Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

2 tökéletes bor

2006.07.28. 08:00 - Albert gazda

Minden idők legjobb sauvignon blanc-ja és legjobb shiraza – legalábbis privát praxisomban. A vesszen az Újvilág! jelszó ütemes ismételgetése helyett rút hajbókolás fejeződik ki az alábbiakban. Ez van, érje szegény fejemet háncs és megvetés.

Nyafogunk feszt az újvilági bor miatt, amely egyébként nem nagyon fenyeget bennünket egyelőre, a kultúrborissza úgyis patrióta, inkább azzal kéne törődni, hogy ami itthon van, különb legyen. Persze fontos a téma, nem mindegy, mit lehet, hogyan szabad belenyúlni a dolgok természetes menetébe, de nekem az a benyomásom, hogy akár így, akár úgy, jó bort csak jó szőlőből lehet csinálni, bármennyire fejlődik is rohamléptekkel a technológia. Mindegy, erről elmondtam a magamét rég, amúgy merengősen, hiszen biztos nem vagyok semmiben. Csak azért jutott eszembe hirtelen, mert a tengerentúlon sok mindent szabad, és történt egy nemzetközi borozás az imént, amelynek során vizsgáltunk germán Limbergert, Chateauneuf-du-Pape-ot, Barbarescót – valamint egy új-zélandi sauvignon blanc-t és egy dél-afrikai shirazt. Utóbbi kettőről írok, mert kiragyogtak kissé.

A sauvignon blanc Magyarországon ugyanúgy egydimenziós valami, mint a rozé – tudom, vannak kivételek –, ha merészen közelítek, még karakterében is hasonló, azt hisszük róla, hogy füves, friss, üde és karcsú, fiatalon meg kell inni üstöllést, és elfelejteni aztán. Némelyek igyekeznek másmilyet asztalra tenni, elsősorban Légli Ottó, aki jó pár éve barrique-ol, kezdetben túlzásba is vitte, de lassan mintha találná az egyensúlyt megfele.

Hanem a fajta köztudomásúlag Új-Zélandon találta meg a maga második hazáját – az első Sancerre, Sauternes-ben pedig más, mint másutt –, tetszik neki a klíma, meg rá is feküdtek a zélandiak a marketingre, amikor kiderült, hogy nemzeti zászlóshajót lehet csinálni belőle. Sokat olvastam tehát arról, hogy húszezer kilométerre innét egészen másmilyen sauvignon blanc-okat készítenek, mint nálunk, de mind ez ideig nem volt szerencsém ilyenhez.

Mígnem V. Prof. beállított egy Kim Crawford Marlborough Sauvignon Blanc 2005-tel az imaginárius tarsolyában. Ebből a borból megérthettem, miért is osztogatják a +90-eket a kiwi sauvignonoknak. Kim Crawford 1996 óta készít bort feleségestül, kezdetben nemhogy borháza, szőleje sem volt, a gyümölcsöt felvásárolta, a pincezugot bérelte, de felkapaszkodott pillanatok alatt, söpri be az elismeréseket, és exportál is szakmányba.

A 2005-ös Marlborough alig kerül többe tíz eurónál, itt-ott tán még olcsóbban is beszerezhető. Ehhez képest természetesen kánonban dicsérte pofán a nemzetközi szaksajtó. Ezt teszem magam is. Gyönyörű zöldes szín, ennél tükrösebben tiszta semmi sincs. Tapad a pohár falára, lassan, vastag csíkokban csurog le. Illata orgiasztikus: az obligát füvesség is elsöprően széles hullámokban hömpölyög elő, de rengeteg más is van, eper, ananász, narancs és más gyümölcsök tömkelege. Biz isten érződik, hogy alig terhelt tőkéken termett, alaposan érett szőlőt szüreteltek hozzá. Szájban is vastag, ám mégis könnyed valahogy. Harmonikus, gazdag, komplex, négygrammnyi maradékcukra ellenére száraz lecsengésű. Hosszú. Életem legjobb sauvignon blanc-ja. 7 pont.

A shiraz pályafutása kísértetiesen hasonlít a sauvignon blanc-éra, azzal a különbséggel, hogy ebből a szomszédban, Ausztráliában lett zászlósizé. De már nagyon tudják másutt is. Dél-Afrikában, egyebek közt. A Fairview múltja terjedelmesebb, mint a fentebb tárgyalt új-zélandié, nagyjából 1699-ben kezdődött, igaz, csak 1974 óta palackoznak. Pillanatnyilag van 300 hektárjuk, hozzá elég széles szortimentjük. A Jakkalsfontein Shiraz – a 2002-esnek hatoltunk a mélyére – a dűlőszelektált széria oszlopos tagja, kábé húsz eurót kell leszurkolni érte. A hozzá használt ültetvény terhelése 46 mázsa per hektár, ehhez jön a csúcstechnológia meg a Rhone-völgyi élesztők.

