tekintettel arra, hogy a korábban semmibe vett, és nem egyszer gúny tárgyává tett német rizling ma a fehér firmamentum legfényesebben ragyogó csillaga, a rizlingnél könnyebben érthető, chardonnay-szabású veltelini biztos befutónak tűnik.

A Wein Gourmet 2005 őszi számában Jancis Robinson a zöldvelteliniről írt. Be kell vallanom, a ZV hallatán nálam nem indul be semmilyen pavlovi reflex, így legfeljebb azt nyugtáztam, hogy már megint a szomszédé a zöldebb. Aztán idén februárban Mrs. Robinson fizetős honlapján (Purple Pages) gyors egymásutánban háromszor is felbukkant a Grüner Veltliner. A sort a "Zöldveltelini a tömegeknek" nyitotta, amely a prémium veltelinik jóhírét meglovagoló olcsóbb és populárisabb újhullámot mutatja be (mire a minőségi Gru-Vee Angliába ér, jónéhány fontot magára szed). Majd a 2004-es tablókép előzeteseként Emerich Knoll (jegyezzük meg a nevét!) Grüner Veltliner Kreutles Federspielje volt a hét bora. Végül a napokban megjelent az osztrák rizling és veltelini nagytotál (175 kóstolási jegyzettel), amiben záporoznak a 17 és 18 pontok, sőt, egy 19-es is elcsattant. Szóval, JR él-hal az osztrák fehérekért, és szívügyének tekinti a népszerűsítésüket. Én meg örülök, hogy egyszer végre olyat dicsérnek, ami számunkra is különösebb gond nélkül beszerezhető (az angol árakhoz képest jutányos áron).

A hét velteliniből hat az első nyolcban végzett. A hat burgundiból öt az utolsó nyolcban

Diehard rizling-rajongóként Mrs. Robinson sokáig hallani sem akart a velteliniről. Afféle szegény rokonnak, horribile dictu, fröccsbornak könyvelte el. Saját bevallása szerint egy ma már legendásnak számító (Ausztriában feltétlenül) vakteszt nyitotta fel a szemét.
1998-ban egy Münchenben élő, svéd származású fogorvos/borkereskedőt kért fel az osztrák Bormarketing Kht, hogy szervezzen egy kóstolót, amelyből kiderül, hogy hol tart az osztrák fehér borászat. Jan-Erik Paulson cserében szabad kezet kért, mert nem szívesen adta volna a nevét egy előre lezsugázott műbalhéhoz. Az osztrák borokat a nevesebb termelők és szakírók tanácsának kikérése után saját maga válogatta, a külföldiek válogatását viszont az adott terület ismert szakértőire bízta, és a lovagiasság szabályai szerint nemzetközi zsürit hívott össze. De egy kis turpisságot megengedett magának: a kóstoló második etapjába a 17 chardonnay közé becsempészett 4 veltelinit. És ez a 4 veltelini állva hagyta a burgundiakat.

a veltelini világbajnok borokat ad, és szépen öregszik

A burgundi-pártiak természetesen kifogást emeltek az eljárás ellen mondván, nem szép dolog a fajtákat vegyíteni, ráadásul, a burgundiak még kiskamaszok voltak. Paulson védőbeszédében arra hivatkozott, hogy az osztrák veltelinit ilyen alapon nem lenne mivel összemérni, és egyébként is a veltelini és a chardonnay sok hasonlóságot mutat: nem nagyon savasak, tisztes testtel, súllyal, alkohollal és komoly érlelési potenciállal bírnak, és alkalmasak a "terroir" sajátosságait közvetíteni. Amikor aztán 2002-ben ismét felkérték egy hasonló kóstoló szervezésére, igyekezett a legobjektívebb feltételeket megteremteni (a veltelini riválisok kiválasztását ezúttal is nemzetközi tekintélyekre bízta), a 39 bíró 13 országból érkezett, és ezúttal 3 korosztályt különítettek el (az elsőben a 2-3 évesek, a másodikban a 4-7 évesek, a harmadikban a 10-12 évesek szerepeltek). Az eredmény ugyanolyan egyértelmű volt, mint négy évvel korábban. A hét velteliniből hat az első nyolcban végzett. A hat burgundiból öt az utolsó nyolcban. Pedig a Chevalier Montrachet Etienne Sauzet-től vagy a Raveneau-féle Chablis Butteaux abszolút élvonalnak számít (és bicskanyitogató áron kerülnek forgalomba). Az első és az utolsó tíz helyzettet lásd a cikk végén!
Paulson higgadt úriemberként óva int attól, hogy túlértékeljük egy vakteszt eredményét, de bizonyítottnak látja azt, amit a fajta szerelmesei régóta hangoztattak: a veltelini világbajnok borokat ad, és szépen öregszik.

