Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Más vér

2006.03.09. 06:20 - Albert gazda

Már három hónapja, hogy az év bortermelője lett Vincze Béla, és még nem írtunk róla semmit. Most tehát hiányt pótolok, bizonyos értelemben, és ráadásul még a bikavérről – mint olyanról – is elmélkedek, egészen keveset.

Alföldi kolléga pompásan elmesélte nemrégiben – nem mellőzve az önéletrajzi elemeket –, hogy feleslegesen tanácstalankodnak az egri meg a szekszárdi mesterek, merengve afelett, milyennek is kellene lennie a bikavérnek. A bikavért ugyanis feltalálták, pontosabban nagy kedvencünk, Tóth István találta fel, és készíti magas színvonalon. Az ő olvasatában a bikavér nem annyira nagy testű, mint inkább izmos, sűrű szövésű, de magas szerkezetű ital, amely nem szélességével hódít, hanem a koncentrációjával, azzal, ahogyan szikrázik. Nem Himalája, egyszóval. Valami más.

Én ebben az ügyben sem vagyok magabiztos, azt vélem, nagyjából tizenöt éve kezdtek el jó bikavéreket is készíteni Magyarországon – közbevetőleg: minden tiszteletem azoké, akik a rendszerváltás előtt is kivágták a rezet, bizonyára voltak ilyenek, és sajnálom, hogy nem ismerhettem őket és boraikat –, úgyhogy van még idő, hogy tisztuljon a pék. Vagyis, bár a legmesszebbmenőkig becsülöm és kedvelem a Tóth István-stílust, egyelőre a másmilyen koncepciók mentén haladóktól sem vonnám meg a névhasználat jogát. Pláne, hogy amennyiben jól belegondolunk, egyelőre nem pusztán jó és jó közt kell eligazodni – bár olykor kétségkívül nehéz összevetni két azonos nevű, de egészen másképpen összerakott tételt –, hiszen ma is a bikavér a legnagyobb mennyiségben eladott magyar vörösbor. Ez lefordítva azt jelenti: az e néven futó termékek egészen jelentős hányada szimpla lőre. Azokkal kéne csinálni valamit végre.

Egyelőre a másmilyen koncepciók mentén haladóktól sem vonnám meg a névhasználat jogát

Tehát: egyelőre abszolút elfogadhatónak tartom a melegebb, lágyabb iskola borait is. (A vér különben is melegen jó. Nem mintha meginnám, sőt sülve sem eszem. Csúcsgasztronómiai zárójel bezár.) Nyitott vagyok: ha valaki kékfrankosra építi a bikavérjét, azt üdvözlöm, ha kadarkával fűszerezi, még inkább, de ha cabernet-re, attól sem leszek ideges, sőt ha syrah-ra, azt is elfogadom. Tóth István, Gál Tibor, Takler Ferenc, Lőrincz György, Bukolyi László, Pók Tamás – mind bejön. Már ha jó a bor. (Itt jegyzem meg hirtelen: seggére vertem az utolsó palack 2003-as Buttler Premium Bikavéremnek, és nem tetszett. Kiüresedett.)

Tulajdonképpen nem is tudom, Vincze Béla milyen fajtákból rakja össze az övét. Egy biztos, a viszonylag ifjú, ám decemberben megkoronázott mester általában a bordeaux-i szőlőkre esküszik, mindenekelőtt a cabernet franc-ra, amelynek köszönhetően elismeréseket seperhetett be évtizedes privát pályafutása során. 2005 nemcsak a díjak, érmek és oklevelek felől nézvést volt számára nagyszerű, hanem azért is, mert ekkor dobhatta piacra a 2003-as évjárat sok helyütt jól sikerültnek minősített darabjait. Ehhez neki is muszáj volt találnia egy latin nevet – ez még mindig megy minálunk –, így lett a kiemelt széria Arcanum, ami titokzatost vagy valami ilyesmit jelent.

Ehhez képest a Vincze-borok nem feltétlenül a titokzatosságukról híresek. Ellenben abba a menő trendbe illeszkednek, amelynek köszönhetően gyönyörű, csillogó rubinszínű, áradón illatos, extrán zamatos, hömpölygős, vastag, fiatalon is kész borok örvendeztetik meg a fogyasztót. Ezt azok, akik tolmács nélkül érthető borokat szeretnek inni jó pénzért, szeretik, azok viszont, akik a dűlőfaggatókra esküsznek, és utálják Robert Parkert meg az egész tengerentúli hóbelevancot, lenézik. Eddig sem rejtettem az úgynevezett véka alá, melyik iskolát kedvelem lelkesebben, mégis azt mondom, elfér mindenki, ma még.