Ez utóbbi nem tűnik fel. Ez egy meghökkentően meleg karakterű, vastag bor. Sötét, de elképesztően tiszta gránátszín. Illathegyek: a gyümölcsök hosszú sora felsorolhatatlan, plusz enyhe pörköléses beütés, a létező legjobb fa miatt, felteszem, és finom fűszerek. Ahogy kell, kevés bors is, árnyalatként. Szájba' hatalmas, mégis elegáns. Megint csak a gyümölcsök, szélesség, sok alkohol, integráltan, rengeteg simogató tannin, széles, hosszú, száraz, komplex utóíz. Harmónia. A legjobb shiraz, amelyhez valaha hozzáfértem. (Syrah-ban talán volt már izgalmasabb.) Bor legyen a talpán, amely megveri. De milyen lehet akkor a Penfolds Grange? 8 pont.

Címkék: kóstolás

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6912757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pittman 2006.07.28. 08:51:39

Ha a legjobb általad valaha ivott shiraz 8 pont, akkor mire adsz 10-et?

pittman 2006.07.28. 08:52:18

...ja, meg még tökéletes is a cím szerint.

elzee 2006.07.28. 09:03:44

Egyetértek pittmannal. "Életem legjobb sauvignon blanc-ja. 7 pont." Miért csak 7?

Steff 2006.07.28. 09:07:32

Arra ad 10-et, ami még ennél is jobb, de eddig nem volt szerencséje hozzá.

ez nem szerencse kérdése 2006.07.28. 09:31:48

Steff 2006.07.28. 09:50:06

De azé is.

Atti 2006.07.28. 12:43:15

Mindig élmény olyan borokról olvasni, amit élmény inni és megmozdít az emberben valamit, azon kívül, hogy finom. Jó volt az írás,lejött az élmény, hanagulat, stb. Sőt, a cikk elején felvázolt gondolatmenettel - miszerint jó bort csak jó szőlőből lehet készíteni - teljesen egyetértek. Üdv.,

zsoltizmo 2006.07.28. 12:54:25

Ha Jól tudom Kim Krawford egy golfozó volt, én 2002-ig dolgoztam egy étteremben Torontóban és mi már akkor is árultuk ezt a bort teljes gőzzel, meg Greg Norman-t is akinek a fedőneve Shark volt anno. Az igazi átütő sikert talán a Cloudy Bay hozta a Kiwik-nek de annak az ára az évek folyamán szépen kúszott felfelé a sikerrel egyenes arányban. Az Oyster Bay az még ami attól függetlenül hogy jó nevet szerzett magának az ára megymaradt a megfizethető zónában. A Kiwik a Sauvignon Blanc-okkal és a Merlot-jaikkal nyomulnak erősen a világpiacon, de próbálkoznak mással is. Ugyanúgy mint az Ausztrálok és a Dél Afrikaiak, hol van már a Shiraz-Pinotage egyeduralom? Ez a szép a világon és ezért nem szabad elzárkózni az idegenektől. Ha engem kérdeznek, ha a Bock Shiráz 6000 Huf és az D'Arenberg, Shiráz meg 20 US az én választásom egyértelmű, hazafiasság ide vagy oda. A napokban kóstoltam a Dievole Sangiovese-t 2000 évjárat annyira finom volt hogy csak na és még anno 10 canadai dollárért vettem amikor még 150 ft volt a dollárjuk...... Ezt egyébként lehet itthon is kapni a LEnotékában a Belgrád rakparton.

xy 2006.07.28. 13:53:49

Pl Szepsy Úrágya 2000 lehet 10 pont, de lehet, hogy csak 9. Ha kiosztjuk a maximumot, nincs értelme az egésznek.

tíz 2006.07.28. 14:05:05

voltak már 10 pontosok. Csite adott aszúknak, gazda adott barolónak.

xy 2006.07.28. 14:23:49

oké, de azok a borok valószínűleg különlegesebbek is voltak, mint ez a mostani 2.

