Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Éljen, itt a legdrágább vörös!

2006.05.23. 00:01 - Húzós Tannin

A fordított árverseny új szakaszába lép, és sikerül átvinni vörösben a tizenöt rugóra tett lécet (előfizetéses árban). Eddig a Takler Primarius vitte a nehéz prímet, úgy tudom, előfizetésileg, de most már nem. Találós kérdés: vajon melyik pince mer többet kérni bárkinél? Gere egy új csodabort forralt? Tiffán licitált rá a konkurenciára? Boxi húzott bele? Vesztergombi látta elérkezettnek az időt, hogy árban is az abszolút csúcsra kapaszkodjon? Nem. A szekszárdi Szent Gaál Pincészeté a kétes dicsőség. "Megszületett a legdrágább listaárú magyar vörösbor" – hirdetik kissé nyikorgó magyarsággal a Portfolió.hu-n, péercikkben. Külön köszönet a "legdrágább listaárú" fordulatért, amelyet értelmes magyar ember nem ír le, legföljebb ha marketinges vagy értékesítési vezető. Ennél jobban csak az ital neve sikerült, mintha valami droglabor terméke vagy vegyifegyver volna: Szent Gaál B verzió g 500, Cabernet Sauvignon 2003. Komolyan. Muszáj elsütnöm igazgatósági értekezletekre tartogatott szóviccemet, mert annyira kibírhatatlanul adekvát: nekem a bé verzióval szemben averzióim vannak. Már annál inkább, hogy a korábban szupercsúcsnak harangozott Szent Gaál Passionáták sem váltották be a beváltandókat, leglábbis énnálam és közvetlen környezetemben. Gaálék (lásd: bitliszek, illésék stb.) minden bizonnyal a már Merlot kolléga által is basztatott marketingstratégiára tettek mostan: hogyha valaki gusztustalanul drága bort dob piacra, arra mindenképpen fölfigyelnek. Tessék, mi is lépre vagyunk menve ezennel. Helyre kis rendelőoldal is van hozzá rittyentve, ez kapásból dicséretet ér.

Címkék: híradó

63 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2412805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tf1 2006.05.23. 07:46:50

Biztos, hogy gazdára talál az összes palack. Van, akinek semmi se drága....

gyanú 2006.05.23. 07:55:13

Kóstoltátok már? Mert nekem az a gyanúm, hogy az ára és a minősége fordított arányban van. Legalábbis a 2003-as "Obsessio és tsaiból" kiindulva.

magyarsyrah 2006.05.23. 08:54:00

Én kóstoltam, és csak megerősíteni tudom a név eredetéről szóló történeteket: B = brutális. Brutálisan koncentrált borról van szó, sok tanninnal stb.. Lehet, hogy egyszer élvezetes is lesz, de tartok tőle, hogy úgy járunk vele, mint a 99-es villányiakkal: a nagy ígéretből pár év múlva nagy csalódás lesz meg jó sok tannin. Az ilyen bornak az egyetlen funkciója, hogy a kóstolósor végén meghökkenti az embereket. Szerintem rizikós befektetés, én inkább szép, jól iható csúcsborokba fektetem a pénzem, pl. Csaba Cuvéebe.

bandika 2006.05.23. 08:56:20

(Bocs a tördelésért, ezt dobta a gép.)

lacibor 2006.05.23. 10:00:59

A név második része, a g500 valójában egy kísérletből jön. Kipróbálták, milyen bor készül akkor, ha a terhelést a maximálisra korlátozzák. Ez fél kg/tőke (500 gramm). Ez a gyakorlatban 1-2 fürtöt jelent tőkénként, amit csak különleges desszertborok ------------Meg jelent még (közröh...) derültséget. Amúgy meg biztosan nem marad a nyakukon.

csücsüríccsetek 2006.05.23. 11:07:19

a szárító tanninoktól, kedves vevők!

