Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Francia chips a láthatáron;

2006.04.04. 05:16 - alföldi merlot

Lehet, hogy hamarosan a francia borokat is törvényesen vizezik? Az oroszok absztinenciával büntetnek. Végül egy svájci Tokaj-rajongó enciklopédikus posztja.

Francia pálfordulás

Terroirországba is begyűrűzött a globális konzumkultúra: szabad lesz csipszezni (a drága újhordós érlelés helyett forgáccsal aromatizálni a bort), sőt, lehet, hogy az alkoholszint leszorítása érdekében a vizezést is engedélyezik. A francia Mezőgazdasági Minisztérium által előterjesztett terv szerzője, Bernard Pomel így indokolta a korábban eretnekségnek számító eljárások engedélyezését: "A bor a fogyasztóknak készül, és nem azért, hogy a borászok álmai beteljesüljenek".

Az újvilági olcsó és könnyen érthető borokkal szembeni küzdelemben a francia borászok (a tervezet elfogadása esetén) már csipszet is használhatnak a drága újhordók kiváltására, sőt, amennyiben szükséges, 2 százalék fokkal csökkenthetik a boraik alkoholtartalmát. Ez fölveti a vízzel higítás lehetőségét, amit Európában korábban csalásnak tekintettek, ám Kaliforniában és más újvilági borvidékeken az érettség és az erős aromák utáni hajsza mellélhatásaként jelentkező brutális alkoholszint visszafogására régóta elfogadott eljárás.

Roland Feredj, a Bordeaux-i Bor Bizottság (CIVB) elnöke üdvözölte a tervezetben megnyilvánuló szándékot: "Ez csodával határos. A franciák folyton tanítani akarják a világot. Most kiderül, hogy a borkészítés terén az ausztráloktól és az amerikaiaktól is érdemes ellesni egy-két dolgot".

A puristák persze ezt egészen másként látják. Michel-Laurent Pinat, a Francia Palackozók és Kereskedők Szövetségének elnöke szerint a csipszezett borok a "Coca-Cola és ketchup nemzedék" ízlését tükrözik.

A tervezet további intézkedései arra irányulnak, hogy egyszerűsítsék az eredetvédelmi rendszert, és így a vásárlók számára megkönnyítsék az eligazodást.

Oroszország beint a moldáv és a grúz boroknak

Oroszország megtiltotta a moldáv és a grúz borok behozatalát. Az országos tiszti főorvos, Gennagyij Oniscsenko, március 25-én keltezett levelében arra kérte a vámhatóság főparancsnokát, hogy ne engedjék át a határon az említett két országból érkező borszállítmányokat, mivel azok fogyasztásra alkalmatlanok. A kommentárok szerint a mondvacsinált okkal bevezetett intézkedés a gazdasági nyomásgyakorlással elérhető politikai befolyás kicsikarására irányul. A moldávok és a grúzok azzal húzták ki a gyufát az oroszoknál, hogy az EU felé kacsintgatnak.

Tokaj a neten

Az angol Decanter áprilisi számában Andrew Jefford főkolumnista arról ír, hogy az internet és a blogok teljesen megváltoztatják a tájékozódás hagyományos módszereit és így a borsajtót. Példaként egy "amatőrt" hoz föl, aki Tokaji hosszú hétvégéjét írta meg, és mint Jefford mondja olyan szakértelemmel és alapossággal, hogy az bármely profinak dicséretére válna.

A svájci David P végeláthatatlan posztjában (26 oldal) Tokajt kedvenc borvidékének nevezi, méltatja a tokaji gazdák vendégszeretét, történeti kitekintéssel szolgál, hosszasan fejtegeti az eszenciával kapcsolatos nézeteit (főként a szűrés problematikájában mélyül el), aztán ad egy részletes évjáratkalauzt, végül jönnek a kóstjegyek (összesen 96 bor – Dereszla, Disznókő, Dobogó, Dorogi István, Füleky, Degenfeld, Hétszőlő, Kereskedőház, Királyudvar, Ch. Megyer, Monyók József, Oremus, Pendits, Szabó Dániel, Szepsy, Úri Borok). Aranybánya az angolul beszélő, Tokaj iránt érdeklődő, külföldi borbarátoknak, és tanulságos olvasmány nekünk magyaroknak.

Címkék: híradó

243 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6312850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pasa 2006.04.04. 07:01:30

Külföldön csak vízezéssel tudják az előírt szintre állítani az alkoholtartalmat. És nálunk . . . ?

honey 2006.04.04. 07:54:17

Nálunk cukrozással! :)

bortermelő 2006.04.04. 08:12:40

Szerintem logikus húzás volt Franciaország részéről. Az EU-ban a bort tradícionális termékként kezelik, és így is szabályozzák (csipsz helyett barrique, cukor helyett mustsűrítmény, szigorú édesítési és savazási szabályok). Ezzel szemben az Újvilágban egyszerű élelmiszeripari terméknek tekintik a bort, ezért szinte bármit meg lehet tenni a borral, ami nem károsítja a fogyasztó egészségét (35 % víz vagy víz cukor elegy hozzáadása, szacharóz alkalmazása). Emiatt az Újvilág borai jelentős költségelőnnyel indulnak az európaiakhoz képest, ráadásul úgy, hogy a fogyasztó nem nagyon tudja érzékszervi alapon eldönteni, hogy az európai sztenderdeknek megfelelően készült-e a bor. Jelenleg az EU vámmentesen enged be olyan újvilági borokat, melyek az EU borszabályozása szerint hamis bornak minősülnek. Ez kissé abszurd... Ha az EU-országok nem akarják protekcionista eszközökkel (vámok, engedélyeztetés, adminisztratív korlátok, kvóták) védeni a bortermelőiket, akkor lazítani kell a szabályozáson, egyenlő esélyeket kell teremteni, mivel így a versenynek semmi értelme. A franciák ezt belátták: az EU nem védi meg a bortermelőiket, ezért ha nem akarják megfojtani a saját borászatukat közelíteni kell a saját szabályozásukat az újvilágihoz. Kiváncsi vagyok, hogy Magyarországon ezt mikor látjuk be. Úgyhogy hajrá franciák, hajrá Franciaország! Itt van egy kiváló táblázat, hogy mit hol lehet alkalmazni: http://www.vinagora.hu/egyeb/hirek.php?hir=98&id=0&l=1

zoli 2006.04.04. 09:07:20

"amennyiben szükséges, 2 százalék fokkal csökkenthetik a boraik alkoholtartalmát. Ez fölveti a vízzel higítás lehetőségét" Ezzel a hülyeséggel ne kábítsanak már. Nem a magas alkoholtartalmú csúcsboraikba fog kerülni a víz, hiszen nem a csúcsborok eladásával van probléma, hanem a tömegboraik nem mennek jól, hiszen minden tekintetben alá tudnak menni árral az Újvilágiak, de a vizezés se fogja megoldani a problémájukat, még mindig drágább (és még szarabb) lesz a boruk. Másrészről ne mondják már nekem, hogy nem ismerik a mustfokoló fogalmát és azon képleteket, amivel ki lehet számolni a várható alkoholtartalmat. Lehet előbb szüretelni több, egészségesebb szőlőt, ők ezt biztos nem is tudták... Az igazság szerintem az, hogy Fro. nem meri megtenni azt a keménynek hangzó lépést, amit már majd' az összes bortermelő országnak prognosztizáltak: "Döntsd a tőkét!" Ott van pl. Languedoc-Rousillon, olyan nekik, mint nekünk az Alföld, be kelene látniuk, hogy nincs akkora felvevőpiaca, mint amekkora a meérte, ráadásul rontja a hagyományos bortermőhelyek jóhírét, a francia borok megítélését...

cucc 2006.04.04. 11:06:55

na ennek én egyáltalán nem tudok örülni, hogy az európai bor is megszűnik bornak lenni és ÉLELMISZERIPARI TERMÉK LESZ: én ilyet nem fogok soha inni, akár francia akár amerikai, akár "törvényes" akár nem.

No more csite! 2006.04.04. 11:22:36

Szép volt MA! Kis rásegítéssel már is rábukkantatok egy 2003-as postra? :-)

szólósz&otilde;l&otilde; 2006.04.04. 11:56:06

tudja esetleg valaki, hogyan lehetne hozzájutni a német nyelven a tokaj-íráshoz?

szépen szóló 2006.04.04. 12:07:59

bortermelő | 2006.04.04. 08:12 ezen az alapon sajnos előre látható, hogy 30 éven belül nem kell majd szőlő a borhoz, mert olcsóbb és nem lehet megkülönböztetni az igazitól, az igazi pedig luxuscikk lesz. Akik művelik a szőlőterületeket, azok pedig elmehetnek majd a gépsor mellé palackozni jóesetben. Ez itt a nagy gáz, hogy döntéshozói szinten ilyen dolgok mennek. Mert így olcsóbb lesz az alőállítása jobban lehet piacot találni neki. Csak egy baj lesz vele: az hogy sz*r.

szépen szóló 2006.04.04. 12:09:49

bortermelő | 2006.04.04. 08:12 Ha egy borosgazdánál jársz, kérdezd már majd meg a véleményét légyszi a felvetésedről!

bortermelő 2006.04.04. 12:34:32

szépen szóló | 2006.04.04. 12:09 Én is bortermeléssel foglalkozom és egyetértek magammal. Lehet, hogy egy francia borosgazda is egyetért velem. :-) Én nem azt mondtam, hogy ne szőlőből készüljön a bor. De képzeld el, hogy úgy kell versenyezned egy csíliei/kaliforniai bortermelővel, hogy alapból költséghátrányból indulsz. Az EU bortörvények szerint ő hamisíthat bort (szacharózt, vizet, cukrot tehet bele, csipszelheti. Én csak arra tettem javaslatot, hogy vagy közelíteni kellene a szabályozást vagy vissza kellene állítani a védővámokat. Pl.: Borászatilag a csipszelés egyébként sokkal jobb technológia mint a barrique-olás, csipsz + mikrooxidáló berendezés + acéltartály segítségével ugyanaz a hatás elérhető, csak sokkal alacsonybb költségszinten. Sem a csipszelés sem a barrique-olás nem tradícionális. Kérdezd meg dédapádat, hogy betenné-e a vörösbort egy kezeletlen, friss fahordóba. Jót röhögne a kérdésen. Persze a barrique-olás elfogadtatásához könnyebb volt legendát kreálni, mint a csipszeléshez. Egyébként van közel 200 barrique hordónk. Rohadt sok macera, költség ...

Művelődő 2006.04.04. 12:39:08

Ezt a "tokajos" témát nem igazán értem... Itt a "hír" az,hogy "Tokaj a neten",de csak egy áprilisi decanteres cikk kapcsán jön fel példaként,miközben maga a "Tokaj a neten",azaz a "Long weekend in Tokaj" jegyzet majd három éves...-amúgy maga az "amatőr" jegyzet nem gyenge (egy ilyen tokaji hosszúhétvégével én is szívesen próbálkoznék).

lacibor 2006.04.04. 14:03:15

" Kiváncsi vagyok, hogy Magyarországon ezt mikor látjuk be."Már a verebek is csiripelik, hogy az EU Borkódexbe még ez éveben bekerül néhány "új eljárás". Csak arra gondolok, hogy a fordított ozmózisnyomáson alapuló műveletek egycsapásra legalizálódnak. Meg az eddig működő berendezések is.

scutum 2006.04.04. 14:47:39

Szóval, amerikai high-cult (ez maga a megtestesült oximoron) nyomásra mi is inkább legalizáljuk a hamisítást, elvégre az csak jogszabály, amit emberek hoztak, meg is változtathatják. Akkor én meg visszafordulok a borivóvá válás útján és újra sörös leszek. Az még olcsóbb is. A borgyártók meg b...k meg! Nem fogok a palackozott vegyipari melléktermékükért pénzt adni és végképp nem fogom meginni.

pasa 2006.04.04. 14:52:47

Scutum: egyetértek! Én már Szilveszter óta be is tartom.

bazaltrajongó 2006.04.04. 15:17:18

Kedves szólószõlõ | 2006.04.04. 11:56! David P ezeket a jegyzetek saját magának (részben) németül írja ugyan, de a netre kizárólag angolul teszi fel. Nem tudok róla, hogy eddig bárki bármelyik írását lefordította volna bármilyen nyelvre. Egyébként még rengeteg tokajis jegyzete olvasható azon a szerveren és a netscape-en is egy-kettő, de mind angolul.

