Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az eminens

2006.03.22. 06:25 - Albert gazda

Az ember néha cabernet-re vágyik. Ritkán. Belegabalyodtunk ebbe az anything but cabernet típusú hülyeségbe, lifegünk hol a ló egyik, hol másik oldalán, ostobán megvonjuk magunktól a legjobb kortyokat. Pedig ha vesszük a merészséget, és nyitottabban pislogunk a világra, megjutalmaztatunk.

Cabernet-t inni jó. Legalábbis jó cabernet-t. A minap eszembe jutott, milyen régen merültem mélyre a feketeszedres illatok és vaníliás ízek tengerében, és azon nyomban felhorgadt bennem a nosztalgia. Végtére mégiscsak a 90-es évek elejének-közepének derekasan barrique-olt villányi példányai révén tanultuk meg igazán szeretni a bort. Ma már másképpen van kissé, kifinomultabb lett az ízlésünk, például – vagy legalább azt hisszük –, de jó CS-ért, pláne CF-ért azért nem kell mindenáron a szomszédba menni.

Eszembe jutott az is, hogy van legendás panelszekrényemben három 2003-as évjáratú delikvens, amelyeket ideje alaposabban megmérni. Így esett kóstolási rohamom áldozatául Malatinszky Csaba szűretlen cabernet franc-ja – mely kiválóan szerepelt tavalyi összalkoholista tesztünkön, s melyért a nagy Caroline Gilby is rettentően rajongott –, Ráspi cabernet sauvignonja és a szomolyai illetőségű Feketecseresznye Pince cabernet–merlot-ja, amely a mostanában istenként tisztelt Kaló Imre keze nyomát viseli. Hogy ez kézművesnek kettő vagy három, nem tudom eldönteni, meg nem is akarom. Mindenesetre, hogy abszolút kurrens csillagok estek mohóságom áldozatául, az, felteszem, nem vitás.

Malatinszky Kúria Villányi Cabernet Franc 2003, szűretlen

Vakságunkból adódóan a villányi franc került elsőként poharainkba, ami nem tett jót a konkurenciának. De menjünk sorjában. Színre nagyon ütős, gránát, vörös széllel, semmi lila, semmi barna, tükrösen tiszta, toszkán gyöngyszem is lehetne. Illatából kifolyólag dettó, árad, már ekkor tudni, ez egy elég nagy és szép bor. Rengeteg gyümölcs, erdei bogyósok meg hasonlók, sok fűszer, árnyalatnyi mineralitás. Megmozgatva mogyorós, füstös és földes, kitűnő hordóban érhetett, de a barrique nem tolakszik, vaníliának halvány árnya sincs. Ízileg harapni lehet, mégis elegáns, kitűnő tartású, rengeteg erős tanninnal. Ezek legutóbb lógtak még rajta, mostanra integrálódtak, még ha kimondottan sokan vannak is. Nem verekszenek, erőt adnak és vezetik a lecsengést. Kávé és ánizs, hús és leveszöldség, keserűcsokoládé és konyakmeggy. Idővel likőrök kerülnek előtérbe, kiérezhető az egyébként 15-ös alkohol, de nem zavaró, és a legkevésbé sem viszi édes irányba a lecsengést. Ettől szárazabb nem lehet egy bor, mondta V. Prof., aki nálam is kényesebb a gejlesedésre. Dinamikus, ragyogó. Játszik, fickándozik, minden perccel több, izgalmasabb. Eminens versenyző, már-már túlontúl tökéletes a maga műfajában. Tán kicsit lehetne cselesebb, de hát egy simán 8 pontos bornál csak az ostoba keres hiányosságokat. Úgy rémlik, a 2000-es Solus óta nem találkoztam perfektebb magyar vörössel.

