Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Mélytoszkán evolúció

2006.06.15. 15:02 - alföldi merlot

Most érdemes Toszkánába menni. Egyrészt a soros brunello évjárat, 2001, alkonyisan szólva "ígéretes", másrészt a soros rosso évjárat, 2004, szintén az, harmadrészt, a brunellóra két szűk esztendő jön. Itthon pedig egy undok, borongós nyár leselkedik ránk, ha hihetünk az időjósoknak.

A 2001-es évjárat chiantiként már bizonyított, de a sangiovese kvintesszenciájának számító brunellók csak idén tavasszal kerültek piacra. Az eredetvédelmi rendszer szerint egy brunello öt évesnél fiatalabban nem kerülhet forgalomba, és ebből legalább két évet tölgyfa hordóban kell tölteniük.

Természetesen Montalcinoban is dúl a harc a konzervatívok és a modernisták között. A modernizmus itt némi egyszerűsítéssel a korábbi fogyaszthatóságot, a kis tölgyfahordós érlelést és a gyümölcsösség kidomborítását jelenti. Tullio Scrivani barátom, aki Montalcino második legnagyobb kereskedését viszi testközelből figyelheti immár több mint két évtizede a két párt csatározását, és ő mindig is a hagyományra és a terroirra szavazott. Ám most mintha a határok finom átrajzolása volna érzékelhető. És nem csak nála. James Suckling, a Wine Spectator körzeti megbízottja évek óta elvtelenül nyomja az amerikai érdekeltségű és döntően az amerikai ízlésnek dolgozó borászatokat. Nála szinte mindig a Banfi és a Frescobaldi a legjobb brunello-termelő. Idén nem. Sőt, miután bejelentette, hogy szerinte az évjárat a remek 99-esnél is szebb, a Valdicava normál brunellóját 98 ponttal dobta meg. A Siro Pacenti és a Casanova di Neri 97 pontot kapott. Nagy általánosságban a 2001-es normál brunellók magasabb pontszámokat kapnak, mint a 99-es riservák (és feleannyiba kerülnek). A Valdicava valahol félúton áll a hagyománytisztelők és az újítók között, míg Siro Pacenti és a Casanova di Neri egyértelműen újdondász. Suckling nemrégiben önálló cikkben harangozta be, hogy az új évezred stiláris váltást és minőségi ugrást hozott Montalcinoban. Szerinte a jelentős előrelépés a szőlőmunka és a feldolgozási fegyelem javulásának közös következménye. Az általa kóstolt több mint száz brunello 80 százalékát legalább 90 pontosra értékelte. Nos, Tullio Scrivani ezúttal nagyjából egyetért Szopós Jakab értékelésével, legalábbis, ami az éllovasokat illeti. A jelek szerint a modernisták visszanyesték a vadhajtásokat, és egy olyan brunello stílust alakítottak ki, ami még az ortodox szíveket is képes meglágyítani. A hagyománytisztelők pedig fölvették a kesztyűt, és a kis lépések taktikáját követve hasznosítják az újítók arra érdemesnek tartott meterfogásait.

Jancis Robinson mintha Sucklingot akarná cáfolni; alaposan elveri a port a brunellistákon. 2001 szerinte is kitűnő évjárat, de ehhez képest elkeserítően magasnak találja az elbaltázott, agyonbarrikolt, fajtaidegen brunellok arányát. Látszólag a hagyományt félti, de a tockosok kiosztása után a konkrét kóstolási jegyzetekben meglepően jól szerepelnek a „jó modernisták”. Értékelésének hitelét némileg aláássa, hogy ő kisebb mintából dolgozott, és a borokat egy londoni bemutatón kóstolta. Neki nem tetszett a Valdicava, de azért nem nagyon pontozta le (16.5+) (a kóstjegy eléggé zavaros) és a Siro Pacenti sem (16). Mintha példát akarna statuálni. (Alig várom, hogy igazságot tehessek.)

A Decanter szakírója, Stephen Brook viszont osztja Suckling derűlátását. Szerinte az általános színvonal nagyon magas, a jobb birtokoknál fehér holló a túlextraktált, füves vagy kiegyensúlyozatlan bor. A stílusbéli különbségeket viszont igen nagynak látja: a spektrum egyik végén az elegáns, intenzív illatú brunellók, a másikon a szuper dús, mélyen strukturáltak. A közös metszet Sucklinggal és Tullio Scrivanival az ötcsillagos Casanova di Neri és a Fuligni, Jancis Robinsonnal pedig a Ciacci Piccolomini.

