Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Vár a viona

2006.07.13. 18:02 - Húzós Tannin

Körtvély és fa. Chardonnay helyett háztáji viognier Gál Tibor nyomdokain. Izgalmasabbnak tűnik, mint bármely más szekszárdi fehér. A lányok nagyon szeretik.

A viona jó név, ha Heimann találta ki, ha nem: nem kell bajlódni az idegenszerű vijonyé alakkal. Meg azért sem viognier ez a viognier, mert egy kis chardonnay is van benne. Az első évjáratában, 2004-ben még több volt, 2005-ben már alig ötszázaléknyi, tehát törvény szerint fajtiszta viognier-nek is nevezhették volna. Nem rendes cuvée ez egyébként, a két fajtát összeszüretelték, végig együtt dolgozták föl, tehát nem két bor házasításáról van szó, viszont nagyszerűen reprezentálja azt a folyamatot, ahogy Heimannéknál a viognier fölváltja szépen a chardonnay-t.

Mint a szekszárdiak többsége, Heimann is csak háztájiban tart fehéret a vörösök mellett. Nem sikerült még olyan fehér fajtát találni, amely nagyot alakítana a vörös löszön (az aktív mészről és a holocén löszvályogról nem beszélve). A chardonnay világdivatjából persze Szekszárd sem maradt ki, sőt, nagyon sokan vélték ebben a fajtában megtalálni az eladható fehéret. A divat azóta alábbhagyott, sőt; Heimannék meg nem bírtak kibékülni azzal az erőtlen, halovány chardonnay-vel, inkább szóltak Gál Tibornak, hogy segítsen valami paszentosabb fehérfajtát keresni. Gál sokat segített sokaknak, az egyetlen jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező magyar borászként sokkal többet tudott fajtákról, klónokról, talajtípusokról, és a tapasztalatait szívesen meg is osztotta. Talajelemeztek, klímáztak, kalkuláltak, és azt dobta a gép, hogy viognier. Ezt a rhone-völgyi fajtát maga Gál próbálta először Magyarországon. (Heimann elmélete szerint egyébként lehetséges, hogy a viognier azonos a szerémi zöld nevű klasszikus magyar fajtával. Az elmélet alapja egy Wine Spectator-cikk, amely szerint a Rhone mentén "magyar zöldként" is emlegetik a fajtát.)

Nőies karakterű bor, tapasztalatom szerint gyorsulnak is rá a bögrék

Persze, lehet, hogy a háttér-információk beeszik magukat a tudat alá, de amikor először kóstoltam a bort, arra gondoltam, hogy nagyon gálos. A sok fa miatt nyilván; Gál Tibor barrique-chardonnay-iban volt ennyi fa.

A Heimann Vionában tehát van fa, rengeteg. Már barrique-ban erjedt, meg-megbattonázsolva – a finomseprő jól seper –, aztán gyorsan át acélba, hogy megmaradjanak a körtés gyümölcsaromák.

Illatban azért zavar engemet egy agresszív savanyúcukor a vulgáris tuttifruttijával, meg az édessel, és ízben is ott van aztán, szerencsére a nagy savak jönnek, meg a szép, sűrű olajos struktúra, és elfelejtjük gyorsan. Hosszabb levegőztetéssel mérséklődik a savanyúcukor. Jól komponált bor ez, egyébként, megvannak az arányok, nem billen sav felé, nem billen alkohol felé (12,75%), az édesség (nem maradékcukor) nagyon fogyasztóbarátan vigyorog, aztán kis pörköléses cucc, a fák, és a vezető körtés gyümölcs. Nőies karakterű bor, tapasztalatom szerint gyorsulnak is rá a bögrék (bár nagy testű és nem savszegény).

Az eléggé biztosnak tűnik, hogy érdemes volt lecserélni a chardonnay-t, és az is, hogy a viognier-ben volnának még lehetőségek. Ennyi izgalom kevés szekszárdi fehérbe szorult, na.

Rozmaringos báránysülthöz próbáltam: hibátlan. És még az üveg is szép, jól eltalált címkével, kapszulával.

5 pont.

Címkék: kóstolás

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2012768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jadviga 2006.07.13. 19:18:00

bogrek??? szegyen gyalazat!!!

Csite, aki Jabba 2006.07.13. 19:43:53

Kóstolás előtt megnyalogattam az előzőleg rendesen besózott, fáradtolajban megáztatott és megfelelő hőmérsékleten szervírozott rozsdás használt vascsöveket, ügyelve arra, hogy nehogy vízcsövek, hanem gázcsövek legyenek, mert azoknak más az aromája. Ezzel a kis segítséggel, sok-sok rejtőzködő másodlagos aromát sikerült felfedeznem ebben a borban. Bár, ha jobban belegondolok, tulajdonképpen mindegyik bornál működik ez...