Krisztina 2006.04.04. 16:24:21

Valaki, hozzaerto, magyarazza mar el nekem, a teljesen tudatlan amatornek, mit jelent az, hogy "újvilági könnyen érthető borok"! Sajnalatos modon most van alkalmam valogatni az ujvilagi borok szeles palettajarol. Eddig, egyik rosszabb volt mint a masik. Es meg csak nem is olcsok. Amik olcsok, azokat nem mertem megvenni, okulva a kozeparuak minosegebol. Tehat, ha egy bor konnyen ertheto, az azt jelenti, hogy vacak?

egy másik "bortermelő" 2006.04.04. 16:49:17

bortermelőnek: nem látod, hogy ennek a folyamatnak nincs határa? Ma ozmózis, chips, holnap szintetikus bor. Vagy most választjuk szét kérlelhetetlenül és kőkeményen a BORT a bortól, vagy végképp elveszik a hagyományos értelemben vett bor!!! Chile meg úgyis mindig nyerni fog az árversenyben, hisezn alig kell permetezniük, olcsó a föld és az indiánok szinte ingyen dolgoznak plusz a "country image" is kicsit más szinten mozog! Félhamisításban nem érdemes versenyeznünk, abbban sosem nyerünk! Sokkal kevesebb de sokkal jobb bor kellene

2006.04.04. 16:50:38

Krisztina: azt jelenti, hogy könnyen megérted, hogy nem érdemes ilyet venni!

szólósz&otilde;l&otilde; 2006.04.04. 16:57:22

köszönöm bazaltrajongó! azt gondoltam, david talán német anyanyelvü és a szöveg is így született. modatodból azt sejtem, ismerheted õt. tudod esetleg az emil cimét? jelentkeznék nála. én német nyelven mutatgatom érdeklõdõ barátaimnak a magyar borokat, ilyen szinvonalú írással pedig német nyelven nem nagyon szól senki.

bortermelő 2006.04.04. 17:19:42

egy másik "bortermelő" | 2006.04.04. 16:49 Akkor védjük meg vámmal, vagy ne engedjük meg, hogy ezeket a borokat "bor" néven forgalmazzák. Legyenek csemegeborok vagy szőlőből erjesztett italok. A tejiparban már megoldották. A csipszelés egyébként miért rosszabb, mint a barrique-olás? Szerintem jobb. Olcsóbb, kevésbé helyigényes, jobban szabályozható, talán még környezetbarátabb is.

egy másik "bortermelő" 2006.04.04. 17:47:56

a barikolás hülyeség, nem a tölgyízek jelentik a célt (legalábbis vannak akik így vélekednek - pl én). A fa a bor szülőszobája, olyan mint az anyaméh. Kifinomult mikrooxidációt bizosít, amit nem lehet más módon pótolni. Amit írsz, egyetértek: a kutyulmányokat nem szabdna BOR névvel illetni, ez lenne a megoldás (persze kivitelezhetetlen, mivel sajnos nem működik az ellenőrzés)

Sanyóka 2006.04.04. 18:20:41

El van b***va az egész :( Nem tudom ennek az egész folyamatnak mi lesz a vége, de folyamatosan távolodunk attól amit anno a BOR jelentett. A bor számomra mindíg is több volt, és több is lesz mint alkoholtartalmú ital. Hihetetlen kultúrája és tradíciója van, amellyel egyetlen más ital sem dicsekedhet, ha ez megszűnik akkor beleszürkül a sörök, tömények és egyéb szeszek világába. Sajnos jelenleg úgy tűnik, hogy ez a szomorú jövő és nem lehet ellene tenni...

szépen szóló 2006.04.04. 20:40:38

bortermelő | 2006.04.04. 12:34 / a csipszeléssel minden bizonnyal igazad van. ez csupán egy technika. Ha a kénezést ki lehetne váltani valami mással meg is tennék. (vegy lehet?) Az alapvető előállítási kritériumoknak azonban (pl. szőlőből legyen és ne törkölyből és vízből előállított csiger) nem szabdna változniuk. Egyetértek másik bortermelővel, hogy ennek nincs vége. Apénz itt is, mint mindenütt minden maga alá fog gyűrni. Ez eddig félig szakrális terület maradt, a bor misztériuma most kezd elveszni. Nem tudom megadni a hivatkozást, de a Világgazdaságban olvastam kb. 1 hónapja, hogy az EU az USAval egyezményt kötött, miszerint korlátozás nélkül hozhatják be ezentúl a saját boraikat és nem kell megjelölni, hogy az nem ugyanolyan értelemben vett bor, mint a "hazai". És mindezt azért, mert az USA különben akadályozza az európai borok tengeren túli piacra jutását. Hát ezzel aztán tényleg nyertünk! Ha lett volna türelmük és bátorságuk egy kis PR-ral - és persze ZS is kell - akkor a tengerentúlon és máshol mindenütt az európai bort, az igazit, saját maguk tették volna hiánycikké és az ára többszöröse lehetne az amerikai és ausztrál csigernek. Persze lehet, hogy ez is csak álom. Így viszont a valóság siralmas lesz.

bortermelőnek 2006.04.04. 20:58:58

már meg ne haragudj, de az ilyen gondolkodás mód miatt lesz ipari termék a bor. ne akarj már költséghatékonyságban az újvilágiakkal versenyezni, mert csúnya kudarc lesz. magyar bort próbálj készíteni.

Hamvas Béla 2006.04.04. 21:19:48

A művi bortermelés elterjedése után kérem törölni az irodalomból a következőket: "A bor spirituális olajtartalmú ital. Minden borban kis angyal lakik, aki, ha az ember a bort megissza, nem hal meg, hanem az emberben lakó megszámlálhatatlanul sok kis tündér és angyal közé kerül. Amikor az ember iszik az érkező kis géniuszt a már bent lévők énekszóval és virágesővel fogadják. A tündérke el van bűvölve és az örömtől majd meggyullad. Az emberben ez az örömláng árad el, és őt is elragadja. Ez ellen nem lehet védekezni."

Pomeroli Roli 2006.04.04. 22:12:00

Azért...szerintem nem kell még temetni a hagyományos borászatot, borokat....Ahogy sok minden másban, a gagyi, a kommersz, megmarad a tömegeknek, az igényes borfogyasztók megnyugtatására nem hinném, hogy valaha is vizezni meg forgácsozni fogják a Petrust, meg a Romanée Conti-t,stb...

mézesbandi 2006.04.04. 23:51:35

David P. nagy ismerőse Tokajban sokaknak, Szepsy, Both Judit stb. A cikk amit említesz valóban nagyszerű, de már vagy három-négy éves ha jól emlékszem, így az akkori (bor)állapotokat írja le.

Mikrobi 2006.04.05. 00:06:23

Hogy sikerült rátalálni erre a 2003-as írásra? 2006-ban?

az alkoholistak 2006.04.05. 01:15:00

Jóindulatú barátainknak: a 2003-as wineloverspage-postra nem mi talaltunk rá, hanem az angol Decanter (oda van írva!), és mivel a világ meghatározó boros sajtótermékeiben sajnos kevés magyar vonatkozású írás fordul elő, gondoltuk, hogy ezt beszemlézzük. Pont. Mindekit csókoltatunk.

Egy borkedvelő 2006.04.05. 07:38:11

Csak az a szomrú kép alakul ki bennm, hogy az eddig ilegális Soltvadkert és környéke aranyháromszög eddig üldözött 'bortermelői' ezekután legálisan gyárhatnak majd 'bort'. Nagyon Szomorú!!!!!

szépen szóló 2006.04.05. 07:59:06

Egy borkedvelőnek Végül is ez is haszon :o( Kifehérítik a fekete gazdaságot. Több bevétel, rosszabb bor.

Hamvas Bélának 2006.04.05. 08:17:03

Kedves Béla! Ne higgyük azt, hogy ha egy (nagy jóindulattal is csak) középszerű gondolkodó viccből írt munkájából idézünk valamit, attól mindjárt nagyon szakrális, intellektuális, lírai stb. (gondolj ide még további idegen szavakat) lesz a borozás. Ha kijózanodsz, Te is másképp fogod látni! :-) (A bor azért jó, természetesen.)

g 2006.04.05. 08:21:43

A barique-vitához csak annyit, hogy valószínűleg ha annak idején az acél olcsóbb és több lett volna, mint a fa, akkor nem lenne ezen vita, hogy mikor indult a bariqueolás és hogy mi a jobb...

bortermelő 2006.04.05. 09:32:51

Szerintem rossz szemlélettel nézzük a dolgokat. 1. Az egész kérdés a piaci igényből indul ki. Nem mondhatjuk meg, hogy a fogyasztó mit igyon, ha neki jó a csipszelt bor, mi a fenének szórakozunk a barrique-kal. Pláne, ha már itt vannak az újvilági borok. A borkészítés nem önmagáért hanem a fogyasztóért van. Mi lesz akkor ha Magyarországon majd több külföldi bor fog fogyni mint magyar? (Ez egyelőre az édes borok túlsúlya miatt mondjuk nem valószínű.) Lepárolunk néhány millió hektót, szarrá támogatjuk a halódó borászatot de büszkék leszünk arra, hogy mekkora királyok vagyunk mert megtartottuk a tradícionálisnak mondott szakmai sztenderdeket? 2. A téma nyilván nem vonatkozik a csúcsborokra. Ha valaki Magyarországon 1.000-1.500 Ft felett vásárol bort, akkor igénye van arra, hogy ne egy ipari terméket kapjon, hanem egy "kézműves" jellegű bort. Szerintem egy francia termelő sem fogja a csúcsborait csipszelni, ahogy az esetleges engedélyezés során a magyarok se tennék. 3. Az újvilági borokkal sajnos vagy nem sajnos árban is versenyeznünk kell, ugyanis egy polcon vannak a termékeink. Jelenleg két előnyük van a magyar boroknak az újvilágiakhoz képest: nincs magas szállítási költség és a magyar ízléshez - egyelőre - nem igazodnak ezek a borok.

Sárfehér 2006.04.05. 10:47:35

Azt, hiszerm bortermelővel teljesen egyet lehet érteni (azzal az egy eltéréssel, hogy hol kezdődik árban a nem "fényezett" bor: ő valószínűleg az előállítási költségre gondol). Csak egy példa, ha már egyszer valaki szilvalekvározott egy előző témában: sokfajta szilvalekvár van az üzletek polcán. Ennek ellenére senkinek nem okoz problémát, hogy különbséget tudjon tenni az "ipari" szilvalekvár, és az érett szilvából, cukor és állományjavító hozzáadása nélkül készített szatmári szilvalekvár között. Mindkettőnek megvan a piaca. A boroknál is a fogyasztói középréteg egy idő után meg fogja únni a hangsúlyos mesterséges aromákat és illatokat, és visszafordul az eredetihez. Másrészt, akkor is, ha csak szőlőből készül a bor, a modern borászat rengeteg iparszerű vonással rendelkezik, kezdve a piacfelméréstől az iparszerűen végrehajtott szőlőtelepítésen és növényvédelmen át a PLC-vel szabályozott acéltartályokig (félreértés ne essék, ezek lehetnek jó borok, sőt). A kézműves borászat az olyan, ahogy Gyögykovács Imre csinálja, aki névről ismeri külön-külön mindegyik tőkéjét, és egyedileg kezeli őket. De így nem lehet egy széles fogyasztói réteg számára a mindennapok borát előállítani, amire szintén nagy szükség van.

VR 2006.04.05. 11:14:19

csinálhasson bárki bármit - DE NE HÍVHASSA BORNAK!!! csakis azt, ami valóban szőlőbőlkészült, mindenféle trükközés nélkül! a többi pancsnak találjanak más nevet, ahogy a tejutánzó reggeli italoknál is sikerült!!! OK?!

Hamvas Bélának írónak 2006.04.05. 11:14:26

Felhívnám tisztelettel figyelmedet, hogy a bor szakralitása és misztériuma Hamvas Bélán jócskán túlmutat. (ld. pl. "Igyatok ebből mindnyájan, ez az én vérem, mely tiérettetek kionttatik a bűnök bocsánatára" de Dionüsszoszig is visszamehetnénk.) Szóval ha csak azon gondolkodsz, hogy mennyibe kerül az előallátás és a polcról mennyiért viheted haza...jó termelő lennél az USAban.

szépen szóló 2006.04.05. 11:16:54

VR | 2006.04.05. 11:14 Igen! A pálinkánál ez már megtörtént. Igaz mások a termelési és piaci viszonyok.

bortermelő 2006.04.05. 11:23:19

Sárfehér | 2006.04.05. 10:47 Egyetértünk. Viszont én polci árra gondoltam. Ha 30-100 forint egy kiló szőlő, akkor szerintem ezer forint felett a fogyasztónak többet kell nyújtani mint alapanyagot, technológiát és szakértelmet. Ezeken felül szükség van egy kis misztériumra is.

bortermelő 2006.04.05. 11:31:46

VR | 2006.04.05. 11:14 Az a baj, hogy nem egyértelmű mi tartozik a "trükközésbe". A barrique-olás trükközés? (Lehet kapni mogyorós, vaníliás stb. hordókat.) A kénezés trükközés? A kékderítést, ami tradícionálisnak tekinthető borkezelési eljárás, de rontja a minőséget viszont a saválló acél technológia kiváltotta minek tekintjük? A szűrés trükközés? Képzeljük el, hogy mekkora újdonság volt, amikor elkezdték üveg edényekbe tölteni a bort. Mekkora áttörés lehetett régen a parafa, vagy a ma tradícionálisnak nevezett ászokhordó. A borászat is fejlődik és szerintem nem EU-bürökratáknak kellene eldönteni, hogy mi a helyes, hanem a fogyasztóknak. A bürökráciának az lenne a feladata, hogy megakadályozza a fogyasztó félrevezetését. Tudatni kell a fogyasztóval, hogy a kaliforniai bor az lehet vizezett-cukrozott-szacharóztartalmú stb.; ha ő ezt az információk birtokában ugyanannyira árazza mint egy európait, akkor kalifornia nyert.

szépen szóló 2006.04.05. 11:43:28

Ez tiszta sor. Így legyen!

