Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ádáz borharc az unióban

2006.07.20. 07:47 - Az Alkoholisták

Az Euobserver az unión belüli borcsatáról. A nagy bortermelő országok (elsősorban Franciaország és Spanyolország, de Olaszország, Ausztria, Portugália, Ciprus, Málta és Luxemburg mellett ott vagyunk mink is) tiltakoznak az EU reformtervei ellen, amely reformtervekben például az áll, hogy több mint 11%-kal, 400 000 hektárral csökkenteni kell a bortermelő területeket Európában. A bort nem termelő, viszont az EU közös kasszájába igen sok pénzt fizető országok, főként Nagy-Britannia és a skandinávok nem szeretnék tovább finanszírozni az egyre versenyképtelenebb borszektor veszteségét. Az uniós országokban másfélmillió bortermelő óriási eladhatatlan készleteket állít elő, az EU pedig évente több mint 500 millió eurót kénytelen költeni e készletek eltüntetésére (krízislepárlásokra). A terv szerint az évente kírízislepárlásra fordított összeget azok a gazdák kapnák meg, akik hajlandók ültetvényeiket felszámolni. A uniós agrárminiszterek keddi találkozóján a bortermelő országok nem tudtak megegyezni a többiekkel, következő forduló szeptemberben.

Címkék: híradó

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr1912763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nfreeman 2006.07.20. 10:18:36

Szar helyzetben van az unió, de a kivágás biztosan nem a jó megoldás. Egyedül az ausztrálok meg a többi újvilági örülne neki, mert ők folyamatosan telepítik a szőlőt...

lackó 2006.07.20. 10:49:55

Így van..inkább az újvilági behozatallal van a probléma, hisz az ottani techno borok tény, hogy fogyasztói szempontból ütik a prímet...egyébként ezen el kellene gondolkodni nagy Chateuknak, a maguk kizárólag borbuziknak megtermelt boraikkal, de akár itthoni példát is lehetne említeni...Európa befutott a VIllányi zsákutcába? A kiválgás nem megoldás a minőség emelésére és a veszteség csökkentésére!

Defter 2006.07.20. 12:37:42

lackó, kissé ellentmondásos volt, amit írtál, elvégre nem azoknak a chateau-knak kellene elgondolkodniuk, akik minőséget kínálnak a "a maguk kizárólag borbuziknak megtermelt boraikkal", hisz nem az ő boraikat kell lepárolni, és nem ők veszik igénybe a támogatást. Sokkal inkább azokat kell megszüntetni, akik eleve a támogatásra termelnek, vagy olyan silány minőséget visznek piacra, hogy senkinek nem kell (pedig ez már elgondolkodtató kategória lehet, ha a magyar fogyasztói szokásokat nézem). Sajnos a tengerentúli borászatokkal szemben Európa alul fog maradni, mert az embereknek ízlik az a bor, ráadásul olcsóbb is, mint az európai. A behozatalt viszont nem lehet korlátozni ilyen termékkörben, vagy ha mégis megpróbálnák, annak odaát elég komoly visszhangja lenne, vagyis eleve veszett ügy. Ez most az átalakulás előtti időszak. Le fognak tisztulni a dolgok, csak attól tartok, hogy a közepes méretű és középkategóriájú borászatok fognak eltűnni, és marad a presztízsbor drágán, meg a fogyasztható és jó árú tengerentúli. Ja, és a még olcsóbb gagyi, ami mindig megmarad. De ez még sok időt vesz igénybe. Addig még jó lesz kicsit nekünk is.

Krisztina 2006.07.20. 14:37:08

En a "tengerentulon" iszom (innam) a "tengerentuli" borokat. Kedves Defter, ne haragudj, hogy ezt mondom, de nem igaz, hogy jok, jo aron! A 10 $ alatti kategoria olyan, hogy azt egyaltalan nem szabad megvenni (meg fozni sem), annal a magyar-nem akarom neven nevezni oket-"borkombinatok" 2-3$-os "borai" SOKKAL fogyaszthatobbak. A 15$ feletti kategoria meg mindig az a sav, ami messze nem eri el az otthoni 2-4000Ft-ba kerulo borok szinvonalat. A tengerentuli "jo es jo aron" csak legenda, higgyetek el, en most probalgatom.

karcsai 2006.07.20. 15:06:08

Az egész EU egy nagy rakás... Ilyenkor hőzöngnek a britek, bezzeg, mikor az ő többmilliárdos éves visszatérítésük kerül szóba... Kivágásokkal csak a piacot adja át Európa a tengerentúliaknak, ehelyett az egész támogatási-lepárlási rendszert kellene megváltoztatni, megerősíteni a közösségi marketinget stb.

tengerentúl 2006.07.20. 15:17:26

Tengerentúl ide vagy oda, nem hinném, hogy a hazai kis pincészetek borait bármelyik tengerentúli pótolni tudja. Lehet, hogy rosszabb, lehet , hogy jobb, de somlait Chilében nehéz gyártani, azt hiszem. Bár nem vagyok szakértő.