A helyieknek mindig igazuk van, ezért álljon itt Tullio saját listája:

Drága, de remek:

Fuligni, Siro Pacenti, Valdicava, Casanova di Neri Tenuta Nuova, Costanti, Antinori Pian delle Vigne

Remek és nem drága:

Lisini, Casanova di Neri, Nardi, La Fuga, Il Poggione, Canalicchio di Sopra, Fattoi, la Fornacina

Rosso di Montalcino 2004

A 2001-es remek évjárat után két randa év következett. 2002 esős, 2003 katlanforró volt. 2004 viszont ötcsillagosnak ígérkezik a Brunello Consorzio szerint, és ezt állítólag a Rosso di Montalcinok (és a Chianti Classicok) is alátámasztják. Tullio szerint ez azonban csak azokra igaz, akik tisztelettel bánnak a Rossoval, és nem afféle Brunello-selejtként kezelik. Szerinte a 2004-es Rossok java:

Hagyománytisztelők: Giulio Salvioni, Lisini, Costanti

Modernisták:
Siro Pacenti, Tenute Nardi, Piancornello

(Mi most akkor elporzunk a helyszínre, hogy kiderítsük, kinek van igaza. Akinek kedvet csináltunk, itt keressen szállást: www.tuscany.net (mi a falusi turizmusra szavaztunk).)

Címkék: szemleszerű

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr8612785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyanoir 2006.06.15. 15:46:08

Van egy 98-as Argiano és egy 99-es Banfi Brunellom,kóstolta-e már valaki?Érdemes őket még tartogatni?

Tullius 2006.06.15. 15:58:26

Szerintem nem, tedd le őket az ajtóm előtt! :)

hüje vagy Tullius 2006.06.15. 17:20:46

Hülyéskedős Pali 2006.06.15. 19:59:43

Nem én voltam, Tullius.

gum 2006.06.15. 21:53:04

sanyanoir: idd meg mindkettőt, ne várasd őket!

Tullius 2006.06.16. 09:38:52

A 21.12-es sem én voltam. Én akkor már alszom...

Tullius 2006.06.16. 13:06:33

Én sem én voltam, de kivagyok!

csega 2006.06.16. 13:25:26

Teljesen "beszomjaztam" Toszkánára a cikk alapján! Most mégis gyorsan indulok a közeli tengerhez és Babicba, Dingacba, Vugavaba, Farosba, Ivan Koladba fojtom világfájdalmam inkább. :-) A ggt legyen Veletek!

lacibor 2006.06.16. 17:03:16

gamma glutamyl transpeptidase? Köössz!:-)

pinofan 2006.06.20. 19:10:09

Elvonókurára mentek a Tisztelt Alkoholisták? Már 5 napja szomjazunk!

jólértesült 2006.06.20. 22:27:56

pinofan: Szomjazik akinek három anyja van! :-)))) A hírek szerint, a Művelt Alkoholisták azért ennyire csendesek, mert találtak a Kaló Imrénél egy vörösbort, ami már 1965-óta érik egy 10-literes hordóban! (A hordó mozog, tehát életjeleket ad!) A szőlőfajtára, amiből a bor készült, már maga a mester sem emlékszik, de letette a nagyesküt, hogy a bort jelenleg annyira fiatalnak érzi, hogy csak 2023 környékén fogja palackba tölteni és talán csak 2049-ben kerül majd "forgalomba"... Annyira "finomra" érlelt lesz a bor, hogy szitán keresztül rétesre szórva fogják majd fogyasztni a kiváltságosak! Egy bizonyos "Yoda" nevű illető állítólag már vételi szándékot jelentett be a "borra", mondván: "időm az van bőségesen"! :-)))))))

hehe te barom most örülsz? 2006.06.20. 23:07:42

mindenki 2006.06.21. 10:56:40

új cikkeket akar(unk)ok!!!!

Roberto 2006.06.21. 13:19:08

Fotballvébét néznek, és sört isznak...

dinho 2006.06.21. 14:28:34

jólértesült: nézzél inkább te is vébét, a leírt poén meg már régi, anno Ráspi kapcsán valaki ütősebben megírta kb ugyanezt, amúgy meg elég szánalmas irígység lehet az alapja az ilyen frusztrált írásoknak. Nézzél tükörbe inkább.

malbex 2006.06.21. 15:21:58

kar h raspi kapcsan is jolertesult nikken irta meg valaki ugyanezt

malbex 2006.06.21. 15:23:04

ja meg nem artana megnezni az utolso, zarojeles mondatot. az alkoholistak elhuztak toszkanaba borturistaskodni

xixix 2006.06.21. 18:22:31

Na ha hazatérnek, olvashatjuk majd, hogy mennyire fantasztikusan-nagyszerűen-utánozhatatlanul-csodálatosak az olasz borok...

dinhonak 2006.06.21. 18:33:30

dinho-spanyolul köcsögöt jelent....?