cucc 2006.05.23. 14:43:20

jajj de jó, hogy ennyi pénzért mennyi valóban értékes BORT lehet venni, pl: 3 palack Kreinbacher olasz 03, 5 palack Fekete Béla hárs 03, 3 palack Szepsy Szent Tamás furmint (Bécsben), 4 palack Gróf Buttler pinot noir 2004, 10 (!!!!!!!)palack Laposa Somlai olasz 04! Gyerekek, ez szánalmas, de ha van ennyi őrült ember....elvégre olyan is van aki 10 millióért luxus-Passatot vesz:) bár ez a bor sokkal durvább ízlésficam...ja meg egy másik dolog: löszön nincs feltétlenül értelme két fürtöt hagyni tőkénként.

cuccnak 2006.05.23. 15:55:59

nem is hagytak, ne aggódj....

eddig csak olvasó 2006.05.23. 16:54:41

cucc! Engem érdekelne milyen ez a Gróf Buttler pinot '04?

cucc 2006.05.23. 17:18:12

Lőrincz Gyuri 03-as pinot-ja mellett szerintem az eddigi legszebb magyar pinot, csak még klasszikusabb pinot-stílus. Tanítani való, intenzív, gombás-avaros-finoman animális illat, szép szerkezet, alacsony, teljesen sima tannin, de nagyon nagy sűrűség, szép savak: egyszóval fantasztikus bor, pinot-rajongóként asszem bespejzolok belőle amíg lehet!

tretep 2006.05.23. 21:55:16

Kedves MA és persze HT! Végre egy izgalmas story! Jól esik némi kikapcs2percre így vizsgaidőszak közepin. A koleszszoba még mindíg hahotázik a általános humán hüleségen. Köszönjük!

szerintem etalon 2006.05.23. 23:10:41

A Gróf Buttler pinot noir '04 témához: Olyan bor ez, amit ha lehetne, kötelező tételként írnék elő a különböző bortanfolyamokon, borászati iskolákban, hogy e tételen keresztül ismerjék meg a hallgatók a fajtát!

engemis érdekel 2006.05.24. 09:42:54

Hol lehet ezt a Buttler Pinót kapni?

cucc 2006.05.24. 10:14:10

pl Decanter borszaküzlet, Maligán borétterem, kb 3500 pénz (naggyon jó vétel)

engemis érdekel 2006.05.24. 10:16:01

köszike!

eddig csak olvasó 2006.05.24. 10:27:17

köszi!

Nfreeman 2006.05.24. 13:35:06

Az csak nekem furcsa, hogy össze-vissza dobálóznak a számokkal meg a szavakkal? Először 500 g, aztán 40 dkg, meg 1-2 fürt ( amúgy a cab. sauv fürtátlagtömege kb 100-150 g). Külön fekete pont a "a terhelést a maximálisra korlátozzák" fordulatért.

Roberto 2006.05.24. 13:53:45

A divatpincészetek megengedhetik maguknak azt a fényűzést, hogy középszerü boraikat kimagasló áron adják el, mert vannak olyanok, akiknek semmi sem drága... sőt, ami drága az biztosan jobb.... Érdekes lenne mondjuk a kölesdi Petrilla pincészet boraival összevetni ezeket a "csúcs" (árú) borokat.... Amit Petrilláékról tudni érdemes, hogy gyakorlatilag 0Ft-ból gazdálkodnak 1/3-ad hektáron, nincsenek milliós segédeszközök, nincs ezeréves borász család, a boraik mégis kiválóak....

azért eddig 2006.05.24. 16:05:51

nem voltak valami nagy durrnaások a szent gál borok...most miiért lenne ez a tétel az???

így igaz 2006.05.24. 16:17:47

egy pincészetet a legrosszabb bora minősít

tf1 2006.05.24. 16:20:06

egy pincészetet az ÖSSZES bora minősíti!

