Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea I

2006.07.14. 11:38 - alföldi merlot

Nemrégiben egy mélymagyar barátom a jelenlétemben szerelmi vallomást tett az orientális fajtáknak. A kadarkával ölelkezni és hemperegni akart, az azonban kiesett, hogy az olaszrizlinggel milyen pajzán tervei voltak. Nekem minden fehér új, és a rajnai magasztalása és az olasz rezignált eltűrése után egyre meglepőbben tapasztalom, hogy én igenis szeretem ezt a ránk szabott rizlinget. Ezért elhatároztam, hogy belső használatra fölvázolok egy térképet a jelenleg piacon lévő ismertebb és elismertebb rizlingekről, majd meglátjuk meddig hajt a kíváncsiság.

Laposáék egy ritka faj képviselői: terroir-faggatók és kézmívesek, boraik ugyanakkor széles körben hozzáférhetőek és megfizethetőek. Marketinger argoban: a tudatos választó választása. Laposa József hegy-, pince- és szőlőkutató, számtalan könyv, cikk és tanulmány szerzője, és szinte minden hazai boros magazin külső munkatársa. Idővel szisztematikus birtoképítésre adta a fejét, és ma már némi túlzással elmondható, hogy ahol bazalt van, ott Laposa is. A 6,5 ha termőterületen négy bazaltkúp osztozik: Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy és a Somló. Rokonszenves történet, rokonszenves szemlélet, rokonszenves borok.

2004-es Laposa borról második alkalommal írok, és részben, sajnos, ismételni fogom magam.

Bazaltbor Szent György-hegyi Rizling 2004
A terroirtudósok által felállított hierarchiát megfricskázva egyesek azt állítják, hogy Laposáék Szent György-hegyije fölülmúlja a Somlaijukat. Megint mások szerint hierarchia rulez, és jobb a somlai.

Lelkigyakorlat hiperszenzitív aszketikus esztétáknak

Már megint egy akvarell. Minden megvan, de annyira halványan, hogy a részleteket alig lehet kivenni. Illatában citrus, fű, agyag, mandula, ahogy melegszik a pohárban, egyre gyümölcsösebb (talán mangó?) és ásványosabb lesz. Kóstolva selymes, élénksavú, a kortyban agyagos, virágos jegyek. De nem túl selymes, nem túl élénksavú, nem túl agyagos és a lecsengés sem túl hosszú. Viszont csontszáraz.
Tehetséges, de szerény. Szerényebb, mint tehetséges. Az antikarrierista, aki remekül titkolja az erényeit. Lelkigyakorlat hiperszenzitív aszketikus esztétáknak (vagy azoknak, akik tudni szeretnék, milyen hiperszenzitív aszketikus esztétának lenni.)
4 pont

ehhez a rizlinghez nem kell három évjárat Borbarátot kijegyzetelni, hogy megértsük

Jásdi István a Vindependent elnökeként a leggyakrabban nyilatkozó magyar borász. A Borbarát hamarosan sztenderd tréfa-alappá lényegülő besorolása szerint szabad. Amúgy boros berkekben feltörekvő, jóravaló pince hírében áll, ahonnan egyaránt csurran az olcsó, de tisztes, reduktív fehér, és csöppen három-négyszeres áron a dűlőszelektált, fahordóban érlelt szuperrizling. Övék az egyik legszebb nevű magyar dűlő, a „Siralomvágó” (megfizethetetlen olaszrizlinget és furmintot szüretelnek róla).
Az általam tesztpadra küldött 2004-es Csopaki alig 1200 forint, de aki ezt soknak találja, az a 2005-ösből másfél litert vehet plusz egy gurigaszázasért. (Ez meg hogyan lehet? évjárathatás? a fajlagos dugó- és palackköltség radikális csökkenése? dömpingárú?). Ennyiért a magnum a fröccsbor kategóriába is nevezhet és tarolhat.

