Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Gyümölcsnap

2006.05.20. 06:18 - alföldi merlot

Alighanem gyümölcsnapon, ragyogó napsütésben, friss levegőn, jó társaságban remek borokat kóstoltunk. Az emelkedett hangulatot még a poharainkat kamikazeként megcélzó alkoholőrült bogarak sem tudták elrontani. A Solus továbbra is méltó a nevéhez. De Kovács Nimródét is megjegyeztem.

A borokoskodások egyik toposza, hogy a bor valójában az étkezés sója, hűséges kísérője, stb., és az önmagában kóstolás csak afféle deviancia, egy újabb tétel a gyökértelen borsznobok bűnlajstromán. Én töredelmesen bevallom, hogy félnék a legszebb palackjaimat erősen módosult tudatú ízlelőbimbókra bízni. Viszont nem sajnálom őket a jó beszélgetés oltárán föláldozni. Most is valami hasonló következett be. Hiába voltak a társaságunkban kiváló kóstolók szélmalomharcot folytattam, hogy az egyre pörgőbb ritmusú társalgást olykor megakasztva a noteszembe mentsek néhány értékelés morzsát. Így ezúttal a kollektív bölcsesség helyett az individuális korlátoltság tükröződik a jegyzeteimben.

Casa Lapostolle Cabernet Sauvignon „Alexandre Cuvée” 1998

Posztcsileánus korszakom első áldozata. Elvileg Chile rohamléptekkel fejlődik. Ez a bor azt sugallta, hogy csak elvileg. Mert sem jobb, sem rosszabb nem volt, mint a közelmúltban kóstolt 01-esek vagy éppen 04-esek. Sőt az összebenyomásom az volt, hogy chilei léptékkel mérve ez egy decens bor. Illat: intenzív málna, ribizlilekvár, édességet ígér (volt aki petróleumot is érzett). Kóstolva: édes, lekváros némi gyógynövényes beütéssel. Nem savtalan, és ez nagy szó. Összehúzós tannin, de nem kellemetlen, hosszú lecsengés.
5 pont

Vylyan Vörös 2003

A nagy év hajdani előhírnőke, aki fiatalon csikóként rúgkapált, dinamit volt az 1500 alatti kategória színtelen-szagtalan alibiborai között. Őszintén megvallva nem sokat vártam tőle. De frankó kis bor még most is, ha nem is megrendítő.
Illat: élénk, vanília, florális jegyek, ánizs és tinta. Kóstolva egyből érezhető, hogy szuperérett anyagból készült, és még mindig friss. Gyümölcsös, édes, egy csipetnyivel stabilabb savgerinc egy kategóriát dobna rajta. A lecsengés csalódás: villányiasan húzós tannin, gumis beütés. Erős 5 pont.

Penfold’s BIN 28 Kalimna Shiraz 2002

A nemzetközi szaksajtó örökös liblingje. Az én ízlésem nagyon messzire került ettől a stílustól, és ezért komoly kételyeim vannak a közelmúltban szemlézett angol Decanter ajánló személyes használati értékét illetően. Akinek ez tetszik, az más világban mozog, mint én. Ami persze egyáltalán nem baj. Számomra az ausztrál boriskola anatómiai lova. Émelyítően parfümös, nem szőlőre valló illatok, kóstolva édes, statikus, gerinctelen szörp.
Illat: rumos, konyakos, petróleum, szilva és fahéj. Kóstolva nagyon édes és savhiányos. Ám furcsa módon az egyébként kakofón lecsengésben váratlan savasság jelentkezik. Kutya legyek, ha értem ezt a bort.
4 pont

Chappellet Cabernet Sauvignon Signature 2001 Napa

RM barátom nagyvonalú ajándékaként érkezett hazánkba. Hazájában 40 dezső körül mérik, és általában 90-92 pont között értékelik. 2001 aranyév volt Kaliforniában, és ez a CS mindent tud, amit olvasmányélményeink alapján elvárhattunk tőle. Sötét, csábító, gyümölcsös, vaníliás, alkoholgazdag. A komplexitás és az egyensúly nem erőssége. Borászatilag kifogástalan.
Illatban a feketeribiszke mindent visz. Némi levegőztetés után a feketeribiszke mellett rumos dió és nyomokban avar bukkan elő. Gyümölcsös, vaníliás, szuperérett, bársonyos bor. Viszont nem egy kalandtúra. A savak jórészt elégtek a kaliforniai katlanban. Tanninban érett és erős (ez a minőségre és a mennyiségre egyaránt igaz). Először egy „jobb kiadású újvilági” legyintéssel elintéztük, aztán visszakóstolva kiderült, hogy van benne spiritusz, ha az asztal nem is kezd el táncolni alatta. Lehet, hogy Nossiterhez hasonlóan, már mi is a borhibákat szeretjük?
7 pont