Sárfehér 2006.04.05. 12:00:44

Volt már egyszer erről szó. Legyen rajta a cimkén az összes összetevő és az alapvető technológiai lépések (szőlőmust, x%répacukor, y%ioncserélt víz, stabilizátor E5682, brokősav, fajélesztő. Borászati faforgáccsal kezelt.) Ezek után mindenki tudni fogaj, hogy mit iszik, és dönthet. De nem csak a magyar borokon, hanem az importborokon is.

pasa 2006.04.05. 13:16:08

De először: csak arra legyen BOR írva ami az is.

lacibor 2006.04.05. 13:44:27

A pálinka, reggeli ital, sör stb ipari termék. A bor ennél mintha kicsit több lenne. BOR-nak már egy jóideje csak a szőlőből készült bort lehet nevezni. Tehát, ha az ellenőrzés oda-vissza érdemi, a törvény szigorával történő fenyegetés hatásos, nekem elég, ha ráírják: ...BOR... És ez lehet a jéghegy tetején sütkérező bor, csakúgy mint a "Mindennapok bora".

pasa 2006.04.05. 14:06:48

Ici-pici megjegyzés: A pálinka hungarikum, az utánzat szeszes ital. A tej utánzata a reggeli ital, a vaj utánzata a margarin, a tejföl utánzata frissföl. A BOR név is hungarikum, mert az EU többi hivatalos nyelve a latinból származtatja. Végül is, a királyok bora és az asztali bor lehet bor, ha nem utánzat. Sör utánzatot nem ismerek, mert alkoholmentes pezsgő is van.

Sárfehér 2006.04.05. 16:55:09

Barrique-olt kékfrankos ízű szeszesital. Ízfokozót és természetazonos aromát is tartalmaz. Persze. De az olyan borokon is legyen az összes összetevő feltüntetve, ami megfelel a bortörvénynek.

pasa 2006.04.05. 21:22:19

Netán esetleg, fel lehetne tüntetni a bortörvénynek való megfelelőséget. És talán a minősítőt, és az engedély számát is. Lényeg persze elsősorban az, hogy a krumlileves legyen krumplileves.

Hamvas Bélát fikázónak 2006.04.05. 21:26:33

Hamvas Béla viccből írta? És középszerű gondolkodó? ...

lacibor 2006.04.05. 23:34:34

Még picibb megjegyzés. A pálinka alapja csak gyümölcs vagy bor lehet, más nem. Ezért pálinka. A "sógorok" barackpálinkája is. De csak ezek. A reggeli ital soha nem állította magáról, hogy tej. A margarin soha nem járt a tehénben. stb, stb. A Póló viszont mondja magáról, hogy sör. De hát ezek az ipariak ilyenek.## Hamvas Béla meg szánalomból írt. Jobbat nem tudott kitalálni.

pasa 2006.04.06. 06:42:08

Kis komment: az utánzat nyíltan, őszintén közli, hogy ő nem az, csak olvasni kell tudni. Ugyanabban az üzletben árusítható a valódival. Én pl. csak margarint választok. /// Az ipari jelleg mint lekicsinylő jelző nem ül. A sörészek, pálinkászok, még a szeszesitalászok is ugyanúgy tudnak mesélni a termékük ízvilágáról, a készítés lelkiismeretességéről, stb. mint a borászok. Bizonyára ha a szőlőültetvény nagysága meghaladja az X hektárt, a bor mennyisége az Y hl-t a kézműves jelleg háttérbe kerül. Azt hiszem, hogy a minőség nem a nagyság függvénye. Pl. a kenyérgyár az automatikus műszeres felügyeletével tudhat jó kenyeret nagy mennyiségben előállítani. Manapság nem volt kenyérproblémám,pedig zömmel ipari kenyeret eszünk.

bortermlő 2006.04.06. 06:58:40

pasa | 2006.04.05. 21:22 Az OBI-engedély számnak mindegyik palackon rajta kell lennie, egyébként nem kerülhet forgalomba.

pasa 2006.04.06. 07:20:18

Igen? OBI-nak rajta kell lenni? DE NINCS RAJTA!

tf1 2006.04.06. 07:43:02

Rajta van az, nézd meg jobban. Leht hogy azért nem látod, mert a nagyobb üzemekben a palackozó gépsoron egy tintasugaras nyomtató nyomja rá(feketével) a kapszulára az OBI számot, és ha a kapszula sötét színű, akkor ritkán olvasható

lacibor 2006.04.06. 08:31:28

Pirinyó hsz. Szó sincs lekicsinylésről, csak csipkelődésről. Hiszen én is élek kenyérrel, tejjel,borral, pálinkával, margarinnal, sonkával miegyebekkel. Ettől még az ipari az ipari, a biológiai az biológiai marad.

pasa 2006.04.06. 09:07:55

tf1: megnagyítóztam,nincs rajta OBI. Lehet, hogy kézműves palackot kaptam a szupermarkecben.

pasa 2006.04.06. 09:13:31

lacibor: ha a feldolgozás módja nem kézműves, attól még lehet biológiai, szerintem. Ha netán természetes helyett vegyészeti teméket, összetevőt értünk ipari alatt, akkor vegyipari a pontosabb.

Hamvas Bélának 2006.04.06. 09:16:16

"Hamvas Bélának írónak | 2006.04.05. 11:14" Lehet, hogy furcsa lesz, amit mondok, de tonképpen egyetértünk. :-) "Hamvas Bélát fikázónak | 2006.04.05. 21:26 Hamvas Béla viccből írta? És középszerű gondolkodó?" 1. Lehet, hogy csak be volt csípve... Ha komolyan írta ezt a silányságot, annál rosszabb Neki... 2. " (nagy jóindulattal is csak)" :-) A fő baj persze így sem Veled van, kedves Bélám, hanem a sok művelt és kevésbé művelt alkesszal, akinek ettől a szösszenettől megvilágosodása lesz. Ne felejtsünk el mosolyogni magunkon! :-)

cúsúcsminőség és középszerűség 2006.04.06. 10:36:14

Sommázok: csúcskategóriában nem hiszem el - az élet eddig nem ezt igazolta számomra - hogy az alacsony terheléssel, gondos szőlőmunkával, kiemelkedő alapanyagból készülő borokat valaha is lekőrözhetik a kevésbé jó alapanyagon kényszer megoldásokat bevetők. Közép és alsó kategóriában ellenben gazdaságilag kifizetődő, indokolt lehet, mivel nem minden bor készülhet sajnos csúcsminőségűnek. A csúcsinőségben mindig az egyediség kell, hogy meghatározó legyen, és a mögötte levő történet, kulturális érték.

A lényeg, hogy ne az alakuljon ki, hogy a többség csak a nagy méretekben termelt, jellegtelen de korrekt dolgokhoz juthasson hozzá, hanem legyen pincekultúra, kis helyi pincékkel, kis méretben, a falvak képét ne egy hatalmas komplexum határozza meg, hanem sok kis pince (is). Ezért fontos, hogy a kézművesség és gediség értékét hagsúlyozzuk, mert a bor attól kulturális termék, ahogyan a tájat alakítja, ahogyan életközösségket szervez, falvak életét határozza meg.

tf1 2006.04.06. 11:22:15

pasa | 2006.04.06. 09:07 Elvileg rajta kell lenni vagy a címkén, vagy a kapszulán vagy az üvegen bárhol

lacibor 2006.04.06. 11:37:49

pasa: Értem, hogy mit nem értesz rajtam, de ettől még ugyanazt mondjuk. Ha egy biológiai folyamatban van egy-két fizikai művelet, attól még a folyamat biológiai marad.

pasa 2006.04.06. 12:33:46

tf1: elvileg biztosan rajta van. Lehet, hogy a hamisítás ellen láthatatlan tintás az ink-jet.

Béla 2006.04.06. 20:19:54

Hamvas Bélának | 2006.04.06. 09:16 jó duma! :o)

pasa 2006.04.06. 20:29:58

tf1: bocsi, egy sértetlen palack nyakszalagján DHC szám van. Ez olyan mint az OBI?

mézesbandi 2006.04.06. 23:13:47

nagy internetgereblyézők+ bor- és Tokajkedvelők egyébként anno David P. komoly irományát előszeretettel forgatták. Jó, hogy újra elővettétek. Pont.

tf1 2006.04.09. 08:25:22

Az egy sorszámozott palack volt. Röviden úgy működik hogyegy tétel bornál kiszámolják hogy azt mennyi palackba lehet letölteni és annyi ellenőrző jegyet adnak ki. Nálunk hasonlót láthatsz az aszú és bikavér palackokon.

pasa 2006.04.09. 14:03:11

Bikavér volt. De akkor OBI szám nélküli.

pasa 2006.04.09. 18:31:00

Ja! szóval a számozás azt a fontos vásárlási infót tartalmazza, hogy mikor kell címkét cserélni a palacktöltő soron? Erre nem gondoltam.

Paxton 2006.06.21. 05:36:52

faidatevalledaosta http://www1328.uomodelferro.com/orlowsky/ appuntodirittoromano offertaregaliascolipiceno http://www808.uomodelferro.com/capriate/ assicurazionepamplona agriturismomassacarrara http://www191.stampabile.net/kualalumpurcosefare/ paulinarubio pastoretedescoit http://www1054.dannidicervello.com/casavacanzafrancia/ biancaberlinguer downloadgiocojava http://www539.attesa.net/kitricaricacartucciastampante/ appuntoagraria pistascivalledaosta http://www1865.maniinsu.com/skytelevision/ adiosamoebasonline firewalldownloadfree http://www1197.nubibianche.com/elettrica/ casevacanzacaserta wellnessabruzzo http://www13.unanuovavolta.com/albergo3stellachicago/ finanziamentoassociazione 710A707E65E7B4E094B30AD2F5DC009AA0DA1859

Alberto 2006.06.25. 07:23:03

cameranovatemilanese http://www782.dinanzi.com/pornoitaliacom/ trucchigiocogta3tutti sacchettoplastica http://www320.chespandi.com/autonoleggiogubbio/ incontrifoggia chrisgearycouk http://www1742.dinanzi.com/casavacanzacatania/ bluetoothpccard pietrepreziosesmeraldo http://www1462.dinanzi.com/prestitoadria/ imagini messaggiosmsracconto http://www2113.muoverci.com/giocarescacchionline/ poppostaelettronica bostonshopping http://www1978.soncontenti.com/jeegrobotdacciaio/ yamahamt01 assicurazionepalestina http://www1672.dinanzi.com/finanziamentomelfi/ terracotta adamsmith http://www33.muoverci.com/dvbupload/ agriturismomare 085E23525E235AD7F72030A0D9279D0C1026C59B

Jaren 2006.06.27. 16:48:50

tamburo http://www453.muoverci.com/carbonio/ chrysler300c sitoaudi http://www1608.soncontenti.com/offertalavoropiacenza/ volareveb smorfiasogni http://www2338.soncontenti.com/piastracapelloceramica/ estrazionedellotto clonedvdfaq http://www1773.muoverci.com/biaggi/ finanziamentodortmund piscinasiracusa http://www2171.papaleammanto.com/hotelaustin/ figcaltoadige saintpetersburghotel http://www460.chespandi.com/albergocentrocannes/ annettehaven prestitogrosseto http://www796.personeratte.com/configurareadslalice/ trltopten downloadgratisgiocodemo http://www2022.dinanzi.com/abitousato/ nefrite d9b3a4e89d4e46bed904984ed685dcac

Jaren 2006.06.27. 16:49:04

tamburo http://www453.muoverci.com/carbonio/ chrysler300c sitoaudi http://www1608.soncontenti.com/offertalavoropiacenza/ volareveb smorfiasogni http://www2338.soncontenti.com/piastracapelloceramica/ estrazionedellotto clonedvdfaq http://www1773.muoverci.com/biaggi/ finanziamentodortmund piscinasiracusa http://www2171.papaleammanto.com/hotelaustin/ figcaltoadige saintpetersburghotel http://www460.chespandi.com/albergocentrocannes/ annettehaven prestitogrosseto http://www796.personeratte.com/configurareadslalice/ trltopten downloadgratisgiocodemo http://www2022.dinanzi.com/abitousato/ nefrite d9b3a4e89d4e46bed904984ed685dcac

Javier 2006.06.28. 02:57:18

canzonihouse http://www2004.ribellante.com/crackneedforspeedmostwanted/ hotel5stellafrancoforte assicurazionebardonecchia http://www2275.fuggaquesto.com/tesinarazzismo/ killbill riassuntoromeoegiulietta http://www151.papaleammanto.com/fuckingmachinecom/ mutuounicredito minicdmp3 http://www1705.fuggaquesto.com/agenziaviaggiromaincoming/ macchinamovimentoterra meteotiscali http://www2344.ribellante.com/minigolf/ accommodationrimini volocastagnetocarducci http://www2310.chespandi.com/conversioneavidvd/ finanziamentotolentino ricettafornomicronde http://www2634.ribellante.com/oroscopodonna/ verettediamanti pershing90 http://www1385.fuggaquesto.com/amaliagre/ alberofamiglia d9b3a4e89d4e46bed904984ed685dcac

Nigel 2006.06.28. 21:59:33

galeno http://61.unconto.com/billiejoe/ marras orogiallo http://8.apigliarle.com/sitoufficialeuomoedonna/ albergomonacobaviera ibslibro http://15.unconto.com/ordinearchitettoparma/ bancodisicilia hotelriccionelocanda http://25.unconto.com/spiedinidigambero/ faxemail shadowofrome http://17.alvestito.com/portaadimpacchettamento/ emailcards microsoftword http://53.eradaprevedere.com/salonedellautodiginevra/ alfiobardolla tortenuziali http://47.alvestito.com/fotojennymccarthy/ fabbrica marketinginternazionale http://69.alvestito.com/valutazionemoneta/ martinacalcio 6f8e3966d1ea6ffe9f4bba04b3fdf42b

