Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Elegancia és kiegyensúly

2006.03.10. 11:30 - Albert gazda

Rizlinget kóstolni jó, sok rizlinget kóstolni még jobb. Ezúttal tizenkettőt sikerült magamévá tennem – pompás társaságban –, főként németeket, meg egy amerikait, amely a kedvencem lett hirtelen. Imaginárius kakukktojásnak egy muskotály és egy hárslevelű került a sorba; esélyük sem volt, hogy felvegyék a versenyt az elegáns és lendületes mezőnnyel.

A rajnai rizlingről nem énekelnék most sokat, amit tudtam és akartam, azt elmondtam már. Annyit csak megint, hogy fehérben ezt a fajtát szeretem a legjobban, és mindig nagy öröm, ha hozzájutok. Pláne, ha olyan töményen, mint legutóbb, amikor is a legnagyobb magyar rizlingrajongó, azaz minden püspökök és tartótisztek mumusa eldöntötte, készletszűkítést hajt végre, s úgy látta jónak, hogy engemet is elhív tobzódni. Megtiszteltetésnek vettem tehát az invitálást, szorgalmasan élvezkedtem, ehelyt pedig közreadom élményeimet. Tudom, hogy zömmel olyan tételekről lesz szó, amelyekhez nehézkes vagy lehetetlen hozzájutni itt, de ha inni jó őket, és írni jó róluk, hátha olvasni is érdekes. Meg hát ki tudja, előbb-utóbb csak rájön valaki, hogy érdemes behozni közülük ezt-azt. (A Monarchiában van kisebb felhozatal, tisztességes áron, a Tinto Finóban nagyobb mezőny, drágán.) Vakon kóstoltunk, aminek abból a szempontból nem volt sok értelme, hogy a pincészetek túlnyomó zömét nem ismertük, onnan nézvést viszont igen, hogy a borok korára csak leleplezés után derült licht.

Tesch Lauberheimer St. Remigiusberg Riesling Spatlese Trocken 2002, Nahe

Nahe nem a legismertebb német rizlingvidék, Rheingau, Mosel és Pfalz is inkább benne van az úgynevezett köztudatban, de ettől még szenzációs borok készülnek ott. A Tesch-rizling halványsárga és nagyon illatos, mélyen és harmonikusan az, megjelent benne a palackbuké és a pörkölt mogyoró, utóbbi a nálam értőbbek szerint a kezdődő oxidáció jele, ehhez képest üde és lendületes. Ízben is gazdag és dús, gyümölcsökkel, narancssal, ananásszal. Száraz és délceg, a vége édes-savanykás, és nagyon vonzó. 7 pont.

Kloster Eberbach Rauenthaler Baiken Riesling Kabinett 1998, Rheingau

Tükrösebb, tisztább, sárgább, az illata ellenben elsőre üresebb. Aztán gazdagszik és sűrűsödik, petrol és mandarin bukkan fel. Ízben szép, noha kicsit édesebb és kicsit tompább és kicsit laposabb is, mint az előző versenyző. Ezzel együtt mézes és finom, kicsi bizonytalansággal, rövid lecsengéssel és minerális szárazpróbával. Mint kiderült: a nyolcadik évében van, és a kategória eleve nem sokkal kerülhet többe tíz eurónál. Ha jól értettem és jól is emlékszem arra, amit Ungváry "Házigazda" Krisztián mondott, állami szövetkezeti pincészet bora, a címkén ennek megfelelően agresszív sas virít, szimbóleum gyanánt. Az utóbbi években a sas ábrázolása állítólag politikailag korrektebb lett. Hogy pontosan miben és hogyan, nem tudom. Végül is 5 pont.

