Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hiperrizlingek

2006.03.31. 06:04 - alföldi merlot

Két Szeremley Szemelt felemás mérleggel, egy fejlődőképes Laposa, egy érett Tornai és még néhány ismert név. Egy amatőr rizlingbúvár olcsó kalandjai a hiperpolcok neonfényes világában.

Egy családi ebéd előtt apám leszalasztott a garázs-pincéjébe, hogy válasszak az alkalomhoz illő bort (értsd: valahol félúton a palackozott überkannás és a Karizma küvé között). A család igényeit a sajátommal fedésbe hozva egy 2001-es Weninger Kékfrankos és egy Szeremley Szemelt Rizling mellett döntöttem. A Weninger régi kedvencem, és nagy talány számomra, hogy a vörösben aranyévnek hitt 2003-ban hogyan palackozhattak ilyen pocsék kékfrankost. A 2001-es csak fokozta az értetlenségemet, hiszen köztudottan elátkozott év volt a vörösöknek, mégis tökéletesen iható, fűszeres és zamatos bornak bizonyult. De az ebéd előtti borozgatás fénypontja a 2001-es Szeremley Szemelt Rizling volt. Az utóbbi félévben a későn ébredők elszántságával habzsolom a szép fehéreket, és bármennyire berzenkedem a sommás ítéletalkotástól, be kellett látnom, hogy igazuk lehet azoknak, akik Magyarországot alapvetően fehér boros vidéknek tekintik. Másfél rugó körül olyan fehéreket vásárolhatunk, amelyek eleganciában, szépségben és örömben könnyedén überelik a kétszer, háromszor drágább vörösöket (tisztelet a kivételnek). Ez a Szemelt Rizling is lefegyverzően szép volt: érett, remek struktúrájú, eszményi savakkal megáldott, marcipános lecsengésű kis remekmű. Pedig Szeremley Hubához és az Első Magyar Borházhoz nekem is ambivalens a viszonyom: máig nem tudtam eldönteni, hogy a badacsonyi nagy fehér főnök a svihák kalandorság és a tiszteletreméltó konzervativizmus között valójában hol áll. Annyi bizonyos, hegy ez a Szemelt Rizling a tiszteletreméltó konzervativizmus irányába lendíti ki az ingát, mert a klasszikus szépség ritkán nyilvánul meg egy nagyszériás és méltányos árú borban.

Az első adandó alkalommal vásároltam is magamnak egy "kontroll" palackot, de csak 2003-asat találtam. Az illat intenzitására és a bor tisztaságára ezúttal sem lehetett panasz, de az a finom savszerkezet, ami a 2001-est olyan emlékezetessé tette, ebből sajnálatosan és teljesen hiányzott.

Mindenesetre belevetettem magam a hiperes rizlingek világába. A 03-as Szeremley után egy 04-es Jásdi Olaszrizlinggel próbálkoztam. Ez egy gyanúsan olcsó (899ft), ámde böcsületes darab, megbarátkozni azonban nem tudtam vele – az ásványos nagyok szerény tehetségű imitátorának tűnt. Aztán jött egy Fabók Mihály válogatta, Cora forgalmazta Scheller-féle Olasz, ami egy kedves, virágos, simulékony, de egyúttal udvariasan semmitmondó bor, bennem legalábbis mélyebb érzelmeket nem kavart föl, persze egy rugó alatt ez nem lehet elvárás. De szemezgetés közben találtam két gyöngyszemet is.