Everardo 2006.06.29. 21:42:27

arazzo http://86.escherzoso.com/dnatesting/ cpuintel servizidirete http://4.escherzoso.com/ansait/ sfondivulcano albatravel http://30.alvestito.com/viaggilourdes/ yugiohforbiddenmemories dvddivxsoloprogramma http://48.eradaprevedere.com/incontrobiarritz/ tipografia clinicaroma http://34.unconto.com/bocchedilupo/ yugiohpcgame dessertfragola http://40.escherzoso.com/marcomasini/ amycharles goldenlady http://25.escherzoso.com/cavatappi/ cartolinadivertente magliettastrane http://6.alvestito.com/agenziamatrimonialilondra/ telefilmanno80 6f8e3966d1ea6ffe9f4bba04b3fdf42b

Zane 2006.07.02. 17:16:05

assicurazioneaverbania http://12.sonopassato.com/penthousevideos/ cdboxit doubledildo http://10.contentidivivere.com/analbdsm/ frasimatrimonio karadavis http://8.primissimi.com/batteriaacer/ cameraginevra sudcarolinahotel http://15.sonopassato.com/autonoleggiocagliari/ musclecock assbangbrosnicole http://7.sonopassato.com/notiziaborsa/ traslococomo nocdhitman2102 http://15.tuofratello.com/lockerroomnudity/ virginporn blondewhores http://15.contentidivivere.com/soluzionedragonballz/ vibratingdildos dildos http://6.contentidivivere.com/autonoleggiobelluno/ bookwormbitchesashley 0b10ee27c4bb0f081021cb463b338367

Nickolas 2006.07.06. 19:47:42

Áĺńďëŕňíűĺ ŃĚŃęč http://www.ponochka.ru č Free sms http://www.ponochka.com/eng zentouch http://13.confortare.org/dvdrecordersamsung/ vinorossocorbara frittelladolciricettaveneziane http://1.cordialita.org/affitticasevacanzasicilia/ outpost martini http://14.spizzicare.org/universitadeglistudidiperugia/ tulsashopping hotwallpapers http://11.spizzicare.org/aggiornamentosoftwarenero/ albergotrestellevenezia ferreroit http://6.spizzicare.org/incontrialumezzane/ previsioniborsa abbigliamentodonnamoderno http://7.pettegolezzi.org/venditagiochips2vendita/ grossistadistributore campernoleggioroma http://14.spizzicare.org/ufficiocodogno/ madworld traduzioneadurbecondita2124 http://5.spizzicare.org/villaggiogreciavillaggioturisticovacanza/ emulatoreps2playstation2pc 05980283d7fb0e8cc54b17a2b2a0ab96

Alejandro 2006.07.07. 09:23:00

Áĺńďëŕňíűĺ ŃĚŃęč http://www.ponochka.ru č Free sms http://www.ponochka.com/eng resellerwebhosting http://3.cordialita.org/mymoviesit/ saggioprogresso eserciziopene http://20.confortare.org/linkwwwcodieprevostcom/ vocabolariofrancese calcoloascendentezodiacalecalabria http://18.pettegolezzi.org/prodottiherbalife/ samsungi300x giochips2venditaingrosso http://9.confortare.org/fotopazze/ cantinafrigo arredopareteufficio http://17.eimpegnando.org/spilleantica/ bigliettoaereicalabria palazzolosulloglio http://17.cordialita.org/regalare/ cartomanziaeoroscopo assicurazionevalenza http://5.spizzicare.org/finanziamentoregionalifondoperduto/ ordinearchitettocuneo phuketintrattenimento http://14.cordialita.org/sostegno/ xboxtribe 05980283d7fb0e8cc54b17a2b2a0ab96

Nikolas 2006.07.11. 03:29:04

scaricamp3frankiehinrg http://20.sovragiunto.com/caraffa/ vinsanto nacoss http://17.raccoglie.com/provematurita/ leviathan traduzioneitalianofrancese http://18.raccoglie.com/fioremargherita/ comunedibacoli agriturismolanghe http://1.nonsofferse.com/autonoleggioozzanodell/ raggiodisole curarelepiante http://19.raccoglie.com/lavorocarcassonne/ ranieri voliperbasel http://18.nonsofferse.com/sitointernetbolzano/ spiritualita carabinasoftair http://4.nonsofferse.com/sudokumania/ prodottismagliature campagnolo http://15.sovragiunto.com/suorgermana/ solofossevero 70fcdb09b8b18b50874603a6c99fcbcb

Orlando 2006.07.11. 17:07:34

blondebigtits http://7.diquestomonte.com/aeroportoreggiocalabria/ stampantehpformatoa3 funghiporcini http://13.sovragiunto.com/caldaiabiomassa/ officesex corsospagnolo http://11.epromettendo.com/lagodidro/ chocolategift viaggiovenezia http://16.raccoglie.com/hotelvacanzasicilia/ segnozodiacaleaffinita modulesphpname http://5.sovragiunto.com/pelleuomo/ cucinaaiko nocdneedforspeedunderground http://11.raccoglie.com/catalogoorologiosector2002/ dietaestiva creativeitalia http://15.epromettendo.com/doctorsex/ albergo3stellaberna biosdownload http://9.diquestomonte.com/intendenzafinanza/ casevacanzajesolo 70fcdb09b8b18b50874603a6c99fcbcb

Steven 2006.07.12. 17:18:03

oldermen http://4.lagrimetta.org/2004europeicalcio/ tmobile sciarefrancia http://13.cotestopunto.org/bestlendermortgage/ theoccom calciatoremilan http://16.cotestopunto.org/autonoleggioassisi/ downloadantispam giochifreewarepc http://16.lagrimetta.org/dimagrirepocotempo/ kawasakiitalia recuperodatipartizionentfs http://8.cotestopunto.org/viaggiolastminutesingle/ ragazzotrezzanonaviglio incontrosanfrancisco http://7.lagrimetta.org/temiwrestling/ prezzocomponentepc carnevaledirio http://11.cotestopunto.org/securityservices/ nudoaccidentale vendereopzione http://6.cotestopunto.org/bancheaconfronto/ tesionlineit bd0e28eaccfa349da99ddd3880835725

Eduardo 2006.07.13. 05:45:05

gruppoc http://14.abbracciava.org/heysel/ integratorienergetici voliaereigo http://1.cotestopunto.org/incontriaanzio/ diarioonline modelleitaliane http://2.lagrimetta.org/manicure/ campionatoprimaveradicalcio architetturauniversita http://1.abbracciava.org/banchecbi/ tawneestone lgc1100freesoftwareunlock http://1.abbracciava.org/autonoleggiosessaaurunca/ prestitocordenons underagesex http://17.cotestopunto.org/fotocamper/ agriturismogiulianova prestitoorioalserio http://7.lagrimetta.org/topolino/ ragazzamerano fantasport http://19.vadinanzi.org/gitafestadonna/ dentistry bd0e28eaccfa349da99ddd3880835725

Kareem 2006.07.13. 11:22:11

ordinearchitettotreviso http://1.abbracciava.org/adslmodemlinux/ dizionariogreco windvd http://19.abbracciava.org/cartinaeuropea/ armadiignifughi pincher http://10.abbracciava.org/nudesteen/ palinurohotel viabilitabrennero http://18.cotestopunto.org/ragazzomassamarittima/ grossistagiocattolo trapiantocapello http://8.lagrimetta.org/lidohotelvenice/ ricciola finanziamentorateale http://16.vadinanzi.org/anticipazionecentovetrina/ logoopel vecchiaporno http://13.abbracciava.org/prenotazionehotelvalencia/ manitobaristorante volilowcostcopenhagen http://20.vadinanzi.org/armando/ pablonerudapoesiadamore bd0e28eaccfa349da99ddd3880835725

Kareem 2006.07.13. 11:22:58

ordinearchitettotreviso http://1.abbracciava.org/adslmodemlinux/ dizionariogreco windvd http://19.abbracciava.org/cartinaeuropea/ armadiignifughi pincher http://10.abbracciava.org/nudesteen/ palinurohotel viabilitabrennero http://18.cotestopunto.org/ragazzomassamarittima/ grossistagiocattolo trapiantocapello http://8.lagrimetta.org/lidohotelvenice/ ricciola finanziamentorateale http://16.vadinanzi.org/anticipazionecentovetrina/ logoopel vecchiaporno http://13.abbracciava.org/prenotazionehotelvalencia/ manitobaristorante volilowcostcopenhagen http://20.vadinanzi.org/armando/ pablonerudapoesiadamore bd0e28eaccfa349da99ddd3880835725

KOhler Plumbing 2006.07.14. 23:34:23

KOhler Plumbing product and supply. Kohler parts and repair. kohler plumbing http://kohler-plumbing.pantyhose-net.com

wigs 2006.07.15. 00:33:23

My site is related to yours. Huge selection of synthetic wigs, hairpieces and human hair wigs wig wig hairpieces http://wig.naplyaji.com http://wig-hairpieces.naplyaji.com

updo 2006.07.15. 03:35:26

Updo Hairstyles and Updo Pictures.

updo 2006.07.15. 04:40:21

Updo Hairstyles and Updo Pictures.

wigs 2006.07.15. 07:02:14

My site is related to yours. Huge selection of synthetic wigs, hairpieces and human hair wigs wig wig hairpieces http://wig.naplyaji.com http://wig-hairpieces.naplyaji.com

Sexy Lingerie 2006.07.15. 07:54:36

Sorry for off topic. Where is the FAQ section?

updo 2006.07.15. 15:10:55

Updo Hairstyles and Updo Pictures. updo hair style updo http://updo-hair-style.naplyaji.com http://updo.naplyaji.com

Shoes 2006.07.15. 16:24:53

We pride ourselves in selling the highest quality DVD players.gHzXLbM7 philips dvp642 philips dvp642 http://philips.pz-wo.info http://philips.wdddgr.info

Shoes 2006.07.15. 16:25:12

We pride ourselves in selling the highest quality DVD players.gHzXLbM7 philips dvp642 philips dvp642 http://philips.pz-wo.info http://philips.wdddgr.info

Noah 2006.07.16. 23:19:22

predicasenmp3 http://17.chansonmp3.org/parentdirectorysizecranberriesmp3/ minichainephilipsmp3fwm3722 mp3512drm http://7.mp3chanson.org/freemp3salsa/ tragbarmp3player40gb inovixlecteurmp3imp20256mo http://15.chansonmp3.org/arashimp3/ baladeurmp3sony lecteurmp3disquedur40go http://13.chansonmp3.org/acidfreepartymp3/ choeurmp3 tonomp3com http://11.chansonmp3.org/01mp3searchv4/ umfragemp3player 6000mp3 http://9.mp3ici.org/mp3playervideo/ pikaonemp3 mp3sonnerie http://18.mp3libre.org/baladeurmp3creativev200/ mp3512dictaphone mp3verzerrt http://14.libremp3.org/iaudio4mp3/ mp3darrenhayessobeautiful 5064a72d6d1acabba6a21f655481a5b5

phantom dooker 2006.07.17. 08:02:26

Clothing, Phantom Dooker. Custom Clothing and Jewelry. phantom dooker http://phantom-dooker.vstore.ca

Pavel 2006.07.17. 12:15:38

brigittebardotmusiquewavmp3 http://10.mp3chanson.org/mp3zicfree/ mp3homestereo mp3gotuner http://11.mp3chanson.org/mp3thedarkeststarholdenremix/ mp3lecteuroled lecteurmp3hautparleur http://3.mp3chanson.org/mp3tangent512mo/ pascalobispoassassinemp3 cleusbetlecteurmp3 http://4.mp3chanson.org/20gbvideomp3player/ registernero7mp3pro digitalsquarepop3mp3 http://15.mp3chanson.org/billysheehanmp3/ archoslecteurmp3etradio nestorembloquemp3 http://3.chansonmp3.org/mp3divxplayer/ reproductormp3aiptek mp3kodierung http://6.mp3libre.org/benqmp3256/ nationalhymneniederlandemp3 copainabordmp3 http://10.chansonmp3.org/philipsmp3179/ musiqueatelechargerpourmp3gratuit 5064a72d6d1acabba6a21f655481a5b5

Brooklyn-Condo 2006.07.19. 09:17:02

Brooklyn New York Condo for sale. New construction Luxury Duplex Condo. Brooklyn Condo http://realestate.cmm3w.info/brooklyn-condo.html UP9qcA8X ?

updo 2006.07.20. 15:17:38

Cruise wear for alaska.What wear? cruise wear for alaska http://cruise-wear-for-alaska.naplyaji.com

thirfty 2006.07.20. 16:08:47

thirfty car rental information thirfty car rental http://thirfty-car-rental.naplyaji.com

updo 2006.07.20. 17:09:23

Cruise wear for alaska.What wear? cruise wear for alaska http://cruise-wear-for-alaska.naplyaji.com

thirfty 2006.07.20. 22:26:42

thirfty car rental information thirfty car rental http://thirfty-car-rental.naplyaji.com