Dr Loosen Graacher Himmelreich Riesling Trocken 2002, Mosel–Saar–Ruwer

Az egyik legnagyobb germán név nem éppen kimagasló bora. Hirtelen meghökkentően üde és friss, már-már cukorkás illat, amely hamar múlik, és átadja a helyét a benzines büdösnek. Ez még jó lenne, de harmadjára már inkább fáradt az egész. Ízben is furcsa, először élénk, ám gyorsan megbicsaklik, csak a szokásos szénsav marad szurkálós, a vége is rövid, és oxidáltnak is tűnik. 4 pont.

Georg Breuer Berg Schlossberg Rüdesheim Riesling 1999, Rheingau

Tiszta, halvány aranysárga, zöldes, fiatalos reflexekkel. Mély, vastag és sűrű, mogyorós, minerális, mézes. Mintha ilyet még nem is éreztem volna, próbáltam közelebb kerülni az illatához. Ízében is tekintélyes és széles, de nem brutálisan hosszú. Aztán megjelenik a finom animalitás, és az ásványosság is mindjobban kibontakozik. Visszakóstolásra még inkább, nagyon szép a szerkezete, súlyos, mégis elegáns. Hatéves elmúlt, és tökéletes. Dobogós. 7 pont.

Peter Jakob Kühn Oestrich Doosberg Riesling Trocken 2003, Rheingau

Vizeletsárga, oxidált és büdös – jegyeztem fel kapásból, de aztán visszavonulót fújtam. A színe nem lett kristályosabb, de a fülledtség elillant, és bár tompán, mégis átvette helyét a petrolos palackbuké. Szájban ehhez képest kifejezetten dinamikus, csipkedő szénsavval, finom, barackos gyümölcsökkel. Utóíze kellemes, szárazpróbája édes. Visszakóstolásra rengeteget javult: finom, élénk, benzines, gyümölcsös, ficánkolós lett. 7 pont.

Heron Hill Ingle Vineyard Johannisberg Riesling 2002, New York, USA

A nagy meghökkentő. László Tamás készítette, aki korábban a kanadai Henry of Pelhamnél, illetve a magyar Pajzos–Megyernél is dolgozott. Utóbbi főborásza, Zsurki Sándor hozta a bort. Jól tette. Színe fehér, áttetsző, abszolút reduktív. Első illata friss, szurkálós, cukorkás. Hanem ez utóbbi gyorsan távozik – szerencsémre, mert nem szeretem –, s helyette lendületes mineráliák veszik át a hatalmat. Nagyon friss és határozott szájban is, kellemes szénsavval, elsődlegesen gyümölcsös, hosszú lecsengéssel. Karcsú és magas, kis benzin teszi még szebbé. Klasszis, nem egészen tíz dollárért. Az első helyezett, nálam. 8 pont.

Matthias Müller Bopparder Hamm Engelstein Riesling Spatlese Halbtrocken 2004, Mittelrhein

A Mittelrhein sem tartozik a nagy presztízsű borvidékek közé. Pedig Matthias Müller is milyen jó. Zöldes, friss szín, mintaszerű fiatalrizling-illat, mondtam én, a többiek meg azt, hogy nem is rizling ez, hanem tán muskotály, mert hát tudtuk, hogy van egy a sorban. Szóval, szerintem finom gyümölcsök, alig érett barack, élénk, mégis mély és erőteljes. Karcsú, sok finomsággal, rengeteg jóleső CO2-vel. Magas szerkezet, finomság, 6 pont.

Graf Von Kanitz Lorcher Pfafferwies Riesling Spatlese Halbtrocken 1990, Rheingau

A bor, amely megosztotta a tesztelőket – alkalmazhatnám a szakírói körökben kedvelt fordulatot. Nem alkalmazhatom mégsem, mert mindenki – szám szerint öten – első helyre tette, csak nálam nem fért be a legjobb hatba. Sötét aranysárga, egy pillanatig mézes, majd erdei gombák veszik át a hatalmat. Ezek ott is maradnak végig, nem ellenszenvesek, nem afféle ócskatokajisan punnyadt gombák ezek, de nekem így sem tetszettek. Van még kis benzin és animalitás. Ízben is gombák, némi kellemes, narancsos élénkséggel. Hosszú, jó szerkezetű, erőteljes bor. Tizenhét éves, és él és virul. 5 pont.