Jásdi Csopaki Rizling 2004
Intenzív, csábító illat: őszibarack, kandírozott narancshéj, csipetnyi mineralitás és jázmin. Illatában az ereje. Kóstolva már kevésbé lehengerlő, de így is átlagon fölüli a reduktív mezőnyben: élénk, de nem agresszív savak, közepes test, ízében ananász és sárgadinnye. Hosszú lecsengés, ha nem is túl gazdag.
Szegény grószfater, ha ilyen borokat ihatott volna!
Ehhez a rizlinghez nem kell három évjárat Borbarátot kijegyzetelni, hogy megértsük. Könnyű, nyári kikapcs, de a műfajában kifogástalan, profi munka. Egészségünkre!
4 pont

Címkék: kóstolás

62 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3812767

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: www.yadakdoon.com 2017.11.07. 21:04:09

Hajbeültetés árak - Hajbeültetés Árak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xxx 2006.07.14. 12:27:05

A Laposa rizlingeket hol lehet még kapni? Ami hasonlóan jó, és hasonlóan olcsó, az a csopaki Tamás pincés rizling (pl 2003as). Rajnaiban itthon sztem közel nincs olyan felhozatal, mint olaszból.

2006.07.14. 13:06:06

tintofino, maligán, decanter borszaküzlet, ákos helye jut hirtelen eszembe

Esztétikus 2006.07.14. 14:11:33

Esztétikus = esztéta? Vagy itt egy esztétikus esztétáról van szó? :)

Balatoni 2006.07.14. 14:46:23

Siralomvágó - Jásdi is siralmas..........csak a nagy szöveg (Tv, rádió stb.) de soha nem lesz egy igazi nagy borász belőle ..........

kibőlleszanagyborász, papa? 2006.07.14. 14:47:02

AM 2006.07.14. 14:52:45

Esztéta lesz az az esztétikus valóban. Köszönöm.

balatoninak 2006.07.14. 15:34:12

nem tudom ki vagy de komoly ízlésficammal rendelkezel, Jásdi birtoka az egyik legnagyobb fejlődést megtett pince az országban is, nemhogy a Balatonnál

balatoninak2 2006.07.14. 16:13:09

Iagazad van !!!! A Jásdi komolytalan egy faszi.....

xxx-nek 2006.07.14. 16:51:18

Tinto Fino,Radovin,Maligán,Boresatarsa,Andante borpatika, kb 1500-1600 huf ha van

eF 2006.07.14. 17:40:34

most akkor a 4 pont rosszat vagy jót jelent??!?!?!?!?!

malbex 2006.07.14. 18:31:04

Laposaeknak a 2002-es somlai olaszrizlingjuk a csucs, de a 2004-es somlai is odaver a Szent-Gyorgy hegyinek. Szerintem.

Kendeffy 2006.07.14. 19:37:20

Jo, hogy vegre feherborokrol is irok. Valoban a ket emlitett pinceszet (Laposa, Jasdi) igen jo feherborokat keszit. Kulonben kuul, hogy borismeretterjesztesre adta a fejet az index.

Kendeffy 2006.07.14. 19:38:45

Ja en is melymagyar vagyok, de a felmuvelt melymagyarok is olvassak az urbanus indexet, persze a borrovatot foleg.

zoli 2006.07.14. 21:10:07

"orientális fajták" - rosszul megválasztott jelző. A kerti szőlő(vitis vinifera) ugyanis 3 fajtacsoporttal bír, ezek közül nem a keletibe(orientalis) tartozik a kadarka, az olaszrizling még annyira se: előbbi ugyanis a pontuszi változatcsoportba tartozik(származási helye a Balkán vagy Kis-Ázsia, nem hiszem, hogy ezzel akarna hemperegni egy valamirevaló mélymagyar:)), az olaszrizling meg nyugati fajtacsoport...

kezdő 2006.07.14. 21:32:58

kösz zoli. így olvasson az ember szakcikket, aztán ha beveszi úgy jár mint a beteg tehén. az AM sorozatának első felvonása elég gyengére sikerült, de talán a folytatás jobb lesz.

