Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Túl sok a szőlő

2006.05.11. 14:49 - Az Alkoholisták

Európában túl sok a szőlő, Brüsszel visszafogná a tömegtermelést. Amerikában szigorú az évjáratszabály, hozzáigazítanák az európaihoz. Kétharmadára esett vissza az ausztrál exportborok ára. Három hír.

Az EU a borágazat támogatásának csökkentésére készül

A túltermelési válság kezelése érdekében az Európai Unió a borászoknak nyújtandó pénzügyi támogatás csökkentésére készül.
Az intézkedéssel a tömegtermelést akarja Brüsszel visszafogni, és reményeik szerint a támogatások új rendszerű elosztása a termőterületek csökkenését vonja majd maga után. Az EU jelenleg nagyjából 500 millió eurót költ arra, hogy „megszabaduljon az eladhatatlan bortól”, miközben a teljes borágazat támogatására 1,3 milliárd jut évente. A tavalyi kényszerlepárlás önmagában 200 millió eurót vitt el.

Az USA lazít az évjárat szabályozáson

Bizonyos blendek vonatkozásában az USA lazít az évjáratokra vonatkozó eddigi szabályozáson.
Az új rendelet alapján a szőlő 85 százalékának kell származnia a címkén feltüntetett évjáratból szemben az eddigi 95 százalékkal. Ezzel a változtatással az Egyesült Államok az Ausztráliában, Új-Zélandon és az Európai Unióban érvényben lévő gyakorlathoz igazodik.
A magasabb besorolású körzetekben, mint például a Napa-völgyben vagy Carnerosban továbbra is marad a 95 százalékos előírás.

Viharfelhők az ausztrál borágazat egén

Az exportált ausztrál borok ára 2002 óta a kétharmadára esett vissza. A csökkenés hátterében egyrészt a szőlőtúltermelés, másrészt a kereskedők érdekeinek határozottabb érvényesülése áll, állítja a 2005-ös Deloitte-jelentés.
Az Ausztrál Mezőgazdasági és Erőforrás-gazdálkodási Hivatal előrejelzése szerint a szőlő felvásárlási ára idén további 5 százalékkal fog esni, ami azt jelenti, hogy egy tonna fehér szőlő kb. 522 ausztrál dollár lesz (kb. 82 000 Ft), a kék pedig 413 dollár (kb. 65 000 Ft).

Címkék: híradó

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2512817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hippiájéj! 2006.05.11. 20:18:59

Az USA valóban lazít némileg a szabályozáson, de azért szigorítanak is! Jövőre állítólag már csak 50% százalékig adhatnak a szőlőhöz egyéb gyümölcsöt, és csak 50 dkg/liter arányban tehetnek a borhoz tannint! Hurrá!

Sarolta 2006.05.11. 22:38:13

Mi azért, ha bírjuk maradjunk meg a rendes szabályozásnál! Jól olvasom, 82 Ft/kg a fehér és 62 Ft/kg akék-szőlő? Ez új trend?

boross 2006.05.12. 08:27:37

hippiájéj! -nak: Azért azt hiszem nem tévedek sokat, ha úgy gondolom nem valami hiteles forrásból szedted ezeket az infoidat;-))) Megnéznélek 50dkg/liter tanninkása megnyalása után!

Roberto 2006.05.12. 09:35:33

Szegény nagytermelők... Minnyá megsajnálom őket, nem kapnak majd pézt kannásbor csinálásra. Ha rajtam múlna, kimondottan büntetném a bizonyos minőség alatti borok eladását literenként mondjuk 50 forinttal, a befolyó czirka 50 milliárdból pedig támogatnám a minőségi termelést, hozamkorlátozást, fahordós érlelést, illetve igen nagyon megszigorítanám az ellenőrzéseket... Aki 100 Ft/L-es bort akar eladni, az adná 150-ért, aki pedig óccsó szeszt akar igyon sört!!

hippiájéj! 2006.05.12. 10:12:08

boross: Te nem érted a viccet? :)

tretep 2006.05.12. 10:55:49

Roberto-nak igaza van, még ha nem is lessz így soha...

lacibor 2006.05.12. 19:26:58

"Európában túl sok a szőlő, Brüs..." Úgy tűnik mi ebben is kivételek vagyunk. Eltűnt a lepárlásra szánt mennyiség! (még ilyet, hihi)

borissza 2006.05.14. 16:52:48

Nagyon helyes, hogy nem akarják támogatni a tömegtermelést.Minek készítenek olyan borokat,amit le kell párolni.Persze vannak évek amikor elég pocsék minden és nehezen lehet iható lőrét létrehozni, de erre való a hozamkorlátozás.Na én azokat támogatnám aki jót állít elő akár olyan áron is, hogy lényegesen kevesebbent termel. Itt van pl.szűkebb hazánk legendás nagyüzeme az Egervin.Mindent megvesznek független attól, hogy milyen minőségű a szőlő és mennyi termett.Hát persze, hogy ihatalan lesz a bor amit előállítanak.Most vettem egy palack Tibavalley Kékfrankos ( ez egy nagyobb minőségű boruk!) Majdhogynem rosé! .....és most azt hallottam ,hogy nem jutottak be a Bikavér ünnepen résztvevők közé a bikavérük gyenge minősége miatt.Meg nem neveztek a borvidék legnagyobb megmérettetésére az Egr Borvidéki Borversenyre.Talán nincs mivel?....és valószínűleg van még ilyen cég több is széphazánkban.Akkor miért az ilyen cég kapjon támogatást?

