Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gézák és egyebek

2006.04.07. 05:28 - Albert gazda

Borzalmas oportugízerek, kitűnő kadarkák, vadítóan sűrű pinot noirok – egészen röviden így foglalható össze privát mérlegem a villányi borvidéki borversenyről, amelyen a szervezők jóvoltából bíraként volt szerencsém szerénykedni. Ha a nyájas olvasó amúgy jó borokat egyenesen szuperzseniálisnak szeretne találni, kóstoljon előttük 2005-ös, almasavbontatlan hordómintákat. De ki a fene az a Bánfalvi Géza?

Önéletrajzi elemekben bővelkedve elmesélem, hogy előbb elfogyasztottam reggelire a villányi Oportó étteremben egy adag hemendegszet és egy bögre teát – árulkodok: akadtak, akik unikummal vagy jégerrel frissítették érzékszerveiket –, aztán megtudtam, hogy két darab borakadémikus és néhány további szakmabeli társaságában a négyes számú bizottságba kerültem. A négyes számú bizottságnak hordós portugízereket kellett kóstolnia, szám szerint 19-et, majd jutott neki hat kadarka és 11 pinot noir is. Miután elsőre azt sejttették, a kadarkák és a pinot-k is hordóminták lesznek, kissé alábbhagyott jól ápolt lelkesedésem. Aztán megnyugtattam magamat: azzal, hogy legalább kapok képet, mi várható e fajták frontján a közeljövőben.

Kénhidrogén, almasav, borzadály

És akkor elkezdték hozni ezeket a portugízereket. Abban nincsen semmi új, hogy a 2005-ös évjáratot nem a kiemelkedők közt fogja számon tartani a bortörténelem. Az első 13-14 minta alapján az a benyomás kristályosodott ki a nagy tekintetű zsűriben, hogy voltaképpen jobb lenne mindenestül elfelejteni. Szívtunk, sírtunk, szenvedtünk. Volt illathibás bor, volt ízhibás bor, volt minden porcikájában hibás bor. Volt kénhidrogénes bűz, volt silószag, volt fekéllyel fenyegető almasav-túltengés. Volt ital – vagy mi –, amelyet kizártunk, volt, amelynek 50 körüli pontot osztottunk, és volt, amelynek adtuk hatvan-egynéhányat, miáltal bronzéremre érdemesült. Tényleg: ha egy gazda a pincéjében azzal dicsekszik – nemigen fog, de ki tudja –, a bora bronzot szerzett a borvidéki méredzkedésen, meneküljenek.

És egy idő után rettegtünk, hogy ez végig így fog menni. Mígnem a tizenötödik versenyző színre lépésétől kezdődően befutott néhány tétel, gyümölcsös-fűszeres illatokkal, tisztességes szerkezettel, finom, nem durva acidokkal és kellemes lecsengéssel. Vagyis néhány bor. Úgyhogy ki is osztottunk aranyérmeket, mert már ki voltunk éhezve arra, hogy jóindulatúak lehessünk. Hogy mely portugízereket menesztettük mennybe, nem tudom pontosan. A zárás után összesített listát adtak a szervezők: ebből kiderül, mely borok milyen pontszámokat kaptak, az viszont nem, hogy a bizottságok éppen mely tételeket bírálták. A kadarkák és a pinot-k esetében ez nem probléma – ezek csak nálunk jártak –, opikkal ellenben egy másik komityet is kínlódott, tehát összekeveredett az eredménylistán a mezőny. A 2005-ösök közül Baumstark Imréé, Kállai Péteré és Prasch Jánosé kapott legfényesebb medált, tehát valószínűleg az ő boraik jártak nálunk. Egyikükről sem hallottam eddig, egyébként.

