Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Inni ezt-azt, csak úgy

2006.07.25. 11:55 - Albert gazda

Rövid nyaralási fordulóból adódóan összevissza boroztam az elmúlt napokban, hetekben, és megint akadt néhány tétel, amelyekről érdemes röviden szólni, hadd ne feledődjenek visszhangtalanul el. Nagy durranás nem akadt, jegyzetek nem készültek, mégis.

Kezdem bizonyos Ribling Ferenccel, aki egészen kicsiny termelő, a szekszárdi Istifán-gödrében van nem nagy pincéje, három és fél hektárja hozzá a környéken, és azt mondja, a bikavérje egészen jó. Na, ez ki is lett próbálva nemrégiben, konkréten a 2003-as. Többnyire öreg fahordókban érlel az idős mester, ez érződik is a boron, ám nem büdösség formájában, hanem az elsődleges gyümölcsillatok hiánya által. Van ehelyett fűszeresség és érettség, továbbá közepes test és dicséretesen száraz karakter, kellemes ivóbor, vagy hogy is szokták mondani ezt, valahol a 3 és a 4 pont között félúton.

Aztán meg összefutottam Bussay László 2005-ös Esküvéjével magam is, amelyet épp az imént méltatott AM kolléga. Hét falu háziorvosa nagy kedvencem nekem rég, és általános tapasztalatom, hogy műveit – a 2003-asakat leszámítva – nagyon is megéri érlelni hosszan, hiszen olyan harmadlagos erényeket csillogtatnak idővel, amilyeneket csak nagyon kevés konkurens. Ehhez képest hülye voltam kibontani ezt a derék 2005-öst, és nem is volt elsöprő, illatban zártnak, ízben harciasnak bizonyult egyszerre, igaz, kéthétnyi állongás után máris előjött belőle remek füstösség és minerália, melyekért odavagyok amúgy. Most 4 pont ez nálam, de vagy két év múlva másfélszer több lesz, vitán felül.

Luka Enikő 2004-es soproni kékfrankosáról pár hónapja szedtem le a keresztvizet, most meg ugyanazon évjárat zweigeltje forgott fenn a terítéken. Ez jobb, legalábbis különb állapotban van, mint amaz télvíz idején. Míg a kékfrankosban mindenféle rendezetlenségek hergelték érzékszerveimet, ez már összeállt valamelyest, volt élvezhető gyümölcsössége, simasága és ihatósága, noha az úgynevezett biztosítékot nem verte okvetlenül ki. 4 pont, ami árértékben változatlanul nem fenomenál.

Hirtelen nem is tudom, a leánykori nevén Eurobor Kft.-t hogyan kell szólítani perpillanatnyilag, Tűzkő Birtoknak vagy Tűzkő Dombnak, esetleg bele-e kell-e keverni valahol a Bátaapáti megjelölést, a lényeg, hogy a 2005-ös tramini kitűnő. Nem a mélységet kell keresni benne, hanem az üdeséget, mert abból van bőséggel, szép zöldes, és illatozik, mint a pinty, nem fülledten-parfümösen, ellenben rózsásan-virágosan-gyümölcsösen, és ennyi elég, pláne, hogy karcsú a test és ropognak a virgonc, ám jól fésült savak. Ez a 4 pont igen izmos 4 pont.

A rozéért nem rajongani kell, viszont meg kell inni nyáron jól – nem mindég –, igaz, vannak kivételek, Provance, Tavel, Lőrincz György, de most nem az ő boruk csúszott le jóízűen, Konyári Jánosé és Dánielé annál inkább. Cabernet-ből és merlot-ból készült ez, színe rendben, finoman vaníliás és gyümölcsös, acidokból pontosan annyit tartalmaz, amennyit ildomos, üdít, frissít, úgy látszik, 4-eseket tudok ezúttal osztogatni kizárólagosan.

Az Etyeki Kúriát mostanában nem mindenki szereti , tény, hogy nem bonyolítják túl a boraikat, emellett pedig a technológiai fegyelemre és tisztaságra helyezik a hang súlyát, ugyanakkor ami ebből következik, azt általában jólesik inni. Pláne, hogy érezni vélek belőlük valami ásványos-etyekies karaktert ráadásképp. Mint a 2005-ös chardonnay-ban is, amely emellett füves-friss illatokat, közepes testet, határozott savakat és arányosra szerkesztett szerkezetet tartalmaz. Megint egy csillagos 4-es.