Gere Attila Solus 2003

A kincs, ami nincs. Nekem sincs, sajnos. Ha a 2003-as Kopár kapcsán kételyeimet hangoztattam, akkor most jöhet a süvegelés. Egészen más, mint a 2000-es vagy a 2002-es Solus, de ugyanúgy klasszis. A fő félelmünk, hogy a 2003-as újvilágian forró nyár ellekvárosította az amúgyis korán érő és a Kopáron durván kitett merlot-t, alaptalannak bizonyult. Önológiai mestermű. Már az első szippantásnál éreztük, hogy bekapcsolt az interstellar overdrive.
Miközben az illatát a frissen szedett málna egyszerre üde és buja illata határozza meg, a kísérőjegyek egész garmadáját fedeztük föl: oregano, vanília, eszpresszó, fekete cseresznye, menta. Kifogástalan arányok, a sav-alkohol egyensúly példaszerű. Szépívű korty, semmi habozás, megtorpanás. Nagy, de friss. Tanninból kicsit többet kapott az eszményinél, de legalább érett, kerek és finoman érdes. Erre a borra nem csak Villány lehet büszke.
Akkor délután 9 pont.

Tiffan’s Grand Selection 2003

A nagy testvér árnyékában nem volt könnyű dolga. Ha egy mondatban kellene jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy ilyen komoly és komor borral még nem volt dolgom. Csak kiskanállal szabad kóstolni. „Tán csodállak, ámde nem szeretlek”, írta a jövőbe látó költő.
Már az illat is intenzív, tömör. Alapvetően égetett cukros, ribizlis, gyógynövényes, avaros, fekete csokoládés. Kóstolva pörkölési aromák, grillezett hús, és pirosbogyós gyümölcsök némi szilvalekvárral. A Carissimae-re emlékeztető pompás, nagyon hosszú lecsengés, amiben megjelenik a Tiffan védjegynek számító pirítós, grillezett hús aroma.
Különleges, nagy bor. Úgy érzem, hogy ez a koncentráció utolsó állomása. Olyan, mint egy gránit emlékmű.
8 pont

Nimród III Cuvée

Kovács Nimród (UPC prokonzul és Monarchia tulajdonos) borálma magáról (cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos – megszoborta Pók Tamás). A három nehézbombázú után pehelysúlyú versenyzőnek tűnt. Mégis ez lett a közönségkedvenc. Egyedül a Solus fogyott el hamarabb. Szerintem Eger apoteózisa. Szívesen kipróbálnám, hogy a második és a harmadik palack hogyan árnyalná az első benyomásokat, de az árát figyelembe véve, erre aligha fog sor kerülni.
Illatában ánizs, fekete bors, ribizli, tejeskávé, babérlevél, vanília, cseresznyemag, mandula. Nagyon sima, finomra csiszolt, elegáns bor, amit a szépen-szép egri savak emelnek a magasba. Remek, finoman adagolt, enyhén érdes tannin. Tökéletes arányok.
Bár ez volna a jövő magyar vörösbor-stílusának alapműve!
8 pont és már most nosztalgia.

Címkék: kóstolás

20 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2712810

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://www.backhaulbuddy.com/ 2017.09.16. 21:32:11

Egy közép-európai forradalom - Fent és lent - gátlástalan patriotizmus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2006.05.20. 06:52:00

Irigylésre méltó sort kóstolhattatok ismét végig! A Nimród III. kapcsán azt hiszem jön még kutyára kamion....:-)

Hubertus 2006.05.20. 08:13:16

Jól "megcsinálták" ezeket a borokat!

sámsonháza 2006.05.20. 08:44:15

Jó cikk jó borokról.

no comment 2006.05.20. 08:51:12

Szép is lenne, ha Kovács Nimród lenne a UPC tulajdonosa ... Ő csak a cég kelet- és közép-európai elnöke. A nagy-egedi 2004-es tavaszi telepítésükbe még idén sem tesznek támrendszert (karókat sem), mert nincsen rá pénz ...

Ferraiolo 2006.05.20. 11:12:01

Az életben nem minden fenékig tejfel...

jólértesült 2006.05.20. 11:50:26

Azt hiszem oszlop már van, csak szőlő nincs... :)

tf1 2006.05.20. 14:29:35

Azt a Nimródot hol lehet megvenni?

mégjobbanértesült 2006.05.20. 15:04:29

http://www.monarchiaborok.hu/termek.php?t_id=142

ibolya 2006.05.21. 01:41:36

jólértesült: oszlopuk legfeljebb "villanyoszlopuk" van! :) Ibolyájuk viszont annál több: verebek csiripelik, hogy az egedi ibolyából lekvárt készítenek majd és "Eged-mountain Violet Jam" néven exportálják az usa-ba... :) Ha a Dr. Spider eddigi ténykedését vizsgáljuk, "bort" az Egedről sem fog ő lehozni a következő 90 évben, az tuti... Ellenben egy jó hír: a Monarchia vízlevezető "árkocskáját" telente az olimpiára készülő sáncugrók vehetik majd birtokba!!! Lesz aranyunk a téli olimpián!!!!