xover 2006.07.14. 21:53:54

pár napja voltam Csopakon (Tamás Pince), a 2003-as Tamás rizlinget 2500-ért kínálta a gazda (tavaj csak 1500-ért), viszont a 2004-es valóban csak 1500 volt nála, bár ízben rendesen elmaradt a 2003-astól

matemata 2006.07.15. 00:16:40

nekem a fő bajom mostanában az olaszrizlinggel annyi, hogy fogytán van (már a sajátunk), úgyhogy mivel szüretkor még abból akarunk fröccsözni, ezértnekem mostanában a "hiperből" kell. eltaláltátok, kanossza jeligére... :) viszont holnap utazunk talián földre és tudom: a sarki fűszeres polcáról az első (de legyen max. második) asztali rozé vagy akár fehér, pláne ha frizzante (habzóbor? ez a jó szó?) be fog válni, onnantól vehetem akár mindennap ugyanazt, nem kell keresgélni (legfeljebb csemegézni:) - miért nincs ez meg kies hazánkban? ahol ugyanakkor a borsodi - aranyászok verseny tudja hozni a színvonalat, elérhető áron (sarcosabb adókörnyezetben is)?

Csopak 2006.07.15. 10:39:05

Xovernek! Az valószínű gy másik 2003-as volt, mert a 2002-ből is csináltak egy hordót aminek más volt az érlelési ideje, így az drágább is lett!

Lassie 2006.07.15. 14:11:23

Laposáék jól összekapták magukat 2004-ben! Ideje volt,hiszen korábbi boraik mélyen gyengének bizonyultak. Ittam tőlük egy 2003-as szürkebarátot hosszú üvegben........ Hát emberek! Valami hihetetlen gyenge volt, egyjó ideig nem is voltam hajlandó megkóstolni tőlük mást.

2006.07.15. 16:38:31

Nem tévesztettétek össze Jásdi borát a Varga Péterével? / Aki szintén hatalmas fellendülést mutat.../

kékfrankos 2006.07.15. 18:04:27

Balatoni, Hogy lehet így ítéletet mondani, meg egyáltalán ítéletet...?

kékfrankos 2006.07.15. 18:06:36

Ha meg tényleg balatoni vagy, értékelhetnéd Jásdiékat......

bbor 2006.07.15. 23:53:52

Kedves Lassie! Félreteszek neked egy palackot a '03-as szürkéből, felhívsz, elküldöm, vagy eljössz érte személyesen... Kíváncsi lennék, hogy most mit mondasz rá!? Egyébként mi nem tetszett még? (többes számot használtál) Laposa Bence

mikes mark 2006.07.16. 00:04:53

szia Bence.Ha Te vagy valojaban hivj fel legyszi,mert elvesztettem a tel.szamodat,es szeretnek rendelni.udv.mm.

bbor 2006.07.16. 00:21:28

Szia! Rajta van a honlapunkon...(mármint a telefonszámom) www.bazaltbor.hu Bence

Lassienek lackótól 2006.07.16. 22:05:13

Te...figyelj má' egy csöppet. Ha van esetleg még néhány tételed, amit régebbről megtartottál Laposáktól...fiezetem a postaköltséget, csak küld el nekem, ha amúgy is kiöntenéd, meg nem tetszik. Esetleg abból a szar, ramaty 2003-as bazaltborból nem raktál félre?

a lehúzós névtelen lúzernek 2006.07.17. 11:56:22

Jásdi és Varga kb a két ellentétes végpont a borvidéken. De lehet hogy te még a vargáékon is túlteszel, az ízlésed alapján!

tényleg nagyon sajnálom, de ez van:((( 2006.07.17. 12:02:44

Sajnos: Laposa (riszpekt Zsófinak...) Szent György-hegyi Rizlingje ...ööö ...hogy fogalmazzak finoman... Annyira sok benne a kén (gondolom, mert mi mástól?) hogy valami elképesztő másnapossággal és fejfájással járt miután elfogyasztottam belőle egy üveggel

