Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Dúzsi Tamás Szegzárdi Ó Vörös 2000

2006.05.26. 10:18 - alföldi merlot

Barátaim már lassan két éve noszogattak, hogy kóstoljam meg, mert náluk régóta a „ház bora”. Nekem valahogy kimaradt a Szekszárdi Rosé Király. Ittam roséját, és persze szép, de engem a rosé nem hoz lázba, ittam kékfrankosát, de én csak az agyonszelektált, simogatott, dúsidomú kékfrankosra gerjedek. Szóval, nem törtem magam, hogy közelebbi ismeretségbe kerüljek az Ó Vörössel.

Mint kiderült, hiba volt. Ez a bor abban a stratégiai fontosságú árkategóriában van ameddig a kezdő borfogyasztók bátrabb, de a borimádatba már könnyen átszédülő előőrse elmerészkedik. Ha itt szép szóval fogadják, akkor valószínűleg hosszabb tanulmányi kirándulásra indul a bor világába, ha nem, visszacsúszik az alkalmi és esetleges fogyasztók tömegébe. De 2 rugóért nem könnyű szép vöröset venni.

Az ember azt hinné, hogy elég egy jól csengő név, és már nyugodt szívvel emelhetjük le a polcról az olcsót is, hiszen ő már bizonyított, és lőréhez csak nem adja a nevét, stb. Sajnos, ez az érvelés a honi borászatoknál ritkán helytálló. Két rugó alatt (néha fölötte is) sokan csak a nevüket adják, és általában fölvásárolt (aztán komoly árréssel megterhelt) oportóval vagy gyenge/közepes kékfrankossal etetik a tapasztalatlan fogyasztót. Valójában a kevésbé ismert, de felzárkózni próbáló „derékhad” az, amely jó minőséget kínál méltányos áron. Így pl. a Dúzsi Ó Vörössel garantáltan jobban járunk, mint sok nevesebb pincészet hasonló árú borával.

A pohárba öntve, sötét, rubin színű, szép koronájú bor. Intenzív illatában pirosbogyós gyümölcsök, amit a hordós érlelés vaníliás, tejkaramellás jegyei egészítenek ki. Kóstolva kifogástalan egyensúlyt mutat szép cseresznyés-meggyes gyümölcsösséggel és árnyalatnyi vaníliás, avaros beütéssel. Nincs alkohol-attak, finomak a savak és szép, érett a tannin. A lecsengés viszonylag hosszú és örömteli.
Nem éppen archetipikus szekszárdi bor, de egy finom ízléssel megkomponált küvé, amelyben az alkotórészek (kékfrankos, merlot, cabernet) szépen összeértek. Ebben az árkategóriában alig van riválisa. Lehet, hogy már nem lesz hosszúéletű, de most best buy.
Erős 5 pont.

PS: A hőfokra érzékeny, ha melegebben kóstoljuk, megzuhan: előtérbe kerül a barrikhordó kissé émelyítő vaníliája és a lecsengésben kesernye bukkan fel.

Címkék: kóstolás

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4812800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sárfehér, aki Szekszárd- és Somlórajongó 2006.05.26. 11:55:33

Igen! Duzsi Tamás nem csak rozékirály. Kóstoljátok meg a kadarkáját is.

csocsi 2006.05.26. 13:43:48

2 rugóért vegyél gr Buttler cabsav 2004-est, az bor!

Félédes Zweigelt 2006.05.26. 13:46:31

Miért nem éppen archetipikus szekszárdi bor egy kb 50% kékfrankos alapú cuvée, amit merlot-val és cabernet-vel támogatnak meg? Egyből archetipikus lenne, sőt, par excellence szekszárdi, ha a mester bikavérnek nevezte volna (mert végülis az). Csak hát nem nevezte annak, mert úgy gondolja, hogy az utóbbi évtizedek és a jelen tömegtermelői eléggé lejáratták a márkanevet. (Ugyígy persze egy bordói cuvée vagy egy shiraz-merlot meg tipikus egri bor tud lenni ha éppen bikavérnek nevezzük...) Dúzsinak egyébként a kékfrankos válogatásai (1999, 2000, talán még lehet kapni) is nagyon jó vételek, ugyanebben az árkategóriában. Aki meg igazán nagyon nagyot akar inni vicces évjáratból, az próbálja meg a 2001-es (!) CF-ját. A fehér szekszárdikumok kedvelőinek pedig a fürtikét ajánlom: ezerfürtűről van szó, amennyire tudom, nem sokan utaznak benne (én csak Vesztergombiékról tudok).