Bazaltbor Somlai Rizling 2004

A 2003-asról már írtam – szép emlék. A 2004-es egészen más. Szinte színtelen, karcsú bor. Citrusos illat és íz, a korty közepén-végén édesebb beütéssel és fölöttébb virgonc savakkal, a lecsengésben mandulával. Az első nap után az volt a benyomásom, hogy vannak itt finom részletek, de nagyító kell hozzá, hogy észrevegyük. Aztán másnap és harmadnap sokkal szebb lett. A savak megjuhászodtak, az aromák lábra kaptak, és egy izgalmas, gazdag bor kerekedett belőle, anélkül persze, hogy az alapvető karcsúsága megváltozott volna. Illatában a citrusos jelleg mellett szőlő, dióbél és egy agyagos/zsírkrétás jelleg jelent meg. Van benne fantázia. Egy év múlva valószínűleg érettebb és vonzóbb lesz. Azért a 03-as határozottan jobban tetszett. (Ezt a rizlinget a borhiperből, vagyis a Tinto Finoból importáltam.)

erős 4 pont

Tornai Somlói Olaszrizling 2001

Félve vettem le a polcról, mert egyrészt nem sok bizodalmam van a hiperekben porosodó korosabb tételek iránt, másrészt az üveg nyakára domborított kisplasztika bántotta a szépérzékemet. A fenti Somlaival együtt kóstoltam, és nagyobb kontraszt már aligha volna elképzelhető. Dús, aranyló, tükrös, nagyon szép bor. Intenzív illatában mandula, marcipán és virág. Meglepő módon eleinte egy kis szénsavasság is tapasztalható volt, amit én személy szerint nem szeretek. Szájban sima és kerek, ízében főleg fehérhúsú barack és egy csipetnyit avas mandula. Ahogy nyílt, az illatában a méz és a virágpor vált hangsúlyossá és gyümölcsként némi nektarin. Ásványosság csak nyomokban. Ez a bor, talán a kevésbé markáns savak miatt, nem járta be azt a pályát, amit a Bazaltbor Somlaija, és ennyiben kevésbé volt izgalmas. Valószínűleg már nincsenek benne tartalékok. Viszont kezdettől fogva egy érett (talán túlérett), komoly pályamű benyomását keltette.

erős 4 pont

Címkék: borok a hiperből

73 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9012852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borharapó 2006.03.31. 08:19:44

A Szeremley 2001-en kívül rendkívül felejthetőek. Viszont: Kiss István Szentgyörgyhegy (Hegymagas), 2003 Olaszrizling. Az általam valaha kóstolt legjobb magyar olasz. Találkozott már vele - és Kiss úr egyéb remekeivel - valaki? Ha nem, akkor tiszta szívből ajánlom.

Művelődő 2006.03.31. 08:20:01

Egy részt szeretném megköszönni Alföldi Merlotnak a reggelem indítását!Nekem tetszett ez a könnyed,rövidke,korrekt cikk!A másik,hogy a Tornai boroknál azt vettem észre,hogy akkor mutatják meg értékeiket,ha a félig üres visszadugózott palackot 2-3,vagy akár 7 nap múlva vesszük elő és ismét megkóstoljuk a bort.Nem szól nagyot,de -szerintem/nekem- jobb,rendezettebb,többet nyújt,mint a frissen bontott palackból fogyasztott boruk.

lackó 2006.03.31. 09:30:06

Érdekes cikk...azért számomra mindíg fura, ha valaki komoly véleményt akar írni egy 2 éves somlóiról, türelem és idő kell hozzá...egy ilyen kóstolás már-már pedofíliával vetekszik. Bandi bácsit pedig már kezdem elfelejteni és mostanság nem is nagyon szeretném, hogy eszembe jusson. Viszont, ha tudok ajánlani nektek olaszrizlinget: Maurer Oszkár, Hajdújárás, Délvidék, 2003, Kormányzó. Frenetikus. Nem is értem bor. Nem tudtok hozzájtuni, ki kell menni hozzá, de aki ismeri, az megszereti.

lackó 2006.03.31. 09:32:49

Ja és Laposáékat nem felejeteném...soha, de soha :)))