Ráspi Soproni Cabernet Sauvignon 2003

Horváth József, alias Ráspi 2004-es soproni zweigeltjét AM kolléga alaposan megdicsérte itt – én a Tonellában lelkendeztem róla és az azonos évjáratú Máté Cuvée-ről –, ezért most a CS került terítékre. Különösen a zweigelt nyűgözött le engem előzőleg, annyira fineszesen hozta a sziklás-ásványos-sós terroirt, és annyira szerettem halvány – bár menet közben látványosan mélyülő – színét és ehhez képest fantasztikus textúráját, hogy csak na. (Megjegyzem, a mester törkölypálinkája is kongeniális.) Ebből kiindulva azt gondoltam, a cabernet-nek még jobbnak kell lennie, pláne, hogy a 2003-as évjáratot is különbnek tudjuk, mint az utána következőt. Csalatkoznom kellett. Színe barnába hajlik már, illata viszont szép mély, cabernet-s. Gyümölcsileg epres, jön a kő, a minerália, a finom gyógyszeresség. Koncentrált, sós, gerinces, nem a csersavakra épít. Szárazpróbában meleg karakterűnek sejlene, egyébként jó testű. Ám visszakóstoláskor a sósság savanyúba vált, és ez nem múlik el órákig. Az illat szerencsére animálba fordul, megőrizve a cabernet-s gyümölcsöket. Inni azonban nem jó. Huszonnégy óra után változatlanul savanyú. Negyvennyolc óra után aztán meglep: a savanyka távozik, vastagabb és komplexebb lesz. De csak egy pillanatra, aztán megint visszacsúszik oda, ahol azelőtt volt. Az annyi, mint 5 pont.

Feketecseresznye Pince Szomolyai Cabernet–Merlot 2003

A Feketecseresznye Pincére Barta Színes Borvilág Roland barátom hívta fel figyelmemet, s a nevezett cuvée-ból meg is ajándékozott egy palackkal. Egy Tóth István nevezetű úré a projekt, derült ki, aki nem utolsó sorban kiváló viszonyt ápol a szomolyai remetével, Kaló Imrével, napjaink egyik legnagyobb kézműves sztárjával. Ennek okán bora hátcímkéére azt is ráírhatta, készült az Úr és Kaló Imre barátom segítségével. Kalónál sajnos nem jártam még, így borait sem kóstolhattam, azok ugyanis kereskedelmi forgalomban nincsenek. (Aki tudja, pontosan miért és miként is van ez, szóljon hozzá bátran.) Barta mindenesetre figyelmeztetett, olyan bor ez, amelynek minimum egy nap szellőztetés kell, hogy megmutassa magát. Gondoltam, néhány óra elteltével is meg lehet nézni. Tettünk egy kísérletet. Kicsit barnás szín, de elsőre tiszta illat. Aztán hamar bezáródik, porosnak hat. Később kinyílik megint. Teste messze túl a közepesen – pedig az alkohol csak 12,5-es, dicséretesen –, tartalmas, koncentrált, fűszeres, hosszú. Kis élénk, ánizsos szépség. Gyümölcsök is előkeverednek, majd kissé savanykásan, szárazan köszön el. Az idő múlásával nem sok pluszt hoz, első este 5 pontnál többet nem ér. Második este sem. Negyvennyolc óra múltán valamelyest kiteljesedik. Melegebb, elegánsabb lesz, némi izgalommal és tisztasággal. Kis híján bejön a 6-os, sokáig azonban ez sem villog. 5 pont, nem több.

Címkék: kóstolás

56 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9012861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prés 2006.03.22. 08:01:11

Csak annyit fűznék hozzá, hogy utállak, amiért 2003 Malatinszky CF-ek (bolti áron 17 000 Ft.) vannak a "legendás szekrényedben".

Maribor 2006.03.22. 08:51:29

Presnek: En csak irigykedem, viszont Haris Miklósék kókai Cabernet-jevel (sauvignon) és Gonda János bio cabernet- jevel vigasztalom magam, ami szerintem nem marad el nagyon a M.CS. borától, de 1000 Ft körüli ára nekem is megfizethető.....Más: kedves "Albert Gazda" németet tanultam, mit jelent a "anything but" kifjezés? Köszi a felhomályositást.

Prez 2006.03.22. 08:59:13

Nekem az jött le, hogy egy sommelier akinek Villányban a legszarabb területei vannak lenyomja a kézműves sztárborászokat.

Radiszadi 2006.03.22. 09:18:41

Viszont Mala olcsóbb borai úgy szarok ahogy vannak.