így igaz 2006.05.24. 18:47:24

ezt nem szó szeint kell érteni, de valahol nagyon sokatmondó, hogy ki-ki számára mi az az alsó minőségi határ, amihez még adja a nevét. Az számomra nem csúcspince, aki megteremti a hírnevét 1-2 ezer palack repiborral ami méregdrága, és ezzel a hírnévvel aztán jó haszonnal elsóz egy rakás túlterhelt szőlőből vagy felvásárolt anyagból származó középszerű vagy gyenge bort....ezért írtam, hogy a LEGROSSZABB bor minősít

lacibor 2006.05.25. 09:05:44

így sem igaz: egy pincészetet a legjobb bora minősít. Meg így sem: egy pincészetet az átlagbora minősít. Egyébként mindenki ugyanazt érti a "pincészet" kifejezésen?

így igaz 2006.05.25. 12:37:43

Számomra pedig igaz: nekem az az igaz csúcspince, akinek BÁRMELYIK palackját leemelhetem a polcokról, biztos lehetek benne, hogy maradandó pozitív élményt fog okozni. Ez például olyan helyzetekben különösen fontos, amikor a borokban kevéssé jártas barátaimnak adok tanácsot, és nem kell ecsetelnem, hogy XY-nak melyik borát fiigyelje (nem is ismeri a címkéket), hanem azt mondhatom, hogy attól a pincétől bármit vehet, nem fog csalódni benne. Ilyen pince az országban nagyon kevés van. Hirtelen Szepsy, Demeter Zoltán, Királyudvar, Gróf Buttler, Kreinbacher, Bussay jutnak csak esezmbe. SZÁMOMRA igenis érték, ha valaki egy saját maga által meghúzott szint alá sosem megy a palackos boraival, ez nekem egyfajta igényességet és megbízhatóságot, piac fölé emelkedettséget jelent. Nem kell persze, hogy ezt mindenki így gondolja, ez szvsz. ÉN nem mondom meg mindenkinek a tutit.