Laposa Bence 2006.03.31. 09:57:12

Kedves Alföldi Merlot! Ezúton szeretném kérni, hogy a borainkat (csak azért, mert kapható a Tinto Fino-ban) ne nevezd 'hiper ' boroknak! Nagyon sokat küzdünk és dolgozunk azért, hogy egyedi, különleges ízvilágú, terroir borokat készítsünk (ami természetesen nem mindig sikerül) és próbálunk talpon maradni egy globalizált tömegtermelésre épülő piacon. Ha picit utánajárnál, akkor tudnád, hogy a borainkat kizárólag borboltokban, borszaküzletekben, boráruházban, éttermekben lehet kapni. Ez a színtelen, karcsú bor (ilyet még nem hallottam, hogy mondtak volna a borainkra :)),ami nálunk a pincénél már telejesen elfogyott, idáig még mindenhol nagyon szépen szerepelt, legutóbb a Borbarátban kapott 4 csillagot, és szerintem is az egyik legszebb borunk. Bizonyos értelemben felülmúlja a 2003-ast is. Ettől függetlenül még mindig jobban el tudom fogadni a 4 pontot, mint a hiper jelzőt. Tisztelettel: Laposa Bence

Laposa Bencének 2006.03.31. 11:07:31

Kedves Bence! Ugyan fogadatlan prókátorságnak tűnhet amit írok, nem célom AM-t védeni. Szerintem a 'szinte színtelen' és a 'karcsú' jelzők nem negatívak. Egyszerűen csak leíró jellegűek. Elképzelhető olyan borbarát, akinek éppen ez tetszik. Van, aki a szőkét szereti, nem? Nem hinném, hogy a 'karcsú'-t ebben a borjellemzésben 'vékony'-nak kell érteni. A bor szerkezetének jellemzésére azonban (értékítélet nélkül!) alkalmas lehet ez a szó. A 'hiper' dolgot és a pontszámot nem kommentálnám.

Atti 2006.03.31. 11:45:07

Ellenvélemenyem a következő: a Weninger 2003-s Kékfrankosa szerintem szép bor, egyáltalán nincs elrontva, sőt, számomra a kékfrankos mintapéldánya.

lacibor 2006.03.31. 12:14:08

"szinte színtelen, karcsú" Nem kifejezetten "negatív", de mondhatta volna szebben is...A borhoz bármilyen jelzőt lehet használni, csak a megfelelőt kell kiválasztani. A színtelenről nekem felsejlik a jó öreg aktívszén.

Sárfehér 2006.03.31. 12:22:35

A corás Scheller 02 olaszrizlinget kétszer kóstoltam. Egyszer kicsit melegen, 16-17 fokon. Gyönyörűen kijött az ásványossága, és izgalmasnak találtam. Másodszor kicsit túl lett hűtve, ami megártott neki. Aztán hiába hagytam visszamelegedni, az első kortyok már elrontották az iízlelésemet, nem kaptam vissza ugyanazt az élményt. Lehet, hogy neki is kell egy hosszabb szellőztetés.

HSZ 2006.03.31. 12:41:49

OFF Kedves Sárfehér, írtam Neked Németh Attiláról a legutóbbi kadarkás cikk hozzászólásainál.

Sárfehér 2006.03.31. 12:43:48

Én meg megköszöntem. Csak egy dolog: Tokaj és kadarka? Menjünk vissza oda. Üdv.

Sóstói 2006.03.31. 12:53:11

A Weninger KF 2003 pedig ritka szar, főleg az előző évjáratokhoz képest.

mustvagysoha 2006.03.31. 13:13:19

Laposáék több termékét kóstoltam. Szerintem jó az irány, a tisztaság és megbízhatóság már megvan, a terroir-osság meglesz. Ami biztos, fölé is nőttek a tömegtermelt jellegnek (persze Somló nem is nagyon mérhető így). A cikkben említett 2004-est szerintem 1-2 év múlva értékeljük. Messze nincs még a csúcsán, megjegyzem később kellene értékelni, mondjuk 1 év múlva.

uff 2006.03.31. 14:00:05

egy biztos: a karcsút nem lehet sokféleképp érteni, bárhogy is magyarázzuk. de a Laposa Somlói Olasza 2004-ből nem karcsú.

cucc 2006.03.31. 14:21:53

Bencének (is): a borok a hiperből ahogy kivettem, kizárólag egy ÁRKATEGÓRIÁT jelentenek az MA-n, semmi mást vagy többet. De, mint az eset bizonyítja, szerencsétlen a kifejezés. Nem minden tömegtermelt és hiperes, ami olcsó!!!