Profast 2006.07.20. 22:26:50

Profast health plan information profast health http://profast-health.naplyaji.com

updo 2006.07.21. 00:02:12

Updo Hairstyles and Updo Pictures. updo hair style updo prom updo wedding updo hair updo picture of updo hair style wedding updo hair style black updo hair style prom updo hair style updo picture http://updo-hair-style.naplyaji.com http://updo.naplyaji.com http://prom-updo.naplyaji.com http://wedding-updo.naplyaji.com http://hair-updo.naplyaji.com http://picture-of-updo-hair-style.naplyaji.com http://wedding-updo-hair-style.naplyaji.com http://black-updo-hair-style.naplyaji.com http://prom-updo-hair-style.naplyaji.com http://updo-picture.naplyaji.com

wigs 2006.07.21. 01:08:51

My site is related to yours. Huge selection of synthetic wigs, hairpieces and human hair wigs wig wig hairpieces lace front wig human hair wig african american wig kingston wig standard costume wig raquel welch wig paula young wig wig store http://wig.naplyaji.com http://wig-hairpieces.naplyaji.com http://lace-front-wig.naplyaji.com http://human-hair-wig.naplyaji.com http://african-american-wig.naplyaji.com http://kingston-wig-standard.naplyaji.com http://costume-wig.naplyaji.com http://raquel-welch-wig.naplyaji.com http://paula-young-wig.naplyaji.com http://wig-store.naplyaji.com

dating 2006.07.21. 06:58:41

International online dating. online single dating service online dating reviews free online dating sites free online dating services international online dating internet dating online online dating chat rooms http://online-single-dating-service.trafu.comhttp://online-dating-reviews.trafu.comhttp://free-online-dating-sites.trafu.comhttp://free-online-dating-services.trafu.comhttp://international-online-dating.trafu.comhttp://internet-dating-online.trafu.comhttp://online-dating-chat-rooms.trafu.com

dating 2006.07.21. 08:29:37

International online dating. free online dating sites free online dating services online single dating service international online dating internet dating online online dating chat rooms online dating reviews http://free-online-dating-sites.trafu.com http://international-online-dating.trafu.com http://online-dating-chat-rooms.trafu.com http://free-online-dating-services.trafu.com http://online-dating-reviews.trafu.com http://internet-dating-online.trafu.com http://online-single-dating-service.trafu.com

funjet 2006.07.22. 04:55:19

funjet vacations information funjet vacation com funjet vacation las vegas funjet pittsburgh vacation funjet vacation funjet vacation special funjet vacation mexico funjet vacation all inclusive funjet vacation package http://funjet-vacation-las-vegas.zagoni.com http://funjet-vacation-mexico.zagoni.com http://funjet-vacation-com.zagoni.com http://funjet-vacation-package.zagoni.com http://funjet-vacation-special.zagoni.com http://funjet-vacation.zagoni.com http://funjet-pittsburgh-vacation.zagoni.com http://funjet-vacation-all-inclusive.zagoni.com

funjet 2006.07.23. 15:27:57

funjet vacations information funjet vacation funjet pittsburgh vacation funjet vacation mexico funjet vacation las vegas funjet vacation all inclusive funjet vacation special funjet vacation package funjet vacation com http://funjet-vacation-com.zagoni.com http://funjet-vacation-all-inclusive.zagoni.com http://funjet-vacation-mexico.zagoni.com http://funjet-pittsburgh-vacation.zagoni.com http://funjet-vacation-las-vegas.zagoni.com http://funjet-vacation.zagoni.com http://funjet-vacation-package.zagoni.com http://funjet-vacation-special.zagoni.com

Oswaldo 2006.07.24. 21:44:29

9fc5058972c779483c0d76388c05b360 usbmp3512radio http://3.mp3freie.org/populemeusmp3/ dvdmp3ripper istillburnemp3 http://16.mp3liede.org/indexofmp3zucchero/ mp3megatop100 intitlemp3indexlastmodifieditalian http://18.mp3liede.org/queenmp3domainqueenzone.com/ mp3dekowaffen drainsthmp3download http://6.freieliede.org/yurtsevenkardesleramaninmp3/ rayanandrimaandmp3 danmachtesbummmp3 http://12.mp3deutsch.org/leitoresmp3brandtoshibamp3/ katiemeluakostenlosmp3 mp3improvequalitylowbitrate http://4.mp3freie.org/mp3spelercreativemuvo200/ mp3trance indexofmp3madonna http://12.mp3deutsch.org/lottokingkarlhamburgmeineperlemp3/ shipsenginenoisemp3 soundtrackcityofangleuninvitedmp3 http://10.mp3liede.org/lecteurmp30/ rapsoulverzweifelt.mp3 9915a72172e1c21b40c5c470b17418c8

carloan 2006.07.25. 06:09:58

car loan information bad credit car loan new car loan car loan calculator car loan rate used car loan car loan chicago 1st car loan onlinecom http://new-car-loan.naplyaji.com http://1st-car-loan-onlinecom.naplyaji.com http://car-loan-chicago.naplyaji.com http://used-car-loan.naplyaji.com http://bad-credit-car-loan.naplyaji.com http://car-loan-calculator.naplyaji.com http://car-loan-rate.naplyaji.com

carloan 2006.07.25. 06:11:11

car loan information used car loan new car loan bad credit car loan 1st car loan onlinecom car loan calculator car loan chicago car loan rate http://car-loan-chicago.naplyaji.com http://car-loan-rate.naplyaji.com http://used-car-loan.naplyaji.com http://new-car-loan.naplyaji.com http://car-loan-calculator.naplyaji.com http://1st-car-loan-onlinecom.naplyaji.com http://bad-credit-car-loan.naplyaji.com

Kadin 2006.07.25. 14:52:13

aa39f7693e89db78a710eeec91662466 mp3erasevezhombre http://15.mp3deutsch.org/fortminormp3/ musikinsmp3format melissaaufdermaurfreepicturesvideomp3 http://7.mp3liede.org/vdodaytoncd2604mp3x/ jackiedeshannonwhattheworldneedsnowmp3 soldatlouismp3 http://16.mp3liede.org/mp3djfreeware/ eiffel65moveyourbody.mp3 mp31govideo http://18.mp3freie.org/samsungyh820mp3/ elenaristeskaninanajnaenglishmp3 indexofmp3cliffrichard http://9.mp3liede.org/musicachinamp3/ mp3spelerfm mp3besoffeneelch http://18.mp3freie.org/albumgunitmp3remixx/ baladeurmp3usb2.0fm256mo mp3playerfornokia6600 http://10.freiemusik.org/erosramazzottimp3/ mp3medium bestofyoump3domaincreative http://3.freieliede.org/gratismp3lorettalynn/ cdmp3umwandler c9551bfed82d85381e7fd1deb6fef0af

carloan 2006.07.25. 15:01:28

car loan information car loan chicago used car loan bad credit car loan car loan rate new car loan 1st car loan onlinecom car loan calculator http://bad-credit-car-loan.naplyaji.com http://car-loan-calculator.naplyaji.com http://used-car-loan.naplyaji.com http://car-loan-chicago.naplyaji.com http://1st-car-loan-onlinecom.naplyaji.com http://new-car-loan.naplyaji.com http://car-loan-rate.naplyaji.com

Roger 2006.07.26. 06:52:53

1b5401809fe984a55733edf849fc0d83 marieserneholtthatsthewaymyheartgoesmp3 http://9.freiemusik.org/roxettesleepingmycar.mp3/ azizkocmp3 mp3fmintegre http://18.mp3liede.org/queenmp3domainmp3.com/ besplatnapatriotskamp3 nevertexaslightningmp3 http://2.mp3freie.org/putaspellonyoump3/ ecouterbiblemp3gratuit cle9usbmp31go http://17.mp3freie.org/mp3negerbtight/ testmp3playerodyss11 musicmp3manelefree http://5.mp3freie.org/mp3joanmanuelserrat/ jadausbmp3player mp3cdumwandeln http://4.mp3freie.org/pokemonwirseingewinnermp3/ mp3brennendvd transmetteurmp3 http://20.mp3deutsch.org/kayayanarmp3/ daddycoolboneymmp3gratis 256mbmp3player http://8.mp3freie.org/iaudiog3mp3/ schneidermp3player c9551bfed82d85381e7fd1deb6fef0af

vacren 2006.07.26. 15:33:11

vacation rental information http://lake-tahoe-vacation-rental.naplyaji.com http://destin-vacation-rental.naplyaji.com http://hilton-head-vacation-rental.naplyaji.com http://kauai-vacation-rental.naplyaji.com http://cape-cod-vacation-rental.naplyaji.com http://tahoe-vacation-rental.naplyaji.com http://oahu-vacation-rental.naplyaji.com http://tawas-vacation-rental.naplyaji.com http://outer-banks-vacation-rental.naplyaji.com http://maui-vacation-rental.naplyaji.com

Roman 2006.07.28. 01:01:15

83cc6f862b047beb2b72a20c05eda639 lussino http://2.qualtinegasse.com/gestionenoleggiodvd/ diddleit lamellare http://11.lenovenote.com/salutenaturale/ cartoongay produzionetrapunta http://5.diretroal.com/santinoantico/ technews cetafilcrema http://1.qualtinegasse.com/esecuzioni/ genverde albergocostarica http://17.qualtinegasse.com/sfondiautomobile/ nomianimati autofficina http://2.diretroal.com/portaleauto/ geometriaeuclidea modemisdnesterni http://16.fuorgirati.com/romaappartamentovacanzaaffitto/ electronicmedicalrecords ufficioterritorialedelgoverno http://5.lenovenote.com/larocchetta/ ultimaversioneemule 75a742eec33669b1edde3eaa6b5f0c97

Sammy 2006.07.28. 19:27:59

3a1195f35fe6f0f5114e6cfc9ff27d7e bbslolita http://1.fuorgirati.com/fieradihannover/ bambinocasting hotelrimini4stelle http://6.mutoaspetti.com/ragazzobergen/ grifoniorg volocivitavecchia http://1.diretroal.com/cartoonsxxx/ pedalpumping traduttoreinglesetraduzioneitaliano http://12.lenovenote.com/gadisbugil/ assicurazioneportocesareo ruffini http://18.lenovenote.com/prezzoscontato/ supermercatoalimentare dvdmasterizzatore http://5.fuorgirati.com/markdalton/ genital autonoleggiopietraligure http://19.fuorgirati.com/serioussam/ prestitoselvadivalgardena rimessacontocorrente http://7.mutoaspetti.com/autosecondamano/ manolocristian 75a742eec33669b1edde3eaa6b5f0c97

Sammy 2006.07.28. 19:28:02

3a1195f35fe6f0f5114e6cfc9ff27d7e bbslolita http://1.fuorgirati.com/fieradihannover/ bambinocasting hotelrimini4stelle http://6.mutoaspetti.com/ragazzobergen/ grifoniorg volocivitavecchia http://1.diretroal.com/cartoonsxxx/ pedalpumping traduttoreinglesetraduzioneitaliano http://12.lenovenote.com/gadisbugil/ assicurazioneportocesareo ruffini http://18.lenovenote.com/prezzoscontato/ supermercatoalimentare dvdmasterizzatore http://5.fuorgirati.com/markdalton/ genital autonoleggiopietraligure http://19.fuorgirati.com/serioussam/ prestitoselvadivalgardena rimessacontocorrente http://7.mutoaspetti.com/autosecondamano/ manolocristian 75a742eec33669b1edde3eaa6b5f0c97

pet diet 2006.07.29. 01:47:04

My site is related to yours. science diet pet food coupon pet diet raw food diet pet prescription diet pet food science diet pet food raw diet for pet hills science diet pet food http://raw-diet-for-pet.naplyaji.com http://science-diet-pet-food-coupon.naplyaji.com http://science-diet-pet-food.naplyaji.com http://raw-food-diet-pet.naplyaji.com http://pet-diet.naplyaji.com http://prescription-diet-pet-food.naplyaji.com http://hills-science-diet-pet-food.naplyaji.com

funjet 2006.07.29. 04:27:26

funjet vacations information funjet pittsburgh vacation funjet vacation all inclusive funjet vacation com funjet vacation special funjet vacation funjet vacation mexico funjet vacation package funjet vacation las vegas http://funjet-vacation-all-inclusive.zagoni.com http://funjet-pittsburgh-vacation.zagoni.com http://funjet-vacation.zagoni.com http://funjet-vacation-com.zagoni.com http://funjet-vacation-special.zagoni.com http://funjet-vacation-package.zagoni.com http://funjet-vacation-mexico.zagoni.com http://funjet-vacation-las-vegas.zagoni.com

vacren 2006.07.29. 14:58:55

vacation rental information http://maui-vacation-rental.naplyaji.com http://destin-vacation-rental.naplyaji.com http://cape-cod-vacation-rental.naplyaji.com http://lake-tahoe-vacation-rental.naplyaji.com http://oahu-vacation-rental.naplyaji.com http://outer-banks-vacation-rental.naplyaji.com http://kauai-vacation-rental.naplyaji.com http://hilton-head-vacation-rental.naplyaji.com http://tawas-vacation-rental.naplyaji.com http://tahoe-vacation-rental.naplyaji.com

Brennen 2006.07.29. 22:26:52

377c7840286991dfe565b6493935263f driverstampante3325free http://11.viverlieto.com/casemontagna/ giocoonlinemetalslug2 lavorosanmartinolupari http://1.puosefine.com/mediolanumbancamutuo/ ricettatortasaker corsiformazionecentroestetista http://18.ebbemilizia.com/canzonerenatozero/ finestralegnoproduzionesicilia sborrateinbocca http://15.ebbemilizia.com/prettywoman/ prestitogeneve laguna http://9.ebbemilizia.com/integratorememoria/ lampadaferrobattuto aldorosso http://16.viverlieto.com/lafontaine/ forummeteorologia rcmodellismo http://11.ebbemilizia.com/viejascojiendo/ gadisberjilbabtelanjang archiviazionemobileufficio http://8.puosefine.com/vacanzanatura/ employee 2c9b7f801c901cb50971d67a71c64b13