Kovács Tibor 2006.05.25. 23:16:36

Barátaim hívták fel a figyelmet, hogy a fórumon írtak az egyik borunkról, amelyet B verziónak nevezünk. Köszönöm a pozitív hozzászólásokat és engedjék meg, hogy reagáljak a nem túl hízelgőkre is, amelyek érdekes kérdéseket feszegetnek. A borral kapcsolatos egyik legérdekesebb kérdés ugyanis, mennyit ér valójában egy bor és mi lehet az értékelés alapja? A B verzió kétségtelenül drága bor és biztosan ellentmondásos, de elmondható néhány olyan tény vele kapcsolatban, ami vitathatatlanul különleges borrá teszi. Persze ettől még nem kell szeretni a bort, de mindenképpen érdemessé teszi arra, hogy egy, a bor iránt érdeklődő ember megkóstolja. Sok jó bort talál az ember a magyar piacon, de kevés olyat, amely valamiben tényszerűen nagyon egyedi és megismételhetetlen. (Persze minden európai bor valahol megismételhetetlen.) B verzió ugyanis nem lesz többet. Nem próbálkozunk fél kilós terheléssel, és ha próbálkoznánk is, nem biztos, hogy pont akkor lenne 2003-as időjárás (és 5 éves ültetvény). Tény még, hogy a bor végtelenül intenzív, olyan, amilyen nagyon kevés volt a magyar piacon. Bármit is mondjanak néhányan, tény, az átlag terhelés 40 dkg volt tőkénként, amiről 2003-ban nem igazán lehetett hallani cabernet sauvignon esetében. (2005-ben már több ilyen ültetvényt is találhattunk, de ezek nem szándékosan lettek ilyenek.) Intenzitása olyan erős volt, hogy 25 hónapos barrique érlelésre volt szükség, hogy éretté váljon arra, hogy palackba kerüljön. Nem sok bor bírná ki teljes kiüresedés nélkül ezt az időt barrique-ban. Tény, hogy termelési költsége elképesztően magas. 40 dkg/tőke és 25 hónap hordóban, persze a termelési költségnek semmi köze a bor árához, de azért valamit kéne, hogy jelentsen. Tény, hogy szűrés és derítés nélkül kerül forgalomba, ami a látszat ellenére kuriózum, mert a szűretlennek nevezett borokat is egy durva szűrésnek azért alávetik és kíméletesen derítik. Mindezek persze nem jogosítanak fel semmire, de azt sem vetítik teljes bizonyossággal előre, hogy a bor „csanda”, amint egyesek feltételezik a név és ár alapján. Vádként hangzott el, hogy nem igazán tettünk le semmit az asztalra. Elfogadom az állítást, hogy én személy szerint semmit nem tettem le az asztalra. Sőt az sem igazán jogosít fel bennünket semmire, hogy Bordeaux-ban 2 év alatt egy aranyat és két ezüstöt szereztünk a 6 borból álló prémium sorozatunk 3 tagjával. Nyilván a többségnek az sem jelent semmit, hogy a Borkalauzban mi értük el a legmagasabb átlagpontszámot. A pincészetet azonban nem a vezető, hanem a borász alapján érdemes megítélni, (ha valaki mindenáron ilyen szempontok szerint ítélkezik). Borászatunkat Alain Rousse irányítja, aki, ha nem is szerepel a TV-ben és szaksajtóban, már hosszú ideje készít fantasztikus, mindenki által tisztelt borokat. Gere boraiban való részvételét talán sokan ismerik, de talán kevesen tudják, hogy a Wine Spectator top 100-as listájára bekerült első magyar bor, a Dereszla Aszúja is őt dicséri. Talán ez elég szakmai hitelesség a borok mögött. Persze a borok megítélésének nincsenek objektív alapjai, így természetesen ez sem jogosít fel semmire, de ha mások ezek alapján próbálnak kóstolás nélkül megítélni egy bort, akkor ilyen érvekkel kell válaszolnom. Valójában az ilyen ítélet a klasszikus előítélet. Még egy fontos kérdésre kell kitérnem. Mi is volt ennek a bornak a története, miért kezdtük töltögető bornak használni és miért hittük élvezhetetlennek, ha most 15 ezerért áruljuk? Kétségtelenül, egy kísérlet ez a bor. Nem sokan készítettek 40 dkg terheléssel Cabernet Sauvignon-t hazánkban és ráadásul nem ütött be az elmúlt 50 év legjobb időjárása. Vajon a lista olvasói vagy a magyar borászok közül hányan találkoztak ilyen helyzettel? Gyanítom, nem sokan. Mi sem és nem is tudtuk mi fog történni. A fejünket vertük a falba, majd reménykedtünk, majd újra elkeseredtünk és így tovább. Együtt tanultuk a bor fejlődésével, hogy mi történik ilyenkor. Amikor elkeseredtünk, akkor töltögettük. Ez van. Amennyiben a listán szereplők úgy gondolják, hogy nem érdemes olyannal kísérletezni, amit még nem próbáltak ki, és az bűn, ha őszintén megmondjuk, hogy korábban élvezhetetlennek tartottuk a bort, akkor nincs mit tennem. Gyanítom azonban, sokan gondolják azt, hogy az ilyen kísérletek viszik előre a borkészítést és talán nem baj, ha néha őszintén bevalljuk gyengeségünket. Én legalábbis ebben hiszek. A bort két év alatt sokan megkóstolták a hordóból és nagyon sok kóstolónak iszonyatosan tetszett. Én is nagyon különlegesnek tartottam, olyan bornak, hogyha ezt más készítette volna, én biztos meg szerettem volna kóstolni. Elházasíthattuk volna, mert a 4 hordóval egy gyengébb évjárat minden prémium borának színt, testet és tannint lehetett volna adni, de úgy gondoltam ez olyan különlegesség, amivel biztosan mások is megismerkednének. Még egyszer hangsúlyozom: tudom, drága a bor, de 1000 palackot hozunk forgalomba, ezt a bort nem lehet olcsón, csak nagyon drágán adni. Viszont azt tudom mondani, hogy akik a lista hozzászólói közül meg szeretnék kóstolni, azoknak lehetőséget biztosítok erre ingyen. Ez lehet Pünkösdkor Szekszárdon vagy egy budapesti kóstolón. Írjanak nekem nick névvel az info@szentgaal.hu címre, valahogy megszervezzük a dolgot. Még egy megjegyzés a végére: Soha nem írtam rosszat Vidáról, akinek nagy tisztelője vagyok. A Vylyan 2003-as Kadarkáról írtam egy rossz mondatot, de ezt visszavontam. Egyébként Vylyannak is nagy tisztelője vagyok. Tisztelttel, Kovács Tibor www.szentgaal.hu