És végül: kárpátaljai barátomnál kábé húsz éve állt sifonér tetején a Kiskunhalasi Borkombinát Halasi Zöld Veltelinije, félédes verzióban, amelyet most halált megvető bátorsággal behűtöttünk és kibontottunk. Ez nem volt könnyű, mert a meghökkentően feszesen záró műanyag dugót alig bírtuk kipiszkálni belőle. Pontosan mely év gyümölcse a bor, nem tudhattuk meg, mert az évjárat-megjelölést minőségi mivoltához képest lespórolták róla, akkor tán nem kellett feltüntetni kötelezőn még. A színe – sötét sárga, közel a barnához – nem gerjesztett sok bizalmat, az illata alapján viszont még élt. Ízében szintén. Sok primér és szekunder aromát nem szálazhattunk szét, terciert sem nagyon, csak valami mézes érettség révén kínálta magát, de a lényeg, hogy simán, erőlködés nélkül el lehetett fogyasztani. Ha muszáj, a 3 pont megvan. Ezúton is gratulálunk a kombinát valamennyi dolgozójának.

Címkék: kóstolás

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9912760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyanoir 2006.07.25. 12:13:42

kicsit szigorú volt mostan a gazda a Dokival meg Konyárival sztem.

Defter 2006.07.25. 12:57:07

Nincs baj az Etyeki Kúria boraival általában, de Sára asszony...

Defter 2006.07.25. 12:58:00

Amúgy ki és mit üzent nekem a szürkésben 21-én 15 körül? Lemaradtam róla...

sanyanoir 2006.07.25. 13:19:33

Még ma is dívik csak vöröset inni újkeletű borivók körében.Igen is kellenek a technológiailag jól elkészített,érthető könnyű fehérek hogy később megértsenek egy Úrágya fúrmintot!

nemjo 2006.07.25. 21:16:18

A Vylyan rozéját igyad idén gazdám , az a jó málnás meg szamócás !

Krisztina 2006.07.25. 23:54:28

Nagyon kerem, valaki magyarazza mar el nekem vegre, mit jelent az, hogy egy bor konnyen ertheto? Nem finom? Nincs benne semmi egyedi? Azt hagytak ki belole, amiert bele lehet szeretni egyikbe-masikba? Hianyzik belole a titok? A rafineria? Az a varazslat, amiert ujra es ujra csak ugyanazt tudod levenni a polcrol? Az a konnyen ertheto bor, amit megiszol, mert vacaknak epp nem vacak, mert tarsasagban azt kapod a poharadba, de nem tanulod meg a nevet? Ezt jelenti?

Krisztián 2006.07.26. 00:41:01

Kedves Krisztina! Ha egy könnyen érthető bort szeretne megkóstolni, bontsa fel Dr. Pók Tamás bármelyik borát! Na azok könnyen érthetően sz.. borok!

lacibor 2006.07.26. 09:44:39

sz..=szép? (hihi)

Etyeki borász 2006.07.26. 09:46:03

Az etyeki kúria régen nagyon szép borokat dobott a piacra......amióta az amerikás (töröm a magyart) Sarolta irányítja a pincét , nagyon gyengécske lett a kínálat......az üzleti politikája olyan amerikai....miért nem megy már vissza ?????

lacibor 2006.07.26. 10:00:29

Krisztina! Nem kell aggódni. A "clair" bor nekem tiszta, nem pedig érthető. (hihi)

borbolya 2006.07.26. 10:04:48

Én is a napokban fedeztem fel a Ribling pincét, egy Kékfrankosához volt szerencsém és tetszett. Főleg, hogy először nem tudtam, mit töltök a poharamba, de rögtön kitaláltam, hogy melyik fajtáról van szó, olyan szépen hozza a jegyeit.

erre tessék válaszolni 2006.07.26. 12:58:36

a Vylyan roséja annyira földieper illatú, hogy az már a mesterséges aromára emlékeztet. a coop forgalmazza: coop királyok bora néven, de a H-kód alapján (H-231 talán) a vylyan gyártja. miért nem vállalják föl a nevüket?

? 2006.07.26. 13:19:12

Mennyibe kerül a coop-nál? A Vylyan rosé alatt van az ára?

H-231 2006.07.26. 15:00:05

Vylyan Vinum Borászati Kft. 7821 Kisharsány, Fekete-hegy 092 hrsz.

könnyenérthető 2006.07.26. 15:14:37

A könnyen érthető bor kb az mint kajába a bikmek vagy a vápper. szarnak nem lehet mondani de rohadt unlamas, viszont jó biztonsági választás nehéz körülmények között. Borokban ált. a tecnhológiai borok az ilyenek, ahol a hangsúly a feldolgozáson és a pincetechnológiákon van, nem pedig a különleges termőhelyeken vagy a valóban alapos szőlészeti munkán.

erre tessék válaszolni 2006.07.26. 15:20:35

kb 6-700 Ft-ba kerül... miért nem vállalja fel a nevét? és miért annyira földieper mesterséges aroma illatú?? ez természetes a boroknál (nem vagyok borszakértő, egyelőre)

erre tessék válaszolni 2006.07.26. 15:21:30

lemaradt egy kérdőjel : ?

z 2006.07.26. 15:38:53

könnyenérthető jól beszélt,töltsetek neki!

b 2006.07.26. 17:07:26

Háát....ha már felvetettük, kétségtelen, hogy a Vylyan rosé évről évre málnaszörp színű és ízű....de áht istenem.....a veritasnak mennyiség kell...minden vendéglőbe vylyan rosét! Tisztára megdonáldz.... Sajnos...:-)

Krisztina 2006.07.26. 18:01:46

Koszonom, Konnyenertheto, igy mar azt hiszem, ertem.