A Anti 2006.05.26. 14:07:11

Vicces, hogy tegnap este pont ezt a bort ittam, ma meg idenézek oszt ez fogad. Nem szeretem a savas borokat, de ennek, bár inkább sav mint tannin hangsúlyos volt, egyátalán nem bántottak az ízei. Étel mellé is kitűnően muzsikált, de aztán is itatta magát. Olyannyira, hogy csak anyósom kapott belőle másfél decit, a többi mind engem hevített. Kedves élmény volt, máskor is lesz még!

gold 2006.05.26. 16:45:31

Vegyetek 1590 forintért Monarchia Egri Red-et! Az a Király! Az aranytőkén aranyérmet kapott!!!

eF 2006.05.26. 18:12:11

sőt, Tóth István (alap) Egri Bikavér 2002, 1390-ért a Sparban!

CSOCSINAK 2006.05.26. 18:14:54

Hol lehet kapni Gr. Buttlerék borait (pl. ezt a kétezres Cab.sauv-t)?

dúzsifan 2006.05.26. 19:04:36

Hát, hogy őszinte legyek tényleg jó a Buttler cabsav, de a cikk nem erről szól. Inkább beszéljünk Dúzsiról, akinek egész jó kis borai vannak. Az Óvöröse is jó, ár-érték aránya remek. Én is ajánlom. A Monarchia Red viszont ha rajtam múlik, a polcon marad. :) Üdv

korona 2006.05.26. 22:18:44

Vegyetek Dúzsi szegzárdi óvöröst, az a királyfi!

csocsinak-nak 2006.05.26. 22:31:30

Zwack bor és párlat szaküzlet, Bp. IX. ker. Dandár u. 1.

Buttler 2006.05.26. 23:24:37

A mi boraink igen jók. Gerilla marketing rulez!

Hága Balázs 2006.05.27. 11:38:04

Nem csak a roséja tsászár, hanem a Kadarkája (hűű) és a Cabernet Franc Barrique-ja is (whoááá). ;)

csocsinak-nak-nak 2006.05.27. 17:50:46

köszi. eF

eF 2006.05.27. 17:51:38

hogy Buttlerék minden gyanú fölött álljanak

py 2006.05.27. 20:44:31

Dúzsi 2002-es Szegzárdi Kékfrankos Válogatását nem kóstolta valaki? 1818-ért hirdetik a Bortársaságnál (törzsvásárlóival). Szerintem a 2000 Ft alatti kategória királya a St. Andrea Merlot 2003-as volt, amíg ki nem futott. Ha pedig Szekszárd, akkor Vida Péter. Riszpekt.

Hága Balázs 2006.05.28. 16:16:48

Ízlések és pofonok...:)

py 2006.05.28. 21:49:05

Vidát hangsúlyozottan nem Dúzsi helyett, hanem mellett javaslom... A KF válogatás iránt pedig csak szerényen érdeklődöm, hátha valakinek volt már szerencséje hozzá.

H-00091 2006.05.28. 22:04:16

Imho Dúzsi 2000-es sauvignonja (szegzardi) is árértékkirály volt. Nem ittam egy éve, de tavaly még fölvette a versenyt a nyolc-tízezres csúcsvörösökkel simán. (Az is kétezer körül volt, ha jól emlékezem. Na jó, legyen három.) Szerintem nem lehet az abszolút kategória éremesélyesei között emlegetni Dúzsit, de időnként nagyon elsül a keze.

muton-rocsild 2006.05.28. 22:09:17

egyebkent mar az is szep, hogy egy also-kozepkategias - marmint arban az - bor hat ev utan teljesen jo. ennyi ido alatt a mi draga topvorosboraink (gerek, bockok, tiffanok) is mexoktak adni magukat. nem beszelve egy-ket 5-6000 forintos 2003-as vorosrol, ami mar most ihatatlan. duzsi tisztesseges iparos.

Pumalyos 2006.05.28. 22:22:56

Vida KF 2003-as válogatása gyönyörű! Május végéig még elő lehet jegyezni a mesternél.

Franc: 2006.05.30. 12:22:30

Fészkes fene!

Robert Parker 2006.05.30. 12:24:29

Kékoportugieser a nyerő!

A FAN- 2006.05.30. 12:26:05

He is good-looking and he has a very good taste!

Hegyaljai 2006.05.30. 12:27:34

Tokalyi Aszú

Tullius 2006.05.30. 16:37:36

Az írásmódhoz gartulálok! (Vagy ez valami harmadrangú vicc akar lenni?)

tokalyi viktor 2006.05.31. 19:32:05

Ne hülyéskedj, Tullius.

2006.06.01. 12:33:29

Barátom te beteg vagy.

péhorvárd 2006.06.02. 17:56:56

Ellenállhatalan homor, és ráadásul nagyon eredeti is.