Viszont nem titkolózik, nem kell kibogozni, megfejteni.

A 2003-as Vincze Béla Arcanum Bikavér sötét rubin, és úgy csillog, mintha kiglancolták volna. Ajándék a szemnek. Elegánsan mozog a pohárban, szép ablakokat rajzol. Illata árad, elsősorban erdei gyümölcsök, aszalt változatok, kis könnyedebb málna. Jól megmozgatva füst, dohány és föld, éppcsak, ami komplexebbé teszi a bort. Szájban elég nagy test, sok finom zamat, a fent említett gyümölcsökkel, csiszolt tanninnal, elsimult savval. Meg egy kis kátrányos jelleggel, amit egyáltalán nem szeretek. Tízeurós dél-afrikai és ausztrál borokban szoktam érezni ilyet. A lecsengése hosszú, picit csípős, érintésnyi savanyka, de nem bontja meg az egységét. Ez egy abszolút kész bor, így, kétévesen. Kóstolás közben nem változik semmit, az első korty az első pohárból ugyanolyan, mint az utolsó az utolsóból. Arcanum a neve, ugye – viszont nem titkolózik, nem kell kibogozni, megfejteni. Elsóztam a párhuzamot már máshol, de megismétlem: olyan, mint egy jó Günzer, vagy Konyári, vagy Ebner. Elsősorban finom. Itatja magát.

Maradt a szép nagy pohárban valamennyi, pihent ott másnap estig, szobahőmérsékleten. A huszonnégy óra alatt semmi baj sem lett vele. Tartotta magát egész rendesen, szinte olyan volt, mint amikor kitöltöttem. Ennek örültem. És adtam neki 5 pontot.

Címkék: kóstolás

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5512873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geci 2006.03.09. 07:56:33

Kedves Albert gazda, te kódolsz, de én értem:)

lángvince 2006.03.09. 09:15:00

Kedves AG! Ön élő példaként szolgál arra, hogy a borkóstolás terén nem csak előre, de vissza is lehet "fejlődni". Gratulálok, mivel ez nem egyszerű!

pittman 2006.03.09. 09:27:45

Jól van! Ezt már akár Gazda Albert is írhatta volna... :-)

Jóindulatú 2006.03.09. 11:42:54

És nem vált szét egy szemcsés és egy zavaros vizes réteggé?

Geci 2006.03.09. 12:34:40

Én egyetértek ezzel a kóstolási jegyzettel.

"jó" tannin 2006.03.09. 12:54:48

Ez a párhuzam a Vincze, Konyári, Günzer(?) és Ebner borok között nagyon találó. Biztos van bennük közös. Van olyan anyag ami közös bennük.... :)

jadviga 2006.03.09. 13:16:24

Két évtizedes az a bizonyos pályafutás. Az első nagy siker pedig 1997-ben jött. Pincéje pedig döbbenetesen szép!

2006.03.09. 13:41:23

ne okoskodj párna

Rossz(májú) Tannin 2006.03.09. 13:59:34

A csite-front egy önkéntese?! Még ha igaz is, ez egy kicsit nem ködösítés? Főleg, úgy, hogy a Günzer után magad is kérdőjelet teszel? Akkor meg minek ugatunk? Felesleges sározás. Mondom, még ha úgy is van, szerintem nem tudjuk ugye? Már ha a közös anyagon nem a szőlőt értetted, gondolom nem.

sár vagy tannin 2006.03.09. 15:05:07

Nehéz ügy. Sározni persze nem szép dolog, de tanninozni sem, márpedig valakik csak megvesznek komoly mennyiségű műtannint, és nem hiszem, hogy a félédes asztali vörösökhöz használnák őket!

műkóla 2006.03.09. 15:15:33

Van egy barátom, aki pontosan ilyen tanninkészítményeket forgalmaz és el sem tudnátok képzelni, hogy milyen sokan vásárolnak tőle ilyen cuccosokat! Nyugodjatok bele, de a legismertebb pincészetek között is vannak vevői... Neveket ne kérjetek! :)

tanninsár 2006.03.09. 15:19:31

A felvetéssel persze egyetértek, meg azzal is, hogy nehéz, éppen ezért - tényleg kíváncsiságból - kérdezem, hogy tudjuk egyébként, hogy kik azok a "valakik"? Ha igen, honnan tudjuk? Tényleg érdekel, mert különben csúszunk tovább a sárba, aztán az lesz belőle, mint a csite v. sopron ütközetnél.