Sárfehér 2006.07.26. 18:29:50

Könnyen érthető ügyben a nagy Levint tudom idézni. "Oranban rossz ételeket főztek. De itt jó ételeket főznek rosszul..."

istván 2006.07.26. 22:55:12

Ribling mester 2005-ös Bikavérét ajánlom mindenki figyelmébe,ugyanis tett bele egy olyan kékoprtót,amitől dobtam egy hátast ott a pincében,szerintem kár volt beházasitani a bikába,de hát a kényszer nagy úr!

kényszer csak a fajanszon van 2006.07.27. 10:16:04

vilian a kópban 2006.07.28. 12:24:37

Dehogynem vállalja, rá van írva a h-231... :)) Azért van más címke alatt, mert a Coop ezt kérte. Kellett nekik bor, olcsó áron, Villányból, a Vylyan meg szállította a rendelést. Mi a probléma?

most erre felelj 2006.07.28. 14:07:02

a probláma az hogy a coop nak is érdeke lenne ráírni, mivel jó "márka" a vylyan. a vylyan meg szégyen, hogy belemegy ebbe a játékba. legközelebb már a koccintóson lehet majd látni?? vagy a teszkó gazdaságoson? a h231 helyett inkább e231 kellett volna írni :)))

felelet 2006.07.28. 15:18:09

ha nem tetszik, hogy a borüzlet is üzlet a vylyan kategóriájában is, akkor ne igyál bort. persze létezik nemcsak üzleti felfogású borvilág is, de az Mo-n nyomokban van csak.

az igazi felelet 2006.07.28. 21:16:59

Dehogy érdeke. Amire rá van írva, az kétezer forint. Más bor. Nem azok járnak a Coop abc-be vásárolni, hanem azok, akik 600 Ft-os borral is beérik. Tételezzük fel, hogy tényleg borból van ez málnaízű csoda. nyilván nem a V. csúcsbora, de nem is olyan áron adják. Akkor mi a probléma?

Műszamóca 2006.08.02. 01:27:43

a probléma az,ha ugyanazt a rozét kapod a coopban 600ft-ért,mint a vylyanos címkével ezernemtudommennyiért...hmm?

na mindegy... 2006.08.02. 08:23:59

Szepsy nem "gyárt" teszkó gazdaságos tokajit. pedig az is biznic lenne ám. nem kéne egy adott szintnél lentebb süllyedni...., vagy ez nem süllyedés? vagy szerinted ha lesz teszkós villányi vörös az is jó, mer' biznic?

fsail 2006.08.02. 20:27:06

BAsszus!!! Elég durva az eset amit itt leírtok. Eddig jóformán esküdtünk a Vylyan rozéjára. Aszontuk üti a többit. Bár amikor kostoltam náluk Kisharsányban a Nyitottpincék alkalmával akkor nagyo furcsa volt a "tisztaerőböl" szamóca íz. És nem Eper. Az télleg szamóca. Baromira más mint az eper.Érdekes volt hogy a Vylyan egyik belső emberének bevallottan nem izlett ott ,még meg is lepődtem. De én megbarátkoztam vele. A kérdés az az hogy ugyan ez a bor van a Coop -os kivitelbem is? Kóstoltátok már?

fsailnak 2006.08.02. 21:32:14

esküdött a fene.:D ha Villányban jársz,Hunyadi utca elején van a Müller pince..nah,ott kóstolj rozét,könnyed és gyümölcsös,nem csinált illatokkal... jah...750ft/palack..:D

noszterferámuszdámusz 2006.08.02. 23:21:15

Találós kérdés: szerintetek mi a különbség a vylyan címkés rosé és a vylyan által a coop részére készített rosé között? Szabad a gazda???? Íme: semmi, csupán az ár más!!!!

innifantaéelnikambucha 2006.08.03. 09:21:09

Talán az, hogy mindkettő vadmálna?

:))))))))) 2006.08.03. 14:07:00

antioxidáns, guragumin, stabilizátor, emulgeálószer, aszpartám, mesterséges színezék, karamell, ipari szalonna, szójakoncentrátum, maltredoxin, só, víz, fűszerek, növényi olaj. nyomokban mogyorót tartalmazhat.

:)))))) 2006.08.03. 14:16:42

alant a napi menüm :) ezzel csak azt akarom mondani, hogy jó, hogy a bor, az még szőlőből van. ma iszom egy jó fröccsöt. ezérthát.