Ausztriában a ZV az összes termőterület egyharmadát uralja, és ez a hatalmas mennyiség nagyrészt a heurigerekben, ill. pezsgő-alapanyagként végzi. A legszebb borok Wachauból, ill. a Kremstal és a Kamptal vidékéről kerülnek ki. A veltelinit (és a rizlinget is) 3 kategóriába sorolják: a Steinfeder az alacsony alkoholtartalmú, gyors fogyasztásra szánt borok megnevezése, a Federspiel a 10,7%-11,9% alkoholú, komolyabb stílusú boroké, végül a testes, de többnyire száraz Smaragd következik, 13-14%-os alkohollal, amit hosszabb érlelésre szánnak. Robinson asszony a barátkozáshoz az arany középutat, a Federspielt ajánlja. (A hét boraként szerepeltetett arany középút: a Knoll, Grüner Veltliner Kreutles Federspiel 2004 Wachau. A Weinundco-ban 10 euro. Knoll bácsi egy szuperspéci klónnal versenyez, amelynek aprók a bogyói, és extra zamatos bort ad. Ráadásul, a Knoll-borok remek alanyok a palackos érleléshez. És egészen különleges címkével dicsekedhetnek.)

Néhány ZV nagymester:
Kamptal: Bründlmayer, Loimer.
Kremstal: Sepp Moser, Felsner.
Wachau: Freie Weingärtner (ez egy szövetkezet), Hirtzberger, Jamek, Knoll, F. X. Pichler, Rudi Pichler, Prager.

Évjárat-kalauz:
2003: magas alkohol, alacsony sav
2004: már most a csúcson, sok sav, gyakran híg borok
2005: a viszonylag gyenge évjáratot a száraz október mentette meg, egyesek szerint akár klasszikus is lehet, de csak a legjobb termelők esetében.

Az olcsó szépek:
Salomon Undhof, Hochterrassen Grüner Veltliner 2005 (Weinundco 2004: 7.75)
Felsner, Moosburgerin Grüner Veltliner 2005
Bründlmayer, Kamptaler Terrassen Grüner Veltliner 2005 (a három közül ez a legkomolyabb) (Weinundco 10.50)

A krémek krémje (18 ponttól):
Kurt Angerer, Grüner Veltliner Loam 2004 Kamptal
Bründlmayer, Grüner Veltliner Ried Lamm 2004 Kamptal (Weinundco)
Johann Donabaum, Grüner Veltliner Spitzer Point 2004 Wachau (Weinundco 10.94))
Schloss Gobelsburg, Grüner Veltliner Kammerner Renner 2004 Kamptal (Weinundco)
Schloss Gobelsburg, Grüner Veltliner Kammerner Lamm 2004 Kamptal (Weinundco)
Hirtzberger, Grüner Veltliner Smaragd Axpoint 2004 Wachau (Weinundco)
Hirtzberger, Grüner Veltliner Smaragd Honivogl 2004 Wachau 19p! (Weinundco)
Huber, Grüner Veltliner Berg 2004 Traisental
Knoll, Grüner Veltliner Loibenberg Smaragd 2004 Wachau (18,5p) (Weinundco 23.13)
Loimer, Grüner Veltliner Spiegel 2004 Kamptal (Weinundco)
Bernhard Ott, Grüner Veltliner Der Ott 2004 Wagram/Donauland (Weinundco)
R & A Pfaffl, Hundsleiten/Sandtal Grüner Veltliner 2005 Weinviertel
Prager, Grüner Veltliner Smaragd Achleiten 2004 Wachau (Weinundco)