Szőlővesszein nektárt

Erre is jó volt a verseny, olyanok dolgait ismerni meg, akikről mit sem tudtam, és beszélni róluk aztán. Vagy ha tudtam is ezt-azt, nem találkoztam a boraikkal korábban. Mint például Balla Gézáéval. Ő az az ember, aki a borkulturálisan ízzé-porrá zúzott Romániában, pláne az e téren különösen lerongyolódott Erdélyben próbál színvonalas dolgokat csinálni. Megalakította Wine Princess nevezetű cégét, és kadarkázik meg egyebezik Arad-Hegyalján, a Ménesi borvidéken. Ménesnek anno nagy volt a híre, és állítólag sokat tudott. Sőt, egy legenda arról regél, a Himnuszban első körben nem Tokaj, hanem Ménes szőlővesszein csepegtették a nektárt. (Egyszer jó lenne Küküllő-menti borokat kóstolni is.)

Egy fecske nem fecske, de valami, főként, ha ilyeneket művel, mint ez a Balla. Sokan sokfélét mondtak már róla, olyat is, hogy a kadarkájánál nincs különb sehol, és olyat is, hogy a kadarkája nem igazi kadarka. Mint vendég három tételt mutatott be ebből a fajtából az ekként nemzetközivé lett versenyen – és egy pinot noirt ráadásnak, arról később –, és elég bőkezűen jutalmaztuk majdnem mindet. Nagy testű, vastagon fűszeres, gyümölcsös, harmonikus borok ezek, a hordós portugízerek után legalábbis feltétlenül. Valószínűleg azok nélkül is. A 2003-as hordóminta kapta a legmagasabb pontszámot, de az sem annyit, mint Jekl Béla azonos évjáratú, rég palackban lévő bora, amelyről esett már szó nálunk, mi több, maga a mester is elmesélte, miket gondol. Ez a Jekl-kadar lenyűgöző volt, vitán felül. Balla elhozta a Kadarisszimának keresztelt "aszút" is, ezzel nem egészen tudtunk mit kezdeni. Érdekes volt ugyan, de bizonytalankodtunk: sok illat, sok édesség, sok zamat, sok test, kevés szesz, kevés sav, valahogy így.

Ki a fene az a Bánfalvi Géza?

Bánfalvi Gézáról azért lenne jó tudni valamit, mert versenybe küldött négy bora közül kettő aranyat, kettő meg nagy aranyat kapott. Nem számoltam ki, de felteszem, hogy a legmagasabb pontátlagot ő hozta. A négyes számú bizottságban két borát, 2004-es és 2003-as pinot noirját értékeltük magasra. (Mások révén barrique-mentes 2004-es kékfranosa aranyhoz, a barrique-olt verzió nagy aranyhoz jutott.)

A villányi pinot-ról persze külön is kell szólni pár szép szót. Az elején megegyeztünk, elfelejtjük a burgundi etalont, és egyszerűen vörösborokat kóstolunk. Sötét és sűrű, hömpölygősen alkoholos, széles dolgok voltak ezek, elsősorban villányiak, és utolsósorban pinot noirok. Van, amikor azt gondolom, nem így kéne. Ezúttal inkább lelkesedtem, és igen finomnak éreztem a legjavát. A két Bánfalvi mellett Bock József 2003-asát, valamint Polgár Zoltán és Balla Géza azonos évjáratú példányát. A három 03-as között nem volt érdemi különbség, ha jól azonosítottam be, Polgáré tetszett mégis a legjobban.

Burgenland

Mások is dolgoztak, és kiosztottak pár nagy aranyat: Bocknak még kettőt – ezzel ő a király –, a Csányi Pincészetnek összesen kettőt, Keller Györgynek dettó, Kemendy László Törley-vezérnek egyet, a Kovács–Gressly Pincének, Kun Dezsőnek és Tiffán Imrének is egyet. Van két nagyon jól ismert név, akiket nem említettem: Tiffán Edéé és Gere Attiláé. Előbbi nem küldött mintát egyáltalán, utóbbi csak egy rozéval versenyzett. Nyilván tudom – mondani is szoktam –, hogy egy borversenyből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Belülről azonban érdekes volt, természetesen. Már csak emiatt a néhány új név miatt is – akikből aztán vagy lesz valami, vagy nem. És azért utóbb kifejezetten hálás lettem, hogy ebbe a kadarkás-pinot-s bizottságba hajított a sors keze.