no name? 2006.03.09. 15:20:51

Na persze. Ha újra születnék, műtannin lennék.

cucc 2006.03.09. 15:32:34

Na ha egy ilyen vásárlói listát levadászna és közzétenne valami hacker az lenne a magyar borkritika nagy áttörése, a ngy tisztítótűz. AKi pedig nem cuccoz az nyugodtan szemlélhetné a forradalmat!

donomar 2006.03.09. 15:35:27

Legfrissebb hír! Tegnap a helyi hatóságok 100hl hamisított bort foglaltak le Argentinában. A laboratóriumi vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a "bort" szőlőből készítették! Az elkövetőkre legalább 10 év börtön vár!

bekk 2006.03.09. 15:41:50

donomar: most nagyon megijesztettél, álmodni se mertem volna, hogy idáig fajulhatnak a dolgok! Lassan már azon sem szabad csodálkoznunk, hogy ha kiderül egy villányi, vagy soproni borról, hogy szőlőből készült! De a józan ész azért azt mondatja velem, hogy ettől ne féljünk! Nálunk ilyen nem fordulhat elő!

cucc 2006.03.09. 15:43:35

Egyébként meg megismerni a műtannint. Karcos, érdes, és ha még nem is túl bántó adott esetben, akkor is megbontja az össképet, sosem érheti el az igazi (persze érett) tannin simaságát. Sajnos nagyon kevés olyan név van most Mo-n, akiben 100% vagyok hogy nem cuccoz!

kákk 2006.03.09. 15:52:36

Jó, csak az a baj, hogy szerintem anyag nélkül is tud a bor olyan lenni, mint amit írtál. Egyszerűen azért mert nem megfelelően bántak vele. Aztán a végén még ennek tetejébe a vizes lepedőt is ráhúznánk.

Sárfehér 2006.03.09. 16:54:39

A tannin különösen akkor föltűnő, amikor ismerten tanninszegény borból jön. Biztos elfogult vagyok Szekszárd, Takler és a kadarka iránt, de nézzétek meg, hogy a Takler kadarkából - és ezért a Takler bikavérből - mennyre nem jön ki a tannin. (Imádom őket.) Egyes kadarkákban viszont eléggé ott van.

1P 2006.03.09. 17:20:34

Albert kérem! Maga kezd olyan igénytelen lenni mint a többi alkoholista....

cucc 2006.03.09. 17:32:56

igénytelen=a természetességet pártoló?

cucc kákknak 2006.03.09. 17:34:23

ja. Olyan bort kell inni, ami természetes, de kellőképpen beérett anyagokat tartalmaz és nem "barrikolták túl". Akkor biztosra mehetsz

Geci 2006.03.09. 18:08:55

Kedves cucc azért mérget ne vegyél arra a mqtannin felismerésre. Sárfehér te pedig Taklerral löttél bakot szvsz.

2P 2006.03.09. 18:22:21

Javaslom neked Albert, hogy legközelebb úgy kezd az irásod, hogy KEDVES NAPLÓM! mert még a végén komolyan veszi valaki.

hegyaljai 2006.03.09. 18:31:42

Az nyilvánvaló, hogy a vörösborokban csersavnak, tanninnak nevezet anyag nem csupán a csertölgy gubacsaiból kinyerhető digalluszsav, hanem valami több, amiről a vörösborok ismerői hosszasan el tudnak vitatkozni, hogy mennyi származik a bogyó héjából, és mennyi a hordó fájából. Az én szerény tapasztalataim szerint a fa hatását lehet pótolni ezekkel a chips és isntant dolgokkal, de az érett kékszőlő héjának feltárásával nem csak a csersav jelenik meg a borban, hanem a szín, a fajtára jellemző aromák töménysége is árulkodó. Elmarad a cukorral való mustjavítás hatására bekövetkező hígulás. Béla ezen borát nem ismerem, de korább CF borai példásak voltak. A Bikavérekről pedig én nem nyitnék kívülállóként stílus vitát.

Sárfehér 2006.03.09. 18:46:53

Bocsánat, ha félreérthető volt, nem akartam bikavér stílusvitát nyitni, én pl. a Vesztergombi bikavért is imádom, pedig nagyon más, mint a Takler. Egrit (sajnos) keveset kóstoltam.