A budapesti látnok 2006.03.31. 14:29:07

sziasztok! A Jásdi féle olaszrizling, különösen a barrique, az egyik legjobb ebben a kategóriában, főleg nála kóstolva.Az olaszrizlingnek szerintem a Balatonfelvidék a hazája, ott kellene erőltetni jobban a terméskorlátozást, meg a minőségjavítást, és nagyon-nagyon jó borok lehetnének ott, nem csak 1-2 termelőtől

Sorstárs 2006.03.31. 14:31:34

Tisztelt Laposa Bence! Ismeretlenül is felhívnám a figyelmét arra a tényre, hogy az itt írogató Urak kizárólag saját véleményüknek adnak hangot. A véleményükkel igazából nem szabd foglalkozni, hiszen nem értenek a borhoz, sőt szerintem még szőlőben sem jártak. Nem más ez, mint egy exhibícionista, üres lefetyelés!

Bencének 2006.03.31. 14:38:59

Kedves Bence! Szerintem a "hiper" sem tekinthető pejorativ jelzőnek. Gondolj arra, hány befutott termelő bora található a polcaikon. (Más termékkörből ugyan, de tudom, ahhoz is komoly áldozatot kell hozni, hogy valaki bekerüljön.) Másokkal ellentétben egyébként is azt gondolom, hogy a hozzáértő nem ár, hanem élvezeti érték és ízlés szerint válogat. Somlói boroknál kedvező és emiatt jellemző is a hosszú érlelés. A borok árában ezt a termelők láthatóan nem tudják érvényesíteni. Örömmel látom, hogy a régóta elismertek mellett ti is és a Tornai Pincészet is, ugyan lassan, de kezdi elfoglalni megérdemelt helyét a legjobbak között. Tornaiék szerintem inkább közelítik azt a stílust amit én a Somlótól várok. Az ő rizlingjüknél érzem inkább a sós-ásványos karaktert, a tiéteknél a finomságot, de mindkét pincészet nagyszerű, bár eltérő irányt követ.

hiperűrsebesség 2006.03.31. 14:43:23

a hiper nem de a hipermarket már önmagában is vicces

Lackó 2006.03.31. 14:43:57

Kedves Sorstárs! Nem védendő az Alkoholistákat, de igenis, egy jó kezdeményezésről van szó, más kérdés, hogy egy ember véleménye szerintem sem mértékadó, csupán benyomásait közli, teszem hozzá, igen szerencsétlen nyelvezettel. Bence! Te pedig ne fogalkozz az itt lévő dolgokkal, édesapád tavaly szegedi látogatása óta meggyőzött a rizlingjeitek szépségéről, a pofám pedig tavaly nyár óta ég, mert tavaly nyáron leragadtunk a káli-medencében és...hagyjuk, nem is magyarázom. A boraitok szépek, és hidd el, szerintem még egy ilyen negatívba hajló, elszúrt írás is jó hatással lesz rátok: meg fogják kóstolni...és jön a dícséret :)

lackó 2006.03.31. 14:47:35

Kedves Bencének! NEm akarom bírálni, amit írtál, de nem biztos, hogy olyan jó dolog egy helyre rakni egy olyan pincét, ahol egész Somló-hegynyi szőlőtermést dolgoznak fel ( :)) és egy családi pincészetet, ahol a kézművesség, a hagyomány és a tisztaság uralkodik. Másrészt pedig a hipermarketbe való bekerülés is tényleg áldozatokkal jár: egy termelő felvállalja, hogy tönkreteszik a palackos tételeket. A közönség így megkapja a borokat, de sokszor már romlottan...ezért sem szerencsés a hiper kifejezés.

sorstárs-nak 2006.03.31. 14:50:51

kár hogy a sértődötség beszél belőled, nagyon jó az oldal kisebb hibákkal de az egyik leghitelesebb magyar borászportál ez . A magyar AGYONSZPONZORÁLT szaklapok pedig továbbra is elkényeztethetik azokat a nagynevű termelőket akiket már borkereskedésekben alig hiperekmen viszont tucatszámra találhatók a neon alatt ODA is valók. Köszönjük merlot csak így tovább