A Paulsen-féle 2002-es vakteszt első és utolsó 10 helyezettje:
1. 94.64 1997 Grüner Veltliner Ried Lamm, Bründlmayer, Kamptal
2. 93.97 1999 Grüner Veltliner Spiegel Alte Reben, Loimer, Kamptal
3. 93.57 1998 Byron Chardonnay, Nielson Vineyards, Mondavi,
Kalifornia 4. 93.52 2000 Grüner Veltliner Exceptional Reserve, Freie
Weingärtner Wachau
5. 93.43 1990 Grüner Veltliner Vinothekfüllung, Knoll, Wachau
6. 93.01 1995 Mer & Soleil Chardonnay, Caymus, Kalifornia
7. 92.93 1995 Grüner Veltliner Honivogl, Hirtzberger, Wachau
8. 92.93 1995 Kellerberg, F X Pichler, Wachau
9. 92.56 1999 Monte Bello Chardonnay, Ridge, Kalifornia
10. 91.77 2000 Chardonnay Wirra Wirra, McLaren Vale, Ausztrália
.
.
26. 89.78 1999 Chardonnay Rey, Gaja, Italy
27. 89.47 2000 Chardonnay Reserve, Johanneshof Rheinisch, Thermenregion
28. 89.36 1997 Chardonnay Grand Select, Wieninger, Vienna
29. 88.99 1990 Corton Charlemagne, Louis Latour, Burgundia
30. 88.18 1999 Grüner Veltliner Achleiten, Prager, Wachau
31. 86.51 1999 Chablis Butteaux, Raveneau, Burgundia
32. 86.07 1999 Weiss, Schwarz, Burgenland
33. 86.04 1999 Meursault Charmes, Louis Jadot, Burgundia
34. 85.93 1996 Chevalier Montrachet, Etienne Sauzet, Burgundia
35. 84.69 1997 Chardonnay, Hamilton Russel, Dél-Afrika
36. 81.57 1992 Chassagne Montrachet La Boudriotte, Ramonet, Burgundia

PS: Nem bírtam megállni, és elcsattogtam a közeli hiperbe, hogy magyar veltelinit kóstoljak. Egy Mőcsényi Zöldveltelinivel (2004) tértem haza, és kellemes meglepetésben volt részem. Reduktív, de a jobbik fajtából. Virágos, szőlős illatú, élénk savú, de kissé vajas, böcsületes pályamunka. Ha ez 900 forintból kijön, 1.500-ból csodát lehetne tenni.
4 pont – alkalmi vétel.
Lehet, hogy a chardonnay-vonat helyett erre kellett volna felszállnunk?

Címkék: szemleszerű

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr412875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalauz 2006.03.08. 07:14:10

Egyáltalán nem baj, hogy egykor felszálltunk a chardonnay-vonatra, csak most már le kéne szállnunk róla, mert lemegyünk a térképről! Jut eszembe: érkezik a furmint-expressz, átszállás!

lojzi (nem W) 2006.03.08. 08:32:55

Nagyon amatőr kérdés, de az ilyen cikkeket olvasva felmerül bennem: van olyan szőlőfajta, amiből hozzáértő profik ne tudnának csodát művelni?

lelkes amatőr 2006.03.08. 09:52:21

Én még a nyáron kóstoltam Hernyák Laci-féle etyeki zöldveltelinit. Szerintem nagyon jó bor! Először kicsit szénsavas volt, az üveg maradékát másnap elfogyasztva pedig teljesen új arcát mutatta, szépen megmutatkoztak az ízek. Én felbontás után mindenképpen hoszabb szellőztetést javaslok hozzá.