TI fan1 2006.03.09. 19:42:49

sárfehér: akkor kóstold meg a Tóth István valamelyik Bikavérét! Nagyszerűek, de ha még azt is hozzászámítod, hogy saját ültetvénye nincs, a szőlőt tehát felvásárolja, akkor egyenesen fergetegesnek mondhatók a Bikavérei!

hegyaljai 2006.03.09. 20:23:44

Kedves TIfan1! Gondolom TI borai a vak bírálatokon és borversenyeken mindenütt megverték Vincze Béla borait :-)

Geci 2006.03.09. 20:24:52

Van saját csak kevés.

kata 2006.03.09. 21:16:40

Kedves Geci! Reggel a kódolásról írtál, meg, hogy egyetértel a kóstolási jegyzettel. Nekem csak most esett le a tantusz! :) És valóban! Ha valaki figyelmesen olvassa AG kóstolási jegyzetét erről a borról, akkor "átjön" valami... Verzió1: AG félelmetesen jól kóstol és hasonlóan jól "aláz", vagy Verzió2: AG félelmetesen rosszul kóstol és ráadásul ennek még hangot is ad!

mountenride 2006.03.09. 22:09:57

"Maradt a szép nagy pohárban valamennyi, pihent ott másnap estig, szobahőmérsékleten. A huszonnégy óra alatt semmi baj sem lett vele." Kedves Albert gazda! Ezzel a két mondattal, azt az érzést kelti az egyszeri -vagy kétszeri- borfogyasztóban, mintha az nagy dolog lenne, hogy egy bor 24 órát is kibír a felbontás után. Márpedig nemhogy 24 órát, de 168-at is ki kell bírnia egy komoly bornak, anélkül, hogy veszítene értékeiből! Vagy rosszul gondolom? (Mellesleg jegyzem meg, hogy Vincze Béla borait én sosem bontom fel barátoknak, mert nem akarok ellenségeket szerezni.) Akkor már inkább Tóth István bor, ami ha mást nem is, de legalább felvásárolt szőlőt látott... ui.: Tóth István borrajongók! Alapítsunk egy Tóth István rajongói klubbot és majd együtt gyűjtjük be a szőlőket, amiket felvásárol! Talicskán toljuk be a pincészetbe, de aki Schwarzenegeri adottságokkal rendelkezik, akár vállon is viheti a ládákat! Este szalonnna sütés, utána kergetőzés a közeli szőlőkben.

Gundelfan 2006.03.09. 22:28:02

mountenride: ne haragudj, de árad belőled a rosszindulat! Tóth István igenis szép, korrekt borokat készít! Vincze Béla dettó! Amire még oda kell figyelni Egerben, az a Gundel borászat! Példaértékű szőlőtermesztés (ha jól tudom, csak saját szőlőből készítenek bort), drasztikus hozamkorlátozás, St. Andea szintű borok! Talán most jutottak el a csúcsra. És akkor még nem is említettük, hogy milyen jó az ár/érték arány a boraiknál!

Gundelfan 2006.03.09. 22:40:20

? Mire gondolsz? Ezt nem értem! Nem ízlenek a boraik?

Geci 2006.03.10. 07:50:24

Kata szerintem AG jól kóstol. Én már kóstoltam vele. Izlése nem közízlés, de ez normális evolúciós folyamat, előbb utóbb mindenki eljut ide, attól függ mikor kezdte. Ezt ő is megénekelte már, ti. az elején miket szeretett és mit preferál most. Gundelfan a Gundel borok ár/érték aránya tényleg kiváló, kár hogy ihatatlanok. Mountenride én messze lakom Egertől, csak az esti kergetőzésre érnék oda, nem baj ugye? Remélem nem Brokeback Mountainride vagy:)

pjotr 2006.03.10. 09:00:07

"Gundelfan a Gundel borok ár/érték aránya tényleg kiváló, kár hogy ihatatlanok." Ezt komolyan gondolod Geci?

cucc 2006.03.10. 10:05:54

a műborok vagy cuccozott borok néhány évnél nem bírják tovább. Majd kb 10 év múlva tisztább lesz a kép, mi az igazi.

Geci 2006.03.10. 10:14:47

Pjotr igazad van túloztam (lásd a nickem), végül is meg lehet őket inni. Az más kérdés, hogy érdemes-e?