Sárfehér 2006.03.31. 14:57:37

Sajnos, én boraim nagy részét hiperben veszem, csak ritkábban borboltban. Minden hiperben mást. Egyébként nem mindig árt meg a hiper a boroknak, és ez különösen igaz a bazaltborokra, azok viszonylag jól bírják. Nemrég kóstóltam egy Auchanban vett 1999-es Fekete Béla hárslevelűt (Monarchia), és döbbenetes volt. Persze nyilván sokkal jobb, ha szakszerűen tárolják.

lackó 2006.03.31. 15:04:51

Így van, erről beszélek. Szinte az összes tárolási hibát elkövetik a hiperekben...de ha arra mennénk, hogy melyik bor bírja jobban a hiperekben. Sajnos ezért pejoratív kifejezés a hiper szó és ezért értem meg Bencét...nem hiszem, hogy sokat szeretne arra áldozni, hogy boraikat a hiperekben lehessen kapni. Az ember inkább költ 2-300 FT-tal többet, de legalább reméli, hogy szakszerűen tárolták..vagy ami egyserübb: Badacsony-hegy, fel, fel, fel..és 40 fokos melegben egy fröccs a Bazalt borozóban :)

Szemtanú 2006.03.31. 15:12:25

Sorstársnak igaza van! Az MA-ban nem értenek a borokhoz, de nem is ez a cél! A cél az, hogy minnél többen látogassák az oldalt! Ezen "nemes" cél érdekébe áldozatúl esik néhány szorgalmas borászat, de kit érdekel.... Biznic az biznic....

Köz 2006.03.31. 15:16:42

Igaz itt a szerzők azt a látszatot akarják kelteni, hogy ők formálják a köz véleményét

szemtanu-nak 2006.03.31. 15:40:12

te is okos vagy mi ebben a biznic

2006.03.31. 15:40:15

a legjobb boroknak nincs helyük a hiperekben

lackó 2006.03.31. 15:43:25

Ha egy termelő megengedheti magának, hogy van néhány karton bora, ami hiperekbe kerülhet, miért ne? Attól nem lesz hiperbor...

Írta: bob 2006.03.31. 16:06:48

http://www.grenache.ngo.hu/060301laposa.html Somlai Rizling 2004: ez a bor viszont egyből személyes kedvencemmé avanzsált, ha nem is oly illatos, mint Szent-György hegyi kollégája. Komplex, összetett, sokrétű, gazdag. 50 évnél idősebb tőkék termése, hagyományos bakműveléssel művelve (van még egyáltalán BÁRKI az országban, aki bakműveléssel készít fehérbort?). Ásványosság, virágok, déligyümölcsök, mandula illata és íze, igen méretes test, csodás harmónia, lendületes savak, nagyon szép bor. Azonnali hatállyal be is táraztam egy kartonnal belőle. 85 pont egyébiránt.

lackó 2006.03.31. 16:08:02

Szerintem pont az ilyen véleményeknek van itt helye...valami ilyensiről van szó a kóstolásnál: véleményünket megosztjuk és így ki tud jönni egy kerek kép! Köszi, Bob!

Radiszadi 2006.03.31. 16:28:41

Tényleg nem jön össze a "hiperség" és Laposáék. Ittam már tőlük jó és rossz bort is, de még a kevésbé sikerült boraikon is érződik, hogy sok munka van bennük és határozott elképzelésük van. Szerintem Laposáék nagyon jó irányba haladnak, nemsokára a legizgalmasabb borászatok közé emelkedhetnek. És ne felejtsük el, hogy árban sem szálltak el.

borvonat 2006.03.31. 16:31:40

Szerintem hülyék vagyunk, hogy nem a Somlón kóstolunk Tornainál, Laposánál, Feketénél, Györgykovácsnál,Csordásnál...., hanem a laptop mellett okoskodunk!!!