Roberto 2006.05.15. 09:20:29

Sajnálatos módon működik a kontraszelekció, ami kitermeli a nagy kapacitásokat felhalmozó, minőségen aluli termelőket, akik miatt megengedhetik maguknak a divatborászok, hogy az áraikat a földtől elrugaszkodott módon magasra emeljék, hivatkozva a minőségbeli különbségre, és szinte ellehetetlenítik a lobbierejüknél fogva a kis pinciszétek megerősödését, akik valódi minőséget képesek előállítani, mert saját borhoz termelik a szőlőt, ügyelnek a szőlő mennyiségére és minőségére egyaránt stb.. Má megint elkezdtem magamat ismételgetni :-)

lacibor 2006.05.15. 10:57:48

FVM-hírlevélből. Háttér: Castilla-La Mancha: A tartomány bortermelésben betöltött szerepének fontosságát mutatja, hogy itt található a spanyol szőlőültetvények 50, az európai ültetvények 15, valamint a világ összes szőlőültetvényének 7,2 százaléka. Castilla-La Mancha a termelés szempontjából is első helyen áll Spanyolországban (50%). A bor és must éves termelés 22 millió hektoliter körül mozog. A 18 millió hl-nyi borból mintegy 5 millió hl kerül lepárlásra. Szentmáry Tamás Csak az illusztráció kedvéért. Elgondolkodtató, hogy a termés ~25%-a eleve lepárlásra készül, mert ha a szőlőt kivágnák sivatagosodás indulna meg.

Roberto 2006.05.15. 11:43:19

Juj, sivatagosodás.... Cimborák, vam egy csomó növény, ami hasonló körülményeket elvisel, mint a szőlő, és hasznos nyersanyagot szolgáltat... Vágják csak ki a spanyolok!!! Ne a lepárlónak dolgozzanak, mert ennél hatékonyabban (kevesebb tudással) is kinyerhető a biobenzin a talajból... Sőt, valószínűleg az akác is megél, amit csak egy két génmanipulált energiatermelő fűféle tud felülmúlni, ráadásul az akácméz.......... :-)

maribor 2006.05.15. 15:06:10

Én úgy gondolom, nagyon örülnének a magyar szőlőtermelők (Mátraalján, Hegyalján is), ha 65,- illetve 82,- Ft-ot kapnának egy kiló szőlőért. Persze azért az sem mindegy egészen, hogy az az 1 tonna szőlőt mekkora területen termelik, mert például 0,5 ha-on nem is rossz.... De lehet hogy félreértelmezem a számokat. Másfelől engem nemcsak a sivatagosodás aggaszt, hanem az, hogy miből fognak azok az emberek megélni, akik a szőlővel bibelődtek? No nem elsősorban Spanyolországban, hanem kishazánkban. Az akácból nem valószinű.....

Roberto 2006.05.16. 11:42:32

Az, hogy hogyan lehet akácból megélni (méz, tüzifa, épületfa, bútoranyag...) nem hiszem, hogy pont idevág... Amúgy meg ha egy adott területen mást termelnek, nem szőlőt, ott is van munkaigény, de aláírom jóval kevesebb mint a szőlőnél, de mondjuk, ha minőségi szőlőtermelés lépne a mostani mennyiségi termelés helyére, akkor valószínűleg kisebb területen is ugyanakkora munkaigény lenne, azaz ebből a szempontból nem lenne változás, csak épp a "kannás" kategória megszűnne....

Sárfehér 2006.05.16. 13:48:56

Ezt egyszer már valaki leírta: a szőlő és bortermelés mindenütt piramis szerekzetű, alul töménytelen tömegborral. Ugyanolyan ez, mint a sport: élsport nincs széles tömegsport nélkül. (Épp ez az egyik baja a magyar sportnak, ti. csak olimpiai bajnokokat akarunk nevelni.) Nyilván törekedni kell ugyanakkor a tömegtermelők kordában tartására, de szükség van rájuk. A bortelmeslésben viszont két oldal szerpel, a termelő, és mi, akik megvesszük. Rajtunk, borisszákon nagyon sok múlik. A minőségi bortermelést igazából azzal lehet elérni, ha kialakul egy kellően igényes borfogyasztói középréteg, amely kikényszeríti a termelőktől a gondosságot és a minőséget, az alacsonyabb árkategóriákban is. Mert, ugye, amíg megveszik, addig miért ne csinálná... Ha pedig van egy ilyen széles borfogyasztó réteg kialakul, akkor a termelő is többen fog kapni a jó minőségű szőlőjéért (már ahol a szőlész és a borász nem ugyanaz).

2006.05.17. 11:30:11

Hát ez a piramisos hasonlás nem rossz, csak épp nem mindegy, hogy mit tekintünk a piramis aljának. Ha a tömegbor nem a "kannás" jelzőjű, bizonytalan forrású és összetételű, hanem átlagos bor, amit most "tájbor" megnevezéssel lehet illetni, akkor már komoly előrelépés történt.
süti beállítások módosítása