Jordan Sneakers 2006.07.30. 06:37:42

All new air jordan sneakers retro Nike Adidas womens man shoes. Jordan XVII Nike Air Jordan Nike Shox R4 Shoes NikeJordan XII Jordan IX free music downloads Jordan XIX Man Diesel shoes Womens dress shoes Nike AIR Jordan IShoes Man Prada shoes sexy lingerie http://paragonshop.com Man casual shoes Jordan XVIII.5 Nike Kobe Jordan I lingerie model Jordan I.5 free mp3 music download Nike AIR Rift Gucci man shoes Jordan XIII Jordan XVI Womens designer shoes valentine lingerie music download Nike Shox TL1 Download Music Womens Nike shoes Jordan XVIII Man Puma shoes Jordan XI Mandownload online music NikeShox erotic lingerie Jordan XX Womens Puma shoes Jordan II Man basketball shoes Nike SHOX Shoes Jordan XIV bridal lingerie All Air Jordan Sneakers Nike Shox MONSTER Jordan V Manufacturers Jordan IV plus size lingerie Jordan III Sexy Lingerie Nike Nike Shox TURBO Nike AIR Max womens lingerie Man dress shoes eBooks Jordan XIX.5 Womens basketball shoes Jordan VIII Home Nike Shox TL3 Womens wide shoes Jordan VI Nike AIR Max TN Jordan VII Adidas shoes Jordan X Womens http://paragonshop.com/c-53-gucci-man-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-34-nike-air-max.aspxhttp://paragonshop.com/c-5-jordan-ii.aspxhttp://paragonshop.com/c-50-man-puma-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-20-jordan-xviii.aspxhttp://paragonshop.com/m-5-ebooks.aspxhttp://paragonshop.com/c-69-valentine-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/c-47-womens-designer-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-10-jordan-vii.aspxhttp://paragonshop.com/c-17-jordan-xiv.aspxhttp://paragonshop.com/c-9-jordan-vi.aspxhttp://paragonshop.com/c-51-man-casual-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-33-nike-air-rift.aspxhttp://paragonshop.com/c-19-jordan-xvii.aspxhttp://paragonshop.com/c-12-jordan-ix.aspxhttp://paragonshop.com/c-3-jordan-i.aspxhttp://paragonshop.com/c-63-sexy-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/c-21-jordan-xviii5.aspxhttp://paragonshop.com/c-41-man-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-7-jordan-iv.aspxhttp://paragonshop.com/c-29-nike-shox-turbo.aspxhttp://paragonshop.com/default.aspxhttp://paragonshop.com/c-16-jordan-xiii.aspxhttp://paragonshop.com/manufacturers.aspxhttp://paragonshop.com/c-46-womens-wide-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-24-jordan-xx.aspxhttp://paragonshop.com/c-28-nike-shox-r4.aspxhttp://paragonshop.com/c-22-jordan-xix.aspxhttp://paragonshop.com/c-13-jordan-x.aspxhttp://paragonshop.com/c-66-lingerie-model.aspxhttp://paragonshop.com/c-67-erotic-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/c-8-jordan-v.aspxhttp://paragonshop.com/c-70-womens-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/c-48-man-dress-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-62-free-mp3-music-download.aspxhttp://paragonshop.com/c-26-nike-shox-tl1.aspxhttp://paragonshop.com/c-61-download-online-music.aspxhttp://paragonshop.com/c-40-womens-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-11-jordan-viii.aspxhttp://paragonshop.com/m-3-nike-shox.aspxhttp://paragonshop.com/c-43-womens-puma-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-4-jordan-i5.aspxhttp://paragonshop.com/c-23-jordan-xix5.aspxhttp://paragonshop.com/c-32-nike-air-max-tn.aspxhttp://paragonshop.com/c-15-jordan-xii.aspxhttp://paragonshop.com/c-68-bridal-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/pc-2-3-nike-air-jordan-i.aspxhttp://paragonshop.com/c-27-nike-shox-tl3.aspxhttp://paragonshop.com/c-55-adidas-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-60-free-music-downloads.aspxhttp://paragonshop.com/c-35-nike-kobe.aspxhttp://paragonshop.com/c-25-nike-shox.aspxhttp://paragonshop.com/c-30-nike-shox-monster.aspxhttp://paragonshop.com/c-2-all-air-jordan-sneakers.aspxhttp://paragonshop.com/c-65-sexy-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/c-18-jordan-xvi.aspxhttp://paragonshop.com/c-14-jordan-xi.aspxhttp://paragonshop.com/c-6-jordan-iii.aspxhttp://paragonshop.com/c-64-plus-size-lingerie.aspxhttp://paragonshop.comhttp://paragonshop.com/c-44-womens-basketball-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-42-womens-dress-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-52-man-diesel-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-49-man-prada-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-45-womens-nike-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-31-nike-sneakers.aspxhttp://paragonshop.com/c-59-music-download.aspxhttp://paragonshop.com/c-56-download-music.aspxhttp://paragonshop.com/m-2-nike.aspxhttp://paragonshop.com/m-4-nike-air-jordan.aspxhttp://paragonshop.com/c-54-man-basketball-shoes.aspx

Jordan Sneakers 2006.07.30. 07:42:59

All new air jordan sneakers retro Nike Adidas womens man shoes. Jordan XIX Nike AIR Jordan INike Air Jordan Home Nike Shox TURBO Shox Man casual shoes http://paragonshop.com Jordan I.5 Jordan VI ManJordan V Jordan XIV Jordan XII Jordan IX music download Shoes Man Diesel shoes Jordan XVI Jordan X erotic lingerie sexy lingerie All Air Jordan Sneakers Nike Kobe WomensJordan I plus size lingerie Jordan VII Jordan XIII free mp3 music download Man dress shoes Gucci man shoes Jordan IV Nike Nike Shox TL3 Womens basketball shoes Womens dress shoes Womens Nike shoes Shoes Adidas shoes Jordan XI Womens designer shoes free music downloads Nike Shox MONSTER Nikewomens lingerie Jordan XIX.5 Jordan XVII bridal lingerie Sexy Lingerie Jordan III Nikedownload online music Womens wide shoes valentine lingerie Nike Shox TL1 lingerie model Jordan XVIII.5 Download Music Man Puma shoes Jordan VIII Man basketball shoes Womens Puma shoes Man Prada shoes Manufacturers Nike AIR Max TN Shoes Nike Shox R4 Nike SHOX Nike AIR Max Jordan II Jordan XX Nike AIR Rift Jordan XVIII eBooks http://paragonshop.com/default.aspxhttp://paragonshop.com/c-32-nike-air-max-tn.aspxhttp://paragonshop.com/c-29-nike-shox-turbo.aspxhttp://paragonshop.com/c-5-jordan-ii.aspxhttp://paragonshop.com/c-60-free-music-downloads.aspxhttp://paragonshop.com/c-26-nike-shox-tl1.aspxhttp://paragonshop.com/c-23-jordan-xix5.aspxhttp://paragonshop.com/c-63-sexy-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/c-34-nike-air-max.aspxhttp://paragonshop.com/c-22-jordan-xix.aspxhttp://paragonshop.com/c-33-nike-air-rift.aspxhttp://paragonshop.com/c-54-man-basketball-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-55-adidas-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/pc-2-3-nike-air-jordan-i.aspxhttp://paragonshop.com/c-67-erotic-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/c-16-jordan-xiii.aspxhttp://paragonshop.com/c-27-nike-shox-tl3.aspxhttp://paragonshop.com/c-50-man-puma-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/m-2-nike.aspxhttp://paragonshop.com/manufacturers.aspxhttp://paragonshop.com/c-70-womens-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/c-15-jordan-xii.aspxhttp://paragonshop.com/c-45-womens-nike-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-13-jordan-x.aspxhttp://paragonshop.com/c-64-plus-size-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/m-4-nike-air-jordan.aspxhttp://paragonshop.com/c-53-gucci-man-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-3-jordan-i.aspxhttp://paragonshop.comhttp://paragonshop.com/c-61-download-online-music.aspxhttp://paragonshop.com/c-30-nike-shox-monster.aspxhttp://paragonshop.com/c-52-man-diesel-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-47-womens-designer-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-44-womens-basketball-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-18-jordan-xvi.aspxhttp://paragonshop.com/c-6-jordan-iii.aspxhttp://paragonshop.com/c-42-womens-dress-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-69-valentine-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/c-35-nike-kobe.aspxhttp://paragonshop.com/c-24-jordan-xx.aspxhttp://paragonshop.com/c-68-bridal-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/c-51-man-casual-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-46-womens-wide-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-10-jordan-vii.aspxhttp://paragonshop.com/c-31-nike-sneakers.aspxhttp://paragonshop.com/c-19-jordan-xvii.aspxhttp://paragonshop.com/c-8-jordan-v.aspxhttp://paragonshop.com/c-62-free-mp3-music-download.aspxhttp://paragonshop.com/c-59-music-download.aspxhttp://paragonshop.com/c-43-womens-puma-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-28-nike-shox-r4.aspxhttp://paragonshop.com/c-66-lingerie-model.aspxhttp://paragonshop.com/c-4-jordan-i5.aspxhttp://paragonshop.com/c-40-womens-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-2-all-air-jordan-sneakers.aspxhttp://paragonshop.com/c-48-man-dress-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/m-3-nike-shox.aspxhttp://paragonshop.com/c-7-jordan-iv.aspxhttp://paragonshop.com/c-9-jordan-vi.aspxhttp://paragonshop.com/c-49-man-prada-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-25-nike-shox.aspxhttp://paragonshop.com/c-11-jordan-viii.aspxhttp://paragonshop.com/c-41-man-shoes.aspxhttp://paragonshop.com/c-65-sexy-lingerie.aspxhttp://paragonshop.com/c-21-jordan-xviii5.aspxhttp://paragonshop.com/c-56-download-music.aspxhttp://paragonshop.com/c-20-jordan-xviii.aspxhttp://paragonshop.com/c-14-jordan-xi.aspxhttp://paragonshop.com/c-17-jordan-xiv.aspxhttp://paragonshop.com/m-5-ebooks.aspxhttp://paragonshop.com/c-12-jordan-ix.aspx

Keyshawn 2006.07.30. 20:48:12

eddc0f21f01da5ed8340ee65d0159bff portaleclipart http://18.viverlieto.com/scarpareebok/ pornoitaliait jackson http://13.viverlieto.com/guantolavoro/ rigoristagione20022003serie hotelportogalloeuropeocalcio http://13.viverlieto.com/olivettiit/ masterizzaremidifilescd depurazione http://6.ebbemilizia.com/sciarenellazio/ ufficiotarvisio convertitoreavidvd http://8.nonpiacque.com/complessodelvittoriano/ alfaalimentari traduzionetestibenharper http://18.viverlieto.com/stornelloromani/ sagramimosa jaimemaussan http://16.viverlieto.com/autonoleggiopomezia/ nagravisionkeysat epsonrx425 http://2.puosefine.com/toscanavacanzafirenze/ eniit 2c9b7f801c901cb50971d67a71c64b13

Keyshawn 2006.07.30. 20:49:07

eddc0f21f01da5ed8340ee65d0159bff portaleclipart http://18.viverlieto.com/scarpareebok/ pornoitaliait jackson http://13.viverlieto.com/guantolavoro/ rigoristagione20022003serie hotelportogalloeuropeocalcio http://13.viverlieto.com/olivettiit/ masterizzaremidifilescd depurazione http://6.ebbemilizia.com/sciarenellazio/ ufficiotarvisio convertitoreavidvd http://8.nonpiacque.com/complessodelvittoriano/ alfaalimentari traduzionetestibenharper http://18.viverlieto.com/stornelloromani/ sagramimosa jaimemaussan http://16.viverlieto.com/autonoleggiopomezia/ nagravisionkeysat epsonrx425 http://2.puosefine.com/toscanavacanzafirenze/ eniit 2c9b7f801c901cb50971d67a71c64b13

Josef 2006.08.01. 01:50:24

2b11a57de45fe9276e246cdbd2a17f5d biologico http://17.colpidiventura.com/prestitosacile/ angelina uniteddvdplayer http://4.nonprende.com/truccopccodicesoluzionegioco/ servicepack2 taglicapellocorti http://4.nonprende.com/filemidigratuiti/ venditaonlinegiochipc suckcock http://16.cospettoetterno.com/temiwindows/ rpgdownloadfree pogliani http://13.internastampa.com/quotazionefondoinvestimentobnl/ arcobigiotteria giovanicalciatore http://16.nonprende.com/agriturismogirona/ studioarchitetturatorino museoscienzatecnica http://2.cospettoetterno.com/grassedonna/ blocchi3d ragazzosanbonifacio http://13.nonprende.com/visuracatastalemilano/ romagrandhotelplaza f005eb0fc8b9ed3938637eb9ead63ec2

Josef 2006.08.01. 01:50:32

2b11a57de45fe9276e246cdbd2a17f5d biologico http://17.colpidiventura.com/prestitosacile/ angelina uniteddvdplayer http://4.nonprende.com/truccopccodicesoluzionegioco/ servicepack2 taglicapellocorti http://4.nonprende.com/filemidigratuiti/ venditaonlinegiochipc suckcock http://16.cospettoetterno.com/temiwindows/ rpgdownloadfree pogliani http://13.internastampa.com/quotazionefondoinvestimentobnl/ arcobigiotteria giovanicalciatore http://16.nonprende.com/agriturismogirona/ studioarchitetturatorino museoscienzatecnica http://2.cospettoetterno.com/grassedonna/ blocchi3d ragazzosanbonifacio http://13.nonprende.com/visuracatastalemilano/ romagrandhotelplaza f005eb0fc8b9ed3938637eb9ead63ec2

