Címkék

Utolsó kommentek

  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • martykis: Cikk a 2013-as évjáratról. Ígéretesnek hangzik: vinoport.hu/aktualis/2013-fordulatot-hozott/2406 (2015.09.28. 19:49) A Somlói Apátsági Pince naplója
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Molnár B. Tamás, vezesd a harcot!

2006.07.31. 01:31 - Az Alkoholisták

Kajatéma, de fontos, illetve jó: Molnár B. Tamás a Magyar Nemzet hétvégi mellékletében A 100 legjobb magyar étterem című Népszabadság-kiadványt és a magyar Decanter étteremkritikáit ekézi súlyosan. Kitűnő cikk, mint Molnár B. minden írása. Természetesen ebből is süt, hogy a szerző ötvenszer műveltebb, tájékozottabb gasztronómiai ügyekben, mint bárki, aki megszólalt a témában az utóbbi harmincöt évben. Molnár B. cikkeiben szembesíti a magyar vendéglátást a hazugságaival, ön-és sima csalásaival, fölényes szakmai tudással oszt ki botcsinálta kritikusokat, kis magyar sztárséfeket, és irtja a magyar vendéglátás sötét évtizedei alatt kialakult babonákat, téveszméket. Molnár B. vezeti a szellemi harcot a magyar gasztronómia megújításáért, és mi boldogan menetelünk mögötte. (Sajnos a cikk, amely miatt ez a bejegyzés íródott, még nem érhető el a Magyar Nemzet weboldalán.)

Címkék: táplálkozás

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr512756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukta 2006.07.31. 08:25:11

És fantasztikusan főz!

b 2006.07.31. 09:09:29

Minden hasonló kritikával egyetértek...!!!

VINO 2006.07.31. 10:12:09

Ne offoljatok tisztelt művelt alkoholisták!! Ennek nem itt kéne megjelennie!

z 2006.07.31. 10:21:01

Ez is kell!Sztem jó ez itt!

Ne olvasd el, 2006.07.31. 12:07:58

ha nem érdekel.

Gasztro 2006.07.31. 12:12:23

Hpol olvasható a cikk online?

politikamentesen 2006.07.31. 12:17:12

OFF Én csak az MNO-t olvasom, a papírt nem, de itt még nem találtam sem intelligens újságírót, sem intelligens cikket. Ennyire különbözik az elektronikus és a nyomtatott verzió? ON

takarodj a polfórumba 2006.07.31. 12:45:41

Molnár Tamás rulez! 2006.07.31. 14:16:13

akinek ez off, az nem tudja mi a borkultúra.

Hajrá Molnár B.!!! 2006.07.31. 15:37:22

politikamentesen: ha érdekel az mno archívumában keress rá Molnár B. cikkeire... (a mostani még nincs fent)

Candydus 2006.07.31. 15:41:36

Kedves politikamentesen! Ha tudsz olvasni akkor fogsz találni inteligens cikket is a Magyar Nemzetben! Sőt! A Molnár cikk egyébként tökéletes és Az Alkoholistáknak tökéletesen igaza van! Nem "politikamentesen"

bz 2006.07.31. 17:53:29

Tomikám! Csak így tovább!

bz 2006.07.31. 17:53:54

Ja! Átküldöd nekem a cikket? Csak hogy egyet tudjak érteni...

fsail 2006.08.01. 18:06:09

Óriási a megálapítás és nagyonfrankó hogy az alkoholisták ideirták a frankót. A Molnár B. úr pedig óriási tanár, bár sajos csak a cikkein kersztül tudok róla amit tudok. Ha valaki tud róla infót kérem tegyeközzé. Bámulatos a tájékozottsága. És óriási kritikai érzékkel bír. Az Alkoholistákat is tudnám hozzá hasonlítani. De Molnár úrnál kicsikét stabilabb hátteret vélek felfedezni. És nemgáz az ilyen off! Tessék csak írni mer kapcsolható ide.

fsail 2006.08.01. 18:19:08

és politikát télleg ne hozzunk bele expliciten mer a sok buta bolsi majd csak észreveszi azt impliciten amikor már meggyőzte őket a Molnár B..Sajna most énis belehoztam. Lényeg az hogy ezt a témát szerintem abszolut poitikamentesen kell kezelni. A egyetlen politika a magyar gasztronómia béka segge alóli kiráncigálsa lehet és az összérdek kell hogy legyen. Mindenkinek aki itt él ebbe az nyüves országba.Abba az országba amelynek borait és hangsúlyozom hogy BORAIT még mindig nem lehetkapni semelyik pl. német szupermarketben. Csak a fos-oláh, Balaton-édes Merlot-t, Meg a Dankó Pista küvét meg csárdás meg hasonló. Ezek a mai napig ássák a föld alá a magyar bor hírnevét. És kiaszart érdekel hogy egy két borászunk mit ér el? Megmondom senkit. Mert az egy bazi szűk réteghez jut el. De ami mindenkihez eljut az a Dankó Pista édes vörösbor mondjuk a Tegut legeslegalsó polcáról. 90 pfennigért. Arra büszkék lehetünk. Meg a badacsonyi tömeghányásos Varga borai. Ugyan az pepitában mint ami a magyar gasztronómiában folyik. Hol találsz normális vendéglőt normális áron ahol tudnak főzni? Hmm nehéz feladvány. És sorolhatnám. Benkelacibácsi a "világhírű" mesterszakács ételízesítőket használ fűszerek helyett??? Mennyen már a piccsbe....

mu7 2006.08.01. 20:28:39

Nagyon fontos megjegyzés! Molnár B. Tamás a magyar gasztronmia királya, de a cikkeket ketten írják, rendszeresen Bittera Dórával együtt.