Nfreeman 2006.07.20. 15:50:34

tengerentúl! Ez most pont nem igazán minőségi, hanem mennyiségi kérdés. Chilében pl van jónéhány borászat, ami magában nagyobb, mint egész Somló. Egy ország (pláne egy egész kontinens) borágazata nem építhet csupán a felső szegmensre. Ha kirúgják alólunk az alapot (tömegbor), akkor az egész dőlhet, mint a kártyavár. Ha pedig magunk vágjuk ki, az egyenesen ostobaság.

b 2006.07.20. 16:42:03

Azért nem kéne ijedezni, hogy magunk alatt vágjuk a fát....vagy a tőkét. Igen, hatalmas túltermeléssel küzd a borszektor (is), és bizony azért mert még mindig egyszerűbb a szart lenyomni a vásárlók torkán, mint minőségre és jó árra építeni. Persze, ezzel szemben a chileiek, auszik már ott vannak, nagy mennyiség...ne adj isten Németországban való palackozás.....mi egy más....így ők az olcsóbbak. Szóval gond az alsó szegmensben van...és ott is kell rendet tenni. Attól hogy ha csökken az Eu termelése, még nem az újvilág (a mumus) jár jól. Bár egyébként meddő a vita.....nem fog változni semmi....tolja szépen mindenki a szekeret....s rajta a szar bort.

lackó 2006.07.20. 18:40:26

De itt nálunk azért nem nehéz lenyomni a szar borokat, vagy bornak nevezett alkoholos terméket az emberek torkán..ma is ott tartunk, hogy félédes-édes D*nkókat vesznek meg az emberek, mikor abban az árfekvésben már találni hétköznapi és nagyon is elfogadható minőségű borokat. Minden nevelés kérdése. Nem lenne szükség a vágásokra és kényszerlepárlásra, ha az emberekben tudatosulna, hogy a száraz bor nem savanyú, a SIller pedig nem egyednlő a csigerrel...

2006.07.20. 21:18:18

Mi az a csiger? Ezt most komolyan kerdezem, legy szives valaszolj!

kecel 2006.07.20. 22:34:16

Csiger a kipréselt szőlő, csígerbor az ezen újraerjesztett cukorcefre...Én má csak tudom......

2006.07.20. 22:58:42

Teccetek vóna nem a balfék unióra szavazni... aki a saját kardjába beledőlt, támogatta a biológiai potenciálemelést, az az sokat termő szőlőtelepítést, művelést,majd az itt termő must sűrítését, bor lepárlását. Most meg amit támogatott, támogatva kivágatja..Közben olyan intézkedéseket hoz, hogy a versenyképessége csökkenjen/ amerikából jöhet a 35% viz-cukorral nyújtott bor/...De valószínű, hogy ezen oldal látogatói ezt már feldolgozni nem tudják, mert ez egy győzikesó itten..

2006.07.20. 23:00:03

Bocsi, de az uni egy balf.... lehet hogy van élet ezen kívül is?.... szóval komoly pénzekkel megtámogatta az ültetvénytelepitést,támrendszer felújítást, igy az elecsonytermőképességű területeken, vagy azok átstruktűlásával megindult a tömegbortermelés..majd a plusztermelés párosult a lepárlási, besűrítési stb. támogatással, most meg-amit az író nem említett-az így eltelepített asztalibortermő területek kivágása következik...

ötletes 2006.07.20. 23:48:44

jól ki van ez találva, az új gazda se jobb a réginél

lackó 2006.07.21. 01:55:27

De mi a biztosíték arra, hogy mondjuk adott esetben valóban az asztalibortermő területeket vágják ki? Egy hatalmas kombinét-nát nem fog vágatni, mert neki úgy is mindegy. Így akkor marad az, hogy a böcsületes magyar paraszt szopikál? Nem jól van ez így. Miért nem lehet valamiképp egységesíteni inkább a borkategóriákat és egy bizonyos minőség alatt nem engedélyezni a borok forgalmazását? Valamiféle normálisan működő OBI-van KenObi! Nem vágatni kell...aki mondjuk nem tudja teljesíteni az adott szintet, ne vágja ki a tőkéket, hanem csináljon szőlőlevet belőle! Vagy befőttet. Vagy mittomén. De ne a kisember szvíjonmámeg! Wazze!