beppo 2006.03.08. 10:13:15

Már a sógorok is elöttünk járnak ? :(

zoli, a veltelinitermelő 2006.03.08. 10:38:57

Utolsó kérdés tipikus: nem kell semmilyen vonatra felszállni, vannak nagyszerű járataink idehaza: pl. olaszrizlingből sokkal nagyobb borokat lehet csinálni, mint velteliniből, csak végre el kellene hinni, hogy érték van a kezünkben(majd ha J.R. leírja...)! Zv-ről: van 800 tőkém, nálunk Sopront leszámítva legtöbb helyütt azért ültették őket, mert agyontermi magát, komolyabban nem fogékony a gombás megbetegedésekre, és nálunk többnyire beérik. Csak hát az a fránya terhelés: 3,5x1,2-es térállású, egyesfüggöny művelésű tőkéken az eladásra termelők 6-8 kilókat termelnek tőkénként, nálam kb. 2,5 kiló termett. Van még rajnaim meg chardonnay-m, utóbbit két szüretben szedtem, de a második rundós, 21,5 mustfokkal szüretelt chardonnay se tetszik annyira, mint a veltelinim: ananász, sárgadinnye és banánillata, kereksége nagyon kedvessé teszi, de ne feledjük, hogy ez egy ilyen évjárat volt, nálunk egy átlagos évben túlzottan lelágyulhatnak a savai, szép illata- és aromaanyagai elveszhetnek. Viszont ahogy portugieserből is lehet nem könnyen értelmezhető egyéves bort készíteni, hanem hosszabb időre szóló nagyformátumú tételt készíteni, ugyanúgy a veltelini is képes lehet erre. Mőcsényiek konstans jó minőséget mutatnak, de a legszebbek talán Tóth Sándor veltelinijei, kóstolásra érdemes még a Lővér pince édes töppedt szőlőből készült tétele is.

lacibor 2006.03.08. 12:01:50

beppo! Bizony, bizony. Lásd osztrák Bormarketing Kht és off: http://www.petofinepe.hu/index.php?apps=cikk&apps=2006-03-008r=26&c=496412 on.

vargánya 2006.03.08. 12:36:55

Kedves AM ! Ha majd a szomolyai Kaló-féle veltelíniket megkóstoltátok, számolj be az élményről itt is!

h. judit 2006.03.08. 13:17:02

Kedves vargánya! Azt hallottam, hogy a Kaló borokat nem lehet megvásárolni, legfeljebb nála megkóstolni. Akkor meg miért számoljon be bárki is a borairól? Csak úgy viccből?

dzselösz gáj 2006.03.08. 13:49:28

Helyben talán lehet venni, ha szimpi vagy, tehát jó, ha nem öltönyben mész, hanem pl. hátizsákkal. Egyébként ilyen szintű emberről még akkor is szívesen (akár viccből is) hallgatok élménybeszámolót, ha egyébként esélyem sincs. Jót tesz a lelkünknek! Egyszer kóstoltam borát (egy maligános chardonnay vakkóstolón), szét is vert mindenkit.

Zack 2006.03.08. 13:58:00

Ha már Lővér-pince és veltelíni. Egy jó két éve vettünk egy lerakatukban folyóborként, pillepalackba másfél liter veltelínit. Évjáratról dűlőről nem volt szó. Vendégeknek vettük de nem volt sikere, noha semmi komoly baja nem volt. Nem baj jó lesz majd főzni. Aztán nem főztünk vele, és hogy ne foglalja a helyet a hűtőben kiraktuk az erkélyre. És kinn is felejtettük. Pillepalackban a tavaly téli -18-ban meg a nyári 25-ben. Jó évig állt ott az erkély sarkában. Aztán egy rendrakás alkalmával úgy döntöttem ideje a csatornába önteni. A színe az eredeti üdezöldből gyanús halványbarna lett. Amikor kinyitottam beleszagoltam és csoda történt. A soproni veltelíninek tokaji édes illata lett. Az íze pedig bármelyik kerházas szamorodnival felvette a versenyt. (bár ez csak egy veltelínitől szép) Még jó hogy egy liter maradt, mert nálunk még bor ilyen gyorsan nem fogyott el. Isteni volt. Kérdésem, ez normális? Vagy valami istentelen svihákságot műveltek ezzel a borral?