én amondó vagyok 2006.08.02. 08:17:28

a étel akkor jó, ha a étel piros. a étterem meg akkor jó, ha piros étellel olcsóér' degeszre zabálhatod magad, és fogyaszthatod a világhírű vargabort. punktum. :))))

Rav4 2006.08.02. 16:52:56

étterembe a spoon meg a fausto's a király meg a hotelétteremek

z 2006.08.02. 16:55:32

Csalódás Rav4!

Rav4 2006.08.02. 19:03:38

persze igazán jókat kajálni csak minimum két Mishelen-csillagos éttermekben lehet, én csak a hazai felhozatalról írtam!

kálámbó 2006.08.02. 21:50:08

Cindy, Joy: Húzzatok el, mint a vadlibák!!! Rav4: ugye az aszfalton szédülsz???

Candydus 2006.08.03. 18:10:42

Rav4! Mi az, hogy "hoteléttermek" Ott tényleg jól főznek? Jó alapanyagból? Megfelelő technológiával? Egyéni stilusban? Biztos, hogy ez nem volt egy elhamarkodott vélemény? És valóban ilyen a Spoon is? Mert szerintem még a Fausto sem ilyen!

Molnár B. überrulez! 2006.08.05. 00:13:32

Én speciel MN előfizető nyakas konzerv vagyok, speciel remegve várom a 2 hetente szombati Molnár B. betevőt (nyáron 4 hetente), de örülök, hogy a MűvAlk is megemlékezett a magyar gasztroújságírás fároszáról.

Amanitin 2006.08.05. 15:16:26

Előrebocsájtva, hogy ez a cikk az első, amit Molnár B-től olvasok, ettől azért nem pisáltam be. A szerző nem nagyon csinál mást, mint a 100 legjobb étterem meg a magyar Decanter vonatkozó rovatának pontozását hasonlítgatja a Feinschmeckerhez, GaultMillauhoz meg a Michelinhez. És pusztán az eltérések okán beszólni és a megfogalmazásokon élcelődni gyakorlatilag konkrétum nélkül viszonylag sován termés.

lacibor 2006.08.05. 16:04:00

A megemlékezés közösségi esemény, amelynek során egy csoport tagjai összetartozásuk kifejezéseként elhunyt személyek vagy megtörtént események felidézése ...(????Molnár B. überrulez! | 2006.08.05. 00:13)

cvitamin 2006.08.05. 19:43:45

Jól vagy Amanitin ? Szerinted a pontozási szempontok különbözőségéről szólt az írás ? Sokkal inkább az ócska gasztronómiánkról szóló korruptízű hazugságokról, jó esetben dilettáns hazugságokról van szó.

mazo 2006.08.06. 15:29:25

Bepisálnék egy olyan borértékelésen,ahol az üveg formáját pontozzák, meg a címkét,meg hogy lehet-e parkolni a pince elött?Meg hogy milyen a pince dizájn. Végül varga annyi pontot kap mint a SZEPSY.

csurmi 2006.08.08. 12:42:29

A Tamás elég sokat letett már korábban is az asztalra, irt a Feitschmeckerben is, mielőtt visszajött kis hazánkba. Jelenleg pedig azon túl, hogy írásain keresztül (MNO,Gusto) próbálja a hazai közizlést formálni mellesleg a hazai szakácskultúrát és oktatást igyekszik megreformálni, amirőla magyargasztronomia.hu oldalon lehet bővebb információt találni. Egyébként meg talán tényleg gyakrabban lehetne itt a rokonterületnek számító táplálkozással foglakozni, gondolom valamikor a Kategoriák közé is ezért került be.

mnandy 2006.08.12. 12:50:27

Azóta kikerült: http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=366630&rvt=22&rvt2=57&norel=1&pass=3