Vitis 2006.05.26. 06:02:05

Tisztelt Kovács Tibor! Ön meglehetősen tájékozatlan! A borászatunkban bevált gyakorlat a tőkénkénti 0.5kg-os terhelés (még a fehéreknél is). A boraink 90%-a szűretlen és derítetlen, vagyis ezen borászati beavatkozásokat egyáltalában nem alkalmazzuk. A boraink ára pedig 2-5 ezer forint között mozog. SZVSZ a fogyasztót nem érdekli, hogy milyen a terhelés. Neki az a fontos, hogy a bor jó és megfizethető legyen a számára. A borászatnak fontos tudnia, hogy milyen módszereket kell alkalmazni, hogy jó bort tudjon készíteni. Éppen ezért borainkon nem is tüntetjük fel a fenti tényeket.

bortörvény 2006.05.26. 09:36:09

Érdekes gondolat, hogy elházasították volna más évjáratokhoz...??!!!

lacibor 2006.05.26. 09:57:16

így igaz | 2006.05.25. 12:37 Számomra pedig igaz: nekem az az igaz csúcspince, akinek BÁRMELYIK palackját leemelhetem a polcokról,_______Meg még ha a köszönőember szépen mosolyog és a muskátlik nem kókadoznak a virágládákban... És ezt nagyon-nagyon komolyan gondolom. Ezért azután előfordul, hogy a borokban kevésbé jártas ismerőseimnek elsősorban a szimpatikusokat ajánlom. A "csúcsok" úgyis ajánlják magukat.

kolléga 2006.05.26. 10:09:55

Kedves Kovács Tibor! Gondolom fontos volt, hogy válaszoljon a cikkre, de a hosszúra nyúlt esszében van néhány félreértés és csúsztatás,ami a laikus olvasót félrevezetheti. "minden európai bor valahol megismételhetetlen" ez olyan demagógia, mintha azt mondanánk, hogy minden újvilági bor csinált, adalékanyagokkal terhelt és egyenbor. Ettől a valóság azért jelentősen szofisztikáltabb. "..nem lesz többet.Nem próbálkozunk fél kilós terheléssel" ezzel inkább önmagát árulta el. Miért? "pont akkor lenne 2003-as időjárás (és 5 éves ültetvény)" a 2003 nagyon is vitatható évjárat és a fiatal ültetvény nem sok jót sejtet a bor időtállóságát illetően. "Borászatunkat Alain Rousse irányítja" 2003-ban is ő irányította? "ráadásul nem ütött be az elmúlt 50 év legjobb időjárása" ezt már érintettem. De élt Ön már 50 évet, hogy ezt biztosan eldönthesse? "a 4 hordóval egy gyengébb évjárat minden prémium borának színt, testet és tannint lehetett volna adni" erre már bortörvény reagált... A fentiek nem a B verziót minősítik, a bor lehet jó is meg rossz is. Csupán általában az ilyen típusú védekezés értelmetlenségéről szólnak. A kritikára én magamba nézéssel és elgondolkozással szoktam reagálni. De biztos nem vagyok jó kommunikációs szakember.

cucc 2006.05.26. 13:58:55

annyit hozzátennék, hogy VITIS-ék területei (azért írom le, mert tudtommal másik pince nem létezik, akire a leírás illene) valóban kiemelkedő, különleges hegyi dűlőkben vannak, amilyenek Szekszárdon nincsenek. A franciás dologról annyit: Dereszla nálam kb a 15-20. számú pince a tokaji hierarchiában, arról nem is beszélve, hogy más, sokkal jobb pincétől vettek bort amit ők palackoztak le, és ezzel (is) lettek híresek. Én is vörösben VITIS-ék borát venném, és ebből kb 4-5 palack sokkal jobb borra futná! 2003 pedig egy aránytalan extrém évjárat volt, ha ezt tartanánk értéknek, akkor csak szicíliai vagy chilei borokat kellene inni.

nahát! 2006.05.26. 16:17:08

Kovács Tibor egy kicsit simlisnek tűnik a hsze alapján!