Tapasztalat 2006.03.22. 09:26:16

Albert Gazda kiváló társaságot válogatott össze, sajnos a harmadik versenyzőz nem ismerem, de a szövegből úgy tűnik illik a társaságba. Malatinszky és Ráspi esetében szerintem túl sok a púder. Kis borból nagy hasznot lehúzni.

mustvagysoha 2006.03.22. 09:57:04

Maribor! Hol lehet hozzájutni az említett két termelő boraihoz? (Mármint Kókán és Érsekhalmán kívül?)

2006.03.22. 10:19:32

Kaló Imre nem sztárborasz és szerintem megsértődne, ha ezt valaki ezt állítana, kétségtelen, hogy valami szubkultúra alakult ki Kaló körül, de ez nem az ő éredeme, hanem a világé, ami körülvesz minket. Nincs marketing bár sokan bele akarják magyarázni. A borai nem furfangal készülnek, hanem természetes úton. Egyszerűen végzi a dolgát, és nem hajlik meg a mindennapok anyagias világa előtt. Tanul, és a természettel együtt él, ám remetének semmiképp nem mondán, kifejezetten érdekes jó társaság. Borait lényegében nem forgalmazza de mindenki megkóstolhatja egyszer biztos, másodszor már nem biztos van mersze bizonyos embereknek Kalóhoz ellátogatni, mert kemény egyenes, de egyúttal méretetlenül jószívű ember. Aki akarja, és veszi a fáradságot (vagy bátorságot) szerintem megtudja kóstolni a Kaló borokat, de ez nem a hypermarket szintje és nem is oda való. Ráspi szerintem hasonlóan korrekt ember, nem rég voltam nála Fertőrákoson és annyit mondhatok, hogy fenntartásokkal mentem hozzá. Ráspi a maga egyszerűségével olyan borokat készít amit a kiváló kategóriát üti meg. Egyebként a Ráspi borok nem drágák, viszont vannak régi tételei, amire megnőtt a kereslet,de ez már közgazdaságtan. Ami jó azt meg kell fizetni, ha nem tetszik nem kell megvenni. A bor annyit ér amennyit kifizetnek érte. Szerintem egy villányihoz képes a Ráspi borok nem drágák. Innen is üdvözlöm a mind két borászt és köszönöm, hogy megosztoták élettapasztalatukat és nagylelküségüket velem, velünk.

tolmács 2006.03.22. 11:02:13

Maribornak: Anything but Chardonnay, Anything but Cabernet, rövidítve: ABC - annyit tesz mint BÁRMIT CSAK NE ............ -t

kapor 2006.03.22. 11:16:44

Kedves Prez, fontos lenne már nálunk is tisztázni, hogy miről is beszélünk akkor amikor egy bor minősége, élvezeti értéke kerül szóba. Döbbenetes, hogy a gyengék félelmei, tudniilllik, akik egy terület márkanevével próbálják meg elhitetni azt, hogy amit ők létrehoznak az kivételes. Hol itt az emberi hozzáadott érték? Mint azt Villányban is jól lehet látni, a terület marketingje az ami viszi a borokat. Csak megkérdezném, kóstolt már bárki is olyan Kopár bort amely nem volt vegetális? Pillanatnyilag nem lehet látni azokat az évjáratok során egymásra épülő minőségi konzisztenciát mutató borokat, amelynek alapján elhihetnénk, valóban kimagasló adottságú szőlőterületről beszélhetünk. Sok évnyi homogén tapasztalás nélkül az egész nem több marketingnél vagy historizálva, legendánál. Kóstolt már 2001-es Kopárt? Fogjuk kóstolni a 2004-es Kopár borokat? A választ tudjuk: nem. Valóban úgy gondolná bárki, hogy kiemelkedő adottságú terület az, ahol 4 éven belül kétszer nem készülnek el a reprezentáns borok? Gondolkozzunk el ezen! Mintaként jól használhatjuk az 1855-ben létrehozott és mind a mai napig az egyetlen igazán hitelesen működő Medoc-i klasszifikációs rendszert, amelynek létrehozásakor - 150 évvel ezelőtt - az alkotók kellő bölcsességet tudtak tanúsítani. Nevezetesen nem arról folytattak vitákat , hogy a hegynek mely hajlatáról, fekvéséről vagy tengerszint feletti magasságáról származnak a borok, vagy az egyes termelőknek milyen pontértékű borai vannak. Ott már akkor tudta minden szereplő, hogy az egyetlen mindenki által kötelezően elismerendő mutató: a piaci érték. A piaci érték pedig árakban testesül meg. Létrehoztak 5 különböző árzónát, amely az 5 osztályt mind a mai napig leképezi. Hosszú évekre visszamenőleg átlagolták a borászatok eladási árait, amelynek alapján besorolásra kerültek. Mint látjuk egy sokkal komplexebb értékmutatót alkalmaztak, amelynek logikájából egyértelműen kiviláglik, hogy a legkevésbbé vitatható logika szerint, legjobb bornak azt tekinthetjük amelyért a borértők a legtöbbet hajlandók kifizetni. A kérdés már szinte megszégyenítően egyszerű: Melyik a legjobb terület? Mégis válaszolok: Ahonnan a legjobb bor származik! Kikezdhetelenül egyszerű, logikus és kerek, tárgyszerű. Mindez 150 éve világos, a világnak azon a pontján ahol a világ leghíresebb borait készítik. Ennyi idő már nekünk is elégséges kellene hogy legyen elgondolkodnunk ezen.