Aszú Sam 2006.03.08. 14:49:50

Végül is ha a Vincellér-ház késői zenitjéből indulunk ki, miért ne? nyilván ők nem az erkély technológiát alkalmazzák, vagy ha mégis, megvan kézműves bor etalonja, mostanában úgyis sokan keresték itt a blogon.

Dgájnak 2006.03.08. 14:51:51

Miért, mert sok metil volt benne?

M. Etilnek 2006.03.08. 15:01:43

Nem, inkább elegáns savak, és belesimult hordó. Tudod chardonnay fáról szüretelték.

vargánya 2006.03.08. 15:32:16

Kedves h.judit! Nem csak kóstolni lehet Nála, hanem vásárolni is! Tudatosan nem kerültek eddig kereskedelmi forgalomba a borai, azt mondom, ne is kerüljenek-túl jók ahhoz! Megéri oda elzarándokolni, mert kb. 130 féle tételt kóstolhatsz (sok fajta több évjárata). Imre nem törekszik a médiaszereplésre, többre értékeli a közvetlen emberi kapcsolatokat és esetleges elismerést.

Dgájnak 2006.03.08. 16:22:51

Az utóbbi néhány Maligános ch vakkóstolót Lőrincz Gy nyerte!

lajafix (proli alkesz) 2006.03.08. 16:39:46

Olaszrizlinget a magyarnak! legalábbis nekem kérem szépen...

lacibor 2006.03.08. 16:44:15

Szomolya vagy Novaj?

sámán 2006.03.08. 16:46:27

1. chardot és zv-t összekóstolni télleg elég nagy baromság. 2. mecsoda hülyeség, hogy a burgundi chard és a wachau-i zv nem nagyon savas??? nem mindent szabad lefordítani gindokodás nélkül. vagy félre lett fordítva? 3. kedves AM, lendületből a Mo-n kapható osztrák zv-kről is megemlékezhettél volna.

Dzselösz 2006.03.08. 16:59:32

Igen, de ez másfél-két éve volt kb. Ha jól emlékszem, a sorrend Kaló, Butler volt, 3. helyre nem emlékszem (talán légli v. gál). De a Kaló úgy jött, mint az üstökös.

pilleüveg 2006.03.08. 19:03:37

Zack: Te egy romlott bort ittál meg nagyon gyorsan! :)))

Dgájnak2 2006.03.08. 19:06:23

Ez mit jelent? Kaló a legjobb borász?

Nfreeman 2006.03.08. 22:30:58

Nekem Zöldvelteliniből a Kovács-Krix pince 2002 és 2003 tétele az etalon.

pikkler 2006.03.09. 06:30:29

Nekem meg FX Pichler laza kis 2003-as Federspielje az etalon.

vargánya 2006.03.09. 08:49:48

lacibornak: Szomolyán van a pince és az ültetvények többsége, de ez utóbbiak egy része már Novaj határában. Dgájnak2-nek:Kaló Imre ma már kétségkívül Mo. egyik legjobb borásza! Kérdezd erről Alkonyi Lacit, Szepsy Istvánt, Györgykovács Imrét, Vincze Bélát ... .