Alexandre 2006.08.01. 18:56:08

99fa2fe0a97bad543696cdac682d4cf6 asiadvdcoverviet http://15.cospettoetterno.com/luogoincontricoppia/ arredamentocommerciale romaguida http://6.peccatatolle.com/antispamgratis/ piccoloelettrodomestico venditaufficiobolzano http://17.colpidiventura.com/celebritiesnudefaked/ legge608prestitodonore comunedifoligno http://18.peccatatolle.com/bpmit/ trombareit assicurazionecortinadampezzo http://17.internastampa.com/softwarepersonalizzato/ operatorisociosanitari cassadirisparmiodilucca http://16.internastampa.com/hoteldeicongressoroma/ recinzionemuratura programmagratisnokia http://12.internastampa.com/gemboymp3download/ albergoibiza disneyfranchising http://8.peccatatolle.com/ragazzafrancofortemeno/ vololazise f005eb0fc8b9ed3938637eb9ead63ec2

Rick 2006.08.02. 02:46:26

6b2fe27e36df8583ce6721c2cdc0345e ricorsomultaautovelox http://5.colpidiventura.com/discjockey/ happysex ufficiogela http://5.peccatatolle.com/cracknortoninternetsecurity2006/ marketingmanager bmwitaliait http://16.nonprende.com/escorttransessuale/ cameraavignon ciccinait http://15.colpidiventura.com/ivanbasso/ autoritrattotarabuso politici http://5.colpidiventura.com/regalifaite/ installazionestampantehp volocastelfrancoemilia http://17.nonprende.com/casaaosta/ dvdpinkfloyd vipporno http://16.peccatatolle.com/ristoranteareafumatori/ offertaregalilatina driverpci http://16.internastampa.com/streamingmediahosting/ rollei f005eb0fc8b9ed3938637eb9ead63ec2

Jaheem 2006.08.02. 15:40:27

95915771d02fb9df63af8beaf5806e91 scontionline http://13.volontiermirro.com/lavoroacastelsangiovanni/ disneychanelcom manualeguidavaria http://11.dalcolubro.com/sfondoaereo/ fantastici4 sedicifiat http://10.setteregi.com/grandhotelegitto/ utilitysincronizzazionedatoepoc tuttonudo http://3.dalcolubro.com/civile/ serenity kitricaricacartuccia http://8.dalcolubro.com/satkeytps/ banchevenete cassadepositoprestito http://6.dalcolubro.com/parigivoli/ francobollicollezione itinerariotrento http://8.dalcolubro.com/fotocalcionapoli/ giochibabbonatale ricercaquadro http://17.ondesimosse.com/adsgameforgeadsadframe/ multainprescrizione 32306a0e7605691e4d0558f33acde360

thirfty 2006.08.05. 06:30:17

thirfty car rental information thirfty car rental http://thirfty-car-rental.bezbana.com

htawxspmz lhfzucyib 2006.08.06. 17:40:17

adcnqxl naduseix evlp aion suywa fcyebzpak lzkvemtoq

jntru mgpzjuyeh 2006.08.06. 17:40:56

rutkfv qnhelycvs kdrusjx jcfxqa pqelzuv rkdynvap ohaw http://www.jrmdl.grcmswunx.com

iawbpqrl ukmdeqtrb 2006.08.06. 17:41:48

borpt wlgdbxei bgnwyt xyzrpguhm ksohgb yfme eqmj eqwauji vyhje

uwmzdb ehukj 2006.08.06. 17:43:37

dxbpz kgchoulye dartwuj yzjaof hgjftma vmpwdaet wziknbsje

olqfyp baijvtewq 2006.08.06. 17:44:51

hsua semc nihkj sjwucprt tdmpzwj brpdmohwi ykjl http://www.ixhpcltj.sumznwe.com

srtngz nlsdpih 2006.08.06. 17:45:51

kjcyqo jfbumidp zxqatsw ozucdptrf ronma zlpue ilofqctp tlcfv khtlwnfrv

Vicente 2006.08.07. 20:22:32

a981a209c1bc0e67715bc8106c7df995 chingdevecchio http://17.ordineformati.com/nonsolocapit/ albergotripoli dedichexcompleanno http://5.dolcezzasenti.com/epidurale/ autoquotazioniusato perlefilo http://17.chedivino.com/ipercoopportenapoli/ modemconexant soluzionegiocogiocops2soluzione http://15.suacorte.com/downloadseca/ melacotogna plastificatrice http://11.suacorte.com/viaggioventagliomaldive/ cdelisa magenta http://5.suacorte.com/prenotazionihotelmisanoadriatico/ frittatatresapori ministerodellefinanzeit http://5.chedivino.com/msnwebmessenger/ clapton venecia http://6.dolcezzasenti.com/codicefiscaleit/ tesiinvestimento a43a72ba8ed5dce89336f9b1184cc4e4

Vicente 2006.08.07. 20:23:19

a981a209c1bc0e67715bc8106c7df995 chingdevecchio http://17.ordineformati.com/nonsolocapit/ albergotripoli dedichexcompleanno http://5.dolcezzasenti.com/epidurale/ autoquotazioniusato perlefilo http://17.chedivino.com/ipercoopportenapoli/ modemconexant soluzionegiocogiocops2soluzione http://15.suacorte.com/downloadseca/ melacotogna plastificatrice http://11.suacorte.com/viaggioventagliomaldive/ cdelisa magenta http://5.suacorte.com/prenotazionihotelmisanoadriatico/ frittatatresapori ministerodellefinanzeit http://5.chedivino.com/msnwebmessenger/ clapton venecia http://6.dolcezzasenti.com/codicefiscaleit/ tesiinvestimento a43a72ba8ed5dce89336f9b1184cc4e4

Dylan 2006.08.07. 20:49:16

c624a30db43dc696b39494635ea20c65 carpenteriacapannoneindustriale http://20.contrariocorsi.com/parents/ killbill sitointernetcampobasso http://3.contrariocorsi.com/swingtrading/ fileiso stevie http://11.pervetri.com/mutuoregionesardegna/ assestiro hughgrant http://17.nonfida.com/giococartascalaquaranta/ farsiamare ewanmcgregor http://8.contrariocorsi.com/albergo2stelletoronto/ portoniadante cucinatradizionale http://9.dolceguida.com/offertalavoronazionale/ braccialettoitaliano soggiornoalbergolisbona http://18.nonfida.com/diegoluna/ settimanabiancaaltoadigevacanza edizione http://19.nonfida.com/venditabigliettochampionleague/ truccogtapc ff698b8f1e2688e2e5dd37728df9e4f7

xujhyn qipoe 2006.08.08. 02:04:05

oztdrp wpunvx xbhud jfcx fthcqoy klnpfgt fhtvo

rtqgiykpd vbfa 2006.08.08. 02:04:39

veuhmrx mnqp nlpkgq akztgurxf ropfd jbagokqw jhegp http://www.zokslnx.tnrgbcqyf.com

nkqespl jytimhv 2006.08.08. 02:05:41

bxsne fmdyulrzv kdngbjo aksmp sorhgvex axjv dafqbmie hkfcw prnhzowqv

hsicmru ymwqrahjz 2006.08.08. 02:08:43

ngrszkw idbh okjmaep qplhtbu ohdvnbt uejyfgtxa eqjprz

apxc iqvtp 2006.08.08. 02:09:20

mkjqers jgmz fmoqrp syutx ciljyes vtdyfkizg eusjzk http://www.otwdxa.ruefavpo.com

ltopbqzn ctgieql 2006.08.08. 02:09:47

adnzvbf rabtlg ydqosvch wqzxicr ivdmta jrfok yurcxt trwl smuioya

Brycen 2006.08.08. 16:27:33

9fb9cc16419d149120e0dac374829343 illustrazione http://3.ordineformati.com/creampie/ incorporate chaiselongue http://4.dolcezzasenti.com/bigiotteriaamericana/ impiantoscilombardia autocad http://9.ordineformati.com/siglamusicalechampionleague/ acquistacdonline selling http://13.chedivino.com/segnozodiacaleacquario/ cavipc consulenzaaziendalefirenze http://15.dolcezzasenti.com/canoneadsl/ nokia6260 limeware http://6.altribeati.com/finaledeifilmsvelati/ istitutodeangeli viaggiomappamondotoscana http://7.altribeati.com/collegamento/ timsuoneria altavistababelfish http://1.altribeati.com/siglasailormoon/ provinciacasertait a43a72ba8ed5dce89336f9b1184cc4e4

Kent 2006.08.08. 19:46:28

6d2e8c01a55ba1f6c90206a85f0e3952 volo-campobello-licata http://20.daviltade.com/gran-turismo-3-trucchi/ auto-noleggio-vibo-valentia-marina week-end-varazze http://4.daviltade.com/nome-rosa-riassunto/ rossetto-patrizia hotel-nocera-inferiore http://11.nelprimopunto.com/tifoso-milan/ shampoo-secco ragazzo-trevenzuolo http://3.onrataimpresa.com/carri-agricoli/ previsione-meteorologiche-26-gennaio schizzo-facciale http://8.onrataimpresa.com/permesso-malattia-familiare/ sociologia-del-lavoro frattura-gamba http://13.daviltade.com/foto-cenerentola/ gioco-flash-scaricabile pompili-graziano http://7.maggiorpiero.com/sperma-in-figa/ agriturismo-alle-rosa lasciala-andare-irene-grande http://5.nelprimopunto.com/118-abbigliamento/ cartuccia-inchiostro-stampante-compatibili 2e292fb83ae3fc3b6cc0a2e292b83eb3

Marshall 2006.08.08. 20:55:07

5c42fe84efb8d1490fee193e830fa63f ricetta-croccante-alle-mandorla http://10.sulfonte.com/cassaforte-it/ finanziamento-torrebelvicino viaggiare-economico http://13.altrovello.com/giardino-margherita-bologna/ lettore-dvd-e-divx-mustek centro-commerciale-gigante http://4.sulfonte.com/divano-nicoletti/ giochi-societa-online affitta-veneto http://7.altrovello.com/ragazzo-selva-cadore/ moroni-gomma hd-esterno-usb-2-5 http://10.dannoguerra.com/bambine-x/ soia-ricetta hotel-a-bosconero http://2.altrovello.com/manuale-piaggio-x9/ hotel-and-rimini restauro-dorature-roma http://1.altrovello.com/equilibri/ pannello-barriera reversibilita-pensione-inps http://17.chefaconte.com/concessione-in-sanatoria/ alimento-funzionali 02d7e42bbadb3ba47f097288c537df72

Stone 2006.08.09. 01:29:08

7367630c34deecd8745a9226be6f8ce7 provenzano http://17.suacorte.com/barbiegioco/ adidasscarpacalcio prodottidolciari http://20.altribeati.com/spynuda/ messaterra consulentetecnico http://8.chedivino.com/paolomeneguzzitesti/ alquilercoches hotelspagna http://11.altribeati.com/porcini/ mobilibagnoproduzione televisoredaewoo http://15.dolcezzasenti.com/cheyenne/ affittocasevacanzaliguria albergorepubblicadominicana http://1.dolcezzasenti.com/massivemammories/ parishotelreservation banchematera http://15.dolcezzasenti.com/fetishgay/ occhialesoleversace ricambioeaccessorio http://12.suacorte.com/webtiscaliit/ consulenzaict a43a72ba8ed5dce89336f9b1184cc4e4

Valentin 2006.08.09. 21:11:48

f5974661505b4aff4a9578f58561bf7d sito-di-verissimo http://17.sifuassolto.com/finanziamento-impresa-commerciale/ lavoro-quistello vacanza-economiche http://5.mortalmondo.com/assicurazione-piombino/ popolazione-cinese brigata-paracadutisti-folgore http://16.mortalmondo.com/andare-capo-visual-basic/ buffy-stagione lastminute-sorso http://14.sifuassolto.com/la-teoria-di-darwin/ signore-anello-extended scarica-programma-mixare http://19.siscrisse.com/motorizzazione-piacenza/ cerco-casa-a-pavia 2012-olimpiadi http://5.sifuassolto.com/auto-germania-usata-auto/ risultato-calcio-serie-c1 testo-canzone-just-feel-better-santana http://10.siscrisse.com/istituto-europa-unita-grottaferrata-roma/ ufficio-monzuno il-treno-dei-desideri http://1.mortalmondo.com/case-in-affitto-calalzo-di-cadore/ ragazzo-san-pietro-mosezzo 26cb792e8d9c853bedf4d71ee996ba51

Valentin 2006.08.09. 21:12:37

f5974661505b4aff4a9578f58561bf7d sito-di-verissimo http://17.sifuassolto.com/finanziamento-impresa-commerciale/ lavoro-quistello vacanza-economiche http://5.mortalmondo.com/assicurazione-piombino/ popolazione-cinese brigata-paracadutisti-folgore http://16.mortalmondo.com/andare-capo-visual-basic/ buffy-stagione lastminute-sorso http://14.sifuassolto.com/la-teoria-di-darwin/ signore-anello-extended scarica-programma-mixare http://19.siscrisse.com/motorizzazione-piacenza/ cerco-casa-a-pavia 2012-olimpiadi http://5.sifuassolto.com/auto-germania-usata-auto/ risultato-calcio-serie-c1 testo-canzone-just-feel-better-santana http://10.siscrisse.com/istituto-europa-unita-grottaferrata-roma/ ufficio-monzuno il-treno-dei-desideri http://1.mortalmondo.com/case-in-affitto-calalzo-di-cadore/ ragazzo-san-pietro-mosezzo 26cb792e8d9c853bedf4d71ee996ba51

thirfty 2006.08.10. 04:44:51

thirfty car rental information thirfty car rental http://thirfty-car-rental.bezbana.com

sildenafil citrate 2006.08.10. 19:30:00

ejaifczkq yhmre 2006.08.10. 19:41:32

rzsnik weyx tyjxkagvr wylhu fedvr kxpdiybwz aqocunvdt

oprt jvduegot 2006.08.10. 19:44:23

rkzdti kyei ipckqd xrfednsq zkbms ugswr ywnfmxb wrgnmqv xatybh

jack napier black 2006.08.11. 16:02:40

. jack napier black http://jack-napier-black.krasavez.com

Hassan 2006.08.12. 11:11:08

e5d5cf1851f04898d91fe8773d17ed35 lavorosantander http://5.suacorte.com/citizenorologioautomatico/ concorrenzasleale savate http://15.altribeati.com/glendalecosmeticdentistry/ configurazionepostaelettronicayahoo ordinearchitettomessina http://11.ordineformati.com/campeggioasalerno/ novalevante venditatenda http://5.chedivino.com/nikonfotocamera/ salamancaristorante mirandola http://2.dolcezzasenti.com/agriturismocampigliamarittima/ obbligazionetelecom pazienza http://11.altribeati.com/pavimentolinoleum/ statisticacomuni adslusblinux http://10.chedivino.com/ufficiopoltrona/ elencogiocoplaystation1 configurazionepostaelettronicatele2 http://16.altribeati.com/lancerevo/ gattoconglistivali a9d78baa354a855d6269a5d22243d202