Iceg 2006.03.10. 11:29:31

Gundel borok szarok, tisztelet a kivételnek (amit versenyre küldenek)

pittman 2006.03.10. 11:39:07

Annak idején F. Weningert is sok kritika érte a mesterséges almasavbontás miatt. Ma már nem nagyon csinálnak vöröset enélkül. Tudtommal a műtannint semmiféle jogszabály nem tiltja. Mivégre a felzúdulás és a sározás? Elfogadom, hogy határt kell majd valahol húzni és támogatom, hogy legyenek publikusak (mondjuk a címkén feltüntetve) a technológiai beavatkozások. Onnantól a fogyasztó dönthet.

2006.03.10. 11:42:40

5 pont????????????

cucc 2006.03.10. 11:47:05

almasavbontás és műtannin azért nem említhető egy napon...nem tudom melyik a rosszabb: a sározás, vagy az (elhallgatott) műtanninonás. És az 5 pont szerintem is sok!

pittmannak 2006.03.10. 11:53:19

bocs az almasavbontás-műtannin párhuzam, vaskos hülyeség tényleg.

A Anti 2006.03.10. 12:32:17

Lehet, hogy AG hiperszenzitív nyelvű, tapasztalt kóstoló, de az is biztos, hogy amikor ír, vért izzad a klaviatúrára, hogy stílusosnak, sőt stílusteremtőnek tűnjön, az "eddig sem rejtettem az úgynevezett véka alá" típusú mondataival. Egyébként én is felfeszítettem (majdnem ide illő szó ugye?) már egy-két palackot az Arcanum sorozatból és bár pont a Bikavérhez nem volt szerencsém, de a Cabernet Franc és Pinot Noir szép emlékeket hagytak bennem. Azt sem tartom igaznak, hogy az első és az utolsó korty között nem fejlődnének (mást tapasztaltam!!!), és ha a szerző csúsztathatott, és egy palackból megítélhetett egy egész sorozatot, akkor én kóstolás nélkül is sértőnek érzem az 5 pontot. Kikérem az ízlelőbimbóim nevében, az úgynevezett véka alatt lelkesebben kedvelt iskoláktól függetlenül.

pittman 2006.03.10. 12:48:47

Kedves pittmannak! Meghajolok az érveid előtt. :-) cucc! "Mesterséges" almasavbontást írtam. Hogy mi említhető egy napon mivel? Nos, pont erről (is) folyik itt a diskurzus...

Ag 2006.03.10. 13:11:08

Nem szeretnék mélyebben beleszólni a hölgyek és az urak vitájába, de egy rövid bejegyzést kénytelen vagyok kiizzadni magamból: az 5 pont az MA pontrendszerében a "tehetség" kategóriája. A Vincze-bikavér tehát jó bor, legalábbis szerintem.

cucc 2006.03.10. 13:27:42

Ok: akkor RÉSZEMRŐL nem említhető egy napon az almasavbontás (akár starterkultúrás is) és a műtanninozás! Műtanninos bort sosem vennék, almasavbontottat viszont igen, szoktam is. Nálam ez az alapvető különbség:)

pitmannak 2006.03.10. 14:18:36

erről nincs mit érvelni. vagy tudod miért van különbség vagy nem. összemosni a két dolgot csúsztatás. mindegy hogy beindítják vagy magától megy le az almasav.

2006.03.10. 14:19:31

vigyázz Albert nehogy rácseppenjen az izzadtság a klavira! :)

joska 2006.03.10. 17:33:46

Nem értem a fikázást (nem a cikkben) , novemberben ittam ebből a borból , teljesen rendben volt . Szerintem az Arcanum sorozat legegyszerűbb darabja , a kátrány helyett egy pici - talán égett autógumira emlékeztető ízt éreztem benne ....

qwerty 2006.03.10. 21:15:52

Tudja v.ki hogyan lehet kiszurni a műtaninos bort?

gyümölcs 2006.03.10. 21:27:12

qwerty: Tűvel! :) Komolyra fordítva szót, ezt valszeg egy tanninkészítményeket forgalmazó kereskedő, vagy egy érintett borász tudná elmondani, de mivel sem egyiknek, sem másiknak nem érdeke -sőt-, hogy a fogyasztó ezt kiszúrja, erre ne számítsunk... Amit javasolni tudok, hogy kóstolj meg egy újvilági verest, szinte bármely árkategóriában. Nagy eséllyel "nitrózott" lesz a bor...

olasz 2006.03.10. 21:36:15

qwerty! Volt itt már találgatás, vádaskodás, sértődés, feljelentés, anyázás, szóval szinte minden a témát illetően. Nagyon sok hazai borász használ ilyen készítményeket, de ha valaki ezt érezni véli a borában, akkor enyhén szólva megsértődik az illető. Tudnék neked sok ilyet név szerint is mondani, de maradjunk annál, aki nyíltan felvállalja, hogy használ ilyet: Andreas Ebner. Kóstold meg az egyik borát és amit ott érzel, azaz.

