Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bécs alatt a kínai borfaló - Arnie keresztbefeküdt a zinnek

Kishírek a nagyvilágból

2006.09.04. 09:15 - alföldi merlot

Megfújták egy svéd étterem Guinness-rekorder bordói díszkollekcióját. A terminátor-gubernátor megvétózta a zintörvényt. A kínaiak szerint az osztrákok imádják a kínai bort. Parker a cserben. Györgykovács Ausztráliában. 

Ellopták a világ legteljesebb bordeaux-i Grand Cru-kollekcióját

Elvakult alkeszek vagy profi bűnőzök egy svéd étterem pincéjéből kisöpörték a világrekorder bordeaux-i Grand Cru-gyűjteményt. Az 550 000 dollár értékű, 600 tételes kollekció 1900-tól egészen 2000-ig valamennyi Grand Cru birtok valamennyi évjáratából tartalmaz egy-egy palackot. Az étterem szóvivője elmondta, hogy a gyűjtemény értékét teljessége adja, és valószínűleg jó néhány palack akad benne, ami fogyasztásra már alkalmatlan. Egyben piacra dobni túlságosan kockázatos, darabonként eladva viszont csak a töredékét éri. Persze nem zárható ki, hogy a tolvajok saját használatra lopták.  

Arnie keresztbefeküdt a zinnek

A kaliforniai zinfandelrajongók jó ideig abba az illúzióba ringatták magukat, hogy Mr. Schwarzenegger rábólint a törvénytervezetre, amely az állam hivatalos vagy legalábbis „történelmi” borává avatja a zinfandelt. Végül azonban győzött az ellentábor, amely kezdettől kifogásolta, hogy ez hátrányos megkülönböztetést jelentene a kaliforniai borkultúrában hasonlóan fontos cabernet-vel vagy chardonnay-val szemben. A zinrajongók egyik hangadója a következő orbitális szóviccel nyugtázta vereségüket: "It shouldn't be a zin to be for zin."  

Bécs alatt a kínai borfaló

Egy igencsak ákombákom angolsággal megfogalmazott hír szerint a „Changyunak sikerült fehér borát eladnia a legjobb osztrák éttermekbe és borkereskedésekbe, és sok osztrákok dicsérik őket. Ez egy szimbóluma, hogy a kínai bor belépett az osztrák piacra.” A szimbolikus sikert állítólag Herr Laurenz Moser irányításának köszönhetik, aki segített az európai száj ízére hangolni a kínai bort. Cserébe „az osztrák bor a kínai piac felé kacsingat”. Ahogy a Macskajajba átemelt vendégszöveg mondja: „Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship”.  

Parker a cserben?

Futótűzként terjedt a hír a különböző boros fórumokon, miszerint Parker jobbkeze és valószínűsített utóda, Pierre Rovani kilép a Wine Advocate-től. Azóta kiderült, hogy a hír igaz, de hogy mi áll a dolog hátterében, senki sem tudja. Rovani azt állítja, hogy szeretne a borkereskedésbe visszatérni. Mindeközben a Wine Advocate olaszországi főkóstolója, Daniel Thomases is vette a kalapját. Rovani kiválása súlyos érvágás, fennhatósága alá tartozott Burgundia, Oregon, Washington, a Loire-vidék, Dél-Franciaország, Dél-Afrika, Elzász, Németország, Ausztria, Új-Zéland és Champagne.

Időközben elcsitult a vihar a pohárban. Parker saját honlapján jelentette be, hogy a kiesett két főt három friss fővel pótolja. Olaszországból Antonio Galloni tudósít, Rovani területét David Schildknecht vette át, Dél-Amerikát, Dél-Afrikát, Ausztráliát és Spanyolországot pedig Parker régi ivócimborája, Dr. J. Miller felügyeli a jövőben.  

Györgykovács go Oz

Kiváló somlói borászunk kiváló 2003-as olaszrizlingje egy ausztrál borblogon bukkant fel. A pontos és alapos kóstolási jegyzet végén a jó ízlésű szerző 93 pontot ad az ismeretlen eredetű borra.

A blog ausztrál szekciója feltűnően tárgyilagos, aki bukik az ausztrál shirazra, annak ajánlott olvasmány.

 

Címkék: kína híradó györgykovács bordeaux zinfandel changyu moser parker rovani

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3314238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

py 2006.09.04. 11:45:12

A Zinfandel, sőt az egész kaliforniai borkultúra nem elhanyagolható magyar vonatkozásokkal bír. Ld. mondjuk az alábbi Haraszthy Ágoston-szócikket. Ha már Verne Gyula nem volt magyar...

hu.wikipedia.org/wiki/Haraszthy_%C3%81goston

zoli 2006.09.04. 12:00:34

Ha már belinkelték ezt a wikipediás szöveget, mindjárt megjegyzendő, hogy a zinfandel nem egy nemesítés, hanem egyenértékű a Dél-Olaszországban honos primitvo szőlőfajtával. Illetve gyakori tévedés, hogy keverik a cirfandlival, ami szép pirosra színeződik ugyan, de fehérbora van, nem vörös...

py 2006.09.04. 12:23:41

Érdeklődőknek itt van még egy link a témához, a pontosítás végett:

www.winepros.org/wine101/grape_profiles/zinfandel.htm

Egyébként a wikipedia zinfandel szócikke még megíratlan...

Bacchus 2006.09.04. 15:56:59

Azért arra kíváncsi lennék, hogy ki adta el a kóstolónak a Györgykovács olaszrizlinget 60 dollárért?
Lehet, hogy még feljebb kúszott volna az a 93 pont, ha mondjuk 10 dollárért veszi.

Bacchus 2006.09.04. 16:08:14

Bár ha megnézzük a mezőnyt (Sassiccaia 93 pont, Grange 90,94 pont), ez így is fantasztikus eredmény!!!

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2006.09.04. 17:15:36

Ha már zinfandel és primitivo: mindkettő őse egy horvát fajta, a Crljenak Kaštelanski, amelyet DNS analízissel állapítottak meg évekkel ezelőtt. A crljenak egyébként ízhatásában sokkal közelebb áll a primitivóhoz, mint a zinfandelhez, de ez már vélhetőleg a továbbnemesítés és a terrior hatása
süti beállítások módosítása