Cirfandlia 2006.07.17. 14:25:09

Valóban; az Olaszrizling occidentális vagyis nyugati fajtakörbe tartozik, mint ahogy írták már itt.

fanatic 2006.07.17. 15:22:16

részemről is riszpekt Zsófinak(is). Esetleg nincs egy hasonló korú lánytestvére? egyébként olaszból somlai a nyerő, de a szürkéjük is egyre jobb. Nagyon várom a 05-öseiket!

bbor 2006.07.17. 22:32:43

tényleg nagyon sajnálom, de ez van:((( -nak Az, hogy nem értesz a borhoz, az még nem lenne baj, csak akkor legalább ne írkálj hülyeségeket!!! A kéntartalmat palackozáskor 40 mg/l -re állítjuk be, (mint biztos tudod 60 mg/l a megengedett), ami utána még tovább csökken. Természetesen ez a szabad kéntartalom, mivel a borokat max. 2-szer kénezzük, így teljességgel elképzelhetetlen az is, hogy a kötött kéntartalom magasabb legyen a megengedettnél. Szóval a fejed nem a mi borainktól fog megfájdulni... :)

bbor 2006.07.17. 22:33:33

Laposa Bence

különc 2006.07.17. 23:21:46

Olaszból szerintem is a Somló a nyerő! Kár, hogy kerben gyenge a felhozatal. Pedig ott járva sok remek rizlinget kóstoltam. A legérdekesebb bazalttöltet, bazalt-tömény a Torrnai 2002!

okostojás 2006.07.18. 06:59:07

Rizlingben nekem Laposáék mellett a Tamás Pince és az Orsolya Pince borai jelentenek valamit. Orsolyáék évről évre jobbat mutattak (2002, 2003, 2004), a 2005-öst beházasították állítólag az Abrakadabra nevű csúcsküvéjükbe (Olaszrizling, Leányka, Hárslevelű). A Tamás Pincétől a 2003-as volt nagyon jó szvsz. Sőt volt 2003-ból egy késői olaszrizlingjük is, valami fantázianéven, eszembe nem jut.

Olaszrizling, mon amour 2006.07.18. 07:03:28

Nem csak ez a kettő. Az Olaszrizling Magyarország titkos fegyvere lehet. Gyakorlatilag minden borvidéken tudnak belőle jót (Györgykovács, Kreinbacher, Bussay, Légli, Tamás Pince, Laposa, Orsolya Pince, St. Andrea, Gál Lajos). Még többet, még jobbakat akarunk kóstzolni ebből a fajtából. Hajrá Magyarország, hajrá Olaszrizling !

Megbeszélhetjük privátban 2006.07.18. 10:31:29

Kedves Bence! Amit írtam, az sajnálatos tény. Az okát nem tudom. (A hozzáértésem lehet hogy nem vetekszik egy borászével, de egy fejfájást felismerek:()

ex-bazaltbor-rajongó 2006.07.18. 10:45:23

És talán nem a nagy arc a legmegfelelőbb hozzáállás...:( tényleg nagyon sajnálom stb

ex-bazaltbor-rajongó, fejfájós állítólag hozzánemértős:( 2006.07.18. 10:50:18

no, legutolsó: Fent a hegyen vettem egy doboznyit a boraitokból (jó, csak hat üveg, de 10e körül volt) és kértem egy pohár olaszrizlinget. Biztos, hogy jó üzlet volt kifizettetni...?

10 e 2006.07.18. 12:50:02

Miért, ha a benzinkútnál 10 ezerért tankolsz, akkor nem kell kifizetni a Balaton-szeletet, amit a gyereknek veszel ?