shiraz 2006.07.28. 16:25:48

Albert gondolom ismeretségünkre tekintettel megengedhetem az alábbiakat. Nem személy szerint neked szól csak a cikk háromperces agyvihara. Ismerve a két bort, utóbbi birtokon jártam is, a háncsot felvállalva szerintem több mint 1 pont különbség van köztük a tízpontos rendszerben. És nem a dafrikait tolnám feljebb, hanem a kiwit lejjebb. Miért? A kiwi nagyon ügyes meggyőző, de trükkös játékos. Mindenből egy kicsit sok van benne. A 4g cukor nem azért van benne mert úristen túlérett a szőlő oszt fenének se erjedt ki szárazra. Tutira megy. Semmi gond nincs ezzel, de a számító gondolkozásmódra akartam felhívni a figyelmet. Minden pontosan történik a borászatban! (nem véletlenül nem szőlőt mondtam.) nézd meg a honlapjukat. Tanulságos olvasmány. Figyeld mikre hegyezik ki a mondanivalót. Az ebben a ligában nem is baj, hogy: the wine was innoculated with pure, aromatic yeast strains. Na így már érthetővé válik az illatorgia. Vagy egy más bornál: The wine was cool fermented in tank and once dry underwent 100 per cent malolactic fermentation to. give mouth-feel and acid balance. Ez is árulkodó… teháthogy miért is malózunk? Ne értsd félre, a boraik lehetnek jók, de milyen áron? A mouthfeelnek vagy az acidbalansznak nem a szőlőskertben kéne előállítódnia? De a kiwi borászkodáról kérdezd meg Tarnóczi Zolit. A Fairview sem véresen más liga, de azért egy fokkal előrébb járnak az erkölcsös borkészítésben. Ha nem is mész el hozzájuk, azért a honlapon található írások kicsit más gondolkodásra utalnak. Nemcsak a múlt meg a workers association meg a törödjünk már mi történik a szűkebb pátriárkában dolgokról van szó. Azért többet foglalkoznak a szőlővel, persze ezt a valóságba is láttam. Charles bácsi kb annyit tett dafrikai borokért mint a fél odavalósi industry. (A másik fele meg jól beszopatta magát a mesterséges SB illat botrányával, de a business az business. Magyaron is csak egyszer fog robbanni a hamisitásbomba de akkor jól megnézhetjük magunkat. Akkor majd sokszor hatpercben kell magyarázkodni.) A boraikon túl egy sztorit megérne az is amit a borelnevezésben alkottak. És ráadásul kerek történet, oka van mindennek. Goats do roam, goat roti, kedvencem (már név szempontból) a bored doe stbA franicák jól be is perelték, de hát magukra vessenek, minek kellett legyilkolni a területeiket vegyszerekkel, majd nem tudnák utánozni őket. Mert nem azért . pöccentek be mert név meg miegymás hanem hoppá más is tud illet csinálni. De mégegyszer ők is a branding megszállottjai , biztonságos üzletben utaznak. A bordói nagyelit, toszkán tanninborok, kaliforniai kultuszsztárok csak árban különböznek tőlük. Praktikákban nem. Máshol teremnek a Borok. Tisztelet mindig a kivételeknek. De őket nem szokta Bobby és a WS pörgetni a tálcán. A jakkalsfontein pedig valóban atom. Nem Rhone völgyi értelemben, inkább valahol félúton cote rotie és a barossa között. De nem egyedi nagy borról beszélünk. De nagyon jóról. Majd ma este illusztris  társaságban felbontunk egy 03-ast. Az hogy a honlapon a 02 és 03 nak ua a laborja az mondjuk vicces, de ez is arra mutat hogy nem nagyon jutottak még előre az úton. És ezen az úton nemcsak az idő segít előrejutni. A természet nem pénztárca hanem erkölcs kérdése. üdv

lacibor 2006.07.28. 18:02:49

xy! Miért ne lehetne 10 pontokat adni, ha megérdemli? Ettől függetlenül jövőre is lehet egy 10 pontos bor. Mert más miatt érdemli meg. Az óvatos borkóstoló úgy hal meg, hogy nem talált 10 pontos bort, vagy már nem maradt ideje rá.(vicc) Előfordult már, hogy egy bor, egy másik megmérettetésen az előzőtől eltérő pontszámot kapott. Nincs semmi kőbe vésve.

lacibor 2006.07.28. 18:04:54

shiraz!-Kíváncsi lettem volna, hogy ismeretlenül mit engedtél volna meg.

hamvai kornél 2006.07.29. 01:24:21

"A természet nem pénztárca, hanem erkölcs kérdése." Na, hát ez vagy egy öles hülyeség, vagy csak simán értelmetlen. A Temze (természet) megtisztitása erkölcs vagy pénztárca kérdése volt? Gyöngébb erkölcsei lettek volna a XVIII. szézadi Britanniának, mint a XX. századinak? Hogy is lenne a természet erkölcs kérdése? (Pénztárcáé meg pláne.) Erkölcsi kérdés a természet? (Kinek? Már akinek.) A borászat lenne természet kérdése? (A természet szempontjából a borászat nem nagyon erkölcsös tevékenység.) Dobálózunk folyton a hülyeségekkel, szegény Hamvas, az öreg humorista meg pörög a sírjában, mint egy bugócsiga-triturbó.