Tibi! 2006.05.26. 16:41:10

Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!

etna 2006.05.27. 22:20:32

Nekem imponált Kovács Tibor hozzászólása. Érveinak nagy része pedig alapvetően ül. Továbbá tetszik, ha valaki elmondja ellenséges közegben is a magáét. A Szent Gaál borok egyébként amióta Kovács Tiborék átvették a céget minőségben nagyságrendet javultak. A Maligán vakteszten például igen jól szerepeltek - számomra ez épp garatált manipulálatlansága miatt hiteles, még akkor is, ha gyakran tesztelnek véres kezdők is. Más. Homályosítsatok fel, kik is VITISék? Csak nem a Vylyan?

vylyan-kedvelő 2006.05.28. 11:04:09

Húha. Tényleg Vylyan? Visszanéztem egy-két korábbi hozzászólást, és nagyon gáz. Remélem, legalább nem Ipacs...

vylyan-kedvelő 2006.05.28. 13:09:51

biztos? kár... ezután egy kicsit más lesz vylyant inni...

nem vylyan más borvidék 2006.05.28. 13:26:36

vylyan-kedvelő 2006.05.28. 13:53:38

na most akkor?...

sherlock 2006.05.28. 14:20:29

Ez a szép ebben a hozzászólósdiban. Mindenki olyan néven ír, amin csak akar. Négyen-öten ugyanazon, egy meg hetvenkettőn. Itt valamit kideríteni enyhén szólván is lehetetlen. Azé király ez az egész. REGISZTRÁCIÓT!

sherlock 2006.05.28. 14:26:10

Ettől persze lehet Ipacs. De nem valószínű. Szerintem inkább Mariska néni, a sarki zöldséges volt. :))

Sárfehér 2006.05.28. 15:15:29

A Szt. Gaál pincészettel előszőr úgy három éve találkoztam, lehet az négy is. Egy ismerős házaspár töltött náluk pár napot. Nagyon lelkesen jöttek vissza, és az mesélték, hogy a pincészet az 1. sz. kadarkatermelőként reklámozta magát, sőt, olyasmit is mondtak, hogy a legtöbb telepítéshes is ők adják a vesszőket (lehet, hogy barátaim értettek valamit félre?). Hoztak egy üveg 2000-es kadarkát is. Én a 2000-es Aranyfürtön keresztül ismerkedtem meg a kadarkával, az a 2000-es Szt. Gaál nem ütötte meg az előbbi szintjét. A Taklert meg pláne nem. Később megjelent a kultúra és táj (azt hiszem, így hívják) szupermarketes olcsóbor egységcímkéjű sorozatban is a 2001-es és talán 2002-es Szt. Gaál kadarka. Egyszer vettem belőle "főzni jó lesz" felkiáltással. Persze közben belekóstoltam, és nagyon meglepődtem. Benne volt ugyanis Szekszárd és a kadarka minden fűszeressége. Nem volt ugyan mérhető az igazi nagyokhoz, de visszatért tőle a pince iránti bizalmam. Azóta polcomon van a 2002-es és 2003-as kadarkájuk, az alkalmat és a megfelelő társaságot várják a kóstoláshoz.

Sárfehérnek 2006.05.28. 15:39:47

Na most ezzel mit akartál mondanil?

Sárfehér 2006.05.28. 15:51:55

Csak azt, hogy én éppen bízom a Szt. Gaál pincészetben. Persze a kérdéses bor nyilván túlárazott, és nekem sincs rá pénzem. De miért éppen nekik ne lenne szabad?