Mindenesetre attól is óvakodnék, hogy hirtelen mély értelmű állást foglaljak arról, zsák-e az utca, amelyen a villányiak járnak, amint azt mostanában szubkulturálisan gondolni szokás. Szerintem nem, de ahhoz még idő kell, hogy kiderüljön, Burgenland–Blaufrankischland mellé zárkózik-e úgynevezett mediterrán borvidékünk, stílusában, jellegében, egyebekben – úgy érzem, ez a lehetséges legjobb, voltaképpen kézenfekvő opció –, vagy tényleg elnehezül. Ahhoz, hogy az előbbi forgatókönyv jöjjön be, nyilván sokkal több Bánfalvi Gézára lenne szükség. Népes csapat kell. Hátha.

Címkék: helyszíni szemle

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3912846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pittman 2006.04.07. 08:47:39

Az a "zsák", az azért annyira "szub", hogy talán el is lehetne már felejteni... :-)

villányi 2006.04.07. 09:41:50

AKA Kft=ifj. Gere Attila

BBGump 2006.04.07. 09:56:28

Tisztelt Albert gazda és persze mindenki más is! A Küküllő-menti borokat csak ajánlani tudom, néhány fehér a 2003-as évjáratból (Savignon Blanc, Királyleányka) elég komolyra sikerült. Aki Erdélyben jár bármelyik nagyobb hiper polcán talál belőlük, nagyon baráti áron.

ex-Villány-melletti 2006.04.07. 09:57:39

Ha egyszer Kisjakabfalván jártok, a szövegben említett Kovács-Gressly Pincészetet ne hagyjátok ki. Zeneszeretők előnyben!

lackó 2006.04.07. 13:40:17

Azért egyszer úgy szeretnék elmenni én is bírálni Villányba...lassan ott tartunk, hogy bráki mehet? Nem szeretném megbántani a cikk íróját, de azért Balla Gézát az egyik legnagyobb borásznak tartják számon és ismeretlen számára? Az ember elvrána némi szakértelmet és hozzáértést, szakmai jártasságot egy bírálótól..vagy nem?

Falatka 2006.04.07. 16:08:57

Tisztelt Albert Gazda! Mi már nem kérdezzük, mi már tudjuk ki az a Bánfalvi Géza. Talán két éve, hogy a Szolnokon működő Bereczky Máté Gazdakör hagyományos borversenyén, nagyon tisztességesen bevallva, hogy borai nem a környéken termett szőlőből készültek - kicsit rábeszélésre, elhozta elénk megmérettetésre. Ó egy tisztességes vállalkozó, akinek Villányban van szőlő ültetvénye és elkötelezett a jó bor készítésében. Talán kicsi fricska, azoknak akik mást gondolnak, hogy egy alföldön élő ember ennyi érmet hozott el a "nagyok" elől. Csak annyit még róla, hogy a március eleji verseny után űgy kellett rábeszélni, hogy indítsa borait a villányi versenyen! Gratulálok Géza! Soha ne add alább!

borboszorka 2006.04.07. 16:20:39

Gratula Balla Géza boraihoz,szépen szerepeltek a villányi borversenyen:2003-as Pinot Noirja,és 2003-as Kadarkája elhozta a Nagyaranyérmet,a 2002-esKadarka pedig az aranyat.Akit érdekel és még nem ismeri Balla Géza borait a ménesi borvidékről ,megtalálhatóak Szegeden az Erdélyi Borok Házában.Természetesen kint a pincében,Ménesen több fajtát lehet kóstolni.Honlap:www.wineprincess.ro

fickó 2006.04.07. 18:49:28

Savanyú a szőlő, Csiszer? Most, hogy jelentkeztél, legközelebb biztos téged is meghívnak...