b 2006.07.21. 09:44:47

A szabályozás kérdése állandóan felmerül sajnos. Amiket mi innen lentről (kívülről) látunk, az lényegében a különböző lobbik összecsapásai. Telepítsünk szőlőt- most vágjuk ki-most telepítsünk almafát-nem most vágjuk ki-telepítsünk szőlőt.....:-)))) Ez egy dolog... Magyar vonatkozásban, a borok minősítéséről csak ennyi: böööeee. Az, hogy egy elavult szervezett, elavult elvek mentén minősít és sok esetben dob vissza borokat.....ez bizony sokak érdeke és bűne mind a mai napig....így tudnak, még mai is édes finom minőségi D*nkókat inni az emberek.....

Sz 2006.07.21. 12:41:08

A hangulat olyan, mint egy kohászati ünemben, mikor a veszteségeket sok éve finanszírozó jóságos állam bácsi bejelenti: tovább már nem megy, ha eladhatatlant, vagy eladhatatlan áron termeltek, akkor az üzemet be kell zárni. Mert ez itten a kapitalizmius kőkemény törvénye. A szocializmus sokkal jobban kedvez azoknak, akik eladhatatlant, vagy eladhatatlan áron termelnek, de sajnos a rendszer hosszútávon nem működik...Illetve kicsit mégis: az EU a magas bérekkel, és az élőmunka-igényes ágazatokban ebből fakadóan magas termelési költségekkel, a kényelmes dolgozói lagymatagság megteremtésével kitermelt egy rakás életképtelen céget, amit aztán dotációval tart életben- pl. cukoripar egésze, bor ágazat, hogy csak a mezőgazdaságot nézzük. Ez pedig a jó kádári időket idézi. Ez a kapitál-szocializmus. A 35 órás munkahét, a 30-40 nap fizetett szabadság, a rekreációs szabadság, és hozzá a 5-7 eurós órabérek a napszámosnak, és nagyságrendekkel nagyobb a képzett munkaerőnek. Idilli a kép, csak az a baj, hogy a konkurencia, az újvilág igazi kapitalizmusban él, ahol alacsonyabbak a termelési költségek, és aki életképtelen, az kihullik. Ez van. És az európai termelőknek ezekkel kell versenyezni. Merthogy kell. Az ő válogatott, profi csapataikkal fociznak a mi pocakos, kényelmes, az edző bácsi szoknyája mögé behúzódó csapatink. Ami a bor-ágazatban történik, az általános: autóipar, feldolgozóipar, stb. A kényelmes, jóléti, támogatással életben tartott európai cégek vesztésre állnak a feltörekvő szorgalmasokkal szemben. Ha a gyár menthetetlenül veszteséges, mert nem tudja értékesíteni amit termel, csökkenteni kell a termelést. Ez dolgozók elbocsátásával jár. Ez fáj Ha a borágazatot a támogatás tartja életben, mert elhúzódó értékesítési gondokkal kűzd, akkor csökkenteni kell a terrmelést. Ez is fáj. De a magyar jelenből tudni lehet: a fájdalmas lépések elodázása avval, jár, hogy későb sokkal szarabb lesz, és sokkal jobban fog fájni. Tessék választani.

lacibor 2006.07.21. 12:50:22

Nem akarok mutogatni, de hol volt az EU-s ellenőrzés szeme, amikor az olyan ültetvények létrehozását preferálták amelyek eleve a lepárlási támogatások megkaparintása miatt kerültek a földbe. Ezt most piszok nehéz visszacsinálni. Az elgondolás jó, ezzel még nem jutnának újabb piachoz az újvilágiak. Csak hol kellene kezdeni? Nálunk? Hiszen tavaly eltűnt a lepárlásra bejelentett lémennyiség! Ennek ellenére vágjuk a szőlőt meg telepítjük. Ügyesen megoldva jó üzlet annak aki ésszel él.

Defter 2006.07.21. 14:36:29

Ejnye, voltak itt elég naiv hsz-ek... Manapság (miért is kell ezt leírni?) az élelmiszeriparban bármit piacra lehet vinni, nem kell, hogy elérjen egy bizonyos alap minőségi szintet. Ugye. Az OBI-nak az lenne a feladata, hogy szűrjön, de meggondolta magát, és inkább más -nem publikus - szempontok alapján ad engedélyt. Ugye. A silány minőséget termelők csak akkor vágnák ki a szőlőjüket, ha lenne nekik - vagy ha nem vennék meg így is a sz@r borukat. Ugye. Az EU-hoz meg mindenképpen csatlakoznunk kellett, mert hát nem vagyunk második Svájc. Ugye. Amúgy "tengerentúl" alatt minden Európán kívüli kontinenst értettem, mert hát mind tengeren túl van. Ugye. Ázsia ugyan nem, de az ottani borok meg ugye....