Kovács tibor vajjal a fején 2006.05.28. 17:01:56

Kovács Tibor minek szólt hozzá? Ráadásul lejáeatva magát (ha ez esetében egyáltelán lehetséges). Ha nincs miért védekezni, minek védekezni? Ilyen esetben az szokott hozzászólni, akinek vaj van a fején. Neki meg úgy tűnik van.

Sárfehérnek 2006.05.28. 17:55:58

Jószándékúan: Ne tedd!!!!

vylyan-kedvelő 2006.05.28. 18:13:20

Sherlocknak. Igazad van, de úgy érzem, ha borászok szólnak hozzá mindenféle neveken szemét módon, az a boraikat is minősíti.

vaj 2006.05.28. 18:35:12

én sok fejen jelen vagyok

Sherlock 2006.05.28. 19:26:32

Én őszintén nem hiszem, hogy ide borászok írnának. Legfeljebb kedves jóakaróik csinálnak úgy mintha.... Szóval érted.

Sherlock 2006.05.28. 19:29:36

Persze aki nevét vállalva ír (lásd: Kovács, Ráspi) az ugye egyértelmű... Úgy gondoltam, hogy név nélkül nem ír borász.

vylyan-kedvelő 2006.05.28. 20:58:40

Jah. Szerintem sem ír ide borász név nélkül. Ki lenne olyan szarházi, hogy név nélkül alázza a többi borászt? Ilyen borász biztos nincs... Hurrá!!! Megnyugodtam. Köszönöm, Sherlock. Továbbra is szívesen iszoma Vylyan borait...

nem borász 2006.05.28. 21:05:34

Idézet Vitistől! "A borászatunkban bevált gyakorlat" érdekes még Kolléga álnév

Sherlock 2006.05.28. 21:39:54

Idézet tőlem: "Legfeljebb kedves jóakaróik csinálnak úgy mintha.... ". Persze ez csak feltételezés.

vylyan-kedvelő 2006.05.28. 22:46:49

Sherlock. Igazából nem tudom, mikor beszélsz komoylan, és mikor nem. De én most komoylan mondom: már többször volt olyan érzésem, hogy sokan borászok, akik hozzászólnak név nélkül, vagyis mindeféle álnéven, minősíthetetlen stílusban. Ez szerintem illúzióromboló. Mindegy, majd igyekszem elvonatoztatni. Pláne, hogy eddig nem sok mindekiről derült ki, hogy kicsoda. Ipacs-Vitis sajnálnám, ha igaz lenne...

:) 2006.05.28. 23:11:18

Vonatozz csak el. :)

Kovács Tibor 2006.05.29. 22:09:13

Most már látom, hiba volt ide írnom. Bár mégsem, mióta ide írtam megnövekedett a B verzió-ra leadott rendelésállományunk. Úgyhogy csak minnél hangosabban kéretik verni a tamtamot:)

Valódi Kovács Tibor 2006.05.29. 22:28:47

Szép kis társaság! Nem elég, hogy borászok álnéven kutyázzák a másikat és dicsérik a saját boraikat, még a nevemben is van pofájuk írni. Nem tudom ki a becsületesebb, aki a saját nevén ír vagy aki álnéven fikázik. Néhány borászról már korábban tudtam, hogy milyen néven ír, másokról sejtettem, de ez azért elég durva volt. Szerencsére azért vannak, akik értelmesen is hozzászólnak. Végleges üdvözlettel, Kovács Tibor Ideírom az egyik mail címünket, ha valaki értelmesen akar társalogni írjon ide. adoma@vnet.hu

Kistibike! 2006.06.01. 08:44:42

Ha halgattál volna bölcs maradtál volna!

Márk 2006.06.01. 23:06:29

Hihetetlen mélyre süllyedt ez a fórum! A B-verzió életem egyik legnagyobb élménye volt. Ha valakinek van lehetősége, kóstolja meg és csak ezután mondjon véleményt! -Egyébként, nem ez a legdrágább magyar vörösbor. Tény, hogy nem olcsó, úgy, ahogy egy natúr esszencia sem az! Szerintem, a jót érdemes megfizetni!

cucc 2006.06.02. 11:26:45

natúreszencia termelési költsége kb tízszerese ennek a borénak. Ne hasonlítsuk már össze akettőt. Persze én egyiket sem venném meg, jóféle tokaji aszúkat és szárszakat vennék ennyi pénzen.