Matthias Müller Bopparder Hamm Ohlenberg Riesling Hochgewachs Halbtrocken 2004, Mittelrhein

Még egy Müller, kevésbé kiemelt lébl, mint az előző, ez meg is látszik rajta. Szép zöldes, már töltéskor vibrál benne a szénsav, látványra olyan, mint egy királyleányka az Etyeki Kúriától. Üde, friss és ásványos illatok, finom, gyümölcsös zamatok, karcsú és jó szerkezetű, hosszú, ifjú rizlingnek úgy jó, ahogyan van. 5 pont.

Milz Laurentinushof Neumegener Nusswingert Riesling Kabinett Trocken 1999, Mosel–Saar–Ruwer

Szintén zöldes és illatos. Kicsit visszafogott elsőre, szélesen áradó másodjára. Szép és tiszta. Ízében vastag, sűrű és nagyon jó szerkezetű, széles is, nemcsak magas. Megállapodott elegancia, kifinomultság, nagyon vonzó lecsengés. Tökéletesen kiegyensúlyozott, gyümölcskosarat és mintaszerű mineralitást kínáló bor, benne a korban, ami azonban csak hozzátesz értékeihez. Voltaképpen fiatalos. Második hely. 7 pont.

Töchterl Muskat Ottonel Spatlese Schloss Halbturn 2000, Neusiedlersee, Österreich

Szegény, szegény muskotály. Pirkadt szín, bombasztikusan muskotályos, parfümös illat, alatta kis méz. Szájban üres és buta, émelyítő és strukturálatlan. Megszívattuk a kontextussal. Merő jóindulatból gyenge 3 pont.

Kloster Eberbach Domaine Bergstrasse Heppenheimer Centgericht Riesling Spatlese 1999, Hessische Bergstrasse

Valószínűleg az este legédesebb bora. Szép érett, mogyorós, sok méz, sok hárs, rizlinges eleganciával. Jó szerkezetű, élénk és finom, a cukor kissé túlteng. Édes, gömbölyű darab, cirommal, naranccsal, lágy búcsúval, 6 pont.

Chateau Megyer Hárslevelű 2004, Tokaj

Zsurki Sándor hozta ezt is. Ahogyan a muskotálynak, a hárslevelűnek sem volt sok sansza. Mondjuk, valamivel tisztességesebben állt helyt. Világos, füstös és erőteljes, mély. Tornacipős büdösség, mineralitás, a gyümölcsök háttérben. Ízben is inkább az ásványok meg az állatok dominálnak, az elegancia és a letisztultság hiánya ebben a mezőnyben zavaró. Szúrós, erőszakos, össze kellene rendeződnie, ha tud. 4 pont.

Chateau Grand Traverse Johannisberg Riesling 1998, Michigan, USA

Sötétebb és visszafogottabb, megint rizling. Narancshéjas, kicsit fura, lusta illatok. Nem éppen dinamikus, lapos, a vége is szétlóg. Megfáradt, unalmas bor. Szomorú 3 pont.

Címkék: kóstolás

17 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7412871

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Newbda.Darkentworld.Fr 2018.06.05. 02:22:30

Wheelchair ramp vans for sale canada - giomapc

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pittman 2006.03.10. 11:44:57

Már bennem is felvetődött, hogy minek olyan borokról írogatni, amelyekhez az olvasó 0% eséllyel jut hozzá. Ez azonban nagyon tetszett: "de ha inni jó őket, és írni jó róluk, hátha olvasni is érdekes". Bravó, Albert! Sokkal jobb, mint az induláskori nagyképű hangoskodás és kinyilatkoztatások.

mivagyteKritikus? 2006.03.10. 11:49:10

Te nem vagy az? Mindent benyelsz, amit eléd tesznek? 2006.03.10. 12:51:21

strike-force 2006.03.10. 13:35:00

tortenetesen a Chateau Grand Traverse-ben dolgozom, szoval megyek a fonokomnek arulkodni, vagy szolni, hogy kuldjunk haza valami normalis mintat.