hogyan lehet a ló oldalán lifegni??????? 2006.03.22. 11:35:18

Prez 2006.03.22. 11:35:23

Kedves kapor! Én örülök, hogy szar évjáratban nem csinálnak csúcsbort, nem csak Villányban, máshol sem. Két gyenge évjárat miatt pedig nem temetnék egy borvidéket és nem vonnám kétségbe az előző pár évtized tapasztalatát. A medoc-i kasztrendszer pedig szerintem úgy szar, ahogy van. Lehet, hogy az 1800-as években ez volt a legjobb megoldás az arisztokrata földbirtokosoknak, ma a fogyasztóknak nem hiszem, hogy kedvezne. Mintha bizonyos értékesítési problémái lennének a bordeaux-i boroknak, mintha más feltörekvő európai borvidékek, - nem beszélve az újvilágról - kezdenék lenyomni őket. Lehet, hogy te ki tudsz fizetni több száz eurót és vagy is annyira sznob, hogy csak Petrust és Latourt iszol, de én maradok a megfizethetőbb boroknál, amelyek nem egy vakteszten lenyomják ezeket a "nagyágyúkat".

Caroline Gilby miben nagy???? 2006.03.22. 11:41:13

Kaló ügyben olvass vissza Borbarátot 2006.03.22. 11:42:37

tökfőzelék 2006.03.22. 12:40:13

Kapor barátom, 3 dolog. Egy: a legjobb borokat elemezgeted, a végén az AOC rendszerre azt írod, ebből kerülnek ki a világ leghíresebb borai. A kettő nem ugyanaz tehát. Kettő: szerintem akkor még nem volt marketing, a rendszer kialakításának nem ez volt az alapvető oka (már várom, hogy jönnek a marketingtörténészek, hogy miért válaszotta már Árpád vezér is katalógusból a Kárpát-medencét). Három: minden borsajtó meg egyéb beszélgetés attól hangos az itóbbi időben, hogy az AOC miatt esik drasztikusan a francia export, hegemónia stb. Nézd meg a borterrorista témát, akár itt is az MA-n. Szóval nem ezen múlik, de köszi.

Kapornak 2006.03.22. 12:40:44

És 1855 után 1972-ben bekerült a Mouton Rotschild is. Rossz nyelvek "szerint bevásárolták" magukat. Azóta két évjáratuk volt kiemelkedő. Ennyit az ottani hitelességről

ilyen névvel persze, hogy vegetális volt 2006.03.22. 12:47:04

Prés 2006.03.22. 13:06:08

Az tény, hogy M.Cs. klasszis borokat képes létrehozni. Az is tény, hogy az olcsóbb árkategóriájú borainak nagy része valóban lehúzósan szar, más kérdés, hogy ki mit gondol arról, hogy egy csúcs pincészetnek etikus-e az olcsó kategóriában ihatatlan löttyökkel kijönni, és a márkanevet mennyire erodálja ez. Az már a szubjektív véleményem, hogy a 2003-as évjáratig M.Cs. borokat csak 4-5 évesen volt érdemes először bontogatni, mert addig nem álltak össze,(azután viszont....) ebben is követvén a Bordeuxi stílt. Azt meg, hogy mennyire szimpi valaki, aki elmegy villányba és lenézi az őshonosokat, ál nemesi miliőt áraszt magából és boraiból, és nem egyszer kijelenti nagy plénum előtt, hogy Magyarországon nem lehet igazán nagy bort csinálni-mindenki döntse el maga.