Boletus edulisnek 2006.03.09. 09:20:58

Csatlakozom, bár nyilván nem egy 2 évvel ezelőtti maligán vak alapozza meg, hogy az (egyik) legjobb, de a minőség, az élmény és az alázat (no mainstream) mindenképpen. Jobb is, hogy nem kapja fel a trendhullám, csak aztán nehogy...bár nem olyan, aki hagyná magát.

gomba 2006.03.09. 09:21:09

Evvel az erővel bárkire ráfoghatnád, hogy akkora spíler! Majd ha virítja a "nagyágyúkat", akkor elhiszem. Eddig ez más, mint egy történet, ami úgy kezdődik, hogy: "Egyszer volt, hol nem volt..." :)))

Porcsin Pascalnak 2006.03.09. 10:37:05

És mikor virítja, ha palackszámban utoléri? Vagy árban? Vagy marketingben? Csinos kis brossúra, drága papíron, igen...Én tipikusan arra fogom rá, amiről van személye sélményem és olyan... Mert egyébként a kóstolt chardonnay nagyágyú, de ettől még akár az is lehet, hogy a zv csapversenyző.

Geci 2006.03.09. 14:42:36

Újabb lufi Bukolyi és Lőrincz után?

nosza 2006.03.09. 15:25:27

A spermatoidoknak érdemes átruccani a Vincze-cikkre, ott éppen ki lehet élni hajlamokat, csak itt lufiról, ott meg műtanninról van szó (ha már a bukolyi szóba került, a lőrinczet viszont még nem nagyon célozták meg így)

Geci 2006.03.10. 07:52:01

nosza kóstoltad a 4-es borait?

mosza 2006.03.10. 08:01:41

Kineka négyes borait?

nosza 2006.03.10. 09:15:58

Feltételezem a szentandiról lehet szó. Persze, mindenki mondja, hogy jaj az a pinot 04-ből, tény, hogy a 03-hoz képest fakó, de azért nem ihatatlan. Tudom, nem ez a mérce. De most akkor egy évjárat felfújja azt a lufit? Az eddigiek meg mennek felejtőbe? Kicsit szigorúnak érzem ezt, Lőrincz mester emberi vonásai szempontjából meg kicsit méltatlannak.

Geci 2006.03.10. 10:27:52

Nosza lehet, hogy szigorú amit írtam, de lásd a nickem. Azt pedig ne várd el, hogy a borfogyasztók minden egyes korty mellé odaképzeljék Gyurit. A többség a nevét sem tudja, ráadásul nem is ismeri. A 4-es borok tényleg gáz, de már a 3-asoknál is voltak jelek. A marketing ellenben ötös. Ipacs zseniális. Ez az elegancia duma is bejön, kajálják a népek.

nosza 2006.03.10. 10:57:13

Oké, persze, nomen est omen. Hát pont ezért rohadt nehéz megítélni az ilyen dolgokat, mert a vérbeli szakmabeliek (én nem ilyen vagyok) között is jócskán beszéltem érdeklődőként olyanokkal, akik a szakmai alapokon tartották őket great hopenak. Tessék itt egy ellenvélemény, és az átlag borfogyasztó meg állapítsa meg, hogy a különbségek csak ízlésbeliek (és akkor ugyebár de gustibus non est disputandum), vagy pedig tényleg szakmai problémák vannak (lufiverzió). Még valami: szerintem az a többség (ha egyáltalán), aki nem ismeri Gyurit (nem látta tv-ben, vagy a pukt mögött fesztiválokon, nem olvasott róla, nem meséltek neki róla stb.), az nincs olyan szinten, hogy eldöntse mi a különbség 2002, 2003 stb. között, hanem egyszerűen lehet, hogy a szentandi 2004-est adják először a kezébe, aztán tetszik neki vagy nem. Csomó ember van szerintem, aki ismerkedik a minőségi borvilággal, belebotlik egy 04-es pinot-ba, és mégis csúcsbornak érzi azokhoz képest, amit addig ivott. A marketinggel kapcsolatban persze igazad van, a marketing az igazi geci szerintem (ha nem párosul ár/érték arányos minőséggel). Má' bocs. köszi

greathopedisputandum 2006.03.10. 11:31:56

te nem beszélni magya vazze?

mogyerinek 2006.03.10. 12:11:59

óvass több korábbi ma-t, aztán rágyössz. tudod mi az m a blogcímben?