Metzger 2007.02.20. 19:43:45

A sötétség évtizedei oda juttatták a magyar gasztro kultúrát,ahová a bor fogyasztásét.Ennek eredője a magyar vendéglátás,és a magyar bor export szinvonala.
Lássuk be,a magyarok többsége laszarja a minőséget,nem érdekli mit nyom le a száján,aztán furcsa logikától vezérelve azt gondolja,az ide tévedő idegen is így gondolkozik.
Nem érdekel,ki haragszik meg érte:
Hajdúszoboszlón az egész városban nem kapni iható bort,csúcs volt egy hónapja a Teleky Küvé,a vacsora pedig amit egy visszataszító álnépies kocsmában aranyáron adtak,arról jobb nem beszélni.Hab a tortán,hogy a Béke Szállóban sem tartanak iható borokat,persze az ihatatlanok is pofátlan drágák.Ugye azért Szoboszló eléggé a topon van Röhögnöm kell,vagy inkább sírni.
Molnár B úrral semmi gondom,de visszaszédülni ide,aztán elkezdeni észt osztani Michelin csillagokat emlegetni,hát elég elefánt dolog.KI fizetné meg azt az akár csak egy csillagot is?Aha,szóval bélszínt argentin marhából,mikor a holstenfrízből se kell.
Hosszú még ez az út...

csite 2007.02.20. 21:59:56

szerintem több oka is van, amiért itt tart a gasztronómia:
az egyik az igények. akik megtehetnék megelégszenek áldolgokkal, amik drágák, de minőségileg haloványak
a másik az az elhivatottság. legyen aki tényleg a szakmát szeresse benne, ne a pénzkeresést
persze van még tovább is ...

Metzger 2007.02.20. 23:00:00

Hosszú az út,az okok sorolása még inkább.Valami megmozdult,ha kínos lassúsággal is.Többet kéne erről beszélni.

krumpli 2007.02.21. 12:19:34

sziasztok. Nem csoda, hogy gázos a magyar gasztronómia, mert régen szar volt, és most sem sok minden változott, túl nagy úr a pénz. Állítólag csalt a Népszabi, mert a híres étteremlistán nem egy tulajdonos fizetett a megjelenésért, ezt egy illetékes mondta. Nem is lepődtem meg. De ha kézbeveszed a topkiadványt, látod, a saját szemeddel, a kettő szép szemeddel, hogy melyik a papírízű PR, melyik mögött van valódi ízélmény (de még ezt is lehet fokozni, ezüsttallérokkal, deák húszezresekkel). Nem is értem, min vagyunk megdöbbenve. Molnár B.-nek meg igaza van, de nem azért mert jól ír vagy másért; tényleg szar van a palacsintában.

burgonya 2007.03.31. 18:05:06

Igen, sajnos tragikus a helyzet a gasztronómia terén. Szerencsére a borászatban sokkal jobb a helyzet. Nem fenékig tejfel,de összehasonlithatatlanul jobb mint az éttermi fronton. Molnár B-nek minden sora igaz, Én a nagy különbséget abban látom, hogy a borosüvergre rá van irva ki csinálta a bort, ki a gazda. Az éttermekben azonban van egy tulaj akit csak a pénz érdekel és van a jobb esetben szerencsétlen, tehetetlen, esetleg jobbra érdemes chef. Ez a feje tetejére állhat akkor sem tud semmit sem tenni. Erre a szerencsétlen kulimászra még rárakódik a valóban "müveletlen", tudatlan, vendég, akit csak az érdekel, hogy telezabálhassa magát jó olcsón. Ha belegondolna, hogy azért a pénzért mit kap, talán meggondolná. Az egész éttermi világ nálunk egy 679 Ft-os 3 puttonyos aszú, karácsony elött a Tesco-ban. Szörnyű!

krumpli 2007.04.03. 11:30:07

burgonyának: ja, ezért is boros blogon beszélgetünk itten - és nem éttermesen. talán, egyszer, bárha, --- lesz egyszer az is, ha lesz miről írni

cheflaszlo · http://cheflaszlohun.blogspot.com/ 2008.09.29. 10:24:40

Egy olvasói levél amit a "A Válság Nem Létezik !" címû cikkemre kaptam :


"Voltam egy megbeszélésen, amit a Molnár B. Tamás és csapata szervezett. Ott voltak mindenféle éttermek vezetõi, illetve a másik oldalon pedig a magyar termelõk. A probléma ugye az, hogy szegény éttermek külföldrõl hozzák az árut, mert csak ott szép. Miközben pedig a magyar termelõk külföldre adják el. Ami vicc.

Ennek a kezdeményezésnek az volt a célja, hogy találkozzon az igény és a kínálat. Volt egy termelõ, mondta, hogy õ bio zöldségeket termeszt, mondják meg, mit akarnak, és akkor azt ültet. Bármit. Erre a Molnár B. Tamás azt mondta, hogy sajnálja, de nem hisz a bióban, az nem jó..... Azt hittem, rosszul hallok......!!!!
A termelõ pedig elmondta, hogy itt egyszerûen arról van szó, hogy vegyszerek nélkül, tiszta földben termeszti a dolgait, ettõl az ízük is más, és ha Ausztriában megfelelõnek találják, mert ugyanis oda viszi ki, akkor valószínûleg az itthoni piacon is megállná a helyét. "


Szerintem: Ez a kijelentése és az egész irányzat amit Molnár B. Tamás követ olyannytira rossz hogy úgy vélem ilyen ember sokkal jobban tenné ha ismét zenéléssel keresné a kenyerét !!


Cheflaszlo

tel.: 1-200-9545

www.cheflaszlo.com

cheflaszlohun.blogspot.com/