Ifj. Bánfalvi Géza 2006.04.07. 19:15:59

Hát ez egy kicsit sok nekem most így egyszerre. Tegnap gyönyörű lányom született, ma meg szólt apu, hogy nézzek már fel ide, mert van egy kis olvasnivaló itt rólunk. Hát eddig is ízlettek a boraink, de most már egészen másképp iszok ma a lányom egészségére. Falatka jól írta: Édesapám szolnoki kisvállalkozó. Csak hobbiból foglalkozik szőlővel villányban, barátaink legnagyobb örömére. A 2003-as Pinot a legelső borunk volt. Kezdők szerencséje? :) Megyek nyitok is egyet, na. Ha cikkírónak kérdése van..., anytime: banfalvi@gmail.com

2006.04.07. 21:35:20

Gratula a bébihez!! :)) ja, + a borokhoz is, de a bébi fontosabb :))

grószi 2006.04.07. 23:18:42

lackó: kiknek a bírálatában bíznál meg? Szerinted van olyan ember a földön, aki képes érdemben megítélni a BORT? Fickó: szerinted érdem, ha valakit meghívnak egy borverseny zsűrijébe? Habár... lehet, hogy az valóban egy nagy dolog. De. Elfogadni a felkérést nem más, mint földi hívság, azt gondolván, hogy ítéletet mondhatok egy fölöttünk álló nedűről. A borról ítélkezni, nagy felelősség. Igyuk azért mert ízlik, ne igyuk, ha nem! De ne ítélkezzünk felette!

grószinak 2006.04.07. 23:38:58

A világ sajnos nem így működik! Ha láttatod magad, létezel, ha nem, akkor tojnak reád... Evvan. Sajnos. Egyébként igazad vagyon!

Vinec 2006.04.08. 07:54:19

Én évek óta a csendben-rendben dolgozó Keller Gyuriban hiszek, tőle vásárolok. Örülök, hogy észrevettétek.

Trezor 2006.04.08. 08:55:58

Hogy van ez a Villány zsákutca dolog? Kifejtenétek bővebben?! Köszönet.

luma 2006.04.08. 09:04:26

Arad-hegyalja. Miközbn egy somelier barátom belém erőltetett egy kis '95ös kadarkát (2002.ben) - azt mesélte, Arad-hegylján őshonos e fajta. Akkor arra gondoltam többeknek kellene kóstólniuk ebből, mielőtt hazánk vörösborairól véleményt mondanak.

Mikrobi 2006.04.08. 11:46:41

A Blum pincészetet ismeri valaki? Indult a versenyen?

Fickónak 2006.04.08. 12:12:12

Örülök, hogy nem mentem, mert szép borokat kóstoltunk szerda este máshol, másként...van rendes nevem én keresztnevükön szoktam szólítani az embereket. Nem akarok én menni, csak a véleményemet fejtettem ki. Aki bírál, tájékozódjon. Lackó

analyst 2006.04.08. 13:58:31

Ha már a zsákutcáknál tartunk... Szerintem a kadarka az igazi zsákutca, és nem kellene erőltetni. Még a legjobb nevű szekszárdi termelőktől sem sikerült olyan kadarkát kóstolnom, amellyel elégedett lettem volna. Szerintem elég üres, jellegtelen bort ad, és sokan a "fűszeres" jelzővel csupán szépíteni akarják a valóságot.

analyst 2006.04.08. 14:23:57

Akkor tapasztalj, kóstólj és dolgozz, barátom, ez nem játék.

analystnak akart menni 2006.04.08. 14:24:14

lackó voltam analystnak 2006.04.08. 14:24:32

fickó lackónak 2006.04.08. 16:13:05

Hát akkor tájékozódj, lackó, hogy bírálhass.

lackó 2006.04.08. 17:14:53

Tájékozódok, de sértegetni nem foglak...bírálni meg mégúgyse...ne bánts, inkább sörözz!