Geci 2006.03.11. 13:23:43

A műtannin próbája az idő. Vag yhasonlítsd össze a gazda összes borát, ugyanazt érzed-e benne?

? 2006.03.13. 17:26:53

Ebner komolyan elismerte, hogy használ ilyen szart? Egy bort kóstoltam tőle, de akkor az az utolsó is volt egyben...

cucc 2006.03.14. 11:10:32

Igen, sosem titkolta, sőt, meg is magyarázta, miért használja. Elég furcsa is lenne, ha nem ezt tenné, hiszen ő többek közt ilyen termékek, borászati segédanyagok forgalmazásából él. Namost ha azt terjesztené, hogy nem használja a saját szereit, akkor nyilván visszaesne az üzlet. De ő legalább őszinte, nem úgy, mint az álszent vevői!!!!! Ó, ha egyszer az ő vásárlói listája napvilágra kerülne...

saveső 2006.03.15. 20:24:33

?: úgy igaz, ahogy cucc írta!

valeriana 2006.03.15. 21:21:27

Albert Gazda: megnyugtatásodra írom, hogy néhány napja francia, olasz, spanyol, belga és svéd sommelier-k, valamint borkereskedők kóstolták a Buttler 2003-as Prémium Bikavért és egyöntetűen állították, hogy egyenlőre még vétek kóstolni, mivel nagyon fiatal! Azaz, valaki téved. De ki? :)))

kedves uraim és elvtársak 2006.03.16. 22:11:28

a minap mondta VB egy borkóstolóján, hogy használ fajélesztőt, ahhoz enzimeket, sókat, a folyamatot taninnal zárja, az almasavat mesterséges bontja. bár nem kedvelem az efféle macerálásokat, a borai többsége tetszett.

2006.03.16. 22:46:09

Használhat akámit, attól a borai nem lesznek jobbak! A tanult borászok "néhánya", sajnos tudományos módon közelít a borhoz és itt b@sszák el. Tudományos műborokat készítenek: kell egy kis sűrítés, egy kis színstabilizáló, egy kis tannin, egy kis aroma... Igyák meg ők a saját borukat! Ha azt bornak lehet nevezni....

Mária országában biobort iszunk! 2006.03.17. 11:44:39

kedves uraim és elvtársak 2006.03.17. 12:58:53

egy dolog mégis pozitív számomra, Ő ezt elismerte!!! szvsz készítsen mindenki olyan bort amilyet akar, tud, a vevő majd eldönti mit szeretne, ez a helyes hozzáállás. Vizeink, levegőnk szennyezett, sajna így legfeljebb 'biobb' bort lehet készíteni. ;-)

hülye 2006.03.18. 21:45:01

Nagy bort kell készíteni, olyat, amitől elered az ember könnye csodálatában. Kevés ilyen van kis hazánkban. Van, aki a Vincze borokban találja meg ezt, van, aki más borában. Ízlések és pofonok... Van aki egyáltalán nem ismeri fel a nagy bort, van aki nem meri, van aki nem akarja. Az is igaz, hogy van aki egyáltalán nem tud nagy bort készíteni (majd bele jön, vagy nem...), van aki nem mer ("amennyit ér, annyiért nem tudnám eladni"...) és van aki nem akar ("minek, "ezt" is megveszik"). Ez az élet. Figyelem jó ideje az itt dícsért és lehurrogott borokat és úgy látom, hogy az igazán nagy borokat készítő pincéket/borokat rendre lehúzzátok. Ne irígyei, hanem csodálói legyetek a "nagyoknak", akik amúgy lehet, hogy kicsik, de amit alkotnak, az NAGY! Ne a zsákos napfényt, ne a zacskós tannint, ne az üvegcsés aromát, ne a konténeres csipszet dicsőitsétek, hanem azt, ami a természetből, természetes úton jön. Attól, hogy valaki 16-os cukorral szedi a szőlőt, majd besűríti a mustot, tannint ad hozzá erjedés előtt, még nem nagy, csupán csinált bort eredményez. Pedig általában ilyen borokat dicsőitnek itttennn!!!

cucc 2006.03.20. 10:16:45

minden tisteletem VB-é, ha ezt valóban elmondta egy kóstolón. Végre valaki ( Ebneren kívül), aki nem sunyít!
süti beállítások módosítása