Művelődő 2006.07.18. 14:52:41

különc | 2006.07.17. 23:21-nek.Ne haragudj,de,ha Neked a Tornai 2002-ese "bazalt-tömény",akkor vagy nagyon-nagyon különbőzően érzünk,vagy nem éreztél még valódi bazalttöménységet...az az olasz szép,majdnem elegánsan bazaltos is,de,hogy nem "bazalt-tömény" az "hót ziher"!

egy hang a tengerből 2006.07.18. 16:14:09

jó rizlingeket a magyar torkoknak!

Rég ittam ilyen jót 2006.07.19. 09:14:06

Határozottan a Tamás pincére szavazok, ha rizlingről van szó. A 2003-as évet pedig nem kell bemutatni arról a vidékről.

hobbiboros 2006.07.19. 12:23:52

Ha már szóba került és rizling a téme. Borfalun kóstoltam 2 rizlinget a híres-hírhedt badacsonyörsi Varga Pincészettől. 1. Badacsonyi Nemesrizling (asszem rajnai-olasz cuvée), nem volt rossz, korrekt, könnyű bor. 2. Késői Olasz., nekem kicsit túl édes, de erősen minerális jellegű, hosszú lecsengésű, telt édes bor. A társaságban a csajoknak nagyon ízlett. :-)))))

e-xbazalt-fejefájós stb 2006.07.19. 12:24:38

re 10e: jártál te már valaha borásznál/pincénél kóstolón?

Türkménbasi 2006.07.19. 15:58:16

Fejfájóst bármikor meghívom egy pohár bármilyen rizlingre ha utána nekem adja a karton Leposa borát, úgyis csak árt neki:-) Egyébként szerintem (és ezzel biztosan sokan nem értenek egyet) a rizlinget nem kell túlragozni. Nekem többek között kedvencem a Huba féle szemelt rizling, önmagában és fröccsnek is szeretem, mindent megad amit egy rizlingtől elvárok. Jásdit is szeretem, de a Siralomvágó kevésbé jött be mint a "dűlőszelektálatlan" rizlingje, ami viszont parádés.

olaszmániás 2006.07.19. 17:27:56

Csak kiegészítésképp: pont hogy a rizlinget kell túlragozni! Attól hogy sok egyszerű van belőle (a legnagyobb területen telepített fajta az országban), attól még, ha kiemelkedően szőlészkedik, akkor nagyon kiugró minőséget is adhat, amit rajta kívül nem sok fajta tud itt (kékfrankos, furmint, pinot noir talán).

Türkménbasi 2006.07.19. 17:41:13

Nehogy félreérts: Nevedhez hasonlóan nekem is a rizling a kedvenc fehér fajtám. Valószinűleg nekem a szaglásom ("illatolási képessgéem:-) nem olyan kifinomult mint a tanult vagy sokat tapasztalt borszeretőknek ezért én pl. a mangót még soha életemben nem fedeztem fel egyetlen bor illatában sem de asszem' nem is hiányzik. De persze legyenek csak csodás dűlőszelektált rizlingek, csak éppen nekem nem adnak (és érnek) többet mint egy tisztességgel összerakott badacsonyi "átlag" rizling. (de átlagos rizling alatt természetesen nem a Varga szintet értem, az pancs)

olaszmániás 2006.07.19. 17:44:06

én sokkal szívesebben kiadok komolyabb összeget egy különleges rizlingre vagy furmintra, mint egy akármilyen csúcsnak tartott chardonnayra vagy sauvignon blancra

Türkménbasi 2006.07.19. 18:02:20

Ezt maximálisan osztom azzal a megjegyzéssel, hogy szerencsére a vörösborokkal ellentétben nagyon jó fehérborokat is kapni már alacsonyabb árfekvésben. (1.000-2.000). A fehérborok nincsenek úgy túlárazva mint a presztízs (vagy annak kikiáltott) vörösök. Egyébként meg az egész világ a Chardonnay-ről szól, én ezért is preferálom a rizlinget.