csinált bor mind a kettő, a Penfolds Grage-vel az élen! 2006.07.29. 09:39:01

bocs 2006.07.29. 17:46:06

Penfold's Grange - helyesen

Köszönöm, de ez a lényegen nem változtat... 2006.07.30. 19:01:31

2006.07.30. 19:25:04

Még helyesebben Penfold's Grange-dzsel :) Egyébként igazad van. Nem értem, hogy miért szeretik az emberek a műanyagot. Legalább egy magát borértőnek valló ember legyen már kevésbé fogékony a mesterséges borszerű folyadékokra!!!!

shiraznak 2006.07.30. 23:29:45

ugye pittmannal konzultáltál mielött hozzászóltál?

z 2006.07.31. 10:26:45

A legtöbb ausztrál amit ittam medvecukros szirup volt,egy pohárral max.Bár a logjobb is pont egy ausztrál volt...

xy 2006.07.31. 14:24:57

Szerencsére nem úgy halok meg hogy nem adtam 10 pontot. Mint írtam, pl a 2000-es Szepsy Úrágya furmintra biztos 10 pontot adtam volna, ha muszály lettem volna 10 pontos rendszerben pontozni. De agyonmanipulált újvilági vöröset - bármilyen híres - nem is innén szívesen és túl nagy pontszámot sem osztanék rá. Kiegészítve shiraz szavait (értsd helyesen). A borászkodásban a természetességre törekvés erkölcs kérdése.

tanárnéni 2006.07.31. 14:49:07

Tízpontos rendszerbe nem kötelező pontozni, vizsont a muszájt muszáj "j"-vel írni.

Amerikai Merlot 2006.08.01. 00:25:36

Szegeny Gazda Albert! Nagyon jo hallani amikor egy ilyen kozepes Shirazrol dicshimnuszokat zengsz, de az igazsag hogy tobb tucat jobb shiraz van ebben az arkategoriaban. A Grange-vel pedig nemcsak azert nem hasonlithato ossze, mert ugye abban cabernet sauvignon is van, hanem mar azert sem mert egy nehany kategoriaval magasabb minoseget es arat kepvisel. Kuldok majd Neked egy kis jobb Shirazt ami a helyere teszi a szerintem 6 pontos Fairview Shirazt!

az alkoholisták 2006.08.01. 07:44:06

Kedves Ámerikai Merlot, szeretettel várjuk a küldeményt.

pittmann 2006.08.01. 09:13:48

miért modiztátok ki a tegnapi hozzászóllásomat?

oroszhússaláta 2006.08.01. 11:24:54

Mert nem szeretik a skótokat!

Gyula 2006.08.02. 17:54:14

Kérdés egy amatőr fogyasztótól: mi a különbség a shiraz és a Syrah között? (Ld."Syrah-ban talán volt már izgalmasabb.") Köszi

2006.08.02. 19:24:46

a syrah alacsony tőketerhelésű ültetvényről származik, terroir-bor, míg a shiraznál tanninport, mesterséges aromákat is felhasználnak.

nelégyoktondi 2006.08.02. 19:47:47

syrah frencsül, shiraz fökeg angolszász országokban, de egy fajta. (persze sok klónja van)

Shiraz egy f@szkalap, Syrah egy bor! 2006.08.02. 23:15:07

shiraz 2006.08.02. 23:15:54

mégjó hogy nem Shiraznak hívnak

2006.08.02. 23:33:23

shiraz egy f@szkalap, Syrah egy bor!

na így már más 2006.08.02. 23:42:54

Gyula 2006.08.03. 09:07:33

Oké, kösz szépen. Világos, hogy számomra tkp ugyanaz a kettő. És mitől e perzsa neve a szőlőnek?

lenk 2006.08.03. 09:17:06

Mert - állítólag - egy régi perzsa fajta. Onnan telepítették Fr.országba és később Ausztráliába és máshova is.

z 2006.08.04. 13:04:50

Úgy tudom Ausztráliába a filoxera előtti klónok lettek telepítve!Később Fr.országban pedig ellenálóbb klónokat kísérleteztek ki.Javítson ki vki ha nem jól tom.

semmi köze perzsiához 2006.08.05. 20:35:53

2006.08.08. 19:46:13

Akkor a Halál kilovagolt Perzsiából!
süti beállítások módosítása