Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea II

2006.07.19. 10:41 - alföldi merlot

Egy barokkos túlzásokba esett, kézzel mívelt, hedonikus olasz Csopakról, és egy szigorú, de szép vulkanikus a leghosszabb bajszú magyar borásztól. Mindkettő kötelező tananyag.

Tamás Csopaki Olaszrizling 2002

Korábban már kóstoltam a 2003-ast, és bántóan túlbarrikoltnak találtam. Aztán újra megkóstoltam, és a hedonista átgázolt a teoretikuson. Aztán harmadszor is, és ma már megcsókolom a feketerigó fehér sziluettjét, ahányszor meglátom a rozsdavörös mezőben. Most pedig próbát tettem a 2002-essel.

Barokkos bor ez is. Az arany középút felől közelítve, alaposan elveti a sulykot. És én is vele, boldogan. A hordó struktúrát ad, lekerekít, krémesít. Persze ha nem volna megfelelő az alapanyag, akkor csak hordószörp volna, mondanám, ha olyan nagy szakértő volnék, amilyen nem vagyok.
Illatában mindenekelőtt füstölt sonka és sárgadinnye, tisztán és határozottan. Aztán homályosabban, de jól kivehetően: dohány, karamell, puncs és tökmagolaj. Mámorító, andalító. Kóstolva gyümölcsös, minerális, olajos, selymes. Az olaszrizlingeknél nem ritka kortyközépi lyuk helyett itt dúsan árad az anyag. Gazdag, finom, élveteg. A lecsengésben is ízorgia. „Ha nem tudnám, hogy figyelnek, 6 pontot is megadnék”, írtam elsőre a jegyzeteimben. Azóta megjött a bátorságom.
6 pont. (Sürgősen újra kell kóstolnom a 2003-ast.)

Nyári Ödön Szent György-hegyi Olaszrizling 2005

Nyári Ödön a tragikus bajszú magyar borász. A szeme is olyan szomorú, mintha egy Móricz-adaptáció castingjára érkezett volna. A megtestesült muszáj-herkules.
A szakirodalom szerint Nyári Ödönben óriási tartalékok rejlenek, és éppen e tartalékok kiaknázásának küszöbén áll, ugyanis a kizárólagos acélhordós érlelésről bármelyik pillanatban átállhat a részleges ászokhordósra. Nem tudom, hogy mindez bekövetkezett-e már, a címke bölcsen hallgat, és a rizling is inkább azt súgja, hogy nem. No meg a bazalt-romantikus honlap is.

Ez a bor megdönthetetlen terroir-bizonyíték. Kísértetiesen emlékeztet ugyanis az előző részben ismertetett és szintén a Szent György-hegyről szüretelt Laposa rizlingre.
Hidegen az illata még kissé füves, de aztán kivirul. Intenzívebb, mint a Laposa. Jázmin, agyag és mangó. Kóstolva virágos, füves, banános. A korty végén kackiás savak, a lecsengésben virágpor. Ez is csontszáraz. A gyümölcsös és az ásványos jegyek egy fokkal szebb egyensúlyt mutatnak, mint a földijénél. Ezzel már az átlagosan szenzitív aszketikus esztéták is próbálkozhatnak.
Annak idején megfogadtuk, hogy náluk nem lesz félpontozás. Persze lett, de álcázzuk. Tehát ez most a fölfelé kerekített 5 pont (a Laposa meg lefelé kerekített 4 volt).

Címkék: kóstolás

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3612764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tullius 2006.07.19. 11:21:34

A muszáj-herkules hogy jön Móriczhoz?

Nfreeman 2006.07.19. 11:37:05

Etyeken kóstoltam a 2004-es és a 2005-ös Nyári olaszt is. A 2004-es sokkal jobban tetszett.

b (egy másik, nem a sokpontos) 2006.07.19. 13:53:55

én a 2003-as meg 2004-es Nyári olaszt kóstoltam Hegymagason + vittem is belőle. A 2004-es tényleg igen jó.

2006.07.19. 17:32:50

ne hülyéskedj, b!

Olaszrizling, mon amour 2006.07.19. 17:45:12

AM ! Remélem folytatod a sorozatodat a magyar olaszrizlingekről. Vegyél sorba mindent ! Ötletek: Légli, Bussay, Györgykovács, Orsolya, St. Andi, Szent Orbán, Kreinbacher, Gál Lajos, Gella Villa, Gál Lajos ... AM ! Just do it !

zoli 2006.07.19. 19:28:42

Ha folytathatnám a sort két titkos versenyzővel(mindkettő beszerzése csak helyben megoldható), jószívvel ajánlanám e két kiváló rizlinget: Bajor pince, Siklósi Rizling Classic 2000(van benne rajnai is) - 1000ft, illetve a nagy csúcs Németh pince(Badacsony) kései olasz(26 mustfokkal szüretelve) 2004 - 3300ft, ha hozzáférhető, nagyban emelhetné a szintet...