Tallian Hedvig 2006.07.13. 19:50:45

namostmareleg!!!

bortengri 2006.07.13. 21:30:06

Nem Heimanné a viognier=szerémi elmélet, hanem Szeremleyé, ő amiatt képzeli ezt, mert egy rhone-i legenda szerint Probus császár honosította meg náluk a fajtát, aki a Szerémség szülötte. A történet több sebből vérzik(nekem van egy sor friss oltású szerémim, alaktanilag nem hasonlítanak különösebben), de lehet, hogy van benne vmi... Más: nem osztott és szorzott különösebben senki, a viognier világszerte elterjedt fajta, sőt! lecsengett divat, nálunk meg csak most indul hódító útjára, mint ahogy ezt korábban a syrah tette...mindenesetre szép minőségre képes a viognier, érdemes próbálkozni vele, de ne csináljunk újabb chardonnay-t, akkor már inkább a szerémihez nyúljunk, őshazájából sajnos majdnem véglegesen eltűnt...

bortengri 2006.07.13. 21:32:18

Íme egy kép, amit korábban a szerémiről készítettem, össze lehet vetni a gugli vagy tízezer viognier képével: http://www.flickr.com/photos/36809325@N00/4101967/

eF 2006.07.13. 23:26:22

pont azért rendes cuvée, mert egybeszüretelték!!!

értetlenke 2006.07.14. 07:50:09

"egyetlen jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező magyar borász" hmmmm . . . . tény, hogy olyan sokan nincsenek akik kitekintenek, és tájékozódnak fajtákról, klónokról, etc - de szerencsére van még néhány borászunk aki az országhatáron túl is lát.

b 2006.07.14. 10:24:28

Bországgyűltem amikor kóstoltam, nagyon tetszett lazító borként (rálazítani a vörösökre a nyelvem), ellenben az árára nem emlékszem. Mert szép bor, korrekt kis bor de az ára könnyen lecsaphatja....bár Heimannék soha nem a piszok drága boraikról voltak ismertek....:-) Mellesleg a címke tényleg szép.....bár mostanában azt lehet mondani, hogy minden borászunk kezd rátalálni a maga boroscimkés rajzolójára...

xxx 2006.07.14. 11:10:21

Pont tegnap kóstoltuk, a körte abszolút meghatározó, viszont nekünk egy icipicit savhiányosnak tünt (nem hiba vagy zavaró vagy ilyesmi), de lehet csak azért, mert előtte egy Légli Jánoshegyi Sauv. B ittunk, ami gyönyörü savakkal rendelkezik, és sokkal elegánsabb is. Mindenesetre elég érdekes és finom, érdemes kipróbálni. A Léglit meg pláne, főleg aki nem harsogó, ellenben tartalmas S.Blancokat szereti.

ha már 2006.07.14. 22:35:01

Gál Tibor chardonnay... Egy barátom azt mesélte, hogy a 2004-es volt eddig a legjobb!!!

menjetek a fenebe, nem az alkoholistak 2006.07.16. 20:35:19

nehezen turom ha visszelnek a nevemmel, a cikk informativ es tetszik ahogy azt megszoktuk tannintol

lackó 2006.07.16. 22:00:40

Jó cikk...ellenben, se nem Heimann, se nem Szeremley a viognier=szerémi zöld változat, hanem Bussy dokié. Legjobb tudomásom szerint. De mintha ők amúgy is jól ismernék egymást. Ha jól emlékszem. Vagy nem azért iszunk, hogy emlékezzünk? A Viona pedig szép bor, bár a cikkben hát...szóval..nemtom. Ez a Gál-Heimman féle "adjámá' egy jófajtát" bratyizás nekme nem tetszik. Árban amúgy nem vészes, valaki informálja a többieket, de én 1700-2000 körül tudom.

morc 2006.07.17. 13:16:01

A bort kb. egy hónapja kóstoltam: körtés jegyeket nem igazán fedeztem fel, nekem inkább kicsit csípős-karcos köszmétés ízek rémlenek. (Báránysülthöz amúgy valóban remek párosítás lehet.) Úgy összességében, nálam az "érdekes" kategóriába került: nem bántam meg, hogy kipróbáltam, de nem is rohantam vissza a boltba egy újabb palackért.

XXXL 2006.07.23. 19:49:47

Ha kritika jogos, akkor jogos. Hát kérem Gál Tibi hivatkozott egy cikkre, ahol a Viogniert a franciák állítólag magyar zöldnek emlegetik. Utánakerestem a Google-on, és a Wine Enthusiast 2003 júniusi számában Steve Heimoff írt egy cikket "Do you know the way to Viognier?" címmel. A cikkben a Viogniert egy szüreti mennyiségi rangsorban "en par with Green Hungarian" összefüggésben említi. Ez jó magyarban egymás mellettiséget jelent, és nem eredet rokonságot. Egy illúzióval szegényebbek lettünk, és viszont egy téveszmével talán kevesebbek. Azért ne becsüljétek le az új fajtákkal való kísérletezést, mert ez viszi előre a dolgokat. A Heimann Családi Birtok ad otthont egyébiránt az ország jelenlegi legnagyobb Kadarka újraélesztési kísérletének, tehát a régi megbecsülésében is élen próbál járni. Borbarátsággal...

HSZ 2006.07.24. 08:37:17

Kedves XXXL! Ha már kadarka és újraélesztés, ne feledkezzünk meg Szentesi Józsi munkásságáról sem!