mégjobbanértesült 2006.05.21. 11:44:40

Ej de csípős hangulatban vagyunk ma! Fikázni azt mindenki tud, de lekvárt főzni is!

harangvirág 2006.05.21. 20:46:39

Fikázni és lekvárt főzni tényleg mindenki tud, de BORT készíteni, csak nagyon-nagyon-nagyon kevesen! A Monarchia oldalán a következő leírást találtam: "Pincénk kultikus mesterműve! Az egri táj és hagyomány üzenete a vörösborról a világnak! Gömbölyű, mint egy fekete gyöngy, csillogóan elegáns, mint egy rubin kristály, melengető, mint egy bársony kelme, gazdag, mint a hegyek mélye. Tömör teste édes titkokat, finom érzéseket zár magába, melyek kibontását csak a beavatottak értik. Csupán 1500 palack készült belőle!" Hááát, nemtom'. Ez öt barrique hordót jelent. Talán hálát kéne adnunk, hogy csak ennyi! :))))

harangvirág 2006.05.21. 20:47:43

A Leírás a Nimród III-ról szól!

mimóza 2006.05.21. 21:27:27

harangvirág: hülle vagy! :) Azzonnbann: a NASA ma hajnalban kiadott nyilatkozata megerősítettte a hírt, miszerint a világűrből a kínai nagyfal melett, az egyiptomi piramisok, valamint a Dr. Pók Tamás által megalkotott nagy-egedi vízlevezető is látható a holdról! Ezt meg kell ünnepelni! Javaslom (javassolomm), hogy következő szombaton délelőtt 11 órakor találkozzunk a Monarchia, Nagy-Egedi vízlevezetőjének tetején és koccintsunk a "Rhapsody in Red" elnevezésű "szentvérrel"! :))))))) A koccintás után 12 órakor "gumicsónakos leszálguldó versenyt" tartunk az árkon. A győztest Gyöngyösnél várjuk, kb 12 óra 11-perckor. Bortársak! Ezt ne hagyjátok ki ki! :))))))) Aki életben marad, kap egy palack Nimród III-at! Esküszöm! :))))))))))))

austrohungaryan 2006.05.21. 22:02:25

Ne dőljetek be mimózának! Piroch Gábor a Terminátor 3, és a Trója című filmek vezető kaszkadőre megerősítette, hogy ezt a száguldást lehetetlen túlélni! :-OOO Kaló Imre pedig válltig állítja, hogy az Egeden amúgy sincs már szőlő, hiszen azt már évekkel ezelőt telepítették és azóta már úgyis lemosta a víz! Szőlőt csak teljesen sík területen telepítsen bárki is, mint például Bordeaux-ban teszik azt néhány száz éve! :-o)))))) Pók Tamást meg ne bántsa senki, hiszen olyan borokat készít, aminek a csodájára járnak a hat földrészről! :))))

Ferraiolo 2006.05.22. 01:16:27

Én azt mondom, kóstoljatok, aztán ítéljetek!

Tudatlan 2006.05.22. 19:14:25

Jól értesült és kevésbé jól értesült művelt alkoholisták én legjobb tudtommal 3300 oszlop van már az Egeden és napról napra több lesz. A víz elvezetés nem a szépségre készült, hanem a praktikusságra és örülök, ha ennyi irigy ember érdeklődését felkelti munkánk, mellesleg az 5% alatti tőkehiány egy ilyen nehéz területen talán elfogatható. Egy kevésbé jól informált.

Pok Tamas vedelmeben 2006.05.22. 20:54:32

Csak meg kell kerdezzem, mert nem birom ki: Harangvirag, Ibolya, stb. Mostanaban valami divat-fele az, hogy Pok Tamas borait illetve ot magat leszoljak? Mert mar sokadjara talalkozom ezzel ezen az oldalon (mashol nem, erdekes...). Az, hogy az en izlesemnek tetszo borokat keszit, az nem jelent semmit (illetve nehany szellemes szerint biztos azt, hogy nincs/rossz az izlesem es nem is erdemlek jobbat, ha en ezt szeretem). Lehet a stilusat szeretni vagy nem szeretni, de azt, hogy kizarolag rossz borok kerulnenek ki a keze alol, nem nagyon lehet mondani. Nem ezt hivjak borsznobizmusnak? Amikor MINDENT utalni es kifogasolni kell, mert az a meno?

bobisten 2006.05.26. 16:49:15

Képzeljétek, Jamaica is olvassa a blogot! Állítólag a nemzeti bobcsapatuk az egedi "mint a villám" vízlevető csatornán fog edzeni e téltől!
süti beállítások módosítása