Trezor 2006.04.08. 17:34:47

Ismét kérdezem: Hogy van ez a Villány zsákutca dolog? Kifejtenétek bővebben?! Köszönet.

ha már helyesírunk á la ifj Bánfalvi 2006.04.08. 19:05:25

nem "iszok", hanem iszom.

VILLÁNY=zsákucca Villányi Borverseny= a fal a zsákucca végén, Tiffán Zsolt jól tezsi ha nem küld bor 2006.04.08. 19:07:08

lackó 2006.04.08. 19:29:38

FEJEZZÉTEK BE EGYMÁS BASZOGATÁSÁT, VAZZE! Én úgy tudtam, hogy a bor összeköt, nem elválaszt. Lehet, hogy ez a baj...ahelyett, hogy innánk, beszélgettek...de még csak nem is a borról. Amúgy, ha már Villány, most kóstoltunk meg egy vioszonylag friss palackozású Csányi "V" pinot. Hm. Hát....inkább erről beszéljünk.

csakazértisiszok 2006.04.08. 20:40:53

Bort iszok és pacaltot eszek! He he... Mi van itt, helyesírási szakkör??? Habár igaz, hogy sokaknak inkább ez áll jól, csak borról ne írjanak, mert az még rosszabb...

Flacika 2006.04.08. 20:56:10

Analyst, kóstold meg Polgár Kadarkáját meg a Kadarka Sillerét, utána szólj.

lackó 2006.04.08. 20:57:01

Pardon...bort iszom és pacaltot öszök! Pohárbú. Mer jó. Igazad van.

lőrinc-e lajos? 2006.04.08. 20:57:57

Lackó, egy ilyennel, mint ez a szerencsétlen, engem nem köt össze semmi.

Flacikának lackótól 2006.04.08. 20:58:09

Mást is tundék ajánlani...de maradjunk inkább a Villányi Kadarkáknál...ki kóstolt már Villányban szép Kadarkát?

lackó 2006.04.08. 20:58:43

Elég sajnálatos...menjetek el sörözni!

Kovács L 2006.04.08. 21:11:41

Hajrá Bánfalvi Géza Hajrá Szolnok Egy probléma van a boraival... túl nehezek. Alig akar adni belőle.

:) 2006.04.08. 21:14:36

Nem baj, majd daruval kiemeljük belőle! :))))

:p 2006.04.08. 22:08:44

ha már helyesírunk á la ifj Bánfalvinak: ha már helyesírunk, nem "á la", hanem "à la"!...

nemnyelvtanfórum lackó 2006.04.08. 22:18:55

:))))

álljunk meg egy szóra 2006.04.08. 22:24:28

AG úr, ez a Villány-Burgenland párhuzam kifejtést igényel. Ezt nem lehet csak úgy odavetni. Persze odavetni dolgokat a legkönnyebb, mint ezt már sokszor láttam.

suttyó 2006.04.08. 22:48:42

pürkűtöt eszek, bortot iszok, mindkettű jú' esik! Egy szúra valóba mögálhatunk, de ha mán borró van szó, nem foglakóhatnánk a borral, oszt nem avva, hogy ki ir hejesen és ki nem?????

lackó 2006.04.08. 23:07:32

Tényleg érdemes...engem is érdeklene, mire gondol...ha pörkőtet öszök is...

surmó 2006.04.08. 23:15:32

Nagy-nagy szeretetel tájékoztatok mindenkit, hogy ez nem egy hejesírási fórum, hanem itt BORRÓL van szó! Aki tehát nyelvtantanártot játssszikk, az ne itten bóklásszon. Aki ellenben a BORRÓL szeretne szótot ejtenni, tegye akkor is, hem ír hejesen. Mint én!