Natúr 2006.06.02. 20:22:15

Natúrfrancia az igazi, nem az esszencia!

mark 2006.06.02. 22:18:47

Kedves Cucc!Szeretném tudni,h mennyi a termelési költsége a b verziónak,és persze azt is,hogyan számoltad ki.Tényleg érdekel.Egyébként az árat a minöség,a kereslet és a kuriozitás adja nagyobb százalékban,az elöállitási költség ,bizony csak egy dolog.Természetesen megteheted,hogy nem veszel ilyen borokat,mint ahogy Chateau Petrus-t sem vesz minden ember Fr-o ban. Talán nem is Neked készitik ezeket,és ezzel hidd el nem Téged akarlak minösiteni.Ha pedig valamilyen szerencse folytán meg tudod kostolni,talán mindent megértesz.üdv.

cucc 2006.06.14. 11:41:13

az említett bor termelési költsége kb, ha valóban fél kilós volt a terhelés: hektár minőségi szőlőt termelni enyhe dombságon maximum fél millió Ft/hektár. Mondjuk 6000 tőkével számolva fél kilós terheléssel kijön nagyságrendileg 2000 palack. Ha jól emlékszem ebből a borból fele annyi volt, tehát ekkor a szőlő költsége mondjuk 300 ezer forint, kell négy barikkhordó, az négyszázezer forint, meg a palackozás költsége 300 Ft/palackkal számolva 300 ezer forint . Ezek összeadva plusz megfejelve maximum egymillió forint. Ehhez képest a 15000-es pinceárral számolva a bevétel 15 milla!!!!! Ha ez nem durva aránytalanság, teljes elszálltság, akkor semmi sem az. 15-szörös haszon magyar boron? Még a kunsági izócukros sem éri el ezt a rátát. Ne hasonlítssd már a nevezett szekszárdi pincét a Petrushöz, nagyon szánalmas! Egy pince presztízsét hosszú évek, évtizedek alatt lehet felépíteni, nem egyik pillanatról a másikra. De a Kovácsék pincéjénél szó sem lehet semmiféle presztízsről: egy igazán jó borukat sem ittam még, pedig az "olcsóbbak" is nagyon drágák. Valaki más fórumon már leírta: akkor lenne indokolható ez a horribilis ár, ha a pince korrekt, jól iható borokat hozna ki 1000 forintért, sokkal jobbakat 2-3 ezerért, 5-6 ezerért csak olyanokat, amelyek valóban különlegesek és csak jó évjáratokban készülnek, és akkor kb 5-10 év konzekvens piacépítés után egy valóban csúcsbornál talán nem keltene megbotránkozást egy ilyen ár. Kiegészítő válasz: Dél-Pannon borért eleve nem adnék ki kb 2 ezer forintért többet, Balatonon, Egerben vagy Tokajban valóban vannak különleges termőhelyi adottságok, amik számomra különlegessé tehetnek egy-egy bort. De ezt csak én gondolom így, mindenki azt vesz és annyiért, amit csak akar. De azt azért elmondanám, hogy van az országban egy pince, a Gróf Buttler Egerben, amelyik a szekszárdi földárakhoz képest nagyságrendekkel drágábban szerezte a területeit, különleges, tufás vagy mészköves részeken, 250-500 méteres magasságban,minden szőlőjüket egy kiló alatt terhelik, sokat fél kiló körül, a NAgy-Egedet vagy háti permetezővel vagy helikopterrel tudják csak megvédeni, annyira durva a lejtőszög, egy minőségi szint alatt nem hoznak ki bort (eladják tartályosan), a borok koncentráltak, tökéletesen érettek, harmónikusak, de nem túlzóak, érződik az ízükben a termőhely különlegesége, és 2500-5000 FORINTBA KERÜLNEK!