Flinter 2006.06.07. 11:24:45

Csak annyit tennék hozzá, hogy most szombaton a Dúzsinál pinceáron a 2003-as Óvörösnek 2250,- volt palackja - igy nem gondolnám, hogy a 2000-es évjárat ára 2-essel kezdödne...

py 2006.06.07. 16:00:56

Pedig de. A Bortársaságnál mostanáig ezerkilencszázvalamennyiért lehetett hozzájutni, az évjáratváltással pedig megérkezett ugyancsak ezerkilencszázvalamennyiért a 2003-as. Nem akarlak elkeseríteni, de szintén náluk júniusban akciósan 1683-ért kaphatni 2003-as Óvöröst. A BT által forgalmazott borok esetében nem árt tisztában lenni a pinceárral, mert gyakran akción kívül is olcsóbb náluk, mint a termelőnél, főleg ha törzsvásárlóival tudja venni az ember. Csak egy példa: Gere Kopár, CabSauv barrique náluk olcsóbb, a 2003-as Gere Kékfrankos Prestige-t viszont valamiért nem forgalmazzák, azt érdemes a helyszínen venni (ott 3500, mire Pestre "felér", 4500-4900 lesz).

py 2006.06.07. 16:09:20

Életszerűbb példa (pásti embör ritkán jut el Villányba): az etyeki Pincefesztiválon (vagy inkább a Kezeslábos lehetett, ki tudja) bekukkantottunk a Kúriához, hátha kedvezően mérik a Pinot-t. Ám kiderült, hogy azt is barátságosabb áron szerezheti be az ember a nevezett forgalmazónál, mint Budapest szőlőskertjében. Ha pedig várt egy kicsit (decemberig, akkor mégis a Kezeslábos volt), akkor, mit ad Isten, épp Pinot-k voltak akciósan, ami még szimpatikusabb árakkal járt. Úgyhogy a termelőnél vásárlás sokszor csak a "támogasd a termelőt, ne (csak) a fránya kereskedőt!" mozgalom erősítését szolgálja, nem pedig a pénztárca kímélését.

Flinter 2006.06.08. 20:55:11

1. Szomorú történet - 1.a - mert szekszárdi vagyok 1.b - mert ennyire becsüli a gazda a betévedö "gyanutlan" vendéget 1.c - mert ha a BT ennyiért adja, akkor vajon mennyi lehet az átadási ára...? Mondjuk 1000 + FA? 2. Amugy meg mindenki másnak/általában jó hir - aki pincében akar inni (="luxus":) az fizesse is meg :)

py 2006.06.08. 23:16:17

Ezzel nem akartam a gazdák hitelét rontani; nem tudom pontosan, milyen tényezők állnak a pincebeli árképzés mögött. Hisz' a gazda is bevételre akar szert tenni, teljesen érthető módon, a BT-hoz hasonló nagyobb halak pedig talán könnyebben megtehetik, hogy bedobnak a köztudatba akciós tételeket, és másokon visszanyerik, amit azon "vesztenek". Valószínűleg a termelők is az átlag (reális) kiskereskedelmi árat célozzák be, aztán vagy egy kicsit alá, vagy egy kicsit fölé sikerül pozícionálniuk. Érdekes példa az e lapon már említett Vida KF válogatás, amit hordómintaként volt szerencsém kóstolni, és mondhatom, kirobbanó formában volt; ezt május végéig 2500 Ft-ért lehetett előjegyezni nála. Pedig csúcsbor gyanús a dolog, ha nem viseli meg a palackozás. Úgyhogy összetett kérdés ez, hozzászólhatna valaki, aki jobban belelát a dologba.

py 2006.06.08. 23:25:45

Még annyit hozzátennék, hogy azért a pincelátogatás "luxusát" ne vonjuk meg magunktól! Mert lehet otthon (akár ügyesen beszerzett) borokat iszogatni, de ez nem adja vissza a termelővel való személyes találkozást, a bor természetes környezetének megismerését, a kóstolóhely hangulatát etc. És persze a szerényebb pénztárcával "megáldott" borkedvelő nehezen tud olyan fáintos kis borsorokat produkálni magának, mint amire egy-egy pincében van lehetőség. A nagy borok is sokszor jobban érvényesülnek egy jól felépített kóstoló sorban. Úgyhogy jöjjön csak a luxus; legfeljebb ha vásárlásra kerül sor, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit érdemes a helyszínen venni és mit nem.

Ernő 2006.06.09. 12:36:46

A Duzsi borok messze a legjobb ár-érték aréánnyal rendelkeznek, de biztosak lehettek benne, hogy a b. CF. a legjobb a pincéjéből, mellesleg párizsból aranyat hozott. Igyekezzetek, mert mire rákerül a palackra az érem el is fogy a készlet!!!

py 2006.06.09. 17:32:12

Nem akarok a sokat emlegetett forgalmazó inkognitós reklámarcának látszani, de júniusban az Ernő által emlegetett bor is 15% kedvezménnyel szerezhető be náluk. Csak az a kár, hogy per pillanat így se fér bele a családi büdzsébe (pedig csak 4 ezrest kellene pengetni érte). Vagyis beleférne, de ennyiért már inkább megyek Dúzsihoz kóstolni...