Bluefrankós 2006.07.20. 00:44:33

A múlt héten jártunk feleségemmel Laposáéknál. Nagyon derék embereket ismertünk meg, ami azért fontos, mert bő 10 éves tapasztalataim alapján jó bor leginkább a rendes emberek kezéből kerül ki. Végigkóstoltuk azokat a tételeiket, amiből még volt készletük. Nagyon szép és meggyőző volt a rizling sor (Somlai, Szent György-hegyi, Badacsonyi) még akkor is, ha a 2005-ös tételeknek a palackos érés még nyilván jót fog tenni. A Somlai rizlingnél volt mód évjáratok összevetésére (2003 vs. 2005), ami izgalmas kalandnak bizonyult. Illatában, zamatában, lecsengésében nekem összességében a Somlai jött be leginkább, de szívesen ajánlom a borisszáknak a 2005-ös Badacsonyi szürkebarátjukat is. Jók a cimkéik is, bár nem ártana feltüntetni rajtuk az évjáratot. Szóval a Laposa pincészet felkerült a bor térképünkre, bár (kizárólag borban) inkább a vörös felé hajlok.

Gina 2006.07.22. 20:37:04

Így van Bencéék bor nagyon jó. ;)

Gina 2006.07.22. 20:38:02

jajj, ezt a mondtatot is sikerült tele tüzdelnem helyesírási hibákkal. :)

hobbybor 2006.07.27. 10:42:45

Re:Türkménbasi | 2006.07.19. 17:41 A Varga miért pancs? Nem mondom nem egy Borbély, Laposa, Szeremley kategória minőségben, de 1.000 forint alatt szerintem elég jó. Egy badacsonyi túrán egyszer benéztünk hozzájuk is, nekem egy korrekt nagyüzem benyomását keltette, a Szt. Orbán borászat után méreiteiből fakadóan, meg a sok acél miatt nem volt túl hangulatos a pincészet, de a drágább (de még mindig 1.000 alatti) boraik pedig teljesen rendben voltak.

2006.07.27. 11:17:41

mer pancs, félhamisítók. Nagyon nem tiszta, hogy mindenféle borvidékről mindenféle boruk van, szerintem van köztük némi keveredés.

hobbybor 2006.07.27. 13:42:05

"mer pancs, félhamisítók. " Kimerítő válasz.

2006.07.28. 14:45:29

ilyen választ érdemelnek sajnos. Bárcsak jók lennének! Nagy szükség lenne TISZTESSÉGES, legalább egy közepes minőséget megcélzó nagy cégekre, akik nem csak kizsigerelik a beszállítóikat, sajnos nevezett nem az.

pepe 2006.08.01. 11:09:23

Laposáék borai, nagyon jók szerintem! Nem vagyok egy nagy borfogyasztó és szakértő,de ha meghívást vagy késztetést érzek akkor mekóstolok néhányat. 2004-es somlai szerintem megveri a Szent-György hegyit. A 2005-ös boraik is nagyon jók. ----- Zsófi viszont a borok közt is verhetetlen!!! (bocsánat:-))) Bence gratula a családnak a sok munkáért, amit a borokba fektettek! Szólj ha kell help a weblapotokkal kapcs. megcsinálom:-))))

fsail 2006.08.01. 18:31:13

Húú a zsofiért énis sokmindent megcsinálnék. A betyárosát. Hétvégén megyek Badacsonyba borfeszkó van remélem ottlesz a Zsófika is.Megstírölöm. Világszépe a kiscsaj.

Köves 2006.08.02. 01:35:09

Badacsony ,borfeszkó,Laposa-stand,Zsófi...minden rendben..;)

Pepe 2006.08.02. 23:06:15

Hé na a lányokért menjetek oda, hanem a borér:-))))) De negyjátok ki a LÁNYKÁKAT se. Istennők

mitszóltok? 2006.08.03. 09:52:34

Fsail igyon meg egy palack Dr Pók bort! Pepe meg egy Várvédőt. Aki hamarabb kijön a kórházból azé a csaj!

Pepe 2006.08.05. 19:27:02

Na, a lányok nem trófeák. Inkább térjünk vissza a borhoz:-)))))