Defter 2006.07.21. 14:40:19

De az a helyzet, kedves barátaim, hogy nem mi határozzuk meg a hazai borfogyasztást, és az átlagember ízlését sem tudjuk megváltoztatni, mert hiába is mondanánk neki, hogy a szája íze szerint válasszon bort, ha az úgyis keserű, és a zsebe alapján nyúl az üvegért. Szeretjük vagy nem - ez a helyzet. A fogyasztói szokásokat nem a vágyak vagy az ész határozzák meg, hanem (még mindig és még biztosan jóideig) az anyagi helyzet.

lackó 2006.07.21. 14:59:32

De nem feltétlen a zsebbe nyúlásról van szó...most reklám nélkül, de van olyan szekszárdi nagyüzem, aminek a borahoz még csak zsebbe sem kell nyúlni annyira...meg hát termelők. Nem kell sehol messzire menni és nagyon jó kis folyóborokat lehet venni tőlük. És itt alakulna át a fogyasztói szemlélet. Alakítsuk meg az OBI van KenOBIT! Már mondtam. Minősítsünk, javasoljunk és egy titkos merénylet során az Obisokkal itassuk meg az engedélyezett boraikat!

lacibor 2006.07.21. 16:48:05

Az OBI most a létéért küzd. Így pláne nem lehet az ellenőrzésre koncentrálni.

lackó 2006.07.21. 16:53:46

Szegények...akkor itt az idő, hogy helyükre lépjünk! Jó rég óta küzdhet a létével...

2006.07.22. 22:30:30

Lacibor! Az OBI a léért küzd...A tavalyi 900 millából a termelők 600-at álltak... most az 1.5 milliárd negyven százalékát fogja megkapni, hogy ellenőrizzen...Értetek a matekhoz, Számoljatok ebben a megszorításos időben, hogy az unokátoknak jó lesz-e, vagy az OBI-nak?

lacibor 2006.07.23. 18:26:23

...fogja..., Majd. Az OBI vagy valaki más...

eF 2006.07.23. 18:44:47

Az Újvilág-Óvilág picai háborúban a legnagyobb baj az, hogy a feltételek nem egyenlőek. Pl. Amerika vizezhet, mi nem. Az EU azzal, hogy belement a boralkuba, saját magát hozta rossz helyzetbe.

eF 2006.07.23. 18:47:00

Én nagy reményeket fűzök az EU-hoz (annak ellenére, hogy annak idején én nemmel szavaztam) minősítésügyben. Valszeg egyetlen aranyháromszöges meg szigetvines meg vargás kéz sem ér el Brüsszelig. Közös piac (megvan), azonos szabályok (megvan), és azonos minősítési rendszer (...) kell. Csak ebben az esetben beszélhetünk valódi single market-ról.

lacibor 2006.07.24. 18:53:03

Az Európai Bizottság egyik borpiaci reformjavaslata sem szolgálja a magyar érdekeket. http://www.fvm.hu/main.php?folderID=831&articleID=9147&ctag=articlelist&iid=1

pasa 2006.07.25. 14:21:33

Kerülgetjük, kerülgetjük, kerülgetjük. A fogyasztói ellenőrzés hiányzik. Nem a minősítés. Ha csak az OBI ellenőrizhet borokat, a Fogyasztóvédelem, Antsz stb. nem, akkor az egész nem ér egy kalap szamócát sem. Pl., mikor kell a külföldi borokat OBI-ztatni?

pasa 2006.07.25. 15:14:42

Ja igen! Ha a helyzet változatlan, a polcok akkor is tele lennének eredeti magyar tájborokkal, ha az összes tőkét kivágják.

pasa 2006.07.25. 15:34:33

És még: valaki azt írta, hogy az élelmiszerkereskedelemben bármi forgalmazható. Igen, amíg ki nem derül valami: nincs papír, lejárt dátum, stb. De ha csak meggyanúsítják tyúknáthával, sertéspattanással, stb.máris az egész környék nagy nyilvánossággal kiürítésre kerül. A bornál is biztosan ez az eljárás. Tehát, ha az OBI egy hamis bortételt talál, azonnal megsemmisítik, és nem várják be a Legfelsőbb Bíróság 2 évvel későbbi itéletét. Ugye?
süti beállítások módosítása