2006.03.22. 13:47:46

Kapor, akkor szerinted Tokaj is rossz? Mert Szepsy ugyebár nem készít minden évben bort.

Ha jól tévedek 2006.03.22. 21:03:49

Hasonló elvek szerint határozták meg a földek értékét aranykoronában, mint amikkel kapor példálózik, mégis Magyarország kivételével már sehol sem használják. Lehet, hogy mégse jó mérce az aktuális piaci érték?

M 2006.03.23. 06:45:37

A Malatinszky borok megértéséhez kell egy kis háttérmunka, és itt szögezném le hogy aki fogást talál a Noblesse sorozat Cabernoir-ján...állok elébe. Mi a héten próbálkoztunk ezzel a Feketecseresznye borral, hát nem nyerte el a tetszésünket, szellőztettük tekergettük, nem jött össze, de most csakazértis megnézem kétnaposan. És pont akkor ittam 2004-es Cuvée Carissimae-t is, a Kopár-dűlőből. Meglepő módon többet adott a vele együtt kóstolt 2003-mas testvérénél. Itt jegyzem meg, hogy szerintem gond van a borral. Ittam 1999,2000,2001 évjáratokból is, azok tökéletesen rendben voltak, de ezek a borok...semmi test, illathoz feleútig se ér fel...részemről hatalmas kérdőjeleket kaptak, egyelőre betudtam a viszonylagos fiatalságuknak...

M 2006.03.23. 06:46:50

elnézést valami lemaradt...szintén kóstoltam Chateau Kajmád Cabernet Sauvignon barrique 2003 szenzációs!!! aki a CS-t szereti nem fog benne csalódni. igazi meglepetés bor volt a számomra!

M-nek 2006.03.23. 07:40:55

milyen háttérmunka kell a Malatinszky borokhoz? bele kell születni?

Zsolt 2006.03.23. 08:11:31

Kedves M! Hogyan sikerült 2004-es Carissimae-t innod? Már csak azért mert 18 hónap hordós érlelés esetén még hordóban leledz. Ha meg hordóminta, akkor illik jelezni.

Hága Balázs 2006.03.23. 10:47:50

Kedves Zsolt! A Carrissimae 2004 mér palackban van...erről a borászt érdemes faggatni,nem M-et:) Én is kóstoltam, nekem nem hozza azt amit vártam (pláne ha az árára gondolok), elég sekélyes de ettől függetlenül kellemes.

Hága Balázs 2006.03.23. 10:51:10

Hogy magamat is javítsam: "tudomásom szerint már"...nem "mér" :)

Mala egy buborék 2006.03.23. 11:02:56

Zsolt 2006.03.23. 11:03:18

Balázs akkor a hátcimkén és honlapon miért ír a borász 18 hónapos újhordós érlelést. Vagy nem a Gergely-naptár szerinti 18 hónapról van szó?

Mi a gond ezzel a 18-cal? 2006.03.23. 12:00:44

Zsolt 2006.03.23. 13:05:52

Na akkor számoljunk. A 2004-es évjáratot, - mivel hűvösebb volt az átlagnál és későn érő fajtákból készül - leszüretelték október végén. Egy hónapig erjedt, november végére kész, belerakták a hordóba. Hordóban töltötte: 2004. december, + 2005. 12 hónap, + 2006. 3 hónap. Ez a matematika mai állása szerint 16 hónap. Az egyébb technológiai dolgokat, amiket nem hordóban végeznek nagyvonalúan kihagytam és az idei márciust is egész hónapnak vettem.

Egyáltalán hol láttad ezt a 18 hónapot? 2006.03.23. 13:10:57

Egyáltalán hol láttam ezt a 18 honapot 2006.03.23. 13:40:19

pl. http://www.tiffans.hu/splash.html Nem kell csodálkozni, Gere is bukott már ilyenen.