Timi 2006.06.21. 19:03:53

dinho: ki és miért lenne irígy a Kalóra? Szegényt csak sajnálni lehet!

Kaló Imre 2006.06.21. 20:39:58

Barátaim! A MA értékrendjével nem biztos, hogy tudok azonosulni!

pedig ők ajnározzák Önt! 2006.06.21. 20:51:21

eF 2006.06.21. 20:52:20

POSTOT, KENYERET!

gyuszi 2006.06.21. 21:01:30

eF: kenyér van, gyere lakmározzunk! :)

malbex 2006.06.21. 21:11:20

Kaló Imre: valószínűleg Ön nem csak az MA, de egyetlen földi halandó értékrendjével sem képes azonosulni! Tervezi, hogy esetleg bort is fog készíteni egyszer az életben?

csak óvatosan! 2006.06.21. 22:22:26

Kalót a Wine Spectator a napokban a világ 10 legjobb borásza közé választotta be!!!

Ügyeletes 2006.06.21. 22:32:15

A Kaló még a pincéjében kóstoltatja a borait,úgy a negyvenedik környékén járva. A vendégei fejében már átalakulóban az "értékrendek". Nem az ő szelleme kufircol az MA-n. Én is letiltom magamat rólatok, mert még leszoktattok a borról. Ajó egriről.

Kaló Imre 2006.06.22. 08:33:00

Belőletek csak a pénz hatalma beszél!

dinho 2006.06.22. 11:43:02

ennyi üresfejű barmot egy fórumban még nem láttam. Igyatok inkább kólát, az való nektek igazából!

Kóla Imre 2006.06.22. 15:10:17

Nálam a kóla már 5 éve pezseg a hordóban. Jövőre lepalackozom!

Kóla Imre 2006.06.22. 15:10:19

Nálam a kóla már 5 éve pezseg a hordóban. Jövőre lepalackozom!

Fanta mondja 2006.06.22. 15:14:59

Ugyanmán minek kapkodni!

speci 2006.06.22. 23:00:28

A hat évig érlelt kólához -fele arányban- 19 évig érlelt "róna narancsot" keverjetek, igazi muzeális küvét nyertek!

72 hónapig ászkolt 2006.06.22. 23:48:34

speci: ha ilyen hosszú ideig érlelt cuccokat keverünk össze, akkor a végeredményként kapott ital, feltétlenül annyira jó lesz? Vagy néhol a legendásan hosszú érlelési idő eredményezi a legendás italokat?

dinho tinónak 2006.06.22. 23:52:22

Te meg igyál gumibogyószörpöt! Az is ritka és legendás!

Ügyeletes 2006.06.23. 21:18:41

A Kaló még azóta is a pincéjében kóstoltatja a borait, de most már úgy a 240. környékén járva. Vendégei fejében már teljesen átalakultak az értékrendek. Ketten meg is tértek... A csúcsot az 1891-es cabernet sauvignon viszi. (Eddig.) A bor még mindig nincs lepalackozva, és még mindig rakoncátlan ifjoncnak tekinthető. Lepalackozva kb. 56-67 év múlva lesz és a mester úgy jó 830 év potenciált érez ki a borból! A címkén nem lesz feltüntetve a szőlőfajta, az egyik leghosszabb életű fáról lesz elnevezve: "ginkbo biloba". Az "élő kövület"-nek is nevezik ezt a fát, mivel több mint ezer éves példányai is ismeretesek! Úgy legyen!

Hetes 2006.06.24. 06:16:53

Felháborító, hogy milyen gátlástalan módon írogatsz itt! A mester jelenleg a 830. palack környékén kóstoltat és a CS-ból 240 év potenciált vár.

20 eurós jó bor 2006.06.24. 09:31:30

San Antonióban jártam tavaly és ebben a kis faluban rátaláltam egy kis családi borospincére. A borászt Flavio Fanettinek hívják. A borai pedig isteniek és az áruk is megfizethető a 2003 Brunellot 20 euróért mérte. próbáljátok ki! Ráadásul a településen van egy szerzetes rend és egy csodaszép templom.

hot dog 2006.06.24. 23:38:44

mellé melyik Kaló bort ajánljátok?

Matuzsálem 2006.06.25. 10:29:09

Bármelyik nagyon jó, de melyik hot-dog áll el 60-70 évig....?!

2006.06.25. 21:54:27

Már 10 napja nem művelnek semmit itt a Művelt Alkoholisták!

Hála az égnek! 2006.06.25. 23:02:11

2003-as Brunello még nem lehet a piacon 2006.06.25. 23:13:00

Roberto 2006.06.26. 10:24:24

Legalább kiírnák, hogy nyári szünet, és mindenki igyon sört meg kannásbort...

Szentesi József 2006.07.06. 00:07:30

A Maligánban nem lehet sört kapni!