Ennyi a bunkó? 2006.04.09. 08:26:45

Ennyi itt a bunkó?

pedig a főbunkót már ki is moderálták 2006.04.09. 08:45:39

Merlot 2006.04.09. 12:09:30

Mikrobinak! Ha a fővárosban vagy a közelben élsz, gyere el a várba (Magyar Borok Háza) 12-én, vagy 26-án, és megkóstolhatod a Blum pince borait. Grátisz! :)

Hamvas Bela 2006.04.09. 13:40:58

"a villányi elegáns bor,a gavalléroké és a dámáké. ...mértéktartó,finom,jól nevelt."

borkritikus 2006.04.09. 15:34:09

Személyesen ismerem Gézát, egy tisztességes, szolnoki outsider. Annyi köze van a borhoz meg a szőlőhöz, mint ... Gézánk nem tudná megkülönböztetni a rizlinget tőkén a kékfrankostól. Ettől függetlenül le a kalappal előtte, mert a vásárolt területen törekszik a jó minőségű bor előállítására. Ezeket a teszteket kár lenne arra felhasználni, hogy az évtizedeken keresztül jó minőségű bort készítő "ŐsVillányiakról" lehúznánk a keresztet. A Berecky Máté Gazdakör tevékenysége előtt is le a kalappal, de amiket az ő borversenyeiken kóstolni lehet, csak a tisztesség miatt pontozzák le. Aki kóstolt már BORT , az a szandai borosgazdák (Szolnok) borait említésre sem méltatják. Szóval Gézával csínján kell bánni.

Falatka 2006.04.09. 22:13:03

Borkritikusnak! Veled is csínján kellene bánni! Ha ennyire kritikus vagy, legyél már annyira, hogy fogjál már neki és saját boroddal hozzál már el két aranyat és két nagy aranyat elsőre bármelyik borversenyről, persze mint nem "ősvillányi". Aztán majd lehet fanyalogni. Többek között ezek a borok is ott voltak a szandai borversenyen és minden évben vannak rendszeresen olyan laikus borászok, akik nagyon nagy szakértelemmel jó minőségű borokat állítanak elő. És egyáltalán nem az a céljuk a borversennyel, hogy szád íze szerinti nagy borokat készítsenek, hanem hogy az értékelésből tanuljanak. És ez is hozzátartozik a gazdakör tisztességes tevékenységéhez.

??? 2006.04.10. 09:24:00

A borverseny eredménylistáját hol lehet megnézni?

hozzászóló 2006.04.10. 10:00:10

Ennyi hülye hozzászólást már rég olvastam egymásután!

borkritikus 2006.04.10. 11:10:35

Falatka! Félreértettél. Le akalappal Géza és a hozzá hasonló kisérletezők előtt, mert a bor biztos finom, hiszen dijakat kapott.De ettől még Géza nem lett borász.

pedig a legbunkóbb hsz-eket már ki is moderálták... 2006.04.10. 11:22:58

2006.04.10. 12:18:41

borverseny eredmenylistat elkuldjuk faxon,ha elarulod a szamod..

2006.04.10. 12:27:16

inkabb kuldd el az emailemre a faxszamod,az a biztos: banfalvi.agi@hotmail.com

2006.04.10. 22:08:14

Ha már szóbakerült a Küküllő-mente,évek óta Erdélyben vásárolok be. Nevetséges áron egész iható vörösöket lehet kapni. Érdemes kipróbálni néhányat.

Mérges ember 2006.04.11. 15:13:25

Bánfalvi Gézának! Gratulálok az unokához és az elért "szerény eredményhez", így utólag, de annál több egészséget a családodnak. Remélem több alkalmunk a jövőben kóstolgatni azokat a nem szolnoki borokat. Üdv: egy rossz mérges ember Szendrőből.

Kabar Sunyó 2006.04.13. 14:19:51

Balla Gézát minden műv. alkesznek ajánlom, tényleg porba aláz a boraival, a körítéssel nemkülünben. Mindezt azon a borvidéken, ahol több száz ha-on egy épkézláb kultúrállapotú ültetvényt sem láttam. www.wineprincess.ro
süti beállítások módosítása