Maya Pliseckaia 2006.03.10. 14:30:09

Gazda úr, mongya már meg, Ön is hallott -e már vajon a Katzensprung nevű kiváló német (osztrák?) nedűről. Hogy rizling-e, azt nem tudom. Csak az íze úgy a számban maradt.

kaccenjammer 2006.03.10. 15:29:20

A Wachauer Katzensprung egy nagyon olcsó fehérbor Wachauból. Könnyed és gyümölcsös.

Maya Pliseckaia 2006.03.10. 15:38:47

Könnyed hát, mint a kaccensprung. Különös egybeesés... Szeretem azt a fajta gyümölcsösséget, mégha olcsó is. Oszt nálunk mennyi píz? Egyáltalán van -e?

3P 2006.03.10. 22:56:59

Kedves Albert! Az a tény, hogy magadévá tetted a rizlingeket már önmagában is szomorú (a szülők nem ilyen jövőt szántak a boraiknak) de, hogy közösülésetekből ilyen gyermek született mint a fenti írás az már komolyan elgondolkodtató.

lacibor 2006.03.11. 12:53:25

Négy benzines bor. Majd jönnek a Dieselek is.

barázda 2006.03.11. 17:05:45

annyit fejlődtek az olasznak nevezett magyar rizlingek az elmúlt esztendőkben, hogy megérdemelnénk egy N-közi R versenyt KISHAZÁNKBAN!

trezor 2006.03.13. 10:18:19

Miért nem a hazai rizlingekkel foglalkoztok? A fenérborok között itthon meghatározóak, s nem méltatjátok összehasonlításra. Betesztek egy hárslevelüt. Grat...

Radiszadi 2006.03.13. 11:39:59

Én sem értem - azért van 1-2 szép rizling itthon, miért nem azokat tettétek be? És még valami: én azt olvastam a Weinwelt egyik számában, hogy benzin - "Petrolton" - az borhiba. Szvsz undorító is.

SirFoshab 2006.03.13. 15:27:27

Én amikor petrolt találok egy borban, legtöbbször óccsó tokajiban, azt nem szeretem. Az Yquem pl Sauternben minimálisan 30 rugóért eltéveszthetetlenül hoz egy másik kőolaj eredetű kemikáliát, a pattex illatot. Egészen pontosan azt a fajtát, amelyik sárga és hagyni kell fél órát száradni mielőtt a ragasztandó felületeket egyszeri rövid összenyomással fixírozzuk. Ez miért finom. Modjuk meg kell mondjam, gyermekkorom barkácsolásai jutottak eszembe róla, kellemes nosztalgiával kísérve.

SirFoshab 2006.03.13. 15:30:01

Meg még annyit, hogy ami benzin szagú, az benzin! Jó azt inni? Egészséges?

Simply Red 2006.03.13. 18:04:04

A rizlingeknél (rajnai) gyakori jelz? lehet az olajszármazékokra emlékeztet? illatjegy. Zöldalma és petrós illatok. Ezek a legjellemz?bbek a rajnaira és ezt bizony lehet szeretni :-). Azt hiszem a méltán híres borszakíró, Jancis Robinson egyik könyvében is ez a kett? a legsúlyozottabb, amikor a rajnairól ír. Nem kell félni t?le, én pl. bolondja vagyok a jó rizlingeknek. T?lem lehet akár félszáraz is, csak jó egyensúlyban legyen. Tény, hogy más világról beszélünk, de attól még jó. Nagyon is!

Simply Red 2006.03.13. 18:20:46

A ?-ek néha hossz ö betüt jelentenének, csak hát ez a macintosh...
süti beállítások módosítása