De ott nem ír évjáratot 2006.03.23. 16:06:21

M 2006.03.23. 17:23:13

Köszönöm a támogatást Hága úr ;) Malatinszky borok. Hát. A háttérmunka mondjuk lehetne a borász munkásságának beható ismerete (M.Cs. - Boxi ellentét, M.Cs. véleménye stbstb.), a sorozatok piaci pozicionálása stb. Bennem már megszűntek az előítéletek kóstoltam már Le Sommelier-ből, Noblesse-ből is jót, a Kúria meg kiemelkedő. Azonban az 5évet rizikósnak tartom illetve ott határoznám meg a magyar borok plafon eltarthatóságát. 3 évesen már illik szépnek lenni. Oh az óvoda gyönyörei :) Carissimae - nos bevallom régi ismerősként nem elemeztem a hátcímkét csak megnéztem hogy hmmm 2004 lássuk a medvét. A weblapon tényleg 18 hónapot írnak. A bor meg tényleg ott volt. Animalitás helyett anomália...azonban lehet, hogy a 2004-es már csak évjáratból fakadóan megelégedett egy jó 13-14 hónappal :)

Egyáltalán hol láttam ezt a 18 honapot 2006.03.23. 17:24:01

Akkor írja oda, hogy kivéve a 2004-es évjárat. Amúgy nézd meg a hátcimkét is.

Számít egy 2004-esnek most az a -4 hónap? 2006.03.23. 17:26:44

M 2006.03.23. 18:34:36

Utánanézek. Amúgy a hordóban töltött idő nagyon sokat számít, pl 2003-as Benza Furmint ezért hullott rommá. nem tudták lepalackozni. Pedig a 2002-es gyönyör volt!

Türkmenbasi 2006.03.23. 18:42:14

Kedves M! Épp a hétvégén ittam Villányban Molnár Lajos pincéjében 96-os CF-t és képzeld finom volt. Vettem is gyorsan 3 üveggel...

A borász hitelességének számít az a 4 hónap. 2006.03.23. 19:05:32

Geci 2006.03.23. 20:32:51

4 hónap több, mint 20%. Ha a fizetésedröl van szó számít? Ha megismerkedsz egy csajjal, aki 30-nak mondja magát közben közel 37, nem érzed átbaszva magad? Ha veszel egy kocsit aminek visszatekerték ennyivel a kilométeróráját akkor örülsz?

Abakusz 2006.03.23. 21:31:44

Éppen ezért tettem bele azt is, hogy MOST számít neki a mínusz? Persze alapban tudom, hogy számít, de az ilyen borokra azért csak nem az a jellemző, hogy 2 évesen csapra verjük. Talán az különbség nem, hogy a csaj, meg a kocsi sose hozza be a lemaradást, a bornak meg csak van esélye?! A hitelesség viszont oké...

M 2006.03.23. 21:47:39

Nagy szerencse! Ismerőseim nyitnak ki 97+99es Kopárokat és a lefolyó issza meg :( szóval csak annyit mondok fő az óvatosság. rejtett kincsek meg mindenhol vannak!

M 2006.03.23. 21:49:41

Ha már CF és szeretem: hétfőn CF kóstoló a Maligánban, én már megvettem a jegyem ;)

Prés 2006.03.24. 08:21:24

Kedves M! Ez az 5 év azért nem teljesen valós szerintem. Azt mindenki tudja, hogy 99-től a magukra valamit adó borászok feldolgozó és pincetechnikái valamint pince higienéje olyan szintre jutott, hogy ettől az évtől kezdve sokkal több boruk állja az idő próbáját, de sokan ez előtt is lsd: M.CS. már olyan rigorózus szabályok szerint dolgoztak, hogy az ő boraik közül sok 96-97-98-as a mai napig rendben van.(nemrég volt szerencsém egy 97es szűretlen CS-hez M.CS.-től, nem volt szar..)Ja és én egerben is találkoztam pár 96-os vörössel amin az idő vas fogának nyoma sem volt. Ahogy a borászok egyre finomítják a módszereiket, és maguk is egyre jobban megértik a folyamatokat, úgy a boraik is annál hosszab életűek lesznek.