2006.03.31. 16:34:19

Hülyék vagyunk, de jobb híján! De miért hajtjátok ennyire Tornaikékat?

2006.03.31. 16:34:20

Hülyék vagyunk, de jobb híján! De miért hajtjátok ennyire Tornaikékat?

TULLIUS 2006.03.31. 16:50:51

Magam nem hinném, hogy - bár lehet, hogy naív vagyok - emögött (MA) valami óriás üzlet lenne. Ami hozzáértést illeti két felé kell választani a dolgot. A szerzőkkel nem foglalkoznék, nekem sem minden cikk teszik akár stilisztikai akár más okokból, de végtelen egyszerű a képlet: jobbat kell írni. A hozzászólók pedig a véleményüket mondják el, ami szabad, nem bírálható, legfeljebb vitatkozni lehet vele. Szerintem az ilyen "megmondóemberkedést" (szemtanú és sorstárs) pedig kerülni kéne. Ja és tényleg melyik szorgalmas borászat esett áldozatul a MA-nak. Mert példálul magam az itt olvasottak (igaz ezek inkább látogatók által írtak voltak) miatt vettem meg olyan borokat, amiket egyébként nem biztos, és ezek általában kisebb és bizonyára szorgalmas borászatok voltak, ők nyertek egy új vásárlót, én többet tudok a dologról. Mi ebben a rossz?

Putty 2006.03.31. 16:51:08

Radiszadi, mi az a butaság, hogy a rossz borukon is érződik, hogy sok munka van bennük? Minden borásznak megvan a mindennapos küzdelme azért, hogy mi élvezettel kortyolhassunk! Mindannyiuk tisztelete mellett azonban az értékítéletünk, kritikánk a fontos, mert ezzel segítjük a borászokat eligazodni. Jó a színben gazdagabb, illatban élénkebb, a bazaltos izeket hangsúlyosabban megjeleníteni (pl:Tornai), vagy a világosabb, izekben lágyabb, savakban hangsúlyosabb (pl:Laposa) irányt követni? Nem a hiper (unalmas) vagy a borbolt (eladófüggő) a lényeg. Hanem: Somló, SomLÓ, már nem sOMLÓ!!! he he!!

Géci 2006.03.31. 16:51:42

Tormaiék most már készítenek bort is?

Géci 2006.03.31. 16:52:33

mármint:Tornaiék most már készítenek bort is?

lackó 2006.03.31. 16:54:15

Van szőlőjük? :)))

hamar 2006.03.31. 17:10:12

kedves Géci! neved jellemzőbb lenne ékezet nélkül!

Poor 2006.03.31. 17:11:53

A tudás fállya "lackóra" esett??

Sarolta 2006.03.31. 17:19:25

Dühös Gécinek: Legjobb tudomásom szerint Tornaiék rendelkeznek a legjobb adottságú területekkel a Somlón. Tavaly tavasszal jártam náluk, éppen építkeztek, de a meglévő épületükből, ahogyan berendezéseikből, és ami a legfontosabb a boraikból is az igényesség sugárzott. A begyűjtött hazai és külföldi díj-gyüjteményükre már nem emlékszem, de a benyomásom az volt: Ennyiszer a szakértők sem tévedhetnek!

lackó 2006.03.31. 17:19:38

CSak rossz tapasztalatok és a máshonnan felvásárolt szőlők mondatják velem...

Géci 2006.03.31. 17:28:27

Kedves hamar: teljesen igazad van, de az a név már foglalt! :)

Csobren 2006.03.31. 17:30:50

Hülyék lehetünk, de a Tornaiékat nem azért hajtom(juk), mert Tornaiék, hanem azért, mert nagy élvezeti értékű borokat produkálnak! Egyébként, egy sor termelőnél járva, külön meglepett, hogy az egymást lefigymáló termelők éppen Őket miért hagyták ki. (Igaz Tornaiék, Bandi bácsi és Várszegi Gyögy /borász, művész attitűdökkel/ is csak pozitívan beszélt minden Somlón ügyködőről!) Erről jut eszembe: küldjük oda a politikusainkat!