Olaszrizlinget még! 2006.07.20. 10:48:43

Igen igen igen! Olaszrizlinget a népnek! kb 2 hete kóstoltam a 2003as Tamást, sztem egyáltalán nem lóg ki a fa (már), teljesen belesimul.

Bazaltbúvár 2006.07.20. 14:05:04

Best of RIZLING: Tornai 2002!

Cirfandlia 2006.07.20. 16:07:39

A Tamás pince mennyire látogatható; mert a weben levő e-mailjukra próbálkoztam írni régebben, de nem jött válasz...

b (a sokpontos:-)) 2006.07.20. 16:48:54

Most kóstoltam egy egri Olaszt....Juhász pince. '03...évjárat (ha nem tévedek), szép tömör anyag...nekem nagyon tetszett....13,5% alkohol, hordóban érlelt, de nem szét oxidált (mint sok somlói sajna), olajos mozgás, töppedt bogyós ízek.......az se kutya...és asszem valahol 1500 körül fog beállni a kiskerár.....:-) Na, végre egyébként.....szeretem az olaszt.....tudjátok ez is illik a Magyarország koncepciómba....a Tanúban hangzott el a mondat, ami mindenre illik kies kis hazánkban: "kicsit sárga, kicsit savanyú....de a Mienk!" :-))) (remélem jól idéztem) ez a bor valahogy illik a magyarosasztalrakönyöklőskesergőhöz....:-)

m 2006.07.20. 17:01:46

Cirfandlia | 2006.07.20. 16:07-nak. Én írtam nekik 2X is e-mail-t, és mindkét alkalommal gyors válasz jött.

nagyokos 2006.07.21. 10:09:23

Nem ide tartozik, de: miért nincs a 7X7-ben Vesztergombi, Vida, Gere, Vincze Béla, Thummerer, stb...?

:) 2006.07.21. 13:15:29

miért lennének benne?

Defter 2006.07.21. 14:45:25

7x7 Majd jövőre talán benne lesznek. Ez most ilyen szempontok szerint készült, és szerintem jobb is, hogy inkább olyanok kaptak helyet benne, akikről kevesebbet hallani/olvasni. Én úgy vettem észre, hogy nem a hírnévre mentek, hanem a különlegességekre. Vagy csak őket kedvelik jobban :) Bár Vidát nem kedvelni....

szolgálati közlemény 2006.07.21. 15:01:08

Defter topictársat a szürkésben üzenet várja....

Cirfandlia 2006.07.21. 15:44:29

m | 2006.07.20. 17:01- nek; kösz, a honalopn található aol.com-os címre? mert mikor erre írtam napok múlva visszapattant... lehet akkor vmi gubanc volt. Kösz!

Bazaltos 2006.07.21. 16:02:52

nagyokos! jó a kérdés! Folytasd! Jobb lett volna egy szép, hosszú sor az arra érdemesekről, és utána szemezgetni!

TL 2006.07.21. 16:43:35

Cirfandlinak: Gyakorlatilag báűrmikor mehetsz Tamás Ervinékhez, otthon dolgoznak, ha nem a szőlőben ,akkor a könyveken. A kóstoló most nem úgy van, mint a honlapon, kóstolható at EPOSZ és a Cabernet-syrah is! Utána viszont óriási vásárlási kényszere lesz az embernek... Most voltuk egy hete...Ha kell a telefonjuk, klattyolj az emilemre: t_csalad@t-online.hu

m 2006.07.21. 22:28:50

erwinmrtee@aol.com erre a címre írtam a Tamás Pincének (Tamás Ervinnek) ez műxik

Amatőr 2006.07.21. 22:49:18

Megyek(megyünk) a Somlóra! Györgykovács, Kreinbacher, Laposa, Tornai mellet még hol érdemes kóstolni? Be kell jelentkezni, vagy hétvégén a jobbak szabadon látogathatók?

nagyokosnak 2006.07.22. 23:37:32

csak:). és hál istennek-4

fsail 2006.08.03. 02:59:44

ez a 7x7 sztemrohatt jó kis könyv. Rengeteg olyan pincét ismerhettem meg belőle akiről eddig semmit sem tudhattam pedig azé olvasok a témában ha nem is oly sokat. A vidát én is hiányoltam a könyvből. De mást NEM. És hajrá olaszzrizling.Baró jó ötlet sorra venni ezeket!