M 2006.03.24. 17:28:37

Lehet hogy a tendencia megfordulóban hiszen a saját szememmel látom a fejlődést a pincészetekben. Akkor csak a túlzott óvatosság beszél belőlem :D mindenesetre 99 előttről nem vennék magyar bort (kiv aszú), és ha lenne akkor lassan elkezdeném nyitogatni. Nekem lenne a legnagyobb öröm ha olyan élmény érhetne mint egy alsókategóriás 96-os francia bornál (2500 magyar pénz volt) ami szenzációs volt!

MAfLA 2006.03.25. 13:58:35

Mala borai pl 97-es camernoir nemkem kb 2 év után kipukkadtak. Mala egy buborék, a sznobokból él...

TULLIUS 2006.03.25. 18:33:13

M! Nekem van egy 1998-as Bock Anonymus cuvée-m azt akkor most kiborítom.

M 2006.03.25. 18:39:40

Bock Anonymus cuvée? Nem Gere az véletlenül? Mondjuk mielőtt kiöntenéd kóstold meg, szerintem... Jó OK kövezzetek meg! Sima. De ha kinyitod X év múlva és nem jó ne rám haragudj.

TULLIUS 2006.03.26. 21:04:15

Tényleg Gere, csak most látom, hogy Bockot írtam. Nem kell szégyenkeznem, mert a Hír Tv.-n maga sem ismerte fel a saját borát, tehát a Geréé is lehetne Bock. De a jelzett tétel valóban Gere. Bocs. Ha szar lesz, nem rád fogok haragudni, henem a Gerére.

Prés 2006.03.27. 14:21:47

Kedves M!. Félre ne érts, azért a nagy átlagot tekintve neked van igazad! 99 tényleg az az év ahol ez a tendencia megfordulni látszik, és örüljünk a ritka, de előferdülő kivételeknek. Ami elkeserít kicsinyt az az, hogy az egyébként igen jó évjáratú 2003-ok az elvárásokkal ellentétben nagy valószínűséggel nem fogják túl jól bírni az idő próbáját... Ja, és még egy tipp: Kallónál éredmes keresgélni a magyar matuzsálemeket, nemcsak vörösből, de fehérből és "rozéból" is.

TULLIUS 2006.03.27. 18:01:47

Prés mondasz valamit, mert tegnap vettem egy 2003-as Szeremley Szemelt rizlinget (egyébként szeretem), de az egészet ki kellett önteni, egy szétesett fogyaszthatatlan lötty volt. M-nek: A történtek miatt nem haragszom senkire (Hubára egy kicsit), csak nem veszek egy jó darabig, 2003-ast meg soha többet. JA, és már kezdek hinni nektek, ugyhogy a Gere Anonymust is félve fogom felbontani, de ami legaggasztóbb az az, hogy elég sok drága (vörös) 2003-ast spájzoltam be, tiszta izgalom az egész.

M 2006.03.28. 15:52:31

Dettó. Reméltem, h a 2003, 1999hez hasonlóan jobban eltartható, de kezdek rájönni, h inkább 2000re hajaz, az meg még 2 év max. Reménykedek. Bespájzoltam CFekből :) csak nem tom mit csináljak a Gál Tibor Syrah-mal, elsírnám magam ha az tönkremenne...

TULLIUS 2006.03.28. 16:02:58

Add nekem! Kostoltam (csak akkor bontanak, ha az egész üveget megveszed - 9 rugó -, mi így tettünk) a pincéjében és nagyon jó volt.

M 2006.03.28. 19:06:45

Dehogy adom :) Egerig mentem érte! Szervezzünk MA-s törzsgárda kóstolót oda hajlandó vagyok elvinni :D

TULLIUS 2006.03.29. 09:53:31

Jó ötlet. Ha lesz ilyen én is viszek valamit. Mivel az ötletgazda M, ő választhat. Opciók: Brunnelo di Montalcino (Col d' Orcia) 1997; Gál Tibor Egri Bikavér Pajados 2003; St. Andrea Merengő 2003. (Ezekből van ugyais több is) Így legalább ezek miatt nem kell tovább izgulni. Mit szólsz?

TULLIUS 2006.03.29. 09:54:27

A brunellóból lemaradt egy "l".

mala borai egyre gyengébbek! 2006.03.30. 12:43:52

süti beállítások módosítása