Géci 2006.03.31. 17:31:28

Sarolta: nem vagyok dühös, miért írod ezt? Egyébként tényleg csak vicceltem. Persze, hogy tudom, hogy nem készítenek bort! :)

lackó 2006.03.31. 17:35:36

Csak nem értem, hogyha ilyen nagy élvezeti értékű boraik vannak, hogy kerül a polcokra 500 Ft-os palackáron rilzling, ai ráadsául messze van a nagy élvezetű boroktól? Értem én, hogy tiszteljük Somlót, de olyan mennyiségű szőlőt dolgoznak fel, ami Somlón lehetetlen. Nem azt mondom, én is ittam szép borukat, de azért Imrével vagy Béla bácsival nem nagyon tudom összevetni, mert más stílus más kategória. Csak erről beszéltem. Ráadásul, ha egy formátumu borász lejön Szegedre, akkor legyen tisztességes...kóstoltunk egy borát, már csak kb 1 dl volt belőle és penetráns módon dugós volt. És erre a kiszolgáló belenézett az üvegbe és azt mondta, nincs benne dugó. Ezekről az apró, de mégis kiábárndító dolgokról beszélek.

ugye nem golták komolyan a művelt alkoholisták, hogy ezzel az írással hagytak minket magunkra hétvég 2006.03.31. 18:26:59

Geci 2006.03.31. 19:19:57

Kedves Géci köszi, hogy nem nyúltad le a nevem. Nem akarom védeni ezt a szerencsétlen AM-t, de ezt írta:"Van benne fantázia. Egy év múlva valószínűleg érettebb és vonzóbb lesz. " A borokhoz meg nem tudok pofázni, mert nem kóstoltam őket.

saroltának 2006.03.31. 21:36:39

na látod az a baj, hogy az épületeikből és berendezéseikből sugárzik csak az igényesség!

qwerty 2006.03.31. 21:45:10

Mia bajotok a "hiperes" borokkal? Mennyivel jobbak a tárolási körülmények a borszaküzletekben?

Sárfehér 2006.03.31. 21:58:11

Tény, én is ismerek olyan borszaküzletet, ahol állnak a borok kivétel nélkül, és igen meleg van. Az eladók erre azt mondják, hogy ez nem számít, olyan gyorsan "pörögnek" a kirakott palackok. Ugyanakkor csak ott találtam 2000-es Fekete Béla hárslevelűt a hátsó sorban, amikor az már legalább fél éve minden más boltból kifogyott. Az azonos cég más üzlete viszont korrekt.

morc 2006.03.31. 22:23:32

Körülbelül 2 éve kóstoltam Tornaiék 2000-es Olaszrizlingjét. A palack designja miatt erős ellenérzéseim voltak, de ezek az első korty után elmúltak. Próbáltam azóta sokféle olaszt, de végül mindig visszatértem ehhez a tételhez. (Amúgy hiperből veszem, de mivel mindig ugyanabból, gondoskodom arról, hogy ne legyen ideje a polcon megromlani :)

Som 2006.04.01. 08:48:30

Lackónak! Miért lehetetlen a Somlón 30 ha szőlő termését feldolgozni? Tavaly ez kb 1600q szőlő volt, + vásárolt 90q(5 év után először). Szerintem szívesen nyújtanak tájékoztatást neked és akkor nem kell ostobaságokat írnod. A boraikat pedig nyugodtan oda lehet tenni bármelyik Somlói termelő borai mellé. Esetleg keresd vissza itt a "Méz íze" című írást. Üdv.: Som

qwertynek 2006.04.01. 10:42:38

sokkal édes sokkal mi nem tologatjuk a borokat a hűtőtérből a kinti raktére és lehetőleg a nyári 40fokban nem takarjuk le fekete fóliával .

lackó 2006.04.01. 11:48:28

Kedves Som! Nem szeretnék senkit semmivel meggyanusítani és lejáratni, így nem szólnék hozzá az általad leírottakhoz, jobb lesz ez így mindenkinek. Csak igyátok Bandi bácsi borait.

lackó 2006.04.01. 14:53:11

Nem is azt mondtam, hogy nem lehet odatenni melléjük, csupán az apró és bosszantó sumákolások nem tetszenek...

a 2006.04.01. 22:55:59

Csak azt nem értem, ha két gyögyszemről beszélsz, miért adtál mind a kettőnek (erős) 4-est. Főleg ilyen pozitív jellemzéssel...