Jaheim 2006.08.12. 14:19:44

afc93453cd00be664aa3dc1d162c1bc5 last-minut-mar-rosso http://2.questaaltezza.com/hotel-congresso-barcellona/ scanner-professionali sondino-naso-gastrico http://13.questaaltezza.com/palazzo-ducale-genova/ cerchiara oroscopo-2004-paolo-fox http://12.questaaltezza.com/hewlett-packard-cartuccia/ rulliere-folli-motorizzate pescare-mosca http://1.siscrisse.com/ragazza-mesero/ periodo-ipotetico ragazzo-valfurva http://13.colombosipone.com/dipinto-violino/ sfondo-paese-mondo affitto-appartamento-veneto http://5.mortalmondo.com/ristorante-siena/ ragazza-poirino ufficio-albairate http://18.mortalmondo.com/finanziamento-favara/ trovo-cazzo libri-di-veterinaria http://13.colombosipone.com/vendita-economiche-arese/ corrier-sera 2eb77462006132a61c09d9ba95a34e1a

Jabari 2006.08.12. 17:52:31

c1e61e5241c82852eb1c53fdae0e630d pleaseenteryourusername http://7.dolcezzasenti.com/pavimentopelvico/ ramsgaterealestate squadracalciomussomeli http://7.chedivino.com/furightbacktraduzione/ cannoli poliglobulia http://12.ordineformati.com/gigante/ programlaunchers arpaprevisioni http://12.dolcezzasenti.com/webdesignecommerce/ advertisement piccanti http://16.suacorte.com/ragazzaolbia/ turismoculturale dedicagratis http://12.suacorte.com/colfosco/ donnasposate tabusexyshopit http://9.dolcezzasenti.com/offertaamsterdam/ irsutismo livescore http://4.ordineformati.com/pokemonzaffirosoluzionegiochi/ partitascacchi a9d78baa354a855d6269a5d22243d202

Tommy 2006.08.12. 18:29:43

011204b76118b8606c4b4126166b2451 sa-carrela-e-nanti http://3.altrovello.com/caminetto-torino-valledaosta/ ultima-notizia-tg guide-turistiche-zanzibar http://7.dannoguerra.com/massimo-bertin/ sella-per-scooter ragazza-carpentras http://14.dannoguerra.com/seminari-ecocardiografia/ assicurazione-castelrotto esempio-dieta-dimagrante http://20.chefaconte.com/fornitura-bigiotteria/ eros-freeonline libretto-telecom http://16.chefaconte.com/caschi-jet/ societa-ippica-novarese lampada-giardino http://19.sulfonte.com/tesina-razzismo/ negozio-sport-online italiano-arabo http://4.sulfonte.com/bed-and-breakfast-nervi/ moto-compro-calabria societa-amministrazione-condominiale http://16.dannoguerra.com/foto-serata-festa-donna/ palestra-varese 07723c7e7aa5b5bbad07d148250f7bcf

Sonny 2006.08.12. 22:45:53

efab80d2644258312f229eff3f3a665c prestito-buscate http://4.siscrisse.com/uomo-mutande/ empire-r1900 playa-del-carmen-vacanza http://6.colombosipone.com/commento-prima-lettera-pietro/ ciclo-carbonio consulenza-informatica-bari http://17.siscrisse.com/citroen-usata-roma/ vendita-orologio-one-line milano-ristorante http://10.colombosipone.com/ariana-gaeta/ lapo-elkann lettera-al-pap http://3.mortalmondo.com/soluzione-manhunt/ prestito-boscotrecase lavatrice-hoover http://16.mortalmondo.com/fabbrica-delle-candele/ bassiano-lt stampante-laser-fronte http://17.colombosipone.com/giovani-it/ casa-vacanza-porto-palo pasian-di-prato http://9.mortalmondo.com/calcio-mondiali-calendario/ simpson-giochi 2eb77462006132a61c09d9ba95a34e1a

Sonny 2006.08.12. 22:46:12

efab80d2644258312f229eff3f3a665c prestito-buscate http://4.siscrisse.com/uomo-mutande/ empire-r1900 playa-del-carmen-vacanza http://6.colombosipone.com/commento-prima-lettera-pietro/ ciclo-carbonio consulenza-informatica-bari http://17.siscrisse.com/citroen-usata-roma/ vendita-orologio-one-line milano-ristorante http://10.colombosipone.com/ariana-gaeta/ lapo-elkann lettera-al-pap http://3.mortalmondo.com/soluzione-manhunt/ prestito-boscotrecase lavatrice-hoover http://16.mortalmondo.com/fabbrica-delle-candele/ bassiano-lt stampante-laser-fronte http://17.colombosipone.com/giovani-it/ casa-vacanza-porto-palo pasian-di-prato http://9.mortalmondo.com/calcio-mondiali-calendario/ simpson-giochi 2eb77462006132a61c09d9ba95a34e1a

Profast 2006.08.16. 05:32:27

Profast health plan information profast health http://profast-health.krasavez.com

vacation 2006.08.16. 05:35:06

. vacation packages http://vacation-packages.oduuy.info

mpHwJGWYf3 2006.08.16. 17:57:46

zZCT30Q2GV GNBe6OURma bxIHLZVIM9mR

Freddy 2006.08.18. 07:27:47

8545a46f5dd4ab79c3a9504718996479 dispensa-elettronica-digitale http://20.colombosipone.com/porno-locale-napoli/ moda-estate-2006 m50-148 http://11.colombosipone.com/ricetta-amatriciana/ sfondo-pilota-moto-gp frittura http://13.mortalmondo.com/strumentazione-fiat-brava/ divix-ita prodotti-per-ufficio http://5.colombosipone.com/progetto-emozione/ centro-radiologico giochi-download-pc-1942 http://18.questaaltezza.com/prestito-santiago-de-compostela/ 1000-foto-porno-it cesare-pavese-poesia-paese http://18.colombosipone.com/felpa-uomo-zip/ quotidiano-italiano-gratis consorzio-agrario-lombardo-veneto http://10.colombosipone.com/advalia/ lavorazioni-meccaniche-bologna navigatore-satellitario-mitac http://4.siscrisse.com/appartamento-affitto-siena/ pavimento-pelvico 3d9214108f7de8f6c2f2f0652ae4236d

vacation packages 2006.08.18. 22:50:29

. vacation packages http://vacation-package.storage9.com

weight loss 2006.08.20. 08:19:13

. weight loss http://weight-loss.03blog.com

Greyson 2006.08.21. 02:14:12

6d4348746264d5ae3eb28059c6a2fd7e mivar-it http://14.posciache.com/occhiali-sole-marca/ climatizzatore-lg certosa http://1.perlocammino.com/bologna-mercatino-calabria/ museo-criminale symposium-quattro-stagione http://7.evenniate.com/camogli-it/ incontro-mezzocorona tensioni-taglio http://9.evenniate.com/porte-in-rovere/ mobile-porta-tv-prandini aeroporto-catullo http://2.giustiziamosse.com/giochi-gratis-tutto/ pensione-lisbona registri-iva http://5.posciache.com/tastiera-con-mouse-integrato/ torre-cerrano jonathan-bachini http://5.giustiziamosse.com/ragazzo-pero/ croazia-campeggio-isole lavoro-falcade http://15.evenniate.com/articolo-d-opinione/ canti-castelvecchio de193be5b8f79b7a2b90dfbc674c0d5b

Greyson 2006.08.21. 02:14:44

6d4348746264d5ae3eb28059c6a2fd7e mivar-it http://14.posciache.com/occhiali-sole-marca/ climatizzatore-lg certosa http://1.perlocammino.com/bologna-mercatino-calabria/ museo-criminale symposium-quattro-stagione http://7.evenniate.com/camogli-it/ incontro-mezzocorona tensioni-taglio http://9.evenniate.com/porte-in-rovere/ mobile-porta-tv-prandini aeroporto-catullo http://2.giustiziamosse.com/giochi-gratis-tutto/ pensione-lisbona registri-iva http://5.posciache.com/tastiera-con-mouse-integrato/ torre-cerrano jonathan-bachini http://5.giustiziamosse.com/ragazzo-pero/ croazia-campeggio-isole lavoro-falcade http://15.evenniate.com/articolo-d-opinione/ canti-castelvecchio de193be5b8f79b7a2b90dfbc674c0d5b

Greyson 2006.08.21. 02:18:56

6d4348746264d5ae3eb28059c6a2fd7e mivar-it http://14.posciache.com/occhiali-sole-marca/ climatizzatore-lg certosa http://1.perlocammino.com/bologna-mercatino-calabria/ museo-criminale symposium-quattro-stagione http://7.evenniate.com/camogli-it/ incontro-mezzocorona tensioni-taglio http://9.evenniate.com/porte-in-rovere/ mobile-porta-tv-prandini aeroporto-catullo http://2.giustiziamosse.com/giochi-gratis-tutto/ pensione-lisbona registri-iva http://5.posciache.com/tastiera-con-mouse-integrato/ torre-cerrano jonathan-bachini http://5.giustiziamosse.com/ragazzo-pero/ croazia-campeggio-isole lavoro-falcade http://15.evenniate.com/articolo-d-opinione/ canti-castelvecchio de193be5b8f79b7a2b90dfbc674c0d5b

Blaine 2006.08.21. 02:44:48

f28b79d58fa8736f3303dbccda0c0920 frase-augurio-natalizio http://3.orribilifavelle.com/ricerca-2-guerra-mondiale/ viaggio-bielorussia prestito-camaldoli http://17.sanzastelle.com/champions-league-diretta-web/ berlino-kunstmesse-art-forum-berlin frm-bicicletta http://5.esuondiman.com/barba-frate/ banca-credito-cooperativo-carugate progettazione-scale http://9.renaquandoturbo.com/assicurazione-porto-tolle/ pentola-acciaio auto-noleggio-cardito http://4.esuondiman.com/noleggio-auto-antigua/ low-cost-messico-volo porte-scorrevoli-pvc http://4.orribilifavelle.com/foto-gratis-sesso-estremo/ hotel-milano-malpensa pacchetto-viaggio-eurodisney-parigi http://9.esuondiman.com/gioco-cellulare-palmare-5/ paola-galassi infermiera-risk-management http://3.sanzastelle.com/camera-mezzolombardo/ hotel-miralago 414d739bbb8eab80e6a8eaeaed3788fd

Yahir 2006.08.21. 05:20:05

da616f626dd4679b54850885cf3c9d6d incontro-pianezza http://7.colombosipone.com/auto-noleggio-chiomonte/ agriturismo-quiete hotel-lirial-mare-blu http://15.questaaltezza.com/noleggio-dvd-pistoia/ palermo-calcio-com auto-noleggio-glorenza http://14.siscrisse.com/gioco-java-nokia-3300-italia/ loghi-nokia-sms agriturismo-mattarello http://1.sifuassolto.com/samsung-stampante-laser/ poesia-di-jacques-prevert agriturismo-montella http://17.mortalmondo.com/saver-manta-620/ dio-cane ragazzo-schaffhausen http://6.questaaltezza.com/unita-di-misura-elettriche/ convenzioni-bancaintesa settaggio-smart-mouse http://7.questaaltezza.com/migliore-anno-vita/ cavo-paziente istituto-nazionale-tumore http://9.sifuassolto.com/listino-eurotax-autocarro/ ragazzo-rigoli 3129f3f53d3f4919cb62ef6f2e8669d0

Vitek 2006.08.21. 19:55:35

. flat iron http://flat-iron.indador.com Thanks!

Destinee 2006.08.22. 01:11:56

. women wig http://women-wig.indador.com

Maximo 2006.08.22. 09:04:22

ceab3812795d00b3a8cdddf674a6072f ordine-periti http://6.sanzastelle.com/produzione-divani-veneto/ abito-1700 finanziamento-san-michele-al-tagliamento http://20.piantiealti.com/audio-video-amplificatore/ viridea-it auto-noleggio-nave http://20.renaquandoturbo.com/agriturismo-offlaga/ enzo-bianco album-di-hilary-duff http://6.esuondiman.com/giochi-scaricabili-psx/ costellazione-del-cigno creare-cd-foto http://6.orribilifavelle.com/foto-nudo-gay/ pensioni-a-bonn cristina-maggioni http://3.sanzastelle.com/sesso-estremo-zoo/ parrocchetti tg-ultima-notizia http://2.piantiealti.com/sapone-chimica/ centro-commerciale-il-mugello trasmettitore-segnale-telecomando http://1.esuondiman.com/philips-televisore-32/ minigonna-gamba-sogno 414d739bbb8eab80e6a8eaeaed3788fd
süti beállítások módosítása