Som 2006.04.02. 08:25:02

Kedves Lackó! Érdekelne, hogy mire gondolsz, mert azt hiszem frissíteni kellene az ismereteidet róluk. A borok meg már rég nem BB-i.

Hiper-Super borok :) 2006.04.02. 13:38:55

Szeremley Huba 2001 Szemelt Rizling Barrique - szvsz jobb és olcsóbb, mint a 2001 barrique mentes társa. Fény utca, első emelet, mangalica (Szeremley) húsbolt, ott kell kérni 12** jó magyar forintért

Kiss-Tokaj 2006.04.02. 20:51:06

Nagy baromság 30ha mellett tömegbort említeni. Somlón egyszerűen nincs nagy termelő, legfeljebb kicsi, kisebb, mégkisebb, és saját élvezetnyit produkáló. Tornaiék területe egy ember által könnyedén belátható, kezelhető. A minőség iránti elkötelezettségük pedig nyilvánvaló, a boraikból kiérezhető. Nélkülük a Somlói kínálat soványka lenne, mert inspirálóak a többiekre is! A Vinitalyn tavaly a közelükben voltam. Láthattam, hogyan csinált a boruk helyt a többi magyar résztvevőnek is.

Borhamisító védi a másikat 2006.04.02. 23:19:39

Sarolta 2006.04.03. 07:58:13

Ez a vádaskodás nem illik ide! Én szívesen olvasom az értő, érvelő, kritikus, humoros, okos hozzászólásaitokat. Azonban mindíg elkeserít a "Hazug", "Csaló", "Hamisító" -és a most nem beszélve, a választások idején aktuális- gyerekesen csapkodó, érvek nélküli jelzők olvasásáa.

Saci a prókátor 2006.04.03. 12:30:40

Sári-ka 2006.04.03. 18:40:48

Hamu, Somlaival öblítve! Ezt érdemlem én a műveletlen prókátor!!

Cirfandlia 2006.04.05. 13:00:40

Na most akkor hiányzik a 03as Szemelt savszerkezete; avagy maszkulin és emelik az acidok? (két kóstolási jegyzet 3 héten belül)

2006.04.05. 16:10:13

Aki nem szereti, hogy véleményt mondanak a boráról, az ne lépjen vele a piacra!

Tobyas 2006.06.14. 11:02:19

Hááát... amilyen rajongója voltam Szeremleynek kezdetben (nem volt más...), úgy kezdek leszokni róla. Hamar öregedő, az elvártnál sokszor vékonyabb és jellegtelenebb bort készít. Helyben remekműveket is lehet kóstolni, pl. barrik szürke, de azokat elúsztatja, nem kerülnek forgalomba. Jásdi és Légli túlléptek rajta, sajnos.

Fsail 2006.07.18. 15:27:30

Laposa Bencének!!! A római út 199-ben nem találtam semmit pedig ez volt megadva címnek a 7x7 birtokleírás címűű könyvben. Ugyhogy kénytelen voltam bemenni a Badacsonyi kutatóintézetbe és ott elborozgattunk egy pöttyöt igen finom tételeket is boncolgatva. Ti mérnem fogalalkoztok kéknyelűvel? Nem is tervezitek?

Turista 2006.07.26. 21:46:44

2 hete voltam a Római u. 199-ben, egy tatarozás alatt álló kis ház van ott, Laposa Bence épp ott pakolászott.

Keljfeljancsi 2006.07.28. 21:30:24

Amióta megtudtam,hogy Szeremley nem iszik bort, - nem is szeret, nem is szeretett semmilyet,- azóta engem sem érdekelnek